eInk tablet

Már volt kivesézett téma az első két eInk tablet. Nemrég a harmadik versenyző is előkerült.

- Remarkable 2
- BooX Tab X
- Lenovo Smart paper

Ez utóbbit használja valaki aktívan? Mik a tapasztalatok?

Hozzászólások

Mire szeretnéd?

  • Elsősorban jegyzetelésre és papír érzést akarsz: remarkable
  • Elsősorban ebook olvasásra Amazon ökoszisztémában, de jegyzetelni is akarsz: kindle scribe
  • Rendszeres Pdf olvasásra, de ebook és jegyzet is jöhet: színes Boox tab

A Lenovo ahhoz képest hogy nem színes, drága. 

Android egyiken se tévesszen meg, nem lesz univerzális tablet érzésed, még nem tartanak ott sajnos és ez részben a Google hibája, hivatalosan az Android nem támogat eink kijelzőt, és így a gyártók gányolnak a lelkébe több kevesebb sikerrel.

Leginkább a harmadik: PDF olvasás legfőképp, de kevesebb ebook, jegyzetleni mg jó lenne.

Az látszik, hogy ősztől heti 2x utazom két órát, és jó lenne olvasni rendes méretetű eszközön.
Kindle van, az irodalomra jó, de szakszövegre PDFben használhatatlan.

Jegyzetleés meg jó lenne.
A jegyzetleés most nyögcenyelős, külön papírra írom, és utólag archiválom.

Boox saját olvasóját használva akár pdf-be, akár ebook-ba közvetlen lehet jegyzetelni. Mondjuk ebook-ba vicces amikor mondjuk nagyítás miatt átformázza, hogy mit húztál alá, de egy fix formátumú pdf-ben kifejezetten természetes hatású. Saját jegyzet alkalmazása kifejezetten kellemes, és egész csúnya írást is fel tud dolgozni kereshetőre.

Technikailag MS notes is tud működni rajta, de az annyira nem eink barát. 

Én is ezen morfondíroztam annó sokat, végül pdf olvasásra vettem egy 8" tabletet, 1200x1600 felbontással. E-book readeren soha nem lesz tökéletes a pdf élmény, vagy legalább is pár éve még nagyon nyögvenyelős volt.

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Sok féle olvasóm volt (Kone Aura HD, Eclipse, Pocketbook...) 8, illetve 10 collosak. Jelenleg Boox Air2-t használok, éppen a pdf olvashatóság miatt (Öreg vagyok, és már nem tudom a szememet jól fókuszálni a pdf kicsiny betűire. Persze lehetne nagyítgatni, de akkor meg az adott oldal mozgatása lenne kényelmetlen.) A 10 collt jó kompromisszumnak tartom az olvashatóság, kezelhetőség szempontjából (Elgondolkodtam 13collos gépen, de ott jelentős pénzügyi teher lenne...) Az Air2-n a beépített dokumegjelenítő (Neoreader) remek - lenne, ha nem lenne borzalmas a magyar nyelv megvalósítása. Nekem olyan mértékben zavaró amit az elválasztással művel, hogy lecseréltem Koreaderre. A koreader nagyon sokat tudó megjelenítő SW, és a magyar nyelv elválasztásaival is tökéletesen elboldogul. (vagy legalábbis nekem nem tűnt fel zavaró hibája).

Ha a nyelvfüggő elválasztási probléma neked nem zavaró (csak, vagy mert nem a magyar nyelv a fő csapás az epub, stb olvasásánál), akkor a beépített megjelenítő a beépített jegyzetelési támogatással jó barátod lehet.

Ugyancsak előnyös, hogy Android (asszem 11) fut rajta, tehát lehet telepíteni - ha van igény rá - alkalmazásokat.

Talán az eInk holmik tartósabbak, mint az átlag notebbok.

Szerintem annyi a trükk, hogy ritkábban és kevesebbet használod, illetve akkor is nyugalomban.

Amúgy pont két hete toltam egy szokásos akku-töltés tesztet a Boox Note Air akkujával, három éves, most tart 98% körül, igaz, hogy általában odafigyelek és 30-70% közötti töltöttségen tartom, így is bír egy hetet, meghálálja az akku, mintha két hetente tölteném 0-100% között.

Mivel ritkán kell tölteni, nagyon kevés ciklus kerül bele, plusz nem látványos még ha sok százalékot is gyengül, akkor is héten túl bírja. Vsz előbb avul el a szoftver. Lásd a boox az egész történelme során egyetlen egyszer adott ki Android főverzió frissítést, így nagyjából tuti hogy a vásárláskori verzióval öregszik meg, még ha kisebb javítások egész sűrűn is jönnek. Újabb Android csak az újabb vason jön

Látott már valaki élőben új matt képernyős iPad Pro-t? Ha olyasmi lenne, mint a Samsung frame tv képernyője, akkor baromi jó alternatíva lehetne az eInk helyett, de valami perverz oknál fogva csak rendelni lehet, sehol nincs kiállítva 

Nos akkor én is futnék egy kört.

Éveken keresztül egy Alcor Myth 6" olvasót használtam teljes elégedettséggel, ám sajnos elhalálozódott.

Időközben felmerült az igény az alkalmankénti jegyzetelésre (főleg szöveg), de az elsődleges cél még mindig a könyvolvasás (epub, mobi), így elkezdtem nézelődni.

Az ideális méret 7-8" lenne (az írás miatt), de nem zárkózom el a 10" méretűektől sem. Utóbbiak esetében azonban feltétel, hogy ne legyen az egyik oldalon egy széles "fogantyú".

Csak e-ink kijelző jöhet számításba!

Alábbiakat találtam eddig, minden véleményt szívesen veszek.

Bigme Pocket Note - 7 inch e-note

Supernote A6 X2 Nomad - tetszik, de a támogatott formátumok felsorolásában nem szerepel a mobi.

BOOX Go 10.3 - új versenyző, még nem találtam tesztet

Supernote A5X2 - erre még várni kell

Boox Nova Air2 - azt hiszem ez teljesen megfelelne, ha lehetne még kapni

Boox Tab Mini C - lehet, hogy meg kell barátkoznom a színes kijelzővel?

PocketBook Inkpad X Pro

Jegyzetelni a 10" is határeset, nagyjából a 13" kényelmes. Olvasni a 10" egy keményfedeles méret, szerintem a 6-7" egy technológiai kompromisszum volt, gyakorlatilag a paperback is nagyobb.

Ha elfér, akkor az írás és olvasás miatt is 10" javasolnék. Az aszimmetrikus sáv egyébként azért jött be, mert 10" méretet ott lehet jól megfogni és olvasni közben, nekem volt 10" reMarkable, az első, ott szimmetrikus volt, mindig ráfogtam a kijelzőre véletlenül egy kézzel. Illetve így lehet jegyzetelni kézben tartva, hogy a széles sávban fogod, úgy ergonómikus. De nyilván, ha kipróbáltad, és neked nem jó úgy, akkor keresni kell olyat, amin nincs. :)

Ha e-könyvolvasóként árulják, akkor epub/mobi és társai szépen kell hogy menjen. Ha Android alapú, akkor a PDF-megjelenítés se reménytelen, gondolom válogatni lehet a nézőkék között. Jól gondolom, hogy normálisan lehet rajta pdf-es doksikat is olvasni rajta?

akkor epub/mobi és társai szépen kell hogy menjen.

Alapvetően ebben a két formátumban olvasok e-könyvet és ezek tényleg gond nélkül mennek rajta.

Jól gondolom, hogy normálisan lehet rajta pdf-es doksikat is olvasni?

A vele érkezett PDF olvasóval eddig mindössze két dokumentumot néztem meg, azokat jól jelenítette meg.

Viszont mivel van PlayStore, gondolom telepíthető rá más PDF olvasó is.

valasztovonal az EUR meg(nem)lete

Szerintem meg nem. Nagyon sok mindent veszek a germánoktól. Kávét, alkatrészt, még telefont is, mert a szóba jöhető EU-soktól tőlük a legolcsóbb a szállítás.

Nekik tök mindegy, hogy a VISA vas Master -ről lehúzott eur-t, hogy kovertálja a mögötte lévő bank.

Persze vannak akik csak német vonalon mozognak DE +AU, ők nyilván nem.

Remarkable2-t a megjelenése óta használom. Jelentős és folyamatos fejlesztések van mögötte. Amire kitalálták, arra brutál jó. Talán ha havonta 1x töltöm.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...