( prygme | 2011. 06. 28., k – 02:41 )

ma még tényleg akkora divat alkatrészenként venni az asztali számítógép részegységeit és otthon összeszerelni? mert igazán csak itt volt haszna a tiszta szoftver programnak. a kiskereskedelemben vagy otthon összeszerelt PCknél számít csak igazán az OEM licenc ára, amit egyébként többszörösen drágábban ad a Microsoft, mint a nagy brand gyártóknak. bár ezzel csak maga alatt vágja a fát.
ma már több notebook kel el, mint asztali PC. a notebookokat már általában brand gyártóktól veszik a magyarok is. azokon pedig illene lennie oem OSnek, és gyakran alig kerül többe az oem windowsos változat. természetesen ismerem a magyar viszonyokat. neves gyártók is képesek odabaszni a polcokra os nélkül vagy freedossal a máshol windowsal árult notebookjaikat. de lehet más EU tagállamból is vásárolni, még csak utazni sem kell, van webshop.
te írtad előbb,
"egy kedves ismerős akinek volt egy nagyobb projektje, akart venni itthon egy sokgépes kampusz Matlab licenszt. Felhívta őket és az udvarias visszautasító válasz az volt, hogy "ők kelet Európába nem adnak el kampusz licenszt""
ha ilyen a hozzáállás mi a francnak toljunk milliárdokat az adófizetők pénzéből Ms licencekre?!