( uid_16401 | 2011. 02. 27., v – 14:37 )

Mint budapesti "kocsmatárstulajdonos" a következő kérdéseim lennének:

Honnan veszed azt, hogy a kocsma tulajdonosok szivesen szolgálnak ki dohányzókat? A dohányzókkal sokkal több a költség mint a nemdohányzókkal. Intenzívebben kell szellőztetni, többet kell fűteni, takarítani és még a nemdohányzó területeket is füstmentesíteni kell. Gépészetileg sokkal költségesebb egy dohányzó helyet fenntartani mint egy nemdohányzót. Gyakorlatban tökéletesen megoldani a füstelszívást nem lehet, így egy dohányos képes tönretenni sok másik vendég hangulatát. Teraszon nem lehet füstöt elszívni, így ott sem lehet megoldani hogy a dohányos ne zavarja a nemdohányzót. Külön dohányzó helyiséget létrehozni költséges, és gazdaságtalan, és ott is biztosíatni kellene a fokozott szellőztetést, mert ugye a dohányzónak is joga van levegőt is venni.

Honnan veszed azt, hogy a nemdohányzók nem hoznának üzletet? Budapest "belvárosi" kocsmám, 15 asztal nemdohányzó és 3 asztal a (WC mellettiek az elszívó alatt) dohányzóak több mint 3 éve. A dohányzás saját felelősségre sem megengedett a nemdohányzó asztaloknál, és ezt gyakran ellenörzik is. A forgalom az elmúlt 3 évben növekedett, és szivesen jönnek a vendégek, mert 10 perc tartózkodás után sem lesz büdös a ruhája senkinek. A nők különösen érzékenyek erre.

Saját elhatározás alapján egyetlen dohányzó asztalt sem tartanék fenn, mert a dohányzók meletti asztalt nem szivesen foglalják el a vendégek, így néhány asztalnak rossz a kihasználtsága. Volt már úgy hogy teltház volt, és inkább elment a vendég minthogy a dohányzók mellé üljön le. Még az intelligens dohányzó vendégek is szivesebben ülnek le nemdohányzó asztalhoz, mint dohányzóhoz. A nem intelligens vendég meg nem a törzsközönségünk, kereshetnek másik helyet. Sajnos az engedély kiadásánál előírták a 3db dohányzó asztal fenntartását is, így nagy reményekkel várjuk üzlettársaimmal a dohányzás végleges betiltását...

---
KORPIKLAANI-Tequila http://youtu.be/wzEahz7pa7k