Van egy jó ötleted? A Nokia vevő rá! (x)

Címkék

Egymillió forint a hazai fődíja a Nokia mobilalkalmazás-fejlesztő versenyének. A nemzetközi versenyen is indulók még nagyobb tétekért játszhatnak.

Ismét megrendezi Calling All Innovators nevű mobilalkalmazás-fejlesztő versenyét a Nokia, idén Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez. Ha tiéd a szakmai zsűri által legkiemelkedőbbnek ítélt magyar szoftver, egymillió forint a jutalmad, de a második és harmadik helyezett is egy-egy csúcskategóriás Nokia mobiltelefonnal térhet haza.

A programok bekerülnek a Nokia alkalmazás-piacterébe, az Ovi Store-ba, ahonnan aztán mobiltelefon-tulajdonosok meg is vásárolhatják őket. A Nokia közel 40 százalékos részesedésével a legnagyobb mobilgyártó és az okostelefonok szegmenségben még ennél is nagyobb piacrészt birtokol, így aki Nokiára fejleszt, az jelenleg a legnagyobb felhasználói, vásárlói közönséget tudja elérni. Az Ovi Store-ban a fejlesztők az alkalmazás értékesítéséből származó bevétel 70 százalékát tehetik zsebre, számos nemzetközi példa bizonyítja, hogy akinek van egy nyerő ötlete, itt nem is olyan apró pénzre válthatja. A tavalyi verseny győztesei közül néhány: Tech Buzz Homescreen Widget, Pixelpipe for Share Online, Florin Finance Tracker.

Nokia N97

Magyarországon számos felsőoktatási intézményben oktatnak mobiltelefonos alkalmazásfejlesztést (pl. BME, Szegedi Tudományegyetem, ELTE), de a Nokia nem csak akkor számít rád, ha ezek valamelyikének hallgatója vagy. Akár kezdő, akár tapasztalt fejlesztő vagy, hasznos információkat találhatsz a Forum Nokia oldalon, a vállalat fejlesztői közösségének találkahelyén, például dokumentációkat, példakódokat, segédeszközöket. Emellett érdemes lehet ellátogatnod a Qt weboldalára is, ahonnan ingyen letöltheted a Nokia nyílt forrású, keresztplatformos mobilalkalmazás-fejlesztési környezetét.

A pályamunkák nem csak Qt-ben, hanem bármilyen fejlesztési környezetben, bármilyen platformra, bármilyen programnyelven elkészíthetők, az egyetlen megkötés, hogy Nokia mobilon fussanak. A magyar versenyre csak magyar nyelvű alkalmazással lehet nevezni, de ha valaki elkészíti programjának angol verzióját is, indulhat a nemzetközi megmérettetésen, amelynek a fődíja 30 ezer dollár, azaz közel 6 millió forint. A nyerő alkalmazás egyedi és innovatív, kihasználja a Nokia készülékeiben rejlő lehetőségeket, és megoldást ad egy hétköznapi problémára.

A nemzetközi verseny öt témakörében lehet az itthoni versenyre is nevezni, ezek a környezetvédelem, a szórakoztatás (zenei és multimédiás szoftverek, játékok), a produktivitás (pénzügyi, üzleti és szervezési alkalmazások), valamint a "feltörekvő piacok", utóbbi kategóriában olyan (pl. mezőgazdasági, oktatási, egészségügyi) alkalmazásokat várnak a szervezők, amelyek segíthetik a fejlődő országokban élő milliók mindennapi életét. Ebben az évben a Nokia egy külön kategóriát is meghirdetett "Növekvő gazdasági kihívások" címmel. Itt azt a merész ötletet, üzleti tervet várják, ami feje tetejére állítja a mobil alkalmazások világát. A kategória győztesének jutalma a nemzetközi versenyben 1 millió dollár.

Jelentkezz te is a versenyre, küldd be Nokia mobilon futó saját fejlesztésű alkalmazásodat (akár többet is) 2010. május 18-án éjfélig! A döntősöket júniusban választják ki, a győztesek kilétét pedig szeptemberben fedik fel. Jelentkezni a www.callingallinnovators.com/hungary weboldalon lehet. Sok szerencsét és a Nokia legyen veled!

(A Nokia megbízásából készített anyag)

Hozzászólások

Van bizony és most közzé is teszem, engedem ellopni!

Óriási igény lenne egy olyan telefonra, amelyen mindössze
4-6 gomb van! Pl: JulcsitHív, GyereketHív1, GyereketHív2,
ApucitHív, 112.

A telefon kinyitható legyen, minimális, csak a hívás tényét
jelző displéhvel, alatta a gombok. Ha csörög, a kinyitás
felveszi a kagylót, a becsukás minden esetben szakítja a
vonalat.

!!! Fontos !!!Ha nem csörög és kinyíitjuk a fedél túloldala
tükörként legyen használható.

!!! Még ennél is fontosabb !!! Blondie néven kell forgalomba
hozni.

!!! LEGFONTOSABB !!! A telefon külsejére rá kell szitázni:
David Beckham vagy Luis Figo vagy Chris Rhea vagy stb képét.

Ha a nókia megkeres, mondok még egy-két trükköt, hogy
lehet telefont eladni (-::

> Sol omnibus lucet.

jó de maga egy free dos alap lenne rajta abban lennének alkalmnazások stb...egyébként hömérö régi nokiámba volt már szóval nem nagy dolog barométert is lehet bele de ez hülyeség...
korektül enyémet én értelmesnek találom, mert ha van linux,win,plamos... telefon akkor enyém mertnem lehet jó ötlet kitartok mellete mert ilyet még nem gyártottak,praktikus és lehetne hazsnálni elég sok dologra persze procija az 400 mhz-s lenne wifi is lenne benne és 256 mb ram lenne benne
cf és micro sd kártyával bios-al és persze ha hivni akarsz valakit csak enny lenne hogy:\003690000000 ha sms-t akarsz küldeni akkor lenne egy sms.exe file amit beütögetsz... mp3-ogg lejátszóval és egy egyedi grafikus felülettel is.640*480 as képpel.

jo, de DOS-ban nincs multitask, tehat megy a norton commander, mar nem tud csorogni a telefonod :D

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Windows 7 fejlesztoiben felmerult a kerdes, hogy belerakjak a kde 3.5.10-et. De Bill Gates ezt valaszolta: "Majd ha fagy"

jó de lennének rá irva fasza dos cuccok és játékról nem is kéne gondoskodni...blood stb,meg uga alapból tudok rólla hogy dos alá is vannak alkalmazások pl:táblázatkezelö,szövegszerkesztő+ha irnak hozzá pár cumót kis tejesitmény mellet sok mindent is lehetne rajta csinálni+ha minden kötél szakad akkor+ grafikus felület is lenne benen.

A Forum Nokiának a fejlesztők számára egyik leghasznosabb része a Remote Device Access, ami a többi gyártóval ellentétben ingyenesen elérhető. Tesztelésnél elég nagy segítség. Egy hasonló marketinganyagban én mindenképpen kiemelném ezt.

Üdv,
Gergely

> Egymillió forint a hazai fődíja

es vajon nokiadobozban adjak at? :)

A'rpi

Kedves Nokia!

Miért nem lehet Polar Bluetooth-os pulzusmérőt venni?

Ha kiteszed a zsebedből, akkor meg bizonyos idő elteltével
megmondja hány fokos a telefon bekapcsolt állapotban. Akkor
lesz pontos, ha kirakod a zsbedből és kikapcsolod. Ja,
hogy akkor nem látod hány fokot mutat? Hát kérem ez egyéni
szoc.probl. (-::

> Sol omnibus lucet.

Lenne itt egy király ötlet, de ki programozza le? :D
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

valószínüleg nem létezik, csak nem árt törekedni rá. mostanság túl sok nokia került a kezembe úgy, hogy ez vagy az volt a hibája. legzavaróbb persze amikor a saját telóm is kezdett faszkodni. de érdekességként a minap tapasztalatai:

(E51 esetén).

- 3 különböző telefonszoftverrel tesztelve a nokia maps. eredmény: egy létező feature jelenvan mindháromban, de csak a legfrissebbnél egyel frissebben működik (ergo, ami ment, elbaxták)
- néha nem bontja a vonalat, mert ebbe behorpad az arca (ott a bontás felirata, majd így marad). ha nyomkodod a telefon letevést, akkor előbb utóbb bontja. nem régen vettük észre, hogy ha ilyenkor magára hagyod, akkor az esetek bizonyos százalékában a vonal/mikrofon/hanszóró is életben marad! amennyiben a hívó oldalán van és a másik fél nem szakítja meg (pl. neki sikerül...), akkor csengeted a zsét (10 percig figyeltük, az nem gyenge "zsebpénzt" ad a telkó cégnek. (jelen "fícsör" minden elérhető szoftververzióban aktív bug).

az egyik egy tulképp nem életveszélyes bug (bár ha pl. egy szoftverben mondjuk a mentés másként egyszer csak nem működik, csak ott van, akkor lehet páran prüszkölnének). a másik viszont nagyon durva hiba! adott esetben képzeld el azt, hogy tengeren túlra hívsz, a vonal meg nem bomlik (a másik fél meg nem figyel). túl azon, hogy a telefonod közvetíti a "zsebedben zajló hangokat" (pl. üzleti titkok, vagy privát dolgok, akármi), igen érdekes arcot fogsz vágni, amikor a szolgáltatód küldi a számlát (történetesen nem tudod bizonyítani se, mivel a telefonban a beszélgetési idő is pereg tovább)

(a supportot természetesen hívtam, a korrektségtől álltak a legmesszebb... jelenleg fontolgatom egyfelől a cserét, valamint a jogi lépést...)

--
xterm

Panaszkodhatsz a http://betalabs.nokia.com/apps/ovi-maps-beta-for-mobile oldalon.

Nekem a motorola csinalt ilyet, hogy cseng a telefon, es nem akarta abbahagyni, nem mukodott a felvetel gomb. Pedig nem volt okostelefon. Ki kellett venni az akkut. Egyszer elofordult az eletben. Tengerentuli beszelgetes? Mobiltelefonnal? Eletszeruen hangzik! :-D

A Nokia support (szemelyesen, az Arkadban levo pannon boltnal) nekem sem tunt, hogy a helyzet magaslatan allna, de nem panaszkodom, mert Mr Google megvalaszolta a kerdesemet helyettuk.

az, hogy nem tűnik életszerűnek a tengeren túli beszélgetés, az max a te életedben van így ;) ez viszont nem az én hibám :)

az nokia térképének ügyét kb leszarom a dolog kettőssége miatt (a térképben használtam egyszerűsítésre azt, hogy a tornyok helyzetét használva "közelítette" meg, hogy hol is van a telefonom; mivel több t-offline torony van hobásan konfigolva --valszeg-- ezért néha igen nagy hülyeségeket mutat. viszont emiatt túl sokra úgy se jó néhol, csak külföldön).

a bontás hibáját viszont nagyon durva hibának gondolom.

--
xterm

Tengerentuli mobiltelefonalas (mobil szolgaltatoval) = statisztikailag elhanyagolhato hibaszazalek kategoria... :D

Azt mondod, cellatorony helyzetebol meghatarozza, hol vagy? Mukodik ez internet kapcsolat nelkul is?

Bontasi hiba az hiba. Gyakran elofordul? [egy eset is sok, de ha nem megismetelheto, akkor nem sokat lehet vele kezdeni, ill. ki latta? ;)]

az egyik ügyfél napi szinten utazik európa és ázsia között. nem nevezném hibaszázalék mennyiségnek. max nálad. de nincs is ezzel baj, csak nem értem mire vigyorogsz úgy, mintha a lehetőség eleve hülyeség kategória lenne.

a nokiamaps két forrásból tud helyet meghatározni. gps és toronyinfók alapján. csak a t-offline néha pöttyet szarul konfigolja a tornyait és emiatt 20 kilóméteres mellélövés is lehet addig, ameddig tornyot nem vált a teló. két eset lehet. elgépelik a konfigját, vagy áthelyezik. egyik se túl értelmes. (a nokia szerint ez a helymeghatározás a torony infóiból kiolvasottakból és némi számolásból áll; a pontos mechanizmus ismeretlen előttem). csak nagyvárosban érdemes amúgy használni, mert ott "pontos", hiszen sűrűn vannak a cellák.

--
xterm

persze, vannak akik tengerentulra mobiltelefonalnak, de miota van voip, azota zsebbol eleg kevesen fizetnek ilyesmit. Az erdekes, hogy 87ft (tmobile-nal) le vagyok maradva a tarifakkal, bar igaz, hogy miota voip-ot hasznalok, nem nagyon erint a dolog.

Kina viszont 250 Ft, ami az atlag 5ft-os voip tarifakhoz kepest kicsit eros.

gondolod, az a sok itteni kinai t-mobilnak fizeti a roppant nem keves tarifat? hat, nem, vannak mas modszerek (akar neophone jellegu betarcsazos szam) ahol ha bedoglik a telefon egy fel orara, akkor is max egy gomboc fagyi arat veszited.

A nokia reszerol meg nekem tetszik, hogy az S60-as telefonomon most is van skype, vagy mas SIP applikacio, es ugy hasznalom ki a lehetosegeket, ahogy akarom. csak elhatarozas kerdese.

(a) Nagyszeru lenne, ha keszitenenek egy tisztesseges onscreen billentyuzetet. Ami most van, az hulladek. No offense.

(b) Megkonnyithetnek a third-party alkalmazasok signozasat sajat magam szamara. Hagy dontsem mar el, mit akarok installalni a sajat telefonomra. Sajnos, ez O/S szintu, igy ez nem fel bele a versenykiirasba :)