[Van remény] Logitech K800 billentyűzet helyett mit ajánlotok?

Sziasztok!

A kedvenc Logitech K800 billentyűzetem a végét járja, de sehol nem találtam ugyan ilyet újan.
Az elvárásaim az új billentyűzettel kapcsolatban a következők:

  • Magyar kiosztás, normális, nem Mac. Linuxhpz és Windowshoz kell
  • A billentyűk elhelyezkedése a K800-éhoz legyen hasonló
  • Háttérvilágítás (nem a gagy ezerszínű futófényre gondolok, haben a gombok látsszanak sötétbem)
  • Mindegy, hogy vezetékes, vagy vezeték nélküli
  • Lehetőleg fekete, de tulajdonképpen a színe mindegy
  • Jó lenne Lögitech. ha vezeték nélküli, a trackball "adó-vevőjéhez" tudom párosítani, így nem foglal USB portot
  • Ha vezeték nélküli. tölthető, akkumulátoros legyen, ne kelljen elemeket cserélgetni benne
  • Nem kell mechanikus

Mit ajánlotok?

Fejlemények az ügyben:
Az alábbi levélváltás zajlott le a Keychron magyar dílere és köztem:

"A Logitech K800 billencsemnek keresem méltó utódját.
2 db kellene az új eszközből a következő paraméterekkel:

  • SO-HU 100% (a funkciógombok 4-es szigetekben, numpad, nagy Enter, Í, Kurzormozgatók a numpad és a gombok között, az [Insert, Home, PgUp] blokk felett kell a Print Scree, Scroll Lock és a Pause/Break is!)
  • 109 gomb (a szokásos helyeken kívül tőlem lehet tekerő, vagy média gomb, de az eredeti gombok a helyükön legyenek)
  • Magyar
  • A gombok legyenek átvilágítva (ha a gombok között van világítás/fényjáték, az kikapcsolható legyen)
  • Lehetőleg PBT (ha az előző 2 opció ezt kizárja, akkor ABS) kupakok
  • Linuxhoz kell, a Windows kialakítás megfelel
  • Fekete, vagy sötét színű gombok (lehet több színű is)
  • Slim kialakítás, ne kelljen csuklótámasz, vagy alapból legyen hozzá
  • Halk működés, lehetőleg Silent switchek, esetleg Red, ha mechanikus a cucc
  • Vezetékes, de a Keychronnál látott akkus ÉS vezetékes működés is nagyon bejön
  • A beállításhoz/programozásához (pl. makrók, fények, stb...) nincs Windowsom, vagy Mac-em! Tetszik a Keychron nyílt forrású hackelhetősége és a VIA/QMK, de nem ragaszkodom hozzá.
  • Ha mechanikus és cserélhetőek benne a switchek annak örülnék, de egyik sem feltétel.

Talán a Keychron K5 (SE/Pro/Max, ...) szériában van ilyen?
Unikornist keresek, vagy létezik ilyen eszköz? Tudtok segíteni a megtalálásában?"

A válasz:

"Jelenleg gyártás alatt van a K5 Pro ISO-HU változatban. Ez QMK/VIA programozható, ABS átvilágítós kupakokkal rendelkezik, 110%os layout, slim, alapból piros és barna low profile mechanikus switchekkel érkezik, amik lényegesen halkabbak, mint a normál profilú rokonaik. Hot-swapp, tehát cserélhetőek is a switchek szerelés / forrasztás nélkül. Kb 8 hét múlva érkeznek meg.
[...]
300 darabot rendeltünk első körben, és ahogy megérkezett, már gyártásba is küldjük a következő kört, ez állandó termék lesz a palettánkon!"

A K5 Pro gyártói adatlapja.

A magyar oldal

A beszélgetés közlésére kaptam engedélyt Tőlük.

Hozzászólások

Nagyon kíváncsi vagyok az ajánlatokra, mert nekem is kell egy jó K800 utód, valószínű előbb mint utóbb...

Nekem is volt/van egy K800, ami fáradozott már, így bekerült a céges íróasztalomra, ahol sokkal kevesebbet kell, mint otthon a fő munkahelyemen. Hosszas nézelődés után nekem egy vezetékes, mechanikus, fehéren világítós Varmiló VA109M/CMYK lett helyette, mert nem találtam semmi közelítőt sem a K800-hoz, és egyébként foglalkoztatott a mechanikus, a régi jó IBM Model M billentyűzetek emlékét felidézve. Bevallom, ezt az újat azóta jobban szeretem mint a sok évet szolgált K800-at. Persze nem a kattogós gombosat kértem, hanem a halkabbat.

Szerkesztve: 2024. 01. 25., cs – 05:57

Ezen:

Layout iso => nagy enter

Fn szigetekben

Minden más klasszik?

Nekem is ez a kedvenc layoutom. A mostanim ezt minőségben alul múlja, de tudja ugyanezeket (-csuklótámasz, -wireless):

https://linuxuser.hu/2023/07/31/billentyuzet/

Ps: ilyenből én is szívesen vennék valami felsőkategóriásat, de nem találtam akkor jobbat

Nekem ilyenem van, bár én még olcsóbban vettem.

Csak a felső sáv, ahol a programozható gombok vannak fém, egyébként full műanyag az egész, ennek ellenére érzetre jó súlya van, viszonylag masszív, nem nyeklik-nyaklik. Az oldalsó világítást nem tudod vezérelni, fix programjai vannak, amik között a felső sávon található gombbal tudsz ide-oda váltani, amit ráadásul a billentyűzet nem jegyez meg, minden egyes bekapcsoláskor végig kell nyomogatni, ha nem az első beállítást szeretnéd használni (természetesen szivárványszínben világít alapértelmezetten). A tekerő mellett lévő mode gombbal tudod választani, hogy a háttérvilágítás erősségét vagy pl. a hangerőt szeretnéd tekergetni (maga a gomb szerintem full felesleges vagy legalább ott lenne a némítás..). A ...lock visszajelzők átvilágítanak a szomszédos visszajelzőkbe. A felső sáv háttérvilágítása nem egyenletes, a gombok egyik fele jobban világít, mint a másik fele, ja és ez ki sem kapcsolható (szerencsére csak egyszínű fehéren tud világítani). Lehet neked nem számít, de a gyári windowsos programja valahogy nagyon bazári.

Kényelmesnek egyébként kényelmes, a space-nek egyáltalán nincs ilyen idegesítő nyekergő, zörgő hangja vagy instabil érzése, de a backspace-nek igen. (Grátiszként nálam az egyik kapcsoló nem működik jól, néha hiába nyomom, nem történik semmi, egy kicsit megmozgatom, akkor már működik, de nem gondolom, hogy ez általános lenne.)

Nyilván egy jó része szubjektív, de nekem összességében csalódás volt.

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Közben már használom egy hete. Elsőre feltűnt, hogy az "ű" lentebb van. Azt hittem rossz, de hamar kiderült a többi van fentebb, szóval lenyomkodtam őket a gyár helyett. Színt nem tudtam átállítani, de nem is néztem utána. Így kicsit bazári. Most nehezen képzelem el róla, hogy tartós lesz. A billentyűzet nem jobb annyival, mint amennyivel drágább a HAMA KC-550-nél. Szememben max másfélszer ér többet. Az szebben világít. Ebben meg az tetszik jobban, hogy nehezebben ütök mellé.

https://linuxuser.hu/2024/02/06/hama-urage-exodus-900-mechanikus-red-sw…

Hopp, pont szó volt egyik cégnél erről a múlt héten, ahol a kolléga a K800 után ööö... rákérdeztem... MX Keys S billentyűzetet vett, de nem magyar kiosztással, nem tudom, van-e belőle magyar kiosztás.

Nincs magyar MX keys. A német kiosztású viszont egyezik a magyarral, leszámítva a feliratokat. sok ismerős / haver használ ilyesmit.

 

Agyaltam MX Keys-en én is, de 2007 óta egy Logitech Cordless Desktop-ot nyúzok. Utódját én sem találtam meg, pedig ez nem egy high-end darab, de nagyon bejött, főleg az elrendezése. A hatos gombcsoporto csak ötös, függőleges a delete és felette a home, jobbra a home-tól end és az end alatt, tehát a del mellett a page up és down gombok. Az insert meg jobb felül van egy prntscrn és pause mellett. Eddig nem találkoztam ilyen kiosztással, pedig nekem ez a bajnok. Persze megszokható más is, de jobb volna ilyen. vezetékesben meg főleg, ez a wireless és az elemcserebere azért nem a kedvencem...

 

Mechanikusban is gondolkoztam, linux sysadmin dolgokkal dolgozom főképp, tehát sokat gépelek... Próbáltam már másoknál, elsőre tetszik is, de nem tudom, a mindennapokban kibékülnék-e vele...

TheAdam

Felcsillant a remény...
Módosítottam a nyitó posztot.

Nekem is keychron van, egy C2 Pro, bár én közvetlenül a gyártótól rendeltem, így került 29E (60$+20$) forintba (tavaly nyáron, szállítással együtt).

Teszi a dolgát. Világítás ki van kapcsolva de ha otthon leszek és érdekel akkor megnézhetem mennyi erős. Vezetékes (cserélhető USB-C) és mechanikus. Volt egy korábbi billentyűzetem ott nekem probléma volt, hogyha megfeledkeztem magamról akkor simán úgy érezte, hogy nyomom valamelyik gombot. Ezzel nincs ilyen.

Magyar webshopokban olyan vadító árakon voltak a Keychron billentyűzetek, hogy még Hongkongból rendelve is jobban megérte (bár ahogy látom most már ugyanott van az ár).

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Szerkesztve: 2024. 02. 06., k – 17:22

Kerdes: A: hol fogsz ehhez a low profile billhez kapni magyar kupakokat? B: lesz*od mi van rajta C: matrica?

Nekem egy kisebb K14 van cserélt, yellow switchekkel, teszi a dolgát, nagyon szeretem. Ismerőseim is szeretik a márkát, nem nagyon tudsz vele mellélőni. Gyártótól rendeltem, megérte várni rá.

Dell KB700?

Nyilván minden feltételt nem teljesít, de a főbbeket szerintem igen és nem is egy ökör ára.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Iso kiosztású legyen, utána magyaríttatod. Lézerrel szépen. 

nekem is van, meg az atlatszo alju.

A madzagja az kriminalis, nincs 20 centi. A space-t, meg ha nem pontosan fentrol nyomod lefele, hanem mondjuk az oldalat, akkor konkretan faj, olyan nehez lenyomni.

 

Azt viszont nem ertem hogy mas gyartoknal miert nem terjedt el a beépített usb hub. Pedig hasznos.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát... ha lesz Keychron K5 pro ISO-HU kosztással, akkor már jelentkezem is!

[Falu.Me]==>[-][][X]

Van valami fejlemény?

Én is beneveznék egyre, ezért körül néztem, de azóta se láttam magyar kiosztást sajnos se a gyártó oldalán, se a magyar forgalmazónál.

Az utólag lézerrel gravírozott Logitech elég silány kinézetű lett, egy Keychronnál meg egyenesen gagyi.

én k10 pro-t használok..... de váltok k5-re amint tudok, alapból csak egy bajom van a k10-el hogy nehéz és úgy van kialakítva környezet hogy a lábam az asztalon a billentyűzet meg az ölemben :)