FreeBSD 5.0 vs. 4.x

Fórumok

FreeBSD 5.0 vs. 4.x

Hozzászólások

Ha minden jól megy a jövő héten itt a FreeBSD 5.0-RELEASE. Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek mennyi időt kell várni egy éles környezetben, mielőtt valaki frissíti a stabil rendszerét az 5.0-ra. Érdemes frissíteni? Milyen előnyökkel jár majd a frissítés? Maradjak inkább a stabil kódnál? Ötletek?

Stabilnak stabil lesz, max nehany ujdonsag meg nem lesz hasznalhato. Pl halom port meg nem szereti devfs-t, ufs2, ilyesmi. Szerintem elobb mindenkeppen erdemes kiprobalni valami test serveren, vagy desktop gepen, es ha mar megszoktad az ujdonsagokat, kiprobaltad terheles/sebesseg szempontjabol is, akkor lehet frissitgetni. A release napjan azert meg ne uppold az osszes szervered :).

Üdv!

FreeBSD 4.7, vagy 4.8 isokat érdemes letölteni, és telepíteni?
ThanX előre is!

[quote:6f3baf2092="Quantum"]Üdv!

FreeBSD 4.7, vagy 4.8 isokat érdemes letölteni, és telepíteni?
ThanX előre is!

A FreeBSD 4.8 az utolso "production release". Azaz a FreeBSD projekt altal megbizhatonak, stabilnak mondott verzio.

Ez kb. olyan kerdes, hogy melyik stabilabb. A Debian Potato vagy a Debian Woody.

Ezen a szerveren egy 4.7-RC fut, gond meg nem volt vele, lassan 300 napos uptime-mal megy. Van ismerosom, aki webszolgaltatassal foglalkozik, FreeBSD 4.8 dobozokat hasznal, szerinte szepen mukodnek azok is. Imho erdemes a frissebbet letolteni.

Nyilvan a 4-es agbol erdemesebb a 4.8-ast, aztan STABLE-bol befrissiteni, aztan magara lehet hagyni jol :)

Ha most telepitesz FreeBSD-t, akkor mar talan erdemesebb az 5.1-es verziot telepiteni, a kovetkezo okokbol:
- UFS2-t hasznal, ami egyeszt olyan feature-oket tartalmaz mint a background fsck es hasonlok
- pont emiatt 4-es agrol baromi nehez 5-osre frissiteni mukodo rendszeren (gyakorlatilag szinte csak a teljes reinstall a tokeletesen jarhato ut)
- az 5.1-es meglepoen stabilnak bizonyult ahol eddig hajtottam (sokkal rosszabbra szamitottam), viszont meg nem teszteltem tobbprocesszoros kornyezetben, ergo az ujrairt SMP-motor fogalmam sincs hogy mit tud (vonatkozik mindez az uj threadkezelesre is).
- Hamarosan (varhatoan osszel) a STABLE ag is 5-be fordul (nyilvan a 4-STABLE meg supported lesz egy jodarabig, ahogy most is neha visszapatchelnek security fixeket a 3-STABLE-ba is ahogy hallom)

Bar ha kritikus kornyezetbe szanod, akkor meg inkabb a 4.8 a megfelelobb.