Kisvödör, lapát és homokozó #3

Eltelt jó négy hónap, mióta kiborult a bili és eljöttem a volt munkahelyemről. És most akkor lássuk, kiváló, nélkülözhetetlen projektvezető barátunk mire is jutott azóta.

A program fejlesztésére kiszabott határidő immár hetekkel lejárt (a másik, szintén általa vezetett projektnél hónapokkal), az elmúlt négy hónapban pedig velem együtt 4 ember jött el (közte a vezető tesztelő, és a vezető dizájner is) egy olyan, tizenegynéhány fős csapatból, ahol előtte két évig gyakorlatilag semmiféle fluktuáció nem volt, és kiadott, sikeresnek mondható szoftvereket produkáltunk. A morál és a munkakedv gyakorlatilag folyamatosan a padlón volt. További 3 emberről tudok, aki már eljött volna, ha van lehetősége. Az általam írt, lecserélésre ítélt kódok nagyrésze (pl. hangrendszer) azóta is használatban van. A héten a cég vezetése megelégelve a folyamatos csúszásokat és az állandó anyázást a kollégák részéről, leváltotta emberünket, és mezei programozó pozícióba helyezte. Hogy ez utóbbi része a dolognak mennyire volt jó ötlet, had érzékeltessem, egy általa írt kódrészlettel:


if ( ertek == 0 ) ertek = 1; 
if ( ertek > 0 ) ertek = -1; else ertek = -1;

Összegezve annyit mondanék, hogy utálom, amikor igazam van. További kommentár azt hiszem nem is szükséges, de két kérdésem így utólag azért még volna a Tisztelt Cégvezetőkhöz:

1., Ezen a roppant frappáns (fél)megoldáson mi a ****** tartott négy hónapig?
2., Ha ezekszerint ugye az elmúlt hónapokban gyakorlatilag mindössze egy kétes képességű kóderrel bővült, és más téren meg lefogyott a csapat, nem lett volna okosabb megtartani azokat az embereket, akiknek legalább volt valami halovány segédfogalma arról, hogy miről is szól az adott fejlesztés, egy olyannal szemben, aki kb. 3 nap alatt leszerepelt a Tisztelt Cégvezetésen kívül mindenki előtt emberileg és szakmailag is?

Nem, nem kell válaszolni...

Hozzászólások

Nem ertem mi a gond a koddal, vegulis lefordul, mukodik.
Persze lehet hatekonyabb megoldas egy "

ertek = -1;

", de igy sokkal komolyabbnak tunik :D

Igen. Ez volt projektvezeto. Kicsit korbejartam a problemat, mielott magam szamara itelkeztem volna felette. Veglegesen itelni meg majd ugyis az utokor fog. De tobb helyrol is megerositest nyert a tortenet (aztan lehet Urban Legend is), hogy az emberunk egy korabbi melohelyen, szinten projektvezetokent interjuztatott, es felvett embereket programozonak. A problema viszont mindosszesen csak az az aprosag volt, hogy a ceg egyszerre hirdetett ejjeliori es programozoi allast. Igen, neki sikerult felvenni egy ejjeliornek jelentkezo arcot programozonak... Persze olyan nem volt, hogy Mesterunk tevedjen, igy hat szerencsetlen delikvensnek vett egy Konnyen gyorsan C++-ban, vagy valami hasonlo konyvet. Vegul szegeny srac akit felvett, maga allt fel a probaido vegeztevel, hogy ez neki tul bonyolult, inkabb visszamegy ejjeliornek.

Szoval ez egy ilyen faszi, ha eddig nem lett volna vilagos, hogy mi is volt a konkret problemam... :P

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

De gondolj bele, micsoda élmény. :)
A te esetedben pl. elmész valahova, ahol programozókat keresnek. Interjú, aztán felvesznek mint asztalos. (Tegyük fel, hogy nem szeretsz barkácsolni.) Aztán hogy ne legyen probléma, vesznek neked/veszel egy könyvet, amiből kitanulhatod az asztalosmesterséget. De a próbaidő végeztével elmész, mert nincs hozzá megfelelő kézügyességed, vagy ilyesmi. Szerintem ez hihetetlenül nagy élmény. :) Az más kérdés, hogy a munka nem halad, a főnök állandóan letol, stb...