A fajtatiszta kutyatenyésztés kritikája

A nyugati fajtenyésztés katasztrofális minőségromlást hozott uszkve száz év alatt szerencsétlen kutya és valójában minden állat világában, akiknek volt szerencsétlensége bekerülni ebbe degenerált rendszerbe.

Tisztázni fogom mit értek minőségen és mit a romláson, de először egy rövid, nem annyira köztudott áttekintés arról, hogy mi is az a fajtatenyésztés és hogyan alakult ki.

Na de még ennél is előbb, egy rövid közlemény. Ez az én írásom, az én véleményem, túlozva, karikírozva és még az is lehet, hogy nincs igazam. Szóval ez kritika és akinek nem tetszik az ne olvassa és még véletlenül se gondolkodjon el rajta. Aki meg megsértődik rajta, az így járt.

Szóval a fajtatenyészés kialakulása. Mint annyi rosszat, ezt is a belterjes kretén angoloknak köszönhetjük. Az angol nemesség annyira el volt szállva magától, hogy idegesíteni kezdte, hogy lovaikat nem tudják megkülönböztetni holmi suttyó parasztlovaktól. Ne már, hogy valami közönséges állathoz érjen az arisztokrata seggük, ezért kitalálták a saját képmásukra a lovaikat is kinevezik kékvérűnek. Elkezdték írni a lovaik származását, családfát állítottak nekik, díjakat, címeket, kitüntetéseket és pecsétes pírokat osztogattak nekik, pont mint saját maguknak.

Mivel lókirályt nem sikerült megválasztani, ezért kitalálták, hogy legyen inkább klubrendszer, mert az már működött mindenfélére, ezért jó lehet erre is. Van a főklub, meg alklubok és ott lehet intézni a bürokráciát, a lényeg, hogy lehessen villogni a címekkel és pöcsétes papírokkal.

Na ezt megirigyelte Európa pórnépe, de mivel a lovak rohadt drágák, ezért jobb híján a kutyákkal akartak menőzni, ezért a németek, osztrákok, belgák, franciák és hollandok, szerény fantáziáról tanúbizonyságot téve, angol mintára megcsinálták az FCI-t. Az FCI, teljes nevén Fédération Cynologique Internationale, ami magyarul Nemzetközi Kinológiai Szövetség.

A kinológia kutya szakértést jelenet, úgy hogy, ha dokinál vagy és azt mondja, hogy ő kinológus, akkor rossz helyen jársz és ne told le a gatyádat, mert jobb estben egy kutya harap seggbe, a rosszabb eseteket meg inkább hagyjuk.

Szóval az FCI a főklub, ő osztja az észt és vannak alklubok, azaz fajta klubok, akik meg az adott szerencsétlen fajtának a vegzálásért felelnek és osztogatják a címeket, meg a plecsniket.
Az adott fajta klub felel az úgynevezett standard-ért amiben leírja, hogy az adott fajta mikor nevezhető annak ami. Például, ha egy spánielen folt van, az már nem spániel többé. Érted ugye? Folt van, spániel nincs, mert az már nem spániel, mert csak. A szentséges standard így rendelkezett és kész.

Ha megpróbálsz rájönni mi is a valódi lényege ennek az egésznek, nem lesz könnyű dolgod. Az FCI saját bevallása szerint ezért jött létre:

The Fédération Cynologique Internationale was created on May 22nd, 1911 with the aim to promote and protect cynology and purebred dogs by any means it considers necessary.

A „promote”-ot még csak-csak értem de „protect”? Mégis kitől és mitől kéne védeni? A suttyóktól akik nem akarnak pecsétet a kutyájukra? Csinálunk egy szerveztet ami önkényesen elnevez kutyákat és mindenkit kikiáltunk ellenségnek, aki nem áll be a sorba? Vagy a medvéktől védjük meg? Na mindegy, te lehet, hogy rájössz.

Az FCI alapszabályban még jobb dolgokat találsz:

ensuring that their functional health and physical features meet the standard

A szent standard a lényeg, az egészség is persze, meg a világbéke, de igazodjon a standardhoz. Csóró német-juhász már futni sem tud, meg diszpláziás az összes, de standard-nak így is jó.

True story: százötven méteres kifutó, középen egy német juhász kan munkakutya kolbászol. A kifutó végén bejön egy közép ázsiából származó szuka pásztorkutya (arról kicsit később, hogy miért nem KAJ). Ekkor a német juhász halálra rémül a látványtól és menekülőre fogja, a szuka meg azt hitte ez játék kergetőzés. A német juhász kan nem ért el a kifutó végéig amire a szuka utolérte. Hetven méteren százötvenet vert rá. Ráugrott játszani, mire a német juhász visítva vergődött alatta, a gazdájának kellett „megmentenie”. A pásztorkutya szerintem a mai napig nem érti mi volt a baj.

Viszont ez a standardnak megfelelő kutya. Ilyen az emberi kontra természetes szelekció.

Nézzük tovább az alapszabályt.

Freedom from exposure to extreme heat and cold;

Ez itt a kutyákra vonatkozik. Azon túl, hogy nincs definiálva az extrém, ez egy erősen kontraproduktív elv. Mégis milyen vadnak biztosítják ezt? Egy egér simán elvan mínusz tízben, egy kutya meg nem? A saját csirkéim is kibírják akármilyen idő van. A fajtakutyák annyira egészségesek, hogy fűtött-hűtött kutyaház kell nekik, meg kis ködmön és cipőcske. Hát egy vad a hasát fogná a röhögéstől ezen.

Freedom from injury and illness;

Én itt az oltásokra gondolok, mert egyébként, hogy a pélóba védesz meg betegségtől bárkit? Kullancs irtó tabi az játékban lehet, de mondjuk allergiától, vagy daganattól és örökletes nyavalyáktól mégis mi védi meg a kutyát? Az egészségről még fogok írni bővebben.

Nézzük a kedvenc részem az FCI alapszabályából:

Non-discrimination and stance against racism
4.1. Discrimination of any kind against a country, private person or groups of people on
the grounds of ethnic origin, gender, language, religion, politics, sexual orientation or
any other reason is strictly prohibited within the Association and punishable by
suspension or by exclusion

Bár de facto nincs leírva, hogy ez emberekre vonatkozik és nem a kutyákra én mégis arra tippelek. Ha a kutyám csak cigányokat, vagy buzikat harap meg, attól még nem zárják ki az FCI-ből és lehet továbbra is fajtatiszta, viszont ha én teszem ezt, akkor repülni fogok.

Hát a libsi politikai lózungok elérték az FCI-t is. Azért bájos, hogy az a szervezet aminek a lényege a brutális kutya rasszizmus, hogy külső és származás alapján különböztessünk meg gerinces lényeket, az pont a rasszizmusról papol. Szánalmas és cinikus.

Viszont találd ki miről nincs szó az FCI alapszabályában?

Bingó. A kutyákról. Van fél mondat, az is hülyeség és ennyi.
 
Akkor foglaljuk össze. A fajtatenyésztés úgy néz ki, hogy van az FCI aki kiadja az adott fajtaklubnak a szent standard intézését. Egy fajta, egy klub. Országonként van még egy egyesület ami összefogja a klubokat. Ez nálunk a MEOE.

Nézzük a gyakorlatban egy hasra ütős példával, legyen a puli. Így néz ki:

FCIMEOEHungária Puli Klubstandard

Persze miden országban vannak egy adott fajtának helyi klubjai akik adhatnak törzskönyvet, ezért nem kell az adott országba menni, de standard írása nem az ő dolguk, csak a betartatása. Na ez nagyjából a bürokrácia hivatalos útja.

Na de mi ezzel a baj?

A célja a baj, amire létrehozták, maga a lényege a probléma. Ennek az egész mizériának az egyetlen oka a felvágás a menőzés a klónkutyákkal. Egy fajtának az a feladata, hogy eladható legyen, tök ugyan úgy nézzenek ki, a belső nem számít. A cél, hogy tetszen a vevőknek és sok pénzt lehessen kérni a kutyákért. A lényeg a külső, tartalom nélkül, egy üres értéktelen, de szép műtárgy létrehozása. Úgy is szokták mondani, hogy küllemtenyésztés.

Ez az egész az emberekről szól és nem a kutyákról, ez a rendszer olyan ami elméletben akár működhetne is, de gyakorlatban korrupt és működésképtelen. Ezt nyilván a kutyák szempontjából írom, mert a nyerészkedő szaporítóknak kiváló. Olvasd el az FCI vagy a MEOE alapszabályát és keresd ki belőle azokat a részeket amik a kutyák érdekeit szolgálják. Semmi sem fogsz találni, csak egy semmitmondó „kutyafajták minőségének megőrzése, javítása” mondatot. A egyesület pecsétjéről is többet írnak, mint a kutyákról.

Apropó, fajta. Az egész struktúra a fajtára, mint fundamentum, mint alapra épít. Csak éppen a fajta mint fogalom a természet szemen-köpése. Ilyen nincs, ez egy emberi kreálmány, természetes genetikailag Frankenstein szörnyei a fajtatiszta kutyák. A genetikában nincs fajta, csak típus. Nézz meg egy genetika tankönyvet:

Fajta: Fajon belüli kategória (cultivar, varietas), melyet a növény- és állatnemesítés különböző módszereivel állítanak elő. Kritériumai, hogy a faj többi fajtájától megkülönböztethető, homogén és stabil legyen.

Különböző módszerekkel állítanak elő. Mármint emberek kontárkodnak a természet dolgába és szokás szerint minden elbaltáznak. A természetben faj van, típus is van, fenotípus és genotípus, de fajta nincs. A fajta emberi erőszak a természeten.

Most gondold el, hogy fogsz egy oroszlánt, lekicsinyíted, jámborrá teszed, mindenféle színváltozatot hozol létre, igaz ostoba lesz és utasítgatni kell, fele annyi ideig sem fog élni mint egy „igazi” és mindenféle örökletes baja lesz. Bunyóban esélye se lenne az vad társával szemben. Viszont nagyon cuki. Ezután büszkén kijelented, hogy de szép oroszlánom van!

Na ja, csak ez már nem oroszlán, hanem egy torzó, legalábbis genetikailag. Ha kiraknád a vadonba, a természet egy perc alatt szelektálná ki, mint selejt. Kinyírná egy keményebb kan egér. Viszont emberi szemmel nézve cuki, bár valójában önállóan életképtelen. De akkor is szép. Már akinek.

A FCI erőtlen és szánalmas egészségről szóló fogadalma egy humbug, egy lufi. Ha komolyan gondolnák ekkor nem íródnának ilyen könyvek:

Dr. Zöldág László - A kutya örökletes hátterű betegségei

Idézek:

A kutyafajták sokaságában kb. 1000 öröklődő betegség ismert,

Igen jól látod, ezer. Az FCI jó munkát végez, ugye? Náluk ez az egészség.

A nyugati fajtatenyésztés éppen összeomlik és pontosan ezért. Már nincs egészséges fajtatiszta kutya, csak elvétve, véletlenül. A természet nem korrupt, nem lehet lefizetni, zsarolni és átverni, megtorol minden ostobaságot és sértés a törvényein. Elég ránézni a kutyákra. Komolyan gondja valaki, hogy egy olyan kutya ami magától szaporodni sem tud, az lehet egészséges? Ez valami vicc? Hol van az FCI és miért nem törli a picsába azonnal az ilyen fajtát, mint selejt?

Olvasgassunk egy találomra kiválasztott állatorvosi rendelő anyagból:

Egyes fajtáknál a MT (szerk. mesterséges megtermékenyítés) gyakran alkalmazott, rutin eljárás, a pároztatások többsége így történik. Ilyenek a pl. a bulldogok, ahol a kanok (főleg az angol bulldog) többnyire rendkívül ügyetlenek, ami elsősorban anatómiaifelépítésükből adódik. Az ilyen kanok tulajdonosai a MT-t gyakran maguk is el tudják végezni.

Nézzük mik lehetnek az MT okai:

A kan nem tud fedezni, gyakorlatlan, ügyetlen; a szuka agresszív a kannal szemben; valamelyik állatnál valamilyen, a termékenyítést kizáró morfológiai hiba áll fenn (pl. hüvelyszűkület) egyéb, az állatok viselkedéséből, temperamentumából fakadó, a párzást gátló tényező; a szuka valamilyen, párzással átvihető kórokozóval fertőzött,

Pénzért bármit! Köszönjük FCI. Mondjuk az ilyen állatorvosról se tudom, hogy képes nyugodtan aludni. Na ezt most képzeld el oroszlánoknál. A hím ügyetlen és nem tud fedezni. Na vajon mi lesz? Pontosan, megy a levesbe. Nem jön oda king-kong és teszi rá a szukára, hogy segítse, vagy egy másik hím bakot tart neki, hogy rá tudjon mászni, a nőstény meg közben szurkol neki.

A szerelmem a pásztorkutya, az igazi, nem a nyugati FCI változat, ami csak nevében az, igazi pásztorkutyám van több és lesz is még, ezért a kontraszt kedvért, hogyan szaporodik a bulldog és hogyan egy valódi ázsiai vagy erdélyi munka pásztorkutya.

Bulldog: van a papa szeme fénye, a papa szeretne még több életképtelen nyomorék kis kölyköt és rásegíti a kis kant a szukára. Mivel az nem akarja a dolgot, mert valahol ott nagyon mélyen érzi, hogy ez így nem kóser, ellenkezik. Sebaj lefogják és hajrá. Ha az sem megy akkor meg jöhet a beültetés, és voilà, itt vannak a kis bulldogok. Nagyon cukik, mindenki örül. Utána a kis buldog beteg lesz, elviszik a doktor bácsihoz aki sok pénzért meggyógyítja. Utána ezt csinálják még jó sokszor, amíg elfogy a pénz, vagy a természet végre megkönyörül rajta. Esetleg kiteszik egy erdő szélén és lesz ami lesz. Szoktam segíteni egy menhelyen, látni kacifántos eseteket, de az ottani állatmentések és rémtörténetek egy másik bejegyzésebe kerülnek, már ha egyáltalán írok majd róluk.

Igazi pásztorkutya meg valahogy így: van egy emberi közösség, egy kistérség, egy falu, ahol több nyáj van. Minden nyájat őriz egy falka, nyolc, tíz esetleg egy tucat kutya. A kutyákat nem tanítják semmire, olyan bonyolult a feladatuk, hogy nem is lehet. Falkában élnek, aki nem tartja be a falka szabályokat a többi kutya megöli. Nagyragadozókkal harcolnak, amelyik ügyetlen, nem elég erős, azt megöli a farkas vagy a medve. Kaja alig van esznek amit tudnak. Amelyik kutya nem jön ki a pásztorokkal, annak annyi. Minden falkát egy alfa kan vezet aki a legerősebb. Télen amikor a faluban vannak, a pásztorok összegyűlnek és összeverekedtetik az alfákat. A legjobb szaporodhat, az teszik a legjobb szukákra. Mondjuk száz kutya közül egy jut el a szaporodásig.

Papa szeme fénye rásegítéssel, kontra véres harc a szaporodásért. Vajon melyikből mi lesz? Melyik van közelebb a természet működéséhez? Melyik a jobb?

Ezek költi kérdések, legalábbis nekem. A szaporodni is képtelen, ezer örökletes betegséggel küzdő fajtatiszta, nemesi génhulladék nem egy pályán játszik a pásztorkutyákkal. Az ember még nem érett még a „fajtatenyésztésre”. Ego, önzés, korrupció, üzleti érdekek. Ezekkel nem lehet átverni a természetet. A természet büntet, betegséggel, ostobasággal, rövid élttel. Pedig lehetne akár jól is csinálni, vagy legalábbis a mostaninál sokkal jobban.

Viszont a természet nem politikai korrekt. A belvárosi fotelszakértők érzékenységén jóval túl vannak a természet törvényei. A természet durva és könyörtelen, nem kegylemez és nem gyógyítgat, nem segít szaporodni. Az alkalmatlan, a gyenge nem szaporodik, vagy akár el is hullik. Cserébe a többieknek viszont makk egészséget, bivaly erőt, óriási tűrőképességet és intelligenciát ad.

Melyik a jobb? A kevesebb, de közel tökéletes, elpusztíthatatlan kutya, vagy rengeteg, szenvedő, beteges, ostoba nyomorék állat? Melyik a jobb? Elesni harcban egy medvével, vagy a harmadik műtét után, fájdalomcsillapítókon élni? Melyik a jobb? Kutyaként élni, vagy az ember egóját ölebként szolgálni?

True story: barátaink elhozták hozzánk a családi féltve őrzött szobacirkálót (bichon havanese). Rábeszélésre végül elengedték nálunk (1,5 HA terület és nagyjából 150 mindenféle háziállat). A kutya megőrült a boldogságtól, leállítatlan volt. Pörgött, játszott a többi kutyával, közben lefejelt valamit, ott kóválygott, utána megcsípte az egyik lábát egy darázs, de sántikálva is nyomta, nem állt le semmi pénzért. „Érdekes módon” a lábfájása magától elmúlt egy kis idő múlva. A gazdáit le kellett ugyan „kötözni”, hogy hagyják már békén, higgyék el túl fogja élni. Elmondásuk szerint ilyennek még soha nem látták, mármint ilyen boldognak. Igazi kutyaként élhetett egy napig, azután, két napig aludt. Szerencsére volt hatása a dolognak, olyan nyomot hagyott a gazdikban ez, hogy kapott egy társat, már ketten vannak, lekerült a ködmön, meg a kis cipő és nem rohannak fedezékbe, ha sétálásközben szembe jön egy muslinca. Attól, hogy egy kutya kicsi, még nem lesz üvegből és nem fog összetörni a legkisebb ütéstől.

Az igazi kutyák kemények, mérettől függetlenül, csak hol lehet találni igazi kutyát. Hát az FCI-ben biztos nem. Az az szomorú igazság, hogy a pásztorkutyák is elindultak a leejtőn. Az Európába kerülő kutyákat az FCI rendszere igen gyorsan tönkreteszi. Ott van például a KÁJ (Közép ázsiai juhászkutya). Ilyen kutya nincs is, az FCI boszorkánykonyhájában főzték ki. Vannak közép ázsiában pásztorkutyák, de senki sem hívja őket közép ázsiai pásztorkutyáknak. Van nevük az ott élők saját nyelvén, például alabai, akbash, kocsi, kangal, malakli, de nem KÁJ. Ez olyan mint ha a vizslát úgy hívnánk, hogy kárpátmedencei vadász kutya. Így senki nem hív kutyát.

Szóval a KÁJ általában a munkaterületén maximum hetven kiló, mert a nagyobbak nem bírják a fizikai terhelést. Na Európában már közelíti a száz kilót is, a megalománia, a küllem győzött az egészség felett. Még rosszabb, hogy az eredeti élőhelyükön is romlik a minőségük, az iparosodás, a kevesebb állat miatt és a nyugati igényt kiszolgálandó, esik a színvonal. Igazi kuriózum az erdélyi juhtartás, ahol nagyragadozós környezetben dolgoznak archaikus körülmények között a pásztorkutyák. Ez enyémek is onnan vannak. Ezt óriási hiba lenne nem kihasználni.

De nem minden kutya pásztorkutya, mi legyen a többivel? Fogalmam sincs. Ha azt mondanám, hogy a kotorékebek például dolgozzanak és engedjék vadra őket, kapjon az törzskönyvet, aki lenyomott legalább egy rókát, az biztosan kiverné a biztosítékot a fotelszakiknál. Vannak még munkakutyák, például az őrkutyák, de azok is száz sebből véreznek már. Emiatt indult például a szelindek projekt. Nem tudom a megoldást és annyira nem is értek hozzá. Beszélni kéne róla és kísérletezni. Teszteket, próbákat kidolgozni, egész más pontozást, utánkövetést és elsősorban teljesen más standardokat.

Viszont én az igazi problémát a „vevőknél” látom. A kutya egy termék de mivel nem ért az egyszeri vevő a kutyához, mi marad? Hát a küllem. De szép, de nagy, de kicsi, de színes. Ennyi. A tenyésztők között meg úgy is lesz olyan, aki kielégíti ezt a nem túl magas igényt. Csak a tenyésztőket kárhoztatni a tüneti kezelés. A kutyákhoz való viszonyt kéne rendbe rakni.

Régen sokkal könnyebb volt, mert csak úgy hobbiból tartott kutyák nemigen voltak. Régen munkaeszköz volt a kutya, ott nem volt kecmec, csak a minőség maradt. Nem is léteztek fajták, csak típusok, a típust pedig az elvégzendő feladat határozta meg. Aztán megalakult 1911-ben az FCI és elindult a kutyázás a leejtőn. Jött a puccosodás, a menőzés, a pecsétes papírok és természet megerőszakolásával létrehozott fajták. Ha ezt hallod, „a komondor ősi magyar fajta”, ez így értelmetlen. Nincs semmilyen ősi fajta sehol, mert az FCI nemrég alakult. Ezt kijelenteni magas fokú tájékozatlanság, azaz hülyeség. Régen nem létezett semmilyen fajta. Egy kinológus mesélte, hogy mindenféle „isztánban” járt Ázsiában kutyákat tanulmányozni. Amikor próbálta elmagyarázni a helyieknek, a fajta fogalmát, csak néztek ki a fejükből. Nem értették, a kutya az kutya, mindegy milyen színű. Ha őriz maradhat, ha nem működik elcsapják a háztól.

A kutya vásárló jelentős mértékben okolható ezért az állapotért. Alig van olyan, aki a kutya érdekét nézi a választásnál. Ha így volna, a városokban a kutyák száma nulla lenne. A lakás egy börtön a kutyának. Nincs olyan állat, az emberen kívül aki egy zárt lyukban él egyedül. Ja, néha sétálhat mint a sitten a rabok. De szép élet is ez. Próbáld beleképzelni magad egy kutya helyzetébe. Beton kocka, egyedül, falka nélkül, néha egy kis kimenővel. Garantált az elmebaj. Szerintem aki tényleg szereti a kutyákat, az lakásban nem tartja őket és egyedül sem. A kutya falka állat, legalább pár, de a falka háromnál kezdődik. Ha tényleg szeredet a kutyákat, akkor egyet nem tartasz.
 
Amit még nem értek, hogy kistestű kutyáknál miket tűrnek el és hagynak nekik. Ha csak a töredékét csinálná egy pásztorkutya, akkor azt még itt nyugaton is elaltatnák. Ha egy hetvenkilós kutya kapja meg a gazdáját az kórház, ha meg idegent az még bíróság is. Azért mert a kicsi nem tud nagy kárt tenni egy emberben attól még nem tolerálható az ilyen viselkedés. Csak éppen a gazdák azt sem tudják, mit miért tesz egy kutya.

Ahol még maradt valami a kutyák minőségéből, azok a munkakutyák. Ott van normálisabb szelektálás, ahol nem a papa szeme fénye elv érvényesül. Nem meglepő módon azok egészségesebbek is, egy kicsit. Például a pitbull, vagy a malinois, azokat még nem sikerült leontani annyira. Még! Viszont az sem közelíti meg az igazi pásztorkutya szelekciót.

Mi lenne a megoldás? Egyszerű csodaszer biztosan nincs. Először is az FCI kukába dobása. Nem hinném, hogy van esély a belűről megváltozásra. Aztán sokkal, de sokkal tudatosabb vásárlók, ezen kívül a kutyatartók oktatása. A tenyésztők etikájának a javítása is szükséges. Kell még a természetet, még ha bénábban is, de valamennyire utánozó szelekciós és értékelő rendszer.

Szóval ez mind kéne, mert csak úgy nem lesz változás. Viszont van jó hír is, vannak akik már elkezdtek dolgozni ezen. Ilyen például a szelindek projekt. Egészen más irányból közelít a tenyésztéshez és az értékelő rendszer, a szelindek 7 próba forradalmi lesz, ha összejön.

Végül pár szó még a kutyásoknak. Sarkítottam és túloztam. Nem vonom kétségbe, hogy sok a jóindulatú tenyésztő és kutyát valóban szerető gazdi. Az adott kutya szeretete nem függ annak a minőségétől, de ettől még a következő kutya választása lehet tudatosabb. Aki meg menhelyről fogad be kicsapott kutyát, hogy valami értelmezhető élete legyen szerencsétlennek, annak csak a legnagyobb tisztelettel tudok adózni.

Hozzászólások

Itt most eszembe is jutott a Mopsz ... Mobsz? Mindegy. Amelyik alapesetben sem kap sok levegőt, de szeretik mert aranyosan fingik...

Csóri mopsz is az a fajta, aminek jobb lenne, ha nem is lenne.

Egyesek nem átallanak így cukkolni őket :)

https://i.imgur.com/ggWANci.png

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Én egyszer ezt kijelentettem, hogy:

-Szerintem csúnya és szerintem haldoklik abból ítélve ahogyan szuszog. Szerintem ez nem normális dolog és életellenes.

Erre majdnem felkötöttek, hogy hogyan mondhatok ilyet ez fajtatiszta Mopsz ez ilyen.

-Szerintem meg állatkínzás.

Azóta velük nem beszélek... Vagy ők velem passz... Nézőpont kérdése.

Hát nem a többség az, aki így gondolkozik. Sajnos. A kutyák szempontjából legalább is mindenképp. Ha még azt is elkezdted volna firtatni, hogy miért pont mopszot választottak, eszükbe jutott-e a kutya jóléte, tényleg felkötnek...

Az nem értik az ilyenek, hogy a fajtatisztaság inkább hátrány, mint előny. A keverékek sem sokkal jobbak, mert két rosszból elég nehéz kirakni egy jót, de a heterózis segíthet egy kicsit.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Úgy érzem meg tudnád reformálni a rendszert. Ha a tudásod nem is a magabiztosságod megvan hozzá.

:D

Most rakom össze a falkám, és tervezem a tenyésztést is. Szerencsére vannak ismerősök aki tényleg értnek hozzá, rengeteg segítséget kapok és a fedezésénél ők fogják párosítani a kutyákat. Nekem csak életben kell tartani őket, de ezeknél az nem nagy művészet és a kutyák is tanítanak engem :)

Van egy réteg aki keresi a minőségi kutyákat, nekem például két és fél évbe telt, mire találtam olyan tenyésztőt akitől mertem is venni kutyát. Meglepve tapasztaltam, hogy létezik garanciális kutya. Ha nem azt hozza amit ígérnek, kicserélik. Munkakutya vonalon ez azért előfordul.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Az igazi kerdes hogy kell-e egyaltalan kutya, hacsak nem Erdelyben van egy nyajad ( bar Erdelyben is a kutyak tobb kart okoznak mint a vadak, es/vagy egyszeru turistakent tobb felnivalod van az "igazi" pasztorkutyaktol mint a medvetol .

Nem értem pontosan, hogy kizárólag a pásztorkutyára gondoltál, vagy általában mindegyikre, de ez valójában egy nagyon fontos és jó kérdés amire nem is egyszerű a válasz. A munkakutyák szerintem kellenek, a kedvenc viszont már nehezebb ügy. Én magam harminc évet kihagytam, ami elég nagy erőfeszítés volt, mert komolyan gondolom a városi lakásba ne legyen kutya dolgot.

Konkrétan a pásztorkutya akkor kell, ha akarunk "archaikus" állattartást. Én erre mindenképp igennel szavaznék, a telepeken, ketrecben tengődő szerencsétlen jószágok helyett. Nálam a csirkék is szabad tartásban vannak, amíg nem voltak kutyák, heti egyet biztosan elvittek a ragadozók. A környékünkön rendszeres látogató a nádi farkas, és medve is előfordul a hegyekben. Nekem nem tetszik a gyárban készült műhús, meg az nagyipari állattatás, úgyhogy pártolnám ezt az irányt. A terepen dolgozó pásztorkutyák minősége pedig olyan magas, hogy magával húzza a többit. Valahogy úgy, hogy egy agysebész atomfizikus mindenre jó, egyszerűbb dolgokra is, de egy nyolc általánost sem végzett segédmunkás, már jóval behatároltabb.
A saját kutyáim pásztor, őr és családi kutyák egyszerre. Kedvenc talán nem, mert nem vagyok egy babusgatós fajta :)

Őrkutya meg sokkal több kéne. Ha nézed a gyilkosságokat, a nagy többségét egy-két nagytestű őrkutya simán megakadályozta volna, már ha lenne elég és olyan minőségű amivel egy idős ember is elboldogul. A félkegyelmű, fillérekeért embereket agyonverő idiótákkal egy jobb kutya simán elbánik, már ha egyáltalán be merne menni a gyilkos. Komoly elrettentő ereje van egy nagy kutyának.

Vannak még rendőr, vakvezető, kereső, vadász, terápiás kutyák, meg tuti kihagytam párat. Szóval ezért jó sok mindenre lehet használni őket.

A kedvenc nehezebb ügy. Szerintem valami ösztönös, zsigeri vonzódása van még egy csomó embernek a kutyákhoz. Ha a tenyésztés és tartás is jó, akkor az sem lenne gond, de annyira felszínes, üres és ostoba a modern nyugat, hogy így nagyon gáz, de erről nem a kutyák tehetnek.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

@gyuri23: szívemből, lelkemből szóltál, prófétaként! Viszont, ha sokan meghallgatnak... nem leszel hosszú életű... :-/

Annyi pénzeszsák nullás lisztjébe fingasz bele! A kutya a buxtárcákba van elásva, másszóval...

Köszi.

Azt viszont nem hiszem, hogy meg fogom váltani a világot :) Az a szomorú nekem, hogy nem lenne nagy különbség a tenyésztésben ha törekednénk a minőségre, csak egy jobb standard és más hozzáállás kéne és mehetne simán tovább a biznic, csak éppen jó kutyákkal...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Már előző hasonló írásodnál is gondoltam, hogy egy dolgot hozzá tennék a gondolataidhoz. Most megteszem, főleg mivel egy kikacsintást tettél arra is, ami eszembe jutott akkor.

Az iparosodás terjedésével a munka állatok fokozatosan kiszorultak. A kiszorulás java a XX. századra tehető (jé.: az FCI pont ez időben alakult, az iparilag haladóbb országok vezetésével). Ekkor az emberek elkezdtek új célt találni a kutyának (is). Így megszületett a kedvtelésből tartott öleb kategória. Nem őrzi a házat (pláne nem a nyájat) nem vadászik és nem is húz súlyokat sehová, igazából nem is harcol senkivel (értsd: katonai és védő). Engem is kiakaszt a csókolgatjuk, ölegetjük a kutyát, meg együtt alszunk vele az ágyban hozzá állás, de ettől független erre van _valós_ igény. Hagyományos értelembe vett munka kutyára meg nincs, mert a munka, amit végeztek megszűnt. Valójában ez az oka a kutyák változásának (szerintem egyébként nagyon jó példája, hogy hogyan működik a szelekció, meg ha nemesítés miatt mesterséges nyomás okán is).

Noha a szelindek projekt biztos hasznos lesz, félek tőle, hogy a világot nem fogod megváltoztatni. Oktathatsz akármit a tulajoknak, ha a lényegi okot nincs módod megváltoztatni: kikopott a munkakutyák munkája. A nélkül pedig nehéz lesz meggyőzni bárkit is, hogy tartson valódi munka kutyát. Esetleg a kutyatartás fokozatos megszűnése lehetne megoldás, de ezt sem látom megvalósíthatónak.

Ettől függetlenül drukkolok neked, meg a hozzád hasonlóknak. Legalább megőrzés szintjén mindenképp fenn kellene tartani ezeket a kutya képességeket, mert később még szükség lehet rájuk.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

A kutyatenyésztés ma az egyik legnagyobb üzlet. Gyakorlatilag zéró befektetéssel és munkával (na jó, némi állatorvosi közreműködéssel - az a másik bombaüzlet) nagyot lehet adómentesen kaszálni, évente többször. A kutyatemyésztők ma főleg az elmagányosodott egoista embergyűlölő városi réteget szolgálják ki. Mindenki találkozott már velük: középkorú vagy idősebb jól öltözött asszonyság, vagy fiatal lány, egy közös bennük. Neked kell lemenni a járdáról az úttestre, hogy a póráz nélkül futkosó dög ne szaglásszon körbe. "Nem bánt!". A dög a járdára végzi a dolgát, de ez a gazdit nem zavarja, mert a telefonját nyomkodja közben. Ha szólni mersz, olyan trágár módon vág vissza, hogy egy kikötői matrózkocsma vendégei hozzá képest úri közönség. Sértett, frusztrált nyomorultak.

A rend kedvéért hozzá kell tennem, hogy nem mind ilyen. Elnézést, ez kikívánkozott, és nem igazán kapcsolódik a nytó poszthoz, csak a városi kutyatartás apropóján jutott eszembe.

Szinte mindenben egyetértek, egy apróságot kivéve. A vidéki őrkutya szerintem egy valós, nem is kicsi munkakutya igény, csak úgy kéne rátekinteni. Már írtam is, szerintem konkrétan gyilkosságokat is képesek megelőzni, vagy megakadályozni, csak olyan minőség kell, ami erre képes és akár egy idős ember, vagy egy 40 kilós nő is elboldogul a kutyával. Itt nálunk van szomszéd, akinél a nyest tíz tyúkot fojtott meg, úgy, hogy a kutya meg a telek sarkából, egy fa mögül remegve nézte végig. Hát ennél azért van feljebb...

A Batha Laci elképzelése nekem nagyon tetszik. Minőségi őrkutya lebegtetett tenyésztéssel. A szintet a klasszis pásztorkutyák folyamatos bekeverésével lehetne tartani. Egészen más a "fajta" értelmezése, nem is biztos, hogy az FCI rendszerbe ez definiálható, majd kiderül. Egészen "forradalmi" tervek vannak, a 7 próba, a kutyák internetes adatbázisa, a kutyák követése, nem csak megkapja a minősítést, az változhat idővel, a kölykök például le, vagy felminősíthetik a kutyát. Nagyon szigorú lesz, de küllem nem fog számítani.

Nálam például van egy F1-es szelindek, de nem biztos, hogy továbbmegy, mert zsákmányos. Időnként baszogatja a csirkéket, ez nem kívánt tulajdonság, viszont elég okos, mert egy fenyítéssel fél évig nyugiba van. Az átlaghoz kutyákhoz képest extrém intelligens és olyan "szép", volt már, hogy kocsi félreállt, odajöttek megnézni közelebbről, de a cél nem ez, hanem az ösztönös kutya, hogy ne kelljen építeni, tanítani, csak kirakod az udvarra és kész, működik. A terv, hogy kutyás tudás nélkül is használható legyen. Ez biztosan rétegigény, de ha összejön és leterjed a híre, ez réteg szerintem nagy és nem csak magyar, már most van külföldi érdeklődés.

Megváltás szerintem se hoz, mindig lesz olyan réteg, aki megragad "az enyém nagyobb", bár használni nem lehet szinten.

A kedvenc öleb kategória nem zavar, mert biztosan rengeteg örömöt képes okozni egy ilyen kutya, de speciel ott nem tudom mit lehetne tenni a minőség romlása ellen.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

@gyuri23 egy dologban apellálnék: NEM létezik olyan védelmező kutya, amire utalsz! :-\ 

az ösztönös kutya, hogy ne kelljen építeni, tanítani, csak kirakod az udvarra és kész, működik.
A terv, hogy kutyás tudás nélkül is használható legyen.

Ilyen NINCS! Nem lehet... :-( Miért? Mert bármelyik kutya felhozható egy hároméves embergyermek értelmi, mentális szintjére.
De próbálj meg egy háromévest megtanítani deriválni vagy egy diplomáciai fogadás protokoljának az összes kritériumát teljesíteni... :-\
Lehetetlen.
A felnőtt kutyának nyolcdekás agya van. A kifejlett embernek másfél kilós. :-P QED.
Ezt azért írom, hogy rámutassak a kutyás képzés szükségességére! Már, ami a gazdit illeti. Harminc kilónál nagyobb testsúlyú kutyához - jórészt - fegyvertartási engedély kéne. :-| A mai, elbaxott társadalmi rendünkben. Amint a személyautóhoz is. :-\ I have spoken.
Mindazonáltal nagyon szimpatikus a törekvésed! :) Az pedig erősen szubjektív véleményem, amit eddig írtam... Nem a kutyákkal van a gond. Hanem a Zyklon-B pozitív emberekkel... :"-(

Kutyáknál van olyan akit nem kell képezni, a gazdánál lehet tényleg nem annyira :)

A Laci sokkal jobban el tudja mondani:

Bartha László - Kutya építés vagy tanítás - mire jó mindez?

Abban igazad van, hogy érteni kell mit miért csinál a kutya és akkor elboldogulsz vele. Ha nem dolgozol "ellen" a jellemének akkor sima ügy.

Lehet tényleg valami szintfelmérő kéne, hogy mennyit tud a leendő gazda, de ez igazából a tenyésztő felelőssége (lenne). Én úgy kaptam, hogy egy órát voltunk a kutyák között és utólag elmondta a Laci, hogy figyelte amit csinálunk és úgy döntötte el, hogy odaadj-e egyáltalán a kutyát.

Az viszont csodás lenne, ha az FCI intézné  a"jogist" a kutyákhoz.... :)

Értem amit írsz és még igazad is lehet. Nehéz ügy, mint minden.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nézd, az segít-e valamit, ha adalék gyanánt elmesélem, hogy egy tibeti masztiff vénkisasszonnyal élünk együtt - nyáron egy fedél alatt vele, most, hogy hideg van ő inkább kint - már szűk 9 éve...? ;) Védelmező kutyáról - ami gyakorlatilag készen van - nem tudnék jobbat kitalálni... ;-)
Évezredek óta kész a fajta, a kínaiak az elmúlt kb. 30 év során égőpiros plüssmackót faragtak a fajtából, majd, a két és fél millió dolláros példány eladása után, amint dekonjunktúrája lett a tibetiknek... kibasztak az utcára, mezőre, erdőre több százEZER kutyát... :-\ Mehettek, istenhírivel... :( Vagy leadták őket a vágóhidakra. :-[|] :"-(((
Azért írom ezt, mert, ugye, ember tervez, isten végez... lesz egy TM-ed, egy fél, egyéves példányt elviszel első alkalommal a hétvégi házadba, Bivalybasznád-alsóra... megmutatod neki a helyet, mi, hol van ott, elég hamar fel fogja fogni, hogy mire kell vigyázni, szabályosan rád néz, sugallja, hogy "Gazdi, most már mehetsz aludni, innentől megoldom!" Csak ott fox rábaxni, hogy egész éjjel járőrözni fog a kerítés mentén és rohadt hangosan fog UGATNI, hogy innen mindenki húzzon el, mert ő őrködik! Reggelre - ha van(nak) - a szomszédaid egy kanál vízben akarnak majd megfojtani, mert egy szikrát nem sok, annyit nem fognak tudni aludni... :-| És még egy csomó csel lesz még a védelmező kutyukkal...

Ez velem történt, a szomszéddal iszogattunk, azt mondja:

- Te, szépek a kutyáid, de miért nem ugatnak?
- Ugatnak azok.
- De én sosem hallom.
- Ugatnak ha van rá okuk.
- De mikor van?
- Mássz át a kerítésen és megtudod.

:)

A pásztorkutya spórolós fajta, mert sokat gyalogol és ha bunyó van kell az összes energia. Sőt, ezért verekedés közben sem ugat, mert az energia pocsékolás. Szerintem róluk van a mondás: Amelyik kutya ugat, az nem harap. Hát ők inkább harapnak :)

A folyamatos ugatás is olyan tulajdonosság ami nem kívánt. Ki lesz szelektálva.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A folyamatos ugatás is olyan tulajdonosság ami nem kívánt. Ki lesz szelektálva.

Azt hiszem, most világosodtam meg... :-| Hacsak nem "Hari Seldon" van a személyid NÉV rovatába írva, akkor egy reménytelenül naív idealistával fútt össze a sorsom... :-D Számos nagytestű kutyafajta barátsága - és biza ellenszenve! - után személy szerint el kell mondjam: nekem már efféle "alkotásra" nem maradt időm... :-\ Inkább a "készből" választottam/választok és én alkalmazkodok, nevelek és képzek. ;-) Legjobbabbakat.

p.s.: I. apósom, 1. törvénye: "Ha szomszédnak valami nem tetszik -- költözhet!" :-P

Lehet, hogy idealizmus, de magas mérce nélkül nem igazán lesz fejlődés :D

Az egyik kutyám ráadásul már most megugorja ezeket a feltételeket :) Csak kicsit csökkenteni kell a méretén, mert az átlagnak talán a 70 kilós kutya nagy és kész is vagyunk :D

Ha  már emlegetem: ő az.

Az egyébként meg szomorú, már ott tartunk, elképzelni is nehéz, hogy létezik igazán jó kutya... 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

@gyuri23 Találtam a diszkemen lévő kupiban egy idevágó karikatúrát. Mármint, mindarra, amit az FCI-ről, AKC-ről és hasonlókról több száz karakterben leírtál. :D 1 kép - 1000 szó helyett.

Mi lesz veled dobermann?

Ez a 22-es csapdája és ha jobban beleássa magát az ember, nem csak a dobermannál van katasztrófa közeli helyzet, megoldás pedig nincs. Legalább is az FCI rendszerén belül.

Lesz helye a szelindeknek, abban biztos vagyok.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.