Nap képe: Amikor az emberek még nem iPhone-ért campeltek

Az új generációsoknak már fura lehet, de a '90-es évek közepén az emberek nem iPhone-ért, PlayStation-ért, MoonSwatch-ért, lépőkért hanem dobozos Windowsért campeltek ... 🤷‍♂️ Nem is csoda, amikor ilyen nagyszerű marketing team rúgta be a termékbejelentést ...

Persze, hogy "mindenki" akart egy példányt belőle!

Persze, már akkor is voltak flame-ek ... miért ne lettek volna? Hardcore DOS felhasználók és új hullámos Windows 95 juppik estek egymásnak minden elérhető kommunikációs csatornán ... amiből abban az időben még elég korlátozott számú volt elérhető ...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 11. 27., h – 11:06

Nem sok embert ismertem aki nem dos mode-ban használta. Win95 egy kínszenvedés volt. Még a win98se installer is fent volt a hdd-n, mert volt olyan nap, hogy többször újra kellett húzni.

anélkül se egér, se CD-ROM, se hangkártya nem volt, himem.sys nélkül meg a játék se indult el

Viszont ha elcseszted a config.sys-t, akkor meg az OS nem indult el :D

Szóval config.sys-piszkálgatás előtt azért érdemes volt egy bootolható floppy-t bekészíteni, just in case.

Áh, a régi szép idők...

Az I/O cím lehetett 220, 240, stb., IRQ-ból is többfélét lehetett választani, DMA-ból meg volt a 8-bites és 16-bites csatorna emlékeim szerint. Anno DOS alá írtam SB16 drivert, amivel kézzel pöcögtettem I/O-porton keresztül, hergeltem a DMA-t stb... aztán írtam GUS drivert is. Vagy csak elkezdtem, már nem emlékszem. Még valahol megvannak a források is. Imádtam azokat a régi szép időket, amikor még nem volt minden 14352 absztrakciós réteg alatt... még öröm volt assemblyben programozni...

muszaly volt csoda menuket gyartani, mert egyik jateknak kellet a dos4gw, masiknak nem. legyen cdrom vagy ne legyen. aztan persze himem.sys, meg emm386.exe, meg legyen smartdriver. stb. 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

... igen muszáj volt ... nem tettük volna, ha nem kellett volna ... //off én is szívesen írom LY-nal, mert magyarosodott a jelentése :)//

... de mekkora élmény is volt, amikor a sok szöszölés, jumperolás, konfigszerkesztés után végre +szólalt a Duke Nukem alatt a GUS, és a kimeneten ott figyelt a Videoton rádiós erősítő a 2 böszme nagy hangfallal ... :):):)

Az elitről mindig lemaradtam. Oric-1 volt Spectrum helyett, Atari XL volt C64 helyett, Atari ST Amiga helyett és a unix mutáció is ott dőlt dugába, amikor vagy 29(?) lemez volt az SCO Unix (vagy mi volt akkor), persze telepítésnél valamelyik lemez mindig olvasási hibás volt és nem tudtam a végére érni. Annyira akkor meg nem érdekelt, hogy végtelenszer próbálkozzam. Így maradtam középszer.

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

"Its easier to fool a man than it is to convince they have been fooled"

Olyan nagy baszkodás nem volt, ha valaki írt egy pengét azt már másoltuk is. :D Nekem volt több opcióm is bootolásnál kiválasztottam melyik config és autoexec töltsön be. De már annyira rég volt, hogy ha fejbevernének se tudnám megmondani hogy működött. Sőt abban sem vagyok biztos, hogy ezt nem álmondtam :D

plus4 sokkal advancebedd volt a c64-nel.

c64 kartya nelkul tenyleg nem tudott semmit, akkoriba mindenki szet moddolta a gepet, teleraktuk kapcoslokkal, plusz gombokkal amiken ki lettek vezteve irq, reset stb szignalok, plusz nem artott egy jobb bovitokartya se a gepbe amin futott out-of-band debugger, memoria mentes/szerkesztes stb

Ó, amikor a digger programból nigger lett. Valami pceditor(?) program volt a "segítség" hozzá. Meg kódlapokkal szaroztunk, mert akkor volt 2-3 szabvány az ékezetes betűkre. Aztán jött a hiew és vitt mindent, zseniális kis program volt a maga idejében. Meg softice, meg volkov commander.

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

"Its easier to fool a man than it is to convince they have been fooled"

Megértem, de én már akkor ukrán csicska voltam, ezért kötelező volt váltanom. A központból érkezett a "felkérés" rá.

(Valójában még floppy korszakban voltunk emlékeim szerint és a VC könnyebben rápakolható volt egy lemezre, mondjuk hiew mellé, mint az NC. Csupán praktikum oka volt, persze ettől még tetszett. A vinyós gépemen szerintem volt NC is, mert volt amiben az volt a jobb.)

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

"Its easier to fool a man than it is to convince they have been fooled"

Rákerestem, a ritlabs a the bat! miatt ismerős, azt használtam anno levelezésre, dn weboldalról nekem a necromancer verzió neve rémlik, hogy talán használtam, de ne kérdezd miért azt a verziót néztem meg.

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

"Its easier to fool a man than it is to convince they have been fooled"

A win95 már elegendő volt a starcraft futtatásához. Ma pedig még mindig fut win10/11-en és természetesen wine-on is.

Azt nem tudom, hogy pl. MS Network milyen szinten tehető visszafele kompatibilissé, de egy XP még vígan elbeszélget NetBEUI-n egy DOS vagy Win 3.11 rendszerrel. És egyelőre a mai Samba is még rábírható, bár ott mintha már felmerült volna a kódtisztítás.

Sokmindenért lehet szidni a MS-t, de hogy azon idők örökségével nem szakítottak, és a mai napig megvan a bináris és API kompatibilitás, szerintem nagy szó.

Technikailag ebből annyi igaz, hogy az NT vonal kapott komolyabb hardvertámogatást, és megkapta a DirectX-et is a játékosok kedvéért. Ez attól még továbbra is az NT vonal volt, ami Win2000, majd XP néven futott.

Hogy a WinCE hogy jön ide, azt nem tudom, mert az nem az x86 vonalra lett fejlesztve, hanem kéziszámítógépekre.

Dettó. Amíg osztálytársaim évente/félévente telepítették újra a 98/98SE-t addig nekem a ME éveken át hibátlanul tette a dolgát. Pedig még húzva is volt a proci alatta. 

Celeron 300@417mhz, voodoo 2, ram meg 32–>64–>256mb ahogy telt az idő. 

nekem csak a negativ tapasztalat jutott, abit be6-II alaplap, raid-vezerlo, ket vinyo striping-mode, este WinME feltelepit, majd reggel bekapcsolva, hidegen mar ossze volt fosodva az egesz.. :) Win98 vissza, azzal meg jo darabig elment..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Azon gondolkodom, hogy az ilyen “beszarok ha nem kapom meg azonnal” marketing videókban szereplő emberek hány százaléka beépített ember, aki rántja magával a tömeget az eufóriába.

Szerkesztve: 2023. 11. 27., h – 20:55

Ez a nyomulás már akkor is vérciki volt. Érdekes, de utána egészen az iPhone őrületig nem láttam ilyet.

Mellesleg aki munkára akarta használni a számítógépet, és feltétlen Windows kellett neki, annak egy évvel később már ott volt az NT4, ami a win95-98 vonalhoz képest egy tisztább, szárazabb érzés volt. Volt olyan Digital P2-esem a melóban, amin 6 (!!!hat!!) évig úgy ment az NT4, hogy egyszer sem kellett újratelepíteni. RAM-ot mondjuk kellett bővíteni, mert ahogy jöttek a service pack-ok, az induláskori 64 MB RAM-ot fel kellett hizlalni 256 MB-ig :-)

Nekem eleve a campeles maga -mint jelenseg, a furcsa.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Soha nem camp-eltem semmiért, nem is éreztem késztetést rá, ezért nem értem mi visz rá embereket, hogy ott aludjon a bolt előtt bármiért is. Kapzsiság, mohóság netán egyszerű ostobaság? Nem tudom eldönteni.

en se ertem. 2x vettem iphonet megjeleneskor rogton, egyik esetben (XS) besetaltam az Alle-ba a megjelenes napjan delben es megvettem, rajtam kivul senki se volt a boltban. masikat (13mini) meg megregrendeltem es kihozta a futar a megjeles napjan delelott. nem is ertem miert jo ha napokig sorban allsz aztan vagy jut vagy nem? talan a buli miatt...