Itt a KDE MegaRelease 6!

Címkék

Bejelentés itt.

Hozzászólások

Szóval visszahozták a Compiz-kockát, meg lemásolták a macOS Mission Controlt.

Ez ám az innováció!

Szerintem nem tettek jol. De gondolom kikapcsolhato.

KDE Neonban (ez van most csak közel virtuális gépben) alapból be sincs kapcsolva, és csak egy virtuális asztal van. Ha nem adok hozzá legalább kettőt, nem is csinál semmit, minimum három virtuális asztal kell hozzá.

Ezt pl pont tudja a kde, desktop effekt is van, ahol be lehet kapcsolni mozgásra, menüre, popupra, ilyesmire; window rule-al be tudod fixen állítani bizonyos alkalmazásoknak, és simán rá is tudod bindelni pl meta+wheel-re, hogy a konkrét ablakot kézzel tudd állítani.

Szerintem pont nagyrészt az értelmes dolgok maradtak meg a mindenféle kompozitorokban, az efektezzünk az képernyő aljára naplementében játszó hullámokat, amibe a bezárt ablak egy örvény keretében belesüllyed VPS effektek szerintem pont kikoptak kissé.

Szerkesztve: 2024. 02. 28., sze – 12:29

Életemben nem használtam* KDE-t és ez az én életemben már nagy valószínűséggel így is marad. De, azért 🎉 🍾 🎈 🥳

(kipróbáláson kívül, de mindig az lett a vége, hogy nem kell)

trey @ gépház

en most alltam at kde-re per hete ubuntu unity-rol.

Azt hiszem eleg kitarto voltam.... :)

2000-ben gnome 1.2-vel kezdtem, es egyszeruen nem tudtam visszamenni gnome ala. Annyira gagyi lett.

 

Az igaz, hogy meg mindig finomhangolom, de mostmar kezd hasznalhatova lenni ez a kde (globalis menu, felul van egy 24px-es csik, van *szines* netsebesseg , tobb asztalhoz ikon, rendes bitmap terminus font programozashoz, rendes alt-tab, normalis attekinto, stb, stb)

 

Szoval hosszutavon erdemes. A gnome nem lesz jobb, az egy lejtmenet. A vegen egy egergombbal kell gepelni alatta addig egyszerusitik.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nalam volt KDE3, Gnome2, ebbol a gnome nyert, az volt jo sokaig, egy ido utan beryl/compizzal, aztan random reszei kicserelve xfce-re meg mate-re ahogy jott a gnome3 (mert azt meg bottal se akartam piszkalni), aztan valamikor begozoltem az egeszre es jott a kde4, teljesen hasznalhato volt, amikor kijott az 5 megvartam hogy legyen gentoo package (~1 ev volt szerintem) es meg utana +1 evet a biztonsag kedveert, es akkor volt olyan hogy a settings applet kb 38x crashelt mire beallitottam azt a par opciot ami kellett nekem, es valahol ezen a ponton elegem lett az egeszbol, kidobtam az osszes bloat DE-t es van egy awesomeom. Neha azert jo erzes olyan szoftvereket hasznalni ahol a fejlesztoknek nem az a hobbija hogy par evente kikurjon az osszes userrel.

I hate myself, because I'm not open-source.

Akkor most 3 evig megint nincs olyan "stable" KDE verzio ami nem crashel 5 percenkent?

I hate myself, because I'm not open-source.

... az hagyján de hogy a kde-nek átlagosan dupla akkora az erőforrás igénye mint bármilyen más dekstopnak az már külön vicc :D
sőt tovább megyek az milyen már mikor egy desktopnak mérhető az erőforrás igénye ? .... talán a 3.5 volt még ami használható volt azóta egy bohózat az egész .... 

Néztem, néztem, hogy mit nézek be :)

Persze még egyszer nekifutok.

Van itt még valami:

xrandr --output "DP-1" --set "Broadcast RGB" "Full"

Ennek a Wayland megfelelőjét nagyon nem találom.

Fedora fórumokat olvastam ,de azt láttam mindenki csak kérdez az ügyben.

Nem tűnik rossznak, de a KDE5-től nem olyan hű de különböző, meg elég sokáig tartott, mire kihozták. Ez a baj a nagy komplex kódbázisokkal, sokáig tart implementálni, debugolni, sok fejlesztő, nagy céges háttér kell hozzá. A Pop OS-es Cosmic DE is már hónapok óta jövőben van, kicsit már Duke Nukem Forever feelingje van az embernek, ha hall róla.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ebben igazad van. Csak így, hogy egy évet dolgoztak rajta, azt lehetett hinni, hogy valami világmegváltás jön. Persze van, aki ennek örül, hogy a jól megszokott környezete nem sokat változott. Nem rossz egyébként, egy másik jó összefoglaló videó róla. Amit még írnak róla, hogy a memóriafogyasztás nem változott az 5-öshöz képest, az is igaz, hogy már a KDE4 is olyan bloat volt, hogy ahhoz képest nehéz is lett volna tovább növelni a hardverigényt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez nem a templom, itt nem hinni kell. Vannak erre dedikált oldalak, ahol leírták részletesen, mi fog változni fejlesztői szemszögből, mi fog változni felhasználói szemszögből.

A memóriafogyasztásról meg szállj már le, többször, többen is leírták HUP-on is, hogy alig használ valamit. Szajkózod itt folyamatosan a baromságokat úgy, hogy semmi saját tapasztalatod nincs, csak valaki írt valamit, te meg terjeszted tovább. 

Bármit nézve magasan a legfejlettebb asztali környezet a KDE.  Windows 11-ben is látszik honnan inspirálódik. A khtml-t is a KDE projektnek köszönhetjük, ami mára már A Böngésző szabvány.

Aki egy hetet dolgozik benne és rászán pár órat, hogy felfedezze, akkor soha többet nem akar mást. A probléma a trey félek, akik megnézik az ikon sort és a háttérképet, de az nem tetszik nekik. Hahaha.

 Csak így, hogy egy évet dolgoztak rajta, azt lehetett hinni, hogy valami világmegváltás jön.

Valójában elég világosan volt kommunikálva, hogy a qt5->qt6 váltás jön meg a wayland defaulttá tétele. 

 Persze van, aki ennek örül, hogy a jól megszokott környezete nem sokat változott. 

Valójában pl pont te vagy az, aki folyamatosan azon nyavajog, hogy ezekben mindig mindent újracsinálnak. Ehhez képest az történik, hogy szépen megkapod a pici usability fejlesztéseket, amik az új qt-vel jönnek, és akkor meg nem jó, mert miért nem csináltak valamit? 

hogy a memóriafogyasztás nem változott az 5-öshöz képest, az is igaz, hogy már a KDE4 is olyan bloat volt,

Ezt a mesét alátámaszthatná már valaki, mert amit itt linkeltek nemrég, abból pont az jött ki, hogy nem bloat az. Megmérném, de fingom sincs, valójában mit kellene nézni. 

Fedora 39-et hogyan tudom upgrade-elni KDE 6-ra?

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Szerkesztve: 2024. 03. 03., v – 17:41

KDE Neon-ra is megérkezett.

Szoptam vele egy fél órát, mert az upgrade után csak egy fekete kurzor villogott, mint kiderült valami libsdl2.0 csomag miatt nem ment fel a plasma desktop.

Szerencsére más már végigszopta:

https://askubuntu.com/questions/1506052/how-to-fix-kde-neon-user-editio…

Wayland továbbra sem működik fekete háttér+kurzor csak.

Eddig a következőekért szeretném felgyújtani:

- Dolphin -> Ctrl-shift-F  felhozza a KFind-ot, ami eddig az adott mappára volt állítva most a $HOME-ra fixen

- Dolphinban a jobbegér "terminál megniytása itt" az döglött, nem nyit terminált

- Suspend után néha csak az egérkurzor van

Ami javult:

- Skype autostart megjavult, desktop bar ikonja természetesen nincs...

Nalam wayland mukodik intel integralton meg nouveau, a z eredeti nvidia driver eseten fekete kepernyo kurzorral. A leiras szerint az "nvidia-drm modeset=1" meg kellene oldja de lofaszt oldja meg. :D

A jobbegeres terminal nyitas tutira megint egy dbus bug. Mit mond a dbus-monitor?

A leiras szerint az "nvidia-drm modeset=1" meg kellene oldja de lofaszt oldja meg. :D

Szintén zenész (Nvidia GPU)

A jobbegeres terminal nyitas tutira megint egy dbus bug. Mit mond a dbus-monitor?

https://pastebin.com/H4HPpVn6

Majd nekiállok rinyálni a bugtrackereken is, csak most nem nagyon van rá időm.

Ja van még egy ami gyöngyszem: PDF-eknek nincs preview-ja a Dolphiban. Nincs ilyen opció sem :(