( _Franko_ | 2010. 08. 10., k – 16:27 )

"Egy IPS paneles monitor (laptop panelek OEM árában nem vagyok otthon) többszöröse egy olcsó LCD monitor árának."

Ez így van. Egy drága monitor ára többszöröse egy olcsó monitor árának.

"alumínium vs gagyi műanyag (előállítási költségek különbözőek)"

Jajjmár. Gagyi műanyag.

Egy XPS nem műanyag. Egy Qosimo nem műanyag. Másrészt egy 400-500e forintos gép, ha műanyag, akkor nem gagyi műanyag. Nem csak gagyi műanyag van. Tudásban összeveted egy 100e forintos gagyi laptoppal, árban pedig egy profi laptoppal. Nem túl logikus egy így.

"- IPS vs TN (mint fent írtam, az IPS jóval drágább)"

Ez így igaz, hisz nem is lehet másképp... :)

Egy LG IPS-LCD 22", 1680x1050, 1000:1, 5ms, 300cd/m2, 178°, 59e forint
Egy Samsung TN-LCF 22", 1920x1080, 50.000:1, 5ms, 300cd/m2, 170°, 59e forint

A vak is meglássa kéremalássan, hogy az IPS nagyságrendekkel drágább és jobb, értem én. Ez az IPS vs. TN olyasmi, mint a Q10 vagy az intelligens mosópor. Minden cég valahogy csinált valami LCD panelt és elnevezte valahogy. Egy régi TN panelnél jobb egy mai IPS panel. Egy mai TN panellel viszont összevethető egy mai IPS panel. Kell még szájtépés?

"az akksi idő is csak 2x annyi, de abban sincs semmi különleges: nagyobb akksi => drágább akksi, másik hardverplatform (Clarksfield vs Arrandale), ami jobban takarékoskodik az energiával, cserében kevésbé gyors"

Vagyis azonos igénybevétel esetén mégsem 8 óra a 8 óra? Én mérnök vagyok, ha van egy 95Wh és egy 86Wh akkucsomag, hozzá egy 17"-18" LCD, hozzá egy azonos gépkiépítés, hozzá közel azonos órajel, akkor intenzív _használat_ közben bizony el fog fogyni a szufla... a fizika mindkét gép esetén azonosan működik... nem intenzív feladatra az ember nem egy 17-18" monstrumot használ.

"Akkor már olyan apróságokról (gyártási költség növelő tényező) említést sem teszek, hogy az Apple gyártatja a legkevésbé környezetszennyező gépeket."

Ahja. Mert a beszállítóitól ezt kapja... amit hozzátesz az a borítás, a többit mind más cégtől veszi, lásd iPhone4 belső. :)

"Semmi mítosz nincsen, csak drágább alkatrészekből van összerakva (várok egy ThinkPad vs Toshiba összehasonlítást is, hiszen a 17"-os ThinkPad is sokkal drágább, mint a gamerlaptopod)."

Egy ThinkPad 17" kb. 500-550e forint. Olcsóbb, mint egy Qosimo.

Olyan szépen látszik az izzadós önigazolási kényszered... valahogy meg kell magyarázni, hogy miért... de nehéz észérvekkel, mert ellentmondásba kerül az ember a valósággal... na, ezt hívják kognitív disszonanciának. Az iskolapéldáját adtad elő eddig... :)

Nah, szerintem én befejeztem. Megerősítést nyert, hogy vallási fanatikussal nincs értelme a világ felépítéséről vitázni...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD