Otthonra (lakás) tűzjelző / füstjelző ami telefonra küld riasztást?

Szeretnék venni otthoni lakásba olyan tűzjelző / füstjelző berendezést, amely tűz esetén azonnal riasztást küld telefonra. Lehetőleg tudjon küldeni riasztást egyszerre legalább 2 db különböző telefonra is, és be lehessen állítani hogy SMS-t vagy push üzenetet küldjön, vagy mindkettőt egyszerre.

Legyen beépített akkumulátora ami bírja több évig.

Felhasználási terület: arra kellene, hogy amikor nincsen otthon senki, és esetleg tűz ütne ki, azonnal értesüljek róla. (Persze ha épp otthon van valaki, akkor is riasszon.)

Fontos, hogy akkor is működjön a távriasztás, ha mondjuk külföldön tartózkodik mindkét telefonkészülék amikre a riasztás érkezik.

Az is előny lenne, ha úgy lehetne telepíteni, hogy nem kell hozzá semmit fúrni, hanem mondjuk csak leteszem a szekrény tetejére vagy ilyesmi.

Ilyet valaki telepített már? Milyen kulcsszavakkal érdemes rákeresni?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 12. 11., h – 12:42

Shelly Plus Smoke

Az ingyenes Shelly Cloud szolgáltatáson keresztül tud push üzenetet küldeni, de használhatod Cloud és mindenegyéb külső szolgáltatás nélkül, akár Internet kapcsolat nélkül is. Riasztási határérték meghaladása esetén tud HTTP kérést végrehajtani, akár helyi LAN-on. Ott meg aztán tehetsz mellé GSM adaptert, vagy ami éppen tetszik.

Erről ezt olvasom: "A Shelly PLUS Smoke WiFi-n keresztül csatlakozik az otthoni hálózathoz, és azonnali riasztásokat küld a felhasználónak a Shelly Cloud alkalmazásán keresztül."

De nekem olyan kéne hogy legyen beépített hálózata amellyel mobilinternet hálózat segítségével tud távértesítést küldeni.

Mi van akkor, ha éppen az otthoni Wifi nem működik, vagy áramszünet van a lakásban és emiatt a Wifi router sem működik?

Nincs olyan jelző ami áramszünet esetén és helyi Wifi kapcsolat nélkül is tud jelezni?

Az (füst-|víz-|nyitás-|stb...) érzékelő és az átjelző általában két külön készülék szokott lenni. Biztos gyárt valamelyik kínai bagázs egybeépítettet is, de én még olyannal nem találkoztam személyesen.

Nincs olyan jelző ami áramszünet esetén és helyi Wifi kapcsolat nélkül is tud jelezni?

Azt neked kell eldöntened, hogy melyiket tartod rendelkezésre állás szempontjából elégségesnek: a WiFi hálózatot, vagy a mobiltelefon hálózatot, vagy egyiket sem.

Riasztó van? GSM modullal. Otthoni felhasználásra az a legkézenfekvőbb. A legtöbb ilyenre lehet külső füstérzeklőt kötni és a GSM modullal tud riasztást küldeni.

Ajax riasztó, bár a hub-al együtt nem olcsó.

szenzor(ok) + wifi-s / zigbee-s / rf-es készülék + GSM modul + kis szünetmentes (= akksi)

Vagy magad gyártod vagy pedig occó kínai "unreliable or not" megvesz.

A GSM havidíjat fizetni kell, az akksit gondozni / cserélni. Néhanapján riasztást ellenőrizni.

Kihagytam valamit?

Az oltó rendszerre kössed az érzékelőt, ne a telefonra, azt baszhatod, ha beüt a szopás.

Ne kelljen madzag, évekig bírja elemről és közben etesse powerrel a beépített GSM modult...? Ez így egyben esélytelen.

Csak ultra low power kommunikáció tud lenni (ritka jel és rövid hatótáv) ha elemes működés kell évekig, azaz kb zigbee, ble, lora. Azaz kell neked egy központ ami alapvetően madzagos, de áramszünet esetére van szünetmentes rajta, ez látja el a bridge szerepét, és akkor már lehetnek elemes érzékelőid. Bár ha biztosra akarsz menni, akkor a madzag verhetetlen (nem zavarja a mikró és nem merül le). Ha fontos számodra, akkor a fent javasolt riasztós. Ha csak megnyugtatásra kell, akkor valamelyik dobozos vagy saját okosotthon készlet

Igen, ez már erősen a tűz- és vagyonvédelem témaköre (ez egy külön szakma, nem csak az érzékelő "legyártásának" tudásáról szól, sőt...), itt nem illik "tákolni" meg "kísérletezni" (incl. WIFI és hasonló szavak) ha tényleg megbízható megoldást akarsz. Vannak kiforrott, minősített, kvázi "ipari" rendszerek erre évtizedet óta, nem kell a forróvizet feltalálni mindeképp. Állítsd szembe azzal mit veszthesz, ha nem küld 1x riasztást, amikor tényleg kéne.

Az persze megint más kérdés, mire mész ha pl. az 5. Sugárút közepén sétálva  pittyeg a telód, hogy úgy néz ki tűz van a kecódban. Lehet egy távfelügyeleti átjelzővel beljebb lennél, mert akkor biztosan lesz is aki mozdul rá, de ezt neked kell eldöntened.