Fórumok
mert annyiszor hangzik el a kérdés: "mi legyen az ebéd?"...
szóval pár perc alatt készítettem github pagest, ami random ebéd 5leteket dob ki (vagy rákattintassz a szövegre, vagy F5 vagy telón fentről lehúzod az ujjad)
https://mi-az-ebed-ma.github.io/
https://github.com/mi-az-ebed-ma/mi-az-ebed-ma.github.io/blob/main/inde…
ez a forum adna helyet bármi 5letnek, amit felraknék h. random dobja.
commenteltek ebédet és én felrakom a pagesre.
aztán addig frissíti az ember az oldalt, amíg olyat nem talál, aminek alapanyaga van is a hűtő/fagyasztóban/kedvére való.
hasonló: https://idotoltes-kisgyerekkel.github.io/ https://hup.hu/node/161397
Köszi.
Hozzászólások
úgy látom, ebből max betűleves lesz ma :D
főleg space-ekkel? :)
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"
nem, ilyenek voltak benne, hogy "aaa", "bbb", "ccc".
https://www.nosalty.hu/cikkek/mit-fozzek-ma
ccc
aaa
bbb
... válogatott betűtészta? :)
Gábriel Ákos
Ha a fogaid közé ragadt betűtésztát piszkálom ki, akkor a szádból veszem ki a szót?
ChatGPT
trey @ gépház
Bagolyfőzelék, hami-nyami! Csak kár, hogy nehéz baglyot beszerezni, főleg pucolva!
trey @ gépház
vagy deepseek:
Ismered a régi magyar ételt, a bagolyfőzeléket?
A ChatGPT ezt mondta:
Ezt mondtad:
Ez poén volt?
A ChatGPT ezt mondta:
Ezt mondtad:
Azért érdekes, mert a bagolyfőzeléket az egyik korai verziód egy session-je adta egy felhasználónak és az interneten azóta is nevetnek rajta: https://hup.hu/node/181077
A ChatGPT ezt mondta:
Ezt mondtad:
Elolvastad a linket?
A ChatGPT ezt mondta:
Ezt mondtad:
miért váltottál angolra?
A ChatGPT ezt mondta:
trey @ gépház
Palócleves (lásd: https://www.youtube.com/watch?v=mBgTV6_E6A4)
Makói vágott leves
Erre halál komolyan, irónia nélkül jó az AI. Ötletelni. Figyelembe tudja venni, hogy milyen alapanyagok elérhetőek, és tud ajánlani rá elkészíthető ételeket. Még nem próbáltam, de lehet megnézem mennyire tud használhatót összehozni.
“The world runs on Excel spreadsheets.” (Dylan Beattie)
Ki kéne filterezni a kannibalizmust. (Nekem azt mondta, Eszterházy.)
Meg hát egy paradicsomleves se ebéd, kéne legalább egy leves + főétel, esetleg desszert, aztán max nem főzöd meg mindegyiket.
hat ennek igy nem sok ertelme van... meg ha a receptet is odairni talan, de 1xubb lemenni a kozeli kifozdebe es venni valami szimpatikusat, mint nekiallni orakig fozicskezni munkaidoben :)
Normális tervezett étrendről meg nem is beszélve :)
Közeli kifőzdéknél nincs tutibb.
Ráadásul folyamatosan ismétlődnek a "random" javaslatok a fenti oldalon.
I don't run often, but when I do, I run as administrator.
Én is támogatom a közeli kifőzdéket, de mondjuk a Dunyha plázán is túl nem sok van. De aki tud, az ide is bekommentelheti.
És hogy (ne csak) offtopic legyek:
===
Frankfurti leves
Dubarry szelet rizzsel
===
Gomba leves
Káposztás cvekedli
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?
beleraktam ezt a 4-et, köszi
Majdnem 40 %-kal megnőtt az étlap!
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?
Akkor már írjuk őket helyesen: Dubarry-szelet, gombaleves.
merge-eltem a javítást, thx!
+már 60 darabos a lista, másoknak is thx!
A fasírtot (előkelőebbeknél: fasírozottat) és rokonát, a Stefánia vagdaltat felvetted már? Két olyan étel, ami frissen kisütve és másnap hidegen is jó.
'Stefánia vagdalt' -ot beleraktam, fasírt már benne volt.
itt a teljese lista:
https://github.com/mi-az-ebed-ma/mi-az-ebed-ma.github.io/blob/main/inde…
vagy CTRL+U -t ütsz a https://mi-az-ebed-ma.github.io/ -on.
Köszi!
Nálam ma tegnapi munch-ból habart zöldbableves krumplival és kaporral bolondítva (900Ft volt két nagy tányérral), és Bryndzove Halusky - ha már Gömörbe járok vásárolni, akkor hoztam "igazi" alapanyagokat hozzá :-) Holnap még nem tudom, mi lesz a főétel, de tervezek palacsintát sütni... Ha már van fincsi sűrű (nem olyan mint a hazai) túrókrémem is :)
A gömöri derelye nekem örökre emlékezetes, csak tudnám, hogyan készítik.
Köszi, én nem pont erre emlékszem, de lehet, hogy az eltelt idő megszépíti. A derelye, magyarul barátfüle kb. ilyen.
esetleg a dögfőzelék
Húsos ételhez jellemzően döghúst vesz az ember, nem? (Oké, halból gyakran élőt vesz, de általában ott helyben fejbe is csapják - mármint a halat...)
Én is így tudtam, de állítólag a dög kifejezés feltételezi az elhullott tetemet, nem pedig feldolgozottat. (Tehát nem a halottság az egyetlen kritérium dögnél.)
[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS
+dog lott. szogediesen. :)
És amikor a dögös tyúk főzi a döglött tyúkot? :-)
Vicces, és arra jó is. Gyerekkoromban jó válogatósak voltunk. Nagymamám csinált egy listát, hogy mit szeretünk. Ez jutott eszembe erről.
Egyébként, hogy valami szakmait is tegyek hozzá, ez a toljuk le az egész alap setet a browsernek, aki választ belőle egyet, ez nem egy jól skálázódó megoldás. :)
Ha cloudflare-ből tolja le akkor az.
Ha bekesseli a kliens akkor az.
Kva sok erőforrás van kliens oldalon - nagyjából minden közepes telefon felér egy vps-sel.
A sávszélességen kell max gondolkoznod, ott meg használj cache-t, tömörítést, cloudflare-t.
Gábriel Ákos
Amíg 1db böngésző van nyitva azon a kliensen 1db lappal.
Tulképp egyetértek. Bár nem kifejezetten szeretem a hányjuk rá a kliensre a mindent is, van ott erőforrás dolgot, de értem, hogy most épp itt tart az IT hinta. Illetve ez nyilván alapvetően sávszélesség kérdés, nem a randommal hol dobunk benne a drága, tehát ja, cachelni kell. És ja, ebben a konkrét esetben ezt megoldja a github valóban. De azért egy ponton nem biztos, hogy összességében olcsóbb lesz mindenkinek letolni egy teljes listát, hogy aztán válasszon belőle egy elemet, mint szerver oldalon futtatni vmit, ami tud számolni egy kicsit.
> Kva sok erőforrás van kliens oldalon - nagyjából minden közepes telefon felér egy vps-sel.
Mint kliens szeretném jelezni, hogy ezt a kva sok erőforrást nem a kedves webfejlesztő weboldalának futtatására szeretném használni, pláne nem kizárólagosan. Szóval jó lenne ezt a mondást rohadt gyorsan elfelejteni.
Végtelenül gyűlölöm, amikor betöltök egy fos weboldalt, és órákig tart kiizzadnia a JS-nek egy kártya áthúzását, mert hát mindent kliensoldalon számolunk, hát VAN OTT ERŐFORRÁS. Nem, nincsen.
Blog | @hron84
via @snq-
májas krumpli
Na, olyanról még nem hallottam. Bizarr kombináció.
A témaindító nagyon ráér mostanában ezekkel a nagy ívű oldalaival. Lelke rajta, de az értelmét nem látom. Ráadásul van már ilyen oldal.
“The world runs on Excel spreadsheets.” (Dylan Beattie)
Ha kihúznád a fejedet a seggedből, és nem csak az a sok fanatikus fos gondolat kerülne ide a fejedből, akkor tudhatnád milyen ételre gondol.
Ez sajnos ilyen, gyanítottam, hogy valami meme-es utalás lehet, de nem hallottam még róla akkor se. Nem is a kövek alatt élés, de nem ismerhet mindenki mindent.
“The world runs on Excel spreadsheets.” (Dylan Beattie)
Szerintem senkinek nem az szúrta a szemét, hogy nem ismered, hanem hogy ismeretlenül is sikerült róla véleményt alkotni. :)
Amugy valos kaja, a lanyomek szoktak igy hivatkozni a tarsaival egy bizonyos kajara az ovodaban.
Tippre a resztelt maj lehet es egyebkent talan-talan 1x kaptak ilyet.
Ezt végülis miért nem vetted fel?
Nem vagy máj kedvelő?:)
máj kell, Jackson?
tegyel ra dzsemet jackson
Akkor a Windows is felesleges, hát van már más oprendszer is rajta kívül.
Blog | @hron84
via @snq-
Ah. Erre nem kellett volna ebed elott kattintani....
<style>
html,body,table { height: 98%; }
</style>
Az ilyeneket anno szerettem - bootstrap elotti idok. Csunyan eltunt, mar internal tooloknal is ciki. :(
Bagolyfőzelék à la DeepSeek:
Szia! Persze, szívesen megosztom veled a bagolyfőzelék receptjét. A bagolyfőzelék egy hagyományos magyar étel, amely főleg zöldségekből készül, és általában tejföllel vagy tejberizzsel tálalják. Az étel neve a "bagoly" szótól független, tehát nincs köze a bagoly madárhoz. 😊
### **Bagolyfőzelék receptje**
#### **Hozzávalók:**
- 50 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó
- 50 dkg friss vagy fagyasztott sárgarépa
- 50 dkg friss vagy fagyasztott karfiol
- 50 dkg friss vagy fagyasztott brokkoli
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olaj vagy vaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál só (ízlés szerint)
- 1 csipet bors
- 1 liter víz vagy zöldségalaplé
- 2 dl tejföl vagy tejberizs (tálaláshoz)
- Friss petrezselyem (díszítéshez)
#### **Elkészítés:**
1. **Zöldségek előkészítése:**
- Ha friss zöldségeket használsz, moss meg és tisztítsd meg őket. A sárgarépát karikákra vagy kockákra vágd, a karfiolt és a brokkolit rózsáira szedd. A zöldborsót megtisztítod, ha friss.
- Ha fagyasztott zöldségeket használsz, akkor azokat nem kell előkészíteni, csak felhasználod a főzés során.
2. **Hagyma és fokhagyma pirítása:**
- Egy nagyobb lábasban melegítsd fel az olajat vagy vajat, majd add hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pirítsd üvegesre.
3. **Pirospaprika hozzáadása:**
- Vedd le a lábast a tűzről, és keverd hozzá a pirospaprikát, hogy ne égjen meg. Ez adja az ételnek a jellegzetes ízét és színét.
4. **Liszt hozzáadása:**
- Add hozzá a lisztet, és keverd össze a hagymás keverékkel, hogy egy rántás keletkezzen. Pirítsd egy pár percig, hogy a liszt elveszítse nyers ízét.
5. **Zöldségek hozzáadása:**
- Töltsd fel a lábast vízzel vagy zöldségalaplével, majd add hozzá a zöldségeket (sárgarépa, zöldborsó, karfiol, brokkoli). Fogasd fel a forrást, majd főzd közepes lángon, amíg a zöldségek megpuhulnak (kb. 15-20 perc).
6. **Só és bors:**
- Ízlés szerint sózd és borsozd az ételt.
7. **Tálalás:**
- Tálaláskor önts a tányérokra egy kis tejfölt vagy tejberizst, majd szórd meg friss petrezselyemmel. A tejföl vagy tejberizs adja az ételnek a krémes ízét.
#### **Tippek:**
- Ha szereted a gazdagabb ízeket, használhatsz egy kis füstölt paprikát is a pirospaprika mellé.
- A bagolyfőzelék kiválóan harmonizál friss kenyérrel vagy zsemlével.
Jó étvágyat kívánok! 😊
Tanul a gyerek...
A madártejet már meg sem merem tőle kérdezni..
Főleg Diddy óta:
https://www.youtube.com/watch?v=Mnkaf9HWQUY
:D
trey @ gépház
Nem tudom, mit szív ez az "éáj", de le kéne jönnie a szerről... :-D
Hát, elnézve a módszertant, a válasz az, hogy "mindent" :D Illetve most próbálkoznak a méretcsökkentés miatt azzal, hogy pl célzottan csak a hernyóra állítják az egyiket, és fűre a másikat :D
Pedig isten bizony baglyot még nem ettem, simán bevágnék egy nagy adag bagolypörköltet, csak nem lehet rossz egy jó fajta nokedlivel, tejfölösen. Gondolom ehető, csak nincs rajta túl sok hús, meg rágós is lehet, nyúlhoz lehet tippre hasonló, plusz a legtöbb faj simán védett is, nem lehet vadászni, megdöglött példánnyal meg nem érdemes kockáztatni egészségügyileg.
Épp néztem a gugafoods csatornán, hogy a sztékes faszi legutóbb ráját készített el négyféle módon. Állítólag a cápára hasonlít az íze, jól nézett ki, simán kipróbálnám, de itt Európában nincsenek ilyen egzotikus tengeri herkentyűk.
“The world runs on Excel spreadsheets.” (Dylan Beattie)
Ha jártál már női fodrászatban ahol dauerolnak, biztosan az orrodban van a dauervíz szaga. Na olyan a rájahús, ha megsütik. Próbáltam, kidobtam, kiszellőztettem.
Gusztán hangzik, ne is csigázz tovább :D Simán kipróbálnám, nem vicc, ha más nem csak a kíváncsiságot kielégítendő, meg le tudnám húzni a bakancslistáról, hogy ez is kipróbálva. Bár elhiszem neked, hogy csalódás lenne, nem véletlen nem rendeli ezt be senki Európában.
“The world runs on Excel spreadsheets.” (Dylan Beattie)
Jaja, normalis ember baszik raja! :-)
Az eredeti Rambo történetben (a könyvben), amikor az erdőben kell rejtőznie, a főhős nyárson megsüt egy baglyot, de emészthetetlennek bizonyult.
Kihasználva az alkalmat megemlítem, hogy réges-régen megihletett ez a történet, és szerzettem belőle egy vígopera-librettót, melyet sok szeretettel megosztok az érdeklődőkkel (ha vannak): https://sandorhq.com/fiction/rambo-tragediaja/
Van benne bagolyevés is, mert ragaszkodtam a történeti hűséghez, bár tovább meséltem, nem álltam meg ott, ahol a könyv befejezte: Rambo halálánál.
> szerzettem belőle egy vígopera-librettót
az nem tudom mi, de enekeltesd el az AI-val!
A neve alapján én egy olyan felnőttpelenkára tippelek, amivel akkor szerelkezik fel az úri közönség, amikor sanszos, hogy összepisilik magukat a zenés vígjáték közben, mert olyan vicces. :-)
Jó, de azért a Rambo-nak nem sok köze van semmilyen vonatkozásban a valósághoz (szerk: meg én nem is emlékszek benne ilyenre, de lehet volt benne). Szerintem reálisan nem lehet ehetetlen a bagolyhús, persze garantálni sem tudom, hogy fasza, én is azért próbálnám ki. Tippre nem lehet túlzottan más egy galambhoz, nyúlhoz képest.
A neten utánaolvasva is csak azt említik, hogy 1) nincs rajta túl sok hús, 2) állítólag a legtöbb ragadozó madárhoz hasonlóan nem jó az íze, de azt nem írják le, hogy mihez hasonló.
Szerk. Még utánanézve, egyre ellentmondásosabbak az információk. Mindenfélét írnak, egyik oldal szerint az íze savas, fanyar, mint a ragadozó madaraké, másik oldal szerint nem olyan rossz, vadízű, csak rágós. Persze mindenhol csak elméletileg szakértik, mert még senki nem próbálta. Állítólag Észak-Amerikában annyira védett, hogy nem csak hogy vadászni nem lehet, de egy elhullott példányt sem lehet megenni. Itt Európában az elhullott példányt tuti meg lehet, inkább csak az emberek szűk látókörűsége, hogy nem próbálnak ki dolgokat, hanem ilyen-olyan mendemondák alapján bemagyarázzák maguknak, hogy nem lehet, meg ilyen-olyan-rossz lehet. Ami nem kizárt, hogy igaz, félre ne értsetek, de míg nincs dokumentáltan kipróbálva, addig hülyeség tippelgetni. Akkor inkább be kell vallani, hogy valaki nem tudja, beszari, hogy kipróbálja, a gondolatát gusztustalannak tartja, stb..
“The world runs on Excel spreadsheets.” (Dylan Beattie)
Ha ettél már varjút, akkor ahhoz hasonló lehet. :D
Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!
Azt se ettem még. Kicsit olyan voltál ezzel, mint mikor még a 90-es években a fatert kérdeztem, hogy mi az az alabárd. Azt mondja, hogy olyan, mint a pallos. Ki voltam vele segítve, akkor még nem volt netem, hogy utánanézzek :D Ugyanezt valamelyik iskolában a földrajztanár is behúzta, kérdeztek tőle egy ismeretlen magyar települést, erre megjelölt egy másik szintén ismeretlen települést, hogy attól van 15 km-re, persze arról se tudta senki, hogy hol lehet, de arra gyorsan rájött mindenki, hogy felesleges megkérdezni, hogy hol van, arra az lesz a válasz, hogy ott, a hol az elsőnek kérdezett van. Ma már előhúzzuk ezeket Google Maps-en, meg Wikipedián.
Varjút is kipróbálnám, bár az valóban undorítóbbnak tűnik, mert dögevő, de egyszer élünk, meg kíváncsi természet vagyok. Mondjuk nálam eleve messzebb a határ, mert mindenféle tengeri herkentyűt, békát, kígyót, tücsköt, bogarat is kipróbálnék, de azért nekem sem végtelen, emberhúst nem vállalnék be. Ahhoz már eleve nekem sem lenne gyomrom, nem vagyok annyira vagány, meg állítólag prion-mérgezést lehet tőle kapni, ami elhárítható, ha megfelelően főzik meg, de kösz, nem. De legalább van, aki kipróbálta a történelem során, állítólag a sertéshez hasonlít, persze erről sem ellenőrizte senki, hogy esetleg csak bemondott hazugság-e, ami közhiedelemként terjedt.
Bár volt, hogy megjártam a kíváncsiságommal. Pár éve volt az egyik angol munkahelyen egy elég lerobbant, félhajléktalan terrorpistának kinéző bangladesi faszi, én csak Bin Laden-nek hívtam. Na, az evett olyanokat, hogy valami nyers, zöld levélre rákent trutymókat, meg gyömbért, meg erős fűszereket tett bele, és megette feltekerve úgy nyersen. Addig basztattam vele, míg egyszer nekem is adott, hát elég rossz volt, olyan, mintha a közterületre ment volna le az ember füvet legelni, keserű, nyers. Elég rossz is volt utána a gyomrom, de nem lett azért belőle komolyabb baj. Amit később tudtam meg, hogy ezt a faszi nem az íze miatt ette, meg nem éhségre, hanem dohányzáspótló szerként alkalmazta, meg köhögés ellen természetes gyógymódként, de akkor is marha gyorsan megbántam. Valamilyen szinten bölcs azért nem mindent összeenni.
A másik, amit figyelembe kell venni, hogy alapvetően kulturális vonás, hogy kinek mihez szokott a gyomra, minek az emésztéséhez. Főleg amerikaiak szoktak úgy járni, hogy valódi indiai kajáktól sugárban fosnak, meg én rendszeresen hallottam, hogy nyugati turisták, főleg németek is ki szoktak készülni néhány nagyon nehéz, echte magyar kajától (töltött káposzta, pacalpörkölt, cigánypecsenye, csülkös babgulyás, hasonlók), mert az íze ízlik nekik, de ennyire nehézhez a gyomruk, epéjük nem szokott hozzá, nem bírják emészteni, és gyorsan rosszul lesznek tőle, orvosnál, kórházi osztályon is kiköthetnek.
“The world runs on Excel spreadsheets.” (Dylan Beattie)
Srácok, le vagytok maradva.
Manapság már elég hülyeség recepteket böngészni, vagy ötletelni, és AZTÁN megnézni, hogy mi van a hűtőben, aztán újra és újra ötletelni, és pofára esni, hogy mihez mi hiányzik...
Ezt manapság egy informatikus így csinálja:
ÉN
Éhes vagyok, de csak a következő hozzávalók állnak a rendelkezésemre, milyen ételt lehet ezekből főzni vagy sütni maximum egy óra alatt? Van víz, tej, tojás, só, cukor, napraforgó olaj, krumpli, sárgarépa, fehérrépa, hagyma, narancs, csokoládé, cérnametélt, és van valami fagyasztott hús is, de azt nem tudom, hogy miféle, meg hogy mikori, szóval azt inkább nem használnám fel, ha nem muszáj.
ChatGPT
A rendelkezésedre álló alapanyagokból többféle egyszerű, finom és gyors ételt is készíthetsz. Íme néhány ötlet:
1. Krumplis tészta (cérnametélttel) – kb. 30 perc
2. Krumplileves – kb. 40 perc
3. Rántottás pirított krumpli – kb. 30 perc
4. Csokis narancsos palacsinta – kb. 45 perc
5. Pirított hagymás krumpli – kb. 25 perc
Ezek az ételek könnyen és gyorsan elkészíthetők a megadott hozzávalókból. Melyik tetszik legjobban? 😊
A válasza teljesen jó, egyedül a 4. pontban a csokis-narancsos palacsintába lehet belekötni, hogy nem volt liszt a hozzávaló listában, de ezt ő maga is kiemeli, szóval ez nekem még oké. Egyébként a narancsot és a csokit meg a fagyasztott húst csak azért írtam neki, hátha megtéveszti, és narancsos zöldséglevest főzet velem. De nem esett bele a csapdába, szóval bakker, kezdhetnek aggódni a sztár séfek is, hogy az AI elveszi a munkájukat. :-)
bemasoltam a kerdesed a deepseeknek is:
Egymás után kétszer is bedobta a tökfőzeléket, -1/10, használhatatlan. :)
Jó sok friss kaporral, vastagon tejfeles habarással, jófajta sertéspörkölttel (sok szafttal) és friss kenyérrel mennyei eledel :-P (Jó, van aki a spenótért rajong...)
Plusz 10!
Nagyon nem mindegy, hogy a fellisztezett "Junior" menza tokfozelekrol van szo, vagy megboldogult nagymamam enyhen pirosas (lehet, hogy pirospaprika is volt benne?) tokfozelekerol, amirol azt kell tudni, hogy a tanyert mindig kinyaltam (ez akkoriban nem volt ciki, igy csinalt "szep idot" a gyerek) de volt egy alkalom, amikor meg a fazekat is kinyaltam...
A spenot es a soska pedig igenis jo tud lenni, csak a krumpli melle kell bele tojas, es ketszer annyi fokhagyma mint amit a finnyasok meg elviselhetonek tartanak. Ja, es hozza bundas kenyer, lehetoleg meg melegen...
Természetesen paprikás rántással készül felénk a tökfőzelék (is) - a fokhagymát, ami a spenótban az "ízt adja" abban a kompozícióban nem igazán ööö... kedvelem. Sima pirítóskenyér esetén eldörzsölök egy fél szelet kenyérre 2-3 cikket is, és a lángost is "vastagon" fokhagymásan szeretem - a sóska úgy jó, ahogy van (sőt ha igazán jó mezei sóskát szedek, akkor annak bőven kell cukor is), semmi extra - csak habarás, és mehet a picike főtt krumplira a sok sóska - feltét akár nem is kell hozzá nekem :-D
A bundáskenyeret kizárólag reggelire "menzás teával" tudom elképzelni :-)
te sem vagy egy tökös gyerek! :)
Végül is nincs azzal baj, az is egy kaja, ha nem akarja valaki minden nap ugyanazt enni. Én nagyon nem szeretem, semmi ilyen zöldséget, se brokkoli, se tök, se cukkini, se spárga, se spenót. Fehér-sárga répát, zellert megeszem, de csak levesben, pörköltben, kis mennyiségben, de mondjuk tisztán, töményen, főzelékként nem eszem meg. A zöld babért sem vagyok oda, de ha friss, nem szálkás, nem rágós, és profi szakács főzi, az ehető lehet. Karfiollal, zöld-, sárgaborsóval, lencsével, babbal, kelbimbóval, salátával nincs bajom. Amit még nem szeretek, az az édes burgonya, taszít az íze, ami azért is érdekes, mert a burgonyát meg szeretem.
Pedig én nagy zabász vagyok, nem nagyon válogatok, mindent megeszek, amit kicsit is ehetőre megfőznek. Főleg, ha hús, még a tengeri herkentyűk, még belsőségek, pocsolya ízű halak is jöhetnek. Aminek nem vagyok még híve, azok a fura párosítások, pl. a Dunántúlon van egy olyan cigány kaja, hogy túros csusza pörkölttel, na az valami undorító, mert külön-külön megenném ezeket, de egybe öntve szerintem moslék.
Amit nem szeretek még azok itt kint az angol, meg iszlamista vagy indiai cigány kaják. Az angol kaja íztelen, eleve nem tesznek bele rendesen sót, ezért megfőve is főtlennek, pudvának tűnik, bár eleve nem is főznek meg semmit rendesen, ráadásul fantáziájuk se sok, mindent ócska konzervből meg mirelit hulladékból főznek. A cigány kaják meg taszítanak, főleg ha túl sok curry vagy peri-peri fűszer van benne, ilyen elcseszett homokíze van. Egyszer érdekes, ha nincs túlfűszerezve, de napi szinten nem enném. Ahogy az afrikai kajának se vagyok híve, bár annyira nem ehetetlen, mint az angol és cigány kaják, de nem európai-amerikai ízlésre vannak kitalálva. A kínait megeszem, bár néha az is bizarr.
“The world runs on Excel spreadsheets.” (Dylan Beattie)
Amugy ha mar, kod, csinalhatnal neki indentalast.
Javaslom, fordítsunk figyelmet a mondatok megfelelő központozására is.
:)
pont leszarom, mire forditasz figyelmet
Ezzel kapcsolatban nem volt bennem kérdőjel.
:)
Szia uram! A Magyar tradicionális egérleves recept kellene. Mi kell hozzá?
Copilot:
Szia! Örömmel segítek a magyar tradicionális egérleves receptjével. Az egyik legismertebb változata a következő:
Hozzávalók:
1 db nagy egér
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa
1 közepes zeller
2-3 szem krumpli
1 evőkanál olaj
1 liter húsleves alaplé
1 csokor friss petrezselyem
Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Előkészítés: Az egeret alaposan tisztítsd meg, majd vágd apró darabokra.
Pirítás: Egy nagy fazékban hevítsd fel az olajat. Add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és pirítsd meg, amíg üveges lesz.
Zöldségek: Add hozzá a felkockázott sárgarépát, zellert és krumplit. Pirítsd tovább pár percig.
Alaplé: Öntsd fel a húsleves alaplével, és forrald fel.
Hús: Tedd bele az egérdarabokat. Csökkentsd a hőmérsékletet, és főzd lassú tűzön körülbelül egy órán át.
Fűszerezés: Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint.
Tálalás: Szórd meg frissen aprított petrezselyemmel, majd tálald forrón.
Remélem, sikerül elkészíteni ezt a különleges levest! Jó étvágyat! 🍲😊
Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!