Megjelent a macOS-en népszerű Zed editor első linuxos kiadása

Címkék

Az első stabil kiadás Linuxra 👉 Linux when? Linux now.

Hozzászólások

Pikk-pakk települ:

curl https://zed.dev/install.sh | sh

trey @ gépház

A WSL eredetileg kompatibilitási réteg volt, ami lehetővé teszi a windows kernel alatt - vagy felett - linux binárisok futtatását.  Aztán az MS rájött, hogy rugalmasabb egy hyper-v lightot integrálni a rendszerbe, ami egy VM-et futtat, így most már linux kernel alatt - azaz felett -fut minden, ez lett a wsl2. 

Egyébként igen, az ms store-ból letölthető  WSL kompatibilis Ubuntu, hogy ez pontosan miben tér el a vanilla Ubitól, már ha eltér bármi is, azt nem tudom.  

Köszi a nevében is, de én tudom, hogy hogyan hangzik helyesen. Ezért is mondtam, amit mondtam. Ezt nem én, hanem ő keresi.

Egyébként, ha működik Ubuntu-n, akkor csont mindegy, mi van alatta:

  • Windows WSL
  • Virtuális gép
  • konténer engine

Csak úgy megjegyeztem.

WSL (alatt) Ubuntun is mukodik

Ezt mondjuk lehetne még cizellálni, mert nem WSL alatt, hanem WSL felett :D :D :D

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 07. 15., h – 18:37

Ja, hogy ezt ugyanazok követték el, akik az Atom-ot is? Több kérdésem nincs!

As we've discussed before, building a UI toolkit and application for Linux means working with an incredibly variable environment.

"increadibly variable environment"??? Az az egy szem X11, amit támogat ez a szotty? Wayland-ről még csak nem is hallott, X11-et tud csak, az aztán irtó nagy változatosság, mondhatom...

Azért ilyenkor mindig elborzadok, hova kurvult már a szakma. De tényleg valami iszonyat félrement, ha erre azt hiszi a nép, hogy ez jó. Nem, nagyon nem az.

A shell scriptes telepítő is egy bazi nagy red flag már eleve, franc se tudja, mit csinál a letöltött cucc. Amiben pedig bőven belefér egy valag malware meg spyware, merthogy 143MEGA (libexec/zed-editor), és csak az ezt indító proggi 1.2MEGA (bin/zed). Bakker, valami nagyon nincs itt rendben... Közel másfél megába sikerült egy nyamvadt libexec hívást leprogramozniuk? Más ennyiből simán megoldja a komplett szövegszerkesztőt, nemhogy egy indítót...

Az meg, hogy a lib alá minek pakolnak be olyan .so-kat, amitket tutira minden nyamvadt disztró szállít, végképp rejtély. És ha már odafosta a libxcb.so-t meg a libxkbcommon.so-t, akkor a libx11.so-t miért nem?

ps: és anno a vi tábor fikázta az emacs-ot, hogy az már 8 megás... (emacs = Eight Megabytes And Constantly Swapping meme megvan még valakinek?) Na hát ez TIZENHÉTSZER több, de legalább tized annyit sem tud! De persze hajrá, használja, aki akarja, mert az ilyen fostalicskák most a divat! Rust meg OpenAI embedded meg minden...

ps2: azt meg már tényleg csak hab a tortán, hogy ebben a formában konkrétan megsérti a GPL felhasználási feltételeit. Nem pakolhatsz egybe mindenféle licenszű cuccot agyatlanul, a GPL ezt tiltja, ha egy kis része is GPL, akkor már az egésznek annak kéne lennie. Szóval fasza, még a licensze is gázos!

Valóban egy vicc. Ráadásul most nézem, máris kijött egy javítás belőle, csupa segfault hibajavítás!

Fix more panics on launch when GPU is mis-configured
Fix panic when failing to parse a keystroke from xkbcommon
Fix panic when setting cursor to a kind that the platform does not support

Na ez aztán stabil egy proggi lehet, de most komolyan, ismeretlen billentyűt ha leütnek, ettől máris elhasalt??? És mégis, hogy lehetne már "GPU is mis-configured"? Nem jól inicializáltál, és nem jól kezelted le a visszaadott hibakódokat, ha elhasalt a proggid, nem a GPU van félrekonfigolva.

Még jó, hogy Rustban csak stabil megbízható programokat lehet írni, ugye! (szarkazmus) Mindig is mondtam, hogy nincs az a agyonhájpolt húde-modern nyelv, amiben egy balfasz programozó ne tudna szar kódot irni. Akkor meg tök felesleges a nyelveket tunningolni, a programozókat kéne inkább rendesen képezni helyette.

Van egy kompatibilitási lista a licenszekre (mit mivel lehet relicenszelni). Ahogy nézem, három licensz fájlt látok: AGPL, GPL, illetve APACHE. Az Apache licensz-t GPL alatt ki lehet adni (ez az irány működik), az AGPL-GPL egy jó kérdés, azt gondolnám, hogy az AGPL szigorúbb. Nekem egy dolog nem derül ki világosan: hogy ez a ZED ez pontosan milyen licenszű is.

A méret problémára nem tudok mit mondani, tekintve hogy nem látom hogy milyen képességekkel rendelkezik pontosan a termék, mi az, amit behúztak, és mi az ami kívülről jön. Személy szerint tökre nem érdekel hogy ha 200 vagy 500 mega, ha megoldja azokat a feladatokat amikre én használnám. (én arra tippelek hogy belepakoltak a komplett language szervert meg egy csomó nyelv támogatást)...

A collaboratív működést szerintem hasznos lehet, simán el tudok képzelni olyan workflow-t ahol ez egy selling point, nekem személy szerint megfelel a VSCode.

mit mivel lehet relicenszelni

Az alapvető probléma az, hogy nem relicenszelt semmit, csak behányta az egészet "jóllvanazúgy" felkiálltással. Na, ezt így nem szabad, ez így sérti a licenszfeltételeket.

Nekem egy dolog nem derül ki világosan: hogy ez a ZED ez pontosan milyen licenszű is.

Erre megadja a választ maga a GPL: ha a program egy kis része is GPL-es, akkor már a teljes egész programnak muszáj annak lennie. Bármilyen más lehetőség vagy opció nem létezik (GPL esetén).
Hoppácska, mit találtam: EULA, na ezt is tiltja a GPL, ugyanaz a baj vele, mint RedHat esetén, semmilyen további feltétel nem szabható, ez szigorúan tilos és licenszsértő!

Személy szerint tökre nem érdekel hogy ha 200 vagy 500 mega

Akkor gondolj bele abba, 5 megába vagy 500 megába könnyebb-e kártékony kódot meg telemetriát elrejteni, és mindjárt érdekelni fog. Avagy, fejlesztői szemszögből, 5 megát könnyebb-e kidebuggolni, vagy 500 megát (merthogy hemzseg a segfault-októl, szóval kell debuggolni, a Rust ösmagában nem oldott meg semmit sem).

meg egy csomó nyelv támogatást

Nincs benne semmiféle nyelvi támogatás, csak angol... Programozásnyelvileg nem tud se C-t, se C++-t, de még ObjC-t se (ami ugye a Mac natív), a hájpolt nyelvek küzül nem támogatja a Java-t, Kotlin-t, de bakker még a Rust-ot se! (Arról meg inkább ne is beszéljünk, hogy a nyelvi támogatáshoz class-t kell írni és újrafordítani... Ne már, még a szutyok mcedit is bővíthető új programozási nyelvvel újrafordítás nélkül.)

A collaboratív működést szerintem hasznos lehet, simán el tudok képzelni olyan workflow-t ahol ez egy selling point

SZVSZ: ez a verziókezelő feladata, mint pl. a git-é, és egyáltalán nem a szövegszerkesztőé.

De most komolyan, hogy godolhatja bárki egy percig is, hogy ez a fostalicska egy jó program lenne???

SZVSZ: ez a verziókezelő feladata, mint pl. a git-é, és egyáltalán nem a szövegszerkesztőé.

A git nem valosideju szerkesztesre van - nekem nem egyszer volt mar hasznos, hogy egyszerre tobben tudtuk wysiwyg-modon szerkeszteni a doksit, mondjuk ugy, hogy kozben egy konferenciahivasban ultunk. Nem csak kodot lehet irni egy szovegszerkesztoben. :)

Kötve hiszem, hogy valódi érték teremtődött ott... Ez sokkal inkább a szájtépés minősített esetének hangzik. What you see is what you get: látvány csak. Hatékony munkát nem lehet úgy végezni, hogy közben mások véletlenszerűen beleirogatnak a fájlodba, pont.

Valószínűleg ezt a szövegszerkesztőt is ilyen vídejó konferenciás kollab ökörködéssel hozhatták össze, ezért hemzseg a segfaultoktól...

Valószínűleg ezt a szövegszerkesztőt is ilyen vídejó konferenciás kollab ökörködéssel hozhatták össze, ezért hemzseg a segfaultoktól...

"Nem csak kodot lehet irni egy szovegszerkesztoben." Tenyleg nem. Sot, nem is minden ember szoftverfejleszto.

Köszi, elolvastam az EULA-t, de így még ennyire sem értem. Nem lehet, hogy azt csinálják, hogy fogják, és kiadják a kódot GPL alatt is, viszont a saját kódjukat, saját licensz alatt is kiadják (amit ők buildelnek össze, esetleg raknak bele más dolgokat is?) Mert ugye amíg a sajátod a kód, addig te annyi licensz alatt adod ki, ahány alatt akarod?

Ezt én teljesen nem értem hogy itt most mi is van...

 

[Edit] itt egy összefoglaló: 

https://medium.com/@finnala/zed-editor-goes-open-source-087855245706

esetleg raknak bele más dolgokat is?

Határozottan raknak. Van is egy szép hosszú lista róluk a repóban valamerre egy md fájlban. Eleve már az is licenszsértés volt, hogy felhasználtak GPL-es kódot zárt forráskódban, azaz hogy nem is lehetett volna zárt forráskódú, mindjárt a legeslegelejétől open source-nak kellett volna lennie.

Igen, ugyanazok. Bár szerintem jobb az Atomnál, VSCode-nál, mert igaz, hogy rustos, de legalább natív, nem webes (az több száz mega lenne, nem 1,2), meg rendesen támogat vim-módot is. Nyilván én nem használom, mert elég a minimalista igényeimre a neovim (azt is főleg pluginek nélkül használom, saját konfiggal), meg én berendezkedtem terminális CLI/TUI alkalmazásokra, de nem tartom olyan rossznak ezt a Zed-et.

Emacs-et sem szólom le, mert bloatabb, bár annak meg az a lényege, hogy egy Elisp interpreter, és komplett környezetet nyújt mindenhez, tehát nem csak text editor, hanem e-mail kliens, fájlkezelő, terminál, terminál multiplexer, mindenféle adatkonvertáló, szervező, jegyzetelő, to-do kezelő, még X-es ablakkezelőnek is használható, stb.. Szinte mindenhez van Emacs plugin.

Szerintem kifejezetten pozitív, hogy lett +1 natív, komoly linuxos text editor/IDE, a nagyobb választék sose árt. Azt sem tartom nagy bajnak, hogy csak X11-et támogat. Akinek fontos a waylandes támogatás, mert nem akar XWaylandet futtatni, az majd átírja magának, vagy besegít a projektbe. Persze, jó pont lenne a natív waylandes támogatás, de akkor meg azért ekéznéd, hogy még nagyobb az indító bináris, meg ugye a FOSS ingyen van, nem nekünk dolgoznak a fejlesztők, nem vagyunk a főnökök, nem lehet elvárásunk. Ha megfelel a tudása a szoftvernek, használod, ha nem, nem, használsz helyette mást.

A licencet sem értem, hogy miért ne lehetne keverni. Ennyi erővel a Linux disztrók is megsértenék a GPL-t, hogy mindenféle licencű csomagot szállítanak.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

az több száz mega lenne, nem 1,2

Benézted, az csupán csak az indítója! Maga a program a libexec/zed-editor alatt található és baszott nagy, több, mint száz mega ez is! (Hogy minek neki külön indító? Hát mert szarul van megírva...)

tehát nem csak text editor, hanem e-mail kliens, fájlkezelő, terminál, terminál multiplexer, mindenféle adatkonvertáló, szervező, jegyzetelő, to-do kezelő, még X-es ablakkezelőnek is használható, stb..

És még ennyi funkció mellett is tizede csak a mérete a zed-ének!

Azt sem tartom nagy bajnak, hogy csak X11-et támogat.

Nem is, a baj az, ahogy rinyál, hogy micsoda változatosságot kell támogatnia, mikor csak egyetlen egy dolgot támogat valójában. Szánalmas, na.

A licencet sem értem, hogy miért ne lehetne keverni.

Mert a GPL explicit kimondja, hogy tilos keverni, lásd GPL section 5c: "You must license the entire work, as a whole, under this License", aztán teljesen egyértelművé is teszik a következővel: "This License will therefore apply, along with any applicable section 7 additional terms, to the whole of the work, and all its parts, regardless of how they are packaged."

Ennyi erővel a Linux disztrók is megsértenék a GPL-t, hogy mindenféle licencű csomagot szállítanak.

Nem, mert azok nem csomagolnak mindent egybe, külön-külön kell letöltened a csomagjaikat. A GPL ezt aggregátumnak hívja, és licenszjogilag tök más, mint amikor mindent egybehánysz egyetlen letöltésbe.

Kicsit unfairnek érzem az X11-en rugózást, ezt tudja elsőre, de később bővítik majd. Korai kiadás, sokaknak már most használható, ennek alternatívája lenne hogy kiadják 3 év múlva fullos windows, wayland meg X támogatással a MacOS supportja mellett. De nem efelé mentek, mert több feedback, gyorsabb haladás, ugyan oda eljutnak hamarabb.

Az megint unfair, hogy emacs/vim-hez hasonlítjuk, akkor már minkább VSCode-hoz vagy Atomhoz kéne. Tippre van egy csomó függősége, amiket könnyebb statikusan befordítani, mint megfelelő verziót keresni lokálisan és dinamikusan linkelni.

Kicsit unfairnek érzem az X11-en rugózást

Kicsit unfairnek érzem, hogy olyanok próbálják osztani az észt, akiknek nem megy a magyar nyelvű szövegértés.

Sosem mondtam, hogy baj, hogy csak X11-et támogat. Nem baj. Amit mondtam, és amit most is fenntartok, hogy a fejlesztő a láma, a siránkozása miatt. Na ezt add össze.

Az egyetlen egy X11 az már neki "increadibly variable environment", konkrétan ezen akadtam fenn... Tegyük hozzá, az X11 protokoll meg úgy az X11 lib, xcb lib semmit nem változott jóformán az elmúlt 30 (40?) évben, na, ennyire "variable". De még a GLX is be van fagyasztva már vagy legalább 10 (20?) éve. Pont a minap futottam bele egy 2008-as C programomba, ami szintén GL-es és amit anno Mac-en írtam, annyit kellett csak csinálnom, hogy GLUT helyett FreeGLUT-al linkeljen, mert a mostani disztróm azzal jön, a C kódhoz hozzá se kellett nyúlnom, minden lefordult elsőre pöpecül (pedig mégegyszer, eredetileg Mac-en íródott, nem is Linux-on). Na ez neki "increadibly variable environment", eszemfaszommegáll.

amiket könnyebb statikusan befordítani

Hogyan? A Rust nem is képes statikus linkelésre tetszőleges .o fájlokkal. Vagy ha igen, nagyon szeretném látni, hogy hogyan kell cargo-ban megcsinálni. Én csak a bindgen-ről tudok, amivel a szó legszorosabb értelmében leszopod a faszt, mire összehozol valamit, annyira rossz és gányolt az egész, és még akkor is maximum csak dinamikus linkelés fog összejönni vele, statikus kizárt.

Megjegyzés: a dinamikusan linkelendő shared lib-ek is benne vannak a zed letölthető fájljában, ezen is felhúztam a szemöldököm már.

Nem néztem. 1,2 megát írtál, én elhittem. Igen, a 100 mega feletti méret elég gáz, bár még lehet így is nyereség az electronos csodákhoz képest, amik ugyan szintén csak 100 megák, de a memóriából giga kell nekik. Lehet egyszer ránézek, most lusta vagyok feltenni.

Az Emacs mérete nem tévesszen meg. Igen, a bináris csak 10-e, és valószínű 10-ed annyi memóriát is eszik, de csak default állapotban, ahogy teleaggatod pluginekkel, meg extrákkal, és a bináris helyett az össz memóriafoglalást nézed, azért az Emacs se csöppség, de mint írtam, cserében egy komplett OS-ként használható majdnem, nem csak egy text editor. Nekem egyébként pont ez a bajom is vele, hogy akinek csak egy text editor kell, meg abból is elég egy terminálos, mint nekem, annak overkill.

Ezt a GPL-ről nem tudtam, de hülyeségnek hangzik. Én továbbra sem értem, hogy a GNU-soknak miért lenne jó, ha a GPL-es részeket külön csomagolják. Egyszerű terjesztési kérdés, nem segítenek vele senkin. Teljesen felesleges rugózásnak érzem. Ha nem derivative work, akkor teljesen elég lenne csak a GPL-es részekre alkalmazni a GPL-t, de nyugodtan együtt lehetne csomagolni a szoftver többi részével, senki nem szenvedne ezzel kárt.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)