"Fókuszban" az iPhone

Fórumok

Megköszönném, ha valaki iOS guru tudna alábbiban segíteni:

Samsung okostelón percek alatt be tudtam állítani, hogy ha hazaérkezem, akkor a telefon hangos üzemmódra váltson. Ha pedig elmegyek, álljon át rezgő üzemmódra, ahogy kiléptem a házból. Az ok: ha elhagyom a bázist, van rajtam okosóra. Felesleges, hogy a telefon hangoskodjon. Itthon viszont többnyire nincs rajtam az óra, így jól jön, ha hallom a telefont.

Na most ugyanezt iPhone-on nem tudtam összehozni. Az iOS "fókusz" névvel illeti a felhasználói profilokat, és van is lehetőség lokáció alapú fókuszt létrehozni, de csak olyasmiket találok, hogy egyes alkalmazások, egyes értesítések hogyan viselkedjenek az adott lokációra érve. Ez egy iPhone 13, amin fizikai némító kapcsoló van, és talán emiatt nincs az Androidon jól ismert három gomb a néma, a rezgő és a hangos üzemmódra a gyorsmenüben.

Van-e ötlete valakinek, miképp lehet fenti néma és hangos üzemmódot lokáció alapon automatizálni?

Hozzászólások

Ha rajtad van a watch es fel van oldva, akkor a telefon nem hangoskodik, mert az ertesiteseket az orara kapod. Ha leveszed az orat, vagy ugy van a kezeden, hogy nincs unlockolva, akkor a telefon ugyonugy csipot, mint ha nem is lenne orad. Szoval, meg se fordul a fejedben, hogy workaroundkend, probald ezt lokaciohoz kotni. Bovebben: https://support.apple.com/en-us/HT204791

Nézz körül a Shortcutok körül. Hozz létre egy Shortcutot, hogy lehalkítsa/felhangositsa a telefont. Ezt tudod hívni Focusból.

Köszi, parancsok néven van ilyen a telón, de nem találok némítást, rezgést célzó lehetőséget. Az automation alatt van ilyen, hogy lokációra érkezés, lokáció elhagyása. Majdnem minden van ott, ha akarom, a postást is megugatja. Épp csak a hangprofilokat nem találom ☹️

Igen, köszi. Nekem ebből az jön le, hogy az iPhone 15 előtti készülékeken, amelyeken ugyan már iOS17.x fut, nincs "Csendes mód". Vagy oldalt a fizikai kapcsolót használom, vagy olyan automatizációt állítok be, amelyik külön-külön szabályozza a csengőhang és a multimédia hangerőt.

Szerkesztve: 2023. 11. 28., k – 21:15

Shortcuts alatt van Automation. Nem próbáltam, de ilyenekre van.
 

Simán ott van a Focus alatt: add schedule lehet lokáció is.

Magyar verziójú neveket írom le, ez neked egyszerűbb lehet. Relatív egyszerű: Parancsok ponton belül kell egy új személyes automatizálást létrehozni.

Én azt csinálnám, hogy ha az otthoni wifi hatókörében vagy, akkor feltétel nélkül váltson fókuszt (Fókusz beállítása művelet). Használhatod az Érkezés és a Távozás nevű automatizációkat is.

Köszi, ezeket megtaláltam, de nem ez a fő problémám. Nincs olyan lehetőség, hogy az automatizálás során hangprofilt váltsak. Egyedül olyan van, hogy %-ban megadhatom a hangerő mértékét, de erről nem derül ki, hogy pl. Viber hívások is némulnak-e (mert ugye az multimédia, és nem csengőhang).

A hangerő állítás parancson belül tudod kiválasztani hogy csörgés vagy média hangerőt akarsz állítani. Mondjuk ez csak iOS 17-től van így, előtte parancsokból csak a média hangerőt lehetett állítani. 

Nagyon hasonló célból használok hasonló automatizálást, amit te is szeretnél, csak én fordítva: ha itthon vagyok (x nevű wifihez csatlakoztam) akkor 15% hangerő, ha elmegyek itthonról, akkor 85%. Teljesen jól működik (12pro).

Köszi mindenkinek a segítséget, elengedtem a témát. Majd ha jön új iOS verzió, vagy ha váltok iPhone 15-re, akkor talán lesz lehetőség rá, hogy automatizáljam. Addig eljátszom ezekkel a shortctokkal unalmas óráimban :-)

Az a baj hogy pont azt várta amit androidon (vagy kifejezetten samsungon) megszokott. Az nincs. Ez oda-vissza igaz, más rendszer, más megoldások. 

A fókusz mód és/vagy egy automatizálás megoldja a kérdést (és még 1000 más dologra is jó). Ugyanezt használom én is, nem kell hozzá pilótavizsga. A zeró effort opció meg a némitó gomb. 

Elengedtem. Megleszek nélküle. Amit találtam, az nem tetszik, nem fogom beállítani.

Mellesleg ezekkel a "fókusz"-okkal amúgy is halálba szivat az Apple. Eredetileg az Apple okosórán akartam alvásfigyelést, de ehhez asszonta, állítsam be az "Alvás" nevű fókuszt. Igen ám, de akkor letiltja a bejövő hívásokat, és nem enged kivételeket felvenni. Most éjszakára a "Ne zavarjanak" fókusz van ütemezve, mert abban lehet kivételeket megadni, hogy kik azok, akik ilyenkor is hívhatnak. Az alvásfigyelést meg szintén elengedtem.

Ugyanígy a sport funkciók: a Samsung okosórája szó nélkül felismeri, ha bringázok vagy úszok. A Huawei szintén. Apple jó sokára rákérdez, hogy vajon tényleg bringázom-e? Hát nem fogok menet közben ezért megállni, hogy rányomjak az órán, hogy igen b...meg, bringázom. Ha viszont nem nyomok rá, nem rögzíti az adatokat. Szánalmas.

A vicc az, hogy az Apple folyton arra büszke, hogy mennyire egyszerű a rendszere, mennyire nem kell a felhasználónak gépészkednie, hogy valami működjön. Ehhez képest jópár dolgot agyonbonyolított.

Hát igen, a mobilos okosórák nem sportolásra valók.

 

Nézd meg a reklámjukat. Másról se szólnak, mint a sportról, meg úgy egyáltalán az egészséges életmódról. Ráadásul írtam, hogy két konkurens okosórám is van, ami ezt jobban csinálja, és egyik sem Garmin gyártmány :-)

Technikai értelemben sikerült, mert lehet ilyeneket állítani, csak épp ez nem olyan módszer, amire vágytam.

Az a furcsa, hogy régen a mobilokban a hangprofilok teljesen magától értetődőek voltak - és ide értem a symbianos rendszereket is, Nokiától a SonyEricssonig bezárólag. Aztán jött a csodás iPhone, majd az Android, és ezek évekre eltűntek az okostelókból. Pontosabban gyártótól függően készült valamilyen megoldás. Aztán az Androidba bekerültek az egy gombnyomással némára, rezgőre, majd hangosra váltó megoldások, egy vagy két ikon formájában, amelyek többnyire egy mozdulattal, a tálcát lehúzva hozzáférhetőek voltak. Az Apple meg inkább odabiggyesztett egy kapcsolót a telefon oldalára, és azt, hogy a némításkor rezegjen-e a teló, külön, szoftveresen kell beállítani.

Tudom, majd megkapom sokaktól, hogy teljesen marginális problémán lovagolok, és nem ez a trendi, de én már csak ilyen régimódi vagyok...

“Eredetileg az Apple okosórán akartam alvásfigyelést, de ehhez asszonta, állítsam be az "Alvás" nevű fókuszt. Igen ám, de akkor letiltja a bejövő hívásokat, és nem enged kivételeket felvenni.”

Ne haragudj, de ez már a vicc kategória.

A sleep focusban -ahogy mindegyik másikban is- lehet alkalmazásonként és/vagy kontaktonként állítani hogy ki/mi zavarhat értesítésekkel és hívással. Azt is megadhatod hogy whitelist-elni vagy blacklist-elni akarsz. Bemész a fókusz beállításába és ott van az orrod előtt. 
 

https://i.postimg.cc/MMTZVcKW/IMG-0078.jpg

https://i.postimg.cc/HchY2pVb/IMG-0079.jpg

Szerintem is vicc, mert amikor én ezt próbáltam, még semmi ilyesmi beállítás nem volt az Alvás fókuszban. Eleve a képernyő képe is másmilyen volt. Mondjuk, jött azóta néhány új iOS verzió.

Bár ez örvendetes fejlődés, de az alapproblémát nem oldotta meg: az alvást "terveznem" kell. Tehát az Apple Watch nem fogja magától felismerni, hogy mikor alszom, mindaddig míg ki nem találom, hogy mettől meddig szeretnék aludni.

https://support.apple.com/hu-hu/HT211685

Érdekes megközelítése a témának, és nem is tépném itt a számat, ha más, kevésbé neves gyártók kapásból nem lennének képesek alvás felismerésére mindenféle előzetes tervezés nélkül. Tudom, adjam el, és húzzak el délre...

Szövegértés 2.0: Ha nincs beállítva semmilyen időszak, akkor nem foglalkozik az alvásoddal. Ha be van állítva az Alvás fókuszban BÁRMILYEN időszak, akkor az azon kívül eső alvást is érzékeli. Esetleg rajzoljak folyamatábrát, vagy elég lesz egy igazságtáblázat?

"Szerintem is vicc, mert amikor én ezt próbáltam, még semmi ilyesmi beállítás nem volt az Alvás fókuszban. Eleve a képernyő képe is másmilyen volt. Mondjuk, jött azóta néhány új iOS verzió."

Ez a beállítás kezdetektől (iOS15) benne van az alvás fókuszban (és így is nézett ki), ugyanis eleve ez az alap funkciója, erre találták ki: hogy különböző helyzetekre létrehozott fókusz módokban be tudd állítani, hogy ki(vagy melyik app) zavarhat és ki nem. 

"Tehát az Apple Watch nem fogja magától felismerni, hogy mikor alszom"

Bár watch-om nincs, szerintem ez sem igaz: az alvást biztosan tudja detektálni. Viszont magának az alvás fókusz módnak meg időzítésnek ehhez nincs köze. Az alvás időzítés arra van, hogy a napi rutinodban beállíthasd, hogy mikor szoktál, mikor tervezel lefeküdni és kelni, és ebben az időben -ha akarod- a sleep fókusz mód magától bekapcsol és szűri a hívásokat/értesítéseket (a beállításaidnak megfelelően).
De fordítva biztos nem működik: ha random időben elalszol, mondjuk délelőtt 10-kor, akkor ezt az óra ugyan jelezni fogja az alsás adatoknál, de ő nem fogja bekapcsolni a sleep fókuszt azért, mert épp elaludtál. Szerintem ez logikus is. Ha elalszol pl munkaidőben, akkor miért kapcsolná be a sleep fókuszt?

 

Ez a beállítás kezdetektől (iOS15) benne van az alvás fókuszban (és így is nézett ki)

 

Ezt gondold végig. Fél perccel később a "Ne zavarjanak" fókuszban megtaláltam a kivételeket. Tehát nem a szellemi képességeim vagy a látásom hiányosságai miatt nem találtam meg ugyanezt az "Alvás" fókuszban, hanem mert nem volt ott.

De ott volt. A funkció megjelenése (iOS15, ~2 éve) óta használom a sleep focust, a kivételekkel együtt.
Nem a szellemi képességeid firtattam, lehet simán csak benézted. Feljebb írtad hogy még a képernyőképe is más volt: ez sem igaz, így nézett ki már 2 éve is, ezért gondolom hogy esetleg összekeverted valamivel.
 

Saját magam ellenpélda: Hívásátirányítás. Almán instant megvolt, droidon egész nap kerestem, nap végén odamentem droidos kollégához hogy help, fél óra múlva jött a megoldással hogy a telefon app 3 pöttyös menüjének a beállítás szekciójában van.

Egy beállítást miért nem lehet a beállításokba rakni? Még csak nem is külsős app hanem gyári, simán megfért volna a beállítások telefon rész alatt az összes többi beállítással. Nem, ez az egy oda van eldugva. 

Igen ám, de akkor letiltja a bejövő hívásokat, és nem enged kivételeket felvenni

Settings > Focus > Sleep > People > Allow calls from > {Everybody | Allowed People Only | Favourites | Contacts Only}, illetve beallithatod azt is, hogy ha ketszer hivnak, mindenkeppen csorogjon ki.

Anno az ilyen típusú kérdésre egy sima RTFM volt a válasz.

 

Ja, csak hol van az a mindent megmondó FM? Az Apple support oldalain ha szerencséd van, és jól guglizol, megtalálod a megoldást. Komplex problémára már nem biztos. Ott maradnak a fórumok.

Androidra ez még inkább igaz, annyi bennük a gyártófüggő megoldás.

A kis plusz ikon megvan felül? Csinálsz egy saját fókusz módot “Néma” néven -ha ehhez ragaszkodsz- és beállítod hogy senki sem hívhat, illetve egy app sem küldhet értesítéseket. (Vagy testre szabod pl a személyes módot ugyanígy.) 

nem te vagy az egyik legnagyobb apple fikamen itt hup-on? minek szivatod magad? add el a picsába

Amit az Apple kapcsán észrevettem (de lehet androiddal is így van) hogy eléggé tud számítani hogy vadonat új a telefon (értsd: első install) vagy x régebbi verzió óta upgradelsz és már vannak "előzmény beállításaid".

Van egy olyan általános érzésem hogy kezdenek feleslegesen kurva bonyolulttá válni ezek a dolgok. 

Gábriel Ákos

Mert már nem tudnak semmi újat kitalálni, hanem megpróbálják újra feltalálni a meleg vizet. A legtöbb UI és funkció ennek esik áldozatául. Mert minden új verzióban kell mutatni valamit, hogy mekkora innováció az előzőhöz képest.

Idióták...

És ez nem csak az Apple-re, vagy az Android-ra értendő. Ahogy mondtad, általános érzés. Bármihez nyúl az ember, ez az érzése támad.

Jártam már úgy régebbi iPhone-on, hogy az egyik frissítés kikaszált valamit, és csak a reset után jött elő. De az iOS kutyafüle a "szépemlékű" Windos Phone-hoz képest. Ott volt olyan, hogy a dobozból kicsomagolt két egyforma Nokia 620 közül az egyiken nem volt ott az egyik menüpont a beállításokban, a másikban meg ott volt. Mindkettő szolgáltatófüggetlen, zsír új teló volt. Frissítés, reset - semmi nem segített.