( KoenigTiborMS | 2010. 05. 19., sze – 14:16 )

Válasz KoenigTiborMS üzenetére

Íme a válaszom cloud computing-ügyben - viszonylag röviden; a szerkesztők kérésének megfelelően majd az összefoglaló jellegű cikkben írok róla hosszabban.

Infrastructure-as-a-Service (IaaS)
Más iparágból származó hasonlattal: ez ugye az alkatrész- és szerszámraktár, innen vételezzük a dolgokat, amikből összeszereljük a saját autónkat. A komponensek már ma is adottak: Windows Server 2008 R2, Hyper-V, System Center. Az ezekből összeálló környezet ma még (hangsúly a "még"-en) nem érhető el szabadon, de a Microsoft ezen működteti az Azure-t (lásd lejjebb).

Platform-as-a-Service (PaaS)
Ez a gyártósor, amit be kell programoznunk, és már gördülhetnek is lefelé a kocsik a szalagról. A Microsoft PaaS-megoldása a Windows Azure platform: van benne futtatókörnyezet (Windows Azure Compute), adat- és fájltárolás (Windows Azure Storage), automatikus szolgáltatásmenedzsment (Fabric), relációs adatbázis (SQL Azure), federálható hozzáférés-szabályozás (AppFabric Access Control) és internetes szolgáltatásbusz (AppFabric Service Bus). Futtathatunk benne .NET-, Java-, PHP-, RoR-alkalmazásokat, fejleszthetünk rá Visual Studióban vagy Eclipse-ben, menedzselhetjük böngészőben és szkriptből. Használatarányosan és "feltöltőkártya" módban is fizethető. Magyarországon is elérhető április közepétől.

Software-as-a-Service (SaaS)
Nem gyártunk semmit, lízingeljük az autót. Ilyen a Microsoft összes online fogyasztói szolgáltatása (Messenger, Hotmail, Bing), és ilyenek a vállalatok számára kínált levelező (Exchange Online), csoportmunka- (SharePoint Online), jelenlétkövető/üzenetküldő (Office Communications Online) és webkonferencia- (Live Meeting) szolgáltatások - ezek elérhetők Magyarországon, és hamarosan továbbiak is várhatók.

Ami ebből fontos: a Microsoft legtöbb "koronaékszere" már ma is elérhető, vagy hamarosan az lesz online is.

Kérdések?

Kőnig Tibor
főmérnök
Microsoft Magyarország