Végre kész a konyha

Birtokba vehettük végre a teljesen felújított konyhánkat. Beszereltettem a sütőt és a főzőlapot is. Mindenkinek köszönöm a hasznos segítő hozzászólásokat.

Három hét volt a kipakolástól a teljes szétveréssel, újraburkolással, beépítéssel mindennel együtt. Ami a nehézség volt benne, hogy mindemellett élnünk is kellett az 58 nm panelban. Igazi kihívás volt mondhatom. Érdekes módon nem a gyerekeket, vagy a feleségemet viselte meg a felfordulás, hanem inkább engem. Furcsa. Azt hiszem öregszem...

Mindenesetre nagyon örülök, hogy végre túl vagyunk mindenen. Még port törlök mindenhonnan is, és gyakran nem találom, hogy mi hol van, hisz teljesen más lett minden. Amire jó volt a felújítás, hogy megszabadultunk sok felesleges kacattól. Olyan dolgok, amik évek óta kihasználatlanul voltak eltéve a szekrénybe. Egyfajta clean reinstall lett, teljes formázással és vadiúj fájlrendszerrel, ha szabad így kifejeznem magam. :)

A sütő az nagyon szuperül megy. Íme az egyik első alkotásom. A feleségemnek nagyon idegen még, hogy több program van és nehezen szokja meg, hogy mi mire való, igazából én is kísérletezek/tanulok még, ám nagyon élvezem. A képen látható vajas almáspitét például 3 féle programon sütöttem. Az elején előmelegítettem 180 fokra egyszerű alsó-felső sütő programon. És így sült kb míg negyedig készen lett. Ezután csökkentettem a hőfokot kb. 160 fokra mert a konvekciós programhoz alacsonyabb hőfok kell. Ott sült készre. És az utolsó másfél percre bekapcsoltam a felső sütés-légkeverés funkciót. Ezzel igen óvatosan kell bánni, mert piszkosul hatékony. Gyorsan megégetheti a tetejét bárminek. 

A hétvégén a fiam házi pizzát kért, alig várom, hogy azt is kipróbálhassam...

Update. Az inoxot egyáltalán nem nehéz takarítani, és nem olyan kényes, mint ahogyan azt írták sokan. Elégedett vagyok vele.

Hozzászólások

Gratulálok hozzá.., igazi karácsonyi ajándék az Univerzumtól! (Nagyon jó az a három hét és belefért, hogy profi módon megcsinálják. Egy jó konyhára érdemes áldozni, nap mint nap találkozik vele élményszerűen az ember.))

Ami még nagyon szuper, hogy lecseréltem a régi 40 éves linóleumot is. Vinyil padló burkolatot kapott. Eddig nem is hallottam erről. Azt hittem ez olyan, mint a laminált padló. De nagyon nem az. Sokkal ellenálóbb. Gyakorlatilag egyesíti a kőpadló keménységét és ellenálóságát, tisztíthatóságát a laminált padló melegségével. Egyszerűen imádom. Egyetlen hátránya az ára. De mivel nem pár éves beruházás nem spóroltam rajta.

Ilyet gondoltál? https://drive.google.com/file/d/1z1lx_i9nP3dnU1-rYNG5ZUSFFVLGgLdw/view?…

Egyébként azt mondják, ha jól van letéve, tartós lehet. Ez ilyen klikkes rendszerű. Alatta 3 az egyben vastag fólia van. Már nem emlékszem a márkájára pontosan. Lépésálló, vízálló, hőálló.

Jó lett. Az ott penész volt a sarokban?

Valami hasonlót csináltattam én is 2008-ban, amikor ekkora felújítást csináltattam. Annyival másabb, hogy a hűtő fölé még került egy rakodós doboz, a mosogató mellé meg egy beépített mosogatógép. Ez utóbbi nem hiányzik?

trey @ gépház

Jaja. Penész. A rosszul szigetelt 9.emeleti panel tipikus hőhídja. Sajnos van még ilyen a lakásban, mert pont a szélén lakunk. A hűtő felé még kerülhet egy pakolós szekrény, ez a jövő zenéje. Sajnos a mosogató már nem fért volna be, mert elvette volna a hasznos helyet. De annyira nem hiányzik, szívesen mosogatok. Csak én folyóvízben szeretek mosogatni. A gép sokkal takarékosabb, mint én, és én nem tudok 50 fokos vízben mosogatni.

A hőhídból adodó penészre azt hiszem nyitok egy másik közösségi kerekasztal topikot, mert nem nagyon vagyok képben, mit lehetne vele kezdeni.

Penésszel jócskán van tapasztalatom. Lekopogom, sikerült 98%-ban megszüntetni. A tippjeim:

  • Ha műanyag ablakok vannak, akkor rés-szellőztetőket kell utólag beépíteni (Areco Kft forgalmaz ilyeneket, biztosan mások is)
  • Szárítógép
  • Tűzhely fölé szabadba kivezetett szagelszívó
  • Napi min. 10 perc szellőztetés télen-nyáron

A falak hőmérsékletére nincs sok ráhatásod, csak a relatív páratartalomra. Ha ez 60% felett van, akkor a hideg falon (ami kívülről hűtve van az épületszigetelés hiányában) lecsapódik a pára, főleg a sarkoknál és szekrények mögött. A száraz levegőtől én kevésbé félek, mint a penésztől. De ha kritikus, pl. gyerekszobában, akkor ott lehet helyileg párásítani a levegőt ultrahangos párásítóval. Nálunk télen 30-40% a relatív páratartalom, és elvagyunk. Azt tapasztaltam, hogy ősszel és tavasszal van mindig egy időszak, amikor felmegy a pára 70-80%-ra. Gondolom azért, mert már/még nem fűtünk, és odakint sincs meleg. Akkor többet kell szellőztetni.

Szép lett a konyha, gratulálok hozzá! Igyekszem belőle inspirációt nyerni.

Penész: 3 lehetséges fő megoldásod van
- növeled a penész kialakulásának helyén a hőmérsékletet (fűtés)
- többet szellőztetsz, ezzel szabályozva a belső páratartalmat, esetleg légmozgás javítása valahogyan a sarokban
- megszünteted a hőhidat szigeteléssel - ez nem olyan egyszerű egy 9. emeleti panelnél

Persze próbálkozhatsz penészgátló festékekkel, a fal hipózásával, Savoval is. 3-6 havonta ismételve kordában tartható a penészesedés.

veszel egy mobil paratlanitot es 40%-on tartod a parat a konyhában, nem butorozod el, es a lidliben veszel egy ventilatort ami 7W-ot fogyaszt es 24/7 rairanyitod fixen a sarokra.

 

Anyagiak: a ventilator 8khuf, a  paratlanito (5-literes tartaly) 50-110khuf (kb. ugyanaz) a lidlis az 50khuf, a whirlpool az olyan 80khuf. Meg a tartalya is csereszabatos.

Havi olyan 9000Ft-ba kerul az uzemeltetes(120kWh), es naponta olyan 10 orat megy. Bar eleg kicsi helyiseg, de a konyhakban tipikusan nem szokott ajto lenni. Lehet, hogy 5 oraval is meg lehet uszni, mondjuk most biztosan, de oktoberben aligha. Ennyi futessel is segit (400W), konyhaban erezheto.

Ugyanugy kell kezelni, mint a kocsiban a legkondit, azaz ha ki akarod kapcsolni, akkor csak ventilator uzemmodban kell 10 percet jaratni mielott kikapcsolod, kulonben a gep is bepeneszedik es fujja magabol a josagport aztan:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ugyanugy kell kezelni, mint a kocsiban a legkondit, azaz ha ki akarod kapcsolni, akkor csak ventilator uzemmodban kell 10 percet jaratni mielott kikapcsolod, kulonben a gep is bepeneszedik es fujja magabol a josagport aztan:)

Ez a téli autóklímás fűtéskor is igaz, vagy csak nyári hűtés üzemmódban?

Nekem  a kocsiban van:

- csak ventilátor

- ventilátor + fűtés

- ventilátor + ac

- ventilator + fűtés + ac

 

en ugyanugy jarok el: mielott megerkezem lekapcsolom a futest es az ac-t (ha nagyon parasodtam), es a ventilatort felveszem maxra.

De nem tudom, hogy kell-e. Szet kene szedni megnezni, hogy pontosan hogy van.

De a benti parat valahova lecsapatja az ac, mert van úgy, hogy a fűtés nem eleg a paranak, es csak középen a szelvedo paramentes egy nagyobbacska folton.

Ez az elektromos. A benzinesnel nincs is ac, viszont a futes az olyan durva, hogy ugy megemeli a hőmérsékletet, hogy mindenhonnan eltunik a para.

Az elektromosnal futes mellett is be vagyunk takarozva. Mindenkinek van takaroja, foleg a terd fazik. Jah es a futes nagyon leveszi a hatotavot.

 

Szoval nem tudom.:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

aki nem figyel oda, annak tippre 60-80 kozott van a konyhában a relativ paratartalom.

Az egeszsegtelen az a <30% alatt.

Szerintem 40-50 kozott az idealis. De 30-40 kozott is teljesen jo egy konyhában.

 

A penesz 60+ nal szeret megjelenni. Ugye meg lehetne merni a relativ paratartalmat a helysegben (mondjuk 65% es 23C), es megmerni a fal homersekletet (mondjuk 15.1C). Es megnezni (van neten millio kalkulator), hogy ennek a levegonek (23C, 65%) hany fokon lesz 100% a relativ paratartalma (harmatpont).

Mert akkor ott konkretan nedves.

 

De visszafele is gondolkodhatunk. Egy 15 fokos falnal akarsz mondjuk 60%-ot, akkor az 23C-nal hany szazalek lesz.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A gazcsap mellett az kabelcsatorna?

Te vesetted bele?

Tartofal vagy valami utolagos?

Szerkesztve: 2023. 12. 11., h – 19:06

Pénzben ez kb mennyi lett? Ki dolgozott rajta?

Gratula! Nálam kb 10 éve volt hasonló - de még élénken él bennem az élmény (én is otthon laktam közben). Szép lett!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"