Origyn Web Browser - Amiga goes to Web2.0

Rég volt már, mikor utoljára az amigás böngészõk nyûgjeirõl írtam. Fõleg azért, mert sajnos egy ideje semmiféle érdemi elõrelépés nem történt ezen a téren. Márpedig amelyik operációs rendszer 2009-ben nem tud egy épkézláb böngészõt felmutatni, annak nincs sok keresnivalója.

De kezdjük az elején. Sokáig, nagyon-nagyon sokáig, az IBrowse volt az egyetlen értelmes, szóbajöhetõ böngészõ ezen a platformon. Róla elég annyit tudni, hogy egy nagyon pici, nagyon gyors, de mégis jól használható böngészõ volt, a rendering motorja (saját) azonban már 10 éve is az elavultabbak közé tartozott, lévén még a HTML4 szabványt sem implementálja teljes mértékben... CSS alapú, a modern szabványokat támogató böngészõkrõl nem is álmodhattunk. A meglévõ motorok túlságosan építettek az ún. "modern operációs rendszerek" különbözõ funkcióira, amelyek nem, vagy csak nagyon nagy korlátozásokkal léteztek az Amiga alapú rendszereken. Évekig tehát az állóvíz jellemezte ezt a területet, miközben az számítástechnikai világ gyakorlatilag teljesen a webrõl kezdett szólni, ezáltal pedig ezek az OS-ek - úgy tûnt végérvényesen - a múltban élõ néhány szent (és kevésbé szent) õrült játékszerévé váltak.

Az elsõ fecske, amelyik megtörte ezt az elszigeteltséget a Sputnik. A MorphOS-re készülõ böngészõ az elsõ, amelyik nem saját, hanem az egyik nagy 3rd party renderelõ motort használja - a KHTML/Webkit Nokia/S60 féle változatát. A Sputnik egy sajnos elég instabil, és egyszemélyes projekt lévén borzasztó lassan fejlõdõ szoftvernek sikerült, de egyetlen, hatalmas jelentõségû tényt sosem lehet elvitatni tõle: elsõként mutatta meg, hogy a nagy böngészõmotorok Amiga portja igenis lehetséges. A következõ próbálkozó a Sputnik félsikerén felbuzdult Traveller volt: egy AROS-ra készült szintén KHTML/Webkit alapú port, a készítõje azonban a kezdeti sikerek után bedobta a törölközõt. Viszont szintén tett egy fontos lépést: a Traveller Cairo alapú volt, ezáltal az elsõ rendesen mûködõ, nagy alkalmazás által használt Cairo portot prezentálta Amiga alapokon.

A dolog itt meg is rekedt néhány hónapra, amikor az állóvízbe bombaként robbant be az Origyn Web Browser, alias OWB. Az Amigás körökön kívülrõl érkezõ, szintén KHTML/Webkit alapú böngészõ SDL referenciaverziója volt az elsõ, amelyet gyakorlatilag komolyabb masszírozás nélkül portolni lehetett amigás rendszerekre. A lehetõségre az eddig csak az IBrowse-val rendelkezõ harmadik nextgen rendszer, az OS4 csapott le. A korai csetlõ-botló SDL alapú OWB portokat egyre újabb, szebb, gyorsabb és nagyobb tudású változatok követték. Ráadásul az OWB-nek volt egy "kellemetlen" tulajdonsága: iszonyatosan stabil volt, még az erre nem túl hajlamos amigás környezetben is. Az SDL-t lassanként felváltotta a Cairo, és kapott egy Reaction widget kitet használó natív minimálGUI-t is. Csúnyán kitette a Sputniknak az indexet, és el is húzott mellette. Közben az OS4 port készítõje csinált egy féltudású AmigaOS 3.x/68k portot is belõle. A Sputnikkal rendelkezõ MorphOS közösség lassan reagált: a fejlesztõk nem akarták demotiválni a Sputnik készítõjét, hiába vált a probléma egyre égetõbbé. A helyzet akkor vált tarthatatlanná, amikor az OWB megérkezett AROS-ra is, és gyakorlatilag néhány nap alatt a nulláról egy szinte teljesértékû, a Sputnikot szintén jócskán lekörözõ böngészõvé nõtte ki magát. Ráadásul megtett két újabb fontos lépést: támogatott tab-okat, és a Zune widget kitet használta, ami a MorphOS által is használt MUI widget kit nyílt forrású reimplementációja. Innentõl nem volt visszaút, az egyik MorphOS fejlesztõ, a teljesen natív-izált MPlayer portot is jegyzõ Fabien Coeurjoly felszívta magát és alig három hét munkával megérkezett az eddigi legfeljettebb böngészõ az amigás platformokra: az OWB MorphOS 1.0-s verziója. A kör bezárult.

És hogy milyen? Gyors. A leggyorsabb az összes OWB változat közül (nem kis részben az alatta futó MorphOS-nek hála), és sokkal, de sokkal gyorsabb (pl. grafikai frissités sebességét tekintve) mint a hasonló tudású Linux browserek, ugyanezen a hardveren. Stabil. Nagy S-sel. Kompatibilis. (Acid3 test 96/100.) Nem egészen kettõ perc alatt az elsõszámú böngészõmmé vált, és mióta van, újra egyre ritkábban használom a Linuxos gépem desktop célra.

És most screenshot hegyek, különösebb kommentár nélkül (klikkre megnõnek):

(A post az OWB MorphOS verziójával készült.)

Hozzászólások

Halleluja!
Remélem 3.x/68k-s vonalat sem felejtik el teljesen. Jó lenne egy új böngésző az öreglányra...

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Sajnos, hogy erdemben hasznalni is lehessen 68k-s gepen, rengeteget kene rajta optimalizalni. A letezo 68k verziot is csak emulatorokhoz ajanljak, mert meg 68060-on is kivarhatatlan. Bar persze az SDL-telenites sokat segitene rajta, de en nem varnek csodakat... :S

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

De szép...
Az Aros jelenleg hol tart amúgy a MorphOS-hez képest? Már csak azért is érdekel mert csak intel x86 platform van a közelemben. :(

Haaat, az AROS egy erdekes allat. Papiron rengeteg mindent tud, peldaul az egyetlen Amiga varians, ami kepes 64 bites mukodesre, es hasonlok. Gyakorlatilag viszont rettento instabil (en a PPC Linux hosted verziojat kb. 30 masodperc alatt szenne tudom fagyasztani), a VMWare-en meg a hosted verziokon kivul nemigazan talalsz rendesen supportalt hardvert, es bizonyos teruleteken finoman szolva is le van maradva a tobbi mogott (pl. mar-mar USB mass storage support is lesz!). Szoval probalkozni lehet vele, jatekszernek jo poen, de mindennapos hasznalatra szerintem alkalmatlan.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

bPlan Pegasos II/G4, 1Ghz, 1GB RAM, ATi Radeon 9000/128MB gfx, 140GB HDD. OS: MorphOS 2.3 beta. Mert? :) Egyebkent Efikan is, sot meg PPC kartyas Amigan is megy MorphOS 1.4.5-tel, bar itt a 128MB RAM eleg szukos keresztmetszet, de azert hasznalhato. Kesobb elvileg lesz Efika-ra egy "lite" verzio, amiben nem lesz SVG support (csak ettol kb. 10MB-vel kisebb lesz az executable), es par mas memoriatakarekossagi intezkedes is lesz benne.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

a morphos jóval kisebb hardverrel beéri, mint a mai gnu/linuxok. de az 1Gb azért elég, és a Radeon9000 is eléggé gyors 2Dben. így imho a linux ppc port kód nem optimális, ha érezhetően lassabbnak érezted a böngésző sebességét. a mostani x86 computeremen, igaz 4Gb ram mellett, villámgyors az internet. a Digikabel 30mbites hálózatán a cím, vagy linkre clickelés után egy pillanaton belül megjelenik minden oldal. pedig rossz szokásom szerint nem egyszer 20+ oldal van megnyitva. a másik szolgáltatónál a böngészőnek kell várnia a lassabb internetről érkező adatokra.
a gnu/linux cpufogyasztása még mindig viszonylag alacsony, persze nem annyira mint az amigás oseké, de a memóriaigény rémesen megnőtt az utóbbi időkben.

for free speech

Láttátok volna azt az ovis vigyort az arcomon mikor fölraktam MorphOS-re. Jéé ez is bejön, az is bejön szépen.