"Óriásit zuhant az elektromos autók eladása"

Fórumok

Olyan mértékűvé vált az elektromos autók eladásának zuhanása, hogy a gyártók kénytelenek teljesen átszervezni a korábbi terveiket, illetve eltolni a teljes elektromos átállás időpontját – írja vasárnapi cikkében az economx.hu., felidézve, hogy júliusban a német elektromos autó eladások 37 százalékkal csökkentek,

...

Múlt hónapban az elektromos járművek svédországi regisztrációi is visszaestek, ami tovább fokozta az év eleje óta tapasztalható csökkenést. A Mobility Sweden adatai szerint az új elektromos autók regisztrációja 15 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Mindeközben Svájcban az eladások 19 százalékkal estek vissza.

...

Linkek:

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 08. 25., v – 19:42

🍿

_Franko_-nak, hogy mit jelent a "nem olyan üztemben"  😆 👆

trey @ gépház

A kínai EV autógyártás 2022-ben ~6,6 millió, 2023-ban ~9 millió autó volt, 2024-es projekció ~12 millió EV autó. Az EU teljes autógyártása 2022-ben ~12 millió autó volt, 2023-ban ~12 millió autó volt, és a 2024-es projekció ~12 millió autó. Ezt érdemes egymás mellé tenni és igen, azért került 38,1 százalékos védővám rájuk, mert "eladhatatlanok"...

Ahogy írtam korábban már, alapvetően azért maradt le az európai autóipar az EV forradalomról, mert az európai autóipar vezetői pont úgy gondolkodtak, ahogy te is: klímahisztik, Grétácska, satöbbi; múló divat, tegyük csak bele a minimumot, közben toljuk az ICE fejlesztést, aztán majd lesz valahogy... meg kell csak nézni, hogy az európai autógyárak vezetői közül mennyi ült EV autóban rendszeresen használva azt az utóbbi 15 évben. És mondjuk azt, hogy Musk miben ül, illetve a kínai gyárak vezetői miben ülnek. Aztán röpp, eltelt 15 év és nincs máshogy, ezért kurvára le vagyunk maradva, most megy a kapkodás, megy a magyarázkodás és a mutogatás.

Kína leszarja a klímahisztit és Grétácskát, mégis öt évvel hamarabb akarnak átállni tisztán EV autókra 2030-ban, mint az EU 2035-ben. Lehet persze mondogatni, hogy klímahiszti meg Grétácska, csak ha közben elhúz a világ, akkor be kellene ismerni, hogy elkúrtuk, nem kicsit, nagyon. De sokkal egyszerűbb még mindig jönni azzal, hogy mások kúrták el, dugjuk homokba a fejünk és toljuk tovább az ICE fejlesztést...

Az európai eladások szerint havi szinten az új autók 15 százaléka EV, további 15 százalék plug-in hibrid, szóval bőven vannak, akik még megveszik, és egyre többen, ahogy olcsóbb lesz. Ehhez mindössze az kellene, hogy az európai autógyártók benzingőzben felnőtt vezetői ne a kötelező minimumot hozzák az EV autók kapcsán és főleg ne a prémium szegmensre lőjenek, hanem tolják szakmányban az olcsó kis EV autókat, ahogy Kína is teszi.

Kína: "Breaking down the global EV market, China accounted for over 60% of plug-in deliveries in the first five months of 2024. When omitting the market from worldwide figures, growth appears steadier. In this scenario, plug-in volumes increased by 6% in May, while BEVs were up by 7%."

USA: "Fully-electric vehicles (BEVs) U.S. sales in Q2 2024 totaled 330,463 (up 22.9% from Q1 2024, and up 11.3% year-over-year)".

Az EU EV autógyártás lemaradt, nem kicsit, nagyon, sőt kurvára: csak drágán tudnak gyártani nem túl jó EV autókat, amit a nép nem szívesen vesz meg, mert hát drága és nem túl jó. Mi a megoldás? Igen, basszunk rá közel 40 százalék védővámot az EV importra, hátha attól akkor több EU gyártású EV fogy. Eredmény: hát nem veszi a nép így se az EU gyártású EV autókat, de a védővám miatt más EV se fogy, zsugorodik a piac.

Mit mond erre trey? Szar az EV. Neked a fejedben elmentek otthonról...

Ne maszatolj, _Franko_ ... A vita amire visszautaltam a "miért nem halad az EU-ban a terv szerint / olyan ütemben" ... Mit maszatolsz itt USA meg Kína izékkel?

Kit érdekel, hogy miért nem halad az EU-ban olyan ütemben? A lényeg a tény: nem halad olyan ütemben

trey @ gépház

Nincs maszatolás, az EU autógyárak, a VW-konszern vezetésével kurvára elbaszták az EV autók fejlesztését, szinte minden területen. Ezt írtam már többször: nem az EV szar, az világszerte növekszik durva ütemben, hanem az EU autógyárak szarok EV kapcsán.

Mindez köszönhető a hozzád hasonlóan gondolkodó balfaszoknak, ami miatt az EU kimarad az EV forradalomból és csak kullogni fog a piac után.

Még nincs EV forradalom, aki akarta, már megvette, ezért esnek vissza az eladások, és nőnek a hagyományos-hibrid eladások. Majd térjünk vissza akkor, mikor olcsó, környezetbarát anyagokból készülő szilárdtest akkuk lesznek elérhetők. Ez egy mesterségesen fújt lufi, állami támogatásokkal-ösztönzőkkel, párhuzamosan a kisemberek nyomasztásával.

Még nincs EV forradalom, aki akarta, már megvette, ezért esnek vissza az eladások, és nőnek a hagyományos-hibrid eladások.

Globálisan a lófaszt esnek vissza az eladások, növekednek azok, a jelek szerint az EU védővám után átment a globális kínálat az US piacra, ahol Q1-Q2 között 22,9% növekedés volt, Q2 y-y meg 11,9%. Az EU piacon meg ennyivel csökkent, mert az EU autógyárak a balfasz vezetőik miatt futnak a piac után és az autópiac lobbi kijárta a 40 százalékos védővámot is a kínai EU importra, aztán meglepődtek, hogy drágábban sem vesznek többet.

Majd térjünk vissza akkor, mikor olcsó, környezetbarát anyagokból készülő szilárdtest akkuk lesznek elérhetők. Ez egy mesterségesen fújt lufi, állami támogatásokkal-ösztönzőkkel, párhuzamosan a kisemberek nyomasztásával.

Pont ez a balfasz gondolkodásmód vezetett ahhoz az állapothoz, amiben most az EU autógyártás van.

Biztosan igazad van, részemről én úgy látom, h a megfelelő akku még kifejlesztve sincs, és még onnan +5 év a tömeggyártás általában.

A piacot kurvára nem érdekli, hogy szerinted ki van-e fejlesztve a megfelelő akku vagy sem.

Ergo valóban a toyotának volt igaza, amikor a kis akkus hibrideket eröltette.

A Toyota is tolja az EV-t, miután a hidrogéncellás hajtáslánc teljesen befulladt.

Nem baj, engem meg qrvára nem érdekel a piac. :) Win-win. Ez továbbra is rólam szól, mint vásárlóról. Nem veszek EV-t, mert szerintem nincs kész, és q drága, és nincs olyan, ami jól néz ki. Tőlem azt gyártanak, amit akarnak, van két autóm, ami bírja még 10+ évig, meg egy bonyolultabb, ami csak pénz kérdése.

A többi ember sem érdekel, mielött jössz velük, qrvára leszarom, h ki-mit vesz, miben jár, mit csinál. Van kb 5-10 ember, akinek adok a véleményére, akire figyelek, oszt annyi.

Nem baj, engem meg qrvára nem érdekel a piac. :) Win-win. Ez továbbra is rólam szól, mint vásárlóról.

Az autógyárakat a piac érdekli, nem egy-egy vásárló különbejáratú kis világának a magyarázkodása.

A többi ember sem érdekel, mielött jössz velük, qrvára leszarom, h ki-mit vesz, miben jár, mit csinál. Van kb 5-10 ember, akinek adok a véleményére, akire figyelek, oszt annyi.

Mégicsak úgy pofáztál bele a szálba, hogy statisztikailag a piac hogy csökken... majd ezt azzal próbáltad alátámasztani, hogy neked egyedül személy szerint milyen bajod van.

Az EU piac csökkenése nem azért van, mert mindenki megvette, aki akarta, hanem azért, mert az EU autógyárak pont olyan balfaszul állnak hozzá, mint te is, nincs értelmes kínálatuk és az is drága.

Persze, h csökken össze a piac, egyre kevesebb elektromos autót adnak el, pont ezért nézi mindenki a köldökét, h wtf, és indítják újra az autógyártók a hagyományos belsőégésű motorok fejlesztését, mert úgy tűnik, h mégiscsak van rá igény. Eleve az EV-k tulajdonosainak a fele következőleg visszaváltana hagyományosra.

EU gyártók meg nem gyártanak gagyit, mint a kínaiak, lásd byd. Persze, h kevés elektromos bömöst vesznek, sosem volt olcsó, népautó.

Persze, h csökken össze a piac, egyre kevesebb elektromos autót adnak el, pont ezért nézi mindenki a köldökét, h wtf, és indítják újra az autógyártók a hagyományos belsőégésű motorok fejlesztését, mert úgy tűnik, h mégiscsak van rá igény. Eleve az EV-k tulajdonosainak a fele következőleg visszaváltana hagyományosra.

Mármint az EU piac? Mert az US EV piac hasít, ahogy a kínai is, és a globális is növekszik annak ellenére, hogy az EU piac hanyatlott.

EU gyártók meg nem gyártanak gagyit, mint a kínaiak, lásd byd. Persze, h kevés elektromos bömöst vesznek, sosem volt olcsó, népautó.

Az EU gyártók pont gagyit gyártanak EV fronton és a balfaszok, ahelyett, hogy kibasznák végre a dinoszaurusz vezetőket, még visszafordulnak, hogy majd az ICE megmenti őket. Nem fogja. Pont olyan balfaszok és pont úgy gondolkodnak a témában, ahogy te is, de a világ meg épp elhúz az EU autópiac mellett. Az EU autópiac ott tart jelenleg, ahol a Nokia tartott 2010-ben: még stagnál, van neve, vannak eladásaik, de már látszik, hogy kurva nagy zuhanás lesz belőle, hacsak nem történik valami csoda.

Nem tudom honnana vannak az információid de felülbírálnám a helyedben a források szavahihetőségét...

Eleve az EV-k tulajdonosainak a fele következőleg visszaváltana hagyományosra.

Ez teljesen hamis. Itthon a TC cikke indította el aminek később megváltoztatták a címét (de a szöveget nem és így nem is teljesen értelmes 🤣) Cikk: https://totalcar.hu/magazin/hirek/2024/08/05/tesla_tulajdonos_valtas_gyarto_felmeres_kutatas_elektromos_auto_belsoegesu_motor/

A lényeg (már) a címben: 

Akik Tesla után nem Teslát vesznek, 51 százalékban visszaállnak belsőégésű motoros autóra

A cikk eredetijének megállapítása: (https://www.edmunds.com/car-news/tesla-trade-in-data-gas-cars.html)

But the big news is that more and more people are opting to trade their Teslas for an EV from a legacy automaker. That makes a lot of sense: Five years ago, legacy automakers just didn’t have vehicles that could compete with Teslas.

Ehhez ha hozzáteszed, hogy a Tesla vásárlók 87% újra Tesla-t vesz akkor azt láthatod, hogy csökken a benzinesre visszaváltók aránya (~6.5%) és mint az eredeti cikk megállapítja, nő az egyéb EV-re váltók aránya.

 

A BMW-vel is mellé lőttél. A BMW eladásaiban nő az EVk aránya mert az EV modellek eladásának a növekedése jóval nagyobb mint a benzin/dízel modelleké.

2024Q1 vs 2023Q1: Öszes eladatott BMW növekedés: 2.5%, elektromos (BEV) növekedés: 40.6%. (Az EVk aránya a BMWnél a 2023Q1 11%-ról 2024Q1 15%-ra nőtt)

 

Ne már. A cikk globálisan 29%-ot ír nem 50%-ot. TC, meg még pár oldal dobálózott az 50%-al egy (szándékos/nem szándékos esetleg vágyvezérelt) félreértelmezett cikk alapján. (amit linkeltem is)

Many U.S. EV owners, in particular, are having second thoughts. According to the McKinsey survey, 46% of U.S. EV owners claimed they were likely to switch back to ICEs, well above the 29% global average of EV owners who stated they were likely or very likely to switch back to gas-powered cars, which included drivers from Australia, Brazil, China, Germany, Norway, France, Italy, and South Korea.

Ráadásul a "likely" meg a "very likely" össze lett adva ehhez a 29%-hoz is. Ez nem a megtörtént visszaváltások hanem kb egy hangulatjelentés. (aminek amúgy hasznos csak tisztában kell lenni vele mit jelent)

A Toyota is tolja az EV-t, miután a hidrogéncellás hajtáslánc teljesen befulladt.

A BMW elvileg 2026-ban jön sorozatgyártású hidrogén autóval. Tavaly óta fut a pilot flottájuk. Toyotával régóta együttműködnek, https://www.teslarati.com/toyota-bmw-upgrade-hydrogen-fuel-cell-partner…

Nagy siker lesz az is mint az összes többi eddigi FCEV modell. :(

Mellékesen ez is elektromos autó (sokkal inkább mint a PHEV-ek amiket sokszor oda számolnak mert tölthetőek).

Lehet ennek is lehet majd a meghajtó akkuját külsőleg is tölteni. (ha nem lehet az eléggé probléma lenne - alig van hidrogén kút)

Nagy siker lesz az is mint az összes többi eddigi FCEV modell. :(

Nem értem, mire akarsz ezzel kilyukadni. Új technológia, áramot lehet otthon "tankolni", hidrogént kevésbé, meglepő is lenne, ha nulladik naptól elterjedt volna. A villanyautónak is kellett idő a jelenleg elterjedtséghez annak ellenére is, hogy otthon lehet tölteni.

Gyanítom, hogy nem teljesen hülyék vannak a BMW-nél, hogy még mindig foglalkoznak vele. 45 éve kezdték, nem tartottak volna ki, ha nem látnak benne potenciált. A hibát biztos ott követték el, hogy nem kérdezték meg a huppereket :-)

EU-ban azért szép számmal vannak hidrogén kutak (https://h2.live/), még ha minden igényt nem is fed le. Ahogy az elektromos autó sem.

Ha sikerül megoldani a hidrogén előállítását (tudom, nagy HA), akkor az infrastruktúra fejlesztés egyszerűbb/olcsóbb lehet, mint villanyautó esetén.

Nem tudom, az itteni villanyautósoknak mi az őszinte tapasztalata, én villanyautós ismerősömnek az a fő baja, hogy hiába tudna gyorsabb töltést az autója, a hazai "kutakon" nem tud normálisan tankolni. Ha többen bent állnak, akkor pláne. És még nincs is sok elektromos autó.

Mellékesen ez is elektromos autó

Igen, és?

Lehet ennek is lehet majd a meghajtó akkuját külsőleg is tölteni.

Itt van egy ábra a rendszerről: https://5series.net/articles/fuel-cell-bmw-ix5-hydrogen-production/, bár nem tudom, mekkora hatótávra lesz elegendő csak az akkumulátor. Elvileg 11kW-tal lehet tölteni.

A BMW már az 1970-es években rendelkezett működőképes hidrogénhajtású autókkal. Volt hagyományos belsőégésű prototípusuk és villanymotoros, amelyben hidrogéncellák szolgáltatták az áramot. Akkor állítólag az olajipar gyűrte le a projektet. Azok a BMW autók lantanoida-tartalmú fémrácsokban tárolták a hidrogént a cseppfolyós hidrogén atomsűrűségénél 80x sűrűbben.

“Az ellenség keze betette a lábát”

A BMW múzeum alapján 79-ben kezdtek először ismerkedni a hidrogénnel, mint alternatív energiaforrással. 1980-ban jelent meg folyékony hidrogénnel hajtott 7-es, 300km-es hatótávval (mondjuk furcsa, hogy 1 év alatt kifejlesztettek egy ilyet). Először robbanó motort fejlesztettek, majd áttértek villanymotorra.

Köszi a linket, elteszem, kifejti, ami a múzeumban csak címszavakban van. Így egyértelmű, hogy miként lett 1 év alatt hidrogén autó.

Hagyomásnyos motort olvastam, ami benzin és hidrogén üzemre képes. Hidrogénnel 200km-es hatótávval rendelkezett.

A 200km-t nem találtam, az átállítható üzemet a 2006-os 7-esre írja.

A 2000-ben gyártott 7-es hatótávja 350km volt a múzeum táblája alapján (a linkeden is említik, amit az EXPO 2000-en használtak). Erre az autóra írják, hogy az elektromos rendszerhez szükséges áramot már üzemanyagcellából állították elő. Valószínűleg már akkor kitűzték az elektromos meghajtás irányt, csak még nem tudtak eleget termelni.

Biztos van jónéhány szabadalmuk.

Akkor pontos infókat mondott az egykori professzorom. Az években van eltérés, bár valóban furcsa ha egy év alatt mindennel elkészültek. Így akár a múzeum is tévedhet, vagy valamilyen okból módosított a történelmen. A lényegen nem változtat, már nagyon régóta van hidrogénes autó a BMW-nél. A akkus elektromosnál szerintem ma is fenntarthatóbb jövőképet jelentenének a hidrogénes autók. A hidrogént tároló fémrács nem amortizálódik le úgy, mint az autókban ma használatos aksik. Sőt nagy mennyiségben fellelhető fémekkel is megoldható a hidrogéntárolás, csak kevésbé kiemelkedő atomkoncentrációval, de még mindig több 10x olyan sűrűn mint a cseppfolyós hidrogén.

“Az ellenség keze betette a lábát”

Sok dolog van ami a hidrogénhajtásnál nem megoldott. A hidrogén előállítás hatásfoka elég alacsony. A hidrogén szállítára nem nagyon van hazdaságosan használható megoldás. Alapvetően 3 féle módszer elképzelhető:

- Amónia formájában (NH3) és az amónia - hidrogén átalakítással. Az amónia rendkívűl mérgező, a hidrogénné alakítás energiaigényes folyamat.

- Csepfolyós hidrogénként (LH2). A hidrogént -253 °C-ra kell hűteni.

- Folyékony szerves hidrogénhordozókkal: egy hordozó anyag kémiai kötéssel megköti a hidrogént, és felhasználás esetén szabadítja fel. Itt magát a hordozóanyagot is szállítani, kezelni kell.

Lehet még helyben előállítani is, vízbontással, vagy földgázból gőzreformálással... költséges, veszélyes, bonyolult cimkéket lehet hozzáilleszteni.

"Csepfolyós hidrogénként (LH2). A hidrogént -253 °C-ra kell hűteni."

Ezért nem fog soha sem elterjedni a cseppfolyós hidrogén. Körülményes, drága, balesetveszélyes a szuperhideg hidrogéngáz. Nagy nyomáson -240°C -ig fel lehet menni, de ez nagyságrendileg még mindig az abszolút nulla közelében van, egyébként 33,15 Kelvinben. 

Fémrácsba belépve a hidrogén elektronja belép a fémrácsban szabadon mozgó elektronok közé. Így a Hidrogén már csak egy proton, ami sokkal kisebb, egymáshoz sokkal közelebb tudnak elhelyezkedni a már csak proton hidrogénmagok. Nagy nyomáson lép be a Hidrogén a fémrácsba, de még ez is könnyebben olcsóbban kivitelezhető mint cseppfolyósítani. A folyamat hosszabb időt vesz igénybe hasonlóan az elektromos töltéshez. Viszont ha a Hidrogénnel feltöltött fémcellákat egyben cserélnék a kutakon, már olcsó lenne és a szállítás is biztonságos. Hidrogénnel való töltést nagyobb központokba lehet koncentrálni. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

A metal hydride fasza dolog, három komoly hátránya van:

1, nehéz és nagy térfogatú, például jelenleg a legjobb ötvözetből 1 kiló és 0,3 liter térfogatú fémrács képes tárolni 120 liter légköri nyomású hidrogént, ami 10,8 gramm. Egy liter folyékony hidrogén 70 gramm, a 7 kilogramm hidrogént tároló tartály nettó 100 liter, ugyanez fémrácsból nettő 200 liter és 650 kiló. Az meg már vetekszik az akkumulátorokkal,

2, a discharge és recharge time az 5-20 óra és 35-350 bar nyomáson tartva a fémrácsot,

3, kurva drága, egy ilyen 1 kilós fémrács ~2000 dollár, egy 7 kilót hidrogént tárolni képes fémrács ára 1,3 millió USD.

Szóval lassan tölthető, nehéz és drága.

Persze, hogy drága mert nem gyártják ipari léptékkel. Továbbá az 1,3 millió dolláros ár nyilván a csúcs hidrogén koncentrációt jelentő lantanoidákat tartalmazó fémötvözetekre vonatkozik. Ennél megközelítőleg 80x atommag-sűrűséggel lehet tárolni a hidrogént cseppfolyót állapothoz képest. Baleset esetén lassan adja csak le a hidrogént a fémrács. Olcsóbb fémötvözetekkel a hidrogénkoncentráció kisebb, de még mindig nagyságrenddel magasabb mint folyékony állapotú hidrogénnél. A tömege ugyan összemérhető nagyságrend az akkukkal, de szemben az akkukkal nem amortizálódik le. Így nem szemetet termelő fogyótermékbe használjuk el a Földön korlátolt mennyiségben jelenlevő, egyébként környezetkárosító módon bányászható anyagokat mint akkuknál.

“Az ellenség keze betette a lábát”

Persze, hogy drága mert nem gyártják ipari léptékkel.

Nem az ipari lépték a baj, hanem az egész alkalmatlan autóban való használatra, mert túl lassú a discharge, a jelenlegi akkumulátor technológia lehagyta.

A tömege ugyan összemérhető nagyságrend az akkukkal, de szemben az akkukkal nem amortizálódik le. Így nem szemetet termelő fogyótermékbe használjuk el a Földön korlátolt mennyiségben jelenlevő, egyébként környezetkárosító módon bányászható anyagokat mint akkuknál.

Egyébként ugyanúgy degradálódik, illetve az akku is újrahasznosítható, ahogy a fémrács ötvözet se a fán terem, bányászni kell azt is.

"Egyébként ugyanúgy degradálódik, illetve az akku is újrahasznosítható, ahogy a fémrács ötvözet se a fán terem, bányászni kell azt is."

Erről elolvasnék egy studyt! Tudnál adni egy linket a hidrogén miatt degradálódó fémrácsról? 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Miből gondolod, hogy örökké élnek? Pölö:

The lifetime of a metal hydride material is characterized by its long-term cyclic stability, which describes the ability to maintain the storage capacity over a number of repeated absorption and desorption cycles. During hydrogen cycling metal hydrides undergo physical and chemical degradation, leading to a capacity loss over time.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352152X23018534

With cycling, degradation occurs which results in a sloped and increased plateau pressure, larger hysteresis and decreased hydrogen storage capacity. Structurally, the degradation is caused by the alloys’ lattice expansion/contraction which leads to significant microstrain and decrease in grain size. It is found that the alloy with R = Gd experiences minimal microstrain and preserves good crystallinity during hydrogen absorption/desorption owing to its almost equal [A2B4] and [AB5] subunit volumes. The R = Gd alloy achieved a cycling retention of 89.5% after 100 cycles compared with 79.8%–81.8% for the other two alloys.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0360544219323126

Röviden: 100 ciklus után már van ~10-20 százalékos degradáció.

Toyota épp kifelé megy belőle, mert még az EV-nél is kisebb a töltőhálózat és otthon nem is lehet tölteni.

Amúgy ezek EV-k, csak van bennük egy hidrogént "égető" range extender, valószínűleg a BMW is arra fog menni, hogy plug-in hibrid hidrogéncellás autót ad ki, amit lehet tölteni hidrogénnel és drótról is, mint bármelyik EV-t.

Azért erősítik az együttműködésüket, mert a Toyota kifelé megy? Vagy write-only módban vagy? A BMW is biztos azért fektet bele, mert sok a felesleges pénzük, a székház ablakán kidobálni snassz lenne.

https://newsroom.toyota.eu/toyota-reveals-hydrogen-fuel-cell-electric-h… - igaz, ez már lassan 1 éves cikk.

Igen, EV-k, és akkor mi van? Szerintem nem "range extender" a jó kifejezés, bár nyilván minden viszonyítás kérdése.

Azért erősítik az együttműködésüket, mert a Toyota kifelé megy?

Hát, a Mirai nem valami nagy siker, elvileg 5 perc a tankolás, gyakorlatilag egy csomó probléma van.

Vagy write-only módban vagy? A BMW is biztos azért fektet bele, mert sok a felesleges pénzük, a székház ablakán kidobálni snassz lenne.

Nem lenne példa nélküli.

Igen, EV-k, és akkor mi van? Szerintem nem "range extender" a jó kifejezés, bár nyilván minden viszonyítás kérdése.

Miért, hogy hívod azt, amiben van egy viszonylag nagy akku és egy konstans teljesítményű motor-generátor, ami nem kapcsolódik a hajtáshoz?

 

Amúgy a fő probléma a hidrogénhajtással az, hogy nincs zöld hidrogénünk (villany -> vízbontás -> hidrogén), hanem kevés kék (földgáz -> hidrogén + széndioxid -> tároló) van, de leginkább szürke (földgáz -> hidrogén + légköri széndioxid) van.

A szürke semmivel se segít a szén-dioxid emisszióban, a kék annyiban, hogy valamennyit tudunk a föld alatt tárolni, de nincs ötlet arra, hogy mi lesz vele ott és meddig marad ott. A zöld meg járhatatlan: a sun-to-wheel EV esetén ~70% hatásfok, zöld hidrogén esetén meg ~30%. Egyszerűen nem éri meg hidrogén bontani, ha akkumulátorban is tárolható egyéb kémiai úton.

Attól, hogy a Mirai nem teljesen jó (nem tudom, ezt állítod, tfh így van), attól miért megy kifelé a Toyota? Persze lehet, hogy BMW együttműködéssel számolják fel a hidrogén részleget (bérbe még gyártanak valameddig), de szerintem azt nem övezné nagy visszhang. További az 1 éve bejelentett Hilux sem azt mutatja, hogy kardjukba dőltek volna.

BMW-nél is nyilván benne van, hogy kudarc lesz a projekt, de valószínűleg az is látszik számukra, hogy az akkus villanyautó nem lesz egyedüli üdvözítő megoldás és keresik az alternatívát. Kicsit akár dupla vagy semmit is játszanak, mert nem sok autógyártó foglalkozik hidrogénnel tudomásom szerint. Itt talán többen is leírták (de egy valaki biztosan), hogy állítólag a BMW a jobb villanyautók között van, ez is azt mutatja, hogy nem feltétlenül hülyék vannak a cégnél.

Miért, hogy hívod azt, amiben van egy viszonylag nagy akku és egy konstans teljesítményű motor-generátor, ami nem kapcsolódik a hajtáshoz?

Nem tudom, mekkora akku van benne, te tudod?

Nem követtem szorosan a technológia történetet, de gyanúm szerint nem volt kezdetektől fogva univerzálisan tölthető az akkumulátor. Nekem inkább olybá tűnik, hogy azért is tették tölthetővé az akkumulátort, hogy így univerzálisabb legyen, könnyebben elterjedjen, pl. ha kifogyna a hidrogén, akkor se legyen világ vége, mert árammal feltölteni még mindig könnyebb, mint hidrogént szerezni. A másik, ami miatt válthattak, hogy villanyautó téren rendelkeznek kész technológiával, luxus lenne nem használni.

Nekem inkább univerzális energia átalakító/puffer jutna róla eszembe, mert azt gondolom, hogy a fő energia forrás a hidrogén. De ez nyilván függ attól, hogy mekkora az az akkumulátor, az autó mennyire életképes való életben hidrogéntöltés nélkül. (mostanában olvastam hitelesebbnek tűnő felméréseket, hogy a phev-ket egyre kevésbé töltik, főleg ha nem fűződik hozzá anyagi érdek)

fő probléma a hidrogénhajtással az, hogy nincs zöld hidrogénünk ... A szürke semmivel se segít a szén-dioxid emisszióban

Szerintem ne csak a BMW-hez, hanem több más hidrogénnel, mint energiával foglalkozó céghez menj el előadást tartani és tartsd a markodat, hogy mekkora veszteségtől kíméled meg őket.

Én azt gondolom, hogy többen az látják, hogy az akkumulátoros autók/járművek nem megoldás mindenre, a kőolaj pláne nem, valamit ki kell találni, a hidrogén egy lehetőség még akkor is, ha sok a vele kapcsolatos kérdés. De a sok kérdésre nem kaphatnak másként választ, minthogy keresik, a kereséshez óhatatlan fejlesztést beletolni. Valószínűleg ezért is halad lassan a sztori, bizonytalanság miatt mindig csak annyit lapátolnak bele, amennyit elbír az aktuális rizikó.

Én nem értek hozzá jobban, ha valahol lenne például egy kerekasztal beszélgetés, ahol hozzáértők felsorakoztatják az érveket ellene és mellette, biztosan tanulságos lenne, de gyanítom, hogy például BMW tárgyalókban nem egy ilyen eszmecsere lezajlott már. Ahhoz sok a hidrogénes résztvevő, hogy 1-2 ember hobbija/tév- vagy rögeszméje lenne.

Nekem inkább univerzális energia átalakító/puffer jutna róla eszembe, mert azt gondolom, hogy a fő energia forrás a hidrogén.

Ja, akkor az összes range extender egy univerzális átalakító/puffer, ahol a fő energia forrás a benzin. Sokkal jobban hangzik.

Szerintem ne csak a BMW-hez, hanem több más hidrogénnel, mint energiával foglalkozó céghez menj el előadást tartani és tartsd a markodat, hogy mekkora veszteségtől kíméled meg őket.

Ők ezt pontosan tudják, többnyire le is írják mindezt. Teljesen közismert, hogy szürke hidrogénünk van csak jelenleg, a kék hidrogén fenntarthatatlan, a zöld hidrogén meg értelmetlenül rossz hatásfokú, hacsak nem történik valami előre nem látható fizikai áttörés, amivel sokkal kevesebb energia kell a víz bontásához (nem látszik ilyen), de ennyi erővel ugyanúgy lehet csodát várni akkumulátor fronton (ahol sokkal nagyobb amúgy a mozgástér az energiasűrűség és a töltési ciklusok kapcsán).

Minden cégnek van egy csomó K+F pénze, amit n+1 irányba tapogatózva elkölt, de kár ettől csodát várni: a sun-to-wheel EV esetén ~70% hatásfok, zöld hidrogén esetén meg ~30%. A piac baromi gyorsan be fogja árazni ezt, gondold úgy, hogy lesz a kúton lassú (15-30 perces) töltéssel 1 petákért 100 kilométer és lesz 5 perces töltéssel ~2,3 petákért ugyanaz. Melyiket fogja választani átlag Józsi?

Amúgy kaliforniai esetben ez az elmélet különbség jelenleg a gyakorlatban 14x különbség, tehát az EV tulaj 1 petákért tankol 100 kilométert, a Mirai tulaj meg 14 petákért. Azért nem gyújtották még fel a gecibe, mert a Toyota fizeti a kísérletet és ez még mindig szürke hidrogén és nem zöld.

Minden cégnek van egy csomó K+F pénze

Ha annyira értelmetlennek tartanák, másra is el tudnák költeni, például olyanra, amiből hamarabb, több pénzt tudnak kivenni.

Nem kaptál még olyan sapkát barátoktól, amire az van írva: "LEGOKOSABB" ?

A fúziós erőművön is valószínűleg sok marha dolgozik már jó ideje.

Ha egy középkori embernek azt mondod, hogy élőben lehet beszélgetni Párizsból Londonban levő ismerősével, valószínűleg bolondnak néz. Amit leírsz, az nem más, mint a technológia evolúciója. 90-es években a mobiltelefon is kényelmetlen bőrönd volt, elképzelni sem lehetett, hogy mennyivel kisebb lesz és mennyi mindennel többet fog tudni.

Lehet, hogy a hidrogén zsákutca, de az is lehet, hogy 10 év múlva nemcsak az derül ki, hogy jó, hanem hogy az akkumulátoros villanyautó a zsákutca valójában, tetszőleges okból (annyira nem terjedt még el, hogy érettnek lehessen tekinteni a technológiát minden egyes vonatkozásával).

(azt nem írtad, mekkora akkumulátor van a hidrogénes bmw-ben, pedig nem mellékes paraméter)

Hidrogénes fejlesztésre kapott EU forrást illik hidrogénes fejlesztésre költeni. Akármilyen jól mennek az elektromos modellek...

Ha sokat késik egy használható FCEV addigra az elektromosok sokat terjednek és fejlődnek. Toyota Mirai 2014ben ment gyártásba. Azóta összesen 22e db-ot gyártottak. Tesla a Model 3at 2017ben kezdte gyártani. Százezres nagyságrendben adja el negyedévente...

Ha annyira értelmetlennek tartanák, másra is el tudnák költeni, például olyanra, amiből hamarabb, több pénzt tudnak kivenni.

Amíg van K+F pénz, addig lesz K+F az adott területen. A K+F ilyen, hogy vagy kiesik belőle valami vagy nem és van ezer prototípus, aztán lehet, hogy kijön belőle valami termék vagy melléktermék, vagy nem. Többnyire a "vagy nem" ág szokott lenni, de előre nem lehet tudni K+F esetén. Amíg K+F és prototípus van csak, addig nagy csodát nem kell várni, a piac fogja eldönteni.

A fúziós erőművön is valószínűleg sok marha dolgozik már jó ideje.

A fúziós erőmű egy sokkal megtérülőbbnek és működőbbnek látszó dolog amúgy jelenleg.

Lehet, hogy a hidrogén zsákutca, de az is lehet, hogy 10 év múlva nemcsak az derül ki, hogy jó, hanem hogy az akkumulátoros villanyautó a zsákutca valójában, tetszőleges okból (annyira nem terjedt még el, hogy érettnek lehessen tekinteni a technológiát minden egyes vonatkozásával).

Továbbra se a technológia a probléma, mert futnak prototípusok már évek óta, hanem a gazdaságossága. Lehet, hogy kurva olcsó lesz a hidrogén (nem tűnik úgy), lehet, hogy az akku lesz kurva drága (nem tűnik úgy), de továbbra is ott egy fizikai limit, hogy a zöld hidrogén sun-to-wheel átlag 2,5x rosszabb, mint az akkumulátoros tárolás és továbbra se egyszerű hidrogén tankolni. Ha ugyanannyi kWh villamos energia áll rendelkezésre, akkor a hidrogénhajtás gazdaságtalan lesz.

(azt nem írtad, mekkora akkumulátor van a hidrogénes bmw-ben, pedig nem mellékes paraméter)

Fogalmam nincs, ha EV plug-in is, akkor 10-20-30-sok kWh lesz benne. Ha nem plug-in, akkor 1-2-3 kWh. A BMW majd eldönti, amikor piacra lép, de a jelenlegi hidrogén árak mellett nem nagyon fogja senki megvenni, illetve a jelenlegi hidrogénforrás (földgáz) miatt nem kap támogatást, mert nem csökkenti az emissziót.

Az elektromos autónál valószínűleg nem az akkumulátor lesz a szűk keresztmetszet, hanem a töltő infrastruktúra, ami ugyanúgy része az autónak. Nagyon szépek a számok, hogy mekkora akkumulátor, milyen gyorsan fel lehet tölteni, csak fel is lehessen (olyan gyorsan) tölteni. És még igazán sok elektromos autó nincs is, a nagy tömbházak lakóinál pláne nem. A töltő pontokat ki kell építeni, azokhoz kábelek kellenek, földtúrás, visszafedés, el kell látni árammal. Svédországban vagy Norvégiában vannak batár nagy puffer akkumulátor telepek, biztos jó, akár lokálisan megtermelt áram esetén is (pl franciáknál hallottam olyan elképzelést, hogy áruházi parkolókat lefedni napelemmel), de kérdés, hogy ez valójában mennyire lesz rentábilis az egész autóflottára vonatkozóan. Nekem vannak kétségeim, valahogy az az érzéseim, hogy minden parkolóhelyre kellene töltő oszlop (vagy legalábbis nagy részükre). De majd biztos megcáfolod ezeket (például nem kell annyi autó, közösségi közlekedés stb.), remélem pontosabb háttér információkkal, mint amivel alá támasztottad a Toyota kiszállását, vagy a BMW FCEV akkumulátor méretét.

Amíg van K+F pénz, addig lesz K+F az adott területen.

Az újdonság volt, hogy EU-s K+F pénzt kaptak rá, célzottan, nem is keveset (köszi a kollégának a linket), ettől függetlenül nem gondolnám, hogy totál fogalmatlanok ülnének ennyi hidrogénes szervezetnél, és nemcsak az EU-ban. De nyilván bármi lehetséges.

Fogalmam nincs

Ehhez képest megdöbbentő a határozottságod. A https://www.t3.com/features/the-bmw-ix5-hydrogen-proves-that-batteries-… alapján 2kWh.

Az 5-ös PHEV esetén ~20-as akkumulátor ~100km-re elegendő. Ez alapján a 2kWh önmagában nagyon korlátozott használatot biztosít.

de a jelenlegi hidrogén árak mellett nem nagyon fogja senki megvenni

Én nem lennék ebben (sem) ilyen határozott. Ha megnézed a hidrogén töltő kutakat Németországban, annyira nem reménytelen a helyzet. A BMW sokkal nagyobb presztízzsel rendelkező márka, mint a többi résztvevő (Toyota, Hyundai), Németországban pénz is van rá, klíma sznobizmus is bőven jelen van, én nem látom esélytelennek. Az én meglátásom szerint a teljes X széria (és minden más mozdony autó) teljesen irracionális, mégis brutális mennyiség fut belőlük az utakon. De ebben is érdemes lenne tudni a BMW érveit, biztos vannak.

Persze az is lehet, hogy 10 év múlva az egész hidrogén sztori csak egy rakat kidobott pénz lesz.

A lényeg, hogy még mindig nem látom állításod alapját, miszerint a Toyota kifelé menne. Az, hogy elmegy ő is elektromos irányba (is) azzal is magyarázható, hogy nem maradhat ki, az más kérdés, hogy időben kapcsolt-e, valószínűleg az a szerencséjük, hogy a hibridek révén nem kevés tapasztalatuk van a téren. Mindenesetre a BMW megvásárolható hidrogén autója nem azt mutatja, hogy kukázták volna a technológiát és a Toyotának is része van benne.

Az elektromos autónál valószínűleg nem az akkumulátor lesz a szűk keresztmetszet, hanem a töltő infrastruktúra, ami ugyanúgy része az autónak.

Nincsenek erre utaló problémák. Például magyarországi esetben napi 12 millió liter üzemanyag fogy, egy liter üzemanyag kb. 2 kWh villamos energiában, azaz ~24 GWh energia kell majd, ha mindenki is elektromosan közlekedik, ez a 20 százaléka sincs a jelenlegi napi átlag 120 GWh fogyasztásnak, bőven kezelhető termeléssel, hálózattal, egyebekkel, főleg dinamikus tarifával. Másrészt, ha zöld hidrogénre akarunk átállni, akkor nem ~25 GWh villamosenergia kell, hanem legjobb esetben is ~60 GWh (lásd power-to-wheel különbség). Ha a ~24 GWh szűk keresztmetszet, akkor hogy lesz hirtelen a ~60 GWh nem szűk?

És még igazán sok elektromos autó nincs is, a nagy tömbházak lakóinál pláne nem. A töltő pontokat ki kell építeni, azokhoz kábelek kellenek, földtúrás, visszafedés, el kell látni árammal. Svédországban vagy Norvégiában vannak batár nagy puffer akkumulátor telepek, biztos jó, akár lokálisan megtermelt áram esetén is (pl franciáknál hallottam olyan elképzelést, hogy áruházi parkolókat lefedni napelemmel), de kérdés, hogy ez valójában mennyire lesz rentábilis az egész autóflottára vonatkozóan.

De ezek egyrészt már vannak, másrészt nem növekszik annyival az energiaigény, hogy mindenképpen új vezetékek kellenének. Hidrogénnel ennek a töredéke sincs meg és mégse írod össze, hogy mennyi költsége lesz. Németeknél van ~300 hidrogénkút és ~15 ezer benzinkút, ~70 ezer publikus EV töltőfej.

Az újdonság volt, hogy EU-s K+F pénzt kaptak rá, célzottan, nem is keveset (köszi a kollégának a linket), ettől függetlenül nem gondolnám, hogy totál fogalmatlanok ülnének ennyi hidrogénes szervezetnél, és nemcsak az EU-ban.

Mint írtam, a K+F nagyon hasznos, csak csodát ne várj tőle. A Toyota Mirai 10 éve van piacon és gyártásban, ennyi idő alatt oda jutott, hogy összeomlott az eladása, például USA piacon a csúcspontja ~2600 eladott autó volt 2021-ben, a 2024 első félév ~271 autó és mivel a Toyota már május óta nem fizeti az üzemanyagot, ezért azóta havi ~20 Mirai fogy (mert van pár szent idióta még). Németeknél 2023-ban összesen 168 hidrogénhajtású személyautót adtak el.

Nem azért, mert a hidrogénhajtás technológiailag szar, hanem azért, mert gazdaságtalan.

Ehhez képest megdöbbentő a határozottságod. A https://www.t3.com/features/the-bmw-ix5-hydrogen-proves-that-batteries-… alapján 2kWh.

Akkor ez nem a plug-in vagy nem lesz tölthető.

Én nem lennék ebben (sem) ilyen határozott.

A jelenlegi árak mellett támogatás nélkül csak néhány szent őrült vesz ilyet.

Ha megnézed a hidrogén töltő kutakat Németországban, annyira nem reménytelen a helyzet.

Leírom ismét: nem az ellátottság a probléma, hanem az ár. Jelenleg ugyanis ~15-16 EUR per kg a hidrogén ára, vagyis ~16-24 EUR per 100 km az üzemanyag, amíg ugyanez benzinben ~10 EUR, villanyban drága töltőn ~15 EUR, olcsó töltőn ~5 EUR. És ez szürke hidrogén, a zöld ennél jóval drágább lenne, ha lehetne kapni, kék nincs a piacon.

Mindenesetre a BMW megvásárolható hidrogén autója nem azt mutatja, hogy kukázták volna a technológiát és a Toyotának is része van benne.

Szerintem nem vásárolható meg: "A BMW iX5 Hydrogen kísérleti flottája nem kereskedelmi értékesítés céljából készült. Amennyiben a piaci igények indokolják, valamint az általános körülmények lehetővé teszik, úgy tervezzük, hogy az évtized második felétől sorozatgyártású járművet kínálunk vásárlóinknak. A kis széria fontos lépés afelé, hogy az ajánlat elérhetővé váljon az ügyfelek számára."

Nincsenek erre utaló problémák.

Ismerősöm BEV-vel közlekedik, maximális hatótávja viszonylag korlátozott, fő problémája az, hogy hiába tudna gyorsabb töltést az autója, lassan tölt. Ha többen vannak a több oszlopnál, még lassabban tölt.

Hidrogénnel ennek a töredéke sincs meg és mégse írod össze, hogy mennyi költsége lesz.

Nem írom össze, mert nem tudom. A hidrogén modellje közelebb áll a mostani modellhez, a gyorsabb töltő képesség miatt sokkal kevesebb töltőpontra van szükség.

A jelenlegi árak mellett támogatás nélkül csak néhány szent őrült vesz ilyet.

Nem tudom megítélni, a BMW biztos készített felmérést.

Még nem vásárolható meg, 2026-ban lesz elvileg. Másfél hetes információ, a BMW Welt idengenvezetője mondta. Nyilván nem szentírás, bármi közbe jöhet, de ez alapján előre mennek, nem leállnak. Ehhez mérten logikus a Toyotás megállapodás is.

Én értem az érveidet (bár célszerű lenne a számaidat ellenőrizni a korábbiak alapján, de annyira nem érdekel, hogy időt fordítsak rá), de te azt nem érted látszólag, hogy valami miatt nem kevesen úgy látják, érdemes ebbe energiát fektetni. Én a laikus fejemmel kettő főbb szempontot látok:

  • fuvarozásban vannak elvileg nagyobb hidrogén alapú próbálkozások, ha a fuvarozás miatt épül infrastruktúra, fejlődik technológia, akkor azt autókban is lehetne hasznosítani
  • hatalom: te is elegánsan kritizáltad az EU-t a védővámmal, csak éppen azt hagytad ki, hogy a villanyautó piac hátterében ott van Kína, aki Putyinhoz képest látszólag értelmesebben felismerte, hogy napjainkban a világot nem nyersanyaggal és háborúval lehet elsősorban meghódítani, hanem gazdasággal. A gazdasági hatalomnak kiváló eszköze/része az autóipar, mert elég jelentős, ha be tudja előzni a nyugatot, akkor azzal hatalmas előnyre tud szert tenni, emiatt támogatja is keményen. Mindehhez kapóra jön számára, hogy az elektromos autó technológia viszonylag egyszerű a robbanó motorokhoz képest, ráadásul nyersanyaggal is tudnak diktálni. Igen, az EU elaludt, bénázik, majd lesz valami. Politikailag nem gondolnám, hogy számunkra az lenne a megoldás, ha befeküdnénk Kínának, Magyarország önmagában ehhez nagyon kevés (nulla), így marad az EU, ami bénázásai ellenére is közelebb áll az elképzeléseimhez, így reménykedem, hogy sikerül kikerekíteniük valamit. A hidrogén autók egy (rész)megoldás lehet erre a problémára, ez önmagában megér valamennyi próbálkozást, addig biztosan, amíg nem bizonyosodik be tutira, hogy teljesen esélytelen.

Ismerősöm BEV-vel közlekedik, maximális hatótávja viszonylag korlátozott, fő problémája az, hogy hiába tudna gyorsabb töltést az autója, lassan tölt. Ha többen vannak a több oszlopnál, még lassabban tölt.

Ilyen is van, nyilván vannak rosszabb ellátottságú töltőpontok.

Nem írom össze, mert nem tudom. A hidrogén modellje közelebb áll a mostani modellhez, a gyorsabb töltő képesség miatt sokkal kevesebb töltőpontra van szükség.

Az a sokkal kevesebb is lényegesen - nagyságrendekkel - több, mint amennyi van.

Nem tudom megítélni, a BMW biztos készített felmérést.

Kaptak egy valag K+F pénzt, csináltak belőle egy prototípust, aztán egy kis szériás sorozatot, amivel tudnak demózni és majd lesz valahogy. Vélhetően plusz nullás a dolog nekik, de nincs végiggondolva, hogy lehet felskálázni ezt ezerszeresére.

fuvarozásban vannak elvileg nagyobb hidrogén alapú próbálkozások, ha a fuvarozás miatt épül infrastruktúra, fejlődik technológia, akkor azt autókban is lehetne hasznosítani

Fuvarozásban és tömegközlekedésben is az a fő probléma az, hogy drágább és ezt tudják hidrogén berkekben is: https://www.hydrogeninsight.com/transport/real-world-figures-hydrogen-b…

Igen, az EU elaludt, bénázik, majd lesz valami. Politikailag nem gondolnám, hogy számunkra az lenne a megoldás, ha befeküdnénk Kínának, Magyarország önmagában ehhez nagyon kevés (nulla), így marad az EU, ami bénázásai ellenére is közelebb áll az elképzeléseimhez, így reménykedem, hogy sikerül kikerekíteniük valamit.

Nem kell befeküdni Kínának, de fel kellene pörgetni az olcsó EV tervezést-gyártást, mert amit a német autógyárak művelnek ezen a téren, az katasztrófa.

A hidrogén autók egy (rész)megoldás lehet erre a problémára, ez önmagában megér valamennyi próbálkozást, addig biztosan, amíg nem bizonyosodik be tutira, hogy teljesen esélytelen.

A hidrogén autózással továbbra is az a generális baj, hogy a szürke hidrogén nem csökkent emissziót, a kék hidrogénre nincs technológia, a zöld hidrogén meg kurva drága.

A másik probléma, hogy 10 éves távlatban nem opció az EV autókkal szemben, teljesen jó, hogy prototípusokkal elvan nagyobb cégeknél egy 20-40 fős csapat, nem sok vizet zavarnak, de az látszik, hogy 10 év alatt nem tudott felfutni a támogatások ellenére sem, közben az akkutechnológia annyit fejlődött, hogy háromszor annyi lett a Wh/kg és tized annyi az USD/kWh. A hidrogén 10 éve is éppen csak versenyképes volt, mostanra fizikai és mérnöki csoda kellene ahhoz, hogy a hidrogén bármennyire is elterjedjen az elkövetkező 10 évben, de ha EV-t se tudnak az európai gyárak gyártani, akkor hogy fognak tudni hidrogénhajtást gyártani?

Szóval röviden: csodát ne várj, nem fogja megváltani a világot, se megmenteni az európai autógyártást.

Ilyen is van, nyilván vannak rosszabb ellátottságú töltőpontok.

A bábolnai Ionity a fő problémája, nem eseti alkalommal, ráadásul elég fontos helyen levő töltőpont, elmondása szerint ez nem elszigetelt eset, itthon máshol sem tud normálisan tölteni (nem tudom pontosan, hol próbálkozott, hol nem). Elmondása alapján "nyugaton" nem volt ilyen problémája, de máshonnan hallottam, hogy német városokban is vannak hasonló gondok. Lehet, hogy ezeket nem annyira szeretik hangsúlyozni, mert nem használ a piacnak. Sajnos sok témában nehéz tisztán látni a hasonló torzítások miatt, legyen az akár kelet, akár nyugat.

Hidrogén: nem várok csodát, csak valamennyire követem a híreket, a hírek alapján nem kifulladóban van, hanem jönnek újdonságok. A BMW sorozatgyártású autó megjelenése kifejezetten előre mutató lépés. Az eredmény majd kiderül, személy szerint nagyon kíváncsi vagyok rá. Itthon eleve esélytelen a töltési pontok száma alapján a hidrogén, még akkor is, ha ára ellenére próbálkozhatnékom lenne vele.

Például BMW esetén az egész M "család" túlmutat az észszerűségen, mégis jól fogy. A kérdés az, hogy az emberek erőfitogtatása mellett a klímabarát fitogtatás mennyire tud majd labdába rúgni (jelenleg legfeljebb a töltés sebessége gyakorlati érv mellette, más nincs, szerintem a csomagtér is kisebb lesz), figyelembe véve, hogy a sztori már ott ellentmondásos, hogy X5-be építik a technológiát (bár ez sem biztos, az idegenvezető elmondása alapján még nincs eldöntve a típus). A "hülye" ázsiaiak racionálisan próbálták megközelíteni a kérdést, erre az elvileg racionális németek izmoznak. Az X6 is egy öszvér a sportos mozdony jelenség révén, mégis siker lett, mindenki azt másolja, néha nehéz racionalitásra alapozni. Úgyhogy nem becsülném alá a főleg német potenciális vásárló közönséget.

De még mindig nem látom, hogy a Toyotára vonatkozó állításodat mire alapozod, az, hogy egy termék sikertelen lett nem feltétlenül jelenti a teljes technológia kukázását.

Hidrogén: nem várok csodát, csak valamennyire követem a híreket, a hírek alapján nem kifulladóban van, hanem jönnek újdonságok.

A Toyota eladásai szerint kifulladóban van. A BMW-nek lehet ez egy kis mellékprojekt presztízs okokból, mert az éves 2,4 millió eladott autó mellé bőven elfér száz ilyen hidrogénhajtású demó autó, mert kísérleteznek vele. De semmilyen tervük nincs arra, hogy x év alatt y százaléka legyen hidrogénhajtású a legyártott autóiknak.

A BMW sorozatgyártású autó megjelenése kifejezetten előre mutató lépés.

Ha és amint. És hogy lesz ebből 10 éven belül népautó, ha mindig csak jövőre ígérik?

Például BMW esetén az egész M "család" túlmutat az észszerűségen, mégis jól fogy.

De erre az egész autóipar nem tud építeni. Az emberek többségének ésszerű autó kell.

De még mindig nem látom, hogy a Toyotára vonatkozó állításodat mire alapozod, az, hogy egy termék sikertelen lett nem feltétlenül jelenti a teljes technológia kukázását.

Egyszerűen az van, hogy drága. Hiába lenne a legfaszább technológia a legjobb autóban, ha minimum 2,5x annyiba kerül menni vele 100 kilométert, mint bármi mással, a piac kiárazza és pár szent őrültön kívül nem fogják venni. És nem látszik a fizikában az az áttörés, ami ezt a költséget csökkentené, sőt, az látszik, hogy az akkutechnológia fejlődik durván, 10 év alatt tizedébe kerül és háromszor annyi a kapacitása.

Senki nem állította, hogy mostanában hidrogén ellátású autókat kell kerülgetni.

Te állítottad, hogy Toyota épp kifelé megy belőle. Nem követem szorosan a fejleményeket, de meglepett, ezért a keresőbe beütöttem, hogy "bmw toyota hydrogen" és kiadta a keddi bejelentést. Ezért bátorkodtam megkérdezni, hogy mire alapozod a kijelentésedet, mert ez ennek ellentmond némileg. A tavalyi Hilux bejelentés szintén ellentmond neki.

Közben rákerestem, látszólag Mercedesnél is él a vonal, Audinál is, Volkswagennél is, franciák is dolgoznak rajta.

Drága? Igen. A BMW ennek ellenére tesz egy próbát. Gyanítom, hogy megvan a potenciális vevőkörük (te elég jó eséllyel nem tartozol bele semmilyen szempontból). Oltári biznisz lesz? Nem. Sok tapasztalatot tudnak szerezni? Igen. Nem mellesleg potenciálisan némi bevétel is csurran-cseppen, még ha nem is fedez minden költséget, de ha jól sül el, marketing értéke hatalmas lehet a jövőre vonatkozóan (akár 10 év múlva).

Ami a technológiát illeti: igen, a villanyautók úgy tűnik jobban fejlődnek, de ha ennyien dolgoznak a hidrogénen, azt jelenti, látnak benne potenciált hosszú távon. Bár biztos butábbak nálad.

Te állítottad, hogy Toyota épp kifelé megy belőle.

Hát, a Mirai az színtiszta kudarc, írtam konkrét eladásokat, ahogy a nem fényes számok is bezuhantak, ezen túl van egy Hilux prototípus és ennyi, mégcsak tervek sincsenek arra, hogy lesz bármi szériatermékük, mint a Mirai.

Közben rákerestem, látszólag Mercedesnél is él a vonal, Audinál is, Volkswagennél is, franciák is dolgoznak rajta.

EU-s ingyen pénz, hogyne dolgoznának rajta. :D

Gyanítom, hogy megvan a potenciális vevőkörük (te elég jó eséllyel nem tartozol bele semmilyen szempontból).

Kac-kac, szerintem az EU annyit írt elő, hogy legyen egy kis szériás flotta, amivel lehet demózni. Piaci alapon működő cég nem csinál olyat, hogy elviszi kis szériás demóig, aztán nézi meg, hogy vajon lesz-e rá vevő.

de ha jól sül el, marketing értéke hatalmas lehet a jövőre vonatkozóan (akár 10 év múlva).

Tudsz valami jelentős fizikai átörést a zöld hidrogén előállítása kapcsán? Mert ha nem, akkor 10 év múlva is pont ugyanannyira drága lesz megtett útra a hidrogén, mint most.

Bár biztos butábbak nálad.

Áh, nem, csak kaptak rá ingyen pénzt, azt el kell költeni. :D

mégcsak tervek sincsenek arra, hogy lesz bármi szériatermékük, mint a Mirai.

Ez nem azt jelenti, hogy kifelé megy, de elég bennfentes lehetsz, ha tudsz a terveikről. Még egy, ami alapján rosszul ítéled meg a helyzetet: https://pressroom.toyota.com/toyota-establishes-hydrogen-headquarters-t…

Nem tudom, mit ír elő az EU, de gyanítom, te sem.

Piaci alapon működő cég nem csinál olyat, hogy elviszi kis szériás demóig, aztán nézi meg, hogy vajon lesz-e rá vevő.

Senki nem írt ilyet. Gyanítom, hogy a BMW végzett felmérést a piaci potenciálról. Már csak azért is, mert ha csak EU előírás miatt csinálná és blama lesz (kereskedelmileg és/vagy műszakilag), az nem tesz jót a márka megítélésnek, felesleges kihívás elé állítaná a marketing csapatot. Arról nem beszélve, hogy második próbálkozás még nehezebb lenne. De majd kiderül.

Ingyen pénz: azt az ingyen pénzt is eldöntik valahol, ahol eldöntik, ott is látják, hogy már jó ideje folyik a munka és nincs piaci eredmény, mégis allokálnak. Akkor biztos ott ülnek a nálad butábbak.

Kia és Hyundai is dolgozik hidrogénen (https://www.ecoticias.com/en/hydrogen-engine-new-generation/969/)

Nem tudok áttörésről az előállítás kapcsán, de gyanítom, hogy nem az én tudásomtól függ, hogy ki milyen technológiát kutat/fejleszt. Valószínűleg bíznak abban, hogy sikerül előre lépni, ez is kicsit olyan kérdés, mint elektromos autóknál a töltés: mi legyen előbb, a töltőhálózat vagy a villanyautó. Hidrogén esetén sokkal több az új megoldandó kérdés (technológia), így az sem annyira meglepő, hogy tovább tart. A benzin/dízel motorok sem 5-10 év alatt fejlődtek mostani szintre.

Mindenesetre határozottan úgy tűnik a szemszögedből, hogy a buta emberek konkurálnak a világ különböző pontjain. Bezzeg te itthon tudod a Frankót...

Még egy, ami alapján rosszul ítéled meg a helyzetet: https://pressroom.toyota.com/toyota-establishes-hydrogen-headquarters-t…

Hát, Kaliforniában kell is egy komplett csapat, akik lecsendesítik a class action perrel fenyegetőző Toyota Mirai tulajdonosokat, akiket a Toyota cserbenhagyott.

Amúgy meg benne van a cikk végén a lényeg: "Most recently, Toyota has demonstrated a non-automotive opportunity for hydrogen-powered fuel cell technology in stationary power generation. [...] The solution provided clean, quiet power that was proven to capably replace traditional diesel generators."

Erre teljesen fasza a hidrogén, csak ez teljesen más iparág.

Nem tudom, mit ír elő az EU, de gyanítom, te sem.

Voltam már EU-s K+F projektben, nagyjából kis szériás demót ír elő, ha nagyprojekt.

Gyanítom, hogy a BMW végzett felmérést a piaci potenciálról.

Én gyanítom, hogy elégették az EU pénzt, amit kaptak, megírták a kellő dokumentációt kilóra, a landing page szövegeket a cliffhanger fülszöveggel, hogy bármikor széria lehet és ennyi volt, megy a fiókba.

Ingyen pénz: azt az ingyen pénzt is eldöntik valahol, ahol eldöntik, ott is látják, hogy már jó ideje folyik a munka és nincs piaci eredmény, mégis allokálnak. Akkor biztos ott ülnek a nálad butábbak.

Dolgoztál már K+F projekten? Én most is azon dolgozom, eléggé kétesélyes, hogy termék lesz belőle vagy fiókba megy a végén. A K+F projektek nagy része fiókba kerül, általában az jön ki a végén, hogy technológiailag jó, de gazdaságilag reménytelen.

Valószínűleg bíznak abban, hogy sikerül előre lépni, ez is kicsit olyan kérdés, mint elektromos autóknál a töltés: mi legyen előbb, a töltőhálózat vagy a villanyautó.

Figyelj: a hidrogén ipar pontosan tudja, hogy a transportation iparág az lófasz se, a hidrogén egy csomó egyéb dologra kell, kikerülhetetlen, ezek a transportation projektek ilyen nagyon kicsi K+F projektek, lehet rajtuk lelkesedni, de tényleg közismerten gazdasági bukó mindegyik, amíg valami nagy fizikai felfedezés nem történik a hidrogén vízből való előállítása kapcsán.

Mindenesetre határozottan úgy tűnik a szemszögedből, hogy a buta emberek konkurálnak a világ különböző pontjain. Bezzeg te itthon tudod a Frankót...

Ó, nem buták, szereztek pénzt a hobbijukra és éveket játszanak a hobbiprojektjükkel, kockázatos sikerkritérium nélkül, mert minden adott, van 20+ éve hidrogén üzemanyagcella, bele kell tenni egy 10+ éve létező range extender felépítésű autóba az ICE helyére és dől a K+F pénz. Mi újdonság van a BMW megoldásában a Mirai megoldásához képest? Semmi. Azok buták, akik elhiszik, hogy ez majd megváltja a világot.

Értem én az érveidet, alapvetően tájékozott vagy, sok kérdésben nálam tájékozottabb, de kb ugyanúgy tudsz vetíteni, mint a cégek.

Toyota: olvastam azt a részt, sok mindent és ellenkezőjét is ki lehet abból olvasni, de ha veszed a https://arstechnica.com/cars/2024/06/toyota-tests-liquid-hydrogen-burni… cikket, akkor az alapján sem tűnik úgy, hogy ejtette volna a hidrogént. Holott ezt állítottad, és ebben a kontextusban mindegy, hogy mennyire drága/olcsó, könnyű/nehéz előállítani/szállítani/tárolni a hidrogént, attól még nem tűnik igaznak az állításod.

Ami a BMW-t illeti: nem ártana némi többlet információ a 2026-os piacra lépésről határozott vélemény nyilvánításhoz. Ha egy temető technológia, csak K+F pipa miatt nem lenne várható. Egy színpadra lépés esetén van pofára esési kockázat még akkor is, ha jó nagy molinóval jó sok szemetet el lehet takarni. De 2026/2027-ben meglátjuk, mi a tényállás, én kíváncsian várom.

Nem ismerem a hidrogén ipar méretét, de nem gondolnám, hogy a szállítmányozás (+közlekedés) energiája negligálható nagyságrend lenne gazdaságilag, és azt sem gondolom, hogy a kőolajat az akkumulátor technológia ki tudná váltani. Azaz kis esélyét látom annak, hogy azért futtatják szerte a világon a hidrogén "hobbit", mert l'art pour l'art de jópofa; van egy igény is, amit ki kellene elégíteni. Mint korábban írtam, a K+F pénz is jön valahonnan (azt a keretet is eldöntik valahol), egy helyen sok hülye/lobbi nem zárható ki, de többfelé a világban kisebb az esélye, pláne ennyi időn át. Persze, az sem zárható ki, hogy 10-20 év múlva csak egy próbálkozásként fogunk rá visszatekinteni. De egyelőre úgy tűnik, hogy a Toyota foglalkozik még hidrogénnel akár "ingyen" K+F pénzből, akár sajátból.

A hidrogén az iparban jó lesz de még ott sincs nagy áttörés pedig a zöld acélgyártás technológiája hidrogén alapú. (Lásd Dunaferr) Olyan cégnél dolgozom ahol van zöld hidrogén előállítás is kb a világ legolcsóbb áramából. Jelenleg nem igazán rentábilis és kicsi a kereslet rá. Talán a jövőben jó lesz. Neki sem álltunk amig nem jött meg az EUs pénz.

 

Nézd Németországot és a hidrogén szerepét a közlekedésben: https://alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu/transport-mode/road/germany

Jelenleg 2267 hidrogén üzemű autó van Németországban és közel 1.7 millió elektromos (BEV).

Konkrétan 2023-ban 1db hidrogénes autót sem vásároltak. 2024-ben meglódult több mint 100 db-al nőtt a számuk. (YTD) A H2 legnagyobb növekedése 2015-ben volt. (9 éve)

Ami meglepőbb, hogy a H2 kategóriában (Heavy Duty Trucks) sem kiemelkedő. 80db hidrogénes jármű van míg 6053 BEV. A H2 %-os növekedése meglódult idén, de nagyon alacsony a bázis.

Ráadásul alul árulkodó a statisztika mert a legkelendőbb FCEV a BMW X5 FCEV ami forgalomba lett ugyan helyezve de nem megvásárolható. (várjuk a szeptember 5.-i bejelentést)

Az infrastruktúra sem fejlődött nagyot. 2019-ben 76 hidrogén (2020-ban 83) töltőállomás 2024-re csak 113-ra nőtt. 2020-ról 2024-re az elektromos autó DC töltőállomások száma 5067-ről, 30659-re nőtt.

Köszi a linkeket és információkat. Nem értem a statisztikát, mert regisztrációs grafikon alapján 2023-ban 273db. Ebből azt gondolnám, hogy a "AF Fleet (M1)"-ben esetleg forgalomból kivonás is van, de pl 2014: h2=10, 2015: h2=96, 2015 regisztráció: 72, holott Fleet(2014) + Registration(2015) >= Fleet(2015) kellene szerintem. De nincs különösebb jelentősége.

Az X5 esetleg azért a legnépszerűbb, mert 2023-ban indították a pilot flottát (ez is ellentmond annak, hogy nem regisztráltak h2 autót 2023-ban). Azt érdekes lenne látni, mi más került forgalomba, 273-79 = 194, azaz elég nagy szórásnak kell lennie, hogy 79-cel "nyerni" lehetett.

Én nem azt írom, hogy a hidrogén most vagy pl. 5 év múlva a jövő energiája lesz, mindössze Mindentistudó Franko állítása lepett meg, miszerint a Toyota kifarol a hidrogénből. Persze simán megtörténhetett volna, nem követem sem a h2 dolgokat, sem a Toyotát, de érdekesség szintjén felkeltette a figyelmemet, de a cikkek rácáfolnak az állítására.

Egyébként az autógyárak valószínűleg azért is foglalkoznak vele, mert melegen akarják tartani a vasat, ne akkor kelljen nekiállni, ha lenne valami áttörés az előállításban. Ha nem lesz, akkor hobbi volt, az egyik Toyota cikkben írják, hogy a hidrogén alapú fejlesztés tanulságai máshol is használhatók.

BMW: szerintem jó döntés részükről az X5, mivel a technológia drága, nem olyan fog hidrogéneset venni, aki spórolni akar, hanem akinek van pénze. Eleve drágább autó esetén arányaiban kisebb a technológiai költség. Akinek van pénze az nem kis autóba szeretne ülni, hanem nagyba, főleg ha látványos is lesz (megkülönböztető jegyek), az X5 erre alkalmas.

Én nem azt írom, hogy a hidrogén most vagy pl. 5 év múlva a jövő energiája lesz, mindössze Mindentistudó Franko állítása lepett meg, miszerint a Toyota kifarol a hidrogénből.

Amúgy onnan indultunk, hogy a BMW szériát fog gyártani és a Toyota is tolja a hidrogént és hype-hype-hype. Erre mondtam, hogy valóság meg az, hogy ezek a hajtások minden autógyárnak szimpla hobbiprojektek, kaptak rá innen-onnan pénzt, hozzátettek sajátot, hogy ki lehessen pipálni, hogy van, aztán ennyi.

Toyota benne se volt igazán, 10 év alatt gyártott kb. 100 millió autót és 22 ezer hidrogénhajtásút, ennek a felét 2018-ban. Az első EV autójukból az utóbbi 12 hónapban adtak el 19 ezret. A Mirai-t nem gyártják már egy ideje, hogy kellene ezt értelmezni, ha nem úgy, hogy kifarol a hidrogénhajtásból? A Mirai amúgy nem volt szar autó, teljesen jó autó volt, nem is az autóval van bajuk a tulajdonosoknak, hanem az egésszel körülötte, hogy drága, körülményes, problémás és kevés a töltőpont. A Toyota ezen már nem tud többet fejleszteni, van egy technikailag igen jó üzemanyagcella és a többi ugyanaz, mint ami EV autókban van. Mit kellene szerinted még fejleszteni a technológián az autógyáraknak?

Egyébként az autógyárak valószínűleg azért is foglalkoznak vele, mert melegen akarják tartani a vasat, ne akkor kelljen nekiállni, ha lenne valami áttörés az előállításban.

Ehhez képest az EV kapcsán kurvára bealudtak... :D

Ha nem lesz, akkor hobbi volt, az egyik Toyota cikkben írják, hogy a hidrogén alapú fejlesztés tanulságai máshol is használhatók.

Ez is egy kicsit eufemisztikus, van pár cég, akik nagyban tolják azt évek óta, amit a Toyota tapasztalatként levon egy marginális kis hidrogén projektjéből. A hidrogénhajtás hype csúcsa 5-6 éve volt, azóta csak hanyatlik, kifutnak a több éves projektek, aztán ennyi volt, gazdaságtalan, a piac kiárazta.

Amúgy onnan indultunk, hogy a BMW szériát fog gyártani és a Toyota is tolja a hidrogént és hype-hype-hype.

Kicsit jobban görgess vissza kérlek.

Ezt írod: "A Toyota is tolja az EV-t, miután a hidrogéncellás hajtáslánc teljesen befulladt."

Erre írtam a BMW valószínűsíthető sorozatgyártását + Toyota együttműködést, ami nem a teljes befulladásra utal, erre válasz: "Toyota épp kifelé megy belőle". Nekem ez nem jön át, szerintem csak beképzelted téves következtetésként.

A Mirai-t nem gyártják már egy ideje, hogy kellene ezt értelmezni, ha nem úgy, hogy kifarol a hidrogénhajtásból?

Idén 2. generáció van belőle, továbbra is lehet vásárolni: https://www.toyota.ca/toyota/en/vehicles/mirai/overview. Persze lehet, hogy túl sokat gyártottak valamelyik technológiai elemből és ki akarják szórni, de attól még van.

Bárhogy is nézem, a hidrogén hajtás nincs befulladva (még ha nem is virágzik/dübörög), arra sem láttam evidenciát, hogy a Toyota kifelé menne. Állításaidat alátámaszthatnád.

Kicsit jobban görgess vissza kérlek.

Visszagörgettem pont az elejére.

Ezt írod: "A Toyota is tolja az EV-t, miután a hidrogéncellás hajtáslánc teljesen befulladt."

Mit kellene írnom arra, hogy a Mirai eladáok bezuhantak 2018 után és összeomlottak idén?

Idén 2. generáció van belőle, továbbra is lehet vásárolni: https://www.toyota.ca/toyota/en/vehicles/mirai/overview. Persze lehet, hogy túl sokat gyártottak valamelyik technológiai elemből és ki akarják szórni, de attól még van.

A második generációt 2019-ben mutatták be a Tokyo Motor Show eseményen, semmit nem segített az eladásokban...

Bárhogy is nézem, a hidrogén hajtás nincs befulladva (még ha nem is virágzik/dübörög), arra sem láttam evidenciát, hogy a Toyota kifelé menne. Állításaidat alátámaszthatnád.

Oké, akkor nincs befulladva, azért csökken erősen és tendál a nulla felé, hogy legyen honnan visszapattannia.

2. generációt többféleképpen írják, 2024-ben kiadott egy frissített változatot a Toyota.

A wikipedia alapján nem azt látom, hogy 2018 után bezuhantak volna az eladások: rákövetkező években átlagban több autó lett eladva. Az idei év valóban gyászosan néz ki eddig (USA-ra találtam számokat), de nem az idei számból következik, hogy tolja az EV-t. Ha általánosan fulladt volna be a hidrogéncella, akkor a BMW nem tervezne sorozatgyártást. Szeptember 5-én vélhetően kicsit többet lehet majd tudni.

Az mindenesetre kiderült, hogy prekoncepciókat is tényként közölsz.

2. generációt többféleképpen írják, 2024-ben kiadott egy frissített változatot a Toyota.

Egyféleképpen írják. Amit linkeltél az a 2019-ben bemutatott második generáció.

A wikipedia alapján nem azt látom, hogy 2018 után bezuhantak volna az eladások: rákövetkező években átlagban több autó lett eladva. Az idei év valóban gyászosan néz ki eddig (USA-ra találtam számokat), de nem az idei számból következik, hogy tolja az EV-t.

Hát, idén májusig volt érdemleges támogatás az üzemanyagra, a Toyota adott üzemanyagkártyát, amivel ingyen lehetett tankolni... most piaci alapon megy, úgy már nem olyan szép, pereskednek is a tulajdonosok.

Az mindenesetre kiderült, hogy prekoncepciókat is tényként közölsz.

Azt, ja. Innen nézve úgy látszik, hogy igen felületes ismereted van a hidrogénhajtás kapcsán, aztán olyanokat hajtasz el hülyeségekkel, akik benne lógnak a piacban. Nem lehet, hogy te közlöd a prekoncepciódat tényként?

2. generáció: ha nem ment volna át a lényeg: úgy tűnik, még gyártják állításoddal ellentétben.

Üzemanyag/május: megint sikerült elmenned a tények mellett, elkanyarodni eredeti téves állításodról.

Én elismerem, hogy felületes ismereteim vannak a hidrogénhajtásról (nem is tettem úgy, mintha mindent tudnék), ha annyira benne vagy, miért állítasz valótlanságokat? Toyota kifelé megy nem igaz, Toyota nem gyárt Mirait nem igaz, Mirai eladások 2018 óta bezuhantak nem igaz, hidrogénhajtás befulladt sem Toyota szempontjából nem tűnik igaznak (lásd gyártás, bmw partnerség), de globálisan biztosan nem (lásd BMW piacra lépés). Állításaidat semmivel nem támasztottad alá, csak hajtod a technológiai nehézségeket (amik valósak, de nem ez a kérdés) és az "ingyen" K+F pénzeket.

Az "akik benne lógnak a piacban" állítást nem tudom értelmezni: sem a többes számot, sem a piacban lógást, bármit is jelentsen ez: ha annyira benne vagy a piacban, akkor a fenti cáfolható és egyéb állításokat se tetted volna. Elismerem, hogy tájékozott vagy, de látszólag vannak korlátaid, amik fölött elsiklasz, emiatt nehéz veled értelmesen eszmét cserélni.

Amúgy a fő probléma a hidrogénhajtással az, hogy nincs zöld hidrogénünk (villany -> vízbontás -> hidrogén)

 

A MOL nemrég felavatott zöld hidrogén üzemében, amelyet a százhalombattai Dunai Finomítóban hoztak létre, a Plug Power által szállított 10 MW-os elektrolizáló technológiát alkalmazzák. Ez a berendezés megújuló energia felhasználásával évente 1600 tonna zöld hidrogén előállítására képes, amely jelentős mértékben hozzájárul a finomító szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez, mintegy 25 ezer tonnával évente. A projekt célja, hogy a földgáz-alapú hidrogéntermelést fokozatosan kiváltsa egy környezetbarátabb megoldással.
https://molgroup.info/en/media-centre/press-releases/mol-inaugurates-th…

Szívesen! :-)

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ez szimpla EU pénz volt, piaci alapokon ezek még nem működnek: "EUR 22 million investment is in line with the MOL". Semmi baj nincs ezzel, 22 millió EUR ezen a téren aprópénz és jönnek vele tapasztalatok, csak nem érdemes ebből extrapolálni, hogy majd az váltja meg a világot az autózásban. Ahhoz az kellene, hogy a sun-to-wheel vagy power-to-wheel a zöld hidrogén esetén ne legyen kb. a 2,5-szer drágább, mint az akkumulátoros megoldás, viszont ez egy olyan fizikai limit, amire egyelőre nincs megoldás.

Egy csomó dologra használható a hidrogén, a vegyiparban megkerülhetetlenül szükséges különféle folyamatokhoz és termékekhez, évente ~95-100 millió tonna hidrogén fogy az iparban világszerte, a MOL el is használja telephelyen belül a saját ipari szükségleteire. Ehhez képest a transport sector 30 ezer tonna hidrogént használ, ez a teljes hidrogén termelés ~0,03 százaléka. Nyilván szükséges a zöld hidrogén, mert egyre drágább lesz földgázból előállítani és kell az ipari termeléshez, csak autózni vele nem gazdaságos.

Nem! A pontosan nulla, azaz nincs és a _kevés_ között hatalmas különbség van. Az első kvantumszámítógép percekig számolta, hogy a 21 az 3 x 7. A semmilyen kvantumszámítógéphez képest ez hatalmas előrelépés volt. Onnantól már "csak" a teljesítmény növelésére kellett fókuszálni annál a típusnál. Jelenleg van legalább 8 típus amit ismerek. 
Ha lenne egy olyan időgépünk ami csak 10 másodpercet képes visszaugrani időben, az már hatalmas előrelépés lenne a jelenlegi semmilyen idő-visszaugró állapothoz képest. Más kérdés, hogy jelenlegi ismereteink szerint nem lehet visszaugrani az időben, csak előre lehet időutazni. 

A MOL eladni sem tudna nagyságrenddel nagyobb mennyiségű hidrogént. De a tyúk - tojás problémára megoldás, hogy már van zöld hidrogén Magyarországon az autókhoz ha például a hidrogénes autózás valamikor szóba jön. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

A pontosan nulla, azaz nincs és a _kevés_ között hatalmas különbség van.

A "nincs piaci elterjedtsége" fogalom nem azt jelenti, hogy egészen pontosan 0 darab van belőle a piacon, hanem azt, hogy marginálisan kevés. :D

A MOL eladni sem tudna nagyságrenddel nagyobb mennyiségű hidrogént.

Hogyne tudna, világszinten évente több mint ~90 millió tonna hidrogén fogy, a MOL ebből évente tud ~1600 tonnát, az a globális hidrogén piac 0,0017 százaléka. Lehetne növelni bőven a termelést, viszont nem éri meg.

De a tyúk - tojás problémára megoldás, hogy már van zöld hidrogén Magyarországon az autókhoz ha például a hidrogénes autózás valamikor szóba jön. 

A szürke és a kék hidrogén pont ugyanolyan hidrogén, mint a zöld, csak más a forrása, viszont továbbra is az a helyzet, hogy a zöld hidrogén globálisan 0,1 százalék alatti. Azért, mert piaci viszonyok között nem éri meg zöld hidrogént előállítani.

A piacon nincs zöld hidrogén. A MOL saját magának állítja elő amit azonnal fel is használ. Nem tudod megvásárolni tőle. A poén az, hogy érezzék zöldítik az olajfinomítást. Szóval minden benzines és dízel egy picit zöldebb lesz ettől 😉. (Persze ennek is volt EU pénz)

Ki vásárolná meg jelenleg, és mire? Legközelebb Bukarestben tudok hidrogénes mozdonyról, ami a repülőtér és a város között jár. A fent írt tyúk - tojás problémára viszont már nem lehet azt mondani, hogy "minek hidrogénes autó, úgysem lenne bele üzemanyag". Tessék van hidrogén termelés ipari mennyiségben, ráadásul zöld hidrogén. A meglévő infrastruktúrát kell bővíteni ha erre lesz igény. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ki vásárolná meg jelenleg, és mire? Legközelebb Bukarestben tudok hidrogénes mozdonyról, ami a repülőtér és a város között jár.

Nem csak közlekedésre használják a hidrogént, hanem nagyrészt a vegyipar használja, mint írtam, globálisan a ~90 millió tonna hidrogént használnak, ebből a közlekedés csak 30 ezer tonnát igényel, a többi ipari felhasználás.

Tessék van hidrogén termelés ipari mennyiségben, ráadásul zöld hidrogén. A meglévő infrastruktúrát kell bővíteni ha erre lesz igény. 

Most lehet, hogy újdonságot mondok, de ipari mennyiségben van hidrogén évtizedek óta. A faszé' pofázol bele, ha ennyire nem értesz hozzá.

Ez most kicsit olyan volt, mint amikor MZP le "betegpervezállatozta" azt a városi képviselőt, aki úgy jellemezte MZP-vel való vitát mint a sajtreszelővel való rejszolást, enyhén szórakoztató de leginkább fájdalmas. :-)

"MOL Group’s goal is to provide the solutions for tomorrow: the green hydrogen plant in Százhalombatta, with a 10 megawatt electrolysis unit created by Plug Power produces around 1,600 tonnes of clean, carbon-neutral green hydrogen per year. The €22 million investment will reduce the carbon footprint of the Danube Refinery by more than 25,000 tonnes of carbon dioxide per year. The new technology will gradually replace the natural gas-based production process, which currently accounts for one sixth of the MOL Group's total carbon dioxide emissions. The plant will start producing in the second half of 2024: MOL will use the green hydrogen primarily in its own network for fuel production." 

Ha vetted volna fáradtságot, hogy elolvasd az angol nyelvű linkelt cikket tudhatnád miről van szó. Ezek alapján a szerinted "drága és gazdaságtalan" zöld hidrogén valamiért mégis ki tudja váltani a "szürke" hidrogént MOL-ékál. A végtermék aminek egyik komponense, része lesz pedig: fuel production. Nem az a termék ahol meg lehet engedni, hogy gazdaságtalan költségdrágító komponensek legyenek a folyamat részei csak úgy passzióból. 

"A faszé' pofázol bele, ha ennyire nem értesz hozzá."

Te ilyen zöld energia, és vagy szénhidrogén ipar területén dolgozó mérnök vagy? Vegyipari mérnök? Esetleg autóiparban dolgozol? Alapkutatásban veszel részt valamelyik egyetemen, vagy kutatóintézetben? 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ha vetted volna fáradtságot, hogy elolvasd az angol nyelvű linkelt cikket tudhatnád miről van szó. Ezek alapján a szerinted "drága és gazdaságtalan" zöld hidrogén valamiért mégis ki tudja váltani a "szürke" hidrogént MOL-ékál.

Hogyne, 22 millió EUR EU-s pénzből. Hol piaci helyzet ez? :D

A végtermék aminek egyik komponense, része lesz pedig: fuel production. Nem az a termék ahol meg lehet engedni, hogy gazdaságtalan költségdrágító komponensek legyenek a folyamat részei csak úgy passzióból. 

Konkrétan a benzin előállítására használják és kicsit zöldítik a lelküket. :D

Vegyipari mérnök?

Bingó, vegyipari gépész. :D

Alapkutatásban veszel részt valamelyik egyetemen, vagy kutatóintézetben? 

Most épp K+F projekten az energetikai szektorban.

Mint kicsoda? Korábban azt írtad programozó voltál, illetve egy ideig tanár. 

Mint projekttag. :D

Változtat ez bármit is azon, hogy faszságokat írsz a témában lendületből? Fogalmad nincs a hidrogénpiac méretéről, itt örömködsz, hogy a MOL végre előállít 1600 tonna hidrogént és nem lehet mondani, hogy nincs hidrogén, megtört a jég, megoldódik a tyúk-tojás probléma, holott ez a mennyiség a hidrogénpiac 0,0017 százaléka se. Hidrogén bőven van, a fő probléma az, hogy drága és a zöld még drágább.

Konkrétabban? Adminisztrálod az email szervert és a weblapjukat?

Amennyi projektben már részt vettem szoftverfejlesztőként nevezhetném magamat pénzügyi, makrogazdasági elemzőnek, biztonságpolitikai szakértőnek, stb. Mégsem teszem mert valójában szoftvert fejlesztettem nekik. Van amikor meg kellett értenem bizonyos makrogazdasági összefüggéseket mert része volt az üzleti logikának. A közös munka akkor sem egyenlő adott szakterület ismeretével. 

A magukat polihisztornak képzelő internetes megmondóemberekről meg a végén valamiért mindig kiderül, hogy igazán nem értenek a megszagértett témához. :D

“Az ellenség keze betette a lábát”

Konkrétabban? Adminisztrálod az email szervert és a weblapjukat?

Nem, a portás vagyok... :D

Amennyi projektben már részt vettem szoftverfejlesztőként nevezhetném magamat pénzügyi, makrogazdasági elemzőnek, biztonságpolitikai szakértőnek, stb.

Akkor a faszé' pofázol hülyeségeket mégis olyan területen, amiről az alapjaid sincsenek meg, nemhogy részletesek?

A közös munka akkor sem egyenlő adott szakterület ismeretével. 

A vegyipari gépész az neked nem elég, mint szakterület? :D

A magukat polihisztornak képzelő internetes megmondóemberekről meg a végén valamiért mindig kiderül, hogy igazán nem értenek a megszagértett témához. :D

Na, látod? Ez például rólad hamar kiderült, de sejtéseim szerint nem önkritika volt.

Egy: A személyeskedést itt te kezdted.

Kettő: Láthatóan ADHD problémád van. Nem vagy képes értelmezni a hozzászólásaimat amikre válaszolsz. Egyébként másét sem érted, de az nem én dolgom. Néhány kiragadott kulcsszó alapján írsz egyre ingerültebb válaszokat.

Három: Nincs kétségem afelől, hogy sok időt fektetsz a témába és sokmindent összeolvasgatsz. De ebből nem lesz koherens tudás, amit nem is várna el tőled senki ha úgysem ez a munkád szakterülete.

Négy: Csak a HUP-on látható tevékenységed mellett, plusz bioenergetikai és kitudja milyen kíváncsiságod kielégítésére eltöltött idő mellett nem maradhat sok munkára. Mások tudod abban igyekszenek elmélyülni amivel foglalkoznak, azaz amiből a bevétel van. 

Öt: Azt tudom rólad, hogy dobozos pécével járkáló utazó informatikus vagy, te magad írtad. Karakán határozottságod ellenére kétségeim vannak afelől, hogy szakértője volnál a témának. Jobban hasonlítasz egy okoskodó szakira, akikkel tele van a facebook és általában a közösségi média. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Egy: A személyeskedést itt te kezdted.

A "A faszé' pofázol bele, ha ennyire nem értesz hozzá.", nem személyeskedés, hanem szimpla ténymegállapítás azon okból, hogy szerinted a hidrogén hiánya miatt nem terjed a hidrogén hajtás, mit sem tudva arról, hogy közel százmillió tonnát használt az ipar évtizedek óta.

Kettő: Láthatóan ADHD problémád van. Nem vagy képes értelmezni a hozzászólásaimat amikre válaszolsz. Egyébként másét sem érted, de az nem én dolgom. Néhány kiragadott kulcsszó alapján írsz egyre ingerültebb válaszokat.

Neked az a problémád, hogy nem tudod kimondani: "bocsánat, tényleg nem értek hozzá, kurva nagyon tévedtem". Ehelyett jössz azzal, hogy kinek mi a végzettsége és az milyen fokú.

Három: Nincs kétségem afelől, hogy sok időt fektetsz a témába és sokmindent összeolvasgatsz. De ebből nem lesz koherens tudás, amit nem is várna el tőled senki ha úgysem ez a munkád szakterülete.

Ehhez képest számokkal és cikkekkel teletűzdelve írtuk ketten is, hogy mennyire nem értesz hozzá, erre ahelyett, hogy beismernéd, hogy mennyire nem értesz hozzá, ki vagy kelve magadból és ötig számolsz. :D

Négy: Csak a HUP-on látható tevékenységed mellett, plusz bioenergetikai és kitudja milyen kíváncsiságod kielégítésére eltöltött idő mellett nem maradhat sok munkára. Mások tudod abban igyekszenek elmélyülni amivel foglalkoznak, azaz amiből a bevétel van. 

Már írtam sok helyre sokszor, hogy én heti 12-16 órát dolgozok pénzért, maximum, van, hogy kevesebbet.

Öt: Azt tudom rólad, hogy dobozos pécével járkáló utazó informatikus vagy, te magad írtad. Karakán határozottságod ellenére kétségeim vannak afelől, hogy szakértője volnál a témának. Jobban hasonlítasz egy okoskodó szakira, akikkel tele van a facebook és általában a közösségi média. 

Laptop az a dobozos PC, de mondok meglepőt: ebook olvasóval járok és amikor tehetem, akkor olvasok... sokat segít a világ megértésében. :D

-

Na, és most, hogy kiemeleztél, magadról mi a véleményed? Határozottan állítottál egy csomó faszságot olyan területen, amihez halvány fogalmad nincs, de mindenki más a hülye, főleg azok, akik tényekkel támasztották alá, hogy nem értesz hozzá, ugye?

Érdekes a stílusod, ez alapján nem vagy alkalmas portásnak (se).

Őszintén nem értem ezt a nagy arcot: hiába vagy tájékozott, tudsz sokat, mindent nem tudsz, például látszólag bizonyos összefüggéseket meglátni vagy összefoglalni/megfogalmazni, egy kis alázat nem ártana. Én nem mélyültem el a témában, de egyes állításaid a kereső első találataival cáfolhatók, megkérdőjelezhetők, vegyipari és/vagy gépész diploma nélkül is.

Például:

Mit kellene írnom arra, hogy a Mirai eladáok bezuhantak 2018 után és összeomlottak idén?

A számok (forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Mirai):

Year US Japan Global
2015 72 412 507
2016 1,034 950 2046
2017 1,838 768 2741
2018 1,700 583 2457
2019 1,502 662 2494
2020 499 789 1770
2021 2,629 2447 5918
2022 2,094 848 3924
2023 2,737 448 4023

2019-ben minimálisan nagyobb darabszám (növekedésről nem lehet beszélni, de bezuhanásról pláne nem).

2020-ra 30%-os csökkenés, majd jelentős növekedés, ennek valószínűleg az az oka, hogy 2021-ben jelent meg új típus (azaz 2020-ban kivárás), ha a két évet összeadom és átlagolom, jelentős növekedés olvasható ki.

Majd 2022 és 2023-ra visszaállt valamelyest az előző két év átlagához képest, de még így is jelentősen magasabb 2018-hoz képest (~60%-kal), bezuhanásról nem lehet beszélni. Való igaz, tündöklő történetről sem, de senki nem állított ilyet.

Eddig ott tartunk, hogy állításod első része ("eladások bezuhantak 2018 után") egyáltalán nem igaz, inkább növekedés történt.

 

Ami a második részt illeti, 2024-es adatokat csak USA-ra vonatkozóan találtam: https://www.goodcarbadcar.net/toyota-mirai-sales-figures-usa-canada-mon…

Ezt a táblázatot nem rakom be, lényeg, hogy a tavalyi 2737-hez képest július végéig csak 271-et adtak el.

Ez valóban gyászos, USA-ra vonatkozóan lehet összeomlásról beszélni, de a globális számokat nemcsak az USA adja (még ha jelentős, akár 50%+ is), elképzelhető, hogy bezuhanást nem lehet majd mondani, legfeljebb "csak" jelentős visszaesést (például ha globálisan lesz 2000 eladás, ami egyébként a 2018-as adattól nincs vészesen messze).

A Toyota még próbálkozik/próbálkozott az USA-ban ( https://fuelcellsworks.com/news/2024-toyota-mirai-receives-major-price-…), bár kétlem, sikerülne fordítani, gyaníthatóan megrendült a bizalom a H2 ellátásban, ez nehéz lesz.

Tehát állításod második fele ("eladások összeomlottak idén") ingatag lábakon áll.

 

Ami az összefüggéseket illeti: egy laikus számára a kijelentésed inkább általános/globális érdektelenségre utal (2018 óta zuhanó, majd összeomló értékesítés), holott ha lényegében csak vegetáló piacról is beszélünk, erről nincs szó, az USA összeomlást elsősorban a H2 ellátás problémája okozza (ennek a hátterében úgy tűnik, hogy a Shell áll: https://www.forbes.com/sites/gauravsharma/2024/02/11/californias-hydrog…). Persze, az autó és ellátás szorosan összefügg, ez a jelenség arra is rámutat, hogy milyen érzékeny a piac egyetlen szereplőre (ami az ellátási piac/technológia gyengeségét mutatja).

Ha érzékenyebb lennél a szakmaiságra, akkor azt írtad volna, hogy a jelentős piacot képviselő USA-ban a Mirai eladások összeomlottak idén H2 ellátási problémák miatt. De a megfogalmazásod inkább zöldséges/fodrász szintet képvisel. A stílusod is ahhoz tendál. Egyébként kár, mert nagyon pezsgő és érdekes beszélgetések is lehetnének a sajnos magamutogató, mindentistudó "diszkurzusok" helyett.

a Mirai eladások összeomlottak idén H2 ellátási problémák miatt

Ellátási problémának azt hívod, ugye, hogy a Toyota többé nem fizeti az üzemanyagot, és bár bőven van hidrogén, csak kurva drága? Ugye az megvan, hogy 15 ezer USD értékű fuel card járt a Mirai mellé, ami lejárt? És féláron se veszik, de kurvajó meg minden.

ennek a hátterében úgy tűnik, hogy a Shell áll

Igen, mindig valaki tehet róla, kurva jó lenne a hidrogén, de az olajlobbi meg a tudjukkik azok keresztbetettek az egésznek. Felejtsük el, hogy ott van egy éves szinten közel 100 millió tonnás hidrogén piac, konkrétan a margarin gyártást is több százezer tonnás hidrogén igényű, de ellátási problémák vannak, amikor 5-10 ezer autót kell tankolni, nyilván. Nem ellátási problémák vannak, hanem gazdaságossági problémák: egyszerűen túl drága a hidrogén piaci alapokon ahhoz, hogy közlekedjünk vele, az EV és az akku lenyomta, mint a rajzszöget.

Egyébként kár, mert nagyon pezsgő és érdekes beszélgetések is lehetnének a sajnos magamutogató, mindentistudó "diszkurzusok" helyett.

Bocsánat, de ezt a sílust te hoztad be, én már csak reagáltam rá, és most is folytatod a lekicsinylő személyeskedést. Szarok rá, a hidrogén a jövő, innentől mindenre azt fogom mondani, hogy igazad van, nem ér többet.

Megint (nem) sikerült megragadnod a lényeget.

Sehol nem állítottam, hogy a hidrogén a jövő (mindössze fenntartom azt, hogy vannak okok, ami miatt nincs a kukában).

A téma onnan indult, hogy állítottál valamit, ami meglepett, rákerestem, és kiderült, hogy nem igaz. Ennyi. De biztos sokat jársz fodrászhoz, ott is hasonló viták folynak, a valóság korlátozott szempont, csak menjen az idő és te tűnj a legokosabbnak.

Az autópiacon kerekítési hibahatárt elérő FCEV van pedig nagyobb hátszele volt mint a BEVeknek. Nálunk is minden támogatás zöld rendszám, villanyautós adókedvezmények vonatkoznak rá.

Ebből ebben a formában nem lesz áttörés. Ez is érdekes: https://edition.cnn.com/2024/07/11/climate/toyota-mirai-paris-olympics-car-hydrogen-climate-intl/index.html 500 darab Mirai volt az olimpián - több mint amit Japánban összesen eladtak...

Szóval FCEV világmegváltás ebben a formában nem lesz. Fejlesztés meg nem látszik a láthatáron amitől lenne... (én kíváncsian várom az áttőrést)

Ez megmarad egyelőre technológiai kuriózumnak. Teherautóknál buszoknál lehetne még értelme, de az akkuk annyit fejlődtek, hogy elektromos busz már itthoni kisvárosokban is van, hidrogénes meg csak mutatóba. Teherautóknál is jönnek az akkuk...

Hátszél: BEV esetén van egy olyan előny, hogy konnektorok vannak a háztartásban, kevésbé jelentkezik a tyúk-tojás probléma, bár nyilván ott sem negligálható. Hidrogén esetén a tyúk-tojás sokkal jelentősebben jelentkezik, mert nemcsak az ellátó hálózat nincs meg, de maga az üzemanyag sincs, így nem meglepő, hogy sokkal nagyobb támogatás kell neki.

500 darab Mirai volt az olimpián - több mint amit Japánban összesen eladtak...

Ha megnézed az értékesítési adatokat (másik hozzászólásba be is tettem), azért 500-nál többet adtak el, bár nyilván kérdés, hogy mely időszakot nézzük, 2023-ban valóban nem.

Párizsi olimpiához: https://edition.cnn.com/2024/07/11/climate/toyota-mirai-paris-olympics-…

Azt továbbra is fenntartom, hogy nem hiába vannak még a próbálkozások, és nem l'art pour l'art.

Igen, egyelőre technikai kuriózum, olaszoknál volt valami teszt, hogy mennyivel gazdaságosabb volt az akkumulátoros busz. Viszont az akkumulátoros technológiánál nemcsak az akkumulátor a probléma (mérete, tömege), hanem a töltése is nagyobb elterjedtség esetén. Ezt nem én állítom, olvastam is róla. De persze lehet, hogy gyorsabban meg lesz oldva (lehetőség szerint minimális politikai/gazdasági függéssel), mint a hidrogén előállítása és terjesztése.

A magam részéről kíváncsi vagyok a BMW szeptember 5-i bejelentésére (egyes források szerint több típust is terveznek még ebben az évtizedben), hátha kiderül, mi alapján ennyire optimisták. Mert a 100 autós pilot egy klassz dolog, az technológiai kérdés, de a piacra lépés már komolyabb, Kaliforniához hasonló helyzet is előállhat. PR szempontból sem egy sikertörténet, ha néhány száz vagy ezer autó miatt hőbörögnek a vásárlók. Az elektromos eladások alapján nincsenek ráutalva ilyen kockázatra, legalábbis nem ez lenne a megoldás a kínaiak/Tesla ellen.

BMWnek olyan a hidrogén mint a Mazdának a Wankel motor. Jó régóta foglalkoznak vele többször nekifutotak egyszer talán sikerül. Innen nézve nekik pedig l'art pour l'art. Ha bejön jó ha nem az is...

FCEV is villanyautó Stellantis kisáruszállítók (Opel) konnektorról is tölthetőek. Mégis az akkust veszik.

Ma is van hidrogén gazdaság: https://www.iea.org/reports/global-hydrogen-review-2023/executive-summary

Hydrogen demand reached a historical high in 2022, but it remains concentrated in traditional applications. Global hydrogen use reached 95 Mt in 2022, a nearly 3% increase year-on-year, with strong growth in all major consuming regions except Europe, which suffered a hit to industrial activity due to the sharp increase in natural gas prices.

 

Ugyanitt olvasható:

Demand remains concentrated in industry and refining, with less than 0.1% coming from new applications in heavy industry, transport or power generation.

 

És a zöld(/kék) része amiről szó van:

Low-emission hydrogen is being taken up very slowly in existing applications, accounting for just 0.7% of total hydrogen demand, implying that hydrogen production and use in 2022 was linked to more than 900 Mt of CO2 emissions.

A MOL megtart magának minden zöld hidrogént. Te magad írtad. A vegyipartan is vastagon benne van. Ezt a cikkben szereplő termelést teljesen üzemanyagokban tervezik felhasználni. Hidrogénes közlekedés híján a térségben nincs hatalmas kunzumér H piac. De ha egyszer kitűzi a célt a politika: "arccal a Zöld-Hidrogénautók felé", már lesz miből kiindulni, mert már van ilyen üzem, amit lehet bővíteni. Szóval itt csak a közlekedésre utaltam. A vegyipar hidrogénje nem jó mert nem "tiszta", ezért sem kap hátszelet a politikától az erre építő autózás. Vegyipari termékeknél minden cent számít, amíg picit is olcsóbb CO2 termeléssel járó hidrogén azt fogják választani. Ugyanakkor a MOL zöld hidrogénje nem lehet lényegesen drágább, mert az üzemanyagtermelésbe belekeverve már gazdaságilag is vállalható. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ha támogatásból épül és csökkenti a co2 kvóta költségeket is már megérheti. De ettől az ipari felhasználást lehet a zöldítés irányába nyomni politikai oldalról és nem segít sokat az olcsó hidrogénautózásnak, pedig a közlekedésben is árérzékenyek a vevők. (lásd drága a villanyautó) (a globális adatokból az látszik, hogy ha minden zöld/kék hidrogén projekt elkészül 2030-ra az a jelenlegi ipari hidrogénfogyasztás 1/3-át sem lesz képes fedezni nemhogy a közlekedését)

 

https://molgroup.info/storage/documents/publikaciok/negyedeves_jelentesek/2023/mol_group_2023h1_report_hun_0804.pdf

 

2023 júliusában a magyar kormány 2023. január 1-jétől visszamenőlegesen CO2-adót vezetett be. A teljes CO2-kibocsátás után minden ingyenes kvótakiosztással rendelkező vállalatnak 40 EUR/t kell fizetnie. Az első fizetési kötelezettség november 15-én esedékes (az I-III. negyedévre vonatkozóan), amiben mind a MOL Nyrt. mind az MPK (jelentős szabad kibocsátási kvótával) érintett. 2023. szeptember 1- jétől megváltozik a bányajáradék számítása (eltérő kulcsok lesznek alkalmazandók a nyersanyag értékétől függően), mely a fizetendő kötelezettség további növekedését eredményezi. Mindemellett megállapításra került az árbevétel alapú különadó 2024-es mértéke, mely adó a 2022-es adóév nettó árbevételének 1%-a lesz.

 

Itt elég ha az ábrát megnézed: https://think.ing.com/articles/hold-back-to-reality-paving-the-way-for-future-growth-in-hydrogen/ Becslések 2030-ra: https://theicct.org/the-price-of-green-hydrogen-estimate-future-production-costs-may24/

Táblázatban ING számítása: Grey H2: 1.6€/kg, Green: 5.5€/kg

 

The prices of green hydrogen still put tears in taxpayers’ eyes, in particular in Europe. Even with proposed subsidies in the range of €3/kg, it fails to be cost competitive with grey or blue hydrogen in many cases.

 

És a transport rész: https://kpmg.com/be/en/home/insights/2021/03/eng-the-hydrogen-trajectory.html

Acélgyártásnál van mozgás szénről zöld-hidrogénre váltásban, de ott is arra bazíroznak, hogy a terméket drágábban el lehet adni a végén mert "zöld".

Ugyanakkor a MOL zöld hidrogénje nem lehet lényegesen drágább, mert az üzemanyagtermelésbe belekeverve már gazdaságilag is vállalható. 

Nem keverik bele, az ipari folyamatokban használják fel a hidrogént, hogy katalitikus reakció keretében megváltoztassák az olaj vagy zsír szerkezetét, hogy ismerős forgalmat mondjak a mindennapi életből: ilyen a hidrogénezett növényi zsír vagy olaj is. :D

Az élelmiszeripar is a többszörösét használja fel a hidrogénnek, mint amennyi a közlekedésben használva van.

Kíváncsi vagyok milyen gyártók autói adják ezt a nagy növekedést USA-ben? Tesla ok, bár annak ténye, hogy sok modelljében még műszerfal sincs csak egy beépített tablet jobbra a kormánytól engem és szerintem még sokakat távol tart a Teslától. GM-ről nem tudom feltételezni, hogy jobb EV-ket gyártana mint akármelyik EU gyártó. Világ életében szart gyártott a GM. Ford elmegy, de nem gondolnám bármivel innovatívabb szemlélet lenne ott mint a VW-nél. Chrysler meg Fiat tulajdon, illetve az összeborulás óta Stellaris. 
Kínai EV márkák adják a nagy növekedést USA-ban? Ha így van az érdekes.

A kínai EV autókról annyit, hogy a kis kínai ICE Cream autó, ami nem ICE hanem EV tavasszal 5 millió volt, de hogy ne legyen egyszerű a vásárló élete csak C jogsival lehet vezetni. Tisztára olyan mint egy teherautó, nem? 
A VW 30 misi felé árazott elektromos autói valóban nem versenyképesek, de azért van Dacia EV versenyképes áron. 

A kérdés egyébként sokkal összetettem, minthogy mindent is tudó szakik két összetett mondatban átlássák: Ev a jövő. Benzingőzfejű európai górék meg hülyék mert ezt nem látják. 

Például az Arab tábla olaj és gázhercegei már beszóltak 2 éve az EU vezetőknek, amikor az olcsó orosz földgázról történő kényszer "önkéntes" leválás után ott kuncsorogtak gázért, hogy ne várjanak segítséget ha közben szerintük álzöld magyarázattal hadjáratot folytatnak az ICE autóipar ellen, amivel súlyosan sértik az ő üzleti érdekeiket. 

Hosszútávon érdemes megfontolni a Pannon egyetemes Gelencsér András gondolatait arról, hogy még szénhidrogéneket az emberi technológia korlátlan mennyiségben elő tud állítani, addig az EV-kbe használt ritkaföldfémekből korlátozott a Föld bolygón elérhető mennyiség. Ha ez elfogyott legközelebb a Holdon lehet próbálkozni, ha ott nem lenne elég akkor a Marson. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Talán a BMW gyárt jó EV-t. 

A BMW kb. az egyetlen kivétel, csak az nem nem olcsó, aki venne tucat városi autót (Fabia, Polo, Yaris, satöbbi), annak nincs EV opció, az értelmes EU gyártású választék valahol 16-20 milliótól kezdődik, a nép nagy rész meg 10 alatt venne új autót.

Én kínait biztosan nem veszek akármilyen jó áron kínálják is. Kösz, nem.

Oké, sokan meg vesznek. Mert mégiscsak olcsó és teljesen jó iparosmunka. Semmi kiemelkedő nincs benne, tud annyit, mint egy WV olcsóautó.

Pedig ahogy ma kinéz az európai gyártóktól fogod megvásárolni, például VW jelvénnyel a kínai autókat. Az EV ipar koncentráltsága miatt Kínában lehet olcsón gyártani az EV-ket. Protekcionista vámokkal majd távol tartják a kínai EV márkákat az EU-tól. De ez nem fogja felpörgetni a önálló EU -n belüli EV fejlesztést és gyártást. Majd megveszi a VW és a többi EU gyártó összeszerelhető alkatrészkészletben Kínából az EV-ket, összeszerelik az EU-ban rányomják a logójukat. Jókora felárat tesznek rá és eladják, mert a kínai eredeti EV autók árát a vámok magasan tartják. Az időben lépő és EU-ban saját gyárakat létesítő kínai márkák mint a BYD kicsit beleköpnek a levesbe, de csak lassan engedik majd át a piaci részesedést nekik. Mesterséges akadályok, szabályok kreálásában nagyon kreatív az EU. Másban sajnos nem.

Kínai platformra épülhetnek a jövő Volkswagen modelljei

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ne húzd fel magad, az EU-ról beszéltünk, bár az USA sem valami fényes :)

Goldman Sachs: Why are EV sales slowing?

Ráadásul a szomorú tény:

Many early-adopting EV owners around the world want to gas up again

Nearly half of American EV owners want to switch back to gas-powered vehicle, McKinsey data shows

Hát, ez nem jót vetít előre :)

trey @ gépház

Goldman Sachs: Why are EV sales slowing?

Ebben pont az van, hogy az EU lassulás hatással volt a januári számokra, a 2024H1 viszont US piacon 11,9 százalékos növekedés volt, a 2024Q1-Q2 meg 22,9 százalékos növekedés. Szeretnék én ilyen "nem olyan fényes" növekedést.

Ráadásul a cikkben a forecast-ig nem görgettél le, ugye? Se a China impact részig? Csak a címet olvastad el? Ugye? :D

Many early-adopting EV owners around the world want to gas up again

Nearly half of American EV owners want to switch back to gas-powered vehicle, McKinsey data shows

Mégse adják el használtan tömegével, sőt, rekordbővülést hozott a 2024H1. Szóval amikor ténylegesen kell dönteni, akkor valahogy nem ez látszik. Játszod itt a boomer nokiást az iPhone és Android korszakában... :D

11,9 százalékos növekedés volt,

Jaja, a kb. semmiről. :D :D Ahol még 100%-os növekedés is csak semmi lenne :D

Mégse adják el használtan tömegével,

ROTFL :D

Játszod itt

Dumagép, te milyen tisztán EV-vel jársz?

nokiást

Fogalmam sincs, hogy miről beszélsz, egyszer volt Nokiám, a '90-es évek végén ...

https://hup.hu/treyblog/20220727/mobilhistoriam

Megint haluztál valami erőset? :D

 

trey @ gépház

Jaja, a kb. semmiről. :D :D Ahol még 100%-os növekedés is csak semmi lenne :D

Nem, nem a semmiről, éves szinten ~1,5 millió BEV autóról van szó, a piac ötödéről. Ha a Linux mozdult meg század ekkorát, akkor már hetekig cikkeztél róla... :D

Dumagép, te milyen tisztán EV-vel jársz?

Én nem járok azzal, mert mint már írtam, új autót elvből nem veszek, használt EV abban a méretben és hatótávban pedig még nincs, ami az én használati esetem. Ezért hibriddel járok és majd megnézem 3-5 év múlva, hogy akkor lesz-e értelmes használt EV.

Megint haluztál valami erőset? :D

Csak megöregedtél és pluszban nem érted a hasonlatokat. Classic trey.

Én nem járok azzal, mert mint már írtam, új autót elvből nem veszek, használt EV abban a méretben és hatótávban pedig még nincs, ami az én használati esete

:D

Hallod, évek óta arról beszélek, hogy mi az EV-zés átka, erre nekem habzol, hogy milyen jó az EV és miattam nincs európai EV piac, majd a végén leírod, hogy miért fos az EV-zés, többet felsorolva abból, amit én állítok :D hogy azért nem EV-zel :D

Hilarious! :D

trey @ gépház

^ classic trey szalmabáb.

Nem azt írtam le, hogy fos az EV-zés, hanem azt, hogy fos az EU gyártók EV választéka és nincs használt EV még a piacon abból a kategóriából, ami nekem kellene, mert vagy SUV van, vagy SUV-nál nagyobb van, vagy kicsi városi autó. És azért fos az EU gyártók EV választéka, mert az EU autógyártói pont olyan balfasz módon gondolkodnak, mint te is, erre hoztam szépen adatokat, amelyeket ignoráltál, mert porig rombolnák a világképed, és légvárban tudnál csak ugráni.

A global EV gyártás és piac köszöni szépen jól van, nem olyan balfaszok, mint az EU autógyártók.

Mellébeszélés, terelés.

Ha olyan jó az EV, vegyél olyan EV-t, ami neked is jó.

Ja, hogy nincs ilyen? Hogy akkor mégis kiderült, hogy az EV nem jó mindenkinek? Sőt, nem hogy mindenkinek, hanem a többségnek? :D

Hogy miért van Magyarországon 1%-os piaci részesedése? :D :D

ROTFL

trey @ gépház

Mellébeszélés, terelés.

^ classic trey. Azzal vádol másokat, amit ő művel.

Ja, hogy nincs ilyen?

Igen baszki, pont erről szól ez a szál, hogy nincs ilyen olcsó EV, mert a balfasz EU autógyárak nem gyártottak olcsó és a népnek kellő EV-t, a kínai olcsó EV-t meg védővámmal kiárazták a piacról. Tudsz olvasni?

Nem az EV a probléma, hanem az EU autógyárak és az EU autógyárak lobbija a területen. És minél inkább az a hozzáállás, amit te is művelsz, hogy az EV fos, annál nagyobb esélye van az EU autógyártásnak a Nokia sorsára jutni.

Az EV forradalmat nem állítják meg az EU autógyárak hozzád hasonlóan balfasz vezetői, az megy a maga útján, annyiról tudnak dönteni, hogy akarnak-e EU részvételt benne vagy sem.

Hogy miért van Magyarországon 1%-os piaci részesedése? :D :D

Mert 16 év az autók átlagéletkora, majd 5-10 év múlva jönnek befelé a nyugaton levedlett autók, itt alig adnak el új autót. Te kövek alatt élsz?

Nem az EV a probléma, hanem az, hogy nincs rendes EV :D :D :D :D

Aham, az EU piacon. Szerintem ülj le és olvasd végig még egyszer az egész szálat. És nézz megtörtént tényeket, ne véleményeket, hogy ki mit venne, azt nézd, hogy mit adott el és mit vett...

A kis különbejáratú világodban nem vesznek EV-t és akinek van, az is eladja. A tényadatok meg azt mutatják, hogy alig kapni használt EV-t, mert többnyire nem adják el és a global sales meg Q-to-Q is durván növekszik, nemhogy Y-to-Y. Az európai piac van bajban, amin nem fog segíteni a védővám, de ezt már írtam.

Komolyan, olyan gyárakról beszélünk, ahol a VW/Skoda 2027-re ígéri az EV Fabia-like autóját, pár hónapja volt roadshow, még csak a nevét tudják az autóiknak, az autó képe helyett placeholder ikon van. Mennyi idő egy autót a megtervezéstől az első eladásig eljuttatni? Mert ezekről még nulladik verziós látványterv sincs. Közben a kínai autógyárak a global EV piac 60 százalékát már elvitték, itt még még látványterv sincs.

:D

Eddig az volt a nóta 2-3 évig, hogy az EV szuper, az EV hiper, az EV jövő, az EV a minden ... most, hogy kiderült, a bétateszterek egy része is inkább visszaváltana, most jön a maszatolás :D

Védővám és egyéb humbug ... halló, az is az EV része! Ez az Ev piac! Kanada is 100% vámot baszott a kínai EV-kre! Nem EU maszatolás! Nem lesz olcsó és jó EV!

McFly, hallóóó! Van otthon valaki?!

trey @ gépház

Legyünk pontosabbak, csak 1.3 milliót nyertél a benzinhez képest!

Ami azt jelenti, hogy ha 10 év múlva lecseréled a kocsidat, akkor addigra 13 millió forint már ott van rá a malacperselyben, csak úgy. Kamat, miegymás, cirka 15 millió kedvezménnyel veheted majd az új autódat, az azért nem olyan rossz dolog. Persze fúj-fúj EV, hiszen semmire sem jó. :-)

Hmm...

Hát, akkor neked kijöhet közel ingyen új autó, attól függően, hogy meddig megy a mostani, illetve úgy korrekt, ha a megtakarításból kivonjuk a napelem rendszer bekerülési és karbantartási költségét.

De attól tartok, hogy még így is be kell érned néhány tetves ingyen tízmillával, és azzal a felelősséggel, hogy mit csinálj a talált pénzzel?

Esetleg vegyél egy használt Rolexet, Treynek is az van, és állítólag tök hasznos, ketyeg, meg minden. :-)

Kurva sok Tesla van az USA-ban. Rengeteg. Texas, California minden negyedik-otodik auto Tesla. Allitolag csak azert ilyen "keves", mert meg nem tudnak eleget gyartani. Uber-esek mind azt mondjak, hogy teljesen elegedettek vele csak megy es kesz esoben, hoban, fagyban, kanikulaban.

EU-ban nem tudom mi ez a hiszti. Szerintem csak az ara faj, mint az iphone-nak es akkor kitalalnak ilyeneket, hogy szar minoseg, kigyullad, nem segit a szerviz stb es cikkeznek is rola.

Azta! Trey felfedezte, hogy az európai EV gyártók hanyatlanak. És mi a helyzet a kínai gyártókkal? :-)

Van némi háttérinfóm szoftverfejlesztéssel kapcsolatban, VW konszern az utolsó tíz évben változatlanul tragikus, és még mindig nem látszik a jó kiút.
Még a BMW is fényévekkel előbbre jár, talán a Merci is. Tesláról ne is beszéljünk...

Tíz év, végtelen pénz, végtelen állami háttér, ne vicceljünk már, bármi megoldható ha van rá akarat (kultúra). Nem volt...

Gábriel Ákos

És a válasz itt is van:

https://444.hu/2024/08/29/kinaban-mar-tobb-elektromos-autot-adnak-el-mi…

"Júliusban az elektromos járművek eladásai Kínában most először megelőzték a hagyományos belső égésű motorosokét, az újautó-eladásokban már 51 százalék az övék."

"Az elektromosjármű-eladások idei felfutását Kínában a technológiai előrelépések és a termelés nagyon jelentős felskálázása mellett politikai lépések és gazdasági ösztönzők is segítik."

Ha ott részben mesterségesen rápörgetik erre a népeket, akkor az ICE eladás a következő évtizedben vélhetően csökkenő pályára fog állni, míg az EV kiszolgáló ipara (töltőállomások, javítás, stb) gomba módra fognak szaporodni.

Most, hogy a kínai villanyautókat visszaszorították "védővámmal", ráébredt a vásárló közönség, hogy az EU gyártók modelljei bazira túlárazottak, pláne a tudásokhoz képest, így nem kell nekik...

Majd szépen elkezdik adni annyiért, amennyit ér, és akkor majd veszik ugyan úgy az emberek, mint a többi hajtásút.

Majd kitalálnak valamit, mi módon lehet az EV autózás során elhasznált villamos áram után is ilyesmit szedni. A mérés kialakításának költségét meg majd rátolják az EV tulajokra.

Muszáj lesz, mert ha nem is 2035-re, de előbb-utóbb úgy is ez EV felé billen a mérleg.

Attól nem félek, hogy be tudják-e tiltani a belső égésűt vagy sem. Be tudják, csak akarat kérdése.

De ezt az egészet sosem a környezetvédelem, hanem a pénzkeresés mozgatta, így maguk alatt vágnák a fát, ha a belső égésűt betiltják, az EV-t meg nem tudják megfizetni az emberek, vagy épp elégedetlenek a képességeivel (az mindegy is, hogy vélt vagy valós hiányosságok, a lényeg, hogy veszik vagy sem) és megtartják a meglévő ICE autójukat inkább. Persze erre jöhetnek kitiltások, de ott megint az van, hogy ha a polgár anyagi korlátaiba/egyéb körülményeibe ütközik a dolog (az ICE-EV csere), akkor az ICE-kitiltott területek kereskedelmi-szolgáltatási forgalma fog visszaesni többek között.

Nagyon sokrétű ez, és nagyon nem annyi, hogy ha jól betiltják az ICE autókat, akkor mindenki lendületvesztés nélkül elfogadja tényként, és már rendeli is az EV-t a következő tervezett kocsicserénél fenntartás nélkül.

2db-nal barmi lehet. Adhatnak 20MFt-ert is.

Mintha azon elmelkednenk, hogy az egy peldanyban letezo Mona Lisa festmeny miert kerul annyiba, amennyi.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

oszt akko' mi van...verd ki ocsem, hogy te megomondtad (akar igazad van/lesz, akar nem) 

multkor lattam valami pocsek vigjatekot ahol a csavo a tukrot csokolgatta es felallt a fasza (ez volt a poen), azonnal beugrottal., hogy " de bazdmeg ez a kukalele" :D

Akkor meg vitatkoztál velem amikor azt írtam, hogy az EVk olcsóbbak lesznek a benzines autóknál is 😉 Tisztán látszott, hogy az új EVk ára csökkenni fog (és ez csökkenti a használtak árát is)

Olyan még nem volt, hogy az early adopterek ne szenvednének el óriási értékcsökkenést. Az autó miért lenne kivétel a közgazdasági szabályok alól?

(BTW 1. még így is megérte sokaknak; 2. az autó nem csak gazdaságossági kérdés)

Az, faszság. Az egyik nem garanciális (és a gyár egy hülye EU autógyár), a másik az garanciális, csak ott meg balfasz a tulaj és a gyártó is halmozottan hátrányos helyzetű Magyarországon.

Ezek egyike se bizonyítja azt, hogy 6 év után kuka egy EV, ez csak valami saját hülye lázálmod, amit azért írogatsz, hogy ne kelljen szembenézned a valósággal, röviden: classic trey.

Még a szaldós napemeles is húzza a picsáját a használt EV-idtől (amitől te is menekülsz egyébként), de még mindig erőlteted?

Továbbra is egy-egy vélemény emelsz ki és próbálsz extrapolálni az egész emberiségre. Ott tartunk, hogy sokaknak hasznos, önként megveszik, mert olcsóbb és jobb arra, amire nekik kell. Hogy páran megszopják? Hát van olyan.

Gyere vissza majd, ha vettél használt EV-t! Folytatjuk!

8 éve otthonról dolgozom, ha megyek valahova, az általában tömegközlekedéssel vagy bringával megyek, havi szinten megyek 400-600 kilométert autóval, tipikusan 150-200 kilométeres utakat teszünk meg, és Corolla/Prius méretben nincs még 10 éves EV a piacon, SUV-ot nem akarok venni. Ha melóba ingáznék autóval napi szinten, akkor már rég vettem volna egy ingázós EV autót.

És ha veszek, akkor mit fogsz csinálni? Szépen töredelmesen beismered, hogy éveken át faszságokat írtál? Áh, nem fogod, sose csináltál ilyet, most meg már megöregedtél, pláne nem fogsz. Ráadásul vannak itt páran, akik már rég vettek EV autót, őket mással ignorálod, lófasz se változna, ha lenne EV autóm, csak terelsz és hülyeségeket írsz, hogy addig nem lehet véleményem, amíg nem vettem EV-t. De akkor neked se lehet véleményed, amíg nem vettél EV autót. És nem vettél még.

Lényegesen kevesebb tévedés volt benne, mint hogy ez a világ legjobb processzora, ez le fog nyomni mindent, mindenki is ezt fogja használni (állítások az M1 piacra dobásakor, vagyis 2020 november).

Na, ha valami ordas hazugság, akkor ez az ^ :D

A valóság: marginális piaci részesedés

trey @ gépház

Lényegesen kevesebb tévedés volt benne, mint hogy ez a világ legjobb processzora, ez le fog nyomni mindent, mindenki is ezt fogja használni.

^ classic trey féle szalmabáb. Senki nem írt ilyet, de a kis világodban 95% ezt mondta, ezért kényelmesen meg tudod támadni ezt a szalmabábot. A hozzászólásaid nagy része egyszerűen csak érvelési hiba.

Kiderült, hogy neked se jó.

Sose tagadtam, de azt se, hogy tömegeknek jó, sőt, tömegeknek tökéletes arra, amire az autót használják. Ez befolyásol bármit is abból, hogy faszságokat írsz a témában és figyelmen kívül hagyod a tényeket, izzadva hozol egy-egy esetet, amiből aztán erőlködve próbálsz extrapolálni? Többeknek van EV autója a hozzászólók közül, szimplán ignorálod őket.

Megöregedtél, elment melletted a világ és morogsz mindenre, ami más, mint a nosztalgikus fiatalkorodban. Csak ezzel nem akarsz szembenézni, inkább a világot próbálod meghajlítani.

Neked se jó, nekem se jó, a szaldós napelemesnek se jó, a messze utazni kívánónak se jó ...

Valójában, nagyítóval keressük az 1%-ot, akinek itthon jó, bár azért abból az 1%-ból érdekelne, hogy kinek egyetlen autója az EV :P

Gyanítom, a felének se

Ez ilyen se jó autó :D

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 08. 25., v – 22:29

Nem tudom milyen zuhanásról beszélnek...

ACEA: https://www.acea.auto/pc-registrations/new-car-registrations-4-3-in-june-2024-battery-electric-14-4-market-share/

Júniusban az óriási csökkenés 1% volt, az első félévben meg 1.3% növekedés volt az "óriási csökkenés". 😀

Van ott érdekeség a teherautóknál/buszoknál is: https://www.acea.auto/cv-registrations/new-commercial-vehicle-registrations-vans-15-trucks-3-buses-28-6-in-h1-2024/

ECVk:

  • Vans -3.7%
  • Trucks +51.6%
  • Buses +45.4%

Megy majd az felfele, ne aggodj! Betiltjak a belsoegesut, aztan rogton rafanyalodnak az autoba gyogyult seggu emberek. Esetleg nem a forgalomba hozatalt tiltjak, csak nem mehetsz be vele telepulesre, versenypalyan meg hasznalhatod. (elso a hosszu tavu EU-s - meg nem csak EU-s - torekves, utobbi meg a trend mindenfele varosok vezetoinel.. eloszor csak az Euro akarhanyas szabvanyt nem teljesitok nem mehetnek be, aztan ezzel lepkednek felfele)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Amit elmond, az publikus: A BMW eladásai durván növekednek. A Tesal Model 3 Performance frissített, jön a Model Y frissítés, tehát aki venni akar most megvárja a frissítést mert hát mindenki SUV-ot akar. A VW csoport, még mindig kómában. A Toyota összeáll a BYD-val, pedig hogy tiltakoztak hogy az EV-t soha sem akarnak gyártani... A MB szarakodik, ha nem szedi össze magát a VW sorsára jut...

Listaáron 8.9 millió a legolcsóbb hibrid Yaris Active, ez olcsóbb, mint a német piacos legolcsóbb modal. Mondjuk ezt a legkisebb felszereltségi szintet a német piacon nem is árusítják. A Yaris Comfort ott az elérhető legolcsóbb kivitel, 25.500 euró, ami kb. 10 millió forint, Magyarországon ugyanez 9.3 millió.

Mit csináljon a lakosság? Égesse el s pénzét az Orbán-Tiborcz nyaralókban? Aki kitalálta, hogy a befektetéseket a kincstárjegyekbe kell irányítani, az most rájön, hogy nincs ingyen ebéd, idén 3 kínai gigahitel kamatköltséget jell kifizrtni… Úgy tűnik Orbánék piramisjátéka miatt el kell inflálni sz adóságterhet…

> Már egy ideje fizikai aranyat veszek,

 

Ezt hogyan kell elkepzelni? Tenylegesen otthon van egy szefben? Hol veszed?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ilyen nyomoroncok ragasszák a kezüket az aszfalthoz!

Ne hogy bemagyarázd, hogy ezzel bármit el fognak érni.

ez egy benzines bömös, nem diesel - nem kormol.

 

Rövid, de intenzív állampolgári nevelés óra.

Tökömet kapná, kotorj bele egy ilyen új, gyári állapotú euro5-6 dízel kipuffjába. Meg fogsz lepődni, de fémtiszta. Úgy hívják az ezt a csodát okozó alkatrészt, h dpf. Nem betiltani kell, hanem megkövetelni a gyári állapotot még az autó 20 éves korbán is. Dízelem van, benne van a dpf, egr, mind működik, akárhogy parkettázom, nem kormol.

Mondjuk nekem 700e volt a komplett befecsi rendszer felújítása. Mert hát néha azt is kell, 200-250ekm után már nem az igaziak a befecsik, meg a magasnyomású pumpa sem. Na, erre lenne való a műszaki, h bontószökevények ne legyenek.

Ezután lehetne tiltogatni.

Haha. De, kormol. Szerinted hova lesz belőle a korom? Csak nem folyamatosan, hanem néha üríti, de olyankor brutális, még ha nem is mint egy IFA, de konkrétan megpusztulsz mögötte. Volt, hogy mocival szívtam be ilyet, meg kellett állnom,mert 10 percig marta a szemem, amit a rendes kormolósok mögött sosem tapasztaltam

kotorj bele egy ilyen új, gyári állapotú euro5-6 dízel kipuffjába. Meg fogsz lepődni, de fémtiszta.

Javaqslom a következő kisérlet elvégzését: Fogj egy porszívócsövet, bililncseld rá a kipufogóra, aztán a cső másik végét lógasd be a kabinba. Megnézném a tüdőd vitálkapacitását 200e megtett km után!

Azert ha realisan nezzuk, eleg keves EV user tudna ugy tolteni a kocsit, mint en, hogy napelem van, meg mittudomen.

A hollandok rászoktak, hogy nappal töltsék az autót, amikor ingyen (sőt, időnként negatív ára) van a villany a napelemek miatt. Nem kell nekik hozzá saját napelem, hanem dinamikus tarifa van, óránként változik a villany ára.

És éjszaka járnak az autókkal, meg éjszaka mennek be a munkahelyre is, ugye?

Egyrészt nem mindenki ingázik (autóval), másrészt a munkahelyen van töltési lehetőség. Az autót addig nehéz tölteni, amíg megy, viszont az autók nagyon-nagy része az ideje jelentős részében áll valahol.

de ez nem azt jelenti hogy baj van velük hanem hogy az emberek (főleg a magyarok) csak nem veszik mert okosan spórol mindenki. az átlag magyar családnak 26 millio megtakarítása van a számláján. 🤣🤣🤣🤣🤣

Justin Trudeau:

Az olyan piaci szereplők, mint Kína, úgy döntöttek, hogy tisztességtelen előnyhöz juttatják magukat a globális piacon

Kanada 100% vámot vet ki a kínai autókra, és 25% vámot a kínai acél és alumínium termékekre.

Én örülök annak, hogy a Tesla ára magas marad, nem úgy mint a használt Audiké, amik a béka seggét nyaldossák...

Bocsáss meg, én kérek elnézést, h nem törtem össze senkit. Alapvetően egy pesszimista ember vagyok, aki feltételezi a másikról, h orbitális ökörséget fog csinálni az utakon. És ez be is szokott jönni, de sajna vannak esetelk, amiket még így sem tudok kivédeni.

Megint másik moziban ülsz. Annyit írtam, h 700ekm alatt nem volt önhibás balesetem. Világ életemben fontosnak tartottam, h sosem hazudjak, nekem ez számít, úgyhogy ehhez tartom magam.

Autópályán autótól függően megyek, a kis swifttel 110 körül, az insigniámmal valós 140-el. Gyorsítósáv végéig nem jutok el, de ha mégis, hát megyek tovább ott. Nem szoktam tötymörögni. A swift is dinamikusabb az átlagnál, 840kg/90 paci, és ha olyan a szitu, akkor parketta, és 6000rpm.

Nem látom az összefüggést. Ok, nem értheted, EV nem megy 90-100 felett, mert nem ér oda. :) De pályán legbiztonságosabb a forgalom ritmusával menni. Ha gyorsabban mész, kerülgetned kell a lassabbakat, ha lassan, akkor téged kell kerülgetni. Legjobb beállni egy nagyobb csoportba, és vonatozni. De ehhez tényleg autó kell, mert az AA cellák nem bírják. Másik trükk, haladó EV-seknek, h beállnak egy kamion mögé fix 85-el.

Olvasom a soraidat, és csak pislogok, hogy ez sem igaz, meg az sem igaz... Aztán ránézek ismét, és látom, hogy egy szó sem igaz...

Nem látom az összefüggést. Ok, nem értheted, EV nem megy 90-100 felett, mert nem ér oda. :)

Tessék? Mit nem érthetek?

De pályán legbiztonságosabb a forgalom ritmusával menni.

Tehát ha én jövök 240-el, akkor beállsz mögém?

Ha gyorsabban mész, kerülgetned kell a lassabbakat, ha lassan, akkor téged kell kerülgetni.

Mi van? Létezik kikerülés, elhaladás, előzés...

Legjobb beállni egy nagyobb csoportba, és vonatozni.

Teljesen szabálytalan és veszélyes! Megfelelő követési távolságot vagy köteles tartani!

De ehhez tényleg autó kell, mert az AA cellák nem bírják.

Mit nem bírnak? 

Másik trükk, haladó EV-seknek, h beállnak egy kamion mögé fix 85-el.

Hülyeség, mert megfelelő követési távolságot kell tartaniuk! Nem tudom kitől hallottad ezt, de átbaszott! Ez ugyan olyan hülyeség, mint hogy jobb autóval gyorsabban lehet kanyarban menni. Pedig a tapadás nem függ az autó tipusától, az a két felülettel van szoros összefüggésben!

ugyan olyan hülyeség, mint hogy jobb autóval gyorsabban lehet kanyarban menni. Pedig a tapadás nem függ az autó tipusától, az a két felülettel van szoros összefüggésben!

Hát... Általános iskolai fizikában, elhanyagolva kb mindent, igazad van. Aztán a valóságban drága autón drága gumi jobban tapad, kevésbé kúszik, jobb futómű lent tartja a gumikat a ragyás aszfalton, aerodinamika egy bizonyos kategória fölött nem a fogyasztásra, hanem a leszorító erőre optimalizál, kaszni nem dülöngél (ami azt eredményezi családi kocsinál, hogy valójában 2 kerék tapad), mert nem kényelemre, hanem kanyarsebességre van a futómű feszítve, stb.

Szerkesztve: 2024. 08. 27., k – 10:42

Fizethet a Ford és a Volkswagen, mert nem adnak el elég villanyautót

A csökkenő európai villanyautó-eladásaik miatt nyúlhat a zsebébe a Ford és a Volkswagen Csoport, miután 2025-ben nem fogják tudni teljesíteni a CO2 kvótát, ha addig nem sikerül változtatniuk az eladásaik összetételén

[...]

A Dataforce adatai szerint már az idei év első fele is problémát okozhat több autógyártónak, ugyanis jelenleg sem mindenki teljesíti az EU idei évben érvényben lévő CO2 célsz

trey @ gépház

Átalakítja villanyautós terveit a Ford

[...]

Ahogy arról rendszeresen beszámolunk, a Ford egyike azon kevés autógyártóknak, amely elárulja, mennyit is keres a villanyautóin. A rossz hír az, hogy egyelőre csak hatalmasat bukik ezeken a modelleken.

trey @ gépház

Az a nem mindegy (és nem tudom mi a helyzet) hogy az előállítási költségbe pontosan mit számolnak bele...
Ha az összes R&D-t beleszámolják akkor nyilván lesz egy pont ahol ez majd átbillen pozitívba.
Ha már a per darab  anyag+munka+amortizáción is mínuszos a sztori akkor azért van baj - illetve dolgozni kell az optimalizáláson.

Gábriel Ákos

Mindig is buktak rajta. Ők az egyik gyártó aki nem tud gazdaságosan elektromos autót gyártani. Szinte mindenki más már keres rajta (ha nem is vastagon). Ha jó példát akarsz látni nézd a BMW-t. https://www.nytimes.com/2024/03/09/business/bmw-electric-vehicles.html#:~:text=What%20is%20even%20more%20surprising,countries%2C%20Europe%20and%20Latin%20America.

What is even more surprising is that BMW, unlike General Motors or Ford Motor, made a profit on the electric vehicles it sold.

Általában az új autók árai teljesen elszálltak a fizetésekhez képest. A magam részéről úgy vagyok hogy nem akarok 10-15 milliót egy új autóra költeni, budapesti lakosként meg pláne, még akkor sem, ha ezt megtehetném. Egyszerűen nem ér annyit.  

mindekozben a mai etap. Becsbol haza, 332km, 16.3kWh/100km, klimazva, 88%->14% egyben lenyomva ratoltes nelkul. 100kmh atlagsebesseg, 120-as palyatemponal. 100% kapacitasra vetitve 448km hatotav. kb 55kWh aram fogyott, 3885 HUF koltseg lenne (70 HUF/kWh), ha nem ingyen toltottem volna a cegnel. holnap itthon toltom fuzios energiaval.

https://photos.app.goo.gl/xdDSY4TxBii2KW368

heti 2x lenyomom ezt a tavot. ezek az autopalyas tapasztalataim.

aki 3 es fel oranal tobbet akar egyfolytaban kocsiban ulni, annak tenyleg nem az elektromos valo.

Szerintem tucatnyi téma kapcsán már túl van itt a nép azon a kérdésen, hogy egy töltéssel mennyit megy el egy ev, meg hogy milyen olcsó az. A problémája az icéhez szokott delikvensnek azzal van, hogy mi van, ha kell töltened (keresni kell a helyet, túl hosszú idő, hideg van).

Őszintén: melyikből folyik gyorsabban a benzin?

Rózsinéni házánál az EV-t fel tudod tölteni, az ICE-t meg max kannából, ha elkutyagolsz a kútra, és nincs éppen készlethiány.

2 éve Kiskunhalason tankoltam 10l-ert. Mondom a kutasnak, vennék többet leszarom a hatósági árat, rendes áron. Nincs rendes áron sem, másnak nem jut... De mondom 10l-el a SUV-ommal még Pestig sem jutok el...

Na akkor éreztem igazán, hogy EV lesz az elsődleges autóm. Áram mindig lesz, ha szénerőműből akkor abból, de lesz!

Értem, és megértem amit írsz! De a tanya speciel pont rossz példa. Tanyán akkor van áram ha éppen nincs kábelszakadás. Pár éve olvastam cikket arról, hogy államilag támogatott program indul napelemek+akkuk olyan tanyákon való telepítésére, ahova nem éri meg bevezetni az villanyáramot.

Az Egyesült Államokban nem ritkaság az akár több hétig tartó áramszünet, és nemcsak tanyákat érinti ez a jelenség. Ezért mindenkinek van otthon dízelaggregátora. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

"keresni kell a helyet"
benzinkutat mindig kell keresni, az ev-t az esetek 95%-ban otthon toltom

"tul hosszu ido"
mivel a kocsi akkor tolt amikor nem hasznalom, nekem tok mindegy mennyi ideig tolt. ha nagy tavolsagot megyek (legutobb 2000km-t Varsoba) akkor viszont a toltes max 20 perc egy 250km-es etepra. ilyenkor mar mindenki kaparja az ajtot hogy kiszalhasson a kocsibol. kurvara nem akarok 5 perc mulva visszaulni.

van az a mondas, hogy nem kell ahhoz etelkritikusnak lenni, hogy megmondjam egy kajarol hogy milyen. itt sokaknak meg se kell kostolni, hogy megmondjak mennyire szar (az EV).

a toltokutak meg gombamod szaporodnak es az erre kihegyezett built in google maps segit megtalalni oket, sot megmondja mennyi szabad hely van. igaz nekem az ellatottsaggal eddig se volt bajom.

hianyos toltohalozatrol azok szoktak ertekezni akik nem hasznalnak EV-t, mert ugye komoly tapasztalatuk van a temaban. 😂

Ha nem EV-ről, hanem LPG-ről lenne szó, akkor is ugyanezt a butaságot nyomnád? :D
EV kutak ellátottságával kb. ott tartunk, mint LPG-nél. Elég sok van már belőle, be lehet járni az országot EV-vel, külföldre is lehet menni. Már nem 2014-t írunk.

Súgok: jó pár évig és kilométerig LPG-ztem hivatalosan. Mindig volt LPG kút az utamban. Soha nem kellett úgy terveznem az útvonalam, hogy LPG kutat keressek.

Ez olyan, mint egy haveri beszelgetesben mondanad, hogy az en kocsim 8litert eszik atlagban. Mire egy masik mondana, hogy az ove 13litert.

 

Hadd lehessen mar itt is megrokonyodni egy kevesett :)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Van esélye annak, hogy megállhat az elektromos autók gyártása? Vagy lesz mindig annyi vásárlója, hogy fenntartja a gyártókat?

Jajaja. Azért adják Európában mindenhol kemény ÁLLAMI DOTÁCIÓVAL, mert piaci alapon megy :D :D :D

Hallod, most akarnak megint egy EV megmentő csomagot kirinyálni az EU-tól :D

Azért állt be mindenhol, mint a gerely, mert elfogytak az állami ösztönzők :D

Piaci alapon ... :D

trey @ gépház

német elektromos autó eladások 37 százalékkal csökkentek, ezzel tovább folytatódott az elektromos autók vásárlását ösztönző támogatások tavaly év végi megszüntetése óta tartó visszaesés.

[...]

Meredeken zuhan az elektromos autók eladása Európában

Pont a legnagyobb piacon, Németországban érezhető leginkább az elbizonytalanodás.

[...]

Ennek legfőbb oka az lehet, hogy a Németország – költségvetési okok miatt - decemberben megszüntette az EV-k vásárlására vonatkozó támogatásokat.

HTH

trey @ gépház

Miért zuhant az összes eladás 13%-ot? Elfogytak az ösztönzők? 

Mert ~20-40 százalékos védővámot tettek az import EV-re, az EU gyártású EV meg drága és nem olyan jó. Mert, ahogy írtam, az EU autógyárak bealudtak és most kapkodás van.

 

Az összes autó eladás zuhant 13%-ot, amiből az EV csak 20%! Az ICE-ből is keveset adtak el!

2024H1 adatok szerint az EU autóeladás növekedett 4,5 százalékkal a 2023H1 időszakhoz képest, a BEV arány csökkent 12,9 százalékról 12,5 százalékra (darabra így is többet adtak el, mint tavaly első félévben).

A fő probléma az, hogy ezek a stagnáló számok elmaradtak a várakozásokhoz, a globális piachoz és az US eladásokhoz képest is, ahol például a 2024Q1 és Q2 között 22,9 százalékkal növekedett a BEV eladás. Az európai autógyárak erre rendezkedtek be, csak nem tűnt fel nekik, hogy nem versenyképes a termékük. Aztán a lobbi kijárta, hogy kapjon védővámot az EU import és most ott tartunk, hogy még kevesebben vesznek EV-t, mint eddig.

Valóban igazad van, rossz chartot néztem. Az EU autópiaca erőteljes, 13,9 százalékos bővüléssel zárt 2022-hez képest, 10,5 millió új autót értékesítettek. Kétszámjegyű növekedést regisztráltak a legtöbb országban, köztük a három legnagyobb piacon: Olaszországban (+18,9 százalékkal), Spanyolországban (+16,7 százalékkal) és Franciaországban (+16,1 százalékkal). Németországban tavaly szerényebben, 7,3 százalékkal nőtt az új autók értékesítése. Az akkumulátorról üzemelő elektromos autók piaci részesedés tavaly 14,6 százalékra emelkedett a 2022. évi 12,1 százalékról, megelőzve ezzel a dízelét, amelynek részesedése 16,4 százalékról 13,6 százalékra zsugorodott.

Pár autógyártó is így gondolta és most szembesülnek a valósággal. A támogatások (amik kompenzálják valamilyen szinten az új technológia gyors értékvesztését) csak gyorsítják az alapvető folyamatot.

Napelemeknél is megtörtént ez nem is olyan régen. Most ott tartunk (az EVknél), hogy jön a védővám. A napelemeknél utána dömping jött és az európai napelemipar kb megszűnt... (szép kilátások...) https://www.blackridgeresearch.com/blog/top-solar-pv-module-panel-manufacturers-companies-suppliers-producers

Januári.

Ez meg a mostani:

According to data from the Norwegian Public Roads Administration (OFV), 7,893 electric cars were registered in Norway in May.

These figures represent 2,158 units fewer than in April and 2,880 fewer than in the same month of 2023.

The proportion of battery electric vehicles (BEVs) in new passenger car registrations fell from 80.8 to 77.0 per cent compared to May last year. It also fell compared to April, when the figure was 89.4 per cent.

Link: https://mobilityportal.eu/norway-registered-7893-new-evs/

Hja, egy 5,5 millió lakosú picsafüst országban gyorsan változnak ám a százalékok! 2,9 milliós szem. gépkocsi állomány ...

trey @ gépház

A tendencia ilyen. Hol fel, hol lefele mutat. Most éppen lefele (óriásit zuhant a topik címe).

A tendencia az folyamatos növekedés. Még az általad linkelt pesszimista cikkben is folyamatos növekedés van, a cikk mindössze arról szól, hogy nem elég gyors az a növekedés valami légbőlkapott növekedéshez viszonyítva.

Az meg, hogy a düddő barátaid politikailag mit tudnak a világra ráerőszakolni, vajmi keveset árul el a "jóságáról". :D

Mármint az ICE párti bohóc haverjaid az EU autógyárak élén? Hát igen, azok balfaszok.

hogy nem elég gyors az a növekedés valami légbőlkapott növekedéshez viszonyítva

Milyen szépen szembehugyoztad a múlt heti véleményed :D

Mármint az ICE párti bohóc haverjaid az EU autógyárak élén? Hát igen, azok balfaszok.

Bizony! Azokból keresztfinanszírozzák az eladhatatlan EV-ket.

Ez az a csudatech. amit az autógyárak az ICE eladásokból dotálnak, a kormányok meg költségvetésből. Aztán így is csak nyögve vánszorog. :D

:D  :D  :D

Építsetek töltőállomásokat, oldjátok meg a hatótáv problémákat, a megbízhatósági problémákat, az tűzveszélyt, a borzasztósági ár problémákat, aztán majd elbeszélgetünk az EV témáról :D

1%-os penetráció HU-ban ...  faszom :D

trey @ gépház

Az az 1% penetráció semennyire sem érdekli az autógyárakat. Nekik az ügyfelük az új autó vásárló. Ahhoz pedig az általad linkelt adatokat használhatják pl: https://executivedigest.sapo.pt/wp-content/uploads/2024/06/Mobility-Consumer-Pulse-2024_Overview.pdf

 

Hatodik oldal. 2024-ben:

  • 18%-a a jelenlegi ICE vásárlóknak következő autónak BEV-et választ.
  • 20%-a PHEV-et vesz következő autónak
  • 17% mondta, hogy még vesz egy utolsó ICE-t és utána már BEV-et vesz.
  • 14% monta, hogy vesz egy utolsó használt ICE-t és utána vesz (gondolom egy használt) BEV-et
  • 21% mondta, hogy nem tervezi BEV vásárlását egyáltalán. (ez 2021-ben még 24% volt).

 

A 21% legnagyobb problémái:

- 45% szerint a BEV túl drága

- 33%-nak vannak fenntartásai a BEV töltése miatt

- 29% aggódig a hatótáv miatt

 

Megjegyzés: a BEV (elektromos) autók iránti érdeklődés kb 2 szeres a prémium/luxus szegmensben mint a tömeggyártott autóknál...

 

Szóval minden autógyártónak gratulálok aki ebből azt szűri le, hogy vissza kell állni ICE gyártásra...

 

p.s.

Szerinted egy autógyár aki világ életében ICE-t gyártott milyen pénzből indítja be a BEV gyártását? Az meg tényleg mindősíthetetlen kategória aki veszteséggel árulja céltalanul... Xiaomi veszteséggel árulja pl de ők piacot akarnak venni, ma már minden valamirevaló gyártó keres rajta még a legpuruttyább Stellantis is: https://edition.cnn.com/2024/02/15/business/stellantis-earnings-electric-vehicles/index.html

Electric vehicles are finally turning a profit for Stellantis, CEO Carlos Tavares said Thursday, and, in contrast to some rivals, it will not cut back on producing EVs.

 

While non-union electric vehicle maker Tesla is the most profitable US automaker,... (Ennyit arról, hogy veszteséges EV-t gyártani...)

Jó terelési kísérlet, de itt a fórumtéma az "Óriásit zuhant az elektromos autók eladása".

Nem az EU, nem a környezetvédelem nem a futó elektromosok Magyarországon, hanem az "elektromos autók eladása".

McKinsey alapján igény lenne EVkre, EUn kívül minden jelentős piacon növekedésben is vannak.

Sőt még itthon is növekedésben van az arányuk az új autók között (tudod a téma az elektromos autók eladása) https://www.acea.auto/pc-registrations/new-car-registrations-4-3-in-june-2024-battery-electric-14-4-market-share/

2023 júniusban 4.1% volt a BEV, 2024 júniusban 7.4%. (ha már eladásról beszélünk 😉)

Kedves nns, sajnálattal közlöm, hogy azért nincs igazad, mert a 4.1 -ről 7.4 -re való emelkedés zuhanás az azért pocsék, mert 12, á, 35, francokat, legyen inkább 200 volt a cél érték, és mivel ezt nem teljesítette, hát zuhant. Érted?

Ha nem érted, akkor elmagyarázom neked Trey kompatibilis módon:

Azért! Mert! Csak!

:-)

https://ofv.no/bilsalget/bilsalget-i-juli-2024

Júliusban meg emelkedett az EV-k aránya, az összeladások csökkentek.

In July, 6456 new passenger cars were registered, 1069 fewer (-14.2%) than in July 2023. Among the new passenger cars, zero-emission cars had 91.9 percent market share in July, the zero-emission cars' market share in July 2023 was 81.7%.

Júniusban meg:

In June, 17,512 new passenger cars were registered, 1946 more (+12.5%) than in June 2023. Among the new passenger cars, zero-emission cars had 80.0 percent market share in June, the zero-emission cars' market share in June 2023 was 82.2%.

Szépen stabilan 80% felett az EV eladások, 80 és 91% között ingadozik. Ejnye, hát miért nem tanulnak tőled, hogy az EV egy nagy szar?

Van ahol jól működik a politika? :)

Van olcsó áramuk, megszokták az állófűtés miatt a kocsik elektromos hálózatra kapcsolását, nincsenek nagysebességű autópályák. Ebben az esetben te milyen autókat támogatnál?

Amúgy egy kis történelem: https://www.bbc.com/news/uk-scotland-63375504

Here they saw a Fiat Panda which had been converted from petrol to electricity.

 

They imported a similar car into Norway and used the first modern-day EV on the country's roads to launch a campaign of civil disobedience, making a point about how it needed to embrace an alternative to polluting fossil fuel vehicles.

They racked up fines as they drove the car through toll booths, parked illegally and refused to pay vehicle taxes, arguing that this new form of sustainable transport should be free of these levies in order to make it more attractive.

Mellé.

Ez a megtolás 1990-ben történt. 😉

 

És hihetetlen módon akkor ott nem lett elektromos autó menyország. A technológia nem volt kész. Sok évig ment ez míg a technológia el nem érte azt a szintet, hogy tömegével legyenek elektromos autók. Azóta szépen veszik vissza a támogatást. Szóval az ottani növekedés egy támogatást leépítő időszakkal együtt történt/történik. (pont nem a támogatások növelése miatt)

1,91 milliárd dolláros nettó profitot könyvelhetett el idén január és június között a kínai BYD elektromos autókat gyártó cég – írja a Reuters. Kijelenthető, hogy jelenleg a BYD a villanyautó-piac legnagyobb szereplője, a Tesla eladásait 2023 végén szárnyalták túl először. Idén júliusban a kínai cég felelt az elektromosautó-eladások 21 százalékáért globálisan, ami 1,2 millió eladott autót jelent.

Ilyen az, amikor egy piac épp hanyatló módon a pokolba lovagolva lezuhan a padlóra és elmúlik... ja, trey különbejáratú kis világában. :D

Hát ugye, a Toyota, ami a világ vezető autógyára, egy évben gyárt 9.3 millió autót, az havonta kevesebb, mint 800 ezer autó.

Ehhez képest az EV-k tök jól állnak.

A BYD profitja is szépen nő.

https://www.barrons.com/news/chinese-ev-giant-byd-posts-half-year-net-p…

De könyörgöm, itt nem arról győzködtetek 3 éve, hogy 3 év múlva még mindig nagyítóval fogjuk keresni a villanyautókat, hanem már akkor azon röhögtetek, hogy valaki még ICE autót vesz és már mindenki is azzal fog járni.

Miközben még mindig azon erőlködtök 2024-ben, hogy bizonygassátok, a kínaiak - főként a saját piacon - kurva sok villanyautót adnak el belföldre* :D

(* vajon miért és mennyi incentives mellett :D)

trey @ gépház

De könyörgöm, itt nem arról győzködtetek 3 éve, hogy 3 év múlva még mindig nagyítóval fogjuk keresni a villanyautókat, hanem már akkor azon röhögtetek, hogy valaki még ICE autót vesz és már mindenki is azzal fog járni.

Idéznél ilyet? Mert könnyen lehet, hogy ez az állítás a kis különbejáratú világodban létezik csak szalmabábként.

Jajaja :D Tudod az én világom nem csak a HUP-ra korlátozódik (nehéz lehet ezt egy tanyán lakó home office betyároknak elképzelni, ezt aláírom) és a Ti itt, az EV-fanboyok gyülekezetét jelenti. Beszéltek faszságokat, aminek a közelében nem vagyunk.

A múlt héten még azt tagadtad, hogy Európában bajok vannak. Azzal vitatkoztál, hogy azt állítottam, nem az EU által vizionált ütemben halad az európai EV-re váltás. Most éppen a kínaiakkal takarózol.

trey @ gépház

Most komoly arccal azt akarjátok elmesélni, hogy ti (EV-buzik, mondjuk te csak imitálója, mert EV-d sincs és nem is vennél, mert szar) nem azt hadováljátok itt mindenkinek, hogy az EV a jövő, hogy az EV a legjobb, hogy mindenkinek is EV-t kéne vennie? :D

Hallod, ezek a flame-ek ebből a faszságból indultak itt a HUP-on (is). Nem fogok neked keresgetni, de ha tagadod, akkor kb. a HUP-on (és máshol) évek folyó EV-flame-ek létét tagadod, azt meg kurva könnyű cáfolni. Keresgélj!

trey @ gépház

Én nem vagyok EV buzi, egyszerűen aktuális számokat hozok az autópiacról, te meg jössz egy-egy anekdotával és haknizol velük hetek óta, hogy szar az egész és olyan mondásokat tulajdonítasz másoknak, amit rajtad kívül senki nem írt, visszaidézni képtelen vagy. Classic trey.

Jaja, de azt nem teszed hozzá a számaidhoz, hogy az EU-s haverjaid azzal vádolják a kínaiakat, hogy egyrészt belföldön (:)) másrészt dömping áron (gy.k.: mesterségesen, kb. előállítási ár alatt) hozzák létre ezeket a számokat és ezért basznak büntetővámokat a termékeikre az EU-ban, Kanadában stb.

"Jól fogy" _Franko_ világában .... :D

trey @ gépház

az EU-s haverjaid azzal vádolják a kínaiakat

Úgy érted, hogy az autógyárakat vezető balfasz bohóc haverjaid lobbija? :D

ezért basznak büntetővámokat a termékeikre az EU-ban, Kanadában stb.

A védővám még soha nem mentette meg az elavult ipart, csak meghosszabbította annak az agóniáját. És azt tudjuk, hogy az EU autóipara elavult és 10-15 éve lejtmenetben van, mert basztak az EV fejlesztéssel foglalkozni. USA autóipara is ugyanebben a szopásban van, csak ott a Tesla felhúzza a számokat és jótékonyan eltakarja azt, hogy az összes többi autógyár fut a piac után, nem vezeti azt.

Igen, nyilván lehet azt gondolni, hogy úgy se lesz belőle semmi, csak annak ez a következménye. Egyébként szerinted mit kellene tenni az EU autógyárainak? Kibaszni a teljes EV fejlesztést, lezárni az EV importot, és? Hogyan tovább?

Milyen sakk-matt? Hitetetlen, ott tartunk, hogy berosáltál... :D

Szóval mi menti meg az EU piacot? Egy szűkülő ICE piacra fejlesszenek? Egy szűkülő plug-in piacra fejlesszenek? Hagyják USA és Kína dominanciáját az EV piacon? Mit fognak gyártani 20 év múlva és kinek fogják gyártani? Kínai technológiát fognak licencelni?

Te egyszerűen elvesztetted a kapcsolatod a realitással, ha úgy gondolod, hogy az EV egy múló szeszély.

Az a sakk-matt, hogy a számaidat nem a piac, hanem a dömpingár hozza össze. HTH

Te egyszerűen elvesztetted a kapcsolatod a realitással, ha úgy gondolod, hogy az EV egy múló szeszély.

Ilyen állítás nem volt, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb mindenki torkán le fogják nyomni, hacsak addig valami ÚJ VILÁGMEGMENTŐ tech. nem érkezik :D

trey @ gépház

Az a sakk-matt, hogy a számaidat nem a piac, hanem a dömpingár hozza össze. HTH

Az EU és a németek külön egy évtizeden keresztül toltál a lóvét számolatlanul az európai autógyártásba, tolták a különféle támogatásokat, keresztfinanszírozásokat, K+F pénzeket. Mire jutott ebből az EU autóipara? Kiadtak egy csomó EV autót a prémium szegmensben.

Ilyen állítás nem volt, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb mindenki torkán le fogják nyomni, hacsak addig valami ÚJ VILÁGMEGMENTŐ tech. nem érkezik :D

Önként veszik tömegek, a piac növekszik, folyamatosan. Hogy az EU elbaszta kb. az egyetlen lehetőségét? Ebben egyetértünk.

A nem fogy jól a magyar nyelvben jelen idejű kijelentés.

Amivel kevered: nem fog jól fogyni

Ilyet pedig senki sem állított, hiszen kijelentettem, 100% biztos vagyok benne, hogy így vagy úgy le fogják az emberek torkán nyomni.

Szóval nyugodtan, semmit sem fogsz vele bizonyítani. Az a jövő.

Én meg a 3 évvel ezelőtti kijelentéseket cáfolom, amik arról szóltak, hogy mindent letarolnak az EV-k.

trey @ gépház

Egyetértünk: világszinten jól fogy, prosperáló a piac, az EU autógyártása meg kompletten elbaszta az utóbbi 10 évét. :D

Én meg a 3 évvel ezelőtti kijelentéseket cáfolom, amik arról szóltak, hogy mindent letarolnak az EV-k.

Idézz már egy ilyet, mert ez csak a fejedben létezik.

Nem, klasszik _Franko_, aki szalmabábokat állít.

Nem jól fogy, hanem a piacot torzítva tud eladásokat eszközölni, másrészt otthon generál marketing eladásokat. Miért? Mert ez az érdeke. Mert az EV-zéshez szükséges ritkaföldfémek nagy részét birtokolja. Hallo, McFly?! Összefüggések?

https://index.hu/gazdasag/2023/12/21/ritkafoldfemek-kina-technika-finom…

(joker kérdés: hol használnak az EV-kben ilyet?)

trey @ gépház

Nem jól fogy, hanem a piacot torzítva tud eladásokat eszközölni, másrészt otthon generál marketing eladásokat.

Ez az új mantra? Tehát most már vannak eladások, jó az EV, de piactorzítás van, attól van mindez? :D

Mert az EV-zéshez szükséges ritkaföldfémek nagy részét birtokolja.

Nem birtokolja, de jellemzően Kína épített bányákat az utóbbi 20 évben. Mégis mi tartotta vissza a többi országot, hogy ritkaföldfémek bányászatába fektessen pénzt? Semmi. Van bőven európai ritkaföldfém tartalék, fel van kutatva, csak bányát kellett volna hozzá építeni, ismét egy olyan sztori, amiben 10-15 évvel ezelőtt kellett volna felébredni, de akkor az autóipari benzingőz-lobbi múló szeszélynek gondolta az egész EV-t, konkrétan csak a kötelező minimumot tették bele. Ezt amúgy leírják a linkelt cikkben és a cikk hivatkozásaiban is, de gondolom csak a címét olvastad el, szókás szerint. Hallo, McFly?! Összefüggések? :D

Semmilyen új mantra nincs, a keservesen összevadászott számaid mesterséges számok. Eladás az, amit a piac által szabályzott keretek közt érnek el, nem az, amit utána 100%-os (LOL) büntetővámmal sújtanak, meg amit saját piacon mutat fel egy általatok kommunistának tartott rezsim :D :D :D :D

Erőlködhetsz, nagyon nehezen jön össze neked ez :D

trey @ gépház

Nekem majd akkor jön ez az EV éve, amikor befizetek egyre!

Igen, classic trey, ezt ismerjük, hogy egy technológia addig szar, amíg nem kezded el használni és utána rögtön minden más szar lesz, amiről váltottál. A kognitív disszonanciád mértékegysége parszekben mérhető... :D

Nem klasszik _Franko_ fordítva! Majd ha a tech. megérik arra, hogy használjam, akkor használom. A másik verzió, hogy rá leszek kényszerítve.

A másik mérföldkő még az lesz, amikor majd beközlöd, hogy neked is megjött a tech., te már azzal jársz, mert jelenleg te ez a hiteltelen fószer vagy:

Bort iszik, vizet prédikál.

:D

trey @ gépház

Majd ha a tech. megérik arra, hogy használjam, akkor használom.

Ahja, csak közben képtelen vagy feldolgozni agyban, hogy másnak már rég megérett arra, hogy használja. Classic trey a classic kognitív disszonanciájával. :D

A másik mérföldkő még az lesz, amikor majd beközlöd, hogy neked is megjött a tech., te már azzal jársz, mert jelenleg te ez a hiteltelen fószer vagy: Bort iszik, vizet prédikál.

Ó, én tudok már most is tisztán EV módban menni... ha ingáznom kellene, már rég tisztán EV lenne, de mivel nem ingázok melóba, mert nem vagyok hülye, új autót meg nem veszek, mert nem vagyok hülye, így még nincs tisztán EV autóm, a következő az lesz 3-5 év múlva, mert akkor már lesznek Corolla/Prius méretű EV autók 10-11 éves korban.

Semmilyen új mantra nincs, a keservesen összevadászott számaid mesterséges számok.

Á, de a keservesen összevadászott cikk, amiben pár tucat tulaj fele azt mondta, hogy talán ICE-t vesz legközelebb, az nagybetűs tény... :D

Eladás az, amit a piac által szabályzott keretek közt érnek el, nem az, amit utána 100%-os (LOL) büntetővámmal sújtanak, meg amit saját piacon mutat fel egy általatok kommunistának tartott rezsim :D :D :D :D

Van kínai gyártón kívüli piac is, az is hasít. Csak az EU gyártók szopnak, mert bealudták az EV piacot.

Erőlködhetsz, nagyon nehezen jön össze neked ez :D

Figyelj, trey, az egész téma kapcsán a te izzadtságszagod érződik, ahogy próbálsz állandóan kifogásokat keresni egy olyan témában, amihez lófaszt se értesz, de zsigerből utálod.

Természetesen, hiszen az olyan tényeket szereted figyelmen kívül hagyni, hogy a BYD "eladásai" kb. illegálisak, az EU éppen dömpingellenes vizsgálat alatt tartja, a dömpingárat pedig a versenyhivatalok büntetik. Illegális. Ezt szeretnéd te eladni nekem, mint legit eladásokat :D :D :D :D

trey @ gépház

a BYD "eladásai" kb. illegálisak

[...]

az EU éppen dömpingellenes vizsgálat alatt tartja, a dömpingárat pedig a versenyhivatalok büntetik. Illegális.

Aztakurva! Te megint feltaláltál valamit! 🤣🤣🤣

Tudod jogállamiság van! Ha valami nem tetszik a hivatalnak majd megbírságolja őket, de nincs "illegáis eladás". 🤣🤣🤣

Amikor betiltatják egy termék importját, akkor az mi? Leszedetik a polcokról?

Betiltották a kínai EV importját? Leszedették a polcokról? Jogállamban nincs visszamenőleges jogalkalmazás!

Hallod, annyi balfaszságot hordasz össze, hogy az fáj.

Te amúgy meleg vagy? Azok tolják ezt a gyagyás femini stílust!

Elképzelem ahogy leszólít egy ballonkabátos ideges fickó: "Szia uram, pult alóli BYD villanyautó érdekli? Most esett le a kamionról, de teljesen patent, papírokkal meg miegymás. Ha ötöt vesz zsugorfóliában, adok hozzá ajándék hosszabbítót, ez most nagyon megy, anyámnak is ilyet vettem, atomzsír, ingyen lehet lehet tölteni ha a szomszéd nincs otthon és van egy kerti konnektora... Na, érdekli?"

Komolyan Trey, illegális BYD? Ez oltári... :-)

Próbálom levezetni, hogy én mit gondolok az "eu autógyártók lemaradtak" témában. Szerintem nem technikai, elavultsági gond van.

Az európai gyártók sehonnan nem tudtak (eddig) olyan mértékű támogatást szerezni ami azt lehetővé tenné, hogy a kínaiakkal az ő árszintjükön versenyezzenek. Az európai melós annyiért nem dolgozik mint a kínai/filippinó vagyis - gazdaságilag megoldhatatlan a dolog. Innentől (egyelőre) nem is lehet az igazi versengés a fő stratégia.

Az egy másik "mese", hogy a piszkos libernyák németek kb ezért szippantják fel a sok bevándorlót - mert azok olcsóbban hajlandók dolgozni és még a szociális háló fenntartásával együtt is jól járnak - hosszú távon gondolom (népesség, nemzeti termék, stb). Mondjuk ezzel egy húron pendülünk velük, mert ha bejön a nagy magyar akkuprojekt akkor fog keveredni némi filippinó vér az ősmagyar génállományba is. ;D

Amit látunk a kínai vs többiek sztoriban az engem picit a Dacia (Skoda kezdete?) sztorira emlékeztet: gyártsunk olcsón, olcsó autót a népnek, ami nem sokkal "szarabb" mint az éppen legalsó szint. Viszik mint a cukrot, de versenyezni azóta is csak azok akarnak vele, akiknek amúgy is az olcsóság volt az egyik fő profiljuk és a többiek köszönik szépen jól el vannak kifinomultabbnak mondható modellekkel magasabb árszinten.

A védővám (?) a japánok ellen valamennyire működött kb 10 évvel ezelőttig, a kínaiakkal szerintem ugyanezt már nem lehet eljátszani, mert villámgyorsan "belföldre" telepítenek mindent ami kell. Nem irigylem "brüsszel" melóját, hogy a gazdasági közösség érdekeit hatékonyan megvalósítsa.

Szerintem nem technikai, elavultsági gond van.

Nem tudunk olcsó EV-t gyártani. Vagy nem akarunk. Ez viszont oda vezetett, hogy 10 év alatt az EU autógyára a piaca jelentős részét elvesztette, 17 millióról 12 millióra esett vissza az autógyártás volumen. Tudunk gyártani ICE-t, csak azt meg nem veszik annyira, mint régen.

Én azt írtam, hogy nem akarunk (egyelőre). Meg én azért más tényezőket is mögé látnék szívesen :) a csökkenésnek, de azok nem adnak magyarázatot ekkora visszaesésre.

Pl. jó lenne, ha zajlana egy valamekkora kiterjedésű életmód váltás a hanyatló nyugaton (közlekedési szokások), amihez nem kell annyi autó ill. hogy minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a mai autók már sokkal tovább használhatók mint a régiek és van egy elmozdulás a racionálisabb irányba a fogyasztási szokásokat illetően (nem veszünk 3-5 évente újat), vagy mondjuk a covid vagy a közelben zajló háború kapcsán kialakult kisebb-nagyobb válságok "átrendeztek" fejekben dolgokat.

Meg én azért más tényezőket is mögé látnék szívesen :) a csökkenésnek, de azok nem adnak magyarázatot ekkora visszaesésre.

2010-ben az EU gyártott ~17 millió (szinte kizárólag ICE) autót, az EU országok vettek ~15 millió ICE-t és ~2 ezer EV autót. 2023-ban az EU gyártott ~12 millió (nagyrészt ICE) autót és eladtak ~12 millió ICE-t és ~3,3 millió *EV autót. Nehéz nem arra gondolni, hogy az EU kimaradt a *EV autók gyártásából és ez látszik az autógyárak lobbizásából is. Csak nincs tovább hova lobbizni, lehet szénné vámolni az importot, de ettől még az van, hogy 2018 óta folyamatosan csökken az ICE részarány százalékban és darabszámban is.

Amúgy ezek a vádak nem teljesen alaptalanok de nem is teljesen jogosak. Érdekes olvasmány ez is: https://dialogue.earth/en/business/life-after-subsidies-for-chinas-evs/

A Magyar Kormány támogatása BMW, BYD stb felé EV támogatás, vagy iparfejlesztési támogatás?

EU gyárak is kaptak EV fejlesztésre pénzt (mint a fenti linkem mutatja hidrogénes fejelsztésre is és még sok másra).

Amivel a kínaiak többet kaptak azok az ipart beindító támogatások, de ilyeneket minek kaptak volna nagymultú tőkeerős vállalatok?

Persze, hogy nem alaptalanok, magad is elolvashatod:

Olyan válasz jöhet Kínából a villanyautó vámra, amely egymásnak ugraszthatja az uniós országokat

Azok után, hogy az Európai Unió büntetővámokat vetett ki a Kínában gyártott elektromos autókra,

[...]

Az európai büntetővámok a versenytorzító kínai állami támogatások kompenzálására a jelenlegi 10 százalékon felül további 17,4 és 38,1 százalék közötti vámokat határoznak meg. Az európai bejelentés nem sokkal azt követően érkezett, hogy Washington 100 százalékos, Törökország pedig 40 százalékos kiegyenlítő vámot vetett ki a Kínában gyártott elektromos autókra.

[...]

Peking már tavaly ősszel vizsgálatot indított ezek ellen, miután az EU megkezdte az elektromos járművekre vonatkozó dömpingellenes vizsgálatát

További hír:

Kanada 100 százalékos vámot vet ki a kínai elektromos járművekre

A kanadai kormány bejelentette, hogy 100 százalékos importvámmal sújtja a kínai gyártású elektromos járműveket. Ez megegyezik az Egyesült Államokban bevezetett vám mértékével, és amire a nyugati országok kormányai szerint azért van szükség, mert Kína az állami támogatásokkal tisztességtelen előnyhöz juttatja saját gyártóit.

[...]

Ezek nem a "jól fogy", hanem a mesterségesen felpumpált dolgot igazolja. A BYD fele forgalmát belpiacon realizálja (hahahah, megtámogatva nyilván vastagon), a többit meg a fentiek szerint.

trey @ gépház

Azon azért gondolkodj el, hogy ha az elektromos autók használhatatlanok lennének mert a kutyának sem kellenének akkor mi a fenéért is vannak ezek a védővámok?

Csak nem azért mert letarolnák a piacot amit kb mindenki előre jelzett, hogy ez lesz. A Tesla még mutatta is, hogyan kell ezt csinálni. És még ettől sem kapott észbe sok gyártó mert az EV nem kell senkinek.

Akkor mit is védővámozunk???

u.i.

1.

A mesterségesen felpumpáltra csak annyit, hogy Kína gazdasága így működik. Az elektromos autó abszolút nem kivétel ez alól. De ehhez hozzá kell tenni, hogy őrületes iparfejlesztés történik arrafelé. Kezdő vállalkozások vagy kapnak pénzt a piacról vagy kapnak pénzt az államtól. Kínában az állam támogatja a stratégiai ágazatait. De ez nem példa nélküli. Például: https://www.portfolio.hu/uzlet/20100425/veszteseges-uzlet-az-amerikai-autogyartok-megmentese-132140 

2. A BYD kínai belpiaci gyártó. A fejlődése adott pontján lépett ki a világpiacra. Mint a legtöbb vállalat. Ezen azért ne csodálkozzunk már el...

Hát, havonta átlag ~6 millió autót gyártanak világszerte, ebből jelenleg ~1,2 millió EV és ennek a 21 százalékát a BYD gyártotta, ráadásul vastag profittal, nem veszteséggel, mint a Ford vagy a VW.

Eléggé messze van az EV gyártás attól, amit próbálsz kihozni belőle.

Te írtál olyan faszságokat, hogy nem fogy. Aztán csak eladtak 1,2 milliót belőle egy hónapban.

Tudod, a fő probléma még mindig az, hogy 2010-ben az európai autógyártás adta a világ termelésének a harmadát, 2024-re meg az ötödét se. És nem csak arányaiban esett, hanem 17 millióról 12 millióra. Találd ki, mi történt az elmúlt 10-15 évben, amiről teljesen lemaradt az európai autógyártás.

Teljesen nem maradt le, mert pl. a BMW több elektromos autót adott el tavaly Európában, mint a Tesla. A Volkswagen és a Renault, Opel is kapaszkodik. Amiben igazán lemaradtak, vélhetően ezért is drágábbak az autóik, az az akkumulátor gyártás / beszerzés.
Amíg ilyen magasan vannak az árak és nem fogy olyan sok EV, addig még van esélyük versenyben maradni.
A kilátások azonban valóban elég rosszak, de én azért nem temetném ezeket.

Teljesen nem maradt le, mert pl. a BMW több elektromos autót adott el tavaly Európában, mint a Tesla.

Európában lehet, utóbbi 12 hónapban a BMW eladott ~375 ezer EV-t, a Tesla meg ~1,8 milliót. És nem az EU piac számít, az egy kicsi és telített piac.

Szerkesztve: 2024. 08. 31., szo – 20:57

Kipróbáltam a frissített Model 3 Performance-t. Ami szembetünő, kivágták a mód váltó kapcsolót: Ha nyugiban nyomtam neki teljesen kellemesen suhan, ha lepadlózom akkor letépi a fejeket. Teljesen felesleges egy autóba a sport, economy meg minden szar kapcsolóállás. Amikor szükség van az erőre, akkor nem akarom keresgélni, találja már ki a gázpedál alapján, hogy mit akar a vezér! Tudom jöbbek majd a kapcsolgatós huszárok, de hát kell hogy legyen fizikai kapcsoló, meg Ilonka megint spórolt néhány bitet, hogy nem kell a képernyőn kapcsolni... De hát minek!? Meg hát "Ilonka" ugye soha nem fejlesztett a Teslába semmit, már akkor vásárolta fel, amikor a Tesla már készen volt... Ő az amerikai szaknévsort fejlesztgette utoljára "HTML-ben".

Egész éjjel hűtötték a tűzoltók a füstölő Konát

Tegnap este füstölő elektromos autóhoz riasztották a tűzoltókat. A pilisborosjenői önkéntes tűzoltó egyesület elsőként érkezett a Lidl parkolójában álló Hyundai Konához, melynek akkumulátor-csomagja irányából áramlott a füst.

[...]

Az autót az éjszaka folyamán folyamatosan hűtötték, hogy elkerüljék az újra és újra felmelegedő akkumulátor kigyulladását. Az akku hűtéséhez e-oltólándzsát is bevetettek, amivel az akkumulátor burkolatát átütve, közvetlenül lehet hűteni a cellákat.

[...]

A riasztást követően több mint 12 órával, reggel 9 óra után végre az autót biztonságosan elszállíthatónak minősítették.

🤦‍♂️

trey @ gépház

Oszt? Kiégett? Nem égett ki. Eloltották? Eloltották. Az eloltott autó is teljesen ép, nem lángol úgy, mint egy dízel Mercedes, remek példa arra, hogy mit jelent egy országos hírekbe főcímre kerülő EV tűz és mit jelent egy mindennapos porig égő autó, ami még a helyi hírekbe is a kis színes blokkba kerül... :D

https://villanyautosok.hu/wp-content/webp-express/webp-images/doc-root/…

vs.

https://vezess2.p3k.hu/app/uploads/2023/02/mercedes-tuz-m86-2-700x449.j…

 

Ez az igazi kettős mérce.

És így jutottunk el a valid kérdés "mennyire nehéz eloltani az EV szart / mennyivel nagyobb teher a tűzoltóknak eloldani egy EV fost stb" a személyemmel való foglalkozáshoz, csak azért, mert rámutattam egy számodra kényelmetlen témára. :D

Li akkumulátor elektromos tüzét oltani EN 15276-10 szabvány szerint működő aeroszolos oltóval lehet ami 4.5-15 sec alatt eloltja a tüzet. Kiterjedt tüzet szilícium-oxid oltógranulátummal lehet, amit a a DIN EN 3-7 szerint tesztelt az MPA Dresden az A, B, D és F tűzosztályokhoz. Az Aeroszolos oltótechnológiát be szokták építeni az autóba, míg a szilícium-oxid oltógranulátumot a tűzoltók használják. Remélem  kielégítő a válasz.

A visszagyulladás veszélye miatt.

Ahol nincs oxigén vagy hő ott nincs visszagyulladás. Lehet jól jött volna egy kémia app anno neked. Egy jótanács, vizet ne használj, mert az Li reakciójához katalizátor. Azzal lehet szép nagy fákját csinálni.

Igen, ezért szokták vízzel teli kádba meríteni az ilyen fosokat. Biztos se kád, se hidrogénperoxid-hipermangán-snake-oil (vagy mit citáltál) nem volt kéznél, ezért maradt a 12 órán keresztüli helyszínen szobrozás és vízsugárral való visszahűtés.

Sziahelló!

trey @ gépház

Jaja, a faszodra húzhatod a kémiaórai kémiádat és pörgetheted, ahogy Öveges Józsi bácsi joviálisan lítiumot futkároztatott a víz felszínén :D

Ez itt a való világ*, nem kísérlet.

(* egy tűzoltó szakasz 12 órás szórakoztatása)

trey @ gépház

A fenti linkben nem az a hír, hogy kigyulladt.

 

A hír az, hogy kigyulladt ÉS 300kUSD-be került.

Amikor valaki értelmetlenül 300k USD-t (kb 120millio forint) eléget, arra a kisember felkapja a fejét.

 

Tudod, aki alapvetően munkából keresi a pénzét (kisember), addig a pénzt is úgy méri, hogy mennyi melóba kerülne.

Pl. egy ápoló felsohajthana, hogy ehhez legalább 200ezer szaros pelenkát kellene kicserélnem az elfekvőben (bocs krónikus osztályon). Oszt' a végén szarrá megy ez is.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A hír az, hogy kigyulladt ÉS 300kUSD-be került.

Hogy lett 300k? "The price of the 2024 Tesla Cybertruck starts at $81,895 and goes up to $101,985 depending on the trim and options."

Amikor valaki értelmetlenül 300k USD-t (kb 120millio forint) eléget, arra a kisember felkapja a fejét.

Mert egyéb drága sportautók nem égnek porig időnként? De, porig égnek, csak nem kerül bele a hírekbe, mert nincs hírértéke, nem szenzáció.

Oszt' a végén szarrá megy ez is.

Mint minden is.

Kormányunk elkötelezett az elektromobilitás iránt, a júliusi akcióterv a következő:

  1. A könnyű tehergépjárműveket érintő AFIR-szabályozás szigorítása szükséges. Minden egyes töltőállomás teljesítménykapacitását 900 kW-ra kell növelni. Egymás közti távolságuk ne haladja meg az 50 km-t.
  2. Az Európai Unióban működő üzemanyagtöltő-állomások 80%-án biztosítani kell legalább 150 kW, de lehetőleg 300 kW teljesítményű gyorstöltőt az elektromos járművek számára. További töltési lehetőségeket kell biztosítani lakosságilag frekventált területeken (bevásárlóközpontok, parkolók).
  3. EU-s szintű támogatási program létrehozása szükséges a nyilvános töltőhálózat fejlesztésére. Ezen felül a háztartási töltőállomások számára állomásonként 900-1500 euró támogatás bevezetése javasolt.
  4. A villamosenergia-hálózat gyorsabb fejlődésének elősegítése érdekében egyszerűsíteni kell az engedélyeztetési eljárásokat.
  5. Az állami szabályozás enyhítése szükséges a kutatás-fejlesztés, ipari megvalósítás, valamint a szén-dioxid-semleges járművek gyártása és ellátási láncának támogatása érdekében.
  6. A kereslet növelése érdekében az Európai Unió polgárai számára 4500 eurós, tisztán elektromos járművek vásárlására fordítható támogatást szükséges biztosítani.
  7. A használt elektromos járművek vásárlását és lízingelését a használtautó-piacon egyedi támogatások bevezetésével kell ösztönözni. A használt autókkal kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy jelenleg nincs másodlagos piaca az elektromos autóknak, ezért nem lehet előre kalibrálni a támogatásokat. Olyan standardokat kell létrehozni, amelyekkel megfelelően lehet meghatározni az akkumulátorok élettartamát – hangsúlyozta.
  8. Európai flottafelújítási rendszer bevezetése szükséges a kereskedelmi célú közúti közlekedési flották fejlesztésére, a közepes és nehéz tehergépjárművekre, autóbuszokra, és távolsági buszokra való átállás felgyorsítása érdekében.
  9. Javasolt az akkumulátorok vagy azok részeinek cseréjére vonatkozó technológiasemleges eljárások előmozdítása, ezáltal támogatva a használt járművek hosszú élettartamát.
  10. A használt akkumulátorok kötelező újrafeldolgozása és megbízhatósági tanúsítvány bevezetése.
  11. A közlekedés fenntarthatóbbá tétele: a vasúti közlekedés előtérbe helyezése mellett a közúti közlekedést szén-dioxid-semlegessé kell tenni.

Megkezdődött a német autóipar haláltusája.

Olyanra készül a Volkswagen, ami még sosem történt a cég 87 éves történetében: költségcsökkentési okokból két németországi gyárát is bezárná, egy nagy autógyárat és egy alkatrészelőállító üzemet.

[...]

A 680 ezer embert alkalmazó Vokswagen - Németország legnagyobb ipari munkaadója - fel akarja függeszteni az 1994 óta érvényben lévő munkahelybiztonsági programját is, ami 2029-ig megakadályozta volna a leépítéseket azáltal, hogy a munkástanács egyetértéséhez kötötte azokat.

[...]

A cégvezetés a nehéz gazdasági környezettel, az új európai versenytársakkal és a zuhanó versenyképességgel magyarázza a tervet. A vállalat az elmúlt öt évben értékének közel egyharmadát veszítette el, amivel a legrosszaul szereplő európai autógyártónak számít.

Lehet lázadni a haladás ellen, de a vége az lesz, hogy a fejlett EU visszazuhan az fejletlen orosz gazdasági régió szintjére. Az USA meg mindent is visz.

Van/volt a környezetemben rengeteg VW autó. (skoda octavia, VW passat tobb evjarat es felszereltseg, caddy transporter (t3,t4,t5), vw polo, audi a4, stb, stb).

 

A véleményem tömören: pusztuljon.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Audi a belgiumi üzemét zárja be 3000 dolgozót rúgnak ki - ott gyártották a Q8 e-tron elektromos SUV -ot.

A dolgozók 200 kocsi kulcsot magukhoz vettek - ezzel zsarolják a céget és hogy színes/szagos legyen a történet 4db autó gumit (Audi embléma 4 kör) felgyújottak a bejárat előtt az utcán:

x-Link

cikk

Azért tegyük hozzá azt a kontextust hogy a VW (és egyéb eu gyártók) autóit nem veszik miközben a BYD és a Tesla éppen zabálja meg a piacot.

Az van hogy az EU gyártók úgy voltak vele hogy villanyos fejlesztésnek pont elég egy kvótányi szutykot eladni, ők majd jól megélnek a szétreszelt ICE koncepciókból, gyakorlatilag a kutyának nem kellenek az autóik, villany témakörben pedig erős kapkodás van, szutyok minőséget tudnak letenni az asztalra de legalább azt rohadt drágán.

Ilyen az ha valaki magas lóról arcon landol. Nagyon durván koncepciót kell váltaniuk, ellenkező esetben nokia sorsra jutnak.

Az van hogy az európai autógyártók nem igazán értik mit csinál jól a Tesla. A Tesla azt csinálja jól hogy nem csak az autót hanem a töltési szolgáltatást is tőle veszed. Mert elérhető és jó.
Az európai autógyár még mindig úgy gondol az autóra mint egy egyszer eladható dologra azaz az összes R&D -nek is ezen az egy tranzakción kell visszajönnie. Jó, a kötelező szerviz valamennyit enyhít a képen, de főleg csak ICE esetében, villanyautónál sokkal kisebb tétel ez. Plusz Európában hagyományosan komolyabban veszik a tesztelést és a minőségbiztosítást.

A BYD más tészta, ők a kínai állam támogatásával törik le az árakat.

Innentől esélytelenek az európaiak értelmes árképzésben.

Gábriel Ákos

A legdrágábban termelő üzemben a valószínűleg legdrágább modellt gyártották. (közben meg lehet sírni, hogy nincs profit az elektromos autókon)

Nem a BEV a VW fő baja hanem ez: https://www.factorywarrantylist.com/vw-worldwide-sales.html

VW Eladott autók
Év VW értékesítés
2014 10,137,444
2015 9,930,596
2016 10,296,997
2017 10,741,689
2018 10,834,121
2019 10,975,352
2020 9,305,427
2021 8,882,346
2022 8,263,104
2023 9,239,575

A probléma gyökere az, hogy az értékesítést nem tudták visszafuttatni a covid-19 előtti majd 11M autó/évre. Most egy gyenge német gazdasággal, recessziós előrejelzésekkel van kb 2M autó/évnyi kihasználatlan gyártási kapacitásuk...

 

Ha a miértekre keresed a választ akkor az is ott van talán a táblázatban. Csak érdekesség:

  • 2014-ben egy autón $3,729 volt a profit
  • 2023-ban egy autón $6,147 volt a profit
Szerkesztve: 2024. 09. 13., p – 11:42

Kapcsolódik: https://totalcar.hu/magazin/hirek/2024/09/12/elektromos-autok-eladasa-novekszik-csak-nem-ugy-ahogy-vartak-ime-a-norveg-pelda/

 

Ami valóban csökken, az a hagyományos autók értékesítése. Ez 2017-ben érte el csúcsát az Electrek összeállítása szerint, azóta a hibridek, a konnektorból tölthető hibridek és a tisztán elektromos meghajtású autók fokozatosan zabálják fel piaci részesedésüket. Előrejelzések szerint a világpiacon az akkori 80 millió körüli csúcsról 2026-ra 50 millióra csökkenhetnek az eladásaik az új autók piacán.

+1: https://totalcar.hu/magazin/hirek/2024/09/13/kina_elektromos_auto_egymillio_eladas_gyartas_piac/

Ahogy arról már itt a Totalcaron is írtunk, az a helyzet, hogy a villanyautó-eladások bővülést mutatnak, csak nem olyan mértékű a növekedés, amivel a legtöbb gyártó* korábban számolt.

(* meg HUPPER, amikor három éve már azt tukmálta, hogy "minek vettél hibridet")

Lazán kapcsolódik: az eladásokat a benzin / mild hibridek * vezetik

(* na, ki vett három évvel ezelőtt MILD hibridet?)

trey @ gépház

Nem pajtás, rossz az emlékezeted. Akkor arról volt szó, hogy olyan ütemben nő-e az elektromos autók eladása, ahogy azt várták. Választ kaptunk: nem.

Meg arról volt szó, hogy van ahol beszakadt. Ja, be. Németország.

Meg van, ahol mesterségesen nő.

Szereted összemosni a témákat, de hát itt megint kiderült, NEKEM LETT IGAZAM, az emberek nem hülyék. Benzin/Mild hibrid lett a befutó. Ahogy mondtam, ahogy választottam.

Ja, a benzin ára meg hetek óta _csökken_ :D

trey @ gépház

A nagy zöld félreértés a bnzinmotor mellé berakni egy villanymotort is. Amúgy menetteljesítményben nagy büdös lófasz, talán ha napi 100m-ert tud menni elektromosan. Cserébe a cingár motor mellé kapott plusz 300kg passzív tömeget. Eléneklik az úrvezetők, "fúdekurvakevesetfogyasztazautó", meg 1000km hatótáv..., persze mert kb úgy tud menni mint egy kispolszki: nagylendület és nincs gyorsulás. Szoktam nézni ezeket a majmokat, amikor lámpánál elindulnak, és ha kettő átmegy egy pirossárga-zöld-sárga cikluson, akkor már kurvajónapunkvan! Kitiltanám az összeset a pics@ba, kib@szott közlekedési akadályok!

A mild hibrid egy centit nem tud tenni elektromosan.

Audi Q8 amikor amikor kanyarokhoz és körforgalmakhoz közeledik, és a regeneratív fékezésből származó energiát hasznosítja akkor lekapcsolja a motort és az autó szabadon gurul akár 40sec-en keresztül. A 40sec alatt a 0cm-nél többet tud megtenni.

Pedig kb. napi pár 10m-ert tud megtenni ezzel a rendszerrel.

a start-stop motoros nem hibrid automata váltós autó is elektromosan közlekedik

Ha te a start-stoppal megcsinálod ugyan ezt az egy dolog. De a tömegek motorfékeznek, vagy alapjáraton gurulnak amíg tudnak.

Sose ment el 1-2km-ert, 10-20-30m max 1-200m ha tojások vannak a pedál alatt! Amúgy meg a Toyota nem mild hibrid? Nem lehet tölteni, nem lehet semmit csinálni vele, arra való hogy a fékezésből nyert energiát, hasznosítsa gyorsításkor.

mit jelent a "mild" szo a hibrid elott

Mit tippelsz mit jelent? Segítek a mai német prémium mildhibridek költségcsökkentés okán felturbózott önindítót/generátort használnak, míg más gyártóknál normál villanymotort építenek be. És ugyan úgy mildhibridnek nevezik azokat is. Tehát minden mild hibrid ugyan olyan hibrid funkcióját tekintve. A mild meg egy marketing jelző. A motorvezérlő úgy van programozva ne hajtson önállóan, és mivel az akkuval is spórolnak, kevesebb energiát tud visszatáplálni. De azért hajt az is nem?

milyen egy sima (nem plug-in) hibrid

3 évig használtam 2006 és 2009 között. 😂

más gyártóknál normál villanymotort építenek be. És ugyan úgy mildhibridnek nevezik azokat is.

Sosem neveztek a Toyota hibridjeit mild hibridnek.

En ugyan sosem hasznaltam ilyet (meg), de most nagyon meglepnel, mert en ugy tudom, hogy azokban teljes erteku villanymotor van, ami onalloan hajtja az autot kb. 40-50km/h-ig illetve amig le nem merul. Konkretan addig all a benzinmotor, nincs hangja az autonak, ezt viszont magam is hallom, nem kell hozza sajat auto.

A mild hibridben a villanymotor csak egy rasegites (gyorsitasnal plusz nyomatek ahogy trey is mondta), de ott tul kicsi ahhoz hogy onallo hajtas legyen.

A mild hibridben a villanymotor csak egy rasegites (gyorsitasnal plusz nyomatek ahogy trey is mondta), de ott tul kicsi ahhoz hogy onallo hajtas legyen.

Egyrészt a CO2 csökkentés miatt rakják az autóba a hibrid hajtást nem a plusz nyomaték miatt. Úgy kéne hogy működjön, hogy ammenyi nyomatékot a villanymotor előállít, annyival kevesebbet állít elő a benzinmotor. Az hogy kinek mennyit hajt villamosan az eltérő, de a lényeg az hogy gyorsításkor ne a benzin égjen, hanem az akku merüljön. Van gyártó ahol a villanymotor kicsi, és van akinél kicsi+valamennyi, és már mozog az autó amikor a motort indul.

Rendicsek. Itt a valasz egyebkent, szepen leirva milyen tipusai vannak a hibridnek: https://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_vehicle_drivetrain#Full_hybrids

Ne mossuk ossze a kettot, a Toyota full hibrid autokat gyart (Prius, Corolla, Camry) amik kepesek csak motorral, csak elektroval vagy a ketto kombinacioval menni es megtenni, nem parszaz metert, hanem jopar kilometert. Nem mar mozog az auto, meg kicsi+valamennyi, satobbi, hanem EV modban megy az auto A-bol B-be anelkul, hogy a benzines beindulna.

3 évig használtam 2006 és 2009 között. 😂

Pontos tipus?

Nem mild hibrid, teljesen máshogy üzemel. Képes 1-2 kilométert menni csak villany hajtással ill nagyobb sebességnél is képes tartani tempót csak villannyal, és nem csak akkor tölt amikor fékezel. Bármikor tölt(het), amikor az aksi lemerül egy bizonyos szint alá és be van kapcsolva a rendszer (álló helyzetben és menet közben is). Érdekesség hogy a Honda másfelé ment el, annak a mostani hibrid rendszere villany hajtás orientált, ott a benzinmotor elsősorban generátor és nagyrészt csak nagy sebességnél segít rá a villanyhajtásra.

Attól hogy gyökér vagy még nincs igazad! Bújod a netet a marketingolt állításokért, és annyi gyakorlati tapasztalatod nincs, mint hintalónak az ügetésben! Az meg tény, hogy F Astrán kívűl járműmotort nem láttál még távolról sem.

Attól hogy gyökér vagy még nincs igazad!

Na, ezt olvasd fel tükör előtt... :D

Bújod a netet a marketingolt állításokért, és annyi gyakorlati tapasztalatod nincs, mint hintalónak az ügetésben!

Ahja, megyek is egy kört a Prius-szal. :D

Az meg tény, hogy F Astrán kívűl járműmotort nem láttál még távolról sem.

A legelső autómat leszámítva mindegyik Toyota volt. Mondjuk nem nagyon kellett nézegetnem a motorját, mert miafasznak. :D

Sose ment el 1-2km-ert, 10-20-30m max 1-200m ha tojások vannak a pedál alatt!

A hibrid Land Cruiser 1,87 kWh akkuval jött ki, ha ilyet írsz, akkor :

a, sose vezettél ebből a típusból hibridet,
b, szar volt benne az akkumulátor.

Amúgy meg a Toyota nem mild hibrid?

Nem tudod, mi a különbség a mild hibrid és a hibrid között, ugye? :D

Nem lehet tölteni, nem lehet semmit csinálni vele, arra való hogy a fékezésből nyert energiát, hasznosítsa gyorsításkor.

A Toyota hajtáslánca azért zseniális, mert nem így van, tud menni önállóan EV módban, illetve a benzinmotorról tudja tölteni az akkut, illetve a benzinmotor képes mechanikailag bekapcsolódni a hajtásba, de nincs benne váltó.

szar volt benne az akkumulátor.

Az 1,87kWh-ás aku soha sem vitte el a 2,7tonnás autót 2km-re. Meg soha nem is sikerült a gyakorlatban fullra tölteni, mert nem kötöttem egy kamion mögé, hogy visszatápláljak elég energiát. Az meg jogszabályilag tiltott volt az adott államban, hogy benzinmotor töltse az akkut, ezért nem is volt kapcsolható. Még a legmerészebb autós tesztek is ~800m-ről áradoztak ami a gyakorlatban még a felét sem érte el. Léghűtésés akkuja volt ami éppen sohasem volt az "ideális hőmérsékleten". Szar volt az egész, mintahogy a hibridek túlbonyolított szarok általában. A Nissan Leraf is hasonlóan a rettegés, hogy hogyan nyerhetnék még párkilóméter hatótávot a szarul temperált akkuk miatt.

Az 1,87kWh-ás aku soha sem vitte el a 2,7tonnás autót 2km-re.

Érdekes, hogy az 1,8 tonnás Prius-t elviszi. Meg a 2-2,5 tonnás Tesla is megy 5-10 kilométert 1 kWh energiával... azt más elektronok hajtják? :D

Meg soha nem is sikerült a gyakorlatban fullra tölteni, mert nem kötöttem egy kamion mögé, hogy visszatápláljak elég energiát.

Nem is nagyon tudtad volna, mert 40-80 százalék között tartotta a töltöttséget.

Az meg jogszabályilag tiltott volt az adott államban, hogy benzinmotor töltse az akkut, ezért nem is volt kapcsolható.

Na, kezdődik a hülyeség írása, melyik államban és mikor volt tilos, hogy benzinmotor töltse az akkut? :D

Még a legmerészebb autós tesztek is ~800m-ről áradoztak ami a gyakorlatban még a felét sem érte el. Léghűtésés akkuja volt ami éppen sohasem volt az "ideális hőmérsékleten".

Persze, hirtelen 800 méter lett a 10-20 méterből... :D

Szar volt az egész, mintahogy a hibridek túlbonyolított szarok általában. A Nissan Leraf is hasonlóan a rettegés, hogy hogyan nyerhetnék még párkilóméter hatótávot a szarul temperált akkuk miatt.

Az van, hogy megint belepofáztál valamibe, amihez nem értesz, aztán elkezdesz random faszságokat írni.

Nem is nagyon tudtad volna, mert 40-80 százalék között tartotta a töltöttséget.
 

Tehát akkor van ugye 40% kapacitás az 1.8kWh-ból azaz 0.74kWh. Amit ugyan 2,7t-ás tömeg gyorsításra kellene felhasználni és állításod szerint 2km-ert simán elmész vele hegynek fölfelé vagy síkúton… Ezt még egy mai űr technika sem tudja csak papíron!

Az van, hogy megint belepofáztál valamibe, amihez nem értesz, aztán elkezdesz random faszságokat írni.

Az van, hogy hajt a trollkodási vágy, és saját magad bizonygatod, hogy faszságokat írsz a fotelból. Ha majd egyszer lesz lehetőséged, akkor kerekezzél fel a Mátrába egy ilyen fosshibriddel, aztán nézd meg a tankodat mennyire kiürült! 

Tehát akkor van ugye 40% kapacitás az 1.8kWh-ból azaz 0.74kWh. Amit ugyan 2,7t-ás tömeg gyorsításra kellene felhasználni és állításod szerint 2km-ert simán elmész vele hegynek fölfelé vagy síkúton… Ezt még egy mai űr technika sem tudja csak papíron!

Egy 2,5 tonnás Tesla esetén papíron 169 Wh/km a fogyasztás, szóval a 740 Wh az ~4 kilométerre elég Tesla esetén. Mi az a varázslat, ami hirtelen eltűnik hibrid hajtás esetén? Hm?

Az van, hogy hajt a trollkodási vágy, és saját magad bizonygatod, hogy faszságokat írsz a fotelból. Ha majd egyszer lesz lehetőséged, akkor kerekezzél fel a Mátrába egy ilyen fosshibriddel, aztán nézd meg a tankodat mennyire kiürült! 

Pont most voltam két hetet a Picos de Europe csúcsain (Spanyolország), az ugyan nem a Mátra, de rendszeresen felmentünk 1000-1200 méterre 140 méterről, illetve oda autópálya, vissza autópálya, és 5350 kilométer távolságon 4,7 l/100km lett az átlagfogyasztás. Egyéb kérdés?

Hazudnak a specifikációban? :D

Oké, számoljunk 20 kWh/100km fogyasztással, az több, mint amennyit mondani szoktál, de az is 5km/kWh, vagyis 5 méter/Wh, vagyis a 740 Wh az így is ~3700 méterre jön ki, ami gyanúsan közel ~4 kilométer. Akkor most azt akarod bebizonyítani, hogy a villanyautó ennél jóval szarabb vagy úgy írtál faszságot lendületből, hogy egy kicsit se gondolkodtál el azon, hogy mekkora faszság? :D

Hát de a fogyasztási görbe nem lineáris! Gyorsításnál fogyaszt akár 120kWh-t is éhány secundumig, míg fékezésnél meddig is táplál vissza a Toyota? 30km/h alatt már semmit? A te Toyotád elmegy 4km-ert benzin nélkül? Ha igen lőjél már egy videót, ami mutatja a hajtást és a kilóméter számlálót!

Hát de a fogyasztási görbe nem lineáris!

Ez így van.

fogyaszt akár 120kWh-t is éhány secundumig

Mi ez a faszság? Gondolkodj, mielőtt összekevered a mértékegységeket. :D

míg fékezésnél meddig is táplál vissza a Toyota

Egészen 12 km/h sebességig csak visszatáplál, alatta már a fékkel fékez is, ahogy a villanyautók is.

A te Toyotád elmegy 4km-ert benzin nélkül? Ha igen lőjél már egy videót, ami mutatja a hajtást és a kilóméter számlálót!

Nem, az csak ~2 kilométert megy el tisztán EV módban, de ezt már írtam.

Látom, nem tűnt fel, hogy nem ugyanarról az autóról beszélünk? :D

Emlékeztetőül, onnan indultunk, hogy tettél egy ilyen hülye állítást egy autóról, amit állítólag 3 éven át vezettél: "Sose ment el 1-2km-ert, 10-20-30m max 1-200m ha tojások vannak a pedál alatt!"

Szóval továbbra is ott tartunk, hogy lendületből írtál valami faszságot, aminek nem gondoltál utána és most próbálod radírozni a szart...

Ez így van.

Akkor mi faszért írsz fel egy lineáris szorzást?

Egészen 12 km/h sebességig csak visszatáplál, alatta már a fékkel fékez is, ahogy a villanyautók is.

A 2008 előtti Model S pl. 30km/h-ig! Tehát megint jött egy féligazság! Nem jönnek be a blöffök ma!

Mi ez a faszság?

Elírás. Neked biztos nem volt még ilyen! Esetleg ha nem zizegnél mint a légy a szar felett, akkor ki is tudnám javítani. Így viszont most nagyot fogtál aranyapa, vigyoroghatsz önelégülten egész este!

Kb. a ki nem szarja le, Grétacska-fagek, német zöldek (most basszák ki őket a kormányból) kielégítésére van, én sport módban veretem, mert van pénzem benzinre.

Egyébként ér valamit, kigyorsításnál ad rá plusz nyomatékot.

A többi a kutyát nem érdekli.

trey @ gépház

Automata váltónál az overdrive többnyire azt jelenti, hogy a hidraulikus kuplung mechanikailag összezár, mert a tisztán hidraulikus működésnél van egy állandó 5-10 százalékos "csúszása".

A sportmód meg többnyire egyszerűen csak a gázpedál karakterisztikát változtatja, a 0 és a 100 százalék ugyanaz, csak a kettő közötti görbe nem lineáris, hanem hamarabb pörög fel jobban... :)

200+ lóerős elektromos autóknak mi az értelme?

Ezt tudták kiizzadni magukból a nyugat-európai autógyárak, aztán meg néznek, mint a kiszántott egér, hogy a népnek inkább az olcsó népautó kell és nem a drága prémium. Évtizedekig jó volt a 80-100 kW teljesítményű középkategória a köznépnek...

Lásd: lóerő / tömeg arány. Az autós média is nyomta 10+ éve, hogy amelyik autónak a 0-100-as sprint 9-10 másodpercnél több ideig tart, az rossz, nem szabad megvenni, ipari hulladék (kis túlzással).

Én azt gondolom, hogy 150-200 lóerőnek bőven elégnek kellene lennie egy személyautónak. És akkor már kombiról beszélek, 5 személlyel, csomagokkal, tetőboxszal megpakolva, utánfutót rákötve.

Első autóm gyárilag volt ~40 LE. A valóságban ~25-30 LE. Végsebesség 110 km/óra fülsiketítő zaj mellett. Mégis elvoltam vele évekig, autópályára is mentem vele. Túlságosan elkényelmesedtek az emberek.

Első autóm egy75 lóerős 5-ös golf 13xx köbcentis motorral, turbó nélkül. Elég volt, bár 1200kg volt a súlya.

A második autóm egy 125 lóerős 7-es golf kombi, ami 1300kg-os. Elég.

Tesla model y 364 lóerő, dual motorral 384 lóerő, performance mód 456 lóerő. Ez csupán a környezetvédelem miatt, hát hogyne.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

A lóerő növelés EVnél nem viszonylag egyszerű eset. Előnye a hatékonyabb regenaratív fékezés és ezzel az energiahatékonyság (és a hatótáv) növelése.

Persze egy határon túl ennek nem sok értelme van. A másik oldalról egy dolog mit tud a motor (generátor üzemmódban is!) egy másik, hogy az autók a vezetési módokkal korlátozva vannak.

Ami egy benzinesnél pazarlásnak hangzik EVnél lehet a spórolás miatt van.

Az én e-Berlingómnál a gyári adatok csak power módban igazak. Standard vezetési módban mind az elérhető lóerő mind a nyomaték alacsonyabb...