Otthonra (lakásba) milyen tűzoltó készüléket kell venni?

Tudom nem kötelező, de vennék mert nemrég a sütőpapír széle meggyulladt, szerencsére magától kialudt a tűz, de ráébresztett hogy lakásba is kell tűzoltó készülék (hívják poroltónak, porral oltónak is, de az nem teljesen pontos kifejezés, mert habbal is lehet oltani, nemcsak porral).

Tehát lakásba kellene, beltéri. Gáz nincsen bevezetve a lakásba. Így ha jól értem, akkor gáz által okozott tüzet nem kell tudnia oltania a tűzoltó készüléknek.

Utánanéztem de nem teljesen világos hogy melyik lenne a jó.

Szóval van az ABC és az ABF megjelölésű tűzoltó készülék, ami jó lehet lakásba.

Tűzoltási osztályok:
  • A: szilárd anyagok (pl.: fa, papír)
  • B: folyékony anyagok (pl.: benzin, festék)
  • C: gázok (pl.: PB, acetilén)
  • D: fémek (pl.: magnézium, alumínium)
  • F: sütésre, főzésre használt anyagok (pl.: olaj, zsír)

Tehát azt találtam, hogyha gáz nincsen a lakásban, akkor az ABF lesz a jó, ezt jól gondolom? Szerintem azért is jobb az ABF, mert az eloltja a sütésre, főzésre használt anyagok által keltett tüzet, az ABC viszont ezeket nem oltja el.

Valamint még amit nem értek, hogy lakásba mekkora kiszerelés kell? Az ABF változatból van 2 literes és 6 literes is. Nyilván a 2 literest venném mert az könnyebb, viszont nem tudom, hogy lakásban kialakuló tűzhöz elég-e egyáltalán a 2 literes, vagy pedig az csak nagyon kis tüzet bír eloltani, így inkább a 6 literes jobb?

Az ABC változatnál kg-ban adják meg, ott is van 2 kg-os vagy 6 kg-os.

Konkrétan kinéztem egy ilyet, ez vajon otthonra elég lenne 1 db? https://www.tuzoltokeszulek.com/termek/maxfire-2-liter-abf-habbal-olto-…

A tűzoltó készülékek típusairól bővebben itt: https://www.tuzoltokeszulek.com/tudasbazis/tuzolto-keszulekek-tipusai

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 06. 19., sze – 14:53

Én anno mielőtt ezekből bevásároltam felhívtam egy szaküzletet és megkérdeztem őket ezekről. Szépen elmondták a karbantartásra vonatkozó részt is, hogy otthon mit meg hogyan (és miért!).

Garázsba és kertbe 1-1db 6kg-os ABC porral oltót vettem. Dolgozó szobába mivel ott jóval átlag feletti árammal működő cucc van CO2 oltót és porral oltót tervezek egymás mellé, de ez még nincs meg. Konyhába szintén nincs még meg: oda habbal oltó a terv. Konyhába fontos szempont, hogy az asszony is le tudja venni a helyéről és tudja használni úgyhogy oda én egy kisebb kiszerelést gondoltam mint 6kg. 6kg a töltő tömeg, nem az egész cucc súlya amit az asszonynak emelgetni kell tudni pánikban is. Ha kifújja és nem nyert akkor úgyis futás, nincs szarakodás, a lakás beáldozható a család nem.

A lakó helységekbe (konyha és dolgozó szoba) még azért nem vettem meg, mert az, hogy gyerek biztos helyen is és könnyen hozzáférhető helyen is legyen az eddig még nem állt össze.

A por egyébként tudtommal a legjobb oltó képességű ellenben ahol azt kifújják ott minden kuka: állítólag azt ember le nem szedi már számítógépről, sütőről, stb. Persze még mindig jobb kukázni ezt-azt és takarítani mint a teljes lakás/ház felújítás esetleg szomszédokkal karöltve.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a tiszta por magában nem tapad, seprűvel/ecsettel/levegővel tisztítható. Ellenben, ha közben vizet (is) kap, és/vagy hőt a tűztől - arra a tapasztalatra én is kíváncsi lennék.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

esetleg szomszédokkal karöltve.

Abszolut +sok, mert ezt nagyon sokan elfelejtik: ha a nalad keletkezett tuz atterjed a szomszedokra, akkor bizony te fogod fizetni a kart.

Es sok lakasbiztositasban bizony nincs felelossegbiztositas ilyen esetekre.

tl;dr: Legyen otthon porolto. Es nezd at a szerzodesed!

Nem akarlak elkeseríteni, de a CO2 oltó nem sokra jó. A legnagyobb előnye, hogy ,,nem okoz másodlagos kárt". Nálunk a cégben azok vannak, és kínlódás velük az oltás (egy-egy jó kemencetűz időről időre előfordul). Kb. ha zárt helyen ég a tűz, akkor van esély eloltani vele, kínlódások árán.

Amikor oltani kell mi ég? Szerver termeknél szokták főleg a CO2-ket rakni, de ott az automata oltó is gázzal megy. Na és igen, ahogy mondod zárt hely.

Ezért van ABC porral oltó nekem is a garázsban meg a kertben, mert ott kevésbé számít a másodlagos kár mint az oltó teljesítmény viszont több a potenciális tűz forrás is (kerti sütő, hegesztő, gyúlékony folyadékok, autó...).

Lakásban már komplikáltabb. CO2 oltót csak zárt helyre tervezek, ott is csak oda ami tele van elektromos cuccal (normál háztartási szint feletti mennyiség --- szakmai "ártalom") és elgondolkoztam mellé az ABC porral oltón csak ember legyen a talpán akinek van elég helye ami megfelelő is egy vagy akkor már inkább kettő oltónak.

Élettartam tesztek mennek kemencékben.
Vannak automata oltórendszerrel felszerelt kemencék is, amik nitrogénnel működnek. Na, ezek sem szoktak jól működni.
CO2 oltó is akkor elég csak, ha még nem nagy a tűz, és zárt helyre fújsz be egy kis résen.

Porral oltóval nincs tapasztalatom. Itt a másodlagos kár miatt nem lehet használni.
Otthon meg a kocsikban van ugyan több is, de szerencsére még nem kellett használni. Maradjon is így.

Kazánház: 6 kilós porral + 1 halonnal oltó
Személyautók: 1 kilós porral oltó (sajnos a csomagtér valamelyik oldalrekeszében --> jobb volna a vezetőülésből elérhető helyre rakni őket, de nem tudom, hol nem lenne útban)
Lakóautó: 6 kilós por a vezetőülés mögött, 1 kilós por és tűzoltó takaró a konyhában a fenti szekrényben

nekem ilyenből van több (3-5) is a lakásban:

(konyhában a tűzhely mellett, 'a számítógép sarokban', emeletre veztő lépcső korláton, előszobában)

'ReinoldMax StopFire 750g'

 

Ezen kívül van egy nagyobb ~5 kilós (AB) habbal oltó készülék is

a garázsban pedig egy ~5 kilós ABC porral oltó.

 

Nyilván bármelyik is cak akkor ér valamit ha:

- kéznél van,

- mindenki (család) tudja hogy melyik mire való,

- ha kell, képes is használni.

Ú, azt a rafkós kurva anyjukat. Ott biztos az ajánlat alján volt odafirkantva h. a vizsgálat még valóban ingyenes, de a visszaadás már pénzes, és fizetés hiányában túszként tartják vissza a leadott eszközt.

Az ilyenekre (stílszerűen) rágyújtanám a telephelyüket.

6 havonat saját magad ell. Évente felülvizsgálat szakemberrel, és mellette állni, mert hajlamosak csak a papírt kitölteni(ezt a céget többet nem is hívtam). Bizonyos időközönként elviszik nagyjavításra, ha a gyártási dátum engedi. Ha túl idős akkor selejt.  

  • Halonnal oltónak nem lesz baja.
  • Porral oltót érdemes évente átforgatni, megrázogatni. Nincs ebben medzsik. Ha érzed, hogy rázkódik benne és megvan a nyomás, akkor fasza. A tűzoltó se fogja megröntgenezni vagy ilyesmi.
  • A beütőszeges poroltókkal szokott gond lenni. Ezeknek a tetején lévő gombra rá kell csapni, az lukassza ki a CO2 patront. Ezekben a por nincs hermetikusan elzárva, így be tud párásodni (be is szokott), össze tud állni benne a por. Tudomásom szerint ilyet már nem gyártanak.

Halonnal oltónak nem lesz baja.

Ahogy kolléga lentebb írta, gyakorlatilag már betiltották.

2004. május 1-e után a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyedileg engedélyezte azokat az úgynevezett „kritikus alkalmazási területeket”, ahol még készenlétben tarthatók halon gázzal töltött készülékek. Ettől az időponttól minden más területről ki kell vonni a forgalomból ezeket a típusokat, oltóanyag tartalmuk megsemmisítéséről pedig gondoskodni kell! [src]

Egy halonnal oltón mi tud elromlani? Max. elszivárogni tud a tartalma, azt meg a nyomásmérőn észreveszed (ha csak át nem rohad a tartály, nem nagyon szokott erre példa lenni).

Lejárt a nyomáspróbája --> otthon tűzoltásra tartod, nem jegyzőkönyv-gyártásra.

Töltés: valóban, megtöltetni már nem tudod. Ha ellőtted, ellőtted. Mindenesetre a velünk maradt készülékeket szerintem érdemes készenlétben tartani, nagyon hatékony oltók ezek.

 

A tűzoltókészülékek időszakos felülvizsgálata szerintem a következő dolgokra jó:

  • Az ezt végző Kft.-nek rendszeres bevételi forrás
  • Cégedből lehet egy kis pénzt kimenteni ezen a címen
  • Ha egy tűzoltó készülék nagyon szar helyen van (pl. rendszeresen nedvesség éri vagy párás környezetben van), akkor azt az ellenőr jó esetben észreveszi, mielőtt átrohad a tartály
  • A porral oltókat remélhetőleg ilyenkor fejre fordítják, kicsit átmozgatják, hogy ne álljon össze bennük a por
  • Lehet a felülvizsgálatokról jegyzőkönyvet kiállítani --> ha valami mégis leég a picsába, lehet lobogtatni, hogy de hát mi mindent megtettünk... Hisz tudod: nem az a lényeg, mi van valójában, hanem hogy van-e róla papír...

Azért szerintem ez nem medzsik.

"Egy halonnal oltón mi tud elromlani?"

pl. letapad a szelep, elmegy a nyomás (igen, ezt észreveszed), a tartály nyomáspróbája lejár (szerintem mindegyiké lejárt már, mert nem örök életre szólnak), amit mondjuk nem tekint az átlagpolgár "hibának" problémának, mert való igaz, hogy lejárt nyomáspróba után még bőven nem fog cafatokra szakadni a tartály, de attól még "nem felel meg" az előírásoknak maga az edény, amiben az oltóanyag van.

"A porral oltókat remélhetőleg ilyenkor fejre fordítják, kicsit átmozgatják, hogy ne álljon össze bennük a por"

Negyedéves szemle során ezt megcsinálod,és pipa. Az éves alapkarbantartás során nyomás, műszaki állapot vizsgálatára kerül sor, az 5-10-15 éves "nagy" karbantartások során meg gyakorlatilag darabokra szedik a készüléket, és "újraépítik".

Ez a téma elég messzire vezet, így csak röviden szólok hozzá - nem akarok kisregényt írni (még).

Nem csak a kg számít, hanem az oltási teljesítmény is. Pl: egyik 2 literes ABF osztályú az 13A-55B-25F, a másik 8A-55B-40F. Röviden: minél magasabb a szám, annál nagyobb tüzek eloltására alkalmas.
A CO2 készüléket ha lehetséges, akkor kerüld - főképp, ha kisgyerek is van a közelben. Sokkal szakszerűbben kell őket használni, mert súlyos fagyási sérüléseket okozhatnak - viszont nem teszi tönkre a gépeket, nem kell utána sokat takarítani.

Mekkora a lakás / ház? Hány szintes? Érdemes szintenként 1-1 oltókészüléket tenni.

Én a helyedben vennék 1-1 db 6 kg-os ABC és ABF készüléket. Esetleg beszereznék egy kis méretű tűzoltó takarót is (1x1 méteres elég lehet konyhai tűzhöz).

Csak egyszintes. Az ABC tűzoltó készüléknek mi értelme van, ha gáz egyáltalán nincsen bevezetve a társasházba? Az ABC megjelölésen belül a "C" jelenti a gázok által okozott tüzet, de ha a lakásban nincsen gáz, akkor milyen egyéb gáz tud meggyulladni? Szerintem semmi, ezért akkor szerintem ilyenkor az ABC nem jó, mert helyette az ABF tűnik jobbnak, ami eloltja a konyhai tüzet is. Olyat meg nem találtam, hogy ABCF. A tűzoltó takaró jó ötlet, mert akkor egy pici tűzhöz elég az is, kár kifújni a habot. Láttam ezt a tűzoltó takaró terméket is, de nem is gondoltam rá, hogy ez is elég akár egy kisebb tűz megfékezéshez, ez jó tipp.

Ha nincs gáz egyáltalán, akkor igaz, hogy ABF jobb lehet. Azt nem is néztem, hogy mi az árkülönbség az ABC és ABF között ugyanakkora oltóteljesítmény mellett.

de ha a lakásban nincsen gáz, akkor milyen egyéb gáz tud meggyulladni?

Ez egy nagyon jó kérdés! Kemping palack, öngyújtó, bármi, ami gyúlékony gázt tud fejleszteni - pl: ólomakkumulátor töltés. Persze ezek inkább robbannak, mint finoman égnek. Akkor meg már úgyis mindegy.

Ami még fontos lehet - szerintem tanítani kellene iskolában: Nem mindig célszerű a tüzet egyből oltani. Gyakran célszerűbb a továbbterjedését megakadályozni és a tűz égését kontrollálni, mert magától kialszik.
Ha nagy a lakás, akkor pár füstjelző se árt. Létezik már CO+füst kombinált jelző is.
A menekülési utakat meg szabadon hagyni min. 120 cm szélességben.

Nekünk a lakásban kilósak vannak a konyhában (2 db).
Kazánházban 5 kilós por, meg egy halonnal oltó (ilyet hivatalosan már nem kapni).

Az öt kilóst szoktam kivinni grillezéshez is.
Plusz van egy kb. 1 m2-es tűzoltó takaróm összehajtogatva. Ezt a benzinfőzőkhöz szoktam kivinni, azoknál ha gond van, a legtöbbet az oxigén elzárása segít. Akár egy vödör is nagyon jó szolgálatot tehet.

A fizikai jellemzői miatt. Többek között:
- Ne kerüljön víz közelébe (hidrogén gázt fejleszt, ami meg oxigénnel keveredve nagyon hevesen ég). Ennyi erővel glicerin trinitrátot (nitroglicerin) is locsolhatna valaki a tűzre (persze rázva, nem keverve).
- Olvadáspontja alacsony (kb. 63 °C)

Wikipedia: https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1lium

Szerkesztve: 2024. 06. 20., cs – 22:37

Alapból nem hülyeség ilyeneket tartani, főleg, ha saját ingatlan vagy annyira értékes. Én nem tartok, mert nincs saját lakásom.

Az, hogy hány kilós, ezt az oltandó terület mérete határozza meg (m² vagy m³), meg hogy mennyi éghető anyag fordul benne elő (pl. egy olyan lakásban, ami tele van bútorral, giccsel, festménnyel, könyvekkel, függönykékkel, díszterítőkkel, stb. teleaggatva, ott több minden éghet). Alapból azt mondanám, hogy átlagos lakásba elég a 2 kilós ABC-s oltó, de konyhába/grillhez nem hülyeség az F-es, bár túlélhető a hiánya.

Ha olaj vagy zsír ég, akkor csak le kell venni a tűzről, esetleg fémmel lefedni, és hagyni kell elégni/elfuladni. A tragédia ott szokott bekövetkezni, hogy a sok tudatlan háziasszony reflexből megpróbálja a konyhai zsír/olajtüzet vízzel oltani, vagy éghető konyharuhával gyapálni, aminek a hatására szépen felúszik az égő réteg vagy átterjed olyan helyre, ami előtte nem égett, és minden lángra kap tőle. Így az F-es oltó nem létfeltétel, ha nem tárolsz otthon nagy mennyiségű olajat, meg nem vagy hülye a konyhában.

D-s és E-s oltású tűz magánlakásban nem fog előfordulni jó eséllyel.

Hacsak nem valami óriási ingatlan, szerintem elég a 2 kilós ABC, amit azzal nem oltasz el, vagy nem fogtál meg időben, ahhoz úgyis profikat kell hívni, és valószínűbb, hogy a 6 kilóssal sem mész sokra, de ki tudja, nem írtál elég részletet.

Amit linkeltél palackot, az jó lehet, bár kicsit drágának tűik 2 kilós ABF-ért, nézz szét más helyeken is, hátha lesz olcsóbban.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Én nem tartok, mert nincs saját lakásom.

Hibás érvelés. Önmagad és lakótársaid védelmében is jó, ha van.

...hogy átlagos lakásba elég a 2 kilós ABC-s oltó...

Nem a kg számít, hanem az oltási teljesítmény.

D-s és E-s oltású tűz magánlakásban nem fog előfordulni jó eséllyel.

Mióta vannak akkumulátoros eszközeink (mobiltelefon, laptop, elektromos autó stb.), azóta egyre nagyobb az esélye a fémtüzeknek. De azt földi halandó el nem oltja (kis túlzással). Lásd: elektromos autó tüzek.

A bérletek, amikben vagyok, azok biztosítva vannak. Így se lenne rossz ötlet tartani, valóban, de nem érzem kötelességemnek.

Megkövetem magam, most megnéztem, és jelenleg a konyhában van egy oltó, 2 kilósnak tűnik, szén-dioxidos, ABE, csak annyira el van dugva a sarokba, hogy nehéz észrevenni, meg oda van bilincselve, és nem akarom megtörni, hogy meg tudjam rajta nézni a hitelesítési időt. Ez az első hely egyébkét itt kint, ahol komolyan veszik a tűzvédelmet, mindenhol füstérzékelő, rendszeres teszt, még egy központi rendszer is van a földszinten, ami beriaszt a tűzoltóságra közvetlenül. Itt is csak azért csinálják, mert több embernek van kiadva, több szint és a tulaj nem lakik itt.

Ha aksi ég, azt jó eséllyel E-sel se fogod tudni oltani. Persze, egyébként venni lehet mindent, félre ne érts, aminek csak van anyagi keret, hely, de ilyen alapon a fél világot össze lehetne venni, mert biztonság meg egyszer hátha kell. Ha valakinek csak egy alap 2 kilós ABC-s oltója van, már azzal a lakossági átlag fölött jár jóval.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Hitelesítési idő OMG. A szén-dioxidos oltónak ugyan mi baja lesz? Ha el nem szökik a gáz vagy át nem rohad a palack, annak nem tud baja lenni.

A rokonságban két családban is előfordult már konyhatűz. Egyik esetben sütőolaj gyulladt meg, ők poroltóval gyorsan eloltották. A másik esetben egy mikrohullámú sütő gyulladt ki, és kiégett az egész konyha. Vízzel próbálták megfékezni a tüzet. Az egyikük égési sérüléseket szenvedett, kórházban ápolták utána.

IMHO hasznos, ha van otthon porral vagy habbal oltó. Még hasznosabb, ha feltűnően meg van jelölve a helye, és időről időre gondolatkísérlet formájában beszélgettek róla, tűz esetén mi a teendő, mit hogyan kell csinálni. Hadd vésődjön be a fejekbe.

Van egy acél propánpalackom, amit magáncélra használok. Vigyázok rá, normális körülmények között tárolom.
Szerintem ebben az esetben nincs nagy kockázat abban, ha lejár a nyomáspróba érvényesége. Meggyőződésem, hogy (a rendszeres vámolás mellett) ezeket a lejárati időket azért találják ki, hogy a ,,ridegtartásban" lévő eszközök ne pusztulhassanak le odáig, amikor már bajt okoznának (pl. keresztülrohad a köpeny).

Ehhez nekem nem kell egy külsős ember, hogy meg tudjam ítélni, illetve fel tudjam mérni a kockázatokat.

Nem a "keresztülrohad", hanem a szélsőséges üzemi körülmények között fellépő extrém nyomásviszonyok se okozzanak kárt vagy maradandó alakváltozást(!) a tartályban.

Attól, hogy "magán célra" használod, ha akár tűz, akár extrém nyomásviszonyok kialakulása miatt elpukkan, akkor bizony elő fognak venni (ha még élsz) a lejárt nyomáspróba okán...

Ha meg tényleg olyan szemed van, hogy a szerkezeti változásokat, nyúlást, szilárdsági paramétereket szemmel pontosan látod, meg tudod határozni, akkor nagyon extra szemed van, mondhatni "röntgenszemű" vagy :-P

Egy háztartásban, beltérben nem fordulnak elő ilyen körülmények. Még kondenzációnak sem szabad, nemhogy ,,extrém üzemi körülményeknek" vagy ,,extrém nyomásviszonyoknak".
Ha szobahőmérsékleten szerkezeti változások állnak be, nyúlással, szilárdsági paraméterek megváltozásával kell számolni, az már régen rossz.

Ami szerintem ,,extrém" körülmény lehet, az minimum a

  • nedvességnek való kitettség (direkt, vagy kondenzáció útján - amúgy a kondenzációt nem szabad alábecsülni!)
  • fagypont alatti hőmérsékletek előfordulása
  • direkt napsütésnek vagy hőforrásnak való kitettség
  • durva fizikai behatás - leejtés, vagy egy járművön karambol esetén
  • járművön esetleg a rázkódás, vibráció - bár egy porral oltó esetén ez szerintem inkább segít, mint árt

Egy normál háztartásban a lakótérben ezek egyike sem szokott fennállni. Így extrém nyomásviszonyoknak sem szabad fellépni.
Technikai helyiségben (pl. kazánház), teraszon, féltető alatt a kondenzációnak már reális esélye van.

Azt gondolom, hogy a fizikai integritásban bekövetkezett (akár mechanikai behatás, akár korrózió következtében beálló) változást kézbe vétellel, szemre vételezéssel egy műszaki ember szerintem fel tud ismerni. (Mondjuk egy nem műszaki érdeklődésű jogász már lehet, hogy nem - de most nem erről volt szó.)
Fontos viszont, hogy mindenki meg tudja ezt ítélni magáról. Ha nem biztos benne, inkább tényleg bízza szakemberre.
Esetedben úgy látom, valószínűleg ez a jobb döntés, és ezt helyesen felismered - nincs ezzel semmi baj.
Vannak területek, ahol meg én teszek így: pl. tisztában vagyok vele, hogy hiányosak a jogi ismereteim.

Volt szerencsém nálunk okosabb emberektől nyomástartó edényekről tanulni... Ezen a területen az előírásokat nem jogászok találják, találták ki, hanem a valóságból adódó tapasztalatok és a kellő óvatosság. Igen, valóban, bőven mért a biztonsági tényező egy gázpalack szilárdsági méretezésénél, és a nyomáspróba során elvárt viselkedésénél is, ergo nem attól fog elszállni egy palack, hogy tegnap lejárt a nyomáspróbája, de _ha_ elszáll, akkor bizony ez lesz az egyik kapaszkodó az elmeszelésben.

Magánemberként az otthonomban ha tűzoltó készüléket tartok, azért nem fognak elmeszelni, ha lejárt a nyomáspróba. ,,Laikusként" az elvárhatónál gondosabb voltam (volt egyáltalán tűzoltókészülékem), és mivel nem vagyok tűzvédelmi szakember, hanem egy áruházban vettem a készüléket, szerintem nem elvárható, hogy tisztában legyek ezekkel a dolgokkal.

Másrészt a saját otthonodban, magánemberként nincs is ilyen kötelezettséged, hogy felülvizsgáltasd a tűzoltókészülékeidet - de fixme.

Ha egy cégnél te vagy a tűzvédelmi felelős, az persze egészen más szituáció.

"nem vagyok tűzvédelmi szakember, hanem egy áruházban vettem a készüléket, szerintem nem elvárható, hogy tisztában legyek ezekkel a dolgokkal"

De, elvárható, hogy elolvasd a feliratokat, cimkéket, és annak megfelelően cselekedj. ha jól emlékszem, a készüléken ott van, hogy mikor esedékes a következő felülvizsgálat...

Magánemberként nem vagy "üzemeltető", valóban, de értelmes ember nem "dísznek" vesz ilyen eszközt, hanem azért, hogy ha szükséges, az biztonságosan használható legyen - ehhez meg fontos a rendszeres karbantartás, akár az, amit te néhány havonta ránézéssel csinálsz, akár az, hogy évente megforgatod, megrázogatod, ránézel a nyomásmérőre - illetve 5/10/15 éves korában rászánod azt a párezer Ft-ot, hogy műhelyben szétszedjék, ellenőrizzék a belsejét, a tömítéseket, illetve mindent _is_.
 

azt is mondjátok meg autóba milyen tűoltókészüléket érdemes tartani

3 éve autópályán kigyulladt egy mazda, és az én rendszerváltás előtti halonnal oltóm mentette meg a teljes leégéstől

halonnal oltót nem kapni mert be va tiltva

porral oltó összebassz minfent

CO2 oltót elfújja a szél

habbal oltó egy vagyon, irreális

nem értem

Én egy darab 6 kg-os porral oltót tartok bent személyautóban. A habbal oltó csak korlátozottan használható a környezeti hőmérséklet miatt (fagypont felett működik). Van fagyálló verziója is, de az jóval drágább.
Ha tűz lenne, akkor nem érdekel, hogy mivel oltom el - már ha sikerül megfékeznem. A műanyagok nagy része megolvad vagy elég, kuka.

Nekem egy tuzolto takaro van a lakasban, szerencsere hasznalni meg nem kellett. Egyszeru, ha jol sejtem "karbantartani" es ellenorizgetni sem kell a lejaratat (de ennek nem neztem utana).

Valami ilyesmi: https://pyromax.hu/tuzolto-takarok/

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Egyszer a lidl-ben vettem egy kicsit impulzusvasarlaskent, 1kg , ABC oltashoz. Ez mar megnyugtato otthoni veszhelyzetre. Neha lecsekkolom a nyomasmerot rajta. (most is megneztem es meg mindig a zoldben van :) )

Csak nehogy az legyen, mint az összes atomreaktoros katasztrófafilmben: nézi a reaktormérnök a mutatós műszeren a nyomást. Teljesen jó értéket mutat. Nem érti mégis miért van a furcsa viselkedés. Hirtelen ötlettől vezérelve megkocogtatja a mutatós részt. A mutató be volt ragadva, és a kocogtatás hatására megint el tud mozdulni, és mutatja a tényleges értéket, ami most már a kritikus / piros sávban van.

Végül ezeket vettem meg a lakásba (nem reklám, csak leírom hátha hasznos valakinek):

ReinoldMax StopFire tűzoltó spray 750ml

MAXFIRE EMME 2 literes ABF habbal oltó tűzoltó készülék 13A 55B 25F, olaj és zsír tüzekre

Maxfire FEX Tűzoltó takaró 1,6x1,8 méter DIN EN 1869, piros fali tasakban, üvegszálas

Tűzoltó készülék, Utánvilágító műanyag biztonsági jel öntapadó 15x15 cm - IMPLASER B150

 

De érdemes vásárlás előtt megkérdezni tőlük, mit ajánlanak. Függ attól, hogy milyen helyiség (pl. lakás, garázs, kert), hány szint, mekkora és hány szobák, milyen tárgyak és anyagok vannak a helyiségekben, a lakók kicsodák, hány évesek.

A legegyszerűbb a tűzoltó takaró, kisebb tüzet egyszerűen le kell vele takarni, nem kell semmit kifújni.

Ennél nagyobb tűznél jó a tűzoltó spray, csak le kell venni a kupakot és kifújni, nagyon egyszerű, bárki tudja használni.

Nagyobb tűz esetén kell csak kifújni az ABF habbal oltót, mert ha a kisebb tűzre úgyis jó a tűzoltó takaró vagy a tűzoltó spray, akkor felesleges mindent habbal összekenni.

Az utánvilágító biztonsági jel azért kell, hogy sötétben is gyorsan meg lehessen találni a tűzoltó készüléket. Ez úgy működik, hogy nappal magába gyűjti a fényt, éjszaka pedig ezt a begyűjtött fényt kibocsátja, így világít.