Iskola: Tiltott és használatban korlátozott tárgyak

Fórumok

A tiltott tárgyak között szerepel többek között: 8 centiméter szúróhosszúságú vagy vágóélű szúró- vagy vágóeszköz; dobócsillag; rugós kés; felajzott íj; szigonypuska; parittya; csúzli; ólmosbot; gázspray, elektromos sokkoló; mechanikus vagy elektromos zárnyitó szerkezetek; alkohol; dohánytermék; energiaital; kábítószer.

A használatban korlátozott tárgyak közé tartoznak a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internet elérésre alkalmas okoseszközök. 

Ezeket tilos lesz használni:

  • az általános iskola 1–8. évfolyamán, a teljes tanítási napon, 
  • a gimnázium 5–12. évfolyamán, a teljes tanítási napon, 
  • a szakgimnázium 9–13. évfolyamána teljes tanítási napon,  
  • a kollégiumokban a foglalkozások ideje alatt, 
  • az alapfokú művészeti iskola minden évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt, 
  • és a szakiskola minden évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt.

forrás: https://index.hu/belfold/2024/07/19/iskola-mobiltelefon-csuzli-energiai…

Hozzászólások

Nagyon nem értek egyet az egésszel.  Sokszor a gyermek védelmét és biztonságát szolgálja az eszköz. Van amikor pont a tanári bántalmazástól véd meg. Sok szülő nyomkövetőnek használja az okosórát vagy a telefont. A jövő nem az, hogy ne használja a gyerek hanem, hogy jól használja.

Szerkesztve: 2024. 07. 22., h – 15:07

Azzal egyetertek, hogy oran ne hasznalja (hacsak nem feladatot old meg vele), minket is lebasztak, ha oran massal foglalkoztunk.

Azzal viszont nem ertek egyet, ahogy ez az egesz kezelve van. Add le, mert az kotelezo, de felelosseget senki nem vallal, hogy peldaul ellopjak-e, amig le van adva. Ha igen, az iskola mossa a kezeit.

Felszólítás (hogy tegye el), szaktanári figyelmeztetés, osztályfőnöki figyelmeztetés, igazgatói figyelmeztetés, eltanácsolás? Egy ideje nem követem, ezek már megszűntek létezni?

Ha esetleg így lenne, én támogatnám az elkobzást: szünetben vinné névvel a tanár az erre kijelölt személynek, aki egyből hívná a szülőt, hogy a gyereket nem fogja telefonon elérni, mert elvették a telefonját. Nap végén a szülő (nem a gyerek) visszakaphatja a megfelelő regisztrációs díj kifizetése esetén. Ezt is lehetne cizellálni, pl. első alkalommal ingyen, majd növekvő díjtételekkel. De ezzel az alapból tiltsunk be mindent is módszerrel nem értek egyet.

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

hat latszik hogy nem koveted... ezek a csunyan nezesek, meg ilyen-olyan figyelmeztetesek hatekonysaga: 0.

amugy ilyen kepeken lattam erre megoldast: egy szekreny apro kis zarhato fiokokkal, mindenki betette a telojat, elrakta a kulcsot. nap vegen meg szepen kivehette.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

ezek a csunyan nezesek, meg ilyen-olyan figyelmeztetesek hatekonysaga: 0.

Nem lehet, hogy azért, mert nem viszik végig következetesen? Biztosan van olyan, akit nem érdekel, hogy 10 településsel/kerülettel arrébb kell már járnia, mert a közeli intézményekből eltanácsolták. Nem hiszem, hogy ezzel élnének, hamarabb feladják a tanárok/intézmények. De ha hatékonyabb intézkedések kellenek, akkor azok kellenek, csak ne essünk egyből a ló túlfelére.

Ez a zárható fiókos történet hogy működne? Kutassák is egyből át mindenki táskáját? Vagy elég az előző leselejtezett telefont leadni? Nem támadóan kérdezem, csak nem értem, hogy a táska átkutatása nélkül ez hogyan lenne valóban hatékony.

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Vagy az orvos nem hagyna az epekövet a betegben, vagy a fogorvos a valóban fájós fogat húzná ki, vagy a mérnökök sosem vétenének el számítást, vagy nem kerülnének ki teszteletlen, kékhalált okozó frissítések, vagy csak témába vágó válaszokat írnának a fórumokon. Oh, sokkal szebb világ lenne. De pl. a humán tárgyak esetén általában akkor is találnék számomra érdekesebb tartalmat a telefonomon. És igen, vannak szar tanárok. Az ég meg kék, a fű meg zöld. De egyik sem ehhez a témához tartozik. :)

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Ez a zárható fiókos történet hogy működne? Kutassák is egyből át mindenki táskáját?

nemkell. csak fel kell szolitani hogy tegye be az osszes telefonjat! es szotfogad! ha megse teszi akkor kovetkezetessen figyelmeztetni! :DD

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök

Védik a mundér becsületét, ami fontosabb mint a gyermekvédelem. Nem szeretnének megint pedofil és bántalmazó tanárokkal vesződni, inkább legyen minden elsikálva!

Nézzük meg a gyakorlati oldalról. Ha van mondjuk 600-800 diák egy suliban, akkor az potenciálisan 100 millió forint értékű (nem eladási, hanem a pótlási érték a fontos), és ezzel valszin nem is mondtam sokat. Tehát logisztikailag akkor ezt reggel leadják, bevételezik, külön kis dobozokba teszik, majd hazafele menet, ez lazább, mert ugye mondjuk a 6. órától kezdve a 8. végéig megy haza a zöm középiskolából. Mi lesz azzal, akinek napközben kell bármiért mennie-jönnie (kifelé rosszulét, kikérő, odafelé megy orvosi vizsgálat, egyéb, per gyerek ritka, de 800-as mintán már nem annyira gondolom)? Mi garantálja, hogy nem lesznek eszköz keverések, hogy ha nincs szigorú leltári jelleg? Ki fogja ezt kivitelezni, és ha bármi történik a sulival (tűz, viz akármi), akkor ugye fedezi a suli biztosítása a pótlást, nem csak az eszközét, hanem úgy a teljes minden pótlást, utánajárásostul.

A 12. és 13. évfolyam különösen érdekes, mert ott simán előfordulnak már nagykorúak, sőt a 11. évfolyamon is, ha nulladik osztályos volt a képzés.

A 12. és 13. évfolyam különösen érdekes, mert ott simán előfordulnak már nagykorúak, sőt a 11. évfolyamon is, ha nulladik osztályos volt a képzés.

Hát de azt mondták, hogy van iskolarendőr. Ha meg nincs, akkor esélye sincs segítséget kérnie a gyereknek a segélyhívón!

Láttam már olyan kultúrrendezvényeket ahol a látogatók belépéskor kapnak egy tasakot, amiben elhelyezhetik a telefonjukat. Egy kioszknál/hostesznél lezárásra kerül a tasak, amit utána cipelhetsz magaddal. Kifelé pedig feloldják a zárat, leadod a tokot és mindenki happy.

Ez technikailag megoldja a fenti tárolás-felelősségvállalás kérdését. Még tanári közreműködés sem kell.

Tipikus kormányzati hülyeség, hogy van egy alapgondolat amivel egyet lehet érteni: hogy ne kütyüzzenek a gyerekek a suliban, és akkor kitalálnak rá egy rossz megoldást.

Például én is akarok majd adni a gyereknek telefont, hogy ha mondjuk programváltozás van a suliban akkor tudjon hívni, vagy akár csak írni egy SMS-t. Hogy jöjjünk előbb, később menjünk, szervezzük át amit kell, stb.

Én azt tartanám ésszerű szabálynak, hogy ha a gyerek piszkálja a telefonját, akkor vegyék el tőle, és csak hazamenet kapja vissza.

Szerintem a gyakorlat az lesz, hogy ha valaki lenémítja és a táskában tartja, akkor nála lehet, és nekünk ez bőven jó lesz, tud írni SMS-t a gyerek, hogy hányra jöjjünk érte.

akkor a tanár NEM a saját kezével veszi el, hanem mondja gyereknek gyere ki az asztalhoz: itt a fiók tedd bele - a nap végén kiveheted.

Ha nem fogad szót, akkor beírás stb..  vannak fokozatok.

Annyira ezt a jogot nem értem - ha van valami,  ami zavarja az oktást, akkor jogom van megszüntetni az okot - nem lopom el, nem lesz károsítva az eszköz.

Mindhárom gyerekem általános iskolájában ez volt a rend, szóval az elmúlt 20+ évben ez nem volt egy megugorhatatlan probléma. Csak most valamivel le kell kötni a figyelmet, mintha a kormányzat foglalkozna a közneveleés problémáival. Hogy egy klasszikust idézzek: Lósz@rt, mama!

Szerintem is el kell venni. Talán elég csak akkor ha probléma van. Vagy esetleg akivel sosincs probléma, annál ott lehet hagyni. Vagy lehetne állami mobilkészülék gyár és annak a termékét megtarthatnák a gyerekek, de az csak apának anyának és a nagyinak tudna SMS-t küldeni.

Még az is lehet, hogy tényleg az a jó, ha az összes kölök leadja reggel és felveszi délután. Tényleg csak azért nem lájkolom, mert éppen fontolgattam, hogy szervezési céllal kelleni fog egy mobil a gyereknek.

Ja, meg minden hasonló témánál meg kell jegyezni, hogy a kötelező iskolát is el kell törölni, legyen opt-in az iskola és ezeket a kérdéseket lezongorázzák a szülők és az iskola egymás között, az államnak semmi köze hozzá. Nem fér össze a Pater Familiae jog és az iskolakötelezettség.

én láttam már olyan tantermet, ahol a falon van egy nagy zsebes fali szőnyeg a mobiloknak - a szünetről bejönnek azokba a zsebekbe rakják be tépőzár van rajta és szám. Szünetben meg szépen mindenki felveszi a sajátját.

óra alatt ott pihen

Nem fér össze a Pater Familiae jog és az iskolakötelezettség.

"Csak római polgároknak volt lehetőségük a pater familias jogait gyakorolni és minden háztartásban csak egy személynek." forras

Romai polgar vagy?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nem vagyok Római polgár, hanem azt gondolom, hogy ez volt és ez lenne újra az ember számára méltó és ideális jogi berendezkedés. Tehát az idea az, hogy efelé kell tartani. Minden szabályozást eszerint értékelek: közelebb visz a Pater Familiae elvhez, vagy nem? Ami közelebb visz, az helyes, ami messzebb, az nem helyes.

Például az iskolai homoszexuális propaganda tiltása közelebb visz hozzá, mert én dönthetem el hogy kapjon-e homoszexuális propagandát a gyerek (ne kapjon), nem pedig egy NGO az iskolaigazgatóval konspirálva. Ez tehát jó. A kötelező vakcinák az állam kezébe adnak jogokat, amik engem illetnének (a saját családomban nyilván). Ezek tehát rosszak. Ilyen egyszerű.

Bizonyítani nem tudom, de sejtem, hogy a birodalmon kívül is sok helyen ez volt a norma legkésőbb a feudalizmus bevezetése előttig. A Rómaiak csak kodifikálták a normál emberi együttélés szabályait, ami organikusan alakult ki és örököltek az őseiktől.

 

A telefon esetén nem tudom eldönteni melyik vezet közelebb a Pater Familiae elvhez (és ebből látható, hogy a probléma nem is létezne állami szinten, ha működne a Pater Faliliae elv). Magam is a telefonnyomkodás ellen vagyok, de ugyanakkor nem szeretem ha bármit is az állam mond meg. Azt szeretném, ha szabadon választhatnánk iskolát - vagy iskola nélküliséget - és az iskola szabályozná ezt a kérdést, amit én önként fogadok el, mert belátom, hogy ez a helyes. Biztos vagyok benne, hogy lennének iskolák, amik ezt a szabályt vezetnék be önállóan is, mert konkrétan eddig is voltak ilyenek. A piac megoldja ezt a kérdést, nem kell ide állam.

Például az iskolai homoszexuális propaganda tiltása közelebb visz hozzá, mert én dönthetem el hogy kapjon-e homoszexuális propagandát a gyerek (ne kapjon)

Ez kicsit ugy hangzik mintha azt mondanad, hogy a tinedzser terhessegeket ugy lehet megakadalyozni, hogy eltitkoljuk a tinedzserek elol hogyan keszul a gyerek.

A kötelező vakcinák az állam kezébe adnak jogokat, amik engem illetnének (a saját családomban nyilván).

Ha vallalod, hogy betegen se te sem az altalad "vezetett" csalad egyik tagja sem megy mas emberek kozelebe akkor szerintem is minden jogod megvan eldonteni, hogy felvesz-e a csalad barmely tagja barmilyen oltast vagy sem. Termeszetesen ezek utan az oltas hianyabol adodo kezelesi koltsegeket is be lehet hajtani a csaladon ha valaki altal megfertozodnek olyan betegsegben amit az oltas megakadalyozott volna.

A Rómaiak csak kodifikálták a normál emberi együttélés szabályait

A romaiaknak a homoszexualitassal semmi bajuk nem volt ha mar ezt hozod fel peldanak ;)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nem azt mondtam, hogy tudatlanságban akarnám tartani (de ahhoz is lenne jogom a Pater Familiae elv szerint), hanem a lényeg az, hogy én mondhassam meg, hogy mit és mikor tanul a gyerek. Szándékosan írtam homoszexuális propagandának, nem alapvető biológiai tanulmányoknak, mert amit sok helyen csinálnak, az propaganda.

>kezelesi koltsegeket

Az csak nyilvánvaló, hogy a kötelető társadalombiztosítást is eltörölném. Nyilván minden betegség a betegnek és a családjának a problémája és a költsége, ki másé lenne, ez volna a normális.

Egyébként most az van, hogy vélhetően egy rakás betegséget okoz az állam azáltal, hogy hibás alapelvekre épül az orvoslás, és semmilyen felelősséget nem vállal érte.

>a homoszexualitassal semmi bajuk nem volt

Nekem is csak azzal van ha az én gyerekeimnek akarják tolni a propagandát. Egyrészt nem vagyok biztos abban sem, hogy teljesen megbízhatóak a források, másrészt egy hosszú történelmi időszakról beszélünk ami alatt nyilván változtak a dolgok, harmadrészt pedig azért mert egy dolgot jónak tartok nem kell mindent is jónak tartani a római időkből.

Egyébként most az van, hogy vélhetően egy rakás betegséget okoz az állam azáltal, hogy hibás alapelvekre épül az orvoslás, és semmilyen felelősséget nem vállal érte.

Ezt hogy? Az orvoslas okoz betegseget? Mint ahogy a viz okoz szomjusagot?

de ahhoz is lenne jogom a Pater Familiae elv szerint

Szerintem sok mashoz is amit manapsag nehany ev fegyhazzal jutalmaznanak.

én mondhassam meg, hogy mit és mikor tanul a gyerek

Ilyesmi mostanaban bizonyos arab allamokban van, csak nem gyerekek hanem nemek szintjen, van ahol a nok nem mehetnek egyetemre vagy nem vezethetnek autot, stb.

Szándékosan írtam homoszexuális propagandának, nem alapvető biológiai tanulmányoknak, mert amit sok helyen csinálnak, az propaganda.

Ja, jo lesz ha betiltjak az ilyesmit, a Bibliabol is ki kellene cenzurazni, ezek a gondolatok biztos onnan fertoztek meg bizonyos egyhazi szemelyeket akiknek semmilyen biologiai hajlamuk nem volt ilyesmire ;)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

>Az orvoslas okoz betegseget?

Igen, egy rakás esetben. Ez mellékszál, csak azért hoztam be, hogy írtad a felelősségvállalás kérdését: konkrétan az állam egy rakás dolgot kötelezővé tesz, de felelősséget semmiért nem vállal. Már csak emiatt is mindenkinek gyanús kellene, hogy legyen, és tiltakozni kellene ellene, csak sajnos a többség jobban szeret rabszolga lenni mint szabad ember.

>amit manapsag nehany ev fegyhazzal jutalmaznanak.

Pont ez a lényeg, hogy ez egy idea, amitől sajnos messzebb vagyunk mint Makó Jeruzsálemtől. De ettől még ez volna a helyes szabályzás és a szabad embereknek ezt kellene propagálniuk.

>mostanaban bizonyos arab allamokban van

Nem, ezekben az államokban az állam mondja meg, hogy mit tehetnek a nők. A Pater Familiae elv szerint pedig a családfő mondaná meg. Teljesen más. Ráadásul várhatóan nem is tiltaná, de ezt csak akkor tudnánk meg, ha bevezetnénk, de sajnos nem vezetjük be.

>a Bibliabol is ki kellene cenzurazni

Ez megint nem tudom hogy jön ide. A művek megváltoztatása-hamisítása szerintem bűn, de azt hogy a gyerekek olvashassák-e a Pater Familiae joga lenne eldönteni.

Pater Familiae joga lenne eldönteni

Ez a Pater Familiae egy nagyon okos ember lehet, ha ennyi mindenben profi es el tudja donteni mi a jo es mi nem. Remelem ehhez a ranghoz legalabb egyetemi vegzettseg tarsul minimum 5-6 tudomanyagbol.

Igen, egy rakás esetben.

Ez olyan mintha azt mondanad, hogy a gyaloglas az oka a labseruleseknek es az evés az oka a gyomorbetegsegeknek. Mindketto igaz bizonyos szempontbol, de ugye mindketto szukseges :)

Ez megint nem tudom hogy jön ide.

Csupan nem ertetted mire utaltam.

Nem, ezekben az államokban az állam mondja meg, hogy mit tehetnek a nők. A Pater Familiae elv szerint pedig a családfő mondaná meg.

Azokban az allamokban ott a megvalosult almod, a csaladfo dont a csalad tagjairol, a csaladokrol pedig a mindenki felett uralkodo csaladfo (aki egyben az allam feje is). https://en.wikipedia.org/wiki/Wali_(Islamic_legal_guardian)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

>Remelem ehhez a ranghoz legalabb egyetemi vegzettseg tarsul minimum 5-6 tudomanyagbol.

Az társul hozzá, hogy a saját családjának sikere leginkább az ő biológiai érdeke. Tehát mint a sikerben sokkal inkább érdekelt fél, ő kapja a jogot az állam helyett azokban a kérdésekben, amikben jelenleg "természetesnek érezzük", hogy az államnak van joga dönteni, de ez valójában természetellenes.

>Wali (Islamic legal guardian)

Akkor ebben a rendszerben megint csak előttünk járnak. Sajnos nem véletlen, hogy az összes európai nemzet a demográfiai katasztrófa útján van: a rossz döntéseknek brutális ára van, az élet kegyetlen.

Az társul hozzá, hogy a saját családjának sikere leginkább az ő biológiai érdeke. Tehát mint a sikerben sokkal inkább érdekelt fél, ő kapja a jogot az állam helyett azokban a kérdésekben, amikben jelenleg "természetesnek érezzük", hogy az államnak van joga dönteni, de ez valójában természetellenes.

Gondolom erre a magyar tarsadalom keszen all (nem magyar sajatossag egyebkent). Idezet a fenti cikkbol:

"Gyerekek ezrei élnek alkoholbeteg szülőkkel, a diszfunkcionális családok pedig szabályosan újratermelik a traumákat."

Akkor ebben a rendszerben megint csak előttünk járnak. Sajnos nem véletlen, hogy az összes európai nemzet a demográfiai katasztrófa útján van: a rossz döntéseknek brutális ára van, az élet kegyetlen.

Majd terjeszd elo otthon, hogy attersz a muszlim hitre es ezentul tobb feleseged lesz akiket eltartassz amig otthon foglalkoznak a gyerekekkel. Ha mindenki igy tesz akkor garantaltan megszunik a demografiai katasztrofa ;)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

> Gondolom erre a magyar tarsadalom keszen all

Pont ez a probléma, hogy mindenki a saját mások életét akarja megoldani. Semmi közünk hozzá, hogy mások hogyan basszák el az életüket. A gyerekeik pedig az övéké, ahhoz sincsen közünk. Cserébe minket is békénhagynának. Ez a gondolkodás csúszós lejtő, ami a kommunizmushoz vezet, amikor öreg korodban nyugdíjból élsz, mert saját pénzed nincsen, hűtővásárlási támogatás van, mert különben nem tellne új hűtőre, meg az állam fizeti a gyógyszert és eldönti helyetted, hogy zsírt, vagy szénhidrátot egyél-e. Vagy egy tollvonással bezárnak az otthonodba mert beszartak az influenza aktuális változatától - tavasszal amikor végre kisütött a nap. És ez odáig fajult már, hogy a többség számára ez nem is probléma, nem is érzi nevetségesnek és megalázónak, hogy felnőtt létére gondoskodnak róla és gyámkodnak felette, mintha gyerek lenne.

Evolúciós, ha úgy tetszik eugenikai szempontból is katasztrófa, hogy minden hülyének a gyerekét életben tartjuk csak azért mert milyen lenne már hagyni, hogy történjen aminek történnie kell. Igen, lennének áldozatai, de amit most csinálunk az viszont garantáltan katasztrofához vezet, aminek rengeteg áldozata lesz. Nem lehet büntetlenül kikapcsolni a szelekciót.

>Majd terjeszd elo otthon, hogy attersz a muszlim hitre es ezentul tobb feleseged lesz akiket eltartassz amig otthon foglalkoznak a gyerekekkel.

Egyelőre egy van, de valóban jó volna még egy. Sajnos nem jár alanyi jogon, nagy janinak kell lenni hozzá, hogy az ember behúzhassa a két feleséget. Meglátjuk.

De nem a többnejűség intézménye a lényeg, hanem hogy a feminizmus vívmányai összeegyeztethetetlenek a fenntartható demográfiával. Eléggé egyértelmű az összefüggés, csak illetlenség beszélni róla, ezért az úri társaság úgy csinál mintha nem létezne a probléma.

Pont ez a probléma, hogy mindenki a saját mások életét akarja megoldani. Semmi közünk hozzá, hogy mások hogyan basszák el az életüket.

Ha igy gondolkodsz, akkor egy erodben fogod leelni az eleted fegyveres orokkel korbeveve. Igy kepzeled el az idealis eletet magadnak es a gyerekeidnek?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Persze, Rómában is úgy volt. A polgárok gyilkolták egymást, azért lettek sikeresek. (/szarkazm)

Egyrészt a Pater Familiae csak a családon belül érvényes: családközi konfliktusokban ugyanúgy az állam a kompetens, és van törvényes rend.

Másrészt pedig pont ez a kommunista gondolkodás hibája, hogy azt hiszed, hogy az önrendelkezés szükségszerűen káoszhoz vezet, ezért be kell avatkozni mindenbe.

Egyrészt a Pater Familiae csak a családon belül érvényes: családközi konfliktusokban ugyanúgy az állam a kompetens, és van törvényes rend.

Akkor meg mi a bajod a mai rendszerrel? Nagyon hasonlit a romaira. "He was also obliged to observe the constraints imposed by Roman custom and law" (forras) Tehat a csaladfonek be kellett tartania/tartatnia a romai szokasokat es torvenyeket, mint ahogy neked is mint csaladfo az orszag torvenyeit (igen, az oltasra vonatkozoakat is). Ugy latom a kor bezarult ezzel kapcsolatban.

Másrészt pedig pont ez a kommunista gondolkodás hibája

Ez hogy jon ide? Ugy tudom errefele ez mar nem divat.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Például én is akarok majd adni a gyereknek telefont, hogy ha mondjuk programváltozás van a suliban akkor tudjon hívni, vagy akár csak írni egy SMS-t. Hogy jöjjünk előbb, később menjünk, szervezzük át amit kell, stb.

Szerintem lehet olyan mobilt kapni manapsag is ami kizarolag SMS-re es hivasra jo, az ott lehet a taskaban kikapcsolva. A gyerek akkor fogja elovenni amikor muszaj, mivel nincs rajta jatek/internet es ellopni sem fogjak.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Pont ezt tervezem, hogy ilyen feature phone-t fog kapni. De még nem biztos, mert nyilván az okostelónak is van értelme, csak közben van egy komoly veszélye is.

Azzal egyetértek, hogy a telefonfüggés óriási probléma, rohadtul ártalmas és tényleg futótűzként terjed. Valamit csinálni kell vele, bár szerintem nem állami feladat volna, de az is igaz, hogy a szülők egy része nem kezeli a problémát - talán nem is tudja.

Azzal egyetértek, hogy a telefonfüggés óriási probléma, rohadtul ártalmas és tényleg futótűzként terjed.

Mint annak idejen a nyomtatott konyvek es az olvasas :)

Szerintem nem kell demonizalni, termeszetesen az igaz, hogy ra lehet fuggeni es konnyu rosszul hasznalni.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Mint annak idejen a nyomtatott konyvek es az olvasas :)

Nem, ugyanis hiaba leszel olvasasfuggo, attol nem lesz peldaul egy generacio alatt az atlagos 20 perces attention spanbol (ez mi magyarul?) 30 masodperces.

Szerintem nem kell demonizalni, termeszetesen az igaz, hogy ra lehet fuggeni es konnyu rosszul hasznalni

Egyebkent szerintem sem, de a "tiltsuk ki, oszt' jovan", az nem megoldas sajnos.

attention spanbol (ez mi magyarul?)

figyelem oszpontositas (tukorforditas nincs ra szerintem, igy maskepp kell a magyar mondatot szerkesztened)

Nem, ugyanis hiaba leszel olvasasfuggo, attol nem lesz peldaul egy generacio alatt az atlagos 20 perces attention spanbol (ez mi magyarul?) 30 masodperces.

Az rendben van, de mikor feltalaltak a nyomtatast akkor nem attol feltek, hogy figyelemzavaros lesz a delikvens hanem attol hogy eretnek tanokkal mergezi magat es esetleg ellent talal mondani az egyhaznak.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Van kb tini korú gyerek a környezetedben? Van közöttük telefon/képernyő-függő?

Én egy függőt ismerek, szerintem durva.

Maguk a sulis korú gyerekek is panaszkodnak egyébként, hogy vannak osztálytársaik akik folyton a telefonba vannak mélyedve. Nem csak a felnőttek találják ki a problémát.

Szerintem ez egy nemlétező fantom probléma, amire hoztak egy gumi intézkedést! A gyerekek 99%-a nem renitens, az SNI-sek mellé meg szakember kell!

A XXI században, megoldható lenne, hogy a közös területeket (iskolaudvar, osztályterem, folyosó, tanári szoba) bekamerázzák. A rongálások, a vagyonvédelem, a gyermekvédelem ezzel meg is oldódna. Csak erre költeni kéne, ami csökkentené az ellopható pénz mennyiségét.

Na, a jakubovics kommunista szokásához híven már megint meg akarja figyeltetni az embereket.

Kommunista szokás megvédeni a gyerekeket? Ha nem figyelik meg a tanárt, akkor legyen a gyereknél segélykérő telefon!

Figyu, besúgóhálózatot nem akarsz üzemeltetni, ha már így belecsaptál a lecsóba?

Gondolom te azt mantrázod a gyerekedned, miután arról diskuráltál a feleségeddel, hogy "Tóni bement az ügyészségre kihúzatni magát", és a gyerek kihallgatta a beszélgetést, hogy nehogy elmond a tanítónéniek amit hallottál! 

Ühüm.

Kínai típusú, AI arcfelismerőt is tennél a osztálytermi kamerákba?

Mekkora büntetést szabnál ki azokra a gyerekekre, akik a kamera által bizonyíthatóan nem figyelnek az órán?

5 perc nem figyelés = 5 korbácsütés?

A gyerekek WC-jét is bekameráznád, nehogy "baj" érje őket?!

Gyomrom felfordul.

Szerinted ez a jó megoldás?

Gyerekeim 2-2 telefont használnak. Egyiken megy a csoportos hívás viber, másikon a csoportos játék. Most, amikor nem vagyunk otthom, akkor is így játszanak a barátaikkal. Nekem jobb, mint a honvággyal való kínlódás. Nincs fomojuk.

Nem tudom. A tanórákon való kitiltást jónak tartom - bár ugye minden szabály annyit ér, amennyit betartanak (betartatnak) belőle. A tanórán kívül... nem tudom. Amikor látom, hogy szünetekben ülnek a padon, és mindenki azt nyomkodja, nekem ijesztő.

Egyébként azért linkeltem ezeket, hogy nem egyedi és nem is első eset, ami most itt történik.

Kb 25 éve a barátaim azt mondták, hogy pc függő vagyok. Akkor amikor nem volt más dolgom a pc előtt ültem. A pc-n különböző tevékenységet végeztem. Vajon melyiktől függtem?

Megfogadtam, hogy egy hétig nem ülök a gép elé. Unalmamban megfigyeltem a barátaimat. Mindegyiknél láttam visszatérő folyamatosan ismétlödő tevékenységet. Olyanok voltak, mint egy majomház. Munkán kívül semmi értelmeset nem csináltak. Egy hét után elmeséltem nekik mit láttam, majd visszaültem a gép elé. Nekem a hobbim rengeteg pénzt hozott, míg nekik a tevékenységeik semmit, vagy pénzbe kerültek. Persze én vagyok a függő.

Inkább függjek valamitől, ami add valami értelmeset, mint a nihil és a póz az unalomból. Lássuk be, amíg gépeztem ők velem foglalkoztak. Vajon melyik a betegebb? ;)

Tényleg létezik a prduktív függőség. Én is ha lazítani akarok programozok egy kicsit, ahogy más rágyújt vagy ilyesmi.

De ne keverjük ezt a fajta függést a tartalomfogyasztással! Ahogy írtad is, neked produktív a képernyőfüggésed. Nézz meg egy iskolás gyereket (átlagost!), hogy mit csinál a telóján, és utána döntsd el magad, hogy abból lesz-e haszna vagy az égvilágon semmi?

Az én gyerekeimnek soha sem volt problémája sem a telefonnal, sem a tablet/laptoppal! Nevelés kérdése csak! Nem tiltani kell, hanem edukálni!

Milyen korosztály, ha szabad kérdezni? Azért kérdem, mert szerintem óriási különbség van a korosztályok között, annál durvább a helyzet, mennél korábban mennél "függesztőbb" (tehát a függés kialakítása céljával tervezett) dolgot kap. Teljesen más eset, ha csecsemő/ovis/isis/gimis/egyetemista korban kap saját telefont a gyerek. Ha mondjuk csak 5 évvel előbb születtek a gyereked, akkor egy másik világot látsz mint az akinek 5 ével később. Hány éves korban kaptak saját telót/számítógépet? Volt korlátozás rajta?

A 25 még sokkal kevésbé érintett szerintem, de persze már abban a korosztályban is volt aki függő lett. A 11 évesnek gondolom az osztályában már létező probléma néhány gyereknél a telefonozás, ugye? Nálunk a 10 éves osztályában már tipikus, hogy a mit csináltál tegnap kérdésre a "telefonoztam" a válasz, illetve kialvatlanok a gyerekek mert késő estig nyomkodják. Úgy tudom, hogy benn a suliban nem szabad és tényleg nem is veszik elő a 4-esnél. De az elsős gyerekem mesélte, hogy van aki suttyomban előveszi a telefonját és nyomkodja.

Jó, hogy jól csinálod, csak így tovább!

Nálam hamar kb 4 éves korban már volt tablet vagy laptop. A legidősebb 19 múlt. Soha nem tanítottam informatikát neki, végig ötös volt, versenyre vitték. A kicsik most: majdnem 8 és 9 múlt. Van fejenként 2 telefon, laptop, pc. Az alvás idő és a kor korlát van csak beállítva. Nem mindig nyomkodják. Járnak heti 4x edzésre, amit maguknak választanak. Jelenleg ez görkori, rocky, és harművészet. Ezenkívül elmennek olykor nemezezni.

Függők? Definíció szerint azok. De legalább lehet ezzel motiválni őket. ;) A telefonon nem csak játszanak. Mindennek utána néznek, fotóznak, videóznak, chattelnek.

Ha ma eltiltod a telefontól a gyereket, akkor a világból zárod ki. Olyan lesz neki, mint egy üres néma szoba. Ez őrjítő számára, ahogy ez a szoba is az lenne minden boomernek.

Agócstibik és K Endrék ellen, hogyan védi meg donpintér a gyereket? Mert ezekkel is ildomos lenne foglalkozni már!

Ha arra utaló információ merül fel, hogy a tanuló az Nkt. 7. § (1) bekezdés b)-j) pontja szerinti nevelési-oktatási intézmény területén az 1. § a) és c) pontja szerinti tiltott tárgyat vagy használatában korlátozott tárgyat engedély nélkül tart birtokában, akkor a szabályok betartását a pedagógus jogosult ellenőrizni azzal, hogy elsősorban felszólítja a tanulót a tárgy átadására, – amennyiben felszólítás ellenére a tárgyat nem adja át – felszólítja a tanulót annak igazolására, hogy a tiltott vagy használatában korlátozott tárgy nincs a birtokában.

Hogy mi?!

sacc/kb: Ha a tanár úgy látja, hogy telefon van a tanulónál elkéri. Ha a tanuló nem adja át, akkor a tanár megkéri a tanulót, hogy ürítse ki a zsebeit, pakolja ki a toltartóját, táskáját vagy engedje meg, hogy a tanár belenézzen.

szerk.: Nem sorban kellene olvasnom...

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Szerkesztve: 2024. 07. 25., cs – 21:57

Ha arra utaló információ merül fel, hogy a tanuló a nevelési-oktatási intézmény területén

 

"felszólítja a tanulót annak igazolására" --> mutassa a zsebeit, a táskáját

 

tárgy nincs a birtokában. --> ott a helyszínen nincs nála (intézmény területén.)

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Nem értek hozzá s ezért kérdezem: létezik valamilyen telefont detektáló kézi készülék, vagy csak a rosszabb filmekben ellenőrzik ilyennel a maffiózók(kémek) az ügynököt.

Mert csak eszembe jutott, mi van ha két telefont rendszeresítenek a gyerekek? Az egy egyiket leadják, a másik meg kéznél van, ha kell.

mutassa a zsebeit, a táskáját

Azért a lóf*sznak is van vége! Ennek hol van? A tanár kiboríttathatja a gyerek táskáját? Megmotozhtaja, hogy nincs-e mégis a zsebében? Levetkőztetheti meztelenre, nem rejtette-e a ruhája alá? Testüreg-átvizsgálás is lesz?

Mégis melyik szinten tekinthető igazoltnak a tervezett jogszabály szerint, hogy nincs nála?

Mégis melyik szinten tekinthető igazoltnak a tervezett jogszabály szerint, hogy nincs nála?

Nem igazan a kerdesre valasz, de ha mondjuk felmerul az esely, hogy kes vagy mas veszelyes eszkoz van nala, olyankor en barmit engedelyeznek hogy kideruljon. Mobil eseten hazakuldheti, hogy otthon rugjak seggbe amiert nem birja a mobilt elengedni iskolaidoben (esetleg be sem kellene hozni).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

1. Ha nem lehet nála, akkor nem lehet nála.

2. Ha kell, kiboríttatják a táskájat, ha nem tetszik, még lehet magántanuló, és év végen csak egy osztályozó viszgát kell tennie, ahová megint nem viheti a mobiltelefont.

3. Egyetemen vizsgáztatok, ott sem lehet mobil a hallgatónál. Ha van, akkor nincs vizsga. 

4. Mitől ennyire esszenciális a mobiltelefon? 1-12 évfolyam közt nekem sem volt olyan mobilom, amin esetleg számológép, vagy bármi futott volna, még is elvégeztem a sulit. A mai gyermekek ha nem tudnak a suliban telefon nélkül meglenni, akkor 8gen szegényes az életük, lehet nem tiktokon, facebookon, meg ezeken kellene nevelni őket. 

5. Jelenleg nyári táborozás van, az eddigi összes nyári táborban tilos volt a mobiltelefon bevitele a diákoknak. A gyerekek játszottak, tanultak, futkorásztak, stb. Minden este olyan retkes volt a nagyobbik, hogy néhány ruháját egyszerűbb volt kidobni, mint kimosni, hetekig ásztatni. Bezzeg egy mobillal, mobilnettel simán hazajött volna tiszta ruhában, felejtős élményekkel.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

1. Ha nem lehet nála, akkor nem lehet nála.

Ha már egyetemen vizsgáztatsz, és olyan kurva okosnak tartod magad, elárulod, hogyan bizonyítod, hogy valami nincs nálad?

2. Ha kell, kiboríttatják a táskájat, ha nem tetszik, még lehet magántanuló, és év végen csak egy osztályozó viszgát kell tennie, ahová megint nem viheti a mobiltelefont.

Már nem választható a magántanulóság, csak szólok.

3. Egyetemen vizsgáztatok, ott sem lehet mobil a hallgatónál. Ha van, akkor nincs vizsga. 

Továbbra is kérdés: hogyan bizonyítják a hallgatók, hogy nincs náluk?

4. Mitől ennyire esszenciális a mobiltelefon? 

Nem az. De jelenleg a téma nem ez, hanem az, hogy nem elég, hogy nem használhatja. A legkisebb gyerekemnek nincs is. És ha valaki azt mondja, hogy látta nála, akkor mi lesz? Meddig fogják zaklatni?

5. Jelenleg nyári táborozás van, az eddigi összes nyári táborban tilos volt a mobiltelefon bevitele a diákoknak.

Az elmúlt években egy tábor szervezői részéről volt kérés, hogy ha lehet, ne vigyenek a gyerekek kütyüket, de volt olyan, ahol kifejezetten kérték, hogy jó lenne, ha lenne. De ennek ismét semmi köze ahhoz, hgy egy gyereket szabadon lehet vegzálni, mert olyat kérnek számon, ami lehetetlen.

"Ha már egyetemen vizsgáztatsz, és olyan kurva okosnak tartod magad, elárulod, hogyan bizonyítod, hogy valami nincs nálad?"

Vizsga előtt elmondom, hogy nincs telefon, minden cuccukat a terem hátsó részében rakják le. Náluk 1db diákigazolvány és a tárcája lehet. Mobiltelefon tilos. Lerakják. Ha vizsga közben megszólal, vagy használja, mert eldugta, akkor a vizsgája ott abban a pillanatban abbamaradt és elhagyhatja a termet.

"Már nem választható a magántanulóság, csak szólok."

Akkor vár benneteket a szivárványország, ott jobb az oktatás is, sőt, a gyerek felfedezheti a lét igazi értelmét a buzulást. Lesz kötelező buzióra. Hajrá.

Továbbra is kérdés: hogyan bizonyítják a hallgatók, hogy nincs náluk?

Nem retardáltak és nem kergetnek szalmabábokat.

Nem az. De jelenleg a téma nem ez, hanem az, hogy nem elég, hogy nem használhatja. A legkisebb gyerekemnek nincs is. És ha valaki azt mondja, hogy látta nála, akkor mi lesz? Meddig fogják zaklatni?

Örökké bazdmeg, örökké megy utána egy ember és zaklatja. Mint ahogy az orvosok elhagyták a pályát, a pedagógusok nem oktattak és összeomlott az oktatás és a gyógyítás, pontosan ahogy összeomlott a benzinellátás, ahogy tönkrementek a boltok a kötelező akcióztatás, illetve az árstopos élelmiszerek miatt, ahogy tönkrementek a benzinkutak, amikor beszólt nekik a miniszter, hogy ne 100 forintot keressenek már egy liter benzinen, mint ahogy minden balos rémisztgetés marhaság volt az elmúlt 14 évben, amit ki mertetek találni. Követni fogja a gyermeked 500 tanár folyamatosan. Zaklatni fogja.

Szabadon lehet vegzálni a gyereket? Ezt te honnan szűrted le? Mondjuk engem is megkerget a rendőr, ha bukósisakban bemegyek a bankba. Ne hogy már ne lehessen bukóban bankba menni!!! meg furának lenni.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Mégis miből vizsgáztatsz? Mert egy bármilyen vizsgát megcsinálni telefonnal tudás nélkül, a "nagy mázli" kategoria! Ha meg a vizsgázó 1,9 órán át "telefonozik" aztán 0,1 óra alatt megcsinálja a feladatot, az téged miért frusztrál? Nekem volt olyan vizsgám, amin mindent lehetett használni, és a társaság fele bukott is.

Műszaki tudásban, ahol értelmezni kell ez valid. Lexikális tudás számon kérésnél nem. Nem véletlen, hogy az MIT-n régóta openbook vizsga van. Ha nem tanultál úgyse fogod érteni a könyvet, jegyzetet, interneten sem tudsz keresni. Ahogyan a magyar érettséginél szart sem ér az fv.tábla, ha nincs mögöttes tudás.

Értem. Ilyen hozzáállással Csab, meg Gyuri is orvos, akik itt mindent is tudnak a covidról, mert olvasták a facebookon Vajákos Rózsi oldalán a Zigazságokat.

Én is szeretem, ha műtét közben új helyzet adódik, az orvos megkeresi googleben a legvalidabb találatot, esetleg megnézi Youtubeon indiai akcentussal.

Amikor reanimálunk, akkor is a googleben keressük, hogy mit is csinálunk, nem?

Egyébként a hallgatók mostanában puskáznak egyéb módon, mert az IT (igen, a mocskos IT szakemberek, fúj-fúj-fúj) nem tudják bekorlátozni a vizsgalaptopokat, hogy adott időben csak a vizsgaszervert érhessék el a hallgatók. Különböző üzenetküldő oldalakon keresztül küldik át egymásnak az infót, meg kereték a neten a megoldásokat. No, erre meg írtam olyan tesztsort, vizsgálati képanyaggal megtömve, amin a google huszárok megbuktak, józan gondolkodással 3-ast, tanulással és józan gondolkodással 5-öst lehet írni. Ennyi. De a telefont tiltja a tanulmányi és vizsgaszabályzat, nekem nem az a feladatom, hogy átértékeljem a Dékán meg a Rektor utasításait és alternatív módon értelmezzem.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Oké, legyen open book, de a facebookcsoportba beírja az egyik a megoldást, a többi meg kimásolja. 1 gondolkodott, a többi meg másolt.

De ha majd orvos lesz, akkor majd nem lesz facebookcsoport. Csak Vajákos Mari oldala.

 

Kell lexikális tudás is, kell logika is, de majd kell gyakorlat is. Minden is.

 

pl tegyünk fel egy kellően rossz kérdést(hibás angol, elgépelt szavak, ingoványos, hogy mire is kérdezünk rá, mert nem emelem ki, hogy a natív sorozaton, az artérisás, a portális, vagy a posztkontrasztos fázisban akarom kérdezni, hogy milyen, vagy mindegyikben):

- How its looks like the liver metastases on kontrast CT examination?

 

válaszol az AI (open-book vizsga):

Liver metastases can appear differently on contrast-enhanced CT examinations. Here are some key features:

  1. Hypoattenuation: Liver metastases typically appear hypoattenuating (darker) than the surrounding liver tissue on unenhanced CT scans. After contrast injection, they enhance less than the normal liver tissue1.

  2. Appearance: Metastases may have various appearances, including:

    • Rounded and well-defined masses with positive mass effect and distortion of adjacent vessels.
    • Hypoechoic (appearing darker) in ultrasound, which is the most common appearance.
    • Hypoechoic halo due to compressed and fat-spared liver.
    • Cystic, calcified, infiltrative, or echogenic features1.
  3. Challenges: Distinguishing metastases from benign liver lesions (such as hemangiomas) can be difficult due to overlapping features. Contrast-enhanced ultrasound and MRI are also useful in detecting liver metastases1

 

Most ki vizsgázik, a MS AI, vagy a hallgató?

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Nem értek az orvosláshoz és azt sem ismerem mit tanulnak. Egy mérnöknél viszont egy referencia kézikönyv, vagy képletgyűjtemény  hiánya egy felesleges nehezítés. Ha az oktatás a munkaerőpiacra termeli a hallgatót, akkor miért ne lehetne a munkához hasonló körülmények? Én spec nagyon megszenvedtem azt, hogy 20+ oldalnyi képletet kellett megtanulnom valszámból, mert fv gyűjtemény nem használható. Megjegyzem ez a tárgy miatt számos hallgatót veszít az egyetem.

Más a munka jellege. A darukezelőnek is illik tudnia, hogy melyik kar mit csinál. A repülőgép pilótának is. Hogy neked még sosem jött jól, az azt jelenti, hogy nem abban a munkakörben dolgozol.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

És ha nem mutatja meg? Akkor rendőrt hívnak?

Azt esetleg tudod, hogy videokamerát vagy fényképezőt miért nem lehet használni? Nekem az a sejtésem, a hogy mundér becsületének védelme a cél. Azaz don pintér nem szeretne kellemetlen ügyeket maga körül.

Akkor mehet haza szépen és igazolatlan órákat kap.

Fényképező vagy videókamera miért kellene, hogy egy diáknál legyen órán? Megint olyan értelmetlen dolgokba kötsz be, hogy újra aktiválom az eltüntetésed :D

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Ez a lényeg.

Nem csak hogy hozzájárult, hanem erősen ajánlotta is mindenkinek, hiszen pl. egyetemi jegyzetek vagy nincsennek, vagy ha vannak erősen túlhaladottak. És mivel a PPT-i mindenhonnan "összelopott" anyagok azokat nemszívesen adta ki.

De akkor már a jövőben nem tehetném meg?

Szerintem az otlet jo, igy tiktok helyett papirgalacsinokkal dobalhatjak egymast vagy a tanart ami sokkal kreativabb mint a mobil bamulasa (azt kesobb, otthon megtehetik). Az hogy az intezkedest hogyan hajtjak vegre azt meglatjuk.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Fényképező vagy videókamera miért kellene, hogy egy diáknál legyen órán?

Hat, faszom, ha most menne a gyerek iskolaba, es egy tanacsot adhatnek neki, az pont az lenne, hogy mindig legyen nala kep- es hangrogzito eszkoz.

Es itt most nem csak a szokasos demagogiat akarom nyomni, lehet gondolni a pedagoguskepzest sosem vegzett, "ideiglenes" oraadok szinvonalatol a diaktarsak minosegen at a mindenfele gyerekbantalmazasi ugyekig barmire.

Minek, hogy miután megverték a társai, még el is lophassák tőle?

Azért jó lenne azt a kérdést végig járni, hogy az iskolában a gyerekre, a tanár vagy a többi "jó" gyerek e a veszélyesebb, vagy hogy egy " (tanár általi ) gyerek verős videóra, hány olyan videó jut/kering a gyerekek között ami a tanárok (vagy osztálytársak) megalázásáról szól, csak az nem kerül nagy nyilvánosságra, "csak házon belüli" fogyasztásra/szórakoztatásra szolgál.

Ha védelem miatt kell a videó, én mindenképp egy teljes rendszert/területet lefedő belső kamera rendszert tartanék egészségesnek, aminél a kényes területek élőben sehol se láthatóak, és csak (meghatározott jogosítvánnyal rendelkezőknek), panasz esetén lehetne vissza nézni a történteket.

Minek, hogy miután megverték a társai, még el is lophassák tőle?

Lopjak, mit banom en, ezek csak targyak, majd veszek neki masikat. Nyilvan nem arra gondoltam, hogy menekules helyett kamerazzon, mikozben a tobbiek ot akarjak megverni.

egy " (tanár általi ) gyerek verős videóra, hány olyan videó jut/kering a gyerekek között ami a tanárok (vagy osztálytársak) megalázásáról szól, csak az nem kerül nagy nyilvánosságra

Az meg mar az en saram szulokent, ha a gyerekem megalazo videokat forgat, nem a telefone.

Ha védelem miatt kell a videó, én mindenképp egy teljes rendszert/területet lefedő belső kamera rendszert tartanék egészségesnek

Persze, legyen biztonsagi kamera, de en nem ezekre gondolok, hanem hogy bementem anno az erettsegi pontszamomat megreklamalni, a tanar meg megfenyegetett, hogy lehuzza a faszba az egesz feladatot, ha pluszmunkat adok neki. Vagy az igazgato, elotte par evvel azzal fenyegetett, hogy ha valami piszlicsare ugyben nem kopom be az osztalytarsam irasos vallomasban (lol), akkor kibasznak a gimibol.

Na, ezeket nyugodtan vegye fel a gyerek, aztan megnezzuk, hogy akkor is ilyen nagy-e az arc, ha megkapja a felvetelt eloszor a tanker, aztan ha nem hasznal, akkor az Index.

Ha van (jó minőségű) kamerarendszer, ami természetesen hangot is rögzít, akkor az ilyesmiről gyorsan leszoknak. Már csak azért is mert tudja, hogy rögzítve lesz.

Rendszer azért is jobb lenne, mert nem az a lényeg, hogy a bűncselekményt elkövető lebukjon, hanem, hogy ne legyen bűncselekmény. Az utóbbi a fontosabb, és hosszútávú cél. Szerintem.

Állítólag korrupt az egész rendszer. Ebből kifolyólag a magántanulóság továbbra is "választható". Egyébként a példa kapcsán nem feltétlenül indokolt választásról beszélni, hiszen aki nem érti meg, hogy alapos gyanú esetén miért vizsgálhatják meg az iskola alkalmazottai a táskája tartalmát, és erre esetleg még hisztérikusan is reagál, az a mentális problémáiról biztosan kap legálisan papírt.

:)

Nincs abban semmi újdonság, hogy a valóság kellemetlen számodra. Annál is inkább érhető a rossz érzésed, hiszen ha jól értem, olyan gyerek szülője vagy, aki összeomlik a gondolattól, hogy bizonyos esetben a táskája tartalmának megmutatását kérhetik tőle. Erre a problémára szerintem korrupció nélkül is megkapja a magántanulós papírt. Mi a probléma?

:)

A tanár kiboríttathatja a gyerek táskáját?

Szerintem ez egy betarthatatlan, szar szabályzás. Ha a tanár elveszi a gyerek telefonját, lesz majd aki megvádolja azzal, hogy tönkretette azt. A tanárok félnek bármit is tenni. Megint valaki hozott egy szabályt, anélkül hogy gondolkodott volna. Az lesz a következő feladat, hogy az iskolának gondoskodnia kell majd a telefonok megörzéséről, amire a Pintér sem pénzt, sem erőforrást nem ad. Isteni utasítással kiadja majd: Old meg! Mint ahogy Lézerjanó is szokta csinálni.

Szerintem ez egy betarthatatlan, szar szabályzás. Ha a tanár elveszi a gyerek telefonját

Nem tudom mennyire betarthato (nem egyszeru az biztos), de nem a tanarnak kellene gondoskodnia a betartasrol, hanem a szuloknek.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nem tudom mennyire betarthato (nem egyszeru az biztos), de nem a tanarnak kellene gondoskodnia a betartasrol, hanem a szuloknek.

Szülő ott van az iskolában?

Ráadásul kötelező volt minden gyereknek laptopot beszerezni. Aki nem vett annak igényelni lehetett. Az internet elérésre alkalmas eszköz, amit be kell vinnie az iskolába. Akkor azt vigye, vagy ne vigye? 

Szülő ott van az iskolában?

Altalaban nincs hacsak nem tanar. Altalaban akkor sincs ott amikor a gyerek mondjuk poenbol osszekarcolja a szomszed autojat, megis valoszinuleg neki kell vallalnia a felelosseget a gyerek hulyesege miatt...

Ráadásul kötelező volt minden gyereknek laptopot beszerezni. Aki nem vett annak igényelni lehetett. Az internet elérésre alkalmas eszköz, amit be kell vinnie az iskolába.

Ez nem a covid miatt volt, hogy tudjon otthonrol tanulni? Nem vagyok kepben a jelenlegi iskolai dolgokkal. Egy altalanos iskolas (also tagozat) mi a fenet csinal a laptoppal az iskolaban amikor az irast/olvasast tanuljak? Nem hiszem, hogy laptoppal kellene bejarni minden iskolasnak.

Akkor azt vigye, vagy ne vigye? 

"Kivéve, ha a pedagógus arra engedélyt ad. Ebben az esetben ezt rögzíteni kell majd a tanulmányi rendszerben, beleértve “a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát és a birtokolható eszközt." (forras)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ez nem a covid miatt volt, hogy tudjon otthonrol tanulni?

A covid alatt volt a gyerek első osztályos, így mindennap használt laptopot. Gyakorlatilag a szülő tanítoota a gyereket, iskola nem volt 1 évig.

A laptopot most osztogatták vagy vettük meg, 5. osztálytól használják. Pl. német feleadatokat azon kapják, azon küldik be a tanárnak.

Ehhez a szülőnek semmi köze. A gyereknek le kell adnia a használatában korlátozott tárgyat (nem csak a telefon tartozik ide), amikor bemegy az iskolába. OK. De ha „arra utaló információ merül fel” (pl. Pistike ki akar szúrni Palikával, és „beköpi”), hogy nem adta le/van nála másik, akkor jöhet a táskaborogatás és a testüreg-átvizsgálás? Vagy hogy?

Ehhez a szülőnek semmi köze.

Szerintem 18 ev alattinak nem adnak el a szolgaltatok mobil elofizetest (vagy feltoltos kartyat) es mobilt is nehezen vesz maganak egy gyerek (nem lehetetlen persze). Ezekutan elvarhato, hogy a szulo mikor odaadja a gyereknek a telefont elmondja, hogy ne ejtse a budiba, adja le az iskolaban, stb. A jogszabaly utan abban is biztos lehet, hogy a gyerek nem fogja azt mondani "Dehat a tobbieknel is van mobil az iskolaban".

akkor jöhet a táskaborogatás és a testüreg-átvizsgálás? Vagy hogy?

Ha jol ertelmezem amit talaltam akkor igen:

"jelenleg az iskolák házirendje rendelkezik arról, hogy bevihető-e az intézménybe mobiltelefon. A javaslat szerint azonban szükséges az egységes szabályozás, amely alapján a tanárok és az iskolaőrök jogosulttá válnak a tanulók csomagjainak és tárolóhelyiségeinek átkutatására." (forras)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

>Azért a lóf*sznak is van vége! Ennek hol van? A tanár kiboríttathatja a gyerek táskáját? Megmotozhtaja, hogy nincs-e mégis a zsebében? Levetkőztetheti meztelenre, nem rejtette-e a ruhája alá? Testüreg-átvizsgálás is lesz?

Igazad van, de a szalámizás miatt alig fogsz szövetségest találni a felháborodásodnak. Mindenki máshol akad ki a szigorításoktól, és mindig lesz aki rendszerpárti és azért nem lázong. Te például itt akadtál le. Azzal egyetértesz, hogy kötelező az iskola a gyerekeknek? Mert szerintem ott volna az ésszerű határ amit meg kellene húzni, hogy ne legyen államilag kötelezve semmi.

Például én ezt a telefonos dolgot közepesen leszarom, emiatt nem háborodnék fel, de minden ellen vagyok ami messzebb visz a Pater Familiae jogtól. Ha jobban belegondolsz minden más út diktatúrához vezet, a legkisebb állami korlátozás vagy kötelezvény is. Minden szabad embernek az az egyetlen megoldás, hogy az államot korlátozni kell, a lehető legkisebbre "össze kell nyomni". Építsen utakat, védje a határokat, de nem volna szabad hogy beleszóljon az oktatásba. Azt a szülők feladata eldönteni, hogy a gyerek mit tanuljon és hogyan.

Szerkesztve: 2024. 07. 29., h – 10:19

25 éve valami miatt tiltotta BKV a mobil használatát a járművein. Egy esti járaton buszoztam haza, egyedül ültem a buszon, és telefonáltam. Egy megállóban satuzott a kapitány feltépte az ajtót, és elkezdett ordítani, hogy azonnal fejezzem be a telefonálást! Kérdeztem, de miért!? Mert zavarja a 260-as Ikarusz érzékeny műszereit! A szofitel izzókat? Térdemet csapkodva röhögtem, a vezérnek habzott a szája…

:D :D :D