Game Over - június 26-án befejezi működését az ICQ

28 év után itt a vége. Az ICQ weboldala szerint 2024. június 26. után nem fognak működni az ICQ (azonnali üzenetküldő és VoIP) kliensek. Használtad valaha?

Választások

Hozzászólások

Kár érte! Jó ügynök volt. Egyetemen még sokat használtam/használtuk. Ezerszer jobb volt, mint az MSN.

Arról a középsulis délutáni számtech szakkör jut eszembe. (Jedlik - Győr)

Egyetemről inkább az ICQ-ra emlékszem. Mikor már jobb idő volt (magyarul: meg lehetett rohadni), mindenhol nyitva volt a koleszban a szobaajtó, mindenhonnan az ICQ hangját lehetett hallani. Legalábbis nekem így maradt meg.

masra volt jo a ketto.

amugy a ircnek "egy" hatranya volt, hogy nemvolt historyja: nyilvan akinek volt valami servere, az tudott screen+irssit vagy bnct futtatni. nem lehetett visszanezni az uzeneteket (lett is ra szolgaltatas kesobb), meg aki nemvolt online annak nem lehetett msg-t kuldeni. icq/msn/fb/stb jo hogy megirom amikor fajasom van, tuloldal meg elolvassa amikor akarja. 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Viszont valahogy mégis kisöpörte az irc-n levő embereket. Lehet, hogy csak az én buborékomban, de akkoriban az irc-es haverok jelentős része eltűnt, és icq-ra ment át. Emiatt sokáig haragudtam rá, de hol vagyunk már ehhez..., bár ez lett volna életem legnagyobb problémája egy sw-vel vagy szolgáltatással, vagy annak hatásával :)

MSN is volt meg mindenféle IRC is ! :) ICQ sose. aztán skype. aztán jöttek a google /facebook chatek . régen még szabványos protokollal működtek , ment Pidginből. azok voltak a jó idők egy kliens 3 protokollra. 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Ki nem szarja le mit gondol a világ :D 

 The platform's user base has experienced steady growth over the years, with over 300 million monthly active users as of the latest data. 

Szóval szar világod lehet, mert hát  szerintem 300 millió  aktív user  havonta, nem tűnik olyan csekélynek ... Ráadásul növekszik ...

Fedora 40, Thinkpad x280

A Google Chat a baráti körömben eléggé népszerű (amennyire tudtam követni a Google Talk -> Hangouts -> Google Chat migrációk végén minden Google user itt kötött ki).  Innen nézve úgy tűnik, hogy a Facebook Messenger után itt találom meg a legtöbb contactot.  Van bármi statisztika arról, hogy ebben a mezőnyben, mondjuk a WhatsApp-pal, Viberrel, Signallal összemérve melyiknek hány aktív usere van, vagy ezt csak saját benyomások alapján írod?

Jó hát ki mire használja :D Az összes chat meg ilyen IM lófasz nekem mai napig arra kell, hogy imserőseimnek karaktereket potyogjek, ennyi se több se kevesebb. 

Esetleg annyi jöt be, hogy a skype kliensbe bekerült a copilot , így tudom versenyeztetni a chatgtp vel :D

Fedora 40, Thinkpad x280

Jó hát ki mire használja :D Az összes chat meg ilyen IM lófasz nekem mai napig arra kell, hogy imserőseimnek karaktereket potyogjek, ennyi se több se kevesebb. 

na jó, de a skype már tizenéve is tudta azt, hogy hónapokkal később egyszer csak kiesett belőle valami elkallódott üzenet. Rendszeresen meg kellett csörgetni a másik felet, hogy legyen delivery.

1-2 éve megpróbáltam belépni, de nem tudtam és nem tudtam a biztonsági kérdésre a választ. :(

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Szerkesztve: 2024. 05. 27., h – 14:20

Első igazi nem-kocka P2P IM rendszer (IRC az én szememben inkább group-chat, és semmiképpen nem az átlag PC user volt a célközönsége).

a suliból a jó csajok msn-en voltak, így el is dőlt, hogy mindenki odamegy

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

szerintem sokat elárul, hogy a mai napig fejből tudom az ICQ azonosítómat, pedig nem ma volt, amikor utoljára használtam :)

Utoljara valami 20+ eve hasznaltam. Meglepett, hogy meg letezik. Az utolso informaciom rola az volt, hogy valami fogkremes ceg megvette/meg akarta venni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2024. 05. 27., h – 17:10

Erdekes, hogy a weboldal kizarolag angol es orosz nyelven olvashato, egyebkent ez a teljes uzenet rajta:

ICQ will stop working
from June 26

You can chat with friends in VK Messenger,
and with colleagues in VK WorkSpace

Ebbol arra kovetkeztetek, hogy gyakorlatilag az "orosz FB" resze. Masik cikkbol: "VK acquired ICQ in 2010 from AOL"

Meglepodtem, hogy meg a mai napig letezik.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ja, hogy ez egy ilyen orosz kémprogram lett. Akkor lehet hagyom is, bár a régi kliensek lehet nem a VK-n keresztül használják. Azt kell mondjam, hogy Musk elmulasztotta az alkalmat, a Twitter mellé ezt az ICQ-t is megvehette volna, hogy belendítse ezt is :D

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szerkesztve: 2024. 05. 28., k – 20:03

2004 környékén 1-2-szer kipróbáltam, valahol meg is kéne lennie a ICQ számomnak, de nem találom, se saját archívumban, se a neten, az archive.org nálam most nem elérhető. Meglep, hogy még létezett, az oldalukon látom, hogy linuxos kliensük is van, bár ott volt rá mindig is a Pidgin, előtte Gaim néven ment, meg a Kopete, Jabber, ezek mind tudtak ICQ-t. Volt még egy másik, ami szintén volt Linuxra, egy ilyen több IM protokollt használó kliens, de nem jut eszembe a neve, öregszek.

Ahogy nézem, még terminálos alkalmazás is van rá, micq/climm, azt lehet kipróbálom a zárási időpontig, ha addig elő tudom ásni az számom. Szerk.: közben nézem, hogy ez az micq, climm, vicq mind sok éve elavult projektek, nem fordulnak már le, nem telepíthetők. Nagyon az az érzésem, hogy ez az ICQ már jó ideje halott, csak most hivatalossá teszik.

Szerk.: sajnos nem lett meg az ICQ számom. Se offline, se online (Wayback Machine) archívumban nem találtam. Pedig fent volt több fórumos profilomon, de azokat az archive.org botjai nem mentették, mivel csak regisztrált felhasználók láthatták, és ezek a fórumok sem élnek már. Ott volt még a Skype, MSN profilomban is, de azokon se találtam meg. Mindegy, elveszett örökre.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ezzel küldtem a ping of death-et amerikába valami havernak. Kék halál több ezer kilométerről.

Anno fejből tudtam az ICQ számom. Hozzáteszem, hogy a true dolgok IRC-en mentek, az ICQ a decens nyárspolgárok platformja volt :D

'90-es évek végén, a levlisták és az IRC korában kb. etalon volt arra az esetre, ha személyesen akartál elérni valakit.
Szokás volt akkoriban az email aláírásban feltüntetni az ICQ UIN-t.

Nagyon szomorú voltam, amikor később pont az egyik leghitványabb platform, az MSN vált uralkodóvá.
Mi az egyetem alatt is IRC-ztünk ,,azokkal, akik számítanak". Illetve Pidgin-be be volt huzalozva a gtalk acc is, a gmail és az android terjedésével.

Pidgin-ben az volt a jó, hogy lehetett concentrate-elni az acc-okat, így ha írtam valakinek, végső soron nem is tudtam, milyen protokollon kapta meg az üzenetet (küldte, amin épp online volt a státusza).
Meg volt hozzá az OTR plugin, amivel kriptó alá lehetett tolni a beszélgetéseket.

Ezek mind működnek továbbra is, legfeljebb senki sem használja már ezeket a protokollokat. A federated cuccok elterjedésével kicsit visszakapaszkodott talán az XMPP, de sehol sincs ahhoz amilyen populáris egykor az MSN/ICQ volt.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Az XMPP talán még él, nem tudom, de a többi mind halott. Ez az ICQ is rég halott cuccnak tűnik, hivatalosan nem volt kinyírva, de a kutya nem használja, régi kliensek nagy része le sem fordítható már, évek óta nem fejlesztik.

Van még sok ilyen projekt, pl. formailag létezik még a Napster, ED2K (eMule/eDonkey2000), Direct Connenct (DC/DC++), de a kutya nem használja, a Napster meg ténylegesen is csak a nevében maradt meg, már egyfajta áruházként üzemel, mint csereplatformként. Az MSN, FTP ki lett nyírva.

Egyedül a régi technológiák közül az e-mail él, érthető okokból, meg az IRC, de az is csak azért húzza, mert sok tech cég meg projekt bevette support platformnak.

Eleve sok ilyet maguk a fejlesztő cégek nyírnak ki, AOL, ActiveX, Silverlight, Flash, stb..

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Mert neked vannak statisztikáid? Igen, vannak még FTP szerverk meg DC++ hubok, de kb. maroknyi ember használja, azok is főleg csak retrósok. IRC is igen, az tartja el főleg, hogy néhány nagyobb projekt felvette elérhetőségnek, ha valamit kérdezni akar a user, egyébként már azt se használná senki.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Itt a megfogalmazás a probléma szerintem, a "kutya sem használja" ellenében a liberachat ami ugye freenodeból lett alaphangon 30k+ felhasználót jelent, csak a 404city XMPP szerveren van jelenleg is 2k aktív felhasználó, a DC-t nálam leváltotta a retroshare szóval arról nem tudok nyilatkozni, de itt az a lényeg szerintem, hogy persze manapság amikor ipv6-ra van szükség 30-50-100 ezer ember kb. semmi, de mivel ezek self-hostolható megoldások nagyon is divatja van megint. Tippjeim szerint számtalan szerveren lehetnek elszórva 1k körüli emberek akik a saját klikkjükkel tartják a kapcsolatot, ami azért erősen kétségbevonja a tech cégek jelentőségét meg azt, hogy "egyedül csak az e-mail élne".

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Szerkesztve: 2024. 05. 28., k – 12:31

En csak arra emlekszem, hogy valakinek volt a csaladbol, es mar 1-2 perce futott a full screen jatek, 2-3 perce kesznek tunt a Windows bootup, amikor kiugrott full screenbol, hogy "elindultam, promptra varok". Ott el is konyveltem hulladeknak.

A kovetkezo Windows ujratelepiteskor fel se kerult.

Én csak CQ-ztam, kicsit régebben, ’85-’87 között a hadseregben, RH rádiófelderítő-iránymérőként. 😏

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Még az előző évszázadban lehetett róla ingyen SMS-t küldeni, azért használtuk. Fele SMS-ben írhattál szöveget, másik felét kitöltötte reklámmal. Elég ratyi szoftver volt, úgy emlékszem. Meglepődtem, hogy még létezik.