5k Retina

Bejelentették az új iMac-eket, 5k Retina felbontással, ami számszerűen 5120×2880 pixel. Legyalázza a 4k felbontást (innen a neve), meg úgy általában mindent ami eddig volt. Megint nagyot alkottak.
Kíváncsi vagyok a bejelentés vakító fényében hányakhoz fog eljutni, hogy a Dell bő egy hónapja jelentett be egy pont ugyanilyen paraméterekkel készülő monitort (nem csodálkoznék ha ugyanarról a gyártósorról gurulnának le), ami persze nem kavart ekkora hullámokat. Jól működik az Apple marketing gépezete.

Hozzászólások

Utolsó lennék, aki az Apple védené az árazása, és egyéb dolgai miatt, de:

"Word is that this monitor will hit the shelves by Christmas, with a $2500 price tag"

Ehhez képest:

iMac with Retina 5K display: 3.5GHz quad-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.9GHz
8GB (two 4GB) memory 1TB Fusion Drive1 AMD Radeon R9 M290X with 2GB video memory

$2,499.00

____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - szoftverek legjobb áron

Tök jó hogy az Apple beindította a kinek nagyobb a far^H^H^H pixelszáma harcot.

"de volt egy ido nem is olyan reg amikor a monitorok/notebookok kijelzoje megrekedt egy -nem tul magas- szinten."

Sajnos még mindig eléggé meg vannak rekedve. Nemrég kerestem laptopot egy családtag megbízásából, a középkategóriában (150-200e Ft) alig találni 1366x768(800)-asnál nagyobb felbontású kijelzővel szerelt típusokat. 12-től 15 collig a 90%-uk 1366x768-as. 1-2 kivétel van, aztán kifújt, de hogy mondjuk még IPS is legyen, na az már végképp csodaszámba megy. A telefonok és tabletek kijelzőihez képes nagyon-nagyon le vannak maradva mind felbontásban, mind minőségben.

"de 15 colon nem is látom értelmét a full HD-nál nagyobb felbontásnak sem"

Windows-on nincs is ertelme, elallitod 100%-rol a DPI-t es egy rakas dolog felborul (mellesleg ki is kell hozza jelentkezni hogy megvaltoztasd). Ugyhogy koszonjetek nekik hogy tovabbra is 1366x768 van midnenhol 13-15 colon, es kozben nezzetek meg egy retinas Macbook-on, hogy hogy is kene mukodnie rendesen a scaled displaynek

Nem a pixelszam az erdekes, hanem a pixelsuruseg.
Jo lenne, ha a mobilokban megszokott 300 koruli DPI normalis lenne a desktopoknal, laptopoknal is.
Normalisabb gorberajzolas (font rendering) es tarsai.

En varom azt az idoszakot, amikor az app ikonok mind vektorgrafikusak lesznek, GPU altal renderelve, es nem bitmapek n db meretben.

"Dell bő egy hónapja jelentett be egy pont ugyanilyen paraméterekkel készülő monitort"
- Ez tök jó, mert akkor meg lehet venni az iMac mellé :D

Függetlenül attól, hogy Apple vagy Dell: Kíváncsi vagyok, hogy hány centiről kell nézni a 27"-os monitort, hogy észrevegyem a 4K és az 5K közötti különbséget.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Megmondom, hogy miert nem fog érdekelni senkit: "mert vastag, ocska műanyag, bezzeg az Apple!!!111 Az igazan fun, amikor valaki meg be akarja magyarázni, hogy mekkora ultimate feature, hogy a Thunderbolt display csak TB-rol hajlandó kepet fogadni, meg a vele feluletazonos (mini)DisplayPortrol sem...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Azért bejelenteni valamit, meg levenni a polcról (múlt hét óta) nem ugyanaz. Másrészt viszont nem árt tisztában lenni vele, hogy a Dell még a 4K-t sem tudta tisztességesen megcsinálni, persze nem teljesen a saját hibájából. Nincs jelenleg ugyanis olyan csatoló/protokoll, ami erre tökéletesen alkalmas lenne.

Kicsit olvassatok utána, az összes 4K-s monitorral problémák vannak, mert mindenféle multi-tile megoldásokkal tudják csak őket meghajtani (MST). Ez elvileg arra lett kitalálva, hogy 1db kábelen 2db kijelzőt lehessen működtetni. A 4K-s monitoroknál úgy oldják meg a 60Hz-et, hogy ráküldenek 2db 30hz-es streamet, a monitor pedig összerakja. Vagy nem. Gyakran kiesnek ugyanis a szinkronból, áramtalanítani kell, vagy sokszor a gépet rebootolni alatta. Elég nagy emiatt a zúgolódás, de nem csak a Dell-ek esetében. A Sharp (ez pl. a Mac Pro-hoz hivatalosan ajánlott 4K display, muhaha), és a többi gyártó vásárlói is ezzel szopnak. Egyelőre az a mondás, hogy várd meg amíg jön új firmware (de az nem nagyon jön, vagy ha mégis, lófaszt se javít a helyzeten, és folytatódik az ígérgetés), vagy használd 30Hz-en (haha) SST-ve (single stream transport). És ez ugye csak 4K.

Az apple az 5K esetén nem volt valami elegáns, viszont eliminálta a fenti problémakört. Teljesen szétcseszte a displayport protokollt, ehhez pedig asszisztált az AMD is. Így az iMac házán belül egy speciális tuningolt DP kapcsolat van a display és az AMD vga között. A fogadó oldalra (display) pedig terveztek egy saját TCON-t (timing controller), így összeségében SST-vel csinálnak 5K-s streamet 60Hz-en, stabilan. Persze ezt csak egybegéppel lehet megcsinálni, illetve az hétszentség hogy nem lehet rákötni semmilyen külső eszközt (target display mode), ezt meg is erősítették. Illetve rá lehet, de az nem fogja tudni natív felbontásban hajtani.

Egészen 2-3 nappal ez előttig úgy volt, hogy a fentiek miatt lesz egy REFRESHGATE botrány, mert mindenki meg volt róla győződve hogy 30Hz-es lesz az 5K imac. Én is azért mélyedtem csak bele ennyire, mert valamelyest érdekel a téma, illetve régóta követem a 4K kijelzők vergődését, és sehogy nem bírtam rájönni hogy az istenbe csinálták. Persze arra nem gondoltam, hogy az AMD-vel karöltve huszárosan megoldják :) Nos, szerencsére nem lesz refreshgate, de ezek után marhára kíváncsi vagyok a DELL 5K displayre. Lehet a fentiek miatt fújjolni, de az tény, hogy van egy 5K-s működő megoldás, ami már 1 hete levehet a polcról, pár napja pedig akár itthon is. Az ára is elég baráti, ennyi pénzért a fent említett 4K-s MST-s szarokat se kapod meg, és azok csak monitorok.

Amúgy 1 hónapja fogadta el a VESA a DisplayPort 1.3 draftot, amivel egészen 8K-ig el lehet menni problémamentesen, az meg fogja oldani az egész problémakört, de várhatóan 2016-tól lesznek csak olyan eszközök (kijelzők, és jelforrások) amik már használni is fogják.

Mi a rákért fejleszt 5k-t, ha a 4k-ban is szar? A vásárlók 99%-a még a 4k-t sem használja ki, csak e-penis. mert a ugye nem az igény szüli a kínálatot, hanem a kínálat szüli a igényt... Mondjuk ez alól én sem vagyok kivétel, mert kajtatok (mondjuk már nem nagyon) egy -hdmi mellett- VGA-s fullhd monitorért. De csak olyat találtam VGA-val, ami vagy feleslegesen drága, vagy nem fullhd, vagy túl kicsi... Miközben egyébként bőségesen meg vagyok elégedve 1366x768-cal is.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Hogy miért csinálják addig amíg nincs hozzá megfelelő csatoló, azt én sem értem. Egyébként nem véletlen, hogy az Apple nem adott ki saját standalone monitort a Mac Pro-hoz, meg úgy egyáltalán semmihez, se 4K-t, se 5K-t, ők pl. kivárnak.

A 4-5-sok K amúgy valós igény, csak nem az átlag usernek, de attól még valós. Átlag user egyébként amúgy sem megy vele sokra, mert a Windows a mai napig vállalhatatlanul néz ki ekkora felbontásokon, de mire lesz DP 1.3, talán náluk is lesz már normális UI scaling.

Átlag Bélának is jó lesz ez, mert gyönyörű desktopot fog kapni, mintha egy nyomtatott újságot olvasna, csak meg van világítva :) Szóval ez rég nem arról szól, mint régen a 800x600-ról az 1024x768-ra váltás, hogy több helyünk legyen, meg több programsor férjen el :) Itt a pixelsűrűség gyújtotta minőségérzet a lényeg (a jobb telefonokat meg tableteket gondolom nem kell bemutatni ilyen téren, élmény rajtuk webezni és képeket nézegetni pl.). Szerintem erre senki nem mondana nemet, elegendő egyszer élőben megnézni egy 4K (vagy mostmár 5K) csodát. De azért ehhez kell pár dolog:

- megfelelő ár
- megfelelő csatoló (DP 1.3)
- megfelelő OS és appok, amik tudnak ekkora felbontásra skálázni
- megfelelő grafikus kártyák, elfogadható árral és fogyasztással, amik képesek meghajtani játékkal is ezeket a szörnyeket (merthát átlag Béla játszik is ugye)

Addig csak vergődés az egész, illetve kis szeletben a profi stódiók játékszere. Dehát valahol el kell kezdeni...

Akkor nálam valami rosszul van bekötve. Nem látom se jobbnak, se rosszabbnak a 19"-s monitorom 1366x768-as felbontását, mint a 8"-s tabom 720p-s felbontását. (pedig ugye más a pixel sűrűség.) Nyomkodtam iPhone-t, iPad-et is, nem éreztem azokat sem jobbnak a tabomhoz, mobilomhoz képest.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

A tableted csak 180-190 ppi körül van. 220-250 környékétől kezd el plaszikus, "nyomtatott világító papírlap" érzetet adni a dolog, némelyik mobileszköz ráadásul 300 környékén vagy fölötte van, azokon jön ki igazán. Én rossz szemmel is eléggé felüdülésnek érzem a webezést egy 280 ppi körüli tableten a monitorohoz képest, főleg ha van hozzá megfelelő fps a fotók nagyítgatásakor, húzigálásakor. Olyasmi élmény mintha egy üvegfelület alatt kinyomtatva látnám őket, átlátszó fóliára, alulról megvilágítva.

Nálam ez mindig is így volt, nem hallom a különbséget egy fél millás és egy 2000 ft-os fejhallgató közt sem (azt azért érzékelem, ha dobozhangja van, vagy hogy kemény basszusa van). Mint említettem, rosszul vagyok bekötve :)

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

OS X-en biztos sokkal szebben van ez megoldva, de igazán kiváncsi lennék arra, ha mondjuk valóban egy régi (pl. OS X Tiger) verzióra kiadott programnál nézzük meg, akkor hogyan mutat egy mostani kijelzőn, mert ez kicsit ilyen Apple-magic propagandának tűnik nekem, hogy ott még a Wolfenstein 3D is retinában fut. Akkor is, ha ahhoz egyszerűen nem létezik akkora felbontású kép és textúra...

Nyilván Windowsnál is problémát jelenthetnek a régi programok és tudom, hogy a scaling Apple rendszereken már régóta normálisabban van kezelve, de azért nekem most is van olyan appom, amelyik jól néz ki iPhone 4[s] kijelzőn, de iPad esetén vagy a képernyő közepén fut kicsiben, vagy kinagyítja úgy, hogy minden pixelt mindenkét irányba megdupláz.

A texturak ha kis felbontasban vannak meg, nyilvan nem lesznek OS X-en se nagyobbak, de legalabb a keparanyok mindig stimmelnek, meg ha az a "kep reces szelet" is eredmenyezi, a pixelesebb, idonkent extremebb elallitasok eseten nem is duplazott hanem 1.3x-ozott szelessegu kep legalabb a helyen van es abban a keretben, ahol lennie kell. A Windows-nak mikor legutobb neztem, ez se ment, 125%-ra allitva a dpi-t meg a sidebar is eltort, meg hogy masik peldat mondjak, Utorrentbol kilogtak a kepek a keretukbol+tul lentre ment dialogusablakoknal az ok/cancel gomb. Es ez a nativ Windows-os kinezet, directX-es meg OpenGL-es dolgok (pl jatekok) vegkepp erdekes dolgokat muveltek (ez utobbi mondjuk eggyel kevesbe gaz, foleg ha regen irt, es OS X-nel is latok ra eselyt hogy csak a Cocoa-s appoknal marad minden a helyen, de azoknal ott legalabb tenyleg meg van oldva es kijelentkezni se kell hozza, real time at tudod huzni a scalinget).

Lusta vagyok jatszani a Cocoa API-s layoutokkal vegigmenni ahhoz, hogy bebizonyitsam, hogy lehet/nemlehet felbontas-emulasra elromlo kepkeretet csinalni balfasz modon :D Lenyeg, OS X-en a Cocoas appok mind kovettek a meretaranyokat amikor a 2560x1600-nak 1440x900 volt emulalva, de regebbi jatekot valoban nem inditottam el rajta, de Cocoa-s alkalmazsbol a regi 3rd party appok is ugy jelentek meg tomegevel, ahogy vartad volna (texturakat kiveve mindenhol mintha tenyleg 1440x900 lenne, de a texturak is a helyukon voltak mind)

Bocs, az árak kapcsán pontosítanék: a Sharp 3500 dollár pl. de azért már 500 körül is lehet venni 4K-s TN-es MST-s szutykot.

Egyébként kár ezt a farokversenyhez hasonlítani a pixelháború miatt, mert tényleg van értelme, főleg ha fotózgat az ember. Én csak hobbiól űzöm a dolgot, de marhára kellemes lehet a 6 éves DSLR-emről lejövő képeket végre natívan látni. Ehhez 5K kell, és ez egy 6 éves 16Mpx-es gép.... Mivel csak hobbi, így nyilván még 500 dollárt sem adnék érte, de ha olcsóbb lesz, és elérhetőek lesznek ezek a monitorok DP 1.3-al 1-2 év múlva, akkor nem fogok rajta sokat gondolkodni.

A Mac Pro-hoz nincs saját monitor, a Sharp-ot ajánlják, és igen az is egy MST-s displayport 1.2-es gány, másféle nincs (nem lehet) a piacon jelenleg. Az Applenek nincs semmilyen saját monitora ami 4K lenne vagy nagyobb (kivéve az új 5K imac, de az más tészta ugye). Kivételesen jól csinálták szerintem, és nem mennek bele a gányolásba amíg nincs DP 1.3. Ezt egy iMac-nál el lehet játszani, ahol dobozon belül marad minden, de egy monitornál elvárás hogy tudj rákötni minimum valamit, de jobb esetben bármit, szóval kompatibilisnek kell lennie.

Thunderbolt: 20Gbit-et tud csak, és az is kevés. Másrészt az egy ilyen tunneling megoldás, lehet bele húzni ethernetet, satat, meg a szinte bármit, többek között Displayport 1.2-őt is, ami ugye szintén kevés (17.2Gbit). Szóval a meglevő 2K-s Apple Thunderbolt Display is DP 1.2 belül, csak TB-n mennek bele a bitek, aztán a dobozon belül van szétszedve ethernetre, usb-re, sd card slotra, meg Displayport 1.2-re.

Semmi nem tud a PC világban megkövetelt paraméterekkel 4K-t 60Hz-en perpill, csak hackekkel, gányolással, a HDMI meg még azzal sem. A 2.0 már nem rossz, de nagyon új, és kicsi a színtere. Ráadásul alig gyorsabb valamivel mint a meglevő régi DP 1.2 (~17.3Gbit vs 18Gbit).

Szóval inkább 24p mozizásra való, ott lehet tolni vele 4K-ban 3D-ben.

Koszi, ez hasznos osszefoglalo volt.

Viszont most kivancsisagbol rakerestem a displayport 1.3-ra es nekem ugy tunik, hogy nem draft jott ki egy honapja, hanem a vegleges. Nagy kulonbseg ha igy van! Rosszul latom?

Es a 2016-os datum honnan van? ("várhatóan 2016-tól lesznek csak olyan eszközök...") Nem lehet, hogy pont a Dell monitora lesz az egyik elso ilyen eszkoz? Es talan epp azert varnak meg vele decemberig, mert meg nagyon uj a szabvany? De mar csak talalgatok...

Nem is ezt írtam, hanem hogy 1 hónapja lett elfogadva az, ami addig csak draft volt.

A 2016-ot én is csak cikkekben olvastam, amik arra építettek, hogy a DP 1.3 véglegesítése után kezdenek csak el fejleszteni rá a cégek. Ha nem így lesz, és pl. a DELL 5K-s cucca is ezzel jön, az csak öröm.