Nincs többé fáradt szem! 2160 Hz PWM dimming!

"Nincs több fáradt szem a OnePlus 12 2160 Hz-es PWM fényerő-szabályozásának köszönhetően" - tolja a reklám. De mi is ez a PWM dimming és hol tartanak most a népszerű készülékek?

 

Google Pixel 8 Pro      -   246 Hz

iPhone 15 Pro Max     -   480 Hz

Samsung S24 Ultra    -   492 Hz

Xiaomi 14 Pro            - 1920 Hz

OnePlus 12                - 2160 Hz

Honor Magic 6 Pro      - 4320 Hz

Hozzászólások

Jaj de sajnálom szegényeket akiknek csak 246Hz es LCDt kell bámulni :D

Nem is és értem, hogy dolgozhattak az emberek  70-es, 80-as, 90-es években CRT-vel napi sok órában ...

Fedora 40, Thinkpad x280

Jajj, ne is mondd, már akkoriban utáltam a CRT-ket, állandóan facsarta ki a szemgolyóim. Mert ugyebár hiába állítottam be Windows alatt a driverben 90 Hz-et, az működött is (a kártya még 120 Hz-et is bírt volna, de a monitor azt már nem támogatotta), de csak Windows alatt, és az egész ment le a lefolyóba, ha full screen DOS alkalmazás, vagy natív DOS futott, akkor a „tty” csak 70 Hz-en ment, sok játék meg csak 60 Hz-es VGA/VESA módban futott. Romlott is a szemem abban a korszakban vagy 2 dioptriát.

Nem is értem, hogy ma sok retró nyikhaj minek fetisizálja a CRT-ket, meg a floppy-t, traktorhangú HDD-ket, én annak idején is alig vártam, hogy kihaljanak. Mindig irigykedve néztem, akinek tellett LCD kijelzőre, mert igaz, hogy fos volt rajta a skálázás, színhűség, a koraiakon az utánhúzás/ghosting is jelentős volt, de a szemnek dimenzióugrás volt az is.

PWM-et én nem szeretem, azt kerülöm is, ez az első, amit megnézek minden monitor, laptop, teló vásárlásánál, hogy nem lehet a kijelző PWM-es, eddig el is tudtam kerülni. Nem csak marketingoldalról, hanem megvétel után ténylegesen is megnéztem ujjvégighúzós módszerrel a vibrálás hiányát, nehogy átverjenek. A 2+ kHz-es PWM viszont nem zavarna.

Amire mostanában rákaptam az az OLED. Régen erről úgy tartottam, hogy csak sznobok izgulnak rá, hogy elmondhassák, hogy nekik nem átlag kijelzőjük van, hanem a legdrágább, de most, hogy lejöttek árban, és pl. a telóm OLED-es lett, azt kell mondjam, hogy nagy királyság. Nem csak a kontrasztarány, és az élettelibb színek, hanem az egész kijelzőnek van egyfajta természetesség/anyagérzete, mintha színes e-ink lenne, nincs az a művi háttérvilágításos műeffekt, ami hagyományos LCD-ken. Egyelőre a beégést se érzékeltem gondként.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

De, azt régen is tudtam, hogy jó a feketéje, vibránsak a színek, láttam is demóban új tévéken műszaki boltokban, hogy királyság. Viszont tévedtem, mert NEM ez a legfőbb előnye, pont azért is írtam. Ezt csak akkor érzi az ember, amikor lesz OLED kijelzője és tartósan használja, hogy egész más miatt jó inkább. Amíg csak demóban látod, addig felszínesen érzékeli az ember.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Amikor először kezembe vettem a Galaxy Tab S-t, az első pillanatban tudtam, hogy a világ többé nem ugyanolyan, mint eddig volt. Többé ugyanis nem leszek képes IPS kijelzős telefont venni.
Így is történt: a következő telefonom egy S7 Edge lett.

És ez nem szobizmus (egyébként nem tartom magam egy külsőséges embernek). Ez egy megérkezés volt. Az érzés, hogy mindig is ilyennek kellett volna lenniük a kijelzőknek. A remény érzése, hogy végre vége lesz a bűzös TFT pokolnak. (Azért kezdetben a TFT-k képe tényleg borzalmas volt. Mostanra sokkal jobbak lettek, de egy AMOLED-et mellé rakva szembeötlő a különbség.)

Nekem a CRT semmit nem csinált a szememmel, ellentétben a mai csodákkal. Pedig a Diablo és a Quake és a Starcraft irdatlan időre kötött oda valamikor. Én fordítva működhetek.

Okés, idősebb is lettem közben.. de a hétvégi 19-20 órás etapokat (nem elírás) és a többi napon átlagos 7 órás baszkódást nem tartom normális dolognak, mégsem tolt ki velem. A számtech órákat bele sem számoltam!

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerkesztve: 2024. 05. 26., v – 11:35

Évekkel ezelőtt monitorok háttérvilágítása esetén sok tizen kHz-es tartománynál tartottunk. Most hirtelen elfogadhatóak ezek az értékek? Igen, tudom, az OLED lassú. Az igazsághoz mondjuk az is hozzátartozik, hogy a telefont legalább nem bámulja a (normális) ember egész nap.

A kvantummechanika tagadja ezt a nézetet. :)

Arra utaltam, hogy két külön dolog az, hogy egy LCD-n változik a képtartalom, és az, hogy a háttérvilágítás milyen frekvenciával villog. Persze azt is diszkutálni kell, mi van akkor, ha a pixel bocsát ki fényt, nincs háttérvilágítás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én ebben is úttörő voltam, mert már tizenéve programoztam egy LED-es kijelzőt és kábé egy hetet elszórakoztam azzal, hogy a PWM frekvenciája a lehető legnagyobb legyen és ne legyen idegesítő a villogása. Egyébként amit legjobban utálok az a piros hátsó lámpa PWM a kocsik hátulján, amiknek annyira kicsi a frekvenciája, hogy ha mozog a szemem, akkor szétesik a térben diszkrét pontokra, hogy éppen hol is van a lápma. Szerintem ez balesetveszélyes is lehet adott esetben, a LED pedig tök jól bírja a magas PWM frekvenciákat, nincs ok alacsonyra csinálni. Sőt, tekerccsel és kondival is illene simítani a fényét, ami persze az OLED esetén már nem opció.

Azzal is elszórakoztatok, hogy elvittétek (az egyébként kötelező*) EM kisugárzás vizsgálatra? Mert amúgy a nagy frekvenciájú PWM-nek az a hátránya, hogy a sok kapcsolási él sugároz rendesen. Meg a meghajtó elektronikát szintén a kapcsolások száma terheli, bár az azért bírja, de a hatásfok is romolhat emiatt.

*igazából a megfelelés kötelező, csak azt mérés nélkül elég nehéz magabiztosan kijelenteni

Ezt úgy kell csinálni, hogy a méréskor alacsony frekvenciával villog, megkapja a plecsnit, aztán megy rá a rendes fw.
Az a pár él a valóságban nem fog semmit okozni, amikor viszont szembaszóan villog a kijelző, az a mellett, hogy fárasztó, még az ember szemét is tönkre teheti. Szóval szerintem itt is szükség van egy józan ítélőképességre, a vak szabálykövetés helyett. Meg kell legyen az a sweet spot, ahol még bőven nem szórod tele a spektrumot, de a termék legalább teljesíti az elsődleges funkcióját (ha a specifikációnak nem is része a multiplex vagy PWM frekvencia, szerintem egy kijelzőnél kimeríti a termékkel kapcsolatos implicit elvárás fogalmát, hogy ne bassza a szemet).

Ohh persze, a VW is ezzel próbálkozott (a saját területén).

Tény hogy nem mindennapi hír, hogy egy-egy céget megbírságolnak CE nem teljesítés miatt, de azért elő-előfordul. Nem oszt-nem szoroz max. annyira igaz, hogy a mérést a quasi-peak detektorral végzik, ami valóban inkább a csúcsra érzékeny (ami egy élben is benne van). De ettől még azt automatikusan kijelenteni, hogy az a komponens ami az adott eszközben az egyik legnagyobb fogyasztó (a kijelző), és ennek kapcsolgatod ki-be az áramát, és hogy ennek a frekvenciának nincs hatása... hát elég meredek.

Én azért örülök neki hogy a topictárs megnyugtató választ adott, hogy nem tapasztaltak problémát = rendesen meg volt csinálva a HW.

Engem zavar, amikor elsődleges funkció sérül agyatlanság miatt.
Az autók villódzó LED-es lámpáival hasonló a helyzet.

A VW dízelbotrány is vihar volt a biliben. Nem is magukkal a dízelmotorokkal volt a baj. Nem is a csalás ténye, mintsem a nyilvánvalósága volt felháborító. Ezért kellett a VW-nek vezekelni.

Egyébként amit legjobban utálok az a piros hátsó lámpa PWM a kocsik hátulján,

Uhh de utálom. Nem hiszem el, hogy nem latja mindenki.

A leggagyibb, hogy lassan villog, ralep a feklampara es gyorsabban (es erosebb fennyel) villog.

 

De mostmar elolrol is villognak a kocsik feher ledes lampaja. Az is rettento zavaro.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

azt se értem, hogy az emberek miért imádják.

Egy ilyen ledes lámpa 700e-1.2M Ft -ig kapható.

Az izzó meg egy ezres. Igaz 4-5 évente kell cserélni, de szerintem belefér.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ja.
Amikor egy másik topikban írtam, hogy mekkora fasság már ez, és tök jó volt a H7-es izzó, majdnem megköveztek. Pedig pont ezért szeretem, amiket leírtál: nem egy milla egy lámpa, nem nyolcvanezerért javítják fusiban kisiparban, hanem olcsó izzó kell bele, amit bármikor, bárhol magam belepattintok, és szevasz.
Lámpa törése esetén is műanyag fül hegeszthető, bontott lámpa olcsón kapható, de egy új lámpatest is 100k alatt van még egy nagyon speciális is.

hat ugy nezem, nem mi valtjuk meg a vilagot:-/

 

Abszolut egyetertek. En a mostani kicsiba az osszes okossagot utalom (android auto, sajat gps, sajat monitor, stb, stb).

Van egy regi benzinesem, ha azzal vezetek sokkal nyugodtabban szallok ki.

Altalaban viszek egy boomboxot, es vagy podcast/yt, vagy ha fiatalsag jon akkor valami zeneszamot tanulunk meg.

 

Utalom a modern kocsikat.

Tessek egy video,ahol az auto fedélzeti szgepe jelentette fel a tulandonost es bortonre iteltek (gyorshajtasert):

https://www.youtube.com/watch?v=wcxCJbNrvzQ

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én is utálom a modern kocsikat. Négy dízelautónk van, illetve egy ötödik hobbiautó, egy benzines Ducato :-) Karburátoros, alulvezérelt OHV motorral.

Nekem a Spotify előfizetés és egy BT füles az audio, ami autófüggetlen, bármelyikkel megyek, mindig ugyanaz az eszköz szól.
Alkalomszerűen járok kulcsos autókkal, bérautókkal. Egy mostani Octaviában már nem tudom, ég-e a lámpa. :S
Régen elfordítottam a kapcsolót, most meg van többféle mód, okosságok... Tempomat detto: Sharanban megnyomom a gombot, tartja a sebességet. Ezeken az újakon meg: többféle mód; tököm se tudja, melyik mit csinál. Váratlanul belefékezget az autópályán, amikor egy párhuzamosan futó útról vagy lehajtóról leles egy 80-as táblát...
Nyilván lehetne utánanézni, de nem érdekel. Túl bonyolult, és felesleges.

Az érintőképernyőket inkább nem kommentálom.

Dehát az emberi szem érzékenysége 30 (24) FPS (hz), ez már folyamatos mozgásnak látszik!!!!411

Minden más felette teljesen felesleges, ugyanúgy, ahogy a DPI növelése is felesleges volt, senki sem látja a különbséget!!!4411

Oké, de már a OnePlus 6T is tudott DC dimminget. Az egyáltalán nem vibrál...

Szerkesztve: 2024. 05. 27., h – 00:31

Valaki homályosítson már fel, hogy miért nem jó a DC dimming és miért használják a PWM-et?

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Értem, akkor ahogy sejtettem kizárólag szarrágóságról van szó. És persze a hozzá tartozó marketingről, hogy csak a te érdekedben... és ettől 3x krémesebb lesz a szemed. Elmegy a búsba az összes gyártó, aki ezt alkalmazza. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Pontosan. Nem is kellene, hogy letezzen a dolog.

A gond az, hogy az OLED sajnos borzalmas egy tech, nem veletlen, hogy 20-30 evig reszeltek, mielott piacra mertek volna menni vele...

Az OLED pixelek eltero modon "faradnak". Szinek szerint is (R/G/B), hasznalat szerint is (amelyik tobbet vilagit, gyorsabban "farad"), stb...

Pontosan en sem ertem, de a DC dimming csokkenti a szinhuseget, mert a kulonbozo modon faradt pixelek a csokkentett aramra maskepp reagalnak; mas lesz a karakterisztikajuk. "full power" modben ez valszeg kevesbe jon ki, ezert inkabb villogtatjak a gyartok.

Meg, ahogy irtak, olcsobb villogtatni.

 

Csak aztan nem kellene azzal buszkelkedni, hogy "a mi kijelzonk kevesbe villog", mert alapvetoen ez egy dirty hack.

Én úgy képzelem, hogy a DC dimming esetén az egész kijelző tápfeszültségét csökkentik a tápot előállító áramkör szabályzásával. Minden pixelhez nem lehet külön kondenzátort és tekercset rakni (imho), ezért nem lehet pixelenként szabályozni ezt a megoldást csak egyben. A LED-eket elkezdjük a nemlineáris tartományon használni, és ott nagyon eltérően reagálnak a csökkenő feszültségre, ezért össze visszává válik a valódi fényerejük.

Nem értek hozzá nagyon, van más LED technológia is az OLED-en kívül?

Könnyebb megvalósítani. Az analóg szabályozó disszipál, felfalja a villanyt és melegszik, ha pedig PWM és szűrő, akkor pedig kell hozzá viszonylag nagy tekercs, kondenzátor, hovatovább áramot kell mérni, és arra kell szabályozni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hogy lehet egy mobil kijelzőt annyi ideig bámulni, hogy elfáradjon az ember szeme? Ehhez órákat kell(ene) néznem. Ehelyett egyszerre max pár percet nézem, de jellemzően csak néhány másodpercet. Gondolom a játékoksoknak jó ez, hogy még több időt b*szhassanak el.

[Falu.Me]==>[-][][X]

Abban igazad van, hogy mobilt túl sokat bámulni nincs értelme. Ha valakinek kijelzőt kell néznie sokat, váltson rendes kijelzőre, monitorra. Ott viszont fontos, hogy az alacsony frekis PWM ne fárassza a szemet.

Ami nekem még a szememnél segített a modern kijelzőkön túl, az a gépírás. Mivel gépírásnál tudok úgy gépelni meg a gépet vezérelni (gyorsbillentyűkkel, egér nélkül), hogy NEM kell lenéznem a billentyűzetre soha (azaz a szemnek nem kell állandóan mozogni, szinkronizálni a képernyő és billentyűzet között), és sokszor a képernyőt se kell néznem (mivel az ujjak maguk találnak oda a nekik dedikált billentyűkre, izommemóriából), így hosszabbakat, többet tudok pislogni, meg lecsukni a szemem, félrenézni, ezzel többet pihen a szem, nem szárad ki annyira.

A másik, ami sokat segít, az a sötét téma. Nem kell teljesen feketének meg szürkének lennie, sőt, akár lehet világosabb pasztell színtéma (pl. CDE színvilága, vagy hup/prohardver vagy vim solarized light színtéma). Csak ne az legyen, ami a legtöbb OS-ben default, hogy fehér háttéren, fekete betűk, meg kék, citromsárga, világos szürke UI elemek, mert ahhoz már hegesztőszemüveg kell, hogy ne folyjon ki az ember szeme. Sok weboldal is sajnos a mai napig erőlteti a túl világos témákat, és nem támogatja a sötét skint. Ez még állati fontos, ha az ember sokat néz képernyőt.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

na, nem sikerült osztozkodni a szemészet lobbival?