Számos Linux kernel illesztőprogram-karbantartót eltávolítottak Oroszországhoz való kapcsolódásuk miatt

Igazából "no comment" azon kívül, hogy tényleg megérett e világ a pusztulásra.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 10. 24., cs – 08:54

Ez most ilyen, es meg ilyenebb lesz egy darabig. Az elmult nyolc 30-40 ev kulonosebb feszko nelkul telt. Most visszafordulunk szep lassan.

Enterprise oldalon mar evek ota erosen erezheto a kereskedelmi haboru. Es ez, mint ahogy a haboruk altalaban, nem az ertekteremtesrol szol. Gyartosor 5nm chipekhez, aluminium, szoftver? Tok mindegy. Kapsz a nyakadba egy titlalmat, es betartod.

A FOSS implementaciojat, erdekes lesz megfigyelni.

Szerkesztve: 2024. 10. 24., cs – 09:03

Linus most nagyot csökkent a szememben

sztem ez most öngyilkosság volt a nyílt közösséggel szemben

Én mondjuk visszamenőlegesen is törölném az adott kódrészleteket. Ukránok vérével írják a Linux történelmét?! Hát ne már!

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

lattuk az sshd/libxz eseten is, hogy ugyis alneven, masik orszagbelinek alcazva toljak be az okossagot, szal ezzel nem sokra ment.

Ez így van. Szerintem is vétés ez az opensource/free alapelvek ellen, de valahol megértem. Azt is, hogy Linus finnként utálja az oroszokat, meg ezzel az előírt nyugati szankciókat is teljesíti, ami el van tőle várva amerikai szponzorok oldaláról. Az a baj, hogy az oroszoknak meg kell érteni, hogy igazságtalanok ezek a lépések, de nem igazságos az ukránok elleni háború sem, és ők is szívni fognak a vezérük hülyesége miatt, nem maradnak érintetlenek, meg nem jöhetnek azzal a szöveggel, hogy ízé, ők nem tehetnek róla.

Másik oldalról megértem a háborgókat is. Valószínű azok az oroszok, akik eddig is bedolgoztak a kernelbe, azok nyugatkompatbilis, modernebb gondolkodású, Putinhoz nem hű réteg voltak, és ugye most pont ők vannak megbüntetve ezáltal.

Ez sajnos nem csak az oroszokra igaz, és nem akarok politizálni, de Orbán is addig kelti a feszkót nyugaton az oroszok fütyijének konstans szopkodásával, míg a NATO vagy a nyugat nem szankcionál minket magyarokat is, és nem Viktorojef cár, hanem a magyarság szívja meg, ami ugyanolyan igazságtalan húzás lesz, de nem hibáztatható. Mert ugye mi magyarok az tudjuk, hogy egyáltalán nem támogatjuk többségében az oroszokat, pont elég volt belőlük a múlt rendszerben, meg nincs megbocsátva 56 sem, de ugye ezt nyugaton nem látják, csak az idióta politikusaink keverését, és az egész ország szépen el lesz ítélve miattuk.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

"Az a baj, hogy az oroszoknak meg kell érteni, hogy igazságtalanok ezek a lépések, de nem igazságos az ukránok elleni háború sem ..."

Ezzel az a baj, hogy elpárolog vele az erkölcsi fölény. Kicsit olyan, mintha a rendőr nem tartaná be a törvényeket, mert hát a bűnözők is megszegik. Igen, igazságtalan az oroszok háborúja, de ettől még nem kellene igazságtalannak lennie nyugatnak is.

Erre lehetne felhánytorgatni a II. iraki háborút, ami mint később kiderült hamis vádak alapján indítottak (tömegpusztító fegyverei vannak Szaddamnak). Annyiban árnyalja a képet, hogy voltak vegyi fegyverei iraknak, melyet később meg is semmisítettek, csak ezt elmulasztották dokumentálni. Ettől függetlenül papírforma szerint az egy igazságtalan háború volt, akkor is ha egy vérekezű diktátor ellen vívták, csak épp nem tiszta érvek alapján.

 

"... Orbán is addig kelti a feszkót nyugaton az oroszok fütyijének konstans szopkodásával, míg a NATO vagy a nyugat nem szankcionál minket magyarokat is ..."

Az USA felmondta a kettős adóztatásról szóló megállapodást velünk. Azzal is az egyszerű magyar állampolgárnak szívás, mint most az egyszerű orosz programozóknak.

Az EU-s pénzek visszatartását is lehet szakcióként értelmezni. Itt meg az különösen pikáns, hogy a jogállamisági eljárás ellen indított magyar és lengyel keresetre hozott EU bírósági ítélet szerint nem ellentétes az EU-s joggal az eljárást, de azt csak a Unió költségvetésének védelmében lehet csak használni. Ezek után Ursula von der Leyen tartott egy beszédet az EP-ben, hogy a LMBTQ meg NGO miatti aggodalmak okán csak egy részét szabadítják fel az EU-s pénzeknek.

Kicsit olyan, mintha a rendőr nem tartaná be a törvényeket, mert hát a bűnözők is megszegik.

 

Nem is tartja be. Rendor megverhet, megbilincselhet, bortonbe zarhat, extrem esetben akar le is lohet, kovetkezmenyek nelkul.

Ezt elfogadtuk, mint szukseges eroszakot, a tarsadalom biztonsaga erdekeben.

 

Nincs ez maskepp a politikai porondon sem.

"Nem is tartja be. Rendor megverhet, megbilincselhet, bortonbe zarhat, extrem esetben akar le is lohet, kovetkezmenyek nelkul.
Ezt elfogadtuk, mint szukseges eroszakot, a tarsadalom biztonsaga erdekeben.
"

Úgy gondolom némileg zavaros.

Ha elfogadtuk mint szükséges erőszakot, akkor törvény lehetőséget biztosít arra, hogy megbilincseljen vagy börtönbe zárjon.

Ha nem tartja be a törvényt - túllép a törvény által biztosított kereteken - pl. lelő mert előtte vagy a tesco sorban és ő siet, akkor azt szerintem nem fogadtuk el a társadalom biztonsága érdekében.

Nem úgy van a törvény, hogy tilt mindenféle erőszakot, de ha jogos önvédelem miatt vered fejbe palacsinta sütővel éjjszaka a betörőt, akkor félre nézünk. A törvény ismeri a jogos önvédelmet, meg a rendőri intézkedéseket is szabályozza.

Ez egy borzasztoan szurke zona.

Alapvetoen a torveny megszegese a rendornek is tilos; ra ugyanugy vonatkozik.

Aztan vannak kivetelek, hosszan sorolva es persze alaposan korlatozva.

Gondolom, te is tudod, hogy mikor a rendor fegyvert hasznal, minden esetben vizsgalat koveti, es ha barminemi -akarmilyen csekely- hibat vetett, akkor bajban van. Ez onmagaban nagyon gaz ugye, mert igy hogy varjuk el tole, hogy megvedjen minket, ha utana "bantjuk" erte - de ez mas tema.

De itt a rendor hasonlatot az orosz-ukran haboru kapcsan irtad, azzal a prefixummal, hogy a valaszcsapassal "elpárolog vele az erkölcsi fölény".

Nyilvan nehez a rendor-hasonlatot rahuzni egy agresszor allam haborujara. Azert irtam, amit, mert szerintem nem veszik el az erkolcsi foleny; vagy jobban mondva, a politikaban nincs erkolcs, tehat erkolcsi foleny se letezik. Az letezik, hogy amikor haboru van, akkor a hadigepezet a gazdasagra tamaszkodik, a gazdasag meg az emberekre -- ergo nincs olyan, hogy "csak a katonak lonek", hanem minden, hatorszagbeli ember a hadigepezetet segiti. Nem lehet kulonvenni ezt a kettot.

Ha ugy tetszik, ha te szakacs vagy, es enni adsz embereknek, akikrol tudod, hogy utana mennek olni, akkor buntars vagy? Moralisan vagy jogilag? Moralisan biztosan, jogilag csak akkor, ha bunszovetkezet tagjanak tudnak bizonyitani, de ez esetben bizony jogilag is.

Utálja az oroszokat? Ekkora moron...

Jár most az oviba egy orosz kislány. Cuki, a szülei rendesek. Vannak nyelvi nehézségek. Múltkor családi környezetben szóba került és kérdezték, hogy orosz vagy ukrán? Mondtam, hogy orosz (email cím, telefonszám alapján egyértelmű). Erre az egyik reakció az volt, hogy "Uram Jézus!". Honnan lehetne tudni, hogy ezeknek a szerencsétleneknek mennyi közük van Putyinhoz vagy Zelenszkijhez? Meg a háborúhoz? Akkor már kollektíven utálni kell, meg szörnyűlködni? Ha meg ukrán lenne, akkor meg hálát adni, hogy de jó? Az alapján megítélni valakit, hogy orosz? Nem is írom le természetesen, hogy milyen oldalról jött a reakció, de ki lehet találni. Ez lenne a nagy elfogadás?

Honnan tudja az a szerencsétlen finn tökkelütött, hogy ezek az emberek valójában milyenek? Azon kívül, hogy orosz hangzású a nevük és orosz az email country code? És ha ukránosítja a nevét és egy nemzetközi emailt használ, akkor már jó? Ha finn lennék, akkor inkább kushadnék egyébként az előítéletekkel. Még a dánok csak-csak, habár azok is igyekeznek.

Azt írják a jogi bla-bla-jukban, hogy US szankciók így, meg úgy. A Linux kernel akkor ezek szerint amerikai fejlesztés? Már Amerika diszponál a nyílt forrás felett?

És akkor legközelebb a kínai fejlesztőket rakják ki, mert vitatják Taiwan-t meg Mongóliát?

GKH is elmehet a búsba a kernel biztonsággal együtt...

Kiábrándító ez a bohóc banda. Szakma?

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Na de ezzel a megkozelitessel azt mondod, hogy oroszorszag ugyan agresszorkent megtamadott egy masikat, de semmit se tehetunk, mert az orosz nep errol nem tehet, es oket buntetnenk.

Ami javareszt igaz -- gyakorlatilag az osszes haborut egy max. 5-10% -nyi kisebbseg robbantott ki; az extremistak, akik aztan az atlagembereket is hmm, mondjuk ugy, "belefozik a fosfazekba".

Sajnos ez mar eldontott teny regota -- nem lehet kulonvalasztani a nepet az orszagtol. Mert a nep a legfontosabb resze az orszag gazdasaganak. Az orszag gazdasaga meg az, amire a haborus gepezet epul. Mar hitler is ezert bombazta londont, es ezert tamadjak a civil letesitmenyeket mindenhol.

Sajnos az a helyzet, hogy bizony haborus helyzetben a nep *celpont*. Ez jusson az eszedbe, amikor azon morfondirozol majd, hogy fotelhuszarsag helyett tuntetni es kovet dobalni kellene a kossuth teren. Ha a kenyelmes fotel mellett dontesz, azt is eldontod, hogy bizony haborus helyzetben celpont leszel.

Es ez az, amit most oroszorszagban megisznak a polgarok. Ez van. Alapvetoen el kellett volna hagyniuk oroszorszagot, mikor beutott a haboru -- nem tettek. Ezzel felvallaltak, hogy egyetertenek a vezetessel vagy sem, de tamogatjak oket a munkajukkal, adojukkal. Azt is tudniuk kellett, hogy ezzel celpontokka valtak a haboruban.

 

A masik.

Azt írják a jogi bla-bla-jukban, hogy US szankciók így, meg úgy. A Linux kernel akkor ezek szerint amerikai fejlesztés? Már Amerika diszponál a nyílt forrás felett?

Ami azt illeti, igen. USA strategiai fontossagu cegeiben van egy un. 'fedramp' program, ahova csak az abszolut biztonsagos szoftverek kerulhetnek be. Audit meg minden. Ennek resze, hogy termeszetesen nem push-olt bele kinai allami hekker meg hasonlok.

Az ilyen cegek csak es kizarolag fedramp altal engedelyezett szoftvert hasznalhatnak.

Es naluk van a nagy penz.

Szoval ez lesz, tetszik, nem tetszik. Vesd ossze: EUban is van am hasonlo, bar nem ennyire eros, de hat ugye az EUnak most meg alig-alig van barmifele ertelmezheto globalis nagy cege, ergo nyilvan szukseg se volt meg hasonlora.

A nyilt forras tok jo, es imadom, de ne feledd, rengeteg OSS mogott all nagy ceg, akik penzzel, developerekkel, infra-val tomik oket ki. Nagyon ritka az olyan OSS projekt, ami nem hasznal semmi ilyet. Gondolj bele, akar mar csak egy github -on hostolas is tamogatas a github reszerol, de gyakran build+release serverek, meetup-ok es profi developerek is befigyelnek.

A masik tetszik-nem tetszik dolog pont ez, hogy bizony a linux kernel se lenne most sehol (kb. BSD szintjen, de leginkabb meg ott sem, hiszen a BSD is rengeteg tamogatast kapott), ha nem karolta volna fel anno 2000 kornyeken egy halom for-profit ceg, es olt volna bele egy halom penzt azota.

Tehat fontos eszrevenni, hogy bar az OSS jo iranyzat, es meghatarozo volt az elmult evtizedekben, nem lehet elvalasztani a for-profit cegek tamogatasatol, vagy a politikatol. Nem tul gyakran tortenik ilyen BTW, gyakorlatilag beken hagyjak az OSS projekteket az allamok. De ez egy masik tema -- marmint, hogy a politikusok nem mernek az internethez meg az OSS-hez nyulni, mert felnek, 'elrontjak', es aztan jon kina/oroszok/mumusok/... es atveszi a helyuket - nem vicc, ez komoly, tobbek kozott ezert nem volt sokaig szabalyozva az internet, es mai napig csak a tartalomra fokuszal az allami beavatkozas, az IP-ket, AS-eket, routing-ot es kvazi az egesz underlying tech-et nem -- nem ok nelkul.

Mar hogyne ment volna. A feladat nem a kernel kodjanak biztonsagosabba tetele volt. Meta-szinteken igen, de az nem egy adott fuggveny C-szintu josaga. Mar reg nem arrol szol a tortenet, hogy beengedik azt a kodot, amelyik neki tetszik, azaz megfelel az altala elvart magas kovetelmenyeknek.

Remove some entries due to various compliance requirements.

Kapott valami kovetelmenyt kintrol (felugyeleti szervek szabalyozasai, rendeletek, torvenyek stb.), amit teljesitenie kell.

Szerkesztve: 2024. 10. 24., cs – 14:50

én azt hittem, hogy a linux és opensource közösség az elnyomó hatalmakkal szemben helyezkedik el, egyenlőséget hirdet - nem ítél el senkit bőrszíne és hovatartozása szerint - mindenki a közösségért dolgozik.

Mi lesz, ha vége lesz a szankcióknak - bocs, most már jöhettek ?

Egy kalinyigrádi programozónak mi köze van az egészhez ?

Nginx-ben a mai napig programoznak orosz fejlesztők - vagy ők kaptak menlevelet ?

 

"torvenyek felett all?" - nem, de minden törvénynek van kivétele - pl. EU csak úgy vásáról orosz olajat, ha előtte papíron átpörgeti egy indiai cégen.

Nginx-ben a mai napig programoznak orosz fejlesztők - vagy ők kaptak menlevelet ?

Feltehetoen az F5-nek van Oroszorszagban cege, aki dolgoztatja az orosz fejlesztoket.

Ellenben a Linux Foundation USA-ban van bejegyezve, igy alkalmaznia kell a szankcios eloirasokat. Ennyi.

Hát remélem, h ez csak a látszat, de háttérben valahogy továbbra is megoldják okosba, h dolgozhassanak az oroszok! Mondjuk a többi fejlesztő kezében van a lehetőség, h akkor ők sem dolgoznak. És akkor majd ügyvédek írják a kódokat :-O

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Teljesen igaz. Így elestek ezeknek a karbantartóknak a munkájától. Plusz ugye az opensource-nak politikamentesnek kéne lennie, csak szakmai alapon kéne történnie a hozzájárulásnak, és annak megítélésének, de hát ilyen időket élünk, szélsőséges most a politikai színtér, minden átpolitizálódik, főleg a nagyobb, nemzetközi projektek. Lehet egyet nem érteni vele, de tenni ellene lehetetlen.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Csak azert jottem, hogy adjak egy nevetos smiley-t a "illesztőprogram-karbantartó" -ert.

Tessek: :D

Szerkesztve: 2024. 10. 25., p – 19:37

Remélem, ezek után  átírják microkernelre.