A Google elkezdte blokkolni az uBlock Origin-t a Chrome böngészőben

Címkék

Előzmények: Az uBlock Origin azt javasolja a Chrome felhasználóknak, hogy váltsanak böngészőt, vagy váltsanak a Lite verzióra

Részletek itt.

Hozzászólások

Ideje másik böngészőre váltanom! Ja, Forefoxot használok még mindig!  😅

trey @ gépház

Lehet, hogy rosszul emlékszem, de nem arról volt itt hír pár hete, hogy az uBlock fejlesztője berágott a Firefox csapatra, mert rossz (vagy legalábbis neki nem tetszik) ahogy átnézik és jóváhagyják a kiegészítőket? Valami olyasmi rémlik, hogy sokszor visszadobták.

És ezért azt írta, hogy nem ad ki újabb verziókat FF-ra?

Vagy keverek valamit?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Valami olyasmi rémlik, hogy sokszor visszadobták.

Röviden: Oda flesseltek minified JS-be ágyazott hazatelefonáló, követgető kódot, ahol nincs. Mindeközben a saját kikapcsolhatatlan telemetriájuk él és virul.

Vagy keverek valamit?

Igen.

  • A uBlock Origin Lite lett leszedve a Firefox Add-ons repóból, ami nem azonos a uBlock Origin-nel.
  • Azóta a Mozilla belátta, hogy elbaszta, bocsánatot kért, és visszarakta a uBlock Origin Lite-ot.

Nem fog fájni amúgy, ha a uBOL nem lesz elérhető Firefoxra, a fejlesztő esetleges saját döntése miatt, mivel a uBlock Origin (nem Lite) sokkal kiforrottabb és hatékonyabb a blokkolásban és továbbra is karbantartva lesz minden ManifestV2 böngészőre.

Hát, ezt annyiban érdemes pontosítani, hogy

  • jelenleg csak a Canary-ban nem működik, a Manifest V2 még legalább 2025 közepéig működni fog a közönségnek kiadott verziókban
  • nem blokkolja a Google, hanem az uBlock csapata nem készíti el a Manifest V3 kompatibilis kivitelt, ezért kerül ki az áruházból, mert nem lesz manifest V2 támogatás (majd valamikor)
  • készítenek viszont (majd) egy uBlock Lite verziót, ami Manifest V3 kompatibilis lesz

jelenleg csak a Canary-ban nem működik

A Canary a Chrome béta ága, ami néhány héten belül stable lesz.

a Manifest V2 még legalább 2025 közepéig működni fog a közönségnek kiadott verziókban

Nem. Csak azokban, ahol ez group policy-ból külön be van kapcsolva. [1]

készítenek viszont (majd) egy uBlock Lite verziót, ami Manifest V3 kompatibilis lesz

Végül is, csak úgy 2 évvel vagy lemaradva.

Jó reggelt: https://chromewebstore.google.com/detail/ublock-origin-lite/ddkjiahejlh…

azt hittem eddig azért nem volt blokk mert úgy se tudták technikailag megakadályozni az ublock használatát

miközben 10 éve a begyükben volt

most meg simán kapcsolóra blokkolják

miért pont most?

Firefox mindenhol. Ahol a firefox megbukik, oda meg nem megyek. Ha mégis mennem kell, akkor max arra a weboldalra (általában belső weboldal)

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

A Google elkezdte blokkolni az uBlock Origin-t a Chrome böngészőben

Na én meg a Google-t meg a Chrome-ot kezdtem el blokkolni egy jóideje már az életemből. Csak az maradt Google ami még nagyon muszáj, de nem vagyok szívbajos, egy rossz húzásra hidegvérrel bannolom ki a maradékot is...

Nem igaz, a Chrome-ban a Google nem blokkolja az uBlock Origint. A Manifest v2 támogatást szedték ki a legújabb verzióból, teljesen, kódszinten, és emiatt egyik ezt használó addon se megy, tehát nem csak az uBlock Origint célozták, hanem az összes hagyományos addon hozzáférését a böngészőhöz. Ennek ellenére gáz, ja, és nem csak az, hogy a Chrome-ban meglépték, hanem mivel a Firefox-ot, annak forkjait, meg 1-2 kisebb Webkit-es böngészőt (Safari, Falkon, qutebrowser, stb.) leszámítva az összes Chrome/Blink motort használ, ezért az összeset érinteni fogja.

Persze, az való igaz, hogy ez a böngésző/felhasználó biztonsága csak duma, a Google a hirdetésekből él, és nem akarja, hogy a userek adblock addonokkal vitézkedjenek, de ez akkor se csak az uBlock-ot érinti, hanem az Adblock-ot meg az összes többi ilyen megoldást is.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)