Történelmi csúcsa felé halad a Bitcoin árfolyama

Hozzászólások

Disclaimer: pluszban vagyok!

trey @ gépház

Köszi.

Amit olvastam róla aszerint inkább rajongói könyv, ami bár hivtakozik pénzügyi fogalmakra, de elég egyoldalúan értelmezi.  Az eredeti konyv 2018-ban jelenet meg. Azóta több, mint 6 év telt el, és a btc nem vált fizetőeszközzé. Mikorra fog? Mi a jóslat rajogói körökben? Mi lesz, ha kibányàsszàk az utolsó btc-t, akkor a decentralizált rendszert ki fogja üzemeltetni? Mennyibe fog kerülni egy tranzakció? Elfogja-e veszíteni a pillanatnyi vélt előnyét a fiattal szemben?

Ps.: ha elolvasnám ezt a könyvet, akkor az elég, hogy én is szakèrtő legyek és magas lóról osszam az észt, ahogyan a rajongók?

Ezekre nincsen válasz, mert senki sem lát a jövőbe. Könyvben sem fogod megtalálni. Létezik egyébként bitcoin rajongó? Miféle állatfajta lehet az? :D

- Szerintem sohasem fogja leváltani a rendes pénzt. Jelenlegi formájában teljesen alkalmatlan erre.
- Miután kibányászták az utolsót, valószínűleg töredékére fog csökkeni a bányagépek száma, viszont decentralizáltabb lesz, mivel kevesebb áramból, olcsóbb géppel is be lehet szállni, valamint a kisebb tömeg miatt, nagyobb eséllyel bányászol majd blokkot. Ha megfelelő mennyiségű ember fogja használni, akkor megéri majd blokkokat használni. (kissé tyúk vagy tojás probléma)
- A tranzakciók árát az határozza meg, hogy hányan használják. Minél többen, annál drágább. Ezt mindenképp fejleszteni kell, mert jelenleg nagyon kevés tranzakció tud átmenni blokkonként. Ezzel valószínűleg olcsóbbá is fog válni az utalás.
- A jelenlegi előnye a normál pénzzel szemben, hogy anonim. De a készpénz is az... A készpénzzel szembeni előnye, hogy ellophatatlan (ha nem vagy tökkelütött hülye) és gyorsabban, egyszerűbben mozgatható, mint egy halom papír. Ez szerintem inkább a bűnözőknek előnyös.

Szerintem nem kell ahhoz könyvet elolvasnod, hogy szakértő legyél és magas lóról oszd az észt. Nézd meg a magyar nyelven elérhető bitcoin youtube csatornákat, van vagy 100. Abból úgy 30-nak néztem már meg elemzők, jövőbelátós, jóslós videóját. Többet nem fogok, mert élvezhetetlen. Nem értenek hozzá. Fullba nyomják a sötétséget. Még oda se jutottak el, hogy amikor a bitcoin ára emelkedik a dollárhoz képest, akkor az összes többi coin ára is emelkedik. És ezek elkezdik külön "elemezni" az ethereumot, solanat és ki tudja mit, hogy mennyit emelkedett... 

dehogy anonim! szamtalan pelda van ahogy valakit megtalaltak a tranzakciokat kovetve.

es az ellophatatlan sem jo szo. mert ellophato ha nem vigyazol a kulcsra. amire te gondolsz, az a elkoboz/elvesz: nincs olyan szereplo aki csak ugy jon _kivulrol_ es elveszi/zarolja a coinod a privkey tudta nelkul.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Haha ez a cím! ;)

3 év után sokaknak összejöhet a nulla! ;)

Ilyenkor mindig beugrik a csávó aki annak örvendett hogy anno pár bitcoinért tudott venni pizzát.

Ha mindenki azt mondja vegyel, akkor inkabb add el. Lehet rajta penzt csinalni, de a kockazat nagy.
A bitcoin piac meg mindig olyan kicsi, hogy vannak befektetok akik pillatok alatt be tudjak donteni. 

Köszönjük, hogy megvilágítottad a tőke- és hozamvédett, s ebből kifolyólag szerényebb hozamot hozó állampapír (egyik véglet) és nagy volatilitású, ámde óriási profittal kecsegtető crypto ügyletek (kb. másik véglet) közti különbséget.

Befektetési ABC könyv első oldal, első bekezdés kb.

trey @ gépház

Tegye már fel a kezét az aki itt  a hup-on legalább egy rolexnyit összeszedett Bitcoin volatilitáson. Köszi.

nyugi nyugi, senki nem keresett még vele pénzt soha. mindenki csak bukik vele xDDD megyek is inkább rakom a pénzem orbánék pedó rendszerébe amit bármikor elvehetnek ha kényük kedvük úgy tartja. a bitcoint ezzel ellentétben senki sem tudja elvenni tőlem, még Orbánod se.

most igy megneztem az egyik crypto-sikerek csatit. van f.sza kamera (az mar egy negyed rolex), kawasaki chopper, autok, tudor ora (jojo, nem rolex!!! :D)

de megnyugtatlak, lehet van akinek tobb van mint a te teljes vagyonod (folyamatosan vegig vette a 2015-2016 evet, akkor olyan 80k-150k huf volt a btc...) \o/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2024. 02. 15., cs – 13:55

Fasza. :)

És még csak most ébredezik az első világméretű decentralizált payment network ami stablecoint is képes továbbítani. Onnan pedig harmadik fél nélkül fogadhat el a világban bárki (kvázi-)dollárt azonnal, alacsony tranzakciós díjjal, a bitcoin minden technikai előnyével de mentesen a volatilitás kockázatától, miközben a vevő akár bitcoinnal fizethet. Ezzel egyre inkább elmosódik a határ a bitcoin és pénz között ami újabb távlatokat nyit meg pár év múlva.

A multi-asset lightning network köré olyan szexi ökoszisztéma fog épülni amitől a VISA és a MasterCard tenyere is izzadhat.

Bármelyik időintervallumra vonatkoztatva, amikor pozitív irányba megy az árfolyam elmondhatod, hogy éppen új csúcs irányába megy

kezdődik megint a birka nyírás

indul a 3 hónapos marketing, netes reklámok, hírek hogy a bitcoin csúcsokat dönt, ingyen többszörös pénz, kimaradsz ha hülye vagy

az újoncok viszik be a pénzt, egyre nagyobb körben, aztán egyszer csak ki tudja miért összedől az árfolyam és nagy csönd

ezt kb 3 évente eljátsszák, 3 évente termelődik újra az újoncok köre, ez már vagy a 3dik 4dik ilyen hullám lesz, ha lesz

"ki tudja miért"

szerintem azért mert akik nagyon durva pluszban vannak azok eladnak. magic. ha nem érted a miért ilyen ciklikus ez, akkor javaslom keress rá a bitcoin+halving szavakra és ki fog derülni.

nem értem, miért is kéne sajnálni azokat akik agyatlanul mindenféle tanulás nélkül raknak pénzt valamibe? nyilván aki most emelkedés közben kezd rohadt sok pénzt belerakni ismeretek nélkül az így járt. az elmúlt 2-3 évben itt volt a lehetőség vásárolni. csak amikor 15k volt akkor mindenki temette. 

Azon alapon, hogy tolvajnak tituláltál (https://hup.hu/comment/3027737#comment-3027737, "ez így megtévesztés és lopás" rész) olyan embereket, akik semmilyen bűncselekményt nem követtek el. Mivel szemmel láthatóan lövésed nincs a témához, idióta vagy.

Idióta jelentése:

Nemzetközi szócsalád a latin idiota (‘tájékozatlan ember, kontár’) nyomán.

trey @ gépház

jaja, ezt a notat fujtatok amikor 16k$ volt... mingya' osszedol!! meg elotte a 20k -> 3k esesnel, meg az 1000->300 utan is. aztan aki nem volt olyan marha hogy hallgatott ratok, az most meg 3szorozta a penzet, vagy 15x-et csinalt par eve alat, vagy 100x-at... \o/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

amikor milliók buknak rendszeresen nagy pénz egy kis csoport rovására az nem helyes

lehet mindenféle magyarázatot kendőzni fűzni mellé hogy ilyen a rendszer, ez normális, ők a felelősek, én nem értek hozzá, ezek mind teljesen igazak

de a tény hogy marketing hatásra milliók buknak vagyonokat és ebből egy kis csoport profitál

végtelen információ fellelhető az interneten a témáról. bárkinek van lehetősége azt az utat választani hogy megtanul legalább nehany dolgot (alapfogalmak, mi a blockchain, mi értelme, mire használható, hogy és hol veszünk, stb…) mielott penzt rak ebbe.

sajnálom a veszteséget elszenvedőket, de legtöbb elérhető tananyagban - legyen az írott vagy video - komolyan fel szokták hívni a figyelmet hogy ha elkezdik akkor egy rendkívül volatilis piacra teszik be a lábukat. igen, lehet hogy évekre beleragadsz pozíciókba vagy soha többet nem jön vissza valami -99%-ról. ez nem titok!

vagy hogy még az elején vagyunk és akar napról napra hatalmas fordulatok jöhetnek. folyamatosan nyomatékosítva van, hogy egyik masodpercol a masikra elbukhatsz mindent és nem lesz kártérítés szóval fokozottan figyelj oda, hogy mit csinalsz.

elkepeszto mennyiségű scam van itt, ami egy kicsit is túl szép hogy igaz legyen az általában átbaszás. ez viszont nem csak a cryptoval van így az interneten.

a tanulás része teljesen ingyen van, nem kell rá pénzt költeni. néhol még uzsipénzt is kapsz ha végigmész 1-2 tananyagon. még fizetnek is hogy ne legyél teljesen vakon.

aki nem tudja megerteni alapszinten se hogy mi ez és ennek ellenére bedobja a családi ház árát rá és elbukja azzal most mégis mit kezdesz?

az ilyenek ha nem ezt szopnák be akkor beszopnának mást. 🤷‍♂️ nem a víz a hülye ha a kacsa nem tud úszni.

mindezekért cserébe teljes kontrollt kapsz a pénzügyeidbe, de minden felelősség a tied. és ha ügyes vagy akkor senki semmilyen körülmények között nem veheti el tőled ezt.  

ha tesla részvényt veszel aztán beszakad mondjuk 30-40%-ot majd ezt realizálod akkor is valaki kisemmizett? mész sirni hogy nem fogadod el a játékszabályokat és kéred vissza a penzed? 

ha 200al mész városban és büntetést kapsz akkor elég annyit mondani hogy bocsika nem ismertem a szabályokat?

Hát, aki pl. ilyesminek bedől... "...azt hitték el a pórul járt károsultak, hogy egy érdi és egy apci asszony kifejlesztett egy olyan kripto-befektetésekkel foglalkozó robotot, amely minden egyes nap érzékelhető hozamot generál a befektetőknek..."

https://telex.hu/gazdasag/2024/02/18/samandriel-kriptovaluta-csalas-pir…

Tágabb családban is volt távoli rokon, kérdezte, hogy mivel én ilyen informatikus-féle vagyok, mit gondolok erről, mondtam, hogy nettó faszság, erre megsértődött... azóta nem találkoztam vele, nem tudom, beleugrott-e végül, de nagyon lelkes volt. :D

Ha megnézem a trading volume grafikont, abból azért az látszik, hogy 2017 óta (amióta szabad szemmel is jól látható értéke van) nem használják érdemben napi szinten fizetésre vagy kereskedésre, az utóbbi 5 évben összesen ~92 millió BTC cserélt gazdát, miközben összesen ~19 millió BTC kering jelenleg. Ez már jó ideje nem fizetőeszköz.

Ami a piacon keringő mennyiséghez képest ennyire kevés volumennel cserél gazdát, az nem fizetőeszköz, hanem befektetés, tömegek ülnek a BTC halmukon, hogy majd egyszer tényleg realizálják a nyereségüket, nem használják vásárlásra. A grafikonon nem látod, hogy a tranzakció az konkrétan vásárás volt, vagy csak gazdát cserélt a crypto, mint egy műkincs.

Ez egy nagy payment gateway reportja, tehát csak a valódi consumer to business vásárlások vannak benne.

Egyébként nyilvánvaló hogy emelett store of value is, hiszen ez valójában elválaszthatatlan a medium of exchange szereptől. Nem is látom mi a gond ezzel, hiszen olyan jellemzői vannak amik alkalmassá teszik a kincsképzésre.

Nem is látom mi a gond ezzel, hiszen olyan jellemzői vannak amik alkalmassá teszik a kincsképzésre.

Semmi baj nincs ezzel, a számok szerint egyszerűen a BTC tulajok igen-igen-igen nagy része Smaugként ül a halmon, lehet mondani, hogy fizetőeszköz, de nem az. A BTC olyan, mint egy rika festmény: van aktuális piaci értéke, szokták is eladni-megvenni, de alapvetően nem fizetésre használják, hanem gyűjtik.

Jelenleg valóban a store-of-value szerepe a legerősebb és minden bizonnyal ez így is marad, de emellett évről évre egyre népszerűbb mint fizetőeszköz, soha ilyen népszerű nem volt ebben a szerepben mint manapság. Az eredeti kommented olyasmit sugall amit a tények nem támasztanak alá.

Jelenleg valóban a store-of-value szerepe a legerősebb és minden bizonnyal ez így is marad,

Igen, egyre inkább így marad.

de emellett évről évre egyre népszerűbb mint fizetőeszköz, soha ilyen népszerű nem volt ebben a szerepben mint manapság.

Erre nem tudtál forrást adni, amit linkeltél abban nem csak termék/szolgáltatás vásárlások vannak.

Az eredeti kommented olyasmit sugall amit a tények nem támasztanak alá.

Hát pedig az a BTC volumen, ami van, az lófasz, nem fizetőeszközre jellemző. 2017-ig volt jelentősen nagyobb a volumen, addig használták valóban fizetőeszközként, a sztorik a BTC vásárlásokról mind ebből az időszakból vannak, aztán amint szemmel látható értéke lett és az is konstans felfelé ment, töredékére estek a tranzakciók, mindenki ülni kezdett a BTC-n és a tranzakciók nagyrészt csak BTC-pénz swap tranzakciók lettek.

Fordítsuk meg: te éves átlagban mennyi BTC-s termék/szolgáltatás fizetési tranzakciót szoktál csinálni?

Erre nem tudtál forrást adni, amit linkeltél abban nem csak termék/szolgáltatás vásárlások vannak.

Ezt csak te feltételezed, semmi nem támasztja alá. A jelentés célja az, hogy a termék/szolgáltatás vásárlásokról adjon egy képet, nem a swap volumenről.

2017-ig azért volt sztori, hogy bitcoinnal fizettél, mert kb nem lehetett sehol. Manapság olyan itthon is népszerű webshopokon bukkant fel mint az Alza vagy Beliani de erre már senki fel se kapja a fejét. El Salvadorban hivatalos fizetőeszköz lett. 2017-re visszamenőleg statisztikák és kutatások sincsenek annyire jelentéktelen piac volt. Az utóbbi 5 évre visszamenőleg vannak már értékelhető piackutatások és mérések ami a mind emelkedő trendet mutat a fizetőeszközként való felhasználásban (és ebbe nincs benne a kriptokártyák forgalma).

Én gyakran használom mint fizetőeszközt, de sajnos főleg kriptokártyán keresztül. Ahol van rá lehetőség, ott persze natívan.

Ezt csak te feltételezed, semmi nem támasztja alá. A jelentés célja az, hogy a termék/szolgáltatás vásárlásokról adjon egy képet, nem a swap volumenről.

~92 millió BTC cserét gazdát az utóbbi 5 évben ~19 millió BTC melett és általában csökken a volume, 2021-ben lófasz se volt 2017-hez képest, de 2021-es évben is még kétszer akkora volt a gazdát cserélt BTC, mint 2023-ban. Felcsökkent a felére a volume. :D

Én gyakran használom mint fizetőeszközt, de sajnos főleg kriptokártyán keresztül. Ahol van rá lehetőség, ott persze natívan.

Mi az a gyakori, mit szoktál venni rajta és natívan mit veszel, 6-10 USD tranzakciós költség mellett?

az hogy egy payment processornal mekkora volt a forgalom, nem sokat jelent, mashogy is lehet fizetni. de jo hogy szolsz, fel kell toltenem vultr szamlat!

+------------+--------------+--------------+--------------+--------+----------+--------------------+-----------------------------------------+
| HTLC_STATE | ATTEMPT_TIME | RESOLVE_TIME | RECEIVER_AMT | FEE  | TIMELOCK | CHAN_OUT      | ROUTE                  |
+------------+--------------+--------------+--------------+--------+----------+--------------------+-----------------------------------------+
| SUCCEEDED |    0.148 |    1.008 | 97800    | 89.039 |  831164 | xxxxxxxxxxxxxxxxxx | LNBϟG [Hub-1]->Kraken->bitpay-inv1   |
+------------+--------------+--------------+--------------+--------+----------+--------------------+-----------------------------------------+
Amount + fee:  97800 + 89.039 sat
Payment hash:  ffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
Payment status: SUCCEEDED, preimage: ffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff

ennyit a lassu es draga tranzakciorol \o/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ezzel a fixa ideáddal, hogy 2017-től ez már nem fizetőeszköz mert valami történt azóta a volumennel, nem óhajtok tovább vitatkozni. Elképzelésem sincs, hogy te egyetlen elnagyolt mérőszámból hogy olvasol ki valami teljesen mást mint amit egy ebben az iparágban szolgáltató, megbízható payment gateway reportol évről évre.

Egyébként kérlek épp pár órája utaltam 0.06%-os fee-vel 1.000.000 satot, azaz 601 sat-ot fizettem az instant tranzakcióért (0,28€). Ez szerintem teljesen oké. Lett belőle cipőm, felsőm pár ez meg az a családnak.

Ezzel a fixa ideáddal, hogy 2017-től ez már nem fizetőeszköz mert valami történt azóta a volumennel, nem óhajtok tovább vitatkozni. Elképzelésem sincs, hogy te egyetlen mérőszámból hogy olvasol ki valami teljesen mást mint amit egy ebben az iparágban motorozó megbízható payment gateway reportol évről évre.

Hát, a számok márcsak ilyenek.

Egyébként kérlek épp pár órája utaltam 0.06%-os fee-vel 1.000.000 satot, azaz 601 sat-ot fizettem az instant tranzakcióért ami 0,28€ volt. Lett belőle egy új cipőm, felsőm pár ez meg az. Persze elfogadom hogy más másképp használja, ez benne a szép.

Ahm. Tehát pont kerek egymillió SAT-ba került a cucchalmaz, vagy egyszerűen EUR-ra váltotottad a BTC-t és EUR-ból vettél cipőt, felsőt meg pár ezt meg azt, aztán maradt valamennyi EUR?

Igen, ezt EUR-ra váltottam, lebuktattál. Beismerem, tényleg nem minden retail üzlet fogadja el a bitcoint. Nahát. Natívan utoljára szerdán fizettem egy előfizetést, 6.035 sat, 0.173% fee.

Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy használom (úgy is) mint egy fizetőeszköz, nem csak "ülök a BTC halmomon, hogy majd egyszer tényleg realizáljam a nyereségemet". Ahol bitcoinnal lehet fizetni lightning-en, ott mindig azzal fizetek. Mert jól használható, biztonságos, kényelmes, olcsó és cool. És bizony nem csak én magam vagyok ezzel így, egyre többen lesznek akik a "nyereség realizálása helyett" inkább simán csak fizetgetnek vele és látják majd, hogy teljesen fölösleges megfutni a kört, hogy előtte fiatra váltsák és úgy költsék el, mert az csak extra macera és költség. A keresletre pedig megjön a kínálat is. De persze ezek évek, sőt, évtizedek.

Neked milyen tapasztalatod van a bitcoin használatával? Vagy esetleg csak ránéztél a 2017-es volumenre és láttad, hogy ez a pokolba lovagol és bottal se? :)

Igen, ezt EUR-ra váltottam, lebuktattál. Beismerem, tényleg nem minden retail üzlet fogadja el a bitcoint.

Na, erről beszélek, látod. Amikor pénzt váltasz, akkor nem fizetsz vagy eladsz valamit pénzért, hogy másvalamit vegyél a pénzből, akkor a valamit nem pénzként használod, hanem vagyontárgyként, amit pénzzé teszel.

Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy használom (úgy is) mint egy fizetőeszköz, nem csak "ülök a BTC halmomon, hogy majd egyszer tényleg realizáljam a nyereségemet".

Nem, nem fizetőeszközként használod, hanem eladsz a vagyonodból, ahogy írtam is "mindenki ülni kezdett a BTC-n és a tranzakciók nagyrészt csak BTC-pénz swap tranzakciók lettek.".

Neked milyen tapasztalatod van a bitcoin használatával? Vagy esetleg csak ránéztél a 2017-es volumenre és láttad, hogy ez a pokolba lovagol és bottal se? :)

Én alapvetően szarok a BTC-re, csak a számok mégiscsak számok.

És amikor pl ausztriában fizetek és a bankom átváltja az EUR terhelést HUF-ra akkor a HUF sem fizetőeszköz mert csak eladtam euróért? Lehet lovagolni a szavakon, csak semmi értelme, ennek már semmi köze a bitcoinhoz és nem visz előre. Ha valami olyan és úgy használható mint egy fizetőeszköz, akkor az fizetőeszköz. A kérdés maximum az lehet, hogy mennyire elterjedt. Jó, jó, tudom, 2017...

engedd el. az idok folyaman szamtalan megmondo ember volt aki valamilyen szamokbol/csillagallasbol/barmibol "megjosolta" hogy foldbeall, meg lufi. aztan latjuk mi van. en egyutt tudok elni vele, ha neki ez a _velemenye_, engem nem zavar :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ennek a nepszerusegnek mekkora reszet adja az, amikor egy Visa/MC kartyaval tranzakciot inditasz forintban (euroban, akarmiben), a tuloldalon meg van egy CfD allomany, amibol eladnak a nevedben annyit, amennyi a tranzakcio erteke?

Mert ha nagy resze ilyen, akkor az lofasz, nem fizetoeszkoz. Ettol meg lehet vele jo penzt keresni, azt nem vitattam.

Ez egy nagy payment gateway reportja, tehát csak a valódi consumer to business vásárlások vannak benne.

A payment gateway elnevezés ahhoz kevés, hogy biztosan termék és BTC cserél gazdát, a coingate forgalmának nagy része a buy-sell-swap.

Mint ahogy pl. az Ether is... Csak ugye mindig a bitcoin van a címlapon.

"Sose a gép a hülye."

Ez elég rossz hír. Én nem a BC befektetőknek kívánok rosszat, csak azt nem akarom, hogy elkezdje megint mindenki ezeket a kriptoszutykokat bányászni, és emelkedjenek a hardverárak, főleg a GPU-k. Ezzel már évek óta keserítik a GPU piacot, jó lenne abbafejezni.

Betilthatnák már a rákba, nagyon fárasztó ezt évről-évre végigjátszani.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete szerint sem ponzi. 1-2 évtized és talán hozzad is eljut az info. :)

Egyébként el tudom fogadni, teljesen komolyan őszintén kérlek hogy NE vegyél cryptot. Maradj ki belőle, a kutyát sem érdekli. Hidd el egy kicsit se hianyzol erről a piacról. ;)

Aki kíváncsi természetű, az elmerülhet a világ apró részleteiben, de megismerés tárgyává tehet rendszerszintű dolgokat is. A valóság megismerésének folyamata utóbbi esetben a "részvétel" szóval "írható le" legjobban.

Ha felmerül, hogy ki, miből és milyen mértékben, az a választás szabadságát jelenti. Aki nem "kíváncsi", elfogad mindent ahogyan mások generálják. (De így is lehet boldogan élni. Minden esetre, "zárt rendszerek" csak szilárd információs buborékban létezhetnek.)

es kozben majdnem megnyalta a 60k$-t.... na valakiknek EZ a csillingelo kassza! :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!