Apple Watc^H^H^HGondosóra segített a szegény néni megtalálásában

A Komárom-Esztergom vármegyei rendőrök egy 86 éves, eltévedt néni segítségére siettek, aki gondosórájával jelezte eltűnését. A részletekről Hruby Ottó őrnaggyal, a Komáromi Rendőrkapitányság rendészeti osztályvezetőjével, Várszegi Imre zászlóssal, körzeti megbízottal és Póczik Máté őrmesterrel, járőrvezetővel beszélgettünk.

A 2022 tavaszán elindított Gondosóra program keretében egy egyszerű regisztrációt követően minden 65 év feletti, bejelentett belföldi lakcímű magyar polgár számára ingyen elérhetővé vált egy, a csuklóra vagy nyakba helyezhető kommunikációs eszköz. A GPS-szel és zuhanásérzékelővel is ellátott gondosóra fő funkciója a segélyhívás, amelyet szakképzett diszpécserek fogadnak a nap 24 órájában. Szükség esetén pedig továbbítják is a megfelelő helyre, legyen az egy előzetesen megadott ember, például családtag, barát vagy szomszéd, illetve egy szociális gondozó szakember. Vészhelyzet esetén a diszpécser akár a 112-es általános segélyhívón elérhető mentőszolgálattal, tűzoltósággal vagy rendőrséggel is felveheti a kapcsolatot. Pontosan ez történt május 13-án Komáromban, amikor egy 86 esztendős gondosóra-felhasználó segélykérését fogadta a diszpécserközpont. Az asszony elektromos mozgássegítő járművével akadt el távol a lakott területektől.

[....]

Link: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/zsaru…

Hozzászólások

Fontos újítást jelentettek be a gondosórával kapcsolatban

[...]

az applikációt a gondosóra felhasználói és hozzátartozóik is letölthetik telefonjukra,

így értesítést kaphatnak, ha az idős ember veszélybe kerül, továbbá az alkalmazás segítségével nyomon követhetik az ezzel kapcsolatos legfrissebb információkat.     

trey @ gépház

Na, hát az legalább kiderült, hogy chatGPT már hasznosabb nálad, mert egyből adott választ.

Ja, hogy a backspace -re utal a ^H, így már érthető, bár jelzem hibás a cím, mert 3 darab ^H nem elég.

Javaslom az "Apple WatcEscd0InsGondosóra" esetleg az "Apple WatchGondosóra" formákat.

ChatGPT:

Régen az írott szövegekben a visszatörlést egy karakterrel úgy jelezték, hogy egy bizonyos szimbólumot használtak, amit a terminálokból hoztak át. Ezt a szimbólumot a „backspace” karakter (ASCII kód 0x08) jelölte, amit a legtöbb esetben egy "caret" karakter (^H) követett.

Ez a formátum azért jött létre, mert a korai terminálokon, amikor valamit töröltek, a backspace karakter nem tűntette el a karaktert a képernyőről, hanem csak visszalépett egy pozíciót. Ezt követően a törlendő karaktert helyettesíteni lehetett egy másikkal. Ha valaki például visszatörölt egy karaktert, akkor azt a ^H-vel jelölték, hogy a szerkesztés helyét mutassák, például így:

Ezt a mondattot^H^Ht akarom írni.

Ebben a példában a ^H-val jelzik, hogy az előző karaktert törölték, tehát a mondattot szót helyesbítették mondat-ra.

trey @ gépház

Még jó , hogy egy informatikai portálon vagyunk. 

Ha meg informatika látom a "közbe szerzett" cucc azért, hozza a szokásos kínai minőséget:

https://www.rapid7.com/blog/post/2017/03/27/r7-2015-28-multiple-eview-e…

Bár lehet a 4ig nemzeti firmwaret írt rá (kár, hogy nincs ilyen cucc a közelemben :))

Az Apple Watch egészen véletlenül nem kínai?

Ja tényleg, nem, hanem vietnámi, mert ott még olcsóbb a munkaerő és lehet gyerekeket dolgoztatni.

De, hogy alap IT security vizsgálaton, hogy ment át azt nem tudom.

Ahogy az is átmegy, hogy amerikai és dél-koreai multik szervereire küldözgetjük az egészségügyi adatainkat, csak azzal látszólag semmi bajod nincs.

Azért nem egészen mindegy, hogy aliexpress/temu kínai, vagy apple kínai (igazából nekem az sem kellene :))

Ahogy az is átmegy, hogy amerikai és dél-koreai multik szervereire küldözgetjük az egészségügyi adatainkat, csak azzal látszólag semmi bajod nincs.

Amennyire én látom az eeszt még a National Infocommunications Service Company Limited by Shares^H^H^H^H^Hkillset IP tartományában van. Vagy ezt mire érted? :)

Gőzöm nincs, az sem volt, nem is lesz.

Persze, hogy nincs, mivel a tech-lakájmédia átmosta a tudatodat és ha látsz valamit, amin nincs ott amerikai multi logója, akkor már egyből biztonsági kockázatokat, kínai-orosz befolyást, meg egyéb mondvacsinált extra fenyegetéseket látsz, amik ugyanúgy megvannak az amerikai oldalon, csak azt kitakarja a szemellenződ.

De azért szerintem nem elhanyagolható , hogy kismillió nyugdíjasnak ingyen kiosztott cucc egyébként mennyire biztonságos.

Nem láttalak nyálat verni IT-security témakörben a 3G lekapcsoláskor, amikor a Netrefel, államilag finanszírozott okostelefonbuzi kampány keretein belül hosszú élettartamú, régóta jól működő butatelefonok kidobására és 20-40 ezres, olcsó kínai szar belépőkategóriás okostelefonok közpénzből való megvásárlására vettek rá százezer embert. Pedig ennek elsődleges célközönsége is a nyugdíjasok voltak.

Fixme de ez (mint a legtöbb) kínai GPS vacak 2G-t (GPRS) használ.

És nem az amerikai multi logója hiányzik hanem az , hogy egy olyan vackot szereztek be amin már évekkel ezelőtt találtak ordas lyukakat (linkeltem :)).

A butatelefont miért kellene kidobni amúgy, a 3G-t vezették ki nem a 2G-t... Ugyanúgy telefonálhat az öreg mint eddig, ha nem így lenne a gondosórájával sem tudna jelezni sehova.

Nem vagyok közbe-szerző elhiszem neked, hogy ez a cucc volt a legjobb választás ;) (bár valószínűleg szimplán ebből csurgott vissza a legtöbb :))

Az értékéből annyit von le, hogy kiderült a hibák alapján egy ementáli sajt volt, már tervezési fázisban is. De ide jó ez :)

Az értékéből annyit von le, hogy kiderült a hibák alapján egy ementáli sajt volt, már tervezési fázisban is. De ide jó ez :)

Nem "ide" jó ez, hanem a célnak felel meg. A kiderült hibák pedig irrelevánsak ebben a használati esetben.

Persze, ha tízszeres áron beszerzett, hetente mobilnetről szuperbiztonságos™ firmware-t frissítgető Apple, Samsung okosórákra építettek volna, szigorúan nyugati™, nemzetközi™ beszállítóval és a 4iG helyett az Apple, Google adatközpontjaiban történne az adatfeldolgozás, azzal gondolom az ég világon semmi bajod nem lenne, hiába kerülne 10x annyiba az államkasszának úgy, hogy még a pénz is kivándorol az országból.

Nem, egy minőségi termék ami még sajnos nem volt a kezeim közt. 

Amúgy a param toolja is tök jó:

    public void upgradeFile(InputStream inputStream) {
....
                progressbar.setValue(0);
                upgradeInfo.setText("");
                String tempPath = Constants.currentPath + "/temp/apk";
                FileUtil.delFolder(tempPath);
                try {
                    ZipFile zipFile = new ZipFile(upgradePath.getText());
                    if (zipFile.isEncrypted()) {
                        zipFile.setPassword("tieappecare12345601".toCharArray());
                    }
                    zipFile.extractAll(tempPath);
                } catch (ZipException e) {
                    e.printStackTrace();
                }

Szerintem senki nem fogja kitalálni a jelszót. 

A kínai adb-t sem fogja csak a tool elindítani, mert védett! :)

                if (adbKey != null && !adbKey.equals("No EVD")) {
                    cmd = cmd.replaceFirst("evd", "evd -s " + adbKey);
                }
                cmds.add(cmd);
                ProcessBuilder pb = new ProcessBuilder(cmds);
                pb.directory(new File(adb_path));
                pb.environment().put("EVD_PARAM1", "win17848615980");
                pb.environment().put("EVD_PARAM2", "7848598061");
                process = pb.start();

Tényleg szerezni kellene eggyet. :)

Fixme de ez (mint a legtöbb) kínai GPS vacak 2G-t (GPRS) használ.

Igen, GPRS-t használ. Nagyon helyesen. Ami megoldható GPRS-en keresztül, azt azon kell megoldani. Azon is gondolkodj el, hogy GPRS-modemek mióta léteznek és hány év telt el az első GPRS modem piacra dobása óta. Az iparnak legalább egy évtizeddel több ideje volt optimalizálni az energiafelhasználását ezeknek a modemeknek, és most nem az all-in-one modemekről beszélek, hanem a GPRS-only modemekről Míg a 4G modemek úgy 12 éve léteznek és a 4G-hálózatnak iszonyatos overhead-je van egy 2G-hez képest olyan használati esetben, amikor csak kis mennyiségű információt kell továbbítani. Nem beszélve arról, hogy 2G-n a lefedettség is nagyobb.

olyan vackot szereztek be amin már évekkel ezelőtt találtak ordas lyukakat

Nézzük, akkor...

R7-2016-28.1, R7-2016-28.2, R7-2016-28.3 nem kihasználható a beépített SIM kártya telefonszámának (technikai számának) ismerete nélkül. Továbbá, nem valószínű, hogy telefonhálózatról ezek a technikai számok közvetlenül elérhetőek. Mobilnetes adatkártyának is korlátozni szokták az elérhetőséget, tehát pl. felhívni alapból nem tudod és hívás sem indul róla sehova, csak a szolgáltató speciális számai felé. SMS-t általában engedélyezik, de ehhez is kell a telefonszám.

R7-2016-28.4, R7-2016-28.5, R7-2016-28.7, R7-2016-28.6 nem releváns, ugyanis minden adatküldés a 4iG belső hálózatán történik. A beépített SIM kártyák valószínűleg olyan APN-re mennek, ahol egy belső IP-t kapnak, amiknek valószínűleg még Internethozzáférésük sincs, csak a 4iG szervereivel kommunikálnak.

A butatelefont miért kellene kidobni amúgy, a 3G-t vezették ki nem a 2G-t...

https://hup.hu/node/183523

Javaslom a témaindító elolvasását. Röviden: Az NMHH Netrefel kampánya egy butatelefonokat okostelefonokra cseréltető, áterőltető kampány volt, a mobilszolgáltatók profitérdekében, közpénzből. A 3G lekapcsolás valódi érintettjeivel, a hátrányt elszenvedőkkel pedig a legkevésbé volt igazságos.

Igen, GPRS-t használ. Nagyon helyesen.

Az attol fugg, hogy mennyibe faj fenntartani N+1 rendszert. Elarulom, nagyon sokba.

Az eleg hulye kifogas, hogy "de hat ott van es mukodik". Ez kb. annak koszonheto, hogy meg mindig pakolnak ra a nagytudasuak mindenfele IoT cuccokat, igy nem merik kihuzni a dugot, mert a fene sem tudja, hogy ki kezd el miatta sikitozni.

Elarulom, nagyon sokba.

Sokkal többe kerül a 4G-t, 5G-t fenntartani. Sokkal több pénzbe, sokkal több környezetterhelésbe. Csak amikor az 5G-s okosvárosos parasztvakítás megy marketingmilliárdokból, akkor ezt a kérdést valahogy senki nem teszi fel, mert fejlődni™ kötelező™ (ami itt természetesen nem valódi fejlődést jelent, csak növekedést).

Minden modern hálózati infrastruktúrát (tehát 4G-t, 5G-t) adó eszköz, amit átjátszótornyokba szerelnek, képes 2G hálózatot is adni. Nem kell emiatt teljesen külön rendszereket fenntartani, se nagy sávszélességen tenni mindezt, mivel a 2G néhány MHz-es sávon stabilan elműködik.

Az, hogy egy témához nem szólok hozzá, csak annyit jelent, hogy nincs ezzel kapcsolatban mondanivalóm, és nem azt, hogy nem értem mások érzéseit. Ha ez neked új, tényleg idegen lehet számodra az EQ mibenléte. Szívás. Mármint nem neked, hanem a környezetednek. (Tudom, hülyeséget beszélek, téged mindenki szeret.)

Miért lenne az? Szerintem ez egy hasznos szolgáltatás. Amíg nem tudod megmutatni, hogy hol állítottam ennek az ellenkezőjét, addig csupán egy vádaskodó hazug tróger vagy. És nincs smiley, mert ezt most komolyan gondolom, hiszen szándékosan állítottál olyat, ami szerintem rossz fényt vet rám. Hazugnak tartalak téged.

Nem emelkedett meg a vérnyomásom, ha erre gondolsz. Csupán enyhe rossz érzés, mert szeretnélek tisztelni téged, elvégre letettél már az asztalra ezt-azt, például a HUP -ot, de amikor idióta kamaszként viselkedsz, akkor nem tudlak követni. Pedig szeretnélek, mert nem vagy egy hülyegyerek, van amikor érdekeseket mondasz, de egyre szánalmasabban viselkedsz.

Hmm. Azt hiszem, ez a jó kifejezés arra amit csinálsz, ezért nem idegeskedem rajtad, mert csupán keserűséget érzek, hogy egy korábban általam tisztelt ember ennyire elhagyta magát, és szánalmas fröcsögésbe megy át, nagyjából bármilyen témában.

Tényleg furcsán viselkedsz.

Ó, dehogy! Ma bedobtad a durcit, mert lövésed sem volt a ^H- ról. Jó vagyok pszichológiai dolgokban. A másik pedig az a tüske volt, hogy szembesítettelek az EQ-s képmutatásoddal, amikor felkérdeztelek Gondosóra témában.

Ez a kettő betette estére neked a kaput

Nincs harag, menj, igyál egy bambit, holnapra kihevered. Rám ezek nem hatnak.

trey @ gépház

A régebbi szakmai kommentjeid, illetve az évekkel ezelőtti megszólalásaid nem voltak ennyire idióták. Sok embert tisztelek ám a fórumon, például Hajbit is, mert kitartó és alapvetően érdekes és konzisztens az álláspontja. Az, hogy nem feltétlen ugyanazt vallja a dolgokról mint én, az nem baj, sőt. Ettől lesz érdekes. Te viszont újabban érdekeset már nem mondasz, ellenben szánalmasan viselkedsz. Régebben ez nem így volt.

A régebbi szakmai kommentjeid,

Ó, tényleg? Itt sem voltál. Vannak most is szakmai kommentjeim, kb. a kutyát nem érdeklik.

az évekkel ezelőtti megszólalásaid nem voltak ennyire idióták

Ó, látom óvatosan fogalmazol, nehogy túlmenjen a dicséret :D Hallod, te egy annyira átlátszó troll vagy ... :D

Pontosan tudom, hogy honnan fúj a szél. Azóta jönnek a kritikák számolatlanul, amióta kb. kinyilvánítottam a világnézetem és a politikai irányultságom.

Előtte is voltak balfasz kötekedők, a "beszólok a főninek, attól leszek ám menő" típusú majmok, de azóta kb. nem tudok leírni semmit, anélkül, hogy a hozzád hasonlók bele ne akadnának.

Természetesen, egy idő után ez engem elkezdett szórakoztatni. Triggerleni ugyanazt a kört.

trey @ gépház

Természetesen. Egyensúlyt teremtek azzal, hogy az vérellenzékiek beszivárgó szarait ellensúlyozom. Korábban nem nyilvánítottam ki a nézeteim. Amíg nem volt rá szükség, én sem tettem.

Sose állítottam, hogy én valami középen álló, impotens, döntésképtelen valaki lennék, ha erre célzol.

Világ életemben jobboldali voltam.

De, úgy látom nagyon nem igyekeztél tagadni a megfigyelésem. Mondjuk, kár is lenne, a vak is látja.

trey @ gépház

Itt sem voltam? Ennyi ideje tag:  7 év 8 hónap, és már bőven előtte is olvastam a HUP -ot.

Nem tudom, hogy mi az óvatosodás abban, hogy "az évekkel ezelőtti megszólalásaid nem voltak ennyire idióták". Ez alatt azt értem, hogy nem egyik napról a másikra kezdted fullba tolni a kretént, hanem szép lassan csúsztál le a lejtőn.

Azzal sosem volt bajom, hogy Fideszes vagy, gazdasági okokból érthető, hogy az vagy. Azzal volt bajom, hogy ostobán nyomtad a propagandát. Feltűnt neked, hogy ilyenkor mindig ugyanúgy viselkedsz, mint Bolond? Pedig az ő hasonlóan egy irányú megszólalásai nem valami minőségiek. Kettőtök írásai közt régebben volt egy minőségi különbség, de egyre jobban záródik az olló. 

A Rolex miatt meg nyilván beszólok, hiszen olyan magas labda, hogy még az én 30 éves Seiko 5 -öm is meg tudja mutatni (két nyelven is) mindegyik olyan nap nevét, amikor körberöhögünk a státuszszimbólum hatás miatt. :-P

7 év 8 hónap, és már bőven előtte is olvastam a HUP -ot.

Persze, mindegyikőtök itt volt. 25 éve! Tán még az alapító is ti voltatok :D

Ez alatt azt értem, hogy nem egyik napról a másikra kezdted fullba tolni a kretént, hanem szép lassan csúsztál le a lejtőn.

Jaja, én meg azt, hogy véletlen se fogalmaztál úgy, hogy megdicsérj :D Nem mintha igényelném.

Azzal sosem volt bajom, hogy Fideszes vagy,

Nem. Én Fidesz szavazó vagyok. Amíg az vagyok. A párttagok a fideszesek.

gazdasági okokból érthető, hogy az vagy

Migránsügyi és józan ész okokból is, felesleges ezt gazdasági okokra redukálni.

Azzal volt bajom, hogy ostobán nyomtad a propagandát.

A neked nem tetsző dolgokat.

Feltűnt neked, hogy ilyenkor mindig ugyanúgy viselkedsz, mint Bolond?

Nem, tudom, nem igazán szoktam magam senkihez hasonlítani. Biztosan nem én vagyok itt az egyetlen, aki kb. azon értékek mentén gondolkodik, mint én.

Pedig az ő hasonlóan egy irányú megszólalásai nem valami minőségiek. Kettőtök írásai közt régebben volt egy minőségi különbség, de egyre jobban záródik az olló. 

Ó, jaj!

A Rolex miatt meg nyilván beszólok,

Nyilván. Kisebbrendűségi?

hiszen olyan magas labda, hogy még az én 30 éves Seiko 5 -öm is meg tudja mutatni (két nyelven is) mindegyik olyan nap nevét, amikor körberöhögünk a státuszszimbólum hatás miatt

Ja, meg egy napi +-20 sec pontosságot. Majd szólj, ha ez napi +-2 sec lesz, ahogy a Rolex-nél :D Csak 10x szarabb a Seiko-d. Ez nem státuszszimbólum, hanem puszta technikai tény. Ha már szakmai dolgokat szerettél volna. Természetesen, van a Rolex-nek napnevet kijelző modellje (DayDate aka. President), de te - köcsögölésből - megint arra forgattad ki, hogy én nem igényeltem és igényelem a napkijelzést, hogy ez szar. A Seiko-d tud GMT-t? Nem? Szar. Az én Rolexem tud. A Seiko-d tud kronográf funkciót? Nem? Szar. A másik Rolexem tud. Az is -2/+2 sec/day*, after casing paraméterek mellett.

(* nyugodtan mehet a Google-özés a -2/+2 sec/day-re, hogy melyik mech. óra tudja garantáltan, sok találat nem lesz :D)

trey @ gépház

Csak a legfontosabbra válaszolok, a Rolexügyi védekezésedre.

Sajna a GMT -t pont úgy nem tudja ahogy a moszkvai vagy a kuala lumpuri időt sem, de szerencsére pontosan mutatja azt az időt, ahol vagyok.

Pontosság: Első gugli találat: https://werkmania.hu/svajci_ora_vagy_japan_ora/

Idézetek az oldalról:

"Seiko 7s26 3Hz - A Seiko egy alap „igásló” szerkezete, a legolcsóbb Seiko 5 modellektől az egyik legnépszerűbb búváróráig (Seiko SKX007) megtalálható."

Járáseltérés: -3.6 sec/day

 

"Seiko 7009A 3Hz - Érdekességképpen került a tesztbe ez a modell. A Seiko 5 sorozat korábbi alap szerkezete, a mérésre került darab saját vásárlás volt 25 éve, így az előélete ismert."

Járáseltérés: 2.3 sec/day

 

Szóval egy zártkörű klub hiperexkluzív és cirka 10 millió forintos ketyegője már ott tart minőségben, mint egy 25 éves belépő szintű bolti Seiko 5? Huhh, barátom, lehet, hogy itt valakit nagyon átbasztak?

 

De ne aggódj, mert a lényeg az (szintén a linkelt oldalról):

"A pontosság (szakmai nevén járáseltérés, vagyis az az idő megadva másodpercben, amennyit siet vagy késik 24 óra alatt egy óra szerkezete) bizonyos szempontból fontos, más szempontból szinte lényegtelen. A szempont pedig a járáseltérés mértéke. Amíg az órád napi 4-5 másodpercet késik vagy siet, igazából sok kellemetlenséget nem okoz, nagyjából 2-3 hetente utána állítod azt az egy percet, amivel eltér a pontos időtől, majd boldogan teszed tovább a dolgod."

További szép napot, és boldog órákat... :-)

Bocs, de nekem csupán egy Google keresést meg némi copy-paste -t ért meg a téma.

Tudod, nekem veled ellentétben nincs hiányérzetem, hiszen nem kell megmagyaráznom magamnak, hogy miért is "kellett" nekem egy ketyegő státuszszimbólum (Pluszminusz két másodperc! GMT! Ésazannya! Igaz, a napkijelzés elfogyott, olcsó meg nem is volt...) , mert gondolom nem az ingyen csoki miatt vetted meg, amivel azon a szent helyen kínáltak, ahol a kiválasztottak hozzájutnak az órájukhoz Rolexükhöz.

Én 30 éve egy falusi lengyelpiacon vettem az órámat, és azóta boldog vagyok vele. Oké, nemrég megcsaltam, mert vettem egy 8 ezer forintos okosórát, amit bicajozáshoz használok, lévén a Seiko mégis csak finommechanika, nem szeretném ha velem együtt csattanna a kőnek.

Az egyetlen szívfájdalmam, hogy ha én elpatkolok, akkor ki fogja hordani napi szinten? Egyre kevesebben tisztelik és becsülik a tiszta mechanikát. :-/

Semmi baj, MA is tanultál valamit!

Key takeaway:

  • mi a COSC
    • hogyan tesztelnek,
    • melyik gyártók használják ezt a minősítést,
    • mennyit garantál,
    • milyen pozíciókban tesztelnek,
    • mennyi +- tűrést enged meg
    • és hogy a Rolex nagyjából egyedüli óragyártóként hogyan garantálja, hogy az ő szerkezetei - tokozás után (ismét fontos részlet) - a COSC-ot túlszárnyaló, napi +- 2sec határon belül tartja a szerkezeteit a piacon kb. szintén egyedülálló, 10 éves szervizintervallumok mellett

:D

Ezek műszaki paraméterek, semmi státuszszimbólum nincs benne. Ez azt jelenti, hogy MAGAS MŰSZAKI MINŐSÉGET KÉPVISELNEK, csak a tudatlanok ezt nem értik.

trey @ gépház

Megmutatom neked, hogy néz ki a egy Rolex-nél:

  • Movement

    • Movement

      Perpetual, mechanical chronograph, self-winding

    • Calibre

      4131, manufacture Rolex

    • Precision

      -2/+2 sec/day, after casing

    • Oscillator

      Paramagnetic blue Parachrom hairspring. High-performance Paraflex shock absorbers

    • Winding

      Bidirectional self-winding via Perpetual rotor

    • Power reserve

      Approximately 72 hours

Pl. a Daytona ^ A precision részt érdemes nézni.

Ez meg, hogy hogyan tesztelik:

https://www.petitegeneve.com/eu-en/our-stories/rolex-superlative-chrono…

Először megcsináltatják a COSC minősítést:

The testing of every Rolex Superlative Chronometer watch begins with the movement’s initial testing in-house, immediately after the movement’s assembly is finalized. Once this first, base level testing is performed, every uncased movement is shipped over to the independent Swiss Official Chronometer Testing Institute (COSC). Here, in COSC’s Saint-Imier facilities, the uncased movements will be rigorously tested for accuracy under a variety of circumstances. A total of fifteen days they spend enjoying the hospitality of COSC, where the movements are held in a total of five different positions and are submitted to three different temperatures. During these tests, the watches are checked to run within a maximum average deviation between -4 and +6 seconds per day. Those movements that pass this long and thorough tests become COSC Officially Certified Chronometers.

Majd ha az megvan (kb. itt véreznek el a jó órák, amik "csak" COSC minősítettek):
 

Once they are back at Rolex’s facility in Bienne, where the entire production of all movements is performed in a single complex. The 92,000 square-meter, state of the art manufacture in Bienne was inaugurated in 2012; this facility, the size of 13 football fields spread out over 4 above - and 3 underground floors. We shall take a more in-depth look at it in a dedicated article.

The returned, COSC-certified movements are taken into stock and, once their time comes, are transferred to the Rolex’s facilities in Geneva, where the final assembly of watches happens from components sent in by the various facilities of the brand. It is also here, in the Genevan manufacture, that final quality control takes place. The movements, case, dial and bracelet are all assembled into one complete watch that can, at last, begin its Superlative Chronometer tests, performed in-house, by Rolex.

After casing the movement, Rolex first tests the precision of each watch over a 24-hour cycle in seven static positions as well as a rotating rack, in accordance with an exclusive methodology that simulates real-life wear. The tolerance criteria at this point are much stricter than the those for the official certification when it comes to the average rate deviation – that is watchmaker’s speak for the daily precision as perceived by the wearer. The deviation for all Rolex Superlative Chronometers must not exceed -2 to +2 seconds per day after casing.

Ennyit errő már ;)

És nagyjából az is meglehet már, hogy miért állítja az a Rolex, hogy minden egyes darab órája körülbelül 1 év alatt készül el. Ára ennek megfelelő. Nem Tamagochi tábornok szarja őket szállítószalagon icike-picike mosógépek mellett készítve ;)

(Ha már Seiko-zl, akkor hoztad volna példaként a Grand Seiko-t, mondjuk árban azok is millió forintok felett vannak. Ugyan ott nagyobb a pontosság, de a karbantartási idő meg katasztrófa, rossz nyelvek szerint 3 évente szét kell őket dönteni, hogy pontosak maradjanak)

trey @ gépház

Látom, szépen rágerjedtél erre. :-)

Én 30 éve boldog vagyok az órámmal, úgyhogy hiába magyarázod a bizonyítványod, hogy egy tíz millás státusszimbólum mennyivel űberfaszább egy egyszerű igásló óránál.

A pontosságra már kaptál adatokat, ha nem tetszik a valóság, az a te problémád, nem az enyém.

Mondtam, hogy nekem csak egy Google keresést ért meg a vesszőparipád, ha tovább akarsz nyargalni rajta, csak tessék.

De tökre megértem, hogy felbőszít a dolog, engem is felbaszna ha rájönnék, hogy egy autó áráért egy olyan időmérőt kaptam, ami még a napot sem írja ki, és pontatlanabb mint egy fitnesz karkötő. Szívás. :-)

Látom, szépen rágerjedtél erre. :-)

Nem rágerjedtem, csak a hiányos tudásod gyarapítottam.

A pontosságra már kaptál adatokat, ha nem tetszik a valóság, az a te problémád, nem az enyém.

Ja, ok. :D

Mondtam, hogy nekem csak egy Google keresést ért meg a vesszőparipád, ha tovább akarsz nyargalni rajta, csak tessék.

Nem nyargalni szeretek, csak dezinformációidat tettem rendbe. Hátha ...

De tökre megértem, hogy felbőszít a dolog, engem is felbaszna ha rájönnék, hogy egy autó áráért egy olyan időmérőt kaptam, ami még a napot sem írja ki, és pontatlanabb mint egy fitnesz karkötő. Szívás. :-)

Úgy gondolod, hogy ez a vásárlás után derült ki? Hülyébb vagy, mint gondoltam :D

Egyszer egy értékbecslőnél összefuthatnánk a fitneszkarkötőddel, hogy mit válaszolna neked erre az eszmefuttatásra :D

trey @ gépház

Na, meggyőzted már magad, hogy megérte minimum százszor annyit fizetni egy Rolexért, mint egy ugyanolyan jól használható, full mechanikus automata Seiko 5 -ért, vagy van még még valami? :-)

Írj nyugodtan, a hiányos tudásom remegve várja az önigazolásodat dezinformáció oszlató közérdekű információidat. 

Egészen elképesztő, hogy ebből: "És nincs smiley, mert ezt most komolyan gondolom, ..." büntetésre asszociáltál. Mesélj még kérlek, nem volt esetleg fenyegető is? Vagy mit tudom én, tömegpusztító jellegű az a smiley hiány?

Ha már hülyeséget írsz, kérlek annyi energiát tegyél bele, hogy legalább látszólag hihető legyen amit mondasz. Légyszi. :-)

Szerkesztve: 2024. 08. 21., sze – 13:13

Érdekesség: A hozzávaló csiligány Android app minimum támogtatott Android verziója 10 volt, aztán levitték Android 8-ra (1.0.14-től). Ami amúgy menő, mert az API verziót babzsákfejlesztőék csak emelni szokták, nem csökkenteni. Persze a 8 még nem elég, mert Android 5-6 készülékek is vannak még használatban.

Magyar Peti mit tervez a Gondosóra projekttel? Bezárja? Lesz helyette klímakészülék?

trey @ gépház

Nyilván csinál egy sajátot belőle, a régit elavultatja, az újat pedig majd amerikai multiktól kell megvennünk 10x-es áron, cserébe azt mindenki szívesebben hordja és hordatja majd, ahogy a Pfizer-rel is szívesebben oltakoztak COVID idején, csak mert egy kicsit nyugatibbnak™ érezhették tőle magukat.

Mi bajod a Pfizerrel?

Az amerikabuziskodással, az illuzionális marketingértékkel való birkítással és birkulással van.

Abban legalább kis méretű 5G nanorobotok vannak

Nincsenek benne semmilyen nanorobotok.

szemben a Sputnyikkal, ahol külön végbélkúpként dugták fel

Nem történt ilyen.

Ez is azt bizonyítja, hogy milyen frankón működik az emékezettörlő modul! :-)

Ami frankón működik: Az elbagatellizálásod, meg az összeesküvéses kamukkal való dobálózásod, csakhogy a lényeggel ne kelljen foglalkoznod, mert az túl kényelmetlen lenne a kis konformista mivoltodnak.

Ami a hatékonysági mutatókból indul ki, amik már a klinikai tesztek után ismertek voltak. Pfizer, Moderna, Szputnyik egy kategória volt, mind 90% fölötti hatékonysággal, 1-2%-os eltéréssel, vagyis az ezeken való rugózgatás illuzionális preferencia, de ha beleszámoljuk, akkor hatékonyságban a legjobb a Moderna volt és nem a Pfizer. A kínai Sinopharm volt, ami elmaradt ettől a háromtól, de a súlyos COVID kialakulását az is ugyanolyan eséllyel minimalizálta. Ennek ellenére a többség a Pfizert preferálta, az volt a COVID-időszak iPhone-ja, így marketingértékről és illuzionális preferenciákról beszélünk, ami nettó fogyasztói birkacsorda viselkedés.

Lefordítva on-topic-ra: A 4iG-be egyesek beleszállnak, mert NER, kormányközeli, fideszes érdekcsoport stb., de ha kedvenc balliberális kormányuk vagy Magyar Péter venné a kínai árának 10x-eséért a Samsung-tól, a Google-tól az okosórákat, kilapátolva a pénzt az országból, kiszolgáltatva nyugdíjasok százezreinek, millióinak érzékeny egészségügyi adatait külföldi multiknak, azzal a most nyálat verőknek az ég világon semmi bajuk nem lenne. Magyarul, semmi mást nem csinálnak, mintsem álszakmai hozzászólásokkal nyilvánítanak ki politikai véleményt. Megtehetik persze ezt is, de a Gondosóra hasznosságához az ég világon semmi köze nem lesz.

A kínai beszállítótól érkező és a 4iG áltlal üzemeltetett hálózaton működő okosórákra most azok fújnak a legjobban, akik anno halogatták az oltásukat, mert fújtak a Szputnyikra és a Sinopharmra, de amikor bejelentették, hogy lesz Pfizer is, akkor már másnap ott virrasztottak az oltópontnál nyitás előtt, mint az iBuzik az Apple Store előtt.

akkor hatékonyságban a legjobb a Moderna volt és nem a Pfizer

Ha jól rémlik, a Moderna (eredeti verziója) azért is tudott hatékonyabb lenni a Pfizernél, mert durván nagyobb dózisban volt benne hatóanyag, és ezáltal a júzerek többségének a mellékhatása is nagyobb volt. Aztán a tapasztalatok alapján rájöttek, hogy nem kell ekkora kraft, és az újabb Moderna verziókban már kevesebb (talán fele vagy harmada az eredetinek?) volt a hatóanyag.

Ezzel nagyjából egyetértek veled.

Az oltásnál rohadtul senkinél nem volt elég információ ráadásul azt is fegyverként használta a politika.

Nem lehetett tudni, hogy a sebtében kotyvasztott szerek mi okoznak hosszú távon, hiszen nem voltak ilyen tesztek.

Az ember csak afelől dönthetett, hogy vállalja a rövid/közép távú nyomort amit az oltás nélkül lét elég magas százalékban okozott, plusz ezzel fertőz másokat is, amivel pluszban növeli az újabb variánsok kialakulását, vagy pedig egy hosszú távú tesztekkel nem bizonyított vakcinát reszkíroz meg, mert az többek szerint kevésbé rossz, mint maga a vírus és annak exponenciális hatása.

Jó választás nem volt, ráadásul minden érv mellett oda lehetett tenni jó pár 'de' meg 'ha' kitételt, így a rendes valószínűségek felmérése és megértése helyett inkább a csordaszellem működött. De ez nem csoda, ahol képviseleti demokráciát játszanak, ott a kocsmában szokás beleugatni mindenbe amihez nem ért az ember, miközben elvárják, hogy valaki oldja meg a problémát, hogy aztán fikázhassák, hogy ez így nem jó, hát nem látták, hogy nem lesz jó? :-)

Most kíváncsi vagyok erre a majomhimlőre, mi lesz ebből.

Én komolyan beparáztam amikor a covid letepert, mert az, hogy egy hétig migrénem volt, az egy dolog, de még utána vagy két hétig a kedvenc tokaji édes borok finom illatát büdösnek éreztem. Leszarom, ha gyíkká változtatnak, de a muskotály az legyen muskotály illatú. Hálistennek hetekkel később visszajöttek a jó illatok. :-)

Szerkesztve: 2024. 08. 21., sze – 15:01

(törölve, mert rossz helyre válaszoltam)

Tesla = iPhone < EV < Apple Watch < Android < Gondosóra < Audi = OnePlus = Zokniszandál = HírTV = Origo = HUP, mi a faszt nem lehet ezen megérteni, parasztok?

Tudtátok, hogy a kiszórt ~350K gondosóra mind 2G-s eszköz? Valamint folyamatosan online-ak a 2G hálózaton. Ha egy idősotthonban van mindenkinek ilyen kütyüje, az a közeli 2G-s cellát rendesen le tudja terhelni. Valamint ezért kell 2-3 naponta tölteni őket. Jól átgondolt tervezés...

Tudjuk, hajzi szerint külön APN-en van és csak a 4ig szervereit tudja elérni (ettől nagyon biztonságos is, amíg nem pattintják ki belőle a sim kártyát amin jó esélyel ki van kapcsolva a pin kód mert az az ilyen fejlett cuccok nemigen szokták tudni kezelni) illetve kivülről nem is elérhető a hívószáma, de kampány alatt egyeseknek mégis sikerült felhívni. 

amíg nem pattintják ki belőle a sim kártyát amin jó esélyel ki van kapcsolva a pin kód mert az az ilyen fejlett cuccok nemigen szokták tudni kezelni

Ami ugye akkor történik meg, ha az eszközhöz fizikailag már hozzáfértek, illetve azt eltulajdonították.

kivülről nem is elérhető a hívószáma, de kampány alatt egyeseknek mégis sikerült felhívni

Kiknek és mikor? Nem világos, hogy most az órát kritizálod vagy esetleg a 4iG-et vádolod kormánypropaganda terjesztésével. Ha tényleg hívhatók ezek az órák kívülről, akkor meg a 4iG meg tudja oldani, hogy ne legyenek azok, szóval inkább emellett érvelj.

Tudtátok, hogy a kiszórt ~350K gondosóra mind 2G-s eszköz?

Tudtuk. A 2G egy technológia, ami kisméretű adatcsomagok időszakos továbbítására jóval olcsóbb, hatékonyabb és energiatakarékosabb, mint a 4G.

Valamint folyamatosan online-ak a 2G hálózaton.

2G hálózaton folyamatosan online lenni semmiféle energiatöbblettel nem jár, annak passzívabb, aszinkronabb és minimalistább jellege miatt. Ellenben a 4G hálózattal, ahol jócskán van energiatöbblet és egy rakat kapcsolatfenntartási overhead. Egységnyi idő alatt átvitt kellően kis mennyiségű adat esetén a 2G/GPRS átvitel lesz az energiahatékonyabb.

a egy idősotthonban van mindenkinek ilyen kütyüje, az a közeli 2G-s cellát rendesen le tudja terhelni.

Kivéve, ha tömörítve, illetve optimalizálva van az adatküldés, márpedig 2G-n nem igazán van más választás.

Valamint ezért kell 2-3 naponta tölteni őket.

Szemben az Apple Watch-csal, vagy egy Samsung Smart Watch-csal, amit 18 óránként kell tölteni, pláne, ha a hiperenergiatakarékos™ 4G be van rajta kapcsolva.

Nyilván hasznos cucc (bár egyelőre nem tervezem, hogy kérek belőle), én csak azt nem értem, hogy hogyan jött a képbe az Apple Watch. De ha azt is adnak ingyen 65 év felett, szólj, mert akkor kérek :)