"Árat emelt a Tesla a magyar töltőin"

Ma reggeltől 13%-kal drágábban tölthetnek a Teslások a hazai Superchargereken, az eddigi 164 Ft helyett 189 forintba kerül 1 kWh energia. Az üresjárati díj változatlanul 400 Ft/perc.

A 189 forintos árral a Tesla hálózata hazánkban még mindig az olcsóbbak közé tartozik, különösen a rendelkezésre álló teljesítményt is figyelembe véve. A környező országokban azonban olcsóbban tölthetünk, így Ausztriában 34-41 cent (133-160 Ft), Szlovákiában 40-45 cent (156-175 Ft), Romániában 2,15 lej (169 Ft), Szerbiában ingyenes, Horvátországban 36-41 cent (140-160 Ft), Szlovéniában pedig 32-39 cent (125-152 Ft) a töltés kWh alapú díja.

[...]

Link: https://villanyautosok.hu/2023/09/26/arat-emelt-a-tesla-a-magyar-toltoi…

Hozzászólások

Hát, még így is csak 2/3-a a km költség egy igen kicsi fogyasztású dízel kocsihoz mérve (15 kWh/100 km vs 6 liter/100 km)... Egy átlag benzines kocsi városi fogyasztásához (8 liter/100 km) képest pedig ~2-es a szorzó...

Mondjuk kellett már ez az emelés, hogy itt is elsők lehessünk a környező országok között. Igaz, nem mindenki örül, hogy nálunk a legdrágább minden, de az első hely aztért csak első hely...

Nem az EV mellett kampányolva írom ezt a hsz-t, hanem próbálom saját részre objektíven nézni ezt a kérdést (sem nem vagyok beleszeretve, sem nem utálom az EV-t).

Nekem Citroen C5-öm van, V6 dízellel, és 7.8 az átlagom az utóbbi 80e km-en (~7 városon kívül, ~9 városban). Szóval igen, nagyon kedvező fogyasztásokkal lehet ezeket használni (a méretükhöz, teljesítményükhöz mérten kedvező).

De! 700 Ft lassan egy liter dízel, és pl. 520 ezerért cseréltettem a vezérlést egy éve. Szerencsére nem elromlós kocsi, nem kell szórni rá a pénzt, de a karbantartások nem filléresek (és ez igaz a kisebbekre is, akkor is, ha az összeg nem ekkora).

Akárhogy vesszük, a nem-villanymotoros autóknál rendszeresen voltak, vannak és lesznek kisebb-nagyobb kiadások az üzemanyagon felül (a féket meg gumit hagyjuk, az kell EV-re is, csak a hajtásról beszélek). Ha meg el is romlik, akkor azonnal le lehet nullázni a kedvező fogyasztáson megspórolt pénzt (sőt). Persze lehet fiatalból fiatalba vagy újba átülni rendszeresen, de az sem ingyen van, milliókat kell az eladottra rádobni cserekor.

Ellenben ahogy az eddig infókat elnézem, az EV-k esetében sem a motorok, sem az akkuk nem hullanak olyan volumenben, hogy azt minden ilyen autó tulajának bele kellene számolnia. Szóval majdnem töltés áron autóznak.

Hát, mondjuk tömegkocsi BMW 3-as 2.0 dízel, elől lévő vezérléssel, márka-specifikus szervizben, szakszerűen, megfelelő alkatrészekkel (de nem márkaszerviz) 850 ezer.

Ezeket a 100 ezerért vezérlést cserélünk árakat manapság csak a teljesen feketén dolgozó, legolcsóbb szart beépítő emberek tudják tartani, akit nem zavar, hogy a friss vezérlés cserés kocsin még 28 dolog rossz, és okádja az olajat mindenhonnan. Nyilván ha a többi hibát is megcsinálná, ha már szét van szedve a kocsi, nagyon nem 100 ezer lenne. De a tulajoknak sokszor csak annyi a lényeg, hogy be lehessen indítani, más elvárásuk nincs.

Szerintem ha még 28 dolog rossz, az a tulajt kéne, hogy zavarja, egy szerelő se fog anélkül javítgatni, hogy ne rendelnék meg tőle. És egyébként miért nem lehet olyan, hogy tényleg csak vezérlést kell cserélni (50 a készlet vízpumpával + 50 munkadíj)?

De még emlékszem legutóbb a Nagy Infláció előtt az enyémre 18.000 volt egy készlet, és abban benne volt a vízpumpa (és nyilván nem a legszarabb lehetett, mert most is az van benne). Mondjuk ez nem dízel, hanem szívóbenzines.

Idősebb kocsinál (10+ éves), komolyabb hozzányúlásnál majdnem mindig kiderül valami, ami napi gondot nem feltétlen okozott, de ha már szét van szedve, akkor érdemes megcsinálni, mert későb egy újabb szét-össze szerelést is fizetni kell. Pl. olajszivárgás innen-onnan, amihez a fél motort le kell bontani, hogy az egyébként olcsó tömítés cserélhető legyen. Vagy szivárog a vízhűtő sarka a 10 év alatt oda rakódott kosztól és falevéltől kirohadva, de nem tűnik fel, mert minimális a folyadék veszteség. Ugyan így a klímahűtő. Stb.

Természetesen vannak olcsóbban és vannak dágábban karban tartható autók. Meg vannak akik minden csavarral elszaladnak megcsináltatni a súlyosságtól függetlenül, mert szeretik, ha tökéletes a kocsi, meg van, aki a nem annyira fontos apróságokat gyűjti egy nagyobb szervizig, és egy szereléssel (egy autó szervizben hagyással) tudja le mindet. Akkor jó, ha mindenki úgy vesz autót, hogy a várható költésgekkel is tisztában van, és rá is tudja szánni a pénzt, amikor kell. Meg persze van, akinek A-ból B-be kell jutni, és nem érdekli mi, csak vigyel el legolcsóbban, meg van, aki fizet több-kevesebb extra pénzt ugyan ezért, csak valami egyéb szubjektív kívánalomnak is feleljen meg a jármű.

Egy nagyobb kocsi, pláne V6-os vagy nagyobb, pláne dízel motorral soha nem a spórolás záloga semmilyen szempontból. Én pl. tisztában voltam a várható költségekkel amikor megvettem (0 km-es korától használtam én is), és a művelet előtt részletes tájékoztatást kaptam, hogy mit kötelező és mit ajánlott cserélni egy ilyen szerviznél. Ennek, és a várható összegnek a tudatában kértem a munkát. A végén az eredeti 485e helyett lett 525e, mert a tervezetten felül még cserélni kellett egy elrepedőben lévő műanyag vízcső csonkot (amihez persze nagy meló hozzáférni ráadásul az összeszerelt motortérben). Nyilván kértem a cseréjét. Minden más cserélendő-javítandó ezek szerint pontosan lett felmérve előre.

Ráadásul ez még elvileg átnézett karbantartott autóval is utolérhet, ahogy engem az üzemanyagpumpa halálával megtalált. Egyetlen mákom volt, hogy egy közeli parkolónál adta fel végleg. Ha van is előírt km-enkénti csere, ezt nem sikerült a szervíznek megtalálnia, márkaszervíznek sem.

Az éves átnézéseken valóban mindíg jönnek apróságok, meg vannak csináltatva, vagy akár felhívom a figyelmet, és akkor úgy. Aztán van ilyen "ha már megbontjuk" tipusú is, azokra nem szoktam sajnálni a pénzt.

Ugyan az gondolom, ami az Audi, Merci, BMW 6 hengeres motorokon ennél még drágább is általában.

Korántsem csak egy vezérlés szett kell ilyenkor, hanem segédberendezés szíj görgőkkel, vízkör cserélendő elemei, olajpumpa, meg mit tudom én még mit cserélnek a 200 ezres nagyszervizkor ezen a modellen.

Úgy mondanám, aki nyugodtan akarja hosszabb távon tovább használni a a kocsiját, az nem csak egy szíjat meg 1-2 görgőt cseréltet, hanem mindent, ami ennyi km alatt elfáradhat.

Egyébként nincs 50 ezerért V6 HDi-re vezérlés szett, még autószerelős "féláron" sem. Meg az utángyárott alkatrészek minőségi (potosabban annak hiánya) talasztalatok alapján már nagyon sok alkatrészből csak gyárit használnak, ami megint csak nem az ársáv alja szokott lenni. Persze mondhatjátok, hogy biztos lehúzós helyre vittem, de ez a szerviz kifejezetten erre a modellre specializálódott (nem márkaszerviz), tudják mit kell cserélni és hová milyen gyártmányt érdemes betenni.

A gyártó az "élettartam" alatt sohasem azt érti, hogy amíg el nem porlad az utolsó csavarig. A gyártói élettartam az, amire az adott jármű minden elemét tervezték. Mondjuk 150-200e km. Tehát amikor a gyári leírásban bármire az van írva, hogy "élettartam feltöltésú", "élettartam garancia", stb., akkor ezt a 150-200e km-t értik élettartam alatt.

A legtöbb használtautó-vásárló meg vesz egy kocsit, ami ebből már bőven kifutott (itthon nagyjából függetlenül attól, mit mutat a km számláló), és csodálkozik az elromló dolgokon, hiszen élettartamig jónak kellene lenni. Jó is volt a gyártói tervezett élettartamig...

Hát, a hibrid 5 literje addig igaz, amíg töltögeted villannyal rendszeresen. Munkatársam hibridge nullát fogyaszt városban, mert töltögeti, de ha elmennek a Balatonhoz, akkor 10 litert, mert villany segítség nélkül a benzinmotornak ennyi kell... Ha már az autópályás villanyfogyasztások itt előkerültek.

Már tegnap is már 189Ft-ért töltöttek Fóton. Nekem meg még mindíg ingyenes... :D

Tegyuk hozza, hogy nyugat-EU -ban 35-40 cent egy kWh aram ara lakossagnak. Ott tehat a 40-45 cent a tesla-kuton teljesen oke ar, alig tobb, mint amennyiert otthon tudna tolteni.

MO-n jol bekavar a rezsicsokkentes, illetve hogy annak koltseget a ceges tarifara dobjak ra, igy aztan egyszeri pista csak nez, miert kerul 5x annyiba teslaeknal tolteni, mint otthon... :(

Molnál 249-309 forint között a töltőtől (AC, DC, ultraDC) regisztrációtól, miegyébtől függően..

Legrosszabb esetben egy teljesen lenullázott, 100kwh-os aksis teslát 30.000-ért tolsz tele.

Majd ha megyek legközelebb lemérem pontosan.

Egy Győr-Balatonlelle-Győr múltkor 4,5 volt, de ebben volt 130 autópálya is. Horvát autópálya végig 110-es. Normál profilban. Efficiency-t be se kapcsoltam még. Egyébként, meg nagy kérdés, hogy mennyit hagyom coasting-elni (villanymotorral vitorlázni). Tudok menni úgy, hogy sokat, meg úgy is, hogy semmit se. 🤷‍♂️

trey @ gépház

4-4,5 az szép, pályával együtt már szinte hihetetlen. Tudom hybrid, de akkor is.

Nekem ~8l volt Horvátország oda-vissza (50% pálya), de hogy finoman fogalmazzak nálam semmi sem volt fogyasztás szempontból optimális: kocsi+család+csomagok kb 1700Kg menetkészen, a légellenállás kb mint öreganyám kredencének, 1.5 benzin, 4 évszakos gumi. Meg a 110-es táblák sem rémlenek :) 

A különbség annyi, hogy Te _mindig_ a kúton töltesz, _mindig_ ennyiért - a Teslás meg lehet, hogy egyszer 30e-ért nyomja tele, mert éppen csak az a lehetőség kerül az útjába, de közben másik 5 alkalommal meg ~4000-ért (vagy jobb esetben ingyen) otthon.

Aztán átlagold ki!

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

LOL

Tudod, ez olyan mint a F1. Van egy váltópont, amikor már érdemes a használt gumit lecserélni egy újra, mert az új gumi többet hoz körönként, mint a boxkiálláson elbukott idő. Ez csak stratégiai tervezés. Ilyenkor nem az számít, hogy más mit csinál, hanem az, hogy neked mi a legmegfelelőbb a saját helyzetedre.

trey @ gépház

Es ha mondjuk amennyi idot ilyen forumokkal elszoszolsz, mar lehetne hasznalhato forummotor a hup-on,

Nem látom a kettő közti összefüggést. Az egyik szórakozás, a másik munka. Előbbit a magam szórakoztatására végzem, a másik meg nem az én feladatom. Egyébként sem értek hozzá, hisz' elmondtátok százszor. Azzal foglalkozom így, amihez szerintetek értek.

trey @ gépház

Az úgy kezdődött, hogy visszaütöttem. De, ezt a szálat el is varrhatjuk, mert engem nem érdekel. Mindössze felvázoltam az ok-okozat összefüggést.

BTW: nekem ez a helyzet megfelel, nem én sivítozok, hanem ti. Változzatok, lehet, hogy akkor a helyzet is változik.

trey @ gépház

A második kétharmad után sem esett le nekik. Aztán lett még kettő. Időtálló, következetes konklúziójuk: a megbukott Orbán a hibás! A HUP-on meg te, aki nem csak ostoba vagy, hanem erkölcstelen is. Ők csak azért járnak ide, mert makulátlan köreikben nem találkoznak hozzád hasonló sötét fenoménnel. A te hibád, hogy a látványos – prémium – nyomoroddal idecsábítod őket! Régen a Fideszre szavaztak, és szakmai tartalomért jöttek ide, de mostanra komoly emberek lettek, akiknek az óradíja vetekszik egy általános iskolai tanár havi nettójával, a szabadidejük értéke pedig felbecsülhetetlen. Stb. :)

:)

Titeket valami autóbérléssel foglalkozó lobbi fizet? Mennyi autót bérelsz te évente? Kíváncsi vagyok. Én néhányat. Az összes nyűgjével ... Nem, nem lenne megoldás. És mivel lövésed nincs, hogy nekem ez milyen konstrukcióban, feltételekkel stb. van, csak lózungokat pufogtatsz, vagyis vaktában lövöldözöl 🤷‍♂️

trey @ gépház

A te felhasználási szokásaid mellett talán ha mindenhová taxival mennél autó helyett, akkor is jobban járnál.

Vagy biciklivel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az én használati szokásom az, hogy "most beleülök az autómban és elindulok". A saját kényelmembe, a magam tempójában, a tisztaságba. Nem az, hogy

- "Halló .... halló, .... 444 tax ... halló ... a süket mindenedet ... akkor jönnek? Megyünk!"

- <fél óra múlva>

- "Halló, akkor jönnek?"

- "Hova?"

> bicikivel

Óriási tippjeid vannak. A kutyát, cuccot meg a hátamra, mint valami vándorcigány. A kutyán állatorvoshoz, kozmetikushoz taxival? Meghallja, hogy kutya, prüszköl.

Bírom amikor kő alatt élő emberek okoskodnak. Te miért nem jársz vonattal?

trey @ gépház

Hol tetszik élni boomer bácsi? Hívok egy Bolt-ot, ami percre pontosan érkezik, tiszta és még választhatok is, hogy sima kisautó, kombi, esetleg egy transporter jöjjön, továbbá van állatbarát opció is.

 

This is the furure, old man!

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Te miért nem jársz vonattal?

Miért ne járnék vonattal?

Londonba beutazni kizárólag vonattal járok. Ha néha ritkán éjszaka kell hazajönni koncert vagy ilyesmi után, akkor néha vonat helyett éjszakai buszt használok. Amikor Brüsszelben dolgoztam, szinte minden héten vonattal mentem Londonból (talán 2 alkalommal mentem éjszakai alvós busszal), és amikor Skóciában dolgoztam, akkor is volt 2-3 alkalom, amikor vonattal mentem (a többi esetben repültem).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Persze, amikor elfogynak az érveid - haverod ugat nekem, hogy miért nem batyuzok cigány módjára vonaton, mikor visszakérdezek, hogy Angliában, a világ közepén ő miért tart két "autót" (jó, az egyik egy rom, egy 15 éves Mini), ahelyett, hogy vonatozna - neked izzadtságszagú. Nekem meg egy valid kérdés.

trey @ gépház

Aha, ahogy kiderül, hogy szopóágon vagy, már nem is érdekel.

Csak a szokásos. Te ne aggódj az én hidratációm miatt, bohócok kezelésében a konkurens kapacitásom 10+ :D

Ha én egy oldalon 10+ éve sikertelen troll lennék, mint te itt, már elgondolkodtam volna a profilváltáson :D Hallod, nem frusztráló, hogy ti koptok el, nem én? :D

trey @ gépház

miért nem batyuzok cigány módjára vonaton

 

Ez pont olyan mint amikor valamelyik politikus mond valamit, hogy "aki nem tud megélni a minimálbérből az annyit is ér" (vagy mi a tököm volt). Mintha csak és kizárólag cigányok utaznának MÁV-on. Szép.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Ezzel a kijelentéssel Lázár leírta magát. A 3. mondat végéig ("...építkezzen kockáról kockára") mindenki egyetérthet vele.

A biztosítékot a 4. mondattól kezdve veri ki minden józan, dolgozó embernél. 1000+1 oka lehet, hogy valakinek nincs semmije - egy rossz válástól kezdve egy betegségen át a családi tragédiáig, balesetig. Nagyon nem mindegy, hogy azért "nem vitte semmire", mert lusta, trehány, disznó vagy azért, mert a külső körülmények így alakították az életét. Van, aki könnyen talpra tud állni, boldogulni, alkalmazkodni az élet változásaihoz, másoknak ez nehezebben megy.

A legtöbb ember könnyen képes magas lóról beszélni, amíg pofán nem bassza az élet. A középosztálybeli emberek jelentős részét egy paraszthajszál választja el a lecsúszástól. Csak ezt sok középosztálybeli ember nem hiszi el.

Mellesleg az állam csöcsén lógó, posztkommunista, adófizetőktől rengeteg pénzt ellopó gazember (Lázár János) jobb, ha nem kezd el véleményt nyilvánítani, hogy "ki mennyit ér".

Krémes János  (Vásárhelyiek tudják miért hívták így anno) ékes példája a keresztény erkölcsnek amúgy is. Abba az általános iskolába jártam, ahol az akkor még Senki János felesége tanított.  Úgy emlékszem ő egy nagyon béna nő volt, mert rendszeresen "elesett".

 

Azóta persze Jani már kinőtte magát, a város körüli földeket szépen sorban felvásárolta, a környező mezőgazdasági területek többsége az övé. Mindezt persze a képviselői fizetésből.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Ezzel a kijelentéssel Lázár leírta magát.

Megbukott, mint Orbán a sorban negyedik kétharmaddal?

 

A 3. mondat végéig ("...építkezzen kockáról kockára") mindenki egyetérthet vele.

Szerintem a "mindenkinek" nincs szüksége az engedélyedre sem az egyetértéshez, sem az egyet nem értéshez.

 

A biztosítékot a 4. mondattól kezdve veri ki minden józan, dolgozó embernél.

Azoknál a térdelőknél veri ki, akik arcába beleverték, hogy a kontextusban való értelmezés az ellenség alattomos fegyvere.

Bár sok értelme nincs, hogy egy agyi degeneráció jeleit mutató ember számára rávilágítsak, de a "kockáról kockára" való építkezés azt jelenti, hogy az ember a saját lehetőségein belül tesz lépéseket előre.

 

1000+1 oka lehet, hogy valakinek nincs semmije - egy rossz válástól kezdve egy betegségen át a családi tragédiáig, balesetig. Nagyon nem mindegy, hogy azért "nem vitte semmire", mert lusta, trehány, disznó vagy azért, mert a külső körülmények így alakították az életét.

Jaja, a fajtád Lázár, Orbán és a többi győzelmeinek vétlen, szerencsétlen áldozata.

 

Van, aki könnyen talpra tud állni, boldogulni, alkalmazkodni az élet változásaihoz, másoknak ez nehezebben megy.

És? Annyit is ér. Nem? Egy elvált alkoholista pont annyit ér, mint egy elvált alkoholista. Egy elvált alkoholistából lett józan életű házastárs pont annyit ér, mint egy elvált alkoholistából lett józan életű házastárs. Nem?

 

A legtöbb ember könnyen képes magas lóról beszélni, amíg pofán nem bassza az élet.

Sorban négy kétharmad nem volt elég nagy arcul csapás nektek?

 

A középosztálybeli emberek jelentős részét egy paraszthajszál választja el a lecsúszástól.

Az a gyanúm, hogy az elméd paraszthajszála elszakadt.

 

Mellesleg az állam csöcsén lógó, posztkommunista, adófizetőktől rengeteg pénzt ellopó gazember (Lázár János) jobb, ha nem kezd el véleményt nyilvánítani, hogy "ki mennyit ér".

Ha jól tudom, az okozat sosem előzi meg az okot. Sajnos időben és nagyságban is lemaradtál arról, hogy engedélyt adj Lázárnak. De van remény! Hiszen ilyen esetekre fejlesztettétek ki az ún. eltörlést. Csak felfelé!

:)

Ezt minek írtad? Olyan súlytalan a mondanivalód, mint a neutrinó erős kölcsönhatásban játszott szerepe.

Valami érdemit is hozzá tudsz szólni vagy csak a reflux kínoz? :)

A trollkodásodból hiányzik:
- Soros
- Brüsszel, EU
- Ukrajna, háború
- marslakók
- földigiliszták

Tanulj trollkodni Trey-től. Ő legalább humorosan csinálja. :)

Az osztrák kancellár a gyermekek éhezéséről: Akiknek nincs elég pénzük, egyenek a McDonald'sban

[...]

Ha túl kevés pénzem van, akkor többet megyek dolgozni

– tette hozzá a videóban Nehammer.

Ezt javaslom én is mindenkinek.

trey @ gépház

Nehammer is ugyanolyan egybites idióta, mint Lázár. A mekdönci sose az egészséges, tápláló és változatos kajáiról volt ismert.

Nem biztos, hogy az egyén tud többet dolgozni. Sőt, az se biztos, hogy talál jobban fizető munkahelyet. Ilyenkor jönnek az okosok, hogy "el kell költözni". Csak az anyagi lehetőségeket elfelejtik hozzátenni.
A vidék elnéptelenedéséről nem is beszélve, amit ez a költözési hullám okoz.

Emberi részhez: a pénz és az anyagi javak nem minden. Nagyon nem. De hát ezt a pénzt és anyagi javakat hajszolók még nem tudják....

Csatlakozom, de trey-el is egyetértek objektíven. Ha nincs meg a megélhetés, az ellen aktívan teni kell, a sírás nem elég. De azt sem szabad lenézni, aki akar, de valami miatt nem tud előrébb lépni.

Nem minden szegény ember a lustasága és nemtörődömsége miatt szegény. Sőt, a legtöbb nem amiatt.

Meg nem minden gazdag ember a szorgalma és az esze miatt gazdag. Sőt, a legtöbb nem amiatt.

Meg egyébként a kijelentés sem egy olyan embertől hangzott el aki magán vagyonából nemzetközi téren is piacképes vállalatot hozott létre, tudományos eredmény lenne mögötte,  valami olyan terméket vagy szolgáltatást hozott volna létre ami az ország versenyképességét növeli - egy nyomorult politikus mondta aki soha nem tette próbára magát a magánszektorban.

Én a fajtád edukálásáért.

Mivel az önbecsapással és valóságtagadással halmozottan terhelt fajtád tévesen fideszesnek szokott engem kategorizálni, ezért kitérek a Fideszre is. A kormánypártok a 2022-es választásokon vállalták a felelősséget a négy (ill. tizenkét) évnyi kormányzásért.

:)

Ahhoz, hogy én tanuljak tőled, ahhoz még fejlődnöd kellene. Példát kellene mutatnod. Ez eddig még nem sikerült neked. :)

Tudod mit tudnék tőled tanulni? Személyeskedést, sértegetést, rosszindulatot. Köszönöm, ezekre nincs szükségem.

A "kistesó" kifejezés vagy égbekiáltó semmitmondást jelez a beszélő részéről, vagy közeli kapcsolatot (rokonságot?) feltételez közte és köztem. De jelentheti azt is, hogy cigány, és sajátos stílusban szeretne cigit kérni.

Ha fölnövvök, talán megtanulok.

:)

Hint: abban a pillanatban, ahogy leirod a "fajtad" szot, mar el is buktal mindenfele edukalast. Mert ilyen massziv 'ajokurvaanyad' szintu sertes mellett senki se fog semmifele mondadodra figyelni; teged es a velemenyed, akarmilyen eles meglatas, teljesen figyelmen kivul fognak hagyni. Mert igy nem beszelunk a masikkal.

A fajtád igencsak el van tévedve önmaga nagyszerűségében, ha egy diktátor uralta Magyarországon megengedheti magának a sértődés luxusát. Sértődés helyett forgathatnátok pl. a Magyar értelmező kéziszótár nevű kiadványt. De a sértődés is tök jó megoldás, ha a rakás szar állapotából nem előrelépni kívántok, hanem dagonyázni benne.

A fajtád nyugati szárnya teremtette azt a rendszert, amelyben Magyarország boldogulni próbál. Egyétek meg, amit főztetek, ill. amit a gazdáitok főztek. Én jobb híján elvagyok az orbáni kétharmadokkal, de mélységesen szomorúnak tartom, hogy a magyar értelmiség nem képes érdemi kihívókat kiállítani a jelenlegi választékkal szemben. Orbán nem tette magasra a lécet, az ellenfelei még kevésbé.

Ha a fajtád felfogná, hogy hogyan beszéltek az emberekkel, értenétek, hogy néhányan/sokan miért beszélnek veletek úgy, ahogy. Persze az is igaz, hogy sokakat nem csak a "stílusotok", hanem a mondókátok is felbasz/elkeserít.

A fajtád nem a forma miatt hagy figyelmen kívül véleményeket, gondolatokat, hanem azért, mert a kommunista és náci gondolkodók eredményeinek nyugati továbbfejlesztése nyomán építgetett rendszerben erre vagytok trenírozva, kitenyésztve.

:)

Akkor maskepp mondom. Az utszeli stilusod miatt olyan alacsony a mondandod jel/zaj viszonya, hogy epeszu embernek nem megy at.

Hogy ez neked miert jo, nem tudom. Pedig nem lenne nagy ugy javitani rajta: egyszeruen ezt a fel tucat offenziv szot torold ki a hozzaszolasodbol.

Tessek, egy pelda:

Maguk igencsak el van tévedve önmaga nagyszerűségében, ha egy diktátor uralta Magyarországon megengedheti magának a sértődés luxusát. Sértődés helyett forgathatnátok pl. a Magyar értelmező kéziszótár nevű kiadványt. De a sértődés is tök jó megoldás, ha a rakás szar állapotából nem előrelépni kívántok, hanem dagonyázni benne.

Maguk nyugati szárnya teremtette azt a rendszert, amelyben Magyarország boldogulni próbál. Egyétek meg, amit főztetek, ill. amit a gazdáitok főztek. Én jobb híján elvagyok az orbáni kétharmadokkal, de mélységesen szomorúnak tartom, hogy a magyar értelmiség nem képes érdemi kihívókat kiállítani a jelenlegi választékkal szemben. Orbán nem tette magasra a lécet, az ellenfelei még kevésbé.

Ha maguk felfognák, hogy hogyan beszéltek az emberekkel, értenétek, hogy néhányan/sokan miért beszélnek veletek úgy, ahogy. Persze az is igaz, hogy sokakat nem csak a maguk "stílusa", hanem a mondókátok is felbasz/elkeserít.

Maguk nem a forma miatt hagy figyelmen kívül véleményeket, gondolatokat, hanem azért, mert a kommunista és náci gondolkodók eredményeinek nyugati továbbfejlesztése nyomán építgetett rendszerben erre vagytok trenírozva, kitenyésztve.

 

Kovetkezo lepes, hogy ahelyett, hogy rogton mindenki lenacizol, aki nem ugy gondolkodik, mint te, megertened, hogy az emberek kulonbozoek, es csak azert, mert te szereted a kolat sult krumplival, o teat akar salataval, es kesz. Es a salatazabalo szerint hulye vagy, igen, de nem fog emiatt hosszasan bash-elni, nacinak szolitani es ecsetelni, hogy mekkora hatramaradott, szellemi zsakutca vagy a koladdal. Mert civilizalt ember ilyet nem tesz tarsaival.

Akkor maskepp mondom. Az utszeli stilusod miatt olyan alacsony a mondandod jel/zaj viszonya, hogy epeszu embernek nem megy at.

Tévedsz. Az épeszű embernek átmegy. A fajtád meg akkor is beleszarna, ha szebben írnám (ld. múlt).

 

Hogy ez neked miert jo, nem tudom.

Miért jó nekem, hogy nem keresem a fajtád kegyeit? Egyrészt miért keresném a hozzád hasonlókét..., másrészt az előző előtti mondatomban megválaszoltam.

 

Pedig nem lenne nagy ugy javitani rajta: egyszeruen ezt a fel tucat offenziv szot torold ki a hozzaszolasodbol.

Rendben, kitörlöm az általad megjelölt szavakat, és behelyettesítem a megfelelőkkel:

A fajtád igencsak el van tévedve önmaga nagyszerűségében, ha egy diktátor uralta Magyarországon megengedheti magának a sértődés luxusát. Sértődés helyett forgathatnátok pl. a Magyar értelmező kéziszótár nevű kiadványt. De a sértődés is tök jó megoldás, ha a rakás szar állapotából nem előrelépni kívántok, hanem dagonyázni benne.

A fajtád nyugati szárnya teremtette azt a rendszert, amelyben Magyarország boldogulni próbál. Egyétek meg, amit főztetek, ill. amit a gazdáitok főztek. Én jobb híján elvagyok az orbáni kétharmadokkal, de mélységesen szomorúnak tartom, hogy a magyar értelmiség nem képes érdemi kihívókat kiállítani a jelenlegi választékkal szemben. Orbán nem tette magasra a lécet, az ellenfelei még kevésbé.

Ha a fajtád felfogná, hogy hogyan beszéltek az emberekkel, értenétek, hogy néhányan/sokan miért beszélnek veletek úgy, ahogy. Persze az is igaz, hogy sokakat nem csak a "stílusotok", hanem a mondókátok is felbasz/elkeserít.

A fajtád nem a forma miatt hagy figyelmen kívül véleményeket, gondolatokat, hanem azért, mert a kommunista és náci gondolkodók eredményeinek nyugati továbbfejlesztése nyomán építgetett rendszerben erre vagytok trenírozva, kitenyésztve.

 

 

mindenki lenacizol

Érdekes a fajtád azon viselkedése, hogy amikor veletek történik valami (vagy a képzeletetek segítségével magatokra vesztek valamit, ami el sem hangzott), azt úgy állítjátok be, mintha mindenkivel-, de legalábbis a nagy többséggel történt volna.

 

ahelyett, hogy rogton mindenki lenacizol, aki nem ugy gondolkodik, mint te, megertened, hogy az emberek kulonbozoek, es csak azert, mert te szereted a kolat sult krumplival, o teat akar salataval, es kesz.

A fajtád a kirekesztés gyakorló szakértője*, szóval a "kovetkezo lepesre" való áttérés előtt érdemes lenne a saját portátokon elseperni a szemetet, és ellapátolni a hegyekben álló szart.

 

Es a salatazabalo szerint hulye vagy, igen, de nem fog emiatt hosszasan bash-elni, nacinak szolitani es ecsetelni, hogy mekkora hatramaradott, szellemi zsakutca vagy a koladdal. Mert civilizalt ember ilyet nem tesz tarsaival.

Magadnak hazudsz, vagy más becsapásán fáradozol?

 

* ld. pl. a hisztit, amit egy általad átértelmezett szó miatt csapsz

:)

neked izzadtságszagú.

Szerintem nem csak neki. Erőlködésnek tűnik.

Nekem meg egy valid kérdés.

Válaszolok szívesen. Miért tartok két autót? Mert nem olyan helyen lakom, ahol sétatávolságra van a munkahelyem, mint te. Ebből adódóan nem évi 10 kilométert autózunk, mint te. Tudom, hogy ezt még nem sikerült felfognod, de nem mindenki a te életedet éli, nem mindenki a te körülményeidben él.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Tehát, a kérdés az, hogy a világ egyik legfejlettebb gazdaságában élőként

  1. miért nem a hiper-szuper tömegközlekedést veszed igénybe,
  2. miért 15 éves, korszerűtlen ICE autót vettél, miközben folyamat villanyautókról hadoválsz,
  3. miért mindig csak velem vagy elfoglalva

trey @ gépház

miért nem a hiper-szuper tömegközlekedést veszed igénybe,

 Rendszeresen igénybe veszem.

miért 15 éves, korszerűtlen ICE autót vettél, miközben folyamat villanyautókról hadoválsz,

Azért ezt az autót vettem, mert arra a célra, amire kellett, ez megfelelt. Nem hiszem, hogy folyton villanyautókról hadoválnék, de még ha így is lenne, az se jelentene semmit. Azt, hogy mit veszek, mikor és miért, azt hagy én döntsem már el!

miért mindig csak velem vagy elfoglalva

Mondhatnám azt, hogy mert te vagy itt a bohóc, de a valóság az, hogy te szoktál belémkötni mindenféle hülyeséggel, mint pl. miért nem vonatozom, vagy miért pont azt az autót vettem, amit, és én csak válaszolok jellemzően, amíg meg nem unom, hogy csak folytatod a hülye kötözködést.

Biztos ismered a mondást: Aki kurvának áll, az ne sírjon, hogy meg akarják baszni! Ha nem akarod, hogy válaszoljanak neked, akkor ne kezdj trollkodásba! Ilyen egyszerű.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Azért milyen szépen kibukik belőletek a máz alatt tartott valós én. :D

Ne húzd fel magad, ha valaki rámutat a dumád és a cselekedeteid közti szöges ellentétre.

🤷‍♂️

Ha nem akarod, hogy válaszoljanak neked, akkor ne kezdj trollkodásba! Ilyen egyszerű.

Ó, nekem semmi bajom azzal, ha válaszol, az ilyen kirohanásokkal se. Valójában szórakoztatnak. a Kérdésem költői volt, pszichológiailag érdekelt a dolog. 

De, meg is válaszoltad. Ahogy sejtettem. Van ez a "beugatok a főnöknek, mert attól menőnek látszok" típus. Jól hozod :D

trey @ gépház

Volt jónéhány év az életemben, amikor nem tartottam autót, hanem tömegközlekedtem. Ha nagy ritkán vidéki esküvőre kellett menni, vagy az IKEA-ból hazahozni valami bútort, esetleg csak a Tescoból egy nagyobb bevásárlást, akkor béreltem egy autót vagy egy furgont.

Ne értetlenkedj.

Viccből beírtam valamit arra, hogy baromi keveset használod az autódat, és erre elkezded bizonygatni, hogy de az nem is lenne jó. És szerinted én értetlenkem. Gratulálok.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az sem igazán tudom elképzelni hogy nincs süksége rendelőre és azt sem hogy az utazásra forditott idő olcsóbb lenne mint a rendelő költsége. :)
10 perces állatorvosi vizitet ritkán uszom meg 20 - 30 ezer alatt (középtermetű kutya) és az orvos lényegéen teljesen be van táblázva.

Az sem igazán tudom elképzelni hogy nincs süksége rendelőre

Ha jol tudom, berel egyet, egy meglevo praxisban, de csak valami heti egy napot van ott talan. Ha nem felejtem el, januarban megkerdezem :)

az utazásra forditott idő olcsóbb lenne mint a rendelő költsége. :)

Allatorvos ismerosom ugyan nincs, de emberorvos igen. Az o sztorijai alapjan majdnem biztos, hogy utazni olcsobb, mint egy teljes rendelot fenntartani. Aztan ki tudja. 

Hát, én azért azt a gazdát megnézném, aki szeretné, hogy a saját konyhaasztalán ivartalanítsa a vándor-állatorvos a kutyáját-macskáját, mert olcsóbb utazni mint rendelőt fenntartani.

Persze jöhet, hogy minek ivartalanítani, elég az év egy kötelező oltás oszt jóvan az a kertbe', de aki így gondokodik az állattartásról, annak nem kellene állatot tartania.

Meg érdekelne, hogy egy mobil ultrahang vagy röntgen berendezést mennyi idő alatt tud beüzemelni, ha egy oltásnál többről van szó. Esetleg egy multi-vérvizsgálót (nagyobb multifunkciós nyomtató méret), ha szívféreg teszt kellene...

Baromság a csak házhoz járó állatorvos (nem haszonállat esetén, az már majdnem más szakma mára). Oltáson meg altatáson kívül más érdemit nem tud elvégezni.

Hát, én azért azt a gazdát megnézném, aki szeretné, hogy a saját konyhaasztalán ivartalanítsa a vándor-állatorvos a kutyáját-macskáját, mert olcsóbb utazni mint rendelőt fenntartani.

Szerintem erre van az a szolgaltatas, hogy bizonyos idopontokban rendeloben rendel.

Persze jöhet, hogy minek ivartalanítani, elég az év egy kötelező oltás oszt jóvan az a kertbe'

He?

Az ivartalanitas, ami egy mutet, azt megcsinaltak az allatkorhazban, a megfelelo korulmenyek kozott. Viszont ahhoz, hogy kotest csereljen egy seben, kinyomja a buzmirigyet, vert vegyen, infuziot adjon, stb., azt boven meg lehet csinaltatni rendelon kivul is, meghozza szakszeruen.

Sot, ha mar rontgen, akkor a "vandor allatorvos" be tudja szallitani szakszeruen a megfelelo ellatasi helyre az allatot, nem neked kell bepaszirozni a torott labu kutyat a kocsidba.

A hozzászólásodból összeállít nekem a nézőpontok eltérésének oka.

Van a nagyváros (itthon ez alatt kb. Budapest érthető), ahol van állatkórház, meg vannak állatorvosok kis rendelővel és anélkül.

Meg van a vidék, ahol az állatorvosnak van rendelője felszereléssel, és bizonyos napokon házhoz is megy kisebb dolgok miatt, más napokon meg rendelés van és ütemezett műtétek-beavatkozások. Itt nincs külön állatkórház, amibe a "komolyabb" dolgokkal lehet menni, itt van az állatorvos, az csinál mindent, saját helyén, saját eszközparkkal.

Csak hát vannak, akik nem a te felhasználási szokásaid mellett közlekednek.
Így a te szokásidból eredeztetett matek az ő esetükben már más eredményt hoz.

Én pl, ha most váltanék EV-re, évi - jelenáron - 2M-ót spórolnék (otthoni töltéssel számolva).
Az 5 év alatt 10M, ha közben nem emelkedik az üzemanyag ár. De mint tudjuk, fog.
Szóval ha most átülnék, akkor a havi részlet/lízing/bérleti díj majd annyi lenne, mint jelenleg a [havi] fenntartási/üzemeltetési költségem. És független lennék a főnököd szeszélyétől.

Egészen innen az én szokásaimról beszélgettünk, nem?

Én pl, ha most váltanék EV-re, évi - jelenáron - 2M-ót spórolnék (otthoni töltéssel számolva).

Ühüm, és azért hagyod ki ezt a nagyszerű ziccert, mert ... 

És független lennék a főnököd szeszélyétől.

Ez alatt nem tudom mit értesz, de szerintem rossz helyen kapirgálsz.

trey @ gépház

Egészen innen az én szokásaimról beszélgettünk, nem?

De, de az max azt jelenti, számodra optimális a választásod. Így mást az alapján megítélni több, mint botorság.

Ühüm, és azért hagyod ki ezt a nagyszerű ziccert, mert ... 

Éppen más beruházást hajtok végre, ennél jobb rátával.

Ez alatt nem tudom mit értesz, de szerintem rossz helyen kapirgálsz.

Vannak akik értik :D

De, de az max azt jelenti, számodra optimális a választásod.

Aztán, itt a pont. 

Éppen más beruházást hajtok végre, ennél jobb rátával.

LOL, ahol egy beruházást az éppen aktuális autó milyensége/megléte befolyásolja, ott valami komoly probléma van a költségvetéssel. 

Vannak akik értik :D

Ennek örülök, de nem szeretem a sunyi célzásokat. Miért nem beszélsz egyenesen?

trey @ gépház

Itt jön képbe a jellem.

 

Kétféle újgazdag van. Az egyik aki szerény és nem veszed észre rajta, hogy újgazdag. A másik a kérkedő, aki mindenki orra alá nyomja, hogy "látod, fuxos vagyok! Látod, LÁTOD?!". na ez a kategória Trey.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Telibe'szarom, majd írok a másik kettőről is, mert látom van közönség, akit etethetek vele :D

Nyugodtan odatehetjük a "Tisza cipőt vettem" kommentjeidhez, csak az a különbség, hogy ezek árából életed végéig lenne a lábadra Tisza cipő.

Azt értem, hogy bassza a csőrötök. Hogy ne érteném :D

trey @ gépház

Nyugodtan odatehetjük a "Tisza cipőt vettem" kommentjeidhez, csak az a különbség, hogy ezek árából életed végéig lenne a lábadra Tisza cipő.

Uh, jo is hogy mondod, akartam megint venni, mert szetesoben van az elozo, de multkor nem igazan volt keszleten semmi szimpatikus. Hazafele be is nezek, hatha most van valami erdekes.

Ez igy konkretan nem volt meg, de nem is gondolom, hogy egy iPhone mondjuk barmilyen szempontbol premium termek lenne. Az egy hasznalati targy, legfeljebb a magyar atlagfizuval tunhet premiumnak.

Ettol fuggetlenul, nekem a poszt pontosan azt az elmenyt adja at, amit a legkevesbe sem szeretek atelni: ezt a modoroskodo bizalmaskodast sosem tudom hova tenni, mindegy, hogy autokereskedo csinalja, vagy oraboltos. Nincs baj, ha valakinek van ra igenye, sot, ennyi penzert a feher kesztyus bohoc a minimum, de nekem attol meg kenyelmetlen.

Az üresjárati díj változatlanul 400 Ft/perc.

Nincs Teslám, telefonos applikáció képes arra hogy a töltés befejezése előtt mondjuk 10 perccel jelezzen?

Komoly gondjaid vannak a toronyban! De segítek szilóshaver.

A Tesla alkalmazás lehetővé teszi a tulajdonosoknak, hogy távolról figyeljék a járművüket, értesíti őket, ha a töltés már majdnem kész, illetve arról is, ha az már befejeződött. A töltés befejezését követően mindaddig percenkénti üresjárati díjat számítunk fel, amíg a jármű a Supercharger-töltőoszlophoz kapcsolódik. Amennyiben a jármű a töltés befejezésétől számított öt percen belül elhagyja a töltőoszlopot, eltekintünk a díjtól. Csak akkor számítunk fel üresjárati díjat, ha a Supercharger töltőállomás kapacitásának legalább a fele igénybe van véve. Ha az állomás teljes kapacitása igénybe van véve, az üresjárati díjak megduplázódnak. Szeretnénk tisztázni, hogy mindez pusztán az ügyfél-elégedettség növelését szolgálja, és reméljük, hogy soha nem fogunk pénzt keresni vele.

link

Az egész benzines vs. dízel vs. EV költségmegtakarítást, ideértve a "napelem megtérül-e annyi idő alatt amikor valamit cserélni kell" témaköréhez egy szösszenet. Nem kell minden csatát megnyerni, nem kell mindenen spórolni. Vannak dolgok, amik az élethez kellenek, a fizetések úgy vannak beállítva, hogy ezeket azért ki tudjuk fizetni. (Linuxosként mindenképp, varrónők sajnos busszal járnak). Egymás arcába tolni, hogy mekkora király vagy az ingyen árammal, kis fogyasztással, kényelmes autóval nem profi személyiségre vall. Az igazán profi, aki azt csinál, amit akar. Akkor érték célba, amikor bármid lehetne, de nem kell semmi materiál. A fórum tagjai így vannak, csak nem veszik észre.

@BCsabaEngine

Akkor a eddigi hsz-ekből lefordítva a mai termelésedből vagy mehetnél egy Tesla-val 160-nal autópályán 100 km feletti távot ingyen (fent írták, hogy 20+ kWh a fogyasztása ilyen tempó mellett), vagy kapnál az államtól (MVM-től) 113,35 Ft-ot (5 Ft/kWh-ért veszik most át, ha jól tudom), amiből vehetnél 1.7 dl 95-ös benzint (650 Ft/liter árral számolva).

Na persze ehhez a 2.5 milliós napelem mellé még kellene egy 17 milliós Tesla, de a szűk 2 dl benzint betölthetnéd egy 6 millió körüli legolcsóbb Suzukiba is.

Vagy van agyam és taktikai nyugalommal pluginnel közlekedek útjaim jelentős részén napfényből, a maradékban meg 6 literes vegyes átlaggal hibrid módban, jelenleg 1,7L/100km-t ír a vételkor nullázott számláló :)

A plugint 2020-ban vettem 3,4 misiért, évente kb 3x szoktam tankolni (lehet idén 5 alkalom is volt, csak 30l a tank) 12-13k km futásra, nincs hatótávparám, egy autóval mindent meg tudok oldani legyen az környéken rohangálás vagy épp horvátországi nyaralás.

Nyilván nem szalonból van és nem én fingok először a vezetőülésbe, cserébe a kompromisszummentes közlekedésem költsége kb kerekítési hiba az éves elszámolásban. Az meg hogy az autó nekem nagyon bejön vezetési élményre és a formája is tetszik az csak hab a tortán.

Ampera 2012. 8,5 kWh kivehető aksiból, nyáron klímával 70km, klíma nélkül 80 is kihozható ha úgy adja ki a forgalom. Télen 45-50km hatótáv fűtéssel. 

Ha elfogyott a delej akkor megy tovább sima hibridként, 6l/100km vegyes átlaggal. 

szerk: Amúgy az áram eladás/vétel történet: Én még éves szaldóban vagyok és leszek is még elég sokáig (8+ év), szóval igazából a plusz amit megtermelek elfűtődik télen klímával. Nagyon barátságos ez a szaldó dolog, én személy szerint már irreálisan nagy előnynek érzem, igyekszem is a lehető legkevésbé túltermelni, akkor dugom töltőre az autót ha épp sokat termelek, akkor megy a mosógép, akkor főzünk villanysütővel. Szóval már most úgy viselkedünk mintha nem lenne szaldó. Amikor meg lejár vagy épp úgy döntenek fent hogy elég volt, akkor majd bekerül egy aksi is a rendszerbe egy hibrid szigetüzembe ami amíg lehet megy szigetbe de ha minden is elfogy akkor jöhet a hálózatból a delej. Remélhetőleg minél később kell ezt majd meglépni, annál jobb lesz az ár/érték aránya a dolognak ahogy fejlődik a technika. 

Bejelentették a napelemek állami támogatását, egy nap alatt el is kapkodták Németországban. Idén 300 millió eurót (116,7 milliárd forintot) szántak az e-autó-töltőkhöz kapcsolódó magán napelemes rendszerek támogatására. 

link

Tehát napelem támogatás EV tulajdonosoknak...

No offense, csak vicces:

trey @ gépház

Ez az egész egy műfelháborodás Trey részéről. Megint.

Mikor ír Trey a benzin, gázolaj áremelkedéséről? Vagy esetleg az építőanyagok, vas- és acéltermékek áremelkedéséről? Ja, mert az nem "elég" kattintásvadász. Meg nem illik bele a "Trey világképbe". :)

Szerkesztve: 2023. 09. 29., p – 06:06

Valami traumás pszichológiai elakadásod válthatja ki azt, hogy nyomod ezeket "szar az EV"-s meg "szar a Tesla"-s témákat. 

Valami baj lehet a hup.hu storage-al, mert a hozzászólás ~90%-a eltűnt, csak az első mondat maradt meg. Pedig volt benne orvosi diagnosztika, empatikus képesség, fejlett önértékelés, töltés közbeni korlátozás, önfeláldozás, hogy másnak is jusson energia.

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Szerkesztve: 2023. 10. 05., cs – 18:07

-