Linus előbb eltávolított néhány Oroszországhoz köthető Linux kernelkarbantartót, majd elmagyarázta a helyzetet

Címkék
A cikk arról szól, hogy orosz Linux kernel karbantartókat töröltek a kernel projektből, hogy megfeleljenek a szankciós szabályoknak. Több ismert orosz fejlesztő neve és elérhetősége került ki a MAINTAINERS fájlból, ami vegyes reakciókat váltott ki a közösségben. Egyesek szerint a döntés szükséges a szankciók betartásához, míg mások úgy vélik, hogy ez diszkriminatív és veszélyes precedenst teremt a nyílt forráskódú projektek számára.
 
Linus Torvalds véleményezte a Phoronix által is korábban közölt hírt, miszerint több orosz Linux karbantartót töröltek a Linux kernel MAINTAINERS fájljából. A döntés hátterében az Oroszországgal kapcsolatos szankciók állnak. Linus megerősítette, hogy a döntést nem vonják vissza, és az orosz trollok próbálkozásai sem változtatnak rajta. Szerinte az embereknek tisztában kellene lenniük az orosz szankciókkal, és figyelmeztetett, hogy nem támogatná az orosz agressziót, tekintve, hogy finn származású. Linus nem részletezte a jogi vonatkozásokat, de hangsúlyozta, hogy nem jogász, és nem fog vitába bocsátkozni az interneten ezzel kapcsolatban.

Linkek:

(A cikk nyomokban Mesterséges Intelligencia által szolgáltatott adatokat tartalmaz, így a tartalmát érdemes duplán ellenőrizni!)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 10. 24., cs – 09:23

Uram-atyám! Politika a HUP-on! SzAkMAi P0l1t1k4! Linus politizál!% Most m1 l352! Elmegyek, feljelentem a köcsög trey-t! POLITIKAI A FŐOLDALON!!!!!!!111111

trey @ gépház

A Szovjetunió fennállása alatt az orosz tudósoknak nem nagyon volt szabad nyugati szaklapokban publikálni.

Ez odáig ment el, hogy a vasfüggöny leomlása után az American Mathematical Society kénytelen volt egy külön bizottságot létrehozni annak kiderítésére, hogy mik azok a dolgok, amiket a nyugati és a szovjet tudósok egyaránt felfedeztek, csak máshogy hívják, és mik azok a területek, ahol az oroszok elhúztak, csak nem volt kinek elmondaniuk.

Bízom benne, hogy további magyarázat nélkül is képes leszel meglátni a párhuzamot (bár azzal kapcsolatban vannak bizonyos kétségeim, hogy az efféle témák téged mennyire érdekelnek).

Szerkesztve: 2024. 10. 24., cs – 10:00

Hajrá Magyaroszág! Hajrá Magyarok! Ez az én véleményem. :)

Néha tök jó lenne látni, hogy bizonyos userek egy-egy szavazásban milyen szavazatot adtak le.

no para majd a magyar külügy beküldi az orosz pecseket:))

Hmm ... és mondjuk a Microsoft kirúgta az orosz származású programozóit?

Nem arrol van szo.

USA/EU szankciokat vezetett be, hogy nem lehet uzletelni bizonyos orosz cegekkel. A Linux Foundation meg fel, hogy megbuntetik oket, ha kiderul, hogy egy szankcionalt ceg alkalmazottjaval dolgoznak egyutt (e.g. maintainere egy bizonyos kodnak). GKH irta, hogy bizonyos doksik bemutatasa utan visszajohetnek. Gondolom ha tudjak valahogy bizonyitani, hogy nem allnak kapcsolatban szankcionalt ceggel.

Szerintem ebbol nem kovetkezik az, hogy az oroszok nem kuldhetnek patchet.

Szerkesztve: 2024. 10. 24., cs – 11:36

gondolom Linus nem ő maga hozta ez a döntés, ő ehhez nagyon pici, nem tudná végigvinni

biztos sokan többeknek kell ezt támogani, vagy nem blokkolni, hogy véghez lehessen vinni

azt nem tudom valóban Linux egyetért-e vele, de biztos hogy full nyomás alatt van, és ez már a sokadik eset amikor be kell feküdnie a nyomásnak

ami indoklást adott Linus az fos gyenge, diktatórikus

Finnországi svéd. Miért ne gondolhatná ezt? Az orosz fejlesztők meg csak VP-re haragudhatnak, akinek nem volt elég a nyugatot energia és nyersanyagfüggőségbe tenni és a belső területein sepregetni (pedig jó nagy az az udvar, ja hogy ott még építkezni is kellene, mert nincs semmi).

Lesz most akkor viccen kívül egy orosz Linux kernel fork? Vagy a fejlesztők más elfoglaltságot keresnek ezentúl?

Nem értem mit kell hőbörögni. Ha nem tetszik forkolják a kernel-t aztán olyan fejlesztőt vesznek fel akit akarnak ...

Fedora 40, Thinkpad x280

gondolom ez csak 1 lépés a többihez

mi a távlati cél?

oroszok bojkottálása a teljes nyílt közösségből?

következő a kde, gnome, opewrt, stb lesz?

redhat?

github???

el akarják őket szigetelni a nyílt tehnológiától?

Nem egesz Kina van Nagytuzfal alatt. Csak azok, akiket a rendszer "tul konnyen megvezethetonek" gondol (ez boven tobb, mint a lakossag 90%-a).

Nevesebb irodahazakban pl. nagyon sok oldal es szolgaltatas elerheto, ami pl. egy mainland China mobilszolgaltato mobilnetjen nem.

Es most neztem meg: a github is a tobbsegnek tilos - ami erdekes, mert a legtobb Microsoft es Apple szolgaltatas mukodik, es a github is MS, merget vettem volna ra, hogy mukodik. A Google es a Meta a foellenseg amugy naluk, meg par ilyen, mint pl. Reddit meg Duckduckgo.

a github is a tobbsegnek tilos - ami erdekes

Nem olyan nagy mítosz, a GH tele van szemetelve mindenféle politikai botokkal, akik rákommentelik a faszságukat a kínai userek tartalmaira. Ebből volt is nemrég valami mini-botrány, hogy mert az egyik ilyet kitiltották spammelés miatt, a fejlesztője meg telesírta a fórumokat, hogy a Github meg a komcsik így meg úgy, a kommentelők meg udvariasan elküldték az illetőt az anyjába, hogy nem kellett volna floodolni. Majd előkeresem.

Nekem csak a hup cikk elolvasása alapján úgy tűnt, hogy Linusnak nincs választása, a szankciós szabályok kötelezik és a jogászok tanácsának megfelelően azt tette amit muszáj neki.

ajjjjjjjjajjjjj. trey kedvenc rendszere nem orbánra húzná az x-et. ciki. :(

Mármint a világ ezer pontjáról több ezer fejlesztő által összehordott rendszere? Ha gitből lehúzom magamhoz, akkor az kinek a rendszere? Kire húzza az X-et?

Zavaros gondolataid megint nem futottak elég ideig. De, menjünk végig a képzavarodon: kire húzza?

trey @ gépház

Én itt nem látok mást, csak hisztériát, ami valószínűleg az Linux Foundation-nél ütötte fel a fejét. Tudod, az a vállalat, amelyik Torvlads-t fizeti. Az meg ebből kifolyólag azt teszi, amit mondanak neki. Kb. mint amikor elment dühkezelési szabadságra, mert a woke idióták telebeszélték a munkaadója fejét. Aztán pihent, visszajött és újra elmondta az értelmi fogyatékosokat értelmi fogyatékosoknak, ahogy kell.

Szóval, én itt semmi újat nem látok, csak azt, hogy nem harap abba a kézbe, ami eteti. Hogy te mindenhova vén uzsorásokat vizionálsz ... azzal keress szerintem fel egy szakembert. 😉

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 10. 24., cs – 16:31

Minden jó dolgot el kell baszni. :(