Véget ér a Win 3.11 korszak

John Coyne blogjában beszámolt róla hogy 2008 nov 1.-én végleg vége. Javításokat már 2001 óta nem adnak ki hozzá, de a beágyazott rendszereken (ATM és jegy automaták, pénztárgépek, stb.) máig előszeretettel használták "kicsi" erőforrásigénye miatt. Könnyes szemmel most már végleg eltemethetjük a Windows 3.11 -et.

Hozzászólások

Csudálatos. ATM-ben legutóbb OS/2-t láttam, lefagyva.

Azert a Win3.11-et meg az OS/2-t egy lapon emliteni sulyos tajekozatlansagra vall. Itt a Gyongyosi setanyon is van egy OS/2-es ATM automata, altalaban eso utan ha arra jarsz, akkor lefagyva talalod. Legalabbis gyanus, hogy ez nem szoftverhiba...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Brekeke: kb 2 éve lecserélték mindet winXP re azóta egy reboot self test-el együtt 6-8 perc szopunk is!

Az os/2 legalább gyors volt és stabil!
Eddig volt benne 512 ram és ment mint golyó most meg 1 GB se elég!
Ami a legjobb, hogy a kártyaolvasót meg 3 rebootból egyszer észre se veszi!

Oykawa Hirohito

Windowst tett ra ez a szakertoi garda, en mar onnan tudtam, hogy szar. Ezek szerint a hardver illeszkedik a szoftverhez minosegben :)

Alcím: "Hogyan csináljunk szutyokpécé+windowsból mission critical eszközt, s ezzel elb@sszuk a rendszerünk."

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

azert origonal is tudnak alkotni :) a win 3.1, 3.11 nemigen volt oprendszer... a dos volt alatta, ami oprendszer, a win gyakorlatilag egy program volt - ami nelkul siman elfutott a dos :)
amennyire remlik meg a 98 alatt is dos volt, bar ott mar mintha lett volna trukkozes - emlekszik meg vki ilyenekre? lehet hujeseget beszelek :)

A Windows Me volt az utolsó, amelyik alatt még DOS volt. (7.1, ha jól emléxem, de a 6.22 volt az utolsó, ami önálló DOS -ként megjelent, a 7.x széria már a Win9x/WinMe termékvonal részeként jött ki)

Az NT technológiára épülő Windows -ok alatt nem volt DOS, így a Win2k alatt sem. De mivel ez nem igazán volt desktop rendszer, ezért tulajdonképp a WinXP megjelenésével futtatták ki a DOS alapú Windows -okat. Az XP egy beépített emulátor segítségével tud futtatni régebbi, DOS -os programokat. (Mint tudjuk, kisebb-nagyobb sikerrel...)

Nem mindenkit érdekel a divat +1.
Másrészt ott nem a Vista-effekt a lényeges, hanem az hogy az irodai munkákat meg tudják csinálni. Ugyanúgy tudnak vele szöveget szerkeszteni, számlázni, böngészni. Pont arra jó, amire kell. És nem kell erőmű neki.
Az egyik konkrét dolog, egyik helyen én is megkérdeztem, hogy miért 2k? Erre az volt a válasz, hogy "Mert ez van meg jogtosztán.". Nekik ez fontos, és mivel a célnak teljesen megfelelő, nem is nagyon akarnak váltani.
Ugyanakkor funkcionálitásban teljesen megegyezik az XP-vel, ugyanúgy lehet tartományba léptetni, ugyanúgy tud több felhasználót kezelni, stb. És NT alapú.

--
Discover It - Have a lot of fun!

én meg örülnék, ha nem WinXP-kkel kellene kínlódni, és megmagyarázni a júzernek, hogy NE a lankás XP stílust használja mert az zabálja a memóríát, hanem a Classic-ot. És persze elteleik egy kis idő és már megint a lankás zöls $#4*t látom a monitoron. Már nemis érdekel, az se ha panaszkodnik, hogy lassú. Win2k alatt nem lenne ilyen gondom ;~)))

/mazursky

?
Valoban egy icipicivel tobb memoriat eszik, de 512 RAM kornyeken mar nem okoz eszreveheto lassulast. Nagyon pocsek gepeitek lehetnek...

Amugy meg telepiteskor le kell tiltani a services.msc-ben a Themes service-t es csa.

Amugy azzal, hogy visszavaltasz a regi temara, tul sok memet semmikepp sem szabaditasz fel, mivel a fent emlitett service foglalja a memet, ergo amit irsz, az mindenkepp santa.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

De, DOS 8.0 -ra épült. A Win95 vonal utolsó tagja, de sokak szerint igazából nem is tekinthető új fejlesztésnek [attól függetlenül, hogy az MS önálló termékként értékesítette], csak egy Win98 third edition -nak, kicsit változtatott design -nal és pár frissebb csomaggal...

http://hu.wikipedia.org/wiki/Windows A "Windows 95 után" szekcióban a válasz. ;)

Vagy az English wiki -n konkrétabban is megfogalmazzák, ha itt nem elég egyértelmű, ha jól tévedek..

A Me "dos-mentessége" viccnek is rossz volt. Máig nem hiszem el hogy komolyan gondolták...
Anno volt is egy kis tutorial, melyik registry bejegyzéssel lehet visszahozni a "Restart in MS-DOS" menüpontot, aminek a leállító panelre kiírását alapértelmezésben tiltották. Meg a format.com nem fogadta el a /s kapcsolót... miközben az io.sys ott virított a C:\-ben, és DOS bootdisket lehetett csinálni a vezérlőpulton.
Egyszeri felhasználó nem látja => nincs is DOS itt kéremszépen. nc ;)

Ha jól tudom, akkor valamelyik vonatnak is Windows 3.11 a 'fedélzeti computere'.

De igen a "repülést irányítja" vagyis közvetlen nem, de maradjunk a román mozdonyoknál.

Ezeket a villanymozdonyokat a román vasút a svéd ASEA cégtől vásárolta a licencet (az első darabok Svédországból jöttek), Viszont a román vasút sokat átadott az újonnan most nemrég alakult magántársaságoknak amely társaságok közül volt aki komplett felújította a gépeket és ellátták ezzel a számítógépes vezérléssel amin a Windows '98 fut.

Mint itt nem kell magyarázni (pont itt) minden gépre kell egy oprendszer, amikor bekapcsolja a mozdonyvezető az akkumulátor főkapcsolót akkor elindul a számítógép is a Win '98-al rendes bootolást látunk mint akár otthon vagy a HUP szerkesztői irodában vagy munkahelyünkön különbség nincs benne, (van BIOS stb) szóval eddig a Win elindulása után még látjuk az asztalt is az ikonokkal majd késleltetve "ütemezett feladat"-ként elindul az "ICOL" exe. nevű szoftver és ez vezérli a mozdonyt.

Sajnos a számítógép többi hardverösszetevőjéről nem tudok semmit, a mozdonyvezető elmondása szerint többször akár menetközben is újraindul a gép.

A Mozdony főbb adatai: 25 kV 50;, 5100 KW;, 120 tonna;, 120 km/h.

Tudni érdemes, hogy fokozatkapcsolós, minden vontatómotornak saját egyenirányítója van és szintén saját szellőzővel rendelkezik.

A Softronic nevű cég felújított egy ugyanilyen mozdonyt, de már IGBT áramirányítót építettek be.

Hogy Linux is legyen a MÁV FLIRT fantázianevű motorvonatán Linux oprendszer fut.

Igen, érdekes dolog, de igen gurul tovább, sőt eredetileg a géptérben van egy "kurbli" számára kiképzett hely, ha a fokozatkapcsoló vezérlése elromlik akkor a mozdonyvezető mellett lévő kísérőnek be kell mennie a géptérbe és a kurbli segítségével neki kell működtetni a fokozatkapcsolót a mozdonyvezető jelzőcsengő segítségével "kommunikál" a géptérben lévő fokozatkapcsolót "tekergető" személlyel.

(Romániában a mozdonyvezető mellett egy segédvezető/kísérő is utazik a mozdonyon és az Ő tisztje e nemes feladat betöltése, persze, ha szükséges, hogy most mi a helyzet e téren azt nem tudom régebben még ez volt).

A mai korszerű villanymozdonyok motorvonatok számítógépes vezérlése úgynevezett "redundáns" módon van megoldva ez azt jelenti, hogy minden vontatójárművön (mozdonyon, motorvonaton) két független ú.n központi gép található, ha az egyik bekotlik ott (master, slave) a másik, persze ez nagyon összetett és több számítógép is található rajtuk.

Az ÖBB 1016/1116 akár a MÁV 1047 vagy bármely DB vasúti mozdonynál 189, 185, és stb. szóval van két központi számítógép, hajtásegységenként is egy-egy- (minden forgóváz motorjait külön-külön áramirányító lát el) fékszámítógép, segédüzemi áramátalakító egység stb. az ezektől a gépektől az ú.n "vonatbuszon" érkező jeleket dolgozza fel a központi gép és ad viszont utasításokat is számukra, itt már a mozdonyvezető "csak" parancsot ad a központi számítógépnek és a parancs feldolgozása után ad utasítást az alegységek gépeinek, persze öndiagnosztika a két hajtásmodul beérkező adatainak birtokában stb, pl: nincs hiba stb.
Ezeknél a járműveknél mivel két számítógép van és "master" slave" rendszerben üzemelnek nem igen fordulhat elő, de más hiba pl. csapágy vagy forgóváz sérülés vagy netán olyan baj nem következik be akkor nem marad fekve a mozdony esetleg villamosbederezésben olyan hiba zárlat nem következik be.

Vasúti szaknyelvben "fekve maradásnak" vagy fekve maradt hívják, ha egy mozdony autós nyelven élve bedöglött és nem tud továbbmenni a saját erejéből.

Szóval összetett és nem olyan egyszerű itt pár szóban elmagyarázni, de aki konyít is az ipari folyamatirányításhoz és az ipari elektronikához az könnyebben el tudja képzelni a dolgok állását, itt nehéz leírni, hogy mindenki megértse.

a vasut az egyik hobbim, ugyhogy azért az alap dolgokkal (legalábbis hazai dolgokkal) tisztaban vagyok.

Romániaban, a segedvezeto, nem az itthoni vonatvezetonek (ami ma már nincsen) felel meg?

Az éberségi is a windowsos vezérlőprogramra van kotve? tehát ha lefagy a program (vagy a windows), és a vezérrel is tortenik valami, akkor meg se áll a vonat, mivel az ébersegi se mukodik?
________________________
Blog | Hogyan?

Akkor írhattad volna előbb is, hogy te is vasútbarát (és linux) vagy.

Pontosabban én se tudom, de nem szóval nem az itthoni értelemben vett vonatvezetőnek, ugye nálunk a vonaton két kalauz van a piros csíkos sapkás a vonatvezető aki, ha elromlik az éberségi és vonatbefolyásoló akkor felszáll a vezető mellé, de romániában segédvezető vagy minek hívják van és állandóan a mozdonyon tartózkodik a vezérrel együtt és neki a feladata, ha bekotlik a fokozatkapcsoló akkor azt tekergetni.

(Egyszer szerettem volna régebben kimenni Romániába, de itt ahol lakom nagyon óva intett az egyik szomszéd, így hát elmaradt)

A román mozdonyon nem hiszem, pontosabbat én se tudok, de megy tovább és ha a vezérrel történik valami akkor ott is van éberségi, nem hiszem, hogy összekötötték vele, a Tauruson igen, őszintén csak annyit tudok amennyit én is kiszedtem a vezérből és régen csak egyszer voltam rajta amikor elkezdtek bejárni. Mindenesetre nagyon tetszett ez a windowsos vezérlés ilyen felemás megoldással, hogy ezzel mit váltottak ki pl. relé stb. nem tudom mert számítógép nélkül is megy (vagyis kell amilyen megbízhatatlan a win '98).

Ha megnézted a weboldalam akkor ott vannak gépteres felvételek, de itt is minden zárt szekrényben volt, de a szerszámszekrény fenomenális jó mi? Talán Billy fejére koppintanak vele, ha nem műxik valami, szerintem ezt a számítógépet a hagyományos vezérlés "tetejére" ültették azaz megvan a hagyományos vezérlés is, de nem semmi tőlük nem várna az ember ilyet.

Viszont, ha már itt tartunk akkor volt módomban tenni egy kört vele igaz csak fradi és kelenföld között futásjóság szempontjából engem meggyőzött jó gép és még teljesítmény is van benne ja és nem csattog mint a szili.

Ja engem meg a cirmos szili érdekelne, hogy abban milyen gép van milyen rendszerrel, ha tudsz valamit róla akkor írhatnál.

Üdv

hát igen, itt elég sok ilyen régi gépet dugdosnak mindenfele. Sajnos nekem még nem volt lehetosegem az M63-ast kozelebbrol megismerni, egyszer a kozelebe szerettem volna menni egyet fotozni, de a vasutorok majdnem bevitettek rendorsegre. Ismerosom meg sajnos nincs, akivel ilyen helyekre be tudnek menni :(
________________________
Blog | Hogyan?

Egy darab van belole (003-as), az is Szombathelyen, a vasúttörténeti parkban nincs, jó rég ott volt, de azt már jopar eve szhelyre hoztak, hogy majd megcsinaljak, de hát azota se lett belole semmi.

kb. 1-2 éve volt ez a kis kalandom. máv üzemi terulet.
________________________
Blog | Hogyan?

Igen a MÁV üzemi azaz utasforgalomtól elzárt területére fotózási és videófelvételi engedélyt kell kérni a budapesti vezérigazgatóság jogi osztályától, és ha megvan az engedély akkor is először a mozdonyfelvigyázóhoz vagy, ha nincs akkor az állomásfőnökhöz kell menni vele és bemutatni.

Ennek hiányában tényleg elzavarhatnak, de lehet, hogyha bemész a felvigyázóhoz és megkéred Őt akkor is megengedi engedély nélkül is, de ez embere válogatja, ismerős tényleg nem ártana akkor nem cseszegetnek.

Egy biztos előttem akár Nohab akár szergej mindkettő elbújhat az M63 elől nekem valahogy jobban tetszik az M63, mindamellett a Nohabot is szeretem.

na, ezt pl. nem tudtam. van itt nálunk ilyen utascentrum izé (lol), ott kérdeztem, hogy hogy lehetne, aztán aszondtak, hogy nem lehet.

Mostansag mondjuk nem is igen látni ilyen vasutoroket.

(a gysevnel mashogy van? mert nemregiben Szentgotthardon fotozgattam, ott még pozoltak is a vasutasok)
________________________
Blog | Hogyan?

Ilyen helyen kár kérdezni ők nem "szakmaiak" csak a vonat indulást ( ha tudják) tudják megmondani.

Vasútőrök vannak csak lehet, hogy nincs akkora bűnözési hullám mint máshol és ezért ritkák vagy be van kamerázva mint itt a Fradi.

A Gysev az más ott a "nyugati szellem" uralkodik mivel az ÖBB-é is, kevesen tudják, hogy a Gysev nem magáncég és nem is volt az, hanem a MÁV és ÖBB közös tulajdona, mivel mindkettő állami cég az egyik a magyar államé az ÖBB pedig az osztrák szövetségi állam tulajdona, nem tudom milyen arányban oszlik meg és nem tudom, hogy most mi a helyzet e tekintetben régen így volt. De ott másak az emberek valahogy beléjük ivódott az nyugati szellemiség, hát igen itt Pesten ritkán járok fotózni engedéllyel de rettenetesen kötözködnek mindenhol, most vettem egy merevlemezes kamerát és abba is belekötöttek, hogy filmezésre nem szól az engedély szóval itt sz@r a helyzet ott a nyugati végeken biztos jobb. (pedig csak a déliben a karámon belülre szerettem volna bejutni és a peronról filmezni, azt beengedett)

Igaz itt már off, de itt most újdonság, hogy papolnak a személyiségi jogokról, erre azt szoktam válaszolni, hogy aki nem akarja, hogy lefotózzam vagy filmezzem az maradjon otthon a lakásban. Őszintén kezdek undorodni a vasútfotózástól pedig szívesen mennék.

Egyébként a Gysev is ad ki engedélyt, de az csak az ő vonalaikra érvényes, lehet neked érdemes megkérni mindkettő cégtől.

tisztaba vagyok a gysev helyzetevel, mivel itt "meghatarozo" dolog.

amugy a gysev tulajdonosi megoszlasa: "61,1% Magyar Állam, 33,3% az Osztrák Állam, 4,2%-ban Hamburger Hafen und Lagerhaus AG. 1,2%" ismeretlen

Öbb-nek semmi koze nincs a gysevhez tulajdonosi szinten, szerintem te a máv-cargoval kevered, amit az öbb-gysev meg még nem tudom ki vett meg kozosen

mondjuk gotthárd nem olyan rég gyseves, hogy a szellem annyira beivodna, valoszinuleg ez abbol fakad, hogy kis allomas, falusias kornyezet, stb.

kéne egy vasutas topikot csinalni :)
________________________
Blog | Hogyan?

say:"( hnsz2002 | 2008. július 14., hétfő - 9:33 )
Miért is nem volt desktop rendszer a 2k?"

+1 melyik windows nem desktop os? félek lemaradtam valamiről az elmúlt 15 évben. :-)
_______________________________________________________________
"Good news everyone! Those asinine morons who canceled us were themselves fired for incompotence!" Hubert J. Farnsworth

Annyira nem urban legend, hogy ketto(2) registry value atallitasan mulik.

http://oreilly.com/news/differences_nt.html

És anno Mark Russinovich tárta fel ezt a visszásságot (ugye az M$ hivatalos álláspont anno az volt, hogy más kernel, s 700 registry beállítás a különbség).

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Lassukcsak, akkor en server os-t hasznaltam??? Windows NT Workstation 3.51, Windows NT Workstation 4.0, Windows 2000 Professional, Dehat en azert nem a Windows NT Server, es Windows 2000 Servert raktam fel, mert nem server rendszert akartam. Uristen atvertek! Es most hogy erre rajottem, 10 ev utan van meg jogalapom visszakovetelni hogy becsaptak?

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

A balassagyarmati kórházban a mai napig az van nagyrészt. Főleg a régebbi osztályokon. Mi lesz így velük?
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Már 7 éve nem adnak ki javítást rá, és így is megvoltak valahogy a Win 3.11 felhasználók. Gondolom ezután is meg lesznek, csupán csak arról van szó hogy licencet nem adnak el és támogatás sincs rá. Nekem is van egy DOS-os gépem, most már nem kell vírusvédelem sem rá. :)

Nemreg elovettem a ~8 eve lementett dos50+win31-es hdd image-ket, hogy akkor qemu-val kicsit nosztalgiazom, de nem talaltam a problema mertekehez kepest elfogadhato ido alatt win31-hez olyan drivert ami a qemu hipermodern grafikus kartyajat kihajtana', 640x480x16-nal jobb felbontasban...:]

Qemu vga-val lehet is szopni rendesen (valami cyrus lofutty), ugyhogy azt nem erdemes erre hasznalni (kovetkezeskepp virtualbox, xen is kiesik). MS VPC es VMware amik jol viszik, a MS VPC valami S3 karit emulal, ahhoz van driver, a VMware karija meg tud valami gyari modot, csak mar nem tudom, mivel taszajtottam meg, hogy menjen.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Ez ma'r ~10-12 e've is vicces volt, mikor az elso p1-esek bejottek, es 32mega ram volt bennuk; annyi, mint amennyi az elso 286-osok melle' adott hdd...:] most meg annyi ram van a vasakban mint amennyi hdd volt ezekben a p1-esekben. Ezek szerint 8-10 ev mulva a par teranyi ram lesz a normalis :]

Dosbox-ban is el tudod indítani. Nem tudom, fog-e menni nagyobb felbontásban, de egy próbát megér. :)

Egyébként hogy lehet átállítani a felbontást? :)
Ja, meg nem megy az egér dosboxban. Nem tudom, qemu-ban vagy hasonlókban megy-e, tudtommal win 3.1-ben nincs ps/2 támogatás egérhez.

Na mindegy, majd kitalálok valamit. (Qemu-val sem megy, igaz egy 6.22-es dos floppy img-ről indítom a rendszert, amiben nem biztos, hogy van ilyesmi driver.)

Egyébként meg kaptam egy jó kis hibaüzenetet (nem C:-re csatoltam a dos driveot):


Csoport file hiba

C:\WINDOWS\RENDSZER.GRP

A programcsoportfile-t nem lehet megnyitni.

          IGEN                NEM

man qemu


       -std-vga
           Simulate a standard VGA card with Bochs VBE extensions (default is Cirrus Logic GD5446 PCI VGA). If your guest
           OS supports the VESA 2.0 VBE extensions (e.g. Windows XP) and if you want to use high resolution modes (>=
           1280x1024x16) then you should use this option.

----
Big Brother is watching you, Little Brother is too. When Big Brother goes to sleep, Little Brother goes through his stuff.
honlap készítés

Azért az picit fura, hogy miért választanak (amúgy tipikusan "mission critical" jellegű) alkalmazások alá - ezek szerint csak a kis gépigénye miatt - win 3.x-et, illetve, hogy hogy volt képe a nagytesvírnek ezek szerint pár évvel ezelőttig pénzt kérni egy DOS + LAN támogatás + ablakkezelő kombóért?

Ez csak nekem visszás kicsit, mert én nagyon gonosz troll vagyok, vagy tényleg van ebben valami "kicsit furcsa"?

Vagy pl. az ATM-ek kódereinek jobban esett ezer éves platformra kódot írni, mint mondjuk egy korszerű linux + lightweight desktop környezetre?

Illetve, aki 200x-ben/ban bankjegykiadó automatákat gyárt, annak azért lehetnének olyan elvárásai, lehetne annyira igényes, hogy -még ha biztonsági szempontból rendben van is a rendszer - hogyne lenne, privát hálózaton... - nem tesz bele annyira szutyok cuccot, ami összetojja magát már attól, ha - atyavilág - kommunikálnia kell egy hardverrel.

No, halál komolyan nem trollkodni akarok, csak tényleg nem fér a fejembe, hogy miért érte meg pénzért megvenni egy instabil és ősöreg platformot, mikor számtalan más (akár ingyenes) alternatíva is van. Az MS meg nyilván árulja, ha van rá kereslet, hisz ebből él.
De tényleg van előnye ennek, vagy csak ennyire zsákfejűek a döntéshozók?

A win 3.11+DOS kombó nem annyira instabil, sőt. Bejáratott, működő rendszer, a régi motoros programozónak kényelmes (15 éve is ezzel dolgozott ;) ).
A win98-as vonatirányításon én is elképedtem, az hatalmas felelőtlenség. NT/2k viszont simán megfelelne a feladatra, ha már windowsos programot írnak.

A linuxról - X11, ablakkezelő, főleg desktop minek ilyenhez? (Fluxbox == epenis^3, tudom... :P) Ha grafika kell, SVGAlib megfelel. 1 db "ablakot" (inkább felületet) használó rendszerhez minek bármi kezelés?

Itt a lényeg.

"...ha már windowsos programot írnak."

Ez a "betesszük a szutyokPC-t, rádobunk egy windowst és kotyvasztunk rá valamit Delphi-ben" szemlélet, amivel mindenütt találkozik az ember.

Megint ne tessék félreérteni. Van egy raklap felhasználási terület, ahol nincs ennél kényelmesebb / gyorsabb / hatékonyabb megoldás, mint a fent említett dolgok, továbbá semmi bajom sincs a Delphivel, csak példa volt, sőt még az Xp is tűréshatár alatt marad nálam. Ámen.

Szóval én azt hittem eddig, hogy ilyen helyeken valami ebedded cucc megy, pl vxWorks vagy akármilyen RTOS, amiket pont ilyen rázós feladatokra terveztek. Ehhez képest megdöbbentő, hogy mi mindenre nem használnak dos/win-es megoldásokat.

Akkor most az van, hogy tényleg fölösleges ennél "célrendszerebb" rendszert összepakolni, vagy egyszerűen csak megkapja a cég a megrendelést, nem akar sokat szopni a fejlesztéssel, olcsón meg akarja úszni, szóval előszedi a "jól bevállt" windows-platform megoldást, és odahajítja a megrendelőnek (aki meg, mivel nem ért hozzá, rábólint)?

Kicsi vagyok, tapasztalatlan vagyok, tisztán akarok látni. Már ha lehet itt olyat...