[rookie] Shelly / Sonoff relé

Elég kezdő kérdéseim lesznek:  Volt aki lemérte a fogyasztásukat  mindkét állapotukban?  Léptető vagy bistabil relék ők? Melyiket könnyebb használni RestAPI-val? Úgy értem, melyiknél könnyebb aktiválni illetve melyiknél szükséges. Nem szeretném felhőn keresztül használni őket.
 

Játszásból őket megrendeltem (még nem jött meg):

Sonoff Basic (R4) WiFi + Bluetooth okosrelé

Cikkszám: SON-REL-BAS-R4

   

Sonoff Dual (R3) WiFi-s okosrelé, két áramkörös, fogyasztásméréssel, redőnyvezérléssel (15A)

Cikkszám: SON-REL-DUA-R3

   

Shelly 1PM Gen3 Wi-Fi + Bluetooth okosrelé, áramfogyasztás-méréssel

Cikkszám: ALL-REL-PLUS1PM-R3

Hozzászólások

Sonoff-okra tehetsz Tasmota FW-t, az nem is tud felhőbe menni és jó a rest API-ja. Ezek 230V-ról mennek és azt a 230V-ot kapcsolják (van dry contact változat is), itt a rendszer 0.0001%-a megy el a relére.

Shelly-nek gyárilag nem kell felhő, esetleg csak helyi NTP szerver az Action-ökhöz. Van gyári webhook, nem tudom, mennyire Rest :) de használható (pl Mikrotik fetch paranccsal, kipróbáltam, müxik)

https://shelly.guide/webhooks-https-requests/

A HW tartósságát nem tudom az új generációknak (régiek nem az igaziak, bár volt pár telepítői balf@$zkodás is a netes panaszoknál), érdemes nem benyomorgatni szűk helyre és ECO módban tartani.

https://www.shelly.com/en-hu/products/product-overview/shelly-blu-butto…

ha esetleg szeretned elhagyni, akkor ilyet is lehet hozza pluszban, igy nem vagy helyhez kotve. BT-n tud kommunikalni barmelyik BT atjaroval, az elobb linkelt is tud BT atjaro lenni.

neked aztan fura humorod van...

Nemrég én is kérdezgettem a témában, mert most raktam be otthon pár 2PM Plus-t.

https://hup.hu/node/185959

Első körben vettem pár BLU Button-t vezérelni, de nem vagyok megelégedve velük, mert ~10 nap alatt lemerülnek! Elsőre azt hittem, gagyi a gyári elem, de csere után is ez volt. Láttam fórumokon, hogy másnak is volt ez és hogy software upgrade megoldja, de nekem az sem segített (nem beszélve arról, hogy a Button-t nem tudtam upgradelni a sima appból, mert folyton kifagyott, csak a BLE appból tudtam nagy nehezen). Nem tudom mit tudnék még csinálni, de ez így fos.

Közben kijött a BLU Wall Switch, lehet ennek még adok egy esélyt.

https://www.shelly.com/en-hu/products/product-overview/blu-wall-switch/…

Ja és én a BLU vonalat azért követem, mert nincs madzag a falban a kapcsolónak.

Volt aki lemérte a fogyasztásukat  mindkét állapotukban?  Léptető vagy bistabil relék ők?

Normál 5 vagy 12 VDC relék vannak bennük, azok 200-400 mW körül fogyasztanak meghúzott állapotban, erre jön rá az elektronika fogyasztása (200-800 mW állapottól és kommunikációs módtól függően), szóval valahol 200-1200 mW között szoktak fogyasztani, de a 230 VAC oldalon ezt nehéz értelmesen mérni.

Mennyire jó gyakorlat ezeket a reléket csak impulzusmódban használni és velük működtetni egy bistabil impulzusrelét? (Ha a visszajelzés nem fontos.)

 

Tervezel családi házakat is? Okos kapcsolóhoz milyen keresztmetszetű vezetékkel állsz/állnál ki?

Ha jól tudom a hagyományos kialakításnál nincs (nem szerencsés?) 1,5 mm^2 alatt vezeték családi háznál.

Mennyire jó gyakorlat ezeket a reléket csak impulzusmódban használni és velük működtetni egy bistabil impulzusrelét? (Ha a visszajelzés nem fontos.)

Biztos lehet, kérdés, hogy miért jó? 200-400 mW megtakarításért? Évente ~0,9-1,8 kWh a megtakarítás, ha napi 12 órát számolok (különben ugye NC-t érdemes használni NO helyett), az évente olyan ~50-150 forint, függően a villany árától, kb. "a sose térül meg" kategória. Áramszünetnél tökmindegy, utána visszaáll úgyis az előző állapotra. Miért lényeges?

Tervezel családi házakat is?

Nem.

Okos kapcsolóhoz milyen keresztmetszetű vezetékkel állsz/állnál ki?

Mi a fogyasztó? LED lámpa vagy bojler?

Ha jól tudom a hagyományos kialakításnál nincs (nem szerencsés?) 1,5 mm^2 alatt vezeték családi háznál.

Ahja, 1,5 keresztmetszet alatt jelvezeték lehet csak.

Én használtam így Shelly1 -et, egy impulzusrelét vezérlet az elosztószekrényben, amire már fel volt fűzve 3db nyomókapcsoló amik a ház egy távolabbi pontjáról lettek odavezetékezve. A cél az volt vele, hogy tudjam vezérelni/automatizálni ezeket az izzókat máshonnét is. Egy idő után felújítottam az elosztószekrényt, és akkor dobtam teljesen az impulzusrelét, így már a Shelly kezeli a kapcsolókat és az izzókat direktben.

Sonoff és Shelly közül egyértelműen az utóbbi. Minőségibb is, és az sw is nagyon rendben van (amit ugyan nem lehet lecserélni, de nem is akarod majd).

Miben primitívek? Pont azt látom, hogy az újabb Gen-ek saját webes felületről jobban kezelhetőek, egyre szofisztikáltabb Action kattintható össze, a Gen3 meg már maga lekezeli a BT eszközöket mindenféle központ nélkül. A HA-val is stabilabb az összeköttetés, mint Gen1-nél. 

Ami nekem a villany szabályzásához kellett, ahhoz ezekre nem volt szükségem, amit meg te írsz, ott jobban járnál valami ESP32 fejlesztői modullal. Nekem meg azért tetszik, mert felhő nélkül is kényelmesen belőhető az alap dolgokra. Legyen egy helyi NTP forrás, oszt csókolom.

Eddig rá volt időm:

"Sonoff Basic (R4) WiFi + Bluetooth okosrelé"
Ő már nem rendelkezik gyári RestAPI-val és DIY móddal sem.

Szerkesztve: 2024. 10. 02., sze – 19:27

eleg sok ilyen cuccom van (Okosotthonozok) mindket cucc jo, nekem van (sok mas mellett :) )Sonoff meg Shelly is. (meg zigbee relek, meg ... :) )

 

Shelly 1 gen-re (kicsit kozkazatosan gen2-3 ra is...) tudsz rakni masik FW-t (Tasmota, ESPhome, etc...) Amivel kb barmit megtudsz csinalni... Van REST, MQTT, minden. Sonoffok nagy reszet is at lehet flashelni. Esetleg erdekes meg az Athom mint "marka" ok a szokasos kinai cuccokat adjak "gyarilag" custom FW-vel:

 

https://www.athom.tech/

"Melyiket könnyebb használni RestAPI-val?"

lassan harmadik éve építettem a házam, 2 éve megvettem az összes olyan relét amelyet berakattam tavaly a villanyossal.

tesztelésnél minden remekül működött, pár hete kötötték be a "végleges" áramot, így inkább erről az időszakról írnék némi tapasztalatot.

kb. 40 minir2, dualR3 és shelly 2pm került a házba. Nem volt nagy igényem, csak amit te is írtál: "Nem szeretném felhőn keresztül használni őket."

dualr3 -  bár a dobozán szerepel a diy, el is felejtheted. mérgemben írtam is a sonoffnak, hogy megtévesztő a logó, bár akkor már régen tasmota volt rajtuk

minir2 - az általam ismert egyetlen olyan sonoff relé, amely valódi diy módban használható fw csere nélkül

shelly - úgy jó, ahogy van, működik lokálisan, azt csinálsz vele amit akarsz

ami érdekes és még vizsgálom, hogy néhány minir2, néha "elfelejti" a diy módot és alaphelyzetbe áll.

 

talán a legfontosabb, hogy ha relézni akarsz, olyan helyre rakd ami könnyen hozzáférhető, ha netán resetelni/cserélni kell.

figyelem az uptime-okat, sem a shelly-k, sem a tasmota dualr3 nem indult újra, de több minir2 igen. Erre még nem is találtam ésszerű magyarázatot....

talán megoldás lehet a minir2-nél is áttérni tasmota-ra, még nem tudom, ez engem is érdekelne, főleg ha ota módban el lehet végezni azt és nem kell szétvágni a konyhát :)

olyan helyre rakd ami könnyen hozzáférhető

Igaz, nem 40, de ~10 eszkoz utan erosen ajanlanam minden esetben. Meg a vezetekeket is csatornaba huzzuk, hogy konnyen cserelhetok legyenek. Ez szerintem fokozottan igaz az ilyen kinai dobozkakra.

A Tasmota is megeri a penzet. Shelly RGBW2-re raktam, mert az eredeti FW egy vicc. A dokumentacio, mondjuk ugy, organikusan fejlodik.

Azt hiszem visszamegyek Wemos D1-re + szilárdtest relé.

Első projekt:  kell egy csengő a raktárban ami RestAPI kapja a jelet. Ezt a jelet az ERP küldi, amikor olyan komissziós üzenet érkezik a  raktár felé, aminél itt  a vevő. Ez esetben megszólal a csengő, az appban pedig elvégzi a teendőket a munkavállaló (komisszió).

Elképzelés:

ERP küld RestAPI -> IoT GW (lényegében egy homlokzat/gyár API, auth-tal) -> tetszőleges IoT eszköz egy zárt hálózaton telephelyen belül.

Az IoT GW csak a felelősséget veszi át és arra dobja az ack-t. Onnantól ő a felelős a feladatért, de webhook vissza tudna jelezni.

A Wemos D1 behúz egy relét 500ms-re, amire  csengők vannak kötve.

 

A dologban a kihívás max a tervezés (remélem nem bonyolítom túl) és az eszköz kiválasztás, mert minden más ujjgyakorlat.

Shelly 1PM Mini esetén biztosan megy: output beállítva activation típusra, switch off timer beállítva 5-10 másodpercre, csengő ráköt O kimenetre, MQTT-n vagy API-n keresztül meg kell lökni, relé behúz 10 másodpercre, addig szól a csengő, oszt annyi. Szerintem bármelyik Gen3 Shelly tudja, de más most nincs kéznél... a Shelly 1PM esetén nem vagyok benne biztos, de még az is lehet, hogy igen... megnéztem... az is tudja ugyanezt.