Az Apple megerősítette, hogy az iPhone 15-nek túlmelegedési problémái vannak

Címkék

Az Apple megerősítette, amire az ügyfelek egy ideje panaszkodnak: az iPhone 15-nek túlmelegedési problémái vannak:

A Forbes-hoz érkezett válaszában az Apple kijelenti: "Meghatároztunk néhány olyan körülményt, amelyek miatt az iPhone a vártnál melegebben futhat. [...] Találtunk egy hibát az iOS 17-ben is, amely néhány felhasználót érint, és egy szoftverfrissítéssel orvosolni fogjuk.

Ezen kívül még általános megjegyzéseket tett az Apple, például egyes 3rd party appokra mutogatott.

Részletek itt.

Hozzászólások

Ha ugy oldjak meg ( mar pedig ugy fogjak), hogy szoftveresen visszaveszik a processzor teljesitmenyet, akkor az nem igazan a titan haz (ami inkabb csak keret, belul minden ugyanugy aluminium mint a korabbi modelleknel) problemaja.
De lehet csak rosszul fogtak a telefont. Volt mar ilyen korabban.

I don't run often, but when I do, I run as administrator.

Embert próbáló feladat jó védőtokot találni az iPhone 15 Pro-ra

Az okostelefon-felhasználókat sok használati és egyéb szempont megosztja, az egyik ilyen kardinális kérdés a védőtok használata. Az új iPhone-oknál azonban nincs könnyű dolga annak, aki jó védelmi mechanizmust szeretne vásárolni az egyébként a tesztek alapján a korábbiaknál sérülékenyebb telefonjának.

Lehet, hogy tok nélkül kevésbé melegedik túl?  🤔

trey @ gépház

vízhűtést kell csinálni néha 1000km-ként töltesz rá..

aquila non captat muscas

Hol van az alma tábor? Alusztok tán?!

En egeszen biztos vagyok benne, hogy ez iOS 17 es nem iPhone 15 problema.

Pontosabban abban vagyok biztos, hogy iOS 17.3-ra ennek a problemanak a letezeset is elfelejtjuk. :)

Ha az összes 15-ben előfordul, akkor a 14 pro max-ban is elő kell forduljon - mivel ugyanaz a csip van benne. Ha csak azokban a 15-ökben, amikben az új csip van, akkor akár hardveres is lehet a baj. Azt pedig szoftverből úgy fogják javítani, hogy visszaveszik a teljesítményt. 

Sajnálatos irányvesztésben van a apple, mondanám, ha nem csilingelne náluk a kassza. Tízmillió légy nem tévedhet!

Ennyit az erőltetett termék kiadásról évente. Iphone15 nekem érdektelen, ha pedig ios 17 hiba lenne majd lesz patch. (bár én nem tapasztaltam ilyen hibát. Ha ugyan még nincsen javítva mert már fent van a 17.0.2 szóval lehet már megoldva.)

-42-

Azért az érdekes, hogy ha hír jön arról, hogy az androidos hír jön, hogy  éppen hány száz millió készülék adatlopós/vírustemető akkor mélyen hallgatsz ;) 

(engem a google privacy leak-ek és a vírustemető jellege tart vissza attól, hogy napi használatban androidom legyen)

-42-

Na, kezdődik a mutogatás ... :D

(engem a google privacy leak-ek és a vírustemető jellege tart vissza attól, hogy napi használatban androidom legyen)

Engem nem, mert lehet, hogy nem telepítem tele mindenféle fossal a telefonom. A legújabb Apple 0day-ekről hallottál, amiket arra használtak ki, hogy Pegasus-t telepítsenek a készülékekre? Mire ez a fene nagy bizodalom ezek után az iOS-ben? Működnek az Apple reklámok a biztonságról?

trey @ gépház

Természetesen. Valóban összevethető, hogy egy-egy, minimális market share-rel rendelkező fisz-fasz Android gyártó készülékén ilyen-olyan probléma van azzal (mivel ahány gyártó, annyiféle vas, OS verzió lehet), hogy az összes Apple készülék ugyanúgy érintett.

trey @ gépház

Azért a samu is eléggé bele tud nyúlni a tutiba :)

És amikor egy jpg wallpaperrel el lehetett fektetni majdnem minden droidot az sem volt gyenge :D (gyártó független :D ) Úgyhogy ha mar mutogatás mindegyikre lehet és joggal. és ha egyikre mutogatunk akkor eléggé hiteltelen ha a másikra meg nem :) Ez elvileg nem egy it-s hitgyüli közösség ahol vallási kérdés kéne csinálni abból, hogy melyik gyártó a balfaxabb ;) 

-42-

Ebből te csinálsz szektás kérdést.

Mit jelent az, hogy mutogatunk? Ha a HUP-on nem jelenik meg, akkor nem történik meg? Akkor az egyik legnagyobb tech influencer nem rakja ki? A Google nem lesz tele vele?

Hogy érted, hogy mutogatunk? Eljutunk oda, hogy az egész azért van, mert a HUP-on megjelent? :D

Az világon a #2431423423135 rank besorolású, magyar nyelvű blogon? :D

trey @ gépház

Én szeretek az Apple-hibákról olvasni, így hamar értesülök arról, hogy valami gond van, aztán megnézem, hogy engem érint-e (idén biztos nem veszek új telefont, tehát ez épp nem), többnyire megállapítom, hogy nem, néha pedig nyomok egy frissítést, és kész. A flame része meg vagy érdekel, vagy nem, de az csak ráadás.

De jó! Úgyis jönnek a hidegek. Legalább nem kell külön zsebmelegítőt venni, hanem azt is megoldja a telefon. :D

Kettő az egyben kütyü. :D

Eljött az igazán fájó döntések ideje: BMW vagy iPhone?

 

Az új iPhone-ok piacra dobását ahogy az lenni szokott idén is számos anomáliáról szóló beszámoló kísérte, mind közül talán az egyik legbizarrabb az a hiba, melyet egyes BMW-tulajok tapasztalhattak meg az elmúlt hetekben.

A BMW-k és az iPhone-ok a maguk módján egyaránt egyfajta státuszszimbólumnak tekinthetők, arra viszont alighanem kevesen számítottak, hogy az autó és az okostelefon nem minden helyzetben jön ki jól egymással.

Azok az iPhone 15 Pro és Pro Max tulajdonosok legalábbis biztosan nem, akik a Macrumors posztja szerint a különböző internetes fórumokon arról számolnak be, hogy a vadonatúj telefonjuk NFC-áramköre jobb létre szenderült, miután/miközben a készüléket a BMW-jükbe gyárilag szerelt vezeték nélküli töltővel töltötték.

trey @ gépház

LOL

Ha egy autóba gyárilag beépítik a CarPlay-t, az azt jelenti számomra, hogy az autó támogatja az iPhone-t. Vagyis az Apple áldását (licencét) adta rá. Ez úgy szokott történni jobb helyeken, hogy egy valag tesztet futtatnak, hogy abban az eszköz biztosan működik. Ebbe beleértendő a töltés is. Pontosan az ilyen blamák elkerülése érdekében.

Így.

más autókban nem megy tönkre az i15 csak a német prémium minőségű bmw-ben?

Ez egy kérdés?

trey @ gépház

a carplaynek semmi köze nincs az autó gyártó által beépített vezetékmentes töltőhöz. megteheted, hogy úgy konfigurálod az autót hogy az egyik benne van, de a másik nincs. ha tud akkor carplayt és android autót is akkor olyankor a google is meg az apple is áldását adta? akkor a google is hibás lehet a német prémium minőségű bmw-ben elromló iphoneok esetében!

ha csak a bmw-ben megy tönkre valami, de 100 másik autóban nem megy tönkre akkor a valami a hibás?

a carplaynek semmi köze nincs az autó gyártó által beépített vezetékmentes töltőhöz.

Ez a te véleményed. Ha egy vállalat gyárilag szállítja a saját rendszerét egy autón, akkor kutya kötelessége meggyőződni arról, hogy az autó nem fogja agyonbaszni a következő telefonját.

ha csak a bmw-ben megy tönkre valami, de 100 másik autóban nem megy tönkre akkor a valami a hibás?

Ez egy kérdés?

Ha az előző iPhone-okat nem baszta agyon, akkor lehet, hogy a 15-be szereltek gyengébb NFC-t? Elfelejtették megfelelően árnyékolni?

trey @ gépház

a carplay rendszernek nem függvénye hogy legyen a kocsiban vezetéknélküli töltő egység. kurvára nem kötelessége az applenek megvizsgálnia ezt. legközelebb miért lesz hibás az apple? betört a bmw kijelzőjének az üvege miközben nyomkodtad a carplay felületett és megvágta az ujjacskád?

újra megkérdezem, mi köze a carplaynek a vezetéknélküli töltőhöz? nem használja egyáltalán. ha nincs az sem baj, hiszen van olyan bmw amiben nincs wireless töltő, de van carplay. 

azon a kijelzőn látod a carplay felületét, ha ez nincs akkor nincs carplay support se ellentétben a wireless töltővel. szóval az applenek a logikád szerint ezen a téren is minőségellenőrzést kell végezzen minden autón amire licenszelték a szoftverüket.

Ne kapd fel a vizet, ha nem érted, hogy mi az a rendes terméktámogatás. Az nem rendes terméktámogatás, hogy

Kedves ügyfelünk, a telefonunkat támogatja a a BMW 3-as sorozat, de az istennek ne tegye az autó wireless töltőjére (még ha a CarPlay közben le is merült), mert az agyonbassza az NFC-t!

trey @ gépház

The culprit this time is the wireless Qi charging tray in the recent model BMWs – the pads will force the iPhones into data recovery mode (white screen), reboots, and once the boot is complete, the NFC chip in the phone will no longer function for payments.

Nekem ez eléggé Apple hanyagságnak tűnik ... :D

Mégiscsak tesztelni kéne azt a wireless töltőt ... Még ha "nincs is közük hozzá" ... :D

trey @ gépház

neked nem gyanús, hogy egy autó márkánál meghal egy telefon egy bizonyos funkciója míg a többi autó márkánál nem hal meg ugyanez a telefon? 

egyszerűsítem:

1 autó gyártónál elromlik valami

vs.

többszáz másik autógyártónál nem romlik el az a valami. 

vajon kinél lehet a hiba?

az angollal gondjaid vannak vagy mi a halal?

The culprit this time is the wireless Qi charging tray in the recent model BMWs 

The culprit this time is the wireless Qi charging tray in the recent model BMWs 

The culprit this time is the wireless Qi charging tray in the recent model BMWs 

The culprit this time is the wireless Qi charging tray in the recent model BMWs 

The culprit this time is the wireless Qi charging tray in the recent model BMWs 

melyik részét nem sikerül megértened a mondani valómnak? 

semmilyen kapcsolat nincs a carplay (külső kijelzőre tükrözése a telefonod oprendszerének) és az autó qi szabványt használó töltője között. ha az applenek elvárása lenne a wireless charger akkor lenne felelőssége is az ügyben. 

most az van, hogy fogalmad sincs hogy működik de megszakérted.

Kicsit jobban utánanézve most már értem. A BMW és az Apple koprodukcióban tolják a "car-key on your phone" történetet. Amihez értelemszerűen az NFC chip is kell.
Ha a gyári Qi töltő (amiben a kulcskérdezgető NFC okosság is van!) elbassza az iPhone-ban az NFC-t (és ezzel a BMW számára a kulcsot is) akkor bizony mindkét cég szart épített.

Gábriel Ákos

Android Auto és Carplay esetén sincs semmi köze a Googlnek vagy az Applenek ahhoz, hogy melyik autógyártó milyen telefontartót épít be adott modellbe, és hogy abban van e éppen wireless töltés vagy sem. Felőlük a zsebedben és a táskádban is tarthatod a telefont, ők csak a headunittal foglalkoznak, illetve ahhoz adnak partneri támogatást, hw, protokoll és api specifikációk formájában.

Nem kell tesztelni, semmi köze hozzá:

https://hup.hu/comment/2972776#comment-2972776

Komolyan mondod, hogy az Apple-nél úgy megy a fejlesztés, hogy "jó volt a 14-gyel is, biztos jó lesz a 15-tel is?". Egy olyan cég autójában, amiben annyira egymás faszán lógnak, hogy öles betűkkel hirdetik az együttműködést?

Eleve, a weboldalukon a videó úgy indul, hogy az iPhone a wireless töltőben van:

https://www.bmw.hu/hu/topics/offers-and-services/bmw-connected-drive/ap…

:D :D :D

trey @ gépház

Szerintem itt többeknek az nem volt világos hogy ez nem a szokásos "licensed carplay" és "whatever qi charger" szintű együttműködés.
El nem tudom képzelni hogy a BMW nem kapott a 15Pro-ból promo példányt és nem tesztelték.
Mondjuk a BMW applikáció product managerét én már rég kirúgtam volna, egy szar.

Nem tudom mi lehet a baj de nem lennék azok helyében akik ehhez most közel vannak.

Gábriel Ákos

Te is tudod, hogy ilyenkor nem a fő gyártó tesztel, hanem a beszállító. Ez esetben az Apple, amelyik egy beszállítója a BMW-nek. Nem fordítva ülünk a lovon, nem a BMW-nek érdeke, hogy menjen az Apple szara jól az autójában. Az infotainment rendszerek beszállítói versengenek azért, hogy bekerülhessenek egy-egy autógyártó termékébe.

Bebaszna, ha nekem is az alvállalkozó mondaná meg, hogy merre van az előre :D

trey @ gépház

nem a BMW-nek érdeke, hogy menjen az Apple szara jól az autójában. 

LOL. de. kurvára érdeke a BMW-nek is hogy menjen az apple szara, mert különben nem veszik meg a BMW szarát ha egy ilyen alap funkció se működik :D

újra hozzáteszem itt nem a carplay nem működik, hanem a carplay rendszertől teljesen független wireless charger basz el valamit a telefonon.

MUHAHAHAW

hanem a carplay rendszertől teljesen független wireless charger basz el valamit a telefonon

Igen, amit egy rendesen összerakott és kitesztelt telefonon nem csinál :D

Az meg az értelmi képességeid demózza, hogy nem érted, hogy a CarPlay hogy jött a beszélgetésbe.

trey @ gépház

Ez egy kérdés? Honnan veszed?

A wireless töltő egy szabványt implementál.

https://www.wirelesspowerconsortium.com/qi/

Vagy megfelel a szabványnak vagy nem. Az Apple kutya kötelessége biztosítani, hogy ha megfelel a szabványnak a töltő, akkor a szara ne kapcsolgasson semmilyen random üzemmódokba és ne kerüljön az NFC üzemképtelen állapotba. End of story.

trey @ gépház

Elmondtam. Ha a töltő a szabványnak megfelel, akkor semmit nem baszott el a BMW.

Az iPhone 14-et "elbassza"? Nincs hír. Mi változott? Jaaa, az Apple új NFC chipet és telefont kezdett szerelni.

Ugye nem a BMW-kben cseréltek az éjszaka folyamán tömegével wireless töltőket? Nem. Hanem mi történt?

The NFC chip powers features like Apple Pay and digital car keys, so affected users are unable to use these features. Some customers say Apple replaced their iPhone after confirming the NFC chip failed, but the replacement iPhone is then vulnerable to the same issue.It’s unclear what the specific cause of the issue is, how many customers are affected, and which BMW models are affected. It is possible that the heat generated from the BMW wireless charger is causing the NFC chip to overheat and fail.

Ki a faszom hibája, ha esetleg nem bírja a hőt az Apple új szara? Az enyém? :D :D :D

A végén kiderül, hogy a két egymástól függetlennek látszó sztori összefut:

Az Apple megerősítette, hogy az iPhone 15-nek túlmelegedési problémái vannak

:D :D :D

trey @ gépház

Eleve a CarPlay miatt geci forró lehet a telefon. Erre rábasz még, hogy kábel helyett wireless kötik össze az autóval (5G WiFi/Bluetooth fasz tudja mi folyamat megy nagy adatforgalommal), plusz belebasszák egy wireless töltőbe.

Ebből aztán sok jó nem sülhet ki. Már évekkel ezelőtt mondtam, amikor ment a flame, hogy én miért kábellel kötöm össze, ha van az autóban wireless töltő 🤷‍♂️

trey @ gépház

egy iphone 15 kaliberű telefonnak egyáltalán nem terhelés a carplay. 14-em van, annak se tétel, wireless se.

Ha úgy van hogy:

- eleve van 70 fok a kocsiban
- nekiállsz wireless carplayezni
- és még mondjuk 20%-ról töltöd a telefont qi-val

Na akkor mondhatja azt a telefon hogy köszi nem, amíg az akku nem lesz elég langyos addig nem töltöm. Ha közben lepukkan nullára akkor i.j.
 

Gábriel Ákos

"the heat generated from the BMW wireless charger" a vicc az hogy a qi charger nem generál jelentős hőt.
A töltő chip a telefonban és a töltődő akku ami hőt generál.
Ha a telefon megunja és leáll a töltéssel akkor megszűnik minden hőtermelés. 
 

Gábriel Ákos

Mivel dolgoztam autóiparban ezért pontosan tudom hogy nem így van. Az autó minden gyári funkciójáért a gyártó a felelős, így az telefonos bejutásért és az indításért is, különösen akkor ha ez egy  felhasználói kézikönyvben megjelenő feature. Tehát a BMW biztosan tesztel, jegyzőkönyvez és engedélyeztet. Ezt az engedélyt az akkori telefonokkal tesztelve kapta meg a modell (tavaly mondjuk).

Pontosan azért is mondhatod meg mint fővállalkozó hogy merre van az előre mert te vagy a felelős az eredményért. 

Abban egészen biztos vagyok hogy a BMW ki fog adni egy olyan frissítést az autóira amivel ki fogja küszöbölni a hibát, akár nála volt akár nem. 
Abban nem vagyok biztos hogy valaha is tudni fogjuk az igazságot hogy ki rontotta el és mit.
 

Gábriel Ákos

Te már felállítottad a diagnózist, azt látom. Úgy vagy Apple és BMW szakértő hogy egyikből sincs otthon. 

Te biztos vagy benne hogy a bmw nem tud a saját qi chargerén és/vagy nfc író/olvasóján úgy változtatni hogy az akármilyen hibás vagy nem hibás iphone-al elférjen egymás mellett?
Én nem vagyok ebben olyan biztos.

Gábriel Ákos

 Ezek a BMW-k ezekkel a töltőkkel eddig nem tettek tönkre egy telefont se. 

Ez szimplán nem igaz.

BMW wireless chargers have been known to overheat in the past, causing problems for iPhone users. In 2022, there were reports of iPhone 13 and iPhone 13 Pro models overheating and shutting down when charged with a BMW wireless charger. 

BMW fórumok: 

https://g05.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1593044

https://g20.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1764174

2-3 éves posztok.

Reddit:

https://www.reddit.com/r/BMWI4/comments/15fi8de/wireless_charging_tray_…

https://www.reddit.com/r/BMWX5/comments/yek9md/wireless_charging_making…

Apple fórum:

https://discussions.apple.com/thread/252727043

Ja, meg cseréld ki a Mini-t random más autómárkára, és ugyanez az eredmény jön ki :D

https://www.cadillacforums.com/threads/iphone-overheating-in-charger-sl…

Külön vicc, amikor a Tesla-t emlegetik :D

This is also BAU in other cars, like the Tesla Model Y. And it has been a common theme here. I suspect it is an issue with the bulging cameras that separate the phone from the charging coils.

Tudod ez mit jelent :D

trey @ gépház

"Légből kapott állítás", ami hihetően hangzik és meg is magyarázná a dolgokat. Abban az esetben, ha az iPhone übergagyi kamera bumpja annyira eltartja a töltőtől a telefont, az azt jelenti, hogy nem a töltő és a BMW szar, hanem az iPhone tervezési hibás.

trey @ gépház

LOL

Megnézted a videót, ami úgy kezdődik a BMW CarPlay oldalon, hogy az Apple szara egy wireless töltőben van?

Nem, semmihez nincs köze bazmeg. Azt akarod bemesélni, hogy az normális lenne, hogy a vezető navigál a CarPlay-jel, majd a hosszú úton lemerül a telefon, mert "jaaaj, hát van wireless töltés, de azt ne használja, mert elfelejtettük letesztelni" :D :D :D

trey @ gépház

és szerinted mi van akkor amikor a kedves tulaj nem kéri a wireless chargert a kocsijába de wireless carplay van? mivan akkor ha egy 30 perces útra ki se kerül a zsebből a telefon de használja a wireless carplayt a sofőr. tehát van függőség? szükséges a carplayhez a wireless charger? (nem)

szükséges a carplayhez a wireless charger? (nem)

Ilyen állítás mondjuk nem is volt. Olyan állítás volt, hogy a CarPlay miatt a BMW faszán csüngő Apple-nek kutya kötelessége lett volna meggyőződnie arról, hogy a telefonjának minden komponense tökéletesen működik a BMW összes szolgáltatásával.

Nyugodtan maszatolj, hogy nem kellene. Nem hát :D

trey @ gépház

Ez egy ios 17 bug, minden telefon érintett amin ez fut, régebbiek is. Viszonylag nehezen idézhető elő, bizonyos alkalmazás kell hozzá, és több együtállás (részleteket erről nem találtam). Ha ez megvan, akkor az adott alkalmazás jobban pörgeti a procit mint kellene, ettől a telefon jobban melegszik/merül. A probléma app és ios oldalról is javítható, több érintett appot már frissített is a fejlesztője, ios patch meg folyamatban.

Hát, elolvasva a jelenségről megjelent írásokat nekem úgy tűnik, mintha nem jól működne a throttling, és ez azzal párosul még, hogy valószínű a hardver nagyobb hőleadásra képes, mint amit a hűtés meg tud oldani. Nem spéci, ritkán használt appok, hanem Intagram meg Uber is túlpörgeti, túlmelegíti az írások szerint. Vagy minden jól működik, csak nem a telefon burkolat hőmérsékletét mérik, és a belső mért hőmérséklet alapján rosszul tippelik meg a külsőt bizonyos esetekben, és nem vesz vissza a rendszer kellő időben, így melegebb lesz a vártnál a ház.

Nekem csak azért furák ezek a hibák, mert az értékesítés megkezdése után gyakorlatilag azonnal előkerülnek. Bennem azt az érzést keltve, mintha 0 perc tesztelés előzné meg a boltba kerülést. Ha bármennyit tesztelnék, akkor csak valamelyik tesztelő használta volna azokat az egyébként gyakori appokat, melyeknek használata során jelentkezett is a probléma. Vagy lehet, hogy tesztelik, de olyan slendrián módon, hogy nem jut vissz a fejlesztőkhöz a probléma, mert a tesztelő elblicceli (vagy a teszteltést, vagy a jelentést). Ez meg már minőségbiztosítási kérdés.