Tranzakciós adóról...

2012-ben amikor felmerült az ötlet, hogy bevezetik ezt az adónemet (hiába csúfolják illetéknek), akkor az első hírek arról szóltak, hogy 1% körül lesz a mértéke. Ez a már akkoriban bevett kommunikációs stratégia része volt, hogy valami bődületes mértékű illetéket akarnak bevezetni a valakik/technokraták/nemtudjukkik, de majd jön Orbán Viktor és mindenkit helyretesz, hogy ez csak egy tervezet, még nincs eldöntve, valamint a vállalkozásoknak és az embereknek emiatt "egy percig se fájjon a fejük". A bevezetéskori mértéke 0,1% volt, nem mentek az utcára az emberek emiatt. Anno megjegyeztem, hogy itt a jelentősége bevezetésnek volt, nem pedig a mértékének, mivel csak egy már létező adót lehet emelni.

A nyaralás miatt elkerülte a figyelmem, hogy sikeresen újabb emelést hajtottak végre és most már elérte a 0.45%-ot banki tranzakciók során, valamint 0,9%-ot készpénzes tranzakciók esetében. Azaz 4.5x-es és 9x-es emelést sikerült összehozni 12 év alatt.

Ilyenkor elmosolyodok azon, amikor eszembe jut, hogy 2008-ban a szavazópolgárok fele elballagott a szavazóhelységbe elutasítani a 300 forintos vízdíjat, ami a mostani adóemelés után egy 33e forintos készpénzfelvételnek vagy egy 66e forintos utalásnak felel meg.

Mielőtt valaki megkérdi, nem, a Gyurcsány nem volt jobb...

Hozzászólások

Bátorság? 

Bazd+ 
Még itthon is, magyar nyelven is átbasszák az embereket a bankok, lásd devizaszerződések, online csalások, akkor h lenne elvárható h az emberek tömegesen vigyék külföldi bankba a pénzüket? 

Érdekes a fideszes meghasonlása magával, ahogy nem arról értekezik mekorra geci a szeretett kormánya, hanem arról, h az a baj pusztán, h a lakosság nem tud védekezni a szeretett kormánya gecisége ellen, mert nem tudatos eléggé pénzügyileg!  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem akarlak megzavarni tradicionális térdelésedben, de az ember pénzügyi tudatossága valamennyi kormány intézkedéseivel kapcsolatban segítséget jelent számára.

Szintén nem akarlak megzavarni a valóságtól elrugaszkodásodban, de bizonyára te is látod, hogy a bankok és a technológiai cégek ellen a kormányok általában nem tudnak igazán fellépni. Amelyik fel tud, az maga üzemeltet bankokat és technológiai cégeket, és így maga használja azokat az ember érdekében, és néha ellene.

:)

"lásd devizaszerződések, online csalások"

Értő olvasást, illetve felnőtt, saját döntéseit megalapozottan meghozó, annak következményeiért felelősséget vállaló, jog- és cselekvőképes személynek tekintették a hitelt igénylőket. Ez valóban hiba volt, azonban ez a hiba nem átverés a bank részéről. (v.ö.: a lakosság "nem tudatos eléggé pénzügyileg" - és tényleg nem az...)

Az online csalások meg szintén nem a bank részéről kivitelezett dolgok - igen, tudom, hogy te úgy gondolod, hogy ha lehet online csalás, akkor azért a bank felelős, és oldja meg, hogy ne legyen mód semmilyen online átverésre (sajnos az MNB ezzel foglalkozó jogászai is kezdenek elmenni ebbe az irányba, ti. az ügyfél lehessen tetszőlegesen hülye, csinálhasson akármit, akkor is oldja meg a bank, hogy ne verjék át), de ebbe most (újfent...) ne menjünk bele.

 

Adóbeszedés nem geciség, szükséges dolog egy állam fenntartására. Tudod az utat, a vízelvezetést, a közvilágítást te is használod, nem beszélve az oktatásról s.í.t.

Egy vállalkozó feladata nem a  vitatkozás, hanem az alkalmazkodás. Aki erre képtelen, annak csőd a jutalma.

Adóbeszedés nem geciség, szükséges dolog egy állam fenntartására.

Ez rendben is van, de akkor legyen is utak, legyen oktatás, legyen egészségügy, legyen közösségi közlekedés - létezzenek normális közszolgáltatások, ha már az adóék az az egyik legnagyobb a régióban. 

https://forbes.hu/uzlet/atlag-felett-az-allami-elvonas-magyarorszagon/

Magyarországon tavaly az adóék 41,2%-ot tett ki, ami a 12. legmagasabb rátának felelt meg a 38 OECD tagország között, és jóval meghaladta a 34,8%-os OECD-átlagot. 

És ugye ez csak növekedni fog a mostani intézkedésekkel.

Hogy a francban van az, hogy máshol alacsonyabb adóékkel jóval jobb minőségű közszolgáltatásokat tudnak nyújtani, nálunk hasonló méretű és GDP-jű országok is (azaz nem méretgazdaságossági az ok), például csehek, észtek, litvánok.

Mondom, hasonlítsuk hasonló helyzetben lévő országokkal, ahol alacsonyabb az adóék.

Nem tudom, mikor jártál utoljára Csehországban és láttad az ott lévő közszolgáltatásokat. A GDP-jük hasonló, mint a miénk, adóékük alacsonyabb, létszámban is hasonlóan vannak, az ország területe is hasonlóan centralizált.

Aztán nézd meg, milyen minőségben fejlesztik a vasútjaikat, milyen a közoktatás helyzete, milyen úgy általában az infrastruktúra.

Hát, van olyan ranking, amiben jobbak, van, amiben rosszabbak. Azonban magyarázatot nem tudtál adni még arra, hogy kisebb adóékkel egy hasonló ország hogyan tud jobb minőségű közszolgáltatást nyújtani.

Főleg, hogy ott az ÁFA 21%, nem 27, pedig azt mondtad, zseniális a magyar adórendszer, mert az fizet sokat, aki fogyaszt.

Csakhogy ez addig működik, amíg van miből fogyasztani. Most éppen az a nagy gond, hogy bezuhant a fogyasztás, emiatt a fogyasztást terhelő adóbevétel is bezuhant (nézd meg az áfa-bevételek alakulását) és erre az a válasz, hogy emeljünk még adót. Biztos segíti majd a nagy fogyasztást alapul vevő magyar adórendszert az újabb adók bevezetése.

Cseh költségvetés bevétele: https://www.mfcr.cz/cs/ministerstvo/media/tiskove-zpravy/2023/poslaneck…

1940 milliárd cseh korona, ez 29 914 milliárd forint

Magyar költségvetés bevétele 38 240 milliárd forint. Ebből a működési költségvetés 34 150 milliárd forint.

https://mkogy.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2300055.TV

Több a magyar állam bevétele 5 ezer milliárd forinttal, mégis olyanok a közszolgáltatások, amilyenek.....

A működési költségvetésből megy a fejlesztés is. De abból fizetjük az iskolákat, a kórházakat, a stadionokat, a mindent. A karbantartást is, ami alapvető fontosságú lenne. Ez utóbbira láthatólag sose jut pénz, pedig előre jól tervezhető költség. Nem kéne több kórház meg több iskola (kevesebb ember mellé minek), csak a meglévőeket kéne szinten tartani. De erre sem jut pénz a működési költségekből, hogy ne rohadjon le minden.

A különbség abból adódik (láthatod a költségvetési törvényt is), hogy van 1610 milliárd forint felhalmozási költségvetés, és 2480 milliárd forint a terv az EU-s bevételre.

Az egy nagy probléma, ha teljesen az EU-s pénzekre alapozzuk a magyar infrastruktúra sokszorosan túlárazott fejlesztését, miközben meg ellentmondunk az EU-nak minden téren. Mert ennek kettős eredménye van. Egyrészt adott mennyiségű pénzből a korrupció miatt jóval kevesebb infrastrukturális fejlesztés készül el. OLásd a vasútfelújítást, Mészáros 3x annyi pénzből újít fel, mint a környező országok, egységnyi pénzből harmadannyi a megújuló vasútvonal, pedig a jó vasút nélkülözhetetlen a gyárak megbízható ellátásához, vasút minden gazdasághoz kell. Ha a megkapott fejlesztési források kétharmada elmegy az oligarchákhoz, akkor minden környező ország le fog minket körözni infrastruktúrában, és át fog oda menni a gazdasági tevékenység. Mert nekünk nem lesz megbízható infrastruktúránk, anélkül meg nincs gazdaság. Igaz ez áramra, vízre, közlekedésre, mindenre, ami egy működő gazdasághoz kell.

Amúgy a MÁV-nak az egész éves pályakarbantartási költségvetése 27 milliárd forint. Nem csoda, hogy minden megáll, nincs semmire sem keret így. Ha van egy vasúti baleset, az el is viszi az egész éves keret jelentős részét. És minél szarabb a pálya, annál gyakoribb lesz a vasúti baleset is. Annál több lesz a pályára dőlő fa (mert nincs pénz a pálya körüli terület karbantartására), annál több lesz a siklás (mert egyre leharcoltabbak a váltók), annál több lesz a lassújel, a késés, a gépek túlhasználata.

Összehasonlításképpen ez Lőrincnek egyhavi vagyongyarapodása (tavaly 330 milliárddal nőttt a vagyona).

Másrészt meg amint elmaradnak politikai okokból a fejlesztsési források, megáll minden infrastruktúraberuházás és folyamatosan rohad le minden.
 

Milyen ország az, ami a tanárok fizetésemelésére külföldről vár pénzt? Ha nem tudjuk a saját társadalmunkat oktatni, akkor zárjuk be a boltot. (lásd Orbán idézete: ha tízmillió ember nem tud megépíteni egy stadiont, zárjuk be a boltot)

A vízfej is egy érdekes kérdés. Én még emlékszem, amikor 2010-ben Orbán Viktor úgy kampányolt, hogy kisebb állam kell, az nem járja, hogy a miniszterelnök maga köré csoportosít egyre több területet. Megígérték a kisebb és olcsóbb államot. Ennek a teljes ellentettjét valósították meg, és mindenre szórják a pénzt.

Propagandára van sokszázmilliárd évente, köztévére van 140 milliárd évente, látváncsapatsportágakra van többszázmilliárd évente, "elvesztette közpénz jellegét" alapítványokra is van többszáz milliárd évente.

Úgy nehéz jól működni, ha szórják a pénzt olyanra, ami nem térül meg sem rövid, sem hosszú távon.

Érdekes dolgokat mondott ő 2010-ben: https://index.hu/belfold/2010/valasztas/orban_viktor/?token=10ace839343…

Az elmúlt húsz év kínos és keserves átmeneti korszak volt, amely végül egy oligarcharendszerbe torkollott, mondta. Orbán értelmezése szerint az oligarcha alatt Közép-Európában nem a gazdag embert értik, mert a gazdag ember hasznos a társadalomnak, hanem azt, hogy bizonyos gazdasági csoportok befolyásuk alá vonták a politikai rendszert, és eltérítették azt eredeti értelmétől. „A politika ekkor nem a közjó szolgálatáról szól, hanem a magánérdekekről. Ez tönkretesz és elrohaszt.”

Hát igen, a politika rendszert befolyásoló oligarchát elrohasztják az országot, jól mondta. És csúcsra is járatta ezt a politikát, a NER mindenhol ott van, és mindent megvesz magának, hozzájuk igazodnak a jogszabályok.

2024-ben visszajött a hídpénz is....

 

Tudom-tudom, egyebkent is vennel palyamatricat(3 eve meg nem kellett), tavaly is kibackeltem M0 nelkul, de iden muszaj volt vennem palyamatricat, mert kocsival nehez a dunaban hajozni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A Pestet es Budát összekötő Megyeri hídon átkelni csak pénzért lehet. Régen ezt hídpénznek hívták, amely régi elnevezés még visszajöhet (ld. vármegye).

Ez 2024 óta van csak így. Most hirtelen nem tudom melyik országot hagyjuk le (ebben is), de biztos hogy jobban teljesítünk.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

a magyar állami vasúttal nem büszkélkedsz?

:) ezt is adóból kéne fenntartani. de azt sajnos ellopják. a magyar ember fizessen ezért a hulladékért, miközben a külföldieknek ingyen van. ti fideszesek imádjátok mikor ledugják a torkotokon a faszt. 14 év alatt 14000 milliárd forintból nyilván erre már pont nem jutott. stadionra, lopásra, luxus jachtra, kokainra, kurvákra, neres luxus villákra, luxus autókra. más politikusok lejáratására többszáz milliók vannak. rakás szar focira is vannak milliárdok. a szar focisták luxus életének a finanszírozására is van pénz. a látszat fenntartására milliárdok mennek fel, valós eredmény pedig -> 0.

ez a te fajtád, imádja ha át van baszva. 

ti az orbán család luxus életét támogatjátok, nem magyarországot.

a kérdés amit felteszel egy fogyatékos majomhoz illő. ugye nem konkrétan mi vezetjük az országot hanem a politikusok. viszont az hogy a tömgközelekedés itthon a béke segge alatt van, az pl a te hibád is, hiszen te támogatod teljes vállszélességgel ezt a bandát. ti és a politikusaitok csak egy dologhoz értetek: hazugság, lopás. 

szóval akkor nem büszkélkedsz a mávval? :D ezt hogy kéne úgy csűrni-csavarni hogy az jöjjön ki, hogy tulajdonképpen jó is hogy a máv kijelenti hogy olyan szar a szolgáltatásuk, hogy inkább ne is használják. :D akkor minek vannak? mi kerül ezen pénzbe? HOL AZ ADÓFIZETŐK PÉNZE? mert úgy tűnik nem ott ahova szánjuk a pénzt. luxus jachtokba vannak, S mercikbe, stb stb... remélem boldog vagy hogy 14 év alatt gyakorlatilag elpusztítottátok a vasúti közlekedést magyarországon. erre büszke lehetsz. :D 

ráadásul ti vagytok kormányon 14 éve. itt az egyik eredmény. a külföldi ingyen használhatja a tömegközelekdést amiért a magyar fizetett és még szar is. ez aztán szép eredmény :D:D:D:D:D

szánalmas, de védjed csak. védjed. :D majd amikor kórházi ellátás hiányában megdöglesz, remélem recskázol egyet utóljára orbánra aztán amikor végeztél csak ennyit mondj: jólvanezígy. <3 

a kérdés amit felteszel egy fogyatékos majomhoz illő.

Nem lehet másként, hiszen ti vagytok a tárgya.

 

te támogatod teljes vállszélességgel ezt a bandát.

Miért hazudsz?

 

ti és a politikusaitok csak egy dologhoz értetek: hazugság, lopás.

Hol hazudtam?

Mit loptam el? A lehetőséget, hogy a valóságtagadás teljesen elragadjon titeket?

 

ti vagytok kormányon 14 éve.

Miért hazudsz rendszeresen?

 

szánalmas, de védjed csak.

Hol védtem? Azzal, hogy rámutatok az önmagatokból őszintén fakadó térdelő nyomorra, nem védek senkit, hanem a fajtádat támogatom a hibái felismerésében és kijavításában.

:)

Hát nem is tudom. Most autóztam végig Szerbiát É-D irányban, kapus rendszer van, összesen >7000Ft-ot fizettem. Ennyiből itthon veszek egy tíznapos matricát, és annyit használom az autópályát, amennyit akarom.

És más kapus országban (horvátok) sem éreztem azt, hogy az olcsóbb volna, sőt.

Azt most hirtelen nem tudom, a szlovákoknál, osztrákoknál olcsóbb-e.

Az alábbiban a 10 napos, D1 kategóriás árakat tüntetem fel:

Magyarország: 6 400 Ft

Szlovákia: 12 euró (4 740 Ft)

Ausztria: 11,5 euró (4 550 Ft).

Csehország: 270 korona (4 160 Ft) - itt amúgy üzemanyagtól függően olcsóbb is lehet, elektromos autókra például 0 korona, plug-in hibridre meg 60 korona (925 forint)

És a nagy magyar valóság: amikor Ausztriából jössz a "nagycsaládos", 9 személyes autóddal, ahol ott ugyanúgy 11,5 euró az autópályadíj, mint a nem nagycsaládos autókra, a határon átérve egy baszom nagy "családbarát Magyarország" tábla fogad.

No és itt, a családbarát Magyarországon a 9 személyes, családbarát autódra 6400 helyett 9310 forintot fizethetsz. :D

Jössz itt a bérekkel, mindig ide lyukadunk ki. Hiába kerestek ti ottan olyan sokat, ha elmegy az egész a bérleti díjra, meg marhahúst venni is Franciaországba kell átmennetek, mert nálatok olyan drága.

Magyarországon olcsó a lakhatás, olcsó az élelmiszer, dinamikusan emelkednek a bérek, magyarpárti és stabil a politikai vezetés! Arányaiban véve itt sokkal jobb élni!

Irigykedsz csak, hogy ezek ott nincsenek, nyomorogjál csak a 12 ezres havibéreddel auslander. :D

felejtsd már el a DK-t. hogy jön ide a DK? arról van szó hogy Orbánék 14 év alatt ellopták a magyar adófizetők pénzét és mindenre költöttek csak arra nem amire kéne. lásd: máv OFF. lehet hogy a megafon helyett erre kellett volna költeni. lehet hogy hazugságra elbaszott többszáz millió helyett lehetne érdemi fejlesztésekre, karbantartásokra elkölteni a pénzt és akkor mi ostoba orbán ellenesek is meg lennénk győzve hogy jó ez a kormány, hiszen a pénzünket nem zsebre bassza hanem az országra költi, hogy működjön az élet.

előbb utóbb egyre több ilyen csontváz fog kiesni a szekrényből. majd akkor is lehet tapsolni. :)

És a többiek? A 41,2%-os tavalyi hazai ráta a visegrádi országok mutatóival összehasonlítva nem tűnik kiugrónak, egyedül Lengyelország lóg ki a sorból a jóval alacsonyabb 34,3%-os adatával. Az OECD tagállamai között tavaly Belgiumban rakódott a legnagyobb mértékű (52,7%) állami elvonás a munkaerőköltségre, és további négy tagországban (Németország, Ausztria, Franciaország és Olaszország) is meghaladta a 45%-ot a ráta.

Romániába vásárolni járó kollega nem akar ott élni. Miért nem?

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

A legtöbb embernek -főleg, ha családos, kiváltképp ha mozaikcsaládos- azért brutál macera még országon belül is költözni, nemhogy külföldre.

Én éltem Romániában, (megfelelő helyen, ugye) magyarul tök jól elboldogultam. Adó szempontból nem rosszabb, sőt, sok helyen jobb is, mint Magyarország (egyén/helyzetfüggő persze, de informatikusként/programozóként alkalmazottként pld. jobban jársz).

Az a pár város, ahol jártam, teljesen élhető, kellemes, sőt, szép. Ha menni kéne, az egyik potenciális célpont, ha nem akarunk más nyelveket magunkra/a gyerekekre erőltetni.

A legtöbb embernek -főleg, ha családos, kiváltképp ha mozaikcsaládos- azért brutál macera még országon belül is költözni, nemhogy külföldre.

Szerintem faszság a puzzle nyomorékokra hivatkozni, ezeket nem igazán szeretik egy országban sem (adózási szempontból, bár vannak felvilágosultak)

Kollegának már nem kell gyereket eltartania, velem ellentétben.

Bárcsak minden nyivákoló eltakarodna Ittmindenszarisztánból Nyugatonmindensokkaljobbisztánba

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Szerintem faszság a puzzle nyomorékokra hivatkozni, ezeket nem igazán szeretik egy országban sem

Jó a stílusod, köcsög. :)

Mondod mindezt egy olyan országban, ahol a házasságok igencsak nagy része végződik válással.

Bárcsak minden nyivákoló eltakarodna

Az értelmesebbje takarodik, nyugodj meg. A maradék meg majd fizetheti az egyre éhesebb kisgömböcöt. BTW, itt pont arról van szó, hogy nem nyivákolnak, hanem a pénztárcájukkal szavaznak: inkább máshol fizetnek adót, mert azt nekik előnyösebb. Azaz teljesítik a kivánságodat, csak nyivákolás nélkül.

Tényleg okoska? Elég masszivan ki van fejtve a közéletben, h az Orbán kormányzat korrupt állama miként nem teljesíti a jó állammal kapcsolatban elvárt feladatait. Ellenben elég hosszan lehetne sorolni miként veszti el a közpénz a közpénz jellegét! Kevenc pártod első számú pojácája volt olyan jó lázárjános, h a közpénz milliárdokból felújitott kastélyokat magánzók kezére játszó tv javaslatot nyújtott be. És hol vannak az utak? Az ezerszeresen túlárazott autópályákra gondolsz amik használatáért külön lehúznak mindenkit, amiknek üzemeltetését is eladta az állam? Vagy a kátyúrengetegre? Egészségyügy, oktatás, közrend? Ezekről hadoválsz? 

> Egy vállalkozó feladata nem a  vitatkozás, hanem az alkalmazkodás. Aki erre képtelen, annak csőd a jutalma.

Gondolom ezt valami fideszes faszfej tankönyvéből szopkodod fel! De legnagyobb sajnálatodra nem lehet éljenezni a pártot és elhúzni a pénzzel a külföldi bankba meghasonlás nélkül, még ha ezt is próbálod itt beadni nekünk, h nincs itt semmi látnivaló, csak alkalmazkodsz! LOL ! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Akar a tosz vitakozni a NER-rel! Én nem vitatkozni akarok vele, hanem eltakarítani a csatornába, méghozzá a lehető legrövidebb idő alatt, bármilyen eszközzel! Egy ország fog fellélegezni, ha megtörténik! Aztán a sok vállakozóról majd hirtelen kiderül h nem is voltak ám ők NER szimpatizánsok, a pénzüket is azért vitték külföldre, h a NERt gyengítsék - ezek ilyenek. Tulkép anno a bunkófon tökéletesen megmintázta az un vállalkozó archetípusát, azóta legfeljebb több pénzük lett, de lényegüket tekintve változatlanok. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Érdekesebb felvetés: mondj egy államot, ahol csökkentették a tankötelezettség korhatárát; ahol a betanított munkát magasztalják; ahol a humánszférából (egészségügy, oktatás) kivonják a pénzt; ahol az értelmiséget alázzák, és szívesen veszik, ha külföldre megy.

Adóbeszedési szempontból szerintem zseniálisan van összerakva a magyar adórendszer. Fizet mindenki, főleg akinél pörög a pénz, valamint aki sokat fogyaszt. E mellé minimalizálva van az ellenőrzés és a beszedés költsége.

Számlaláncolatok pénzét ledarálják pikk-pakk.

Mondjuk ma már az összes junkfood hely rábasz 100-150 forintot az elvitelre, szóval de...

De az iroda melletti menzák is elkérnek 100-200 forintot 1-1 elviteles dobozért - azért a dobozon az egy jó haszon önmagában, véletlen sem az ÁFA kompenzáció miatt van. 

(10-12 éve láttam olyan cukrászdát is, ahol két ár volt, pont az ÁFA különbség mértékével, szóval még csak nem is új találmány) 

Papir-muanyag otvozetbol vannak a "papir" poharak

 

En nem errol beszélek. Veszel egy tv-t, es a kartondobozon ado van.

 

Ha megnézed az IkEA-s csomagolast, konkretan ugy kene mindenkinek csomagolnia (teljesen egyszinu festekmentes kartondoboz, ha felirat kell akkor feketevel van ranyomtatva).

Ha veszel egy vizforralot azon egy pornóujsag festekmennyisege ra van nyomtatva.

 

Ez a problema, hogy teljesen esz nelkul adoztatnak.

Egy ikeas kartonpapirt konkretan a kertbe a novenyek koze teheted mulcsnak. Egy furogep kartondoboza meg kb. nehezfemmel szennyezett a sok színes festék miatt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát erről szól a kommentem - wladek szerint:

Helyben fogyasztás vs elvitel áfa szempontjából szintén zenész. A csökkentést nem fogod észrevenni. 

Amire én mondom, hogy de, nagyon is észreveszed, hogy más árat fizetsz elvitelre és helyben fogyasztásra egy csomó helyen. 

Több semmiképpen, a tippem az, hogy kevesebb (a Wise is követi a Revolut példáját).

Nézd meg, talán két éve, hogy az IB végigszopatta a magyar ügyfeleit azzal, hogy hazahozta a számláinkat az IBCE zrt-be, még bankot is akartak csinálni, aztán hirtelen történt "valami", és teljes hátraarc: bank nem lesz, és megy mindenki vissza oda, ahonnan jött, külföldi szolgáltatóhoz.

Ez a detour vsz. nem kevés pénzükbe került, plusz bosszantották is az ügyfeleiket. Itt a fű sem terem, menekülni fog a Wise is, mert ahogy te is mondod: egyre jobban rákapnak a magyarok, aminek elejét kell venni. Vagy úgy, hogy ellehetetlenítik őket valahogy, vagy úgy, hogy akármilyen módon beszedik ugyanazt a sarcot is az ügyfeleiktől (eldugva persze).

Nem tartom kizártnak, hogy ezen dolgoznak már egy ideje, hírek szintjén legalábbis már emlegetik derék politikusaink a Revolut/Wise-ot, nem véletlenül.

De volt magyar számlaszám, így a beutalás nem számított külföldinek. Nem vagyok jártas ezekben, de laikusként azt gondolom, hogy kb. ez az egyetlen pont, ahol a magyar joghatóság beavatkozhat, és adóztathat, minden más már erősen necces, illetve önkéntes, vagy konkrétan a felhasználóra szól.

Ők egyedül GIRO tagok, ők tudnak magyar számlaszámot adni - ezzel a számlaszámmal viszont valamennyi hazai előírás (működésre, szolgáltatásra, adózásra, stb) betartandó, és ehhez a magyar számlaszámhoz tartozik HU-s IBAN is.
 

GIRO - csak belföldi forgalomban, IBAN EU-n belüli forgalomban játszik. Magyar GIRO-s számlaszámból/hoz lézetik HU... IBAN, ha nem magyar a számlaszám, akkor az IBAN sem HU hezdetű. Viszont ha magyar pénzforgalmi számláról van szó, akkor arra az összes illeték és adó, amit előírnak, érvényesítendő/fizetendő - vagy a pénzintézet "saját zsebből", vagy az ügyféltől erre beszedett összegből fizeti be a költségvetésbe (valamilyen 100-as (MÁK) GIRO-kóddal kezdődő számlaszámra).

Több EU ország csak IBAN-t használ pl. belső utalásra is (gondolom backend megoldja a trimet), emiatt náluk mindegy hova utalsz. Több ország között megy az azonnali utalás.

Emiatt, ha a magyarok ilyen országba viszik át a számláikat, akkor (pl. Olaszországban) 1 euro per utalási díjjal utalhatnak, bármekkora összeget.

Erre a logikára (is) felkészítettem a rendszerem, ami azonos számlaszám esetén összevonja az utalásokat. Amennyiben ez sok számlát jelent és a közlemény túl hosszú, úgy minden számlaszám első karakterét dobja a ciklus, addig amíg megfelelő hosszúságú nem lesz a közlemény. Ezzel a módszerrel is szép költségtől kímélhetem meg magam. Az olaszhoz hasonló rendszerben töredékére tudom csökkenteni a banki költségemet.

Ekkor egy hazai banknál gyűjthetem a bejövő utalást, és két hetente egy nagyobb pakkot átteszek másik országba, ahol kedvezményesen tolom a kifizetéseket. A blogomon írt 5milla költséget így 1 millára viszem le.

Én is így járok el, de elég kellemetlen, amikor ott állok az ügyvédnél, hogy elutaljam egy ház vételárát, és közli, hogy sajnos ez most nem fog menni, majd 8 nap múlva meghozzák a döntést, hogy csaló vagyok-e. Talán ebben volt változás, most már lehet törölni az ilyen megbízásokat, korábban (amikor én belefutottam) nem is lehetett, tehát hiába utaltam volna más számláról, azzal azt kockáztattam volna, hogy duplán fog elmenni.

A másik, amibe nemrég futottunk bele, hogy bejött egy nagyobb utalás, amit továbbutaltam (volna) másik számlára, majd jött az üzenet, hogy ez egy gyanús tranzakció, inkább visszautalták a feladónak, de azért küldjek be papírokat, amivel bizonyítani tudom, hogy legális.

Szóval lehet rosszul járni vele.

MBH-nál tavaly átlépte 5.000.000 Ft/év összeget.

:D

Gyönyörű.

Nekem most volt nyáron a privát számláról:

Nyári tábor utalása a cél egy angliai magánszemély (szintén Wise user), aki Budapesten az IBS-ben tart tárbort.
 

Közlemény: Liza, Bella

Jön a levél a Wisetól:

Mielőtt továbbíthatnánk a pénzt, további információra van szükségünk a(z) ********* HUF → HUF összegű utalás közleményével kapcsolatban.

A Wise-zal biztonságosan és szabályozott módon küldhetsz pénzt. Ez azt jelenti, hogy időnként ellenőriznünk kell néhány információt.

Ez azt jelenti, hogy csak akkor tudjuk elkezdeni feldolgozni az utalást, ha elmagyarázod, mire utal a közleményben megadott "Liza, Bella".

A következőket kell tudnunk:

  • Egy adott személyre vonatkozik-e a közlemény. Ebben az esetben szükségünk van a teljes nevére, születési dátumára és az országra, ahol jelenleg él.
  • Egy cégre vagy szervezetre vonatkozik-e a közlemény. Ebben az esetben szükségünk van a cég teljes bejegyzett nevére és címére.
  • Másra vonatkozik-e a közlemény. Ebben az esetben tudasd velünk, mire vonatkozik a közlemény, mi az oka az utalásnak és mire lesz felhasználva a pénz.

Ezt megteheted az alábbi linkre kattintva.

 

Harmadik levél után kiderült, hogy egy Bella nevű hajó rajta van a szankciós listán. :) Írták, hogy 14 napon belül kivizsgálják. Írtam egy anyázós levelet, hogy a ygerekem megy nyári táborbva, ami holnap kezdődik, 14 nap múlva már másik országban leszünk. Pár óra múlva elküldték a pénzt. Van ilyen. Igen.

Van ilyen, például a Facebooknál is, ahol beszántják az accountod mindenféle ellenőrizhetetlen állításra alapozva, aztán esélyed sincs visszaszerezni. A Wise/Revolut sajnos a bankok Facebookja, és ezt a hírét nagyon jól megalapozta ahhoz, hogy sokan csak óvatosan nyúljanak hozzá.

Én nálad korábban kezdtem el használni, mára esélyes, hogy finomodott kicsit (de az is lehet, hogy csak a már "betanított" számláimmal érzem ezt), de sok pillanat volt, amikor elkapott a gyomorideg, pld. ha jól emlékszem a számlanyitás után 3-4 évvel volt egy olyan, hogy nem érkezett meg egy számla ellenértéke, kérdeztem a megrendelőt, hogy miért nem utalta, mire közölte, hogy ő elutalta.

A Wise-on semmi nyoma nem látszott, és napokkal később szólt az ügyfél, hogy visszakapta a pénzt. Közben megreklamáltam a Wise-nál, akik kitiltottak az accountomból, és e-mailben (minden forduló 1-3 nap) egy amúgy a Google-lel kitúrt e-mail címen (ők ugyanis sehol nem írtak elérhetőséget) könyörögtem, hogy mondják már el mi van, és engedjenek vissza a pénzemhez.

Emailben azt írták, hogy ha nem jól válaszolok, törlik az accountot, és minden pénzt visszautalnak oda, ahonnan jött. Végül sok nap után mindenféle érdemi válasz nélkül visszaengedtek.

Na és ezek után emberek (én is) még használják a szolgáltatásukat, amúgy ez zseniális. És vsz. egyszer -ahogy a Google-nél is megvolt a beetetés- szépen idomulnak majd a banki környezethez (amely nyilván szintén idomul hozzájuk valamelyest), amikor már be lehet röffenteni a pénzgyárat.

Facebookhoz akartam múlt héten regisztrálni. Kért fotót. Első nem tetszett neki rólam, a másodiknál kivizsgálást rendelt el, majd letiltott. :)

Pár nap múlva regisztráltam mobilszámmal, firefox (inkognitó mód), beenged és feldob 100 ismerőst. Gondolom ők megosztották a híváslistájukat. Durva.

Jelenleg is Revolut/Wise-t használok, a Revoluton 10M+ összeg is volt már, Wise-zal pedig autót vettem. Soha nem volt még gondom velük. Azért kérdeztem, hogy esetleg ismer-e más lehetőséget mert mégis nyugtalanító a low-cost ügyfélszolgálat és a sok panasz. Jó előre felkészülni, ha gond lenne.

Morál szempontjából ez ugyanúgy adóelkerülés. Hiszen ha nem te fizetnéd meg, nem kéne külföldi bankhoz menned. Miért mész külföldi bankhoz? Mert el akarsz kerülni valamit. És mit akarsz elkerülni? A tranzakciós illetéket.

De ha külföldi bankot választasz, mert illeték van a tranzakcióidon, emiatt drágább a bankolásod, akkor mégis te fizeted az illetéket, nem?

Hiszen ha nem az emberek fizetnék meg, akkor az illeték bevezetésével nem drágulna meg a bankolás az ügyfelek felé, hanem a bankok profitja csökkenne. De megdrágul, az emberek fizetik meg ezt az állami bevételt, hiszen a bankok profitja nem csökkenhet.

Nem adócsaló, adóelkerülő. Te magad mondtad, hogy ez a költség kikerülhető. De minek kikerülni, ha nem az emberek fizetik meg? Hiszen akkor nem lesz drágább a bankolás nekünk, hiszen nem mi fizetjük meg.

Milyen mintapolgár vagy te, hogy adót kerülsz el azzal, hogy külföldre viszed a bankolásodat? Mi lesz így velünk, ha nemzetünk nagyjai nem mutatnak példát a társadalomnak arról, hogyan kell rendes állampolgárnak lenni?

Akkor ezek szerint az, hogy ez az adó kikerülhető, arra vonatkozik, hogy a bankok kerülhetik ki? Hiszen az ő adója, ő tudja kikerülni. Vagy arra gondolsz, hogy te állampolgárként külföldi pénzügyi szolgáltatókat fogsz használni, és utalásaid nemzetköziek lesznek?

Milyen mintapolgár vagy te, hogy adót kerülsz el azzal, hogy külföldre viszed a bankolásodat?

Volt egy mintapolgár, aki a következőket mondta:

El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!

Néhányan eleget tettek a felszólításnak.

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!

Szóval még mindig itt tartunk, itthon még mindig magasabbak az adók, csak most már a nyugdíjak is alacsonyabbak (nominálisan, ha jól látom, PPP szerint 2020-ban pont ott voltunk, azóta gondolom "erősen javultunk :D"?

https://gki.hu/language/en/2024/06/18/hungarys-20-years-in-the-eu-how-h…
https://gki.hu/wp-content/uploads/2024/06/image2-1.png

Oregon szerint a vállalkozó dolga az alkalmazkodás. Én próbálok alkalmazkodni, és megtalálni azt a pontot, ahol a legkevesebb adót kell fizetnem, és a legtöbb marad. :)

Az EU -számomra egyik legfontosabb ígérete-, hogy az államok/kormányokra is szolgáltatásként tekinthessek. Ha valamelyik nem tetszik, szabadon igénybe vehessem egy másik szolgáltatásait. Sajnos ez még bőven nem működik úgy, ahogy szerintem kéne, és valószínűleg soha nem is fog, mindenesetre a meglévő lehetőségekkel szerintem nem bűn élni.

Ne szopass, hogy azért mert nem vásárolok a péknél, aki emiatt nem  fizet utánam áfát, adócsaló vagyok. Hagyjál már ezzel.

Egy időben divat volt szlovák webshopokból rendelni végfelhasználóként, mert ott alacsonyabb az ÁFA. Előtte meg CD-t rendeltek onnan nagy tételben akik sok CD-t írtak, mert nem volt rajta a BSA matricája (?), stb. Mára hála égnek utolérte a szabályozó ezt, és ha magyar címre rendelsz szlovák webshopból, ki kell fizetniük a magyar ÁFA-t.

A tranzakciós illeték, meg a külföldi bankolás elég hasonló - nyilván nem vagy adócsaló, ahogy az sem volt adócsaló, aki szlovákiából rendelte a bútort. De azért az nem tesz jót az országnak, ha mindenki külföldön kezdene el bankolni - ahogy a mindenki-szlovákiából-rendel sem volt egy jó világ, be is zárták azt a kiskaput (hála égnek).

Mert az emberek nagy resze

  1. jobban erti a nominalis osszegeket, mint a szazalekokat
  2. nem erti az absztrakciot

300 forintos vizitdij, amit te dobsz be az automataba = rossz
700 forintos netado, amit te fizetsz be sarga csekken = rossz
tobb tizezer-szazezer forint kozteher szetmaszatolva mindenfele jogcimen, szolgaltatok kozbeiktatasaval = nem problema

Szerkesztve: 2024. 07. 15., h – 10:22

Ennek nincs alsó határa? Hányszor akarja az állam megadóztatni ugyanazt a megkeresett pénzt? Jövedelemadó + áfa + tranzakciós adó... Van örökösödési adó is?

Eloljaroban: lakossagi bankszamlarol beszelunk, ezt folytatom en itt is:
Addig, amig a bankszamlan hevero penzed 0.01% -ot kamatozik, mikozben a forgatott penzeddel akar 50% kamatot nyel be a bank -hitelkartya- nyeresegkent, addig azt hiszem, mas a problema.
Pl az, hogy nem veszel igenybe olyan bankszamlat, aminek a koltsege ~0 Ft, minden tekintetben, helyette a bankszamlavalasztasi szokasaidbol csinalsz vilagrengeto problemat :)
Szoval van olyan szamla, ahol semmi koltseged nincs, utalas eseten sem. Kb annyi a csomagvaltas, mint amennyi ido alatt ez a bejegyzes megszuletett. Nekem 2 ilyen szamlam is van; az egyiken raadasul 0 forgalom van 2019 óta, magyarul, van olyan eset, ahol ennek feltetele sincs.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Melyik ez a full 0-ás lakossági számla most 2024.07-ben magyar kereskedelmi banknál?

Mindenki megszüntette ezeket tudtommal.

A Raiffeisennél én is eddig tudtam húzni. Mostantól Havi 1M fölött ők is rászámolják az illetéket.

https://kiszamolo.hu/kiszamolo-bankszamla-helyett/

OTP, Smart szamlacsomag, itt mindossze akkor van koltseg, ha 20 k felett utalsz. Ehhez amugy leteznek kulonfele csomagok is, amelyek ingyenesek
Granit Kamat Plusz szamlacsomag, szinten a fentiek szerint.

Az egyetlen dolog, amivel ezeknel soha nem talalkoztam, az a tranzakcios illetek atharitasa direktben, 20k utalas felett.

Es hogy hogy jon ki ingyenesre, amikor nem ingyenes?

  • minimalis koltsegekrol beszelunk
  • hitelkartyahasznalat: havi 2500 - 10000 Ft cashback. Ez ugye altalanossagban a banki koltsegeidet csokkenti.  Az en esetemben ez konkretan pluszba forditja a banki koltsegeket.

A sajat tapasztalataim alapjan irtam ezt, boven van meg mas is.

A full 0 Ft tehat valoban nem jatszik, hulyeseget irtam. A cashback -al azonban boven pluszba is lehet forditani a koltsegeket.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

OTP, Smart szamlacsomag, itt mindossze akkor van koltseg, ha 20 k felett utalsz.

Szerintem valami részletet kihagytál, ez így általánosságban nem igaz. Nekem is OTP Smart számlám van, de a netbankos utalás költsége (nálam) egységesen 0,2%, ami húszezernél már negyven forint lenne. (Egyedül akkor utaltam ingyen, amikor valami húsz forint körüli késedelmi díjat fizettem, mert, ugye, annak a 0,2%-a nullára kerrekítődött.) Lehet, hogy máskor kötöttük a szerződést, és ezért mások a feltételek, "vagy valami".

Igen, irtam is az elobb, hogy faszsagot irtam :)
Az viszont teny, hogy ki lehet nullazni/pozitivba forditani a koltsegeket. Mindennek persze "feltetelei" vannak, magyarul minel tobb penz menjen at a rendszeren. Az emlitettekkel + Bonus hitelkartyaval operalok, ezekre alapoztam csak.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Addig, amig a bankszamlan hevero penzed 0.01% -ot kamatozik, mikozben a forgatott penzeddel akar 50% kamatot nyel be a bank -hitelkartya- nyeresegkent, addig azt hiszem, mas a problema.

Kereslet-kinalat. A magyar bankpiacon nincs verseny a betetekert, mert igy is tobb betet van a rendszerben, mint amennyi a hitelezeshez kellene. Az atlag user a folyoszamlan tartja a penzet, esetleg bankbetetben. Allampapirba nem fektet, mert "Orban ellopja". Amig ezermilliardokat hagynak az emberek 0,1% kamat mellett is betetben, addig miert emelne a bank kamatot?

Ha most mindenki elkezdene allampapirt vasarolni, akkor ebed utanra mar lenne versenykepes EBKM-u bankbetet.

A hitelkártya kamatát (ami nem 50%...) ne keverd a hitelkártya terméken elért nyereséggel. A hitelkártya egy rulírozó hitelkeret, kockázat szempontjából valamivel rosszabb, mint a személyi hitel.

Az, hogy léteznek (még...) ténylegesen nulla Ft-os számlavezetési díjat tudó csomagok, az a jelenlegi állapot - körbenézve nem nagyon látok jelenleg is értékesített, hazai bank által nyújtott ilyen csomagot, pláne nem olyat, ahol az összes pénzmozgás költségét a bank viseli. De ha tudsz ilyet, akkor írd meg...

 

A hitelkartya teljes THM boven van 50%. A bank a kockazatot nyilvan bearazza, azonban igy is tetemes mennyisegu bevetelrol van szo. A 3% dij sem piskota a bankkartyas fizetesnel.

Egyszoval:
Igen, elirtam, full 0Ft verzio nincs. Jelenleg nekem azonban nekem fizet a bank (cashback), nem pedig fordítva. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

"A hitelkartya teljes THM boven van 50%."

Hirtelen csak néhány THM,amit gyorsan találtam:

OTP: 37.5%
Erste: 34.27%
K&H: 36.6%
CIB: 39.65%

"A 3% dij sem piskota a bankkartyas fizetesnel."

Egyrészt az az elfogadói szerződéstől függ, hogy mennyi az annyi, másrészt az a díj megoszlik a fizetési folyamatban résztvevő felek között (Bank, kártyatársaság, fizetési szolgáltató, stb.)

 

Nem jo forrast nezegetsz, az OTP kapasbol 43,5%. Ez csak a Bonus (ebben az esetben szamol a cashback -el is) - nem nezegetem a tobbit; ha akarok, talalok 50% felett is.

Az OTP eseten -akik a legnagyobbak- 3% korul van a jutalek. Nyilvan fugg az egyedi megallapodasoktol is. Az 1% cashback nyujtasa alapbol utal arra, hogy a banknak tobb, mint 1% jut, barmely konstrukcioban.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

OTP-s forrásból van az adat, de majd utánatúrok, hogy melyik kártya.

"ha akarok, talalok 50% felett is."

Légyszives...

"Az OTP eseten -akik a legnagyobbak- 3% korul van a jutalek."

Vagy nem. Mint írtam, soksok dologtól függ, hogy mennyi az annyi. És nem csak a 'zótépé létezik - ha drága, akkor lehet olcsóbbat keresni...

Figy, en nem vagyok annyira biztos az igazamban, mint Te, elfogadom. Azonban: az OTP -s forrasod valoszinuleg nem az OTP -nel dolgozik, ha meg a sajat hirdetmenyuk elolvasasa is problemat jelent neki. A legnagyobb reszesedessel az emlitett kartya rendelkezik az OTP -nel, azert valasztottam ezt. 
Ajanlom az ismerosod figyelmebe a Hirdetmenyt, azon belul is a "THM mértéke" bekezdést. Lehetőleg olvasd is el, ne csak a legalacsonyabb számt citáld be.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Sebaj, ahogy lattad, en magam is faszsagot irtam a bankszamlaknal. :)
A lenyeg, hogy lehet pluszba fordítani az ilyesmit. En elvbol forgatom pluszba a koltsegeket, mert meggyozodesem, hogy a banknak kellene fizetnie a penzunk forgatasaert, nem forditva. Es ezek kitermelheto koltsegek nekik is.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerkesztve: 2024. 07. 15., h – 10:40

A 300 forintos vizitdíj volt az egyetlen majdnem jó dolog, ami a Gyurcsányéktól jött, mert a nevetséges összeg, amit beszedtek elegendő volt arra, hogy a pletykás vénasszonyokat távolt tartsa az orvosi rendelőktől, akik azt akkor és azóta is klubhelyiségként használják a heti pletyóparti helyeként. Feltartva azokat, akik ezer évente egyszer valóban indokoltan vennék igénybe az ellátását.

Egyetlen problémája az megszervezés (pontosabban annak teljes hiánya) volt, ugyanis szekunder szégyen volt, hogy az orvos nem volt képes a díjak beszedésére. Nem lehetett másként csak kp. fizetni, de vissza sose tudott adni stb.

Az viszont, hogy a Gyurcsány belebukott ebbe, azt az mutatja, hogy a saját szavazótábora sem volt hajlandó kitartani emellett.

Egyébként sem a 300 forint húzta volna ki a bajból az egészségügyet.

trey @ gépház

Gyurcsány az Öszödi beszédbe bukott bele. Na meg ugye egy ilyen kérdésre, hogy "szeretnél-e fizetni, ha orvoshoz mész?" milyen eredményt vár az ember. Akkoriban még volt lehetőség állami pénzen ellenzékből hergelni az embereket ilyen demagóg népszavazással.

Nem a 300 forint, hanem az N*300 forint, de valószínűleg az sem. Most viszont úgy néz ki a jelenlegi vezetésnek nagy szüksége van erre a lassan felkúszó tranzakciós illetékre. A focimeccsek közt valahogy erre nem tértek ki olyan részletességgel az "1 perc hírekben" mint más témákban.

300 forintos vizitdíj volt az egyetlen majdnem jó dolog,

...

Egyébként sem a 300 forint húzta volna ki a bajból az egészségügyet.

 

En arra emlekszem, hogy akkor volt valami problemam (a fulem gyulladt be), es egynapon belul sikerult velem 8x kifizettetni a 300 forintos vizitdijat, mire egy hozzaerto hajlando volt ranezni, es kiszedni a leveldarabot, ami a strandon mehetett bele.

Annyira bepipultam akkor, hogy vettem egy ilyen rozsdamentes tolcsert egy orvosi segedeszkoz boltba, amivel bevilagitott a ful-orrgegesz, hogy legkozelebb ne kelljen vegigcsinalni a procedurat. Es akkor az a tolcser volt 2100Ft.

En akkor megutaltam ezt a szarragast. Valoszinu azota meg rosszabb a helyzet.

 

Szoval az is szarul volt kivitelezve.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szoval az is szarul volt kivitelezve.

Erről beszéltem. Maga az ötlet jó volt, de a kivitelezés szar. Egyébként, ha jól emlékszem, valami automatákat is nekiálltak horribilis pénzért venni hozzá a Gyurcsányék, de már nem került sor a felszerelésükre, aztán ott maradtak és azon gondolkodtak, hogy most mit csináljanak vele ... jött az ötlet, hogy legyenek koton automaták?

Vagy ezt már csak haluztam?

trey @ gépház

Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke fordult a megyei önkormányzat fenntartásában működő kórházak igazgatóihoz azzal a kéréssel, hogy tegyék ki e plakátokat – saját dolgozóik védelmében. A közgyűlés elnöke ugyanis úgy véli, hogy a betegekben felgyülemlett feszültség, melyet az automaták használatának kötelezettsége tovább gerjeszt, indokolatlanul csapódik le az egészségügyi dolgozókon, orvosokon és nővéreken – kérésével ettől a haragtól szerette volna megóvni az érintetteket.

Nem, részben jól emlékszem:

https://weborvos.hu/regionalis_hirek/gyurcsany-fenykepe-a-vizitdij-auto…

trey @ gépház

pedig úgy volt hogy ha a fidesz nyer nem lesznek plusz adók. azt hazudták hogy plusz adók és megszorítások csak akkor lesznek ha MZP nyer. xD ehhez képest azóta 2-3-4x drágább lett minden, fizetések szart sem érnek, folyamatosan új adók, új megszorítások. ennek ellenére van aki még mindig hisz ezeknek. :D

látom mit csinál, hazudik. hazudik. hazudik. 

szegény fidesz szavazó még azt se tudja hogy éppen az oroszok faszát kell bő nyállal szopni vagy az amerikaiakét.

ha az ellenzéknek van kapcsolata az usával akkor az ilyen: RÓSZ. ha a fidesz akkor az íJen: LYÓ.

Egyszerűen nem tehet mást, ha tenné, és még "gerincesen" is.., lelőnék. - Az ENSZ Agenda 2030 ajánlást végre kell hajtani. A további népességszaporodást meg kell állítani, a népesség létszámát 1-2 milliárdra kell redukálni a világon. (Akár atommal is. - De lassú eszközökkel is megy.., pl. pandémiákkal, a buzulás népszerűsítésével, sorozással és háborúkkal, belegondolunk még számtalan módja létezik, Pl. egészségügy sorvasztása is hozzájárulhat.)

Különben 2050-re lakhatatlanná válik a bolygó. Minden nemzeti vezér, amely nyugati elkötelezettségű tudja, hogy ezt nem kerülheti meg. Hogy a hatalmukat és a zsebüket megőrizzék, egyet tehetnek "élére állnak" és végrehajtanak. Számtalan jó okuk van rá. (Emlékeztetik is őket odaátról, időről-időre erre.)

Ha a nép ismerné a "kilométer kövek" helyét, nem lehetne levezényelni, tehát persze, hogy hazudnak. Macron, Scholz, Meloni, Tusk, Orbán, stb., mindenki ma a "nyugat-elkötelezett" politikában a népének.

Ja.., ez csak egy konteó.., amúgy a világban semmi jele nincsen.

Nem úgy értem, hanem amit mond, azt teljesen figyelmen kívül lehet hagyni, mert szavahihetetlen. 

Hanem nézed mit csinál. Hová megy. Mi történik? Milyen jogszabály, rendelet jelenik meg? Milyen adók hogy változnak. Mit vásárol, ad el. 

Máris tudod, hogy a jelenlegi kormány egy baloldali gazdaságpolitikát űző, jobboldali társadalmi berendezkedést támogató kormány. Preferált haverok, példaképek: Oroszország, Kína, Tádzsikisztán és egyéb diktatúrák.

Ezen a szemüvegen keresztül már tudod nézni, hogy ez neked tetszik-e, avagy nem és tudsz majd szavazni.. De tökmindegy, mert úgyis megszavazzák őket újra és újra és újra. És ezt látják ők is, hogy bármit, BÁRMIT megtehetnek. Bármit. Nincs korlát, pénzügyi, erkölcsi, politikai, semmilyen. BÁRMIT szabad. Nincs következménye. Oda is szarhatnak a szavazóik fejére akkor is megszavazzák őket. Meg is teszik. Miért ne tennék? A kutya, amelyiket nem rúgod fel, folyton el fogja enni a kajádat és megharap.

Én kötelezném a mindenkor regnáló kormányt, hogy költségvetést csak nyereségesre tervezhet, és ha nem tudja betartani akkor az automatikusan a kormány lemondását vonja maga után és új választásokat. Ja és privatizálásból befolyó pénz az csak államadósságba mehet, nem számít bevételnek.

Olyan könnyű adókat emelni, de ésszerűen hivatalokat átszervezni a vízfejű feleslegtől megszabadulni azt nem tudnak. 

Tudod, hogy csak idén hanyadik alkalommal nyúltak a költségvetés számaihoz? És a "csak nyereségesre tervezhet" kapcsán azért megkérdezem, hogy vettél-e fel valaha az életben hitelt? Használsz-e hitelkeretet, vagy csak hitelkártyát, hogy közben a pénzed befektethető legyen, és a hitel kamatainál jobb hozamot érjél el?

Még mikro szinten sem áll meg a csak pozitív szaldós költségvetés, makro szinten meg pláne...

Ez egy normális vállalatnál, magánszemélynél teljesen igaz! Hogy nagyobb hozamot ér el a kölcsönön, mint a kamat.

De az állam a legrosszabb gazda a világon, nézd meg bármelyik szolgáltatását. De ne nyereséges legyen, hanem nullás. Csak akkor zsírfejű bödönkéék és családja, plusz az eltartottak siserehada nem tud lehozni 500-750-1200 milliárdot évente. Vagy ki tudja mennyit.

Vajon mi lehet az oka annak, hogy a partok/politikusok kezzel/labbal kapaloznak, hogy egy evtizedek ota folyamatosan veszteseges szervezetet iranyitsanak? Az egyeduli ok, hogy a kozosbol merhetetlen mennyisegu penzt lehet ellopni. Ha valaki tobb ember kozos vagyona felett disponal, akkor az lopni fog belole. Ezek az emberek erre teszik fel az eletuket. Kormanytagok, allamtitkarok, polgarmesterek, kozos kepviselok, lakas-garazs szovetkezetek vezetoi es meg sorolhatnam, partallastol fuggetlenul.

Adókat emelni bizonyos körülmények között muszáj, és ezt bármilyen kormány megteszi, ha hirtelen pénzt kell előteremtenie.

(Az uniós bíróság ránk ver 80 milliárdot, nincs a költségvetésben. Migrációs tétel, pl. ukrán menekültek befogadása, mozgó előre nem kalkulálható tétel, és maga az unió is javasol adóemeléseket, (anno akár az IMF,) ha veszélyben fogja érezni a kötelező befizetéseket, soros hiteltörlesztéseket, kamatokat stb, amelyek száma egyre csak növekszik.., miközben a szerződés alapján járó támogatási összegek nem érkeznek meg.)

> Anno megjegyeztem, hogy itt a jelentősége bevezetésnek volt, nem pedig a mértékének, mivel csak egy már létező adót lehet emelni [0.1% tranzakicós illeték]

> Ilyenkor elmosolyodok azon, amikor eszembe jut, hogy 2008-ban a szavazópolgárok fele elballagott a szavazóhelységbe elutasítani a 300 forintos vízdíjat, ami a mostani adóemelés után egy 33e forintos készpénzfelvételnek vagy egy 66e forintos utalásnak felel meg.

Mondjuk a f@sz sem érti h jön a vizitdíj a tranzakciós illetékhez, de ha már....akkor talán a saját szöveg ellentmondásaira illene figyleni:
 

Ha anno megjegyezte a 0.1%os tranzakciós illeték kapcsán, h jelentőség a beveztésé, akkor ezt az emlékét/tudását miért nem alkalmazza a 300 Ft-os vizitdíj kapcsán? Nehéz ezt megérteni, fogjuk a hőségre...

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Az igazi állam pikk-pakk lerendezné a bankok dolgát, az összes bankigazgató azzal kezdené napot, h tisztára nyalja elöbb a felső majd a középveztők talpát az állami hivatalokban, aztán amikor rájuk únnak akkor a biztonsági örök kibasszák őket a a hivatlaból és másnap minden kezdődik előről. 

Ilyen áthárítgatós pofátlanság, amit megengednek maguknak manapság -még csak igy riogatás szintjén - oly' módon lenne megtorolva, h azt még leírni is félek :-D

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Minden politikus korrumpalhato, ne legyünk naivak... Írok egy jogszabályt, hogy ha xy haritja át, akkor az nem atharitas. Ennyi a lényeg, nekem meg lesz egy fasza kéglim az antillakon. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

A probléma ennél mélyebb: csak az lehet politikus aki zsarolható valamivel és korrumpálható is egyszerre. Tehát amig eljutsz mondjuk az államtitkári pozicióig, addig többszörös kiválasztáson és próbára tevésen fogsz átesni. Ami azt jelenti h önálló akartod már nem lesz a pozícióban, kénytelen leszel a neked szánt szerepet eljátszani. Ez fokozottan igaz a NERben ugyanis ott a korrupció szerepe egy olyan hűbéri rendszer kialakítása volt, ami így ellen tudott állni annak a korrupciós erőnek amivel az érdekét a tőke politikává tudja konvertálni. (azért nincsen valódi demokrácia sehol, mert világ pénzrendszerét nem a közhatalom, hanem magánhatalmak működtetik, és az éredekeiket úgy érvényesítik h a pénzt politikai hatlommá tudják konvertálni az áldemokrácia leple alatt.) A NER-es hűbéri rendszer, ami szintén korrupción, de egy speciális korrupción alapult, annyira zárt szerveződés volt, ha nem tudták kikezdeni az áldemokrácia intézményei. Ennek voltak előnyei mindannyiunkra nézve. 
De fordult a kerék. A NER túlnötte magát és válsága oda vezetett h végül még a saját fideszes választói ellen is fordult. Ezzel egyidőben újra erőre kapták az áldemokrácia aktorai is, ami a Fidesz marginalizálódósához, szélsőségessé válásához és eljelentéktelenedéséhez veztett. Teljesen egyértelmű h nem hogy lejtőre került a Fdesz, de már kritikus sebeséggel zakatol a lejtő alja felé. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"