( csabka | 2010. 05. 21., p – 11:36 )

Szerintem válasszuk külön a kézzel fogható (hardver) és nem fogható dolgokat (szoftver)!

Egyet értek azzal, hogy a Microsoftnak a hatalmi pozíciójából adódóan elébe kellene mennie a problémáknak és el kellene várnia az OEM terjesztőktől, hogy az ő szoftverét ne kényszerítsék rá senkire sem.

Gondolom az MS hisz abban, hogy a felhasználóknak szükségük van az ő rendszerükre, megoldásaikra, ami szebb és jobb.
Az is biztos, hogy erre rengeteg elfogadható módszer létezik mindenki számára csak egyeztetni kellene egymással. Bízom benne, hogy a Microsoft (látva a böngészőválasztó megoldás sikerét és a felhasználók elégedettségét a Microsoft hozzáállásával) nyitott proaktív jövőbemutató megoldásra.

Persze el lehet menni a végletekig másikra mutogatni, belemagyarázni a határokat, hogy miért nem tesz senki semmit, de az sosem előremutató megoldás.
Nem mellesleg, saját tapaztalatom szerint a Microsoft is jobban járhatna, ha esetleg a felhasználó nem a home-ot, hanem a drágább ultimatet választja. Konkrétan az én esetemben az új HP laptopomon W7 Home-al előtelepített volt, amit megtartottam, s Linuxot tettem "sajnos nehezen" mellé, így is ha lehetett volna ultimatet választottam volna. Utólag már nem fogok variálni vele... max ha mégis nagy szükségem lenne rá, olyanra kényszeredek, aminek senki sem örül...

A másik dolog, amire általában senki sem gondol, hogy előtelepített rendszer már elve "plussz munka" az üreshez képest a gyártó által (még akkor is ha gyártósoron automatikusan többszörözik a partíciót). Így a gyártó jogosan kérhet érte pénzt, mert ő belefektetett gyártósor fejlesztői munkaórát és időt.

Szerintem az lenne a járható, ha a gyártók a termékcsoportokhoz alternatív HDD-ket biztosítanának telepítő cd-kkel és matricákkal. Ezt pedig az MS "elvárhatná" vagy javasolhatná esetleg előírhatná:
Asztali brand PC/Laptop esetén:
a. Windows7 HDD + matrica + recovery CD (a matrica/ a kulcs beütése pedig meghatározza hogy home vagy ultimate vagy épp melyik verzió)
b. Üres HDD + LiveDemoCD (demózva a Windowsos működés)

Esetleges, ami nem MS függő, hisz nem közvetlen érdeke (közvetetten igen, hogy elégedett felhasználói lehessenek a választás szabadsága által, természetesen amennyiben hisznek abban hogy jobbak nála!)
c. gyártó által javasolt Linux HDD + recovery CD (így még a gyártó kereshet is rajta, brandelheti)

Esetleg van hasonló elképzelés már indulófélben az MS részéről?