Apró élményeim a Linuxszal #5

Mai apró élményemet képes formában is megörökítettem.

A kép létrejöttének körülményei szorosan kapcsolódnak ehhez meg ehhez a posthoz. További kommentár azt hiszem nem is szükséges, íme:

Hozzászólások

Hat pont ezt kerdeztem en is... :) Amugy annyi tortent, hogy ket winyo, azonos UUID-s particiokkal volt feldugva a gepre, es ez enyhen megboritotta a rootparticio azonositasat. Azt mondjuk tovabbra sem ertem, hogy miert az igazabol sdb winyon talalta meg eloszor a megfelelo UUID-s particiot, mikor egyebkent az sda winyorol toltodott a GRUB es a kernel, valamint hogy ezutan megis hogy a francba sikerult neki atneveznie sda-ra, es ezekutan meg hogy sikerult felmountolnia a valodi sda-t is. :)

Mindenesetre, roppant mokas volt. Foleg, mert az egyik particiot le akartam gyalulni, de most akkor sda-kent, vagy sdb-kent hivatkozzak ra? :) A megoldas nyilvan az volt, hogy atcsinaltam a ket particio UUID-it kulonbozore, es akkor mar a megfelelo winyorol bootolt a rendszer - hol tart mar a modern technika.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

az /etc/mtab fajlban ket ilyen bejegyzesed van (megne kerdezd hogy kerult oda, mert nemtudom):


/dev/sda1 / ext3 rw,blablabla
/dev/sda1 /mnt ext3 rw,blablabla

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ez nem magyarazza meg, hogy miert ket kulonbozo meretu/szabad helyu/stb particiot lat sda1-nek. Ha ugyanaz a particio lenne ket helyre mountolva (ami termeszetesen lehetseges) akkor minden mas parameterenek is egyeznie kene, marpedig nem ez a helyzet.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

straceld le a "mount"-ot. ha hol latom a proc/mounts-bol veszi az infokat, abban uuidok vannak. aztan ezt a fstab es/vagy mtab segitsegevel alakitja sda1-re. ha valahol ketszer szerepel ugyanaz az uuid, na akkor hulyet kap.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Dehogy stracelem. :) A problema mar reges reg megoldodott, es semmi kedvem reprodukalni. De azert a kep itt marad az utokor okulasara. Marmint, miert is kell egy enterspajz kvaliti rendszernek ilyen szinten fejreallni ket winyo azonos UUID-jetol? :) (Hopsz, ez a valasz rosszhelyre ment... Namindegy. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-