Qualcomm ARM licence

Fórumok

Az ARM visszavonta a Qualcommtól az ARM CPU-k licence-ét egy jogi vita miatt. A Qualcommnak van 60 napja, hogy megegyezzen.

 

https://finance.yahoo.com/news/arm-cancel-qualcomm-chip-design-00171724…

Hozzászólások

Az ARM éhesebb lett, amikor meglátta, hogy a Qualcomm hátterével a Nuvia tervek milyen potenciállal rendelkeznek a piacon. A Qualcomm meg nyilván nem akart még többet fizetni, ezért perre mentek. Most úgy állhat a per, hogy nem az ARM felé hajlik a mérleg nyelve, így muszáj volt valami radikális eszközhöz nyúlni, hogy mégis "kizsarolja" a több pénzt, ha már jogi úton valószínű nem sikerül.

Szerintem a témában megjelent cikkek jól tippelnek azzal, hogy el fog indulni a RISC-V (vagy más), licenchez nem között architektúrák intenzívebb fejlesztése, hogy ilyen zsarolási, szivatási helyzetbe ne kerüljön, aki (ARM) CPU-t gyárt.

Szerkesztve: 2024. 10. 25., p – 08:19

Szerintem itt fű alatt nagyon sok cég, állam, stb... fog odaszólni az arm-nak, hogy nemkénejóbarát ugyanis billió dolláros tech ipart rengetsz meg. Valójában mindenkinek fájna a dolog nem csak a qualcomm-nak, hanem olyan óriás cégeknek mint samsung és társai, a tech ipar tőzsdemoguljai meg szintén nem üdvözölnék ha az iparág elkezdene ilyenek miatt lassulgatni.

Úgyhogy én arra számítok, hogy befenyítik az arm-ot minden irányból, mert rajtuk kívül mindenkit csak megszivatnak, azt meg nem szokás tolerálni...

-42-

Nem tudjuk a részleteket. Az arm akár jogosan is akarhat több pénzt a szellemi termékéért. A Nuvia startup volt a Qualcom meg a piac meghatározó szereplője. Miért lenne jogos "startup" árat fizetnie a Qualcom -nak? Minden cég profitmaximalizálásra törekszik, nem hiszem, hogy ebben a történetben vannak jó és rossz fiúk.