Benne voltunk a TV-be!

November 14-én a XXI. század stábja a XV. kerületi Csokonai Művelődési Házban járt, ahol az Amiga Klubban forgattak készülő műsorukhoz, amely a 80-as évek számítógépeivel és az akkori hazai viszonyokkal foglakozott.

Az eredmény ma este került adásba. Aki lemaradt róla, letöltheti innen. A felvételért és az encodingért köszönet illeti Pasy of Fresh!Mindworkzt. (85MB, 11p 34mp, 512x384/25fps XViD)

Update: A forgatás napján a klubban készültek fényképek is, amelyek megtekinthetők itt.

Hozzászólások

Köszi, hogy felraktátok!
Megnéztem, és megint kiderült, hogy erősen a PC-korszakba csöppentem bele és a Commodore 64 az rendesen kimaradt nálam. Volt C64-em, de csak úgy fél évig. Játszottam is rajta eleget.
---
Powered by Áram

Láttam énis hogy bohóckodtál a kábellel :)
Lassan 3 éve nem voltam fyanica-n :(
Jó volt ujralátni, néha a fyanica introkat is végignézem...

pch

Ahogy a riporter is megmonda, itt az a program, hogy programot cserélnek. Nem értem miért rossz akkor a torrent ??? :)
Az tetszett a riportban amikor többször is célzás volt a gépek teljesítményére, hogy a maiakhoz képest kb. zsebszámológép jellegüeg. Sok mostani fiatal csak Gb-okban és GHz-ekben látja a gépet.
Én C64, Amiga és társait általában csak haveroknál láttam, igy kezelése nem nagyon maradt meg. Általában játszottunk rajta. Vártam egy "igazi" PC-re (386SX, 1MB, 80MB) Utánna a DOS-os promt torkán próbáltam lenyomni a BASIC parancsokat :), majd rá 1 hét mulva elkezdett hiányozni az .exe-be fordíthatóság a QBASIC-ből.

En a C64 utan egy 386sx/40Mhz, 2MB(!!!) RAM, 40MB HDD, Realtek 256K, MonoVGA gepet kaptam. Az Amiga csak kesobb jott, kivancsisagbol, aztan igy maradtam. Szoval sosem keso elkezdeni. :)

Egyebkent volt olyan QBasic, ami tudott exe-be "forditani". Gyakorlatilag annyit csinalt, hogy a tokenizalt BASIC kodot meg az interpretert osszecsapta 1 exe-be, es kesz. :) De teny, hogy a vegeredmeny onalloan futott. Abban nyomultam a Turbo Pascal elott. :D (Szerencsere az akkori produktumokat mar a feledes jotekony homalya fedi.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Az enyém is mono VGA-volt, 256K-s Trident talán. Egy kis fejlesztést is kapott a gépem, 4MB RAM (kellett a win95-nek :)), CD-olvasó, SB16 (Vibra16-IDE vezérlős), 5,25"-os floppy (eredetileg 3,5" volt csak benne) az "ÚJ ALAPLAP" CD... izé.... nagyfloppy mellékleteihez.
Kibontás után általában a floppy tartalmának a visszanyerése volt a legnagyobb feladat. :D

Akarok is Amiga-t és reméljük lesz is Amiga-m, csak most épp másra kell a pénz. C64-et viszont a közelembe hozni is veszélyes, mert mostanában hajtok 1-2 SID chippre. :)

Nekem "gyarilag" volt benne kis es nagyfloppy is. (OMG!) Meg nem volt hozza eger, ezert vagy fel evig keyboardrol hasznaltam a Win 3.1-et, amig a tizoraipenzembol osszesporoltam 800Ft-ot (mekkora penz volt az akkor, egy szendvics kb. 20Ft volt a suli bufejeben) egy hasznalt(!) 3 gombos soros egerre. :D SB16, piha, nekem origi Adlibom meg SB2.0-m volt, meg "Covox"-ot (parallel portra dughato D/A ellenallashalo, egy rakas cucc tudott rajta keresztul szolni) gyartottunk hazilag. Kesobb meg lett GUS-om, ami ugye egyszeruen a legjobb, es innentol minden mas bovites feleslegesse is valt. :D

Ami a SID-et illeti, halott C64-bol SID-et menteni es ujra hasznalni nemes cselekedet. Mukodo gepbol kirabolni a szerveit: nos azert pokolra jutsz! :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nincs még működésképtelen gép sem a közelemben, nem hogy működő, bár talán az egyik havernál láttam volna a C64 alaplapot a falán, majd viszek bele valami EPROM-ot a SID helyett, az úgyis jobban mutat.

Ezek a dolgok a future project kategóriában vannak nálam. Egyenlőre kajért kell kimennem két program között. :D

Van benne egy kis keveres egy kis targyi tevedes, de ahhoz kepest egesz korrekt. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Hat en a sok apro elnezheto mellett ket giganagy bugot talaltam benne: az elso mindjart a LOAD"$",8,1 az elejen, ami igy hibas. Direktorit nem toltunk masodik parameterkent ,1-el, mert az ugyanoda tolti a programot ahonnan ki lett mentve a memoriaban, ami direktori eseteben nem ertelmezheto, es makostesztat kapsz. Szoval vagy a $ rossz es *-t akartak, vagy nem kell ,1. :)

A masodik a legvegen van, mikor azt allitjak, hogy a jol ismert jatekprogramok BASIC-ben keszultek, ami az esetek 99,9%-ban nem igaz, mert nyilvan assemblyben (es gepi kodban) keszultek. :)

Szoval megintcsak bebizonyosodott, hogy ujsagiro ne akarjon technikai kerdesekkel foglalkozni, de ezt leszamitva tenyleg nagyjabol korrekt. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Tyu, az nekunk is megvolt, gyari kazettan! Ellenben itthon C64 volt (van), ugyhogy csak az iskolai Plus/4-eken jatszottam vele (joystick nelkul persze). A C64-re meglevo jatekokhoz kepest eleg ize volt szegeny, de a semminel jobb volt. Vegul odaajandekoztuk apam NDK-beli haverja fianak, amikor naluk jartunk.

Van abban valami irónia, hogy a youtuberól levadászott videókból (is) összevágot klippeket tartalmazó riport végül visszakerül a youtubera :)
(Több bevágás alján ott figyelt a fadeout divx vízjel)
De több XXI. Század adás fönt van, szóval eddig nem zavarta őket.