Apró élményeim a Linuxszal #4

Mai élménybeszámolónk főszereplője az Ubuntu Linux 7.10 és a 2.6.22-s Linux kernel, azon belül is a libata és a kernelparaméterek, valamint az ALSA különböző hangerőszabályozói.

A nyitó probléma abból állt, hogy: nem megy a gép (és még párezer hasonló, egyébként SIS5513 chipsetes IDE vezérlővel felszerelt gép) 80 eres IDE kábellel, csak 40 eressel. Ha 80 eres kábelt dugok rá, akkor elhal a libata driver bootkor. A Linux egy speciális célra customized Ubuntu. Körülbelül 2,5 óra szopás után a következő körvonalazódott:

* A problémámra előjött a régi Linuxos effekt: a Google csak a kérdést találja meg párezerszer, válasz és megoldás nincs. Az sincs leirva, hogy nincs megoldás, csak a néma kuss. Óyeah.
* Régebbi kernellel (pl. 2.6.15) a gép 80 eres kábellel is csont nélkül bootol és működik (no libata).
* Újabb kernellel egyrészt a gép csont nélkül bootol, másrészt az újabb kernelben van paraméter arra, hogy a libatás drivert 40 pines módba forszoljuk (de szép szó).
* A 2.6.22-ből ez a paraméter (libata.dma= ill. libata.force=) hiányzik.

Tehát, ott álltam a gödör fenekén, megverve egy kikapcsolhatatlan, nemműködő libatával, és egy upgradelhetetlen, rongyá-customized Ubuntuval. Szeretem a Linuxot.

Végül további másfél óra hekkelés után sikerült upgrade nélkül alátolni a Hardy-féle 2.6.24-s kernelt, ami segített rajta. A saját buildbe bele sem mertem gondolni, két ok miatt: a gép hardvereinek jó feléhez csak binary-only driver van (wifi being the major pain), amit az Ubuntu alapból ad (restricted-modules), továbbá nem vagyok időmilliomos és mazochista se. Azon persze már kínomban röhögtem csak, hogy az új kernelben már van paraméter a libata baszkodásához, de nincs rá szükség... A hab a tortán a végeredmény, egy végképp customized és végképp upgradelhetetlen katyvasz. Ha spammer lennék, tudnám mire kell elkezdeni fejleszteni a jövő spambotjait...

A másik fájdalmam, hogy a textmode alsamixeren kívül egyszerűen nem létezik működő mixer Linuxra/ALSAhoz. Ha valaki tud egyet, kérem szóljon, mert lassan az agyfasz kerülget.

* A barátnőm gépén az ő userjéből az XFCE mixerjét egy ideje nem lehet kirakni a panelre... Terminálból indítva fut és működik. Ahogy minden más hanggal kapcsolatos program is. Másik userből is megy. Ha kézzel bevésem az XFCE panel konfig xml-jébe, hogy inditsd már el uázeg, akkor a következő loginkor kiszedi. Logban semmi, hibaüzenet nincs. Szeretem a determinisztikus problémákat.
* A Gnome-Volume-Control egy rakás szar. Egyrészt nem jegyez meg semmilyen beállítást, másrészt a "mi látszódjon az ablakban" kapcsolók konzekvensen nem működnek, és teljesen random, hogy mi fog történni ki és bekapcsolásukkor. Nem túl vicces, ha a géphez síkhülye végfelhasználónak kell kiadni a gépet, ráadásul néhányszáz km-re vidékre, aki majd használni is akarja, és neked kell telefonon supportálnod, hogy "megint elment a hang"...
* A Gnome-Alsamixer egy fokkal jobb, legalább értelmes dolgok látszanak alapból, de a ficsör-kibekapcsolós játék ott is csak rnd() függvénnyel megspékelve működik...

Egyszóval kellemes délelőttöm volt, supported by Linux. És az idő rövidsége miatt az összes fennálló problémát csak felszínesen sikerült megkapargatni. Hát ennyit mára a tudomány és technika érdekességeiből...

Hozzászólások

amugy nem megy azokon a powereken veletlenul netbsd? :P

--
/* MD_Update(&m,buf,j); */

Bár én nem tudom megállapítani, hogy milyen is egyépkézláb mixer, én remekül elvagyok Kmix-szel. :)

Gondoltam ra, de egy alig parszaz Mhz-s Celeron, alig-RAM-mal biztos baromira orulne, ha az amugyis annyira lightweight GTK libek es a Gnome meg a Firefox melle meg be kene tolnia a QT-t meg a fele KDE-t is... :) A heavily customized feluletet meg az isten sem reprodukalja hetek alatt sem KDE-only modon. Ha nekiallnek, akkor valoszinuleg az egeszet ujratolnam, tok mas alapokon, szoval mindegy.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A hangerőszabályzó nálam is így járt. Egyszer csak nem volt. Hiába raktam vissza semmi.
Szintén Ubuntu 7.10 és Xfce
----------------------------------------------------------
Sebeink emlékeztetnek arra, hogy a múlt valóban megtörtént

Nálam elnémult minden ha mondjuk a youtube-ra tévedtem és utána indítanék valami audiot..
A megoldás a libflashsupport csomag telepítése volt ami pulse audio kompatibilissé tette a flashplayert.
--
the tide is turning

nekem nemreg feisty-re kellett hardys kernel: a build kornyezetbe hardys kernelsource letolt, megfelelo parameterekkel build elindit, kaveszunet, elkeszult debet attoltam a gepre, dpkg install, reboot, megy. szerencsere restricted modulokkal nemkellett torodnom, de elkepzelheto, hogy azzal is eleg lenne az ujraperdites.

jah, module-init-toolsbol is kellett frissebb, az kb 1 perc volt buildelni.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

a build kornyezetbe hardys kernelsource letolt, megfelelo parameterekkel build elindit, kaveszunet

1., Build kornyezet? Egy keyboardot kaptam, egy stokedlit, meg egy salgo polcot, monitorral, geppel. Tuzet oltani mentem, nem solutiont prezentalni...
2., Mint mondtam parszaz Mhz, alig-RAM... Jo hosszu kaveszunet lenne... :]
3., ... es nem is kavezom! :)))

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A hangerő probléma nem ubuntu-specifikus...
Nekem SuSE-n az SB Live 5.1 karival volt olyan gond, hogy random időnként reboot után elhallgatott a két hátsó, a center meg a mélynomó. akárhány mixert néztem, ott mindbe rendbe volt a hangerő, mégse jö9tt ki egy kukk se. Akkor a megoldás az volt (amúgy semmit nem kellett a hangerőkhöz nyúlni), hogy yastba gyorsan hangkártya eltávolítás, majd újra hozzáadás. Utána egyből jó volt.
Ez a probléma mára megszűnt. Van másik.
Random időnként boot után nincs hang. Abszolút, tök kuka. (alsasound restart sem segít) Ilyenkor szintén nem kell hozzányúlni, egy reboot, és minden rendbe van.
Ne kérdezd, hogy miért van, fogalmam sincs. (az előbbit és az utóbbit se tudom)
--
Discover It - Have a lot of fun!

én meg feltettem az ubit, hogy legyen valami linukszom az rsync-hez. aztán a rack-ben lévő vinyó egyszercsak "eltűnt", amire az rsync termináljában felhalmozódó "file vanished" üzenetek hívták fel a figyelmem. és tényleg, fdisk -l se mutatta. reboot, és megint ott volt. utána még kézzel másolgattam ezt-azt, akkor meg egy idő után leugrott a 10-20mbps sebesség 0,5 mbps-re. reboot, és megint jó. na, ennyi elég is volt az ubuntu lts-ből