W7 boot probléma

Elnézést, de windowsban nagyon gyenge vagyok.

Van egy régi dell workstation. Az eredeti hdd-én egy W7 (matrica és kód a házon felragasztva) (raktam bele egy sdd-t, azon fut a linuxom mint napi eszköz). Néha elindítom a W7-et is, mert azon van egy egy rajz program.

Na, ma nem indult el, csökkentett módot javasolt. A boot javító funkció órákat molyol, de szemmel láthatóan nem csinál semmit, ha kilépek belőle úgy tűnik kilép, de utána ha ki akarom kapcsolni a gépet, nem kapcsol ki. Ha a boot javító funkció helyett a konzolt választom, akkor chkdsk -ra kiírja hogy NTSF fájlrendszer, aztán semmi.

Ami feltűnt: a parancs úgy kezdődik hogy X: \...\system32\...\chkdsk

Nem C: -al kellene kezdődnie?

Hogy lehetne ebből működő W7-et csinálni? Minden segítséget előre is köszönök.

Ps. A linux alól fel tudom csatolni a W7 lemezét (és partícióit) és olvasni is tudom a fájlokat.

Hozzászólások

akkor fordul elő ilyen, mikor átáll a BIOS-ban a merevlemez vezérlő beállítása AHCI / RAID / Legacy stb. között (attól függ, hogy milyen régi a gép lehetnek variációk) Kapcsold át a BIOS-ban, és próbáld meg elindítani más beállításokkal. Mielőtt átkapcsolod készíts egy fotót a jelenlegi beállításról. 

A gép boot -ja legacy (bios) ra van állítva. A merevlemez vezérlő AHCI. Szerintem valamelyik rendszer fájl korrumpálódott valószínűleg lemezhiba miatt.

De miért X: ? Annak C: nek kellene lennie, nem?

A chkdsk-t először /scan kapcsolóval  futtatnám. Így elvégzi az ellenőrzést, ad egy eredményt, de nem hajt végre javítást. Ha lefutott, akkor tanulmányozd az eredményt, milyen hibákat talált. Utána lehet kapcsolóval futtatni a javításhoz: /f /r.

Megnézném a diskpart programmal, hogy milyen meghajtókat "lát". A diskaprt programban a list disk kiírja a meghajtókat.

Lehet boot rekord probléma. A Win7 telepítőnek van egy javítás menüje, ahonnan a rendszer visszaállítás lehetőségek közül lehet választani. A parancssorból a bootrec /fixmbr, illetve a /fixboot esetleg segíthetnek.

A diskpart -al én is próbálkoztam, (a netet túrva külföldi oldalak említették) de a diskpart parancsra csak kiírta a számítógép nevét aztán semmi, nem dobta ki a diskpart > promtot se.

Megnézem ezt a /scan kapcsolót.

ahonnan a rendszer visszaállítás lehetőségek közül lehet választani. A parancssorból

 eddig is ezzel szórakoztam. És pl. emiatt kell az X: meghajtót megnevezni a  chkdsk -nak , ahogy azt fentebb kaptam tanácsnak, s ezúton is köszönöm.

Megnézem ezt a bootrec-et is, mit csinál.

Kösz.

Igen. Pontosan ugyanaz az eredmény. Csökkentett mód és onnan a bootjavító, majd a parancssor.

Most próbáltam a chksdk /scan -t.  "Nem érvényes kapcsoló"   volt a válasz. /x -re meg megint az, hogy nem lehet lemezellenőrzést végezni mert a kötet írásvédett.

Az írásvédettséget állítólag fel lehet oldani működő diskpart -al, de az meg lefagy vagy nem tudom, hogy nevezzem, ha kb. félóra után se dobja ki a diskpart> promtot.

Nem létezik valami recovery media amivel az ilyen esetekben "kívülről" újra lehetne rakni, a most érezhetően nem működő rendszerelemeket?

A recovery médiát a működő rendszer alatt lehetett volna elkészíteni. Erre a Win7-ben van valami alkalmazás, de már nem emlékszem pontosan... és jelen helyzetben nem is ez a kérdés.

A /scan kapcsoló csak NTFS file-rendszeren működik. Úgy tűnik nem talál NTFS file-rendszert. (nem látja a partíciót?)

Amit én tennék:

1.) Előttem szóló is mondta a Linux alá mountot és menteni az adatokat.
DraftSight tekintetében tudok csak javasolni:
* Mindenképpen érdemes a 'users\te_neved\AppData\Roaming\DraftSight' és 'users\te_neved\AppData\Roaming\Dassault Systemes' folderek tartalmát menteni. (új telepítés után ezek tartalma visszamásolható, és visszakapsz minden korábbi beállítást [line styles, print settings, titleblocks, frames... stb.])
* Még mentheted a '\ProgramData\Dassault Systemes' folder tartalmát is.
* Szintén mentheted a '\Program Files\Dassault Systemes' ha pakoltál ide shx vagy ttf fontokat.

2.) Ki lehet próbálni az ntfsfix-et, először --no-action kapcsolóval.

3.) Telepíthetsz egy másik HDD-re egy Win7-et és megnézed alóla hibás rendszert. (ezt erősen javaslom)
Adok szívesen egy disk-et. (elérhető távolságon belül) Még van a fiókban PATA is.

4.) Ha már nincs további lehetőség, akkor mentés után újratelepíteni a Win7-et az adatok megtartásával. (ez lehet egy kísérlet)
Ha látja régi partíciót az adatokkal, akkor van lehetőség az adatok megtartásával történő telepítésre. Létrehoz 'valamilyen' foldert amibe bepakolja a régi rendszert. Persze dönthetsz a tiszta telepítés mellett is.

A /scan kapcsoló csak NTFS file-rendszeren működik. NTFS-el.

A chksdk odáig mindig eljut, hogy NTFS fájlrendszer, de ezek szerint, valami mégse működik, lehet hibás.

Adok neki egy ntfsfix-et. Na nem jön össze veszek egy másik lemezt (most már ssd -t szerintem) a mostani egy 256 -os SATA2.

Mondjuk a baj , hogy a gépben több sata2 van de csak egy SATA3 (azon van az ssd a linuxxal). Valahonnan letöltök egy W7-et, (Honnan, ha van tipp, akkor köszönöm). Aztán kezdődik a játék.

Ja igen, mivel van licenc kód az működni fog ssd-vel is vagy csak hdd-vel. (Már nem emlékszem a Windows ilyen jellegű szabályozására.)

Az SSD egy háttértár, az operációs rendszernek mindegy hogy mi a hardware architektúra ha az interfész illeszkedik. A SATA3-as SSD-t csatlakoztathatod SATA2 interfészre. Kb. lefele akkora lesz a sávszélessége, de a HDD után felüdülés lesz.

Windows 7 (Home ... Ultimate) letöltést nem tudok javasolni. A licencedtől függ, hogy melyik telepítőt kell beszerezned. Esetleg a Win10-et megpróbálhatod a telepítőkóddal, háta. Láttunk már ilyet is. Egy kíséreltet megér. Letöltés itt.

Köszönök mindent.

Az a baj, hogy úgy indult az egész, hogy bekapcsolom és egy max. egy óra alatt a feladat megoldva. Hát nem így történt. A feladat mindenféle kerülőkkel, kérincséléssel, (sokba fog még nekem az kerülni) több óra rohangálásba és plusz munkába került.

Most viszont a probléma megoldására "ráérünk még".(Egész addig amíg nem lesz még egyszer szükség rá.Persze azonnal :D)

Aminek a menetrendje.

1.Hétvégén linuxról megpróbálom megmenteni.

2.Ha ez nem jön össze, akkor új ssd vétel.(milyet? kérdés mi a megbízható most (márka, fajta, méret)?

3. Win 10 telepítés (talán a régi licenckóddal W7 pro OA amúgy, hogy mi az OA azt nem tudom.)

4. Sajnos új licenc a Dassaultól.

 

Ps: Most néztem van egy üres Pcie slot a gépen egy PCIe esetleg egy NVMe ssd?

a slot PCIex2

A 4. ponthoz: Nem kell új licence

- Telepítsd a DraftSight-ot.
Lehetőleg azt telepítsd fel, ami fent volt.
A '\Program Files\Dassault Systemes\DraftSight\' alatt kell lennie egy 'regid. .. .swidtag' XML filenak. Ebben benne van a verziószám.

- A telepítő létrehoz a 'users\te_neved\AppData\Roaming\DraftSight' mappában egy számokból álló mappát. Pl.: 25.2.30073 Ebben tárolódnak az egyéni beállításaid és template-eid. (Ha a döglött rendszerről sikerült mentened, akkor ez visszamásolható. (persze előtte másold le valahova a telepítő által létrehozott mappát)

- Az új telepítést indítsd el és "add be" neki a licence kódodat. (Inet működjön) (ha megette, akkor hurrá)
Ha azt mondja, hogy már használatban van a licenc, akkor a válaszd a Trial módot. (30 napig megy)

- Ha sikeretlen, akkor irj a Supportnak (ne a resellernek). Röviden írd le, hogy a HDD tönkrement, írd meg a licenc kódodat és megkérdezd meg mi a teendő. (https://www.draftsight.com/support/request-form [regisztrálni kell])

- Néhány napon belül válaszolnak és feloldják a licence lock-ot a rendszerükben.
Ha feloldották a licencedet, akkor megpróbálhatod az aktiválást online, de ha nem megy, akkor válaszd a e-mail-es aktiválást. Rövid időn belül jön mail-ben a válasz kód. A következőkben minden alkalommal  újra lehet próbálkozni az online aktiválással. (egyszer csak működni fog)
 

Küldtem privát levelet is!

Köszönöm, megkaptam.

A W7 to W10 váltás felvet pár kérdést, amire még válaszolnom kell magamnak. Lehet kellene egy új (úgy mint a mostani, uraságtól levetett, szóval csak nálam új) gép beszerzése amin van W10. De azon is gondolkodom, hogy hagyom a DarftSight-ot a fenébe, s körülnézek valami alternatívába. Végül is csak rajtam maradt mint szamáron a fül. Lehet máshogy is meg lehetne oldani a dolgaimat.

Még dünnyögök.

Még egyszer köszönöm.

Esetleg, ha máshogy nem boldogulnál, akkor van esélyed némi kényelmetlenséggel linuxos Wine-on is. Ez a program ugyanis FUT konkrétan Wine alatt, csak az online aktiválós része nem fut, így csak 1 hónapig használhatod, de ezt ki lehet játszani, hogy havonta egyszer újragenerálod alatta a Wine prefixet, ez azzal egyenenértékű, mintha újratelepítenéd a Windowst, és fut tovább újabb 1 hónapig, ezt meg végtelenített loopban nyomod. Lehet automatizálni is, de kicsit mindenképp kényelmetlenség lesz, hogy újra kell telepíteni a programot magát is.

Szerk.: sőt, lehet úgy is, hogy ezt a programot külön Wine prefix alatt futtatod a többi Wine-on futó alkalmazáshoz képest, így mikor újragenerálod ezt a speciális prefixet (mondjuk egy szkripttel), akkor csak ezt az egy programot érinti, csak ezt kell újratelepítened, az adatok meg maradhatnak a natív linuxos fájlrendszeren, amit a Wine elér, sokszor Z: meghajtónak álcázva.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Az a néhány rajzprogram micsoda? Nem futnak azok Linuxon Wine alatt?

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ritkán 3D-zek. Néha elkap a harci kedv és próbálkozom (másnak nem is nevezném). A munkáimhoz elegendő a 2D, maximum vetületi vagy axonometrikus tervrajzokat készítek. Nekem ezek a 3D ábrázolások. :-)

Sokat foglalkozom a tervrajzok minőségével. A kedvencem egy 1895-ben kiadott géprajz tankönyv. Rengeteget tanultam belőle. :-)

Talán '93 őszén volt szerencsém Catia-hoz... RS6000, külön grafikus modul (nagyjából egy torony PC méretben...), nyolc (de lehet, hogy csak hat) potméteres tekergetős beviteli eszköz (plusz egér)...  És egy egyszerűbb drótvázat már forgatni is lehetett 3D-ben, a raytrace-elt modellt azt még nem igazán...

A DraftSight licence miatt tényleg jó lenne helyre rakni a Windowst. Nekem is halt meg SSD-m amin a Windows volt, rajta a DraftSighttal.

A munkáimra vigyázok, a backup miatt nem kellett izgulnom az SSD halála miatt. A DraftSight custom configot is mentem.

Az új rendszer telepítése után a DraftSight licenckezelő persze mondta, hogy használatban van licence. Maradt a Trial verzió, egy hónapig használható. Aztán írtam a Supportnak. (nem a resellernek) Röviden cizelláltam mi történt, beleírtam a licenc kódot és megkérdeztem mi a teendő. Két nap után válaszoltak, hogy feloldották a licencemet. Hurrá, gyerünk aktiválni a szokásos netes módon. Hát nem... azt írta sikertelen, de nem mondta meg mi a konkrét bánata.
Gondoltam teszek egy próbát az e-mail-es aktiválással. Rövid időn belül megjött a válaszlevél és a küldött kódot beadva - láss csodát - a DraftSight aktiválódott.

A következő verzióváltásnál még mailben kellet aktiválnom. A harmadik verziónál újra elkezdett működni az online aktiválás.

Nos, ha esetleg valamiben tudok segíteni, írhatsz levelet is.

Az szívás. Ahogy nézem, az egy nagyon rétegprogram, a legújabb verziók ráadásul nem futnak normálisan Wine alatt, azt írják, hogy az aktivációs rész nem működik. A vendor-lock-in ára sajnos, hogy lehet egy program kedvéért elavult Win7 telepítéseket tutujgatni sok gigabájtos méretben az idők végezetéig.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Sajnos.
Még támogatott Win7 alatt, amit korrektnek tartok. Én Win10 alatt járatom, de nem csak a DraftSight miatt vagyok kénytelen Windowst használni. PLC programok és a SCADA rendszerek tenyésztéshez is ez a környezet kell. Amit csak lehet linuxos környezetben csinálok, a Debian a főrendszerem. Még arra sem vágyom, hogy eye candy felülete legyen, csak legyen hatékony. Minden, ami Windows, a szükséges rossz számomra.

WinXP nem támogatott már. Win7-től felfele támogatott. Internet elérés kell a licenckezelőnek telepítés vagy frissítés után.

Vektorgrafikus rajzoló programról van szó, amihez kell némi memória, és nem árt ha van processzor és grafikuskártya teljesítmény, főleg ha terjedelmes a rajz vagy több rajzzal dolgozol. Egyébként gondolkoztam már virtuális környezetben futtatásról, de ez évek óta gondolat maradt. :-)

Szerkesztve: 2024. 05. 23., cs – 20:00

live linux pendrive (pl ubuntu telepítő ilyen módja) alól nézni smart értékeket, nem dobta -e el magát a disk. Esetleg memtesztet is lehet, hátha elfáradt kondi vagy hibás lett a ram. Ha ram hiba, akkor lehet összebarmolta a fájlrendszert is.

Ha bizonytalan a gép, akkor érdemes inkább beszerezni valami használt brand minipécét, ami még win7 kompatiblis, ha csak azt támogatja a program. 35-50 közt sokféle 6-7th generációs masina van, ami valsz még win7 kompatiblis. (Lenovo ThinkCentre M700 Tiny? Dell Optiplex 3040 Micro?) Plusz rendszeres backup, ha dolgozol rajta.

Persze attól még debuggolhatod a régi gépet is, ha fel akarod éleszteni és nem sürgős.

Ahogy olvasom a licensz költöztetés megoldható, esetleg nem is muszáj win7 hozzá, ha támogat újabbat. A support gondolom segít.