"Mit tudok kezdeni egy totálkáros villanyfurgonnal?"

[...]

Most pedig tulajdonosai vagyunk egy gazdasági értelemben totálkáros eszköznek, amelyre laikus szemmel tekintve azt mondhatnánk, hogy egy ügyes kasznis, néhány új elemmel, fényszórókkal, és egy jó villanyautó szerelő talpra tudna állítani. Meg is kerestük a fenti kompetenciákkal bíró mestert, aki rövid fejszámolás után kijelentette az ítéletét. Nem gazdaságos a javítás, de ha az lenne, akkor sem merné vállalni, tekintve, hogy nem tudja így felmérni, hogy az első ránézésre sértetlen fődarabok, (akkupakk, motor, vezérlések, stb….,ha folytatnám a sort bizonyosan innen már csak hülyeségeket tudnék írni, ezért nem teszem) nem sérültek-e az ütközés pillanatában elektromosan.

És most értem el végre a kérdésem velejéhez. Mi érdemes tenni? Keressek egy jobb szakit? Az is lehet, hogy míg azt hiszem, hogy megtaláltam, a valóságban nem is jobb, csak bátrabb, és majd együtt égethetek el vele 10+ milliót, hogy továbbra se legyen üzemképes autó. Én magam nem akarok elektromos VW T1 álommegvalósításba fogni.

[...]

Link: https://totalcar.hu/tanacsok/villanypasztor/2023/09/23/mit-tudok-kezden…

Hozzászólások

De, hát tele az ország jobbnál jobb EV-szerelőkkel nem? 🤔

trey @ gépház

Jajj: "a 140 km hatótávolságú járművek beillesztése a járműállományba, de megoldottuk, és gazdagon kifizetődtek az erőfeszítéseink" ez valahogy nem ütötte át az ingerküszöböt. "Az autót mivel a teljesítményére szüksége volt a cégnek, már pótoltuk." Nem lehet ez olyan rossz.

Egyébként egy bármilyen GTK-s autóval nehéz bármit kezdeni, mert baromira drága lesz a talpra állítás.

Ahogy ott a válasz a cikkben, akksipakkot és egyebeket el lehet adni, illetve az egészet alkatrésznek.

Aztán van egy ilyen kezdés, hogy "fékezés nélkül pótkocsiba rohant".

Ugyancsak további jó habzást.

Egyébként egy bármilyen GTK-s autóval nehéz bármit kezdeni,

Erre azért mondták, hogy gazdasági totálkáros, mert nem mernek hozzányúlni. A villanyos szakember kevés és drága. Ha ez egy ICE autó lenne, lakatolás, meg némi alkatrészcsere után akár munkába is állhatna. Ez a szakértelem már egy random faluban is meglehet.

A nagy különbség: ha egy ICE autót összekalapálnak úgy, hogy a fékek és a kormánymű jól működik, azzal nagy gond nem lesz, max. megáll az úton, ha elromlik. Ha egy villanyautót összekalapálnak, de szarul és az agyonbasz valakit, akkor bentlakásos lesz időre annak, aki a tákolást végezte.

Ez a kurva vagy különbség. Nem is csodálom, hogy nem nagyon vállalnak ilyesmit.

trey @ gépház

Azért ne legyenek illúzióid a TK-ra tört autók feltámasztásával kapcsolatban. Általában sufniban javítják sufni módszerekkel és nem gyári technológiával. Erre megvannak a gyári módszerek, amik rendszerint drágábbak és nem éri meg, nem véletlen a gazdasági totálkár kifejezés. 

Szerk.: Gyorsan hozzáteszem, hogy alkatrész árak miatt egy olcsóbb autót könnyebb totálkárra vágni. Hossznyúlványok nem sérülnek, gépháztető, hűtőmaszk, lámpák, zárhíd, hűtő (radiátor, venti), két első doblemez, márkaszerviz óradíja és máris megvan. 

Attol GTK, hogy az alkatreszek erteke tobb, mint amit a javitasert kapnanak, es mar latjak maguk elott, hogy milyen jo lesz, ha naluk hagyja az ugyfel.

10 eves Corollammal koccantam, meggorbult a bajuszlemez es a motorhazteto. Klima meg ilyen kispolgari marhasagok nem is voltak benne. Egybol GTK-ra mondtak. Hat persze :)

Ha ez egy ICE lenne, értelmezhető költségből kipofozható lenne teherautónak.

B+! Mennyira mezitlábas balkáni mentalitás ez? Roncsot kipofozzuk, jó lesz az még időzített bombának a közlekedésben!? Milyen cég az amelyik egy ilyen autót a flottájában tartana? Vagy megy a biznisz, és van pénz normális termelőeszközökre, vagy hagyni kell a az egészet a fenébe, és elmenni pecázni inkább! Nem tudom hova tennni ezt a sóherkodó, prémium czigóskodásodat!

Az autót a dolgozó lezúzta, belehajtott egy álló pótkocsiba. Mindenki boldog, dolgozó hajszála sem görbült. Biztosító fizetet. Pótolták a termelő eszközt, nagy megelégedésükre. Mi legyen a gtk.-ás roncs sorsa? El kell adni vagy betolni egy a bontóba! Ennyi az egész!

Nekiment egy pótkocsinak. Egy rohadt képet nem csatoltak róla így csak hipotetikus az egész, de azt írják, hogy a túlélés a szerencsén múlott. Tegyük fel ezen információk birtokában, hogy megroggyant A oszlop. Elvárod, hogy kipofozzák az autót, amibe ugyan te nem ülnél bele, de másnak meg kéne oldania okosba, hiszen mindig is így csináltuk.

Azt írta a szaki, hogy nem tudja felmérni, hogy a drágább elemek nem sérültek elektromosan. Tényleg lehetetlen felmérni egy akkupakk állapotát vagy megmérni a villanymotor teljesítményét? Gondolom casco volt, így valójában mindenkinek az a kényelmes, ha a biztosító kifizeti a jármű becsült értéket aztán el lehet felejteni az egészet.

hasznos lenne, ha komolyabb baleset utan automatikusan bevonnak a roncs forgalmijat, es csak ujramuszakiztatva allhatna megint forgalomba (kiemelten vizsgalva az ovet es legzsakot).

a masik, hogy bar a muszaki vizsga eleg alapos, nyugodtan lehetne es kellene tovabb szigoritani rajta, ne adj' istan 5 evesnel idosebb vagy torott autonak evente kotelezove tenni.

egy roncs egyebkent tipikusan nem veszelyezteti a tobbi kozlekedot, inkabb a benne uloket. a tobbi ember vedelmehez mukodo fek es kormanymu elegendo is; a te vedelmedhez ezen felul utas-cella, gyurodozona es legzsak/ov kell, es meg rengeteg egyeb.

Muhahahaha, már bocs. Olyan kohószökevények, _hallhatóan_ fék vagy futóműhibás verdákat látni, hallani, hogy elképesztő, a motorikus (hajtáslánc) problémásakról nem beszélve. A minap épp a Széll Kálmán teret burkolta kék füstbe egy kisbusz, meg egy kisautó (ráadásul újabb kivitel). Milyen szigorú műszaki ez...

Egyébként másokat veszélyeztethet egy-egy ilyen feltámasztott zombiautó, mert esetleg sokkal kevesebbtől kettétörik, és érkezik meg a szembesávba a maradéka. Ehhez még csak az sem kell, hogy ő hibázzon, hanem ha belerongyolnak, hogy a topikindító autó is fékezés nélkül érkezett bele az előtte állóba. A másik eset, hogy ha esetleg erősebbre sikerül helyreállítani, mint lennie kéne, mert akkor nem gyűrődő, hanem taroló zónája lesz.

Egy szemre jónak tűnő autónál a műszakin nem fogják megmondani, hogy bármelyik hegesztés problémás, vagy a gyűrődőzónát, illetve részeit már egyszer kihúzták, kiegyengették.

a masik, hogy bar a muszaki vizsga eleg alapos, nyugodtan lehetne es kellene tovabb szigoritani rajta, ne adj' istan 5 evesnel idosebb vagy torott autonak evente kotelezove tenni.

Ha megnézed hány szétrohadt autó járja az utakat, eléggé erősen felmerül a gyanú, hogy a műszaki vizsgán félrenéznek. A vizsgaállomás nem fog saját maga ellen bizonyítékot készíteni, de nem is kell, mert:

  • Szar fényviszonyok mellett egy életlen, 800x600-as képet töltenek fel az adatbázisba.
  • Az alvázat egyáltalán nem kell lefotózni.
  • Kipufogógáz-összetételt nem kell mérni.

Ha ezt a három pontot mondjuk megváltoztatnák, akkor eléggé sok autó vérezne el.

A vizsgán fotozhatnák az alvázat, de a füstös és társaira inkább legyenek NKH-s"razziák", ahol menet közben szépen kiveszik a gyanúsakat, és ha olyan, akkor onnan ő már sehova tovább. A kipufogó gáz összetételt, csak erős ráhagyással tudod mérni, mert alapjáraton, kb. hideg motornál a jóég tudja mik történnek. A csalós dízel is erre apellált. Esetleg néhány dolgot, ami X felett van, azt megnézni, már ez is sokkal több lenne a semminél.

Azt se felejtsd el, hogy azért itthon 15 év az autók átlagéletkora, és nem véletlenül.

Én egy ideig azt hittem, hogy az elektromos autóról mint negatívum írod, hogy a totálkárosat nem próbálják visszavezetni a forgalomba, de így olvasva most már nem tudom, hogy mire gondolsz.

Szerintem pont hogy előny, hogy egy autót ilyenkor GTK-nak nyilvánítanak; és nem sufnituning módszerekkel valami "szerelő" az energiaelnyelő elemeket fenyőlécekre cserélve, rengeteg kalapálással és glettel valami autónak kinéző tárgyat farag belőle, ami az első koccanáskor megöli a benne utazókat.

Nagy Péter

FYI: GTK eseten a roncsot eladjak (bele is szamolja a biztosito a fizetendo osszegbe a roncs maradvanyerteket), ergo de, fenyoleces sufni lesz belole. Remelhetoleg nem MO-n, bar tekintve, hogy a kornyezo orszagok lassan mind fejlettebbek, egyre gyakoribb lesz, hogy a magyar nepperekhez kerulnek a "fenyoleces" roncsautok egesz kelet-eu -bol.

Az f1-ben tűzálló ruhában dolgoznak verseny közben, nem gumikesztyűben. Ha ég az autó, akkor nem tologatják.

Formula-E esetén, ha lezúzták az autót és a biztonsági berendezés jelez, akkor ja, érdemes nem leföldeni testtel. 
https://youtu.be/gNv3sIzsv54?t=247

és durva pörgö-forgó törés után is jó eséllyel zöld a lámpa, de ha mégsem, akkor valóban bepólyázzák mentés közben https://youtu.be/MiOc62rRqjw?t=481
A két éves videó szerint élesben még nem volt ilyen problémájuk.

Wikit átfurva már 2009-ben is volt rá példa, 2010-ben tilos volt és '11-től szabad  https://en.wikipedia.org/wiki/Kinetic_energy_recovery_system

Ennek fényében különösen vicces, hogy a toyota csapata 2009-ben megszűnt, nekik kellene az élen lenniük :D
https://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_in_Formula_One

Dugóban araszolásnál történő rágurulásból adódó indokolatlanul elpukkanó légzsák például tud ilyet okozni.

Speedzone Göbölyös járt így, elvben gyökkettő sebességgel haladva. Ott GTK lett a vége, mert maga a jármű úgy volt összerakva, hogy ripityára törjön minden rögzítő fül, és annak a befogadója, de a kb 5km/h-s sebességtől nem csak a külső védelmi eszközökkel lett baj, hanem gyakorlatilag a hűtők, meg pár apróság felfogatása is sérült emlékeim szerint.

Valami céges VW volt alatta emlékeim szerint.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

A HUP egyre inkább egy bulvár portál, ahol időről-időre erőre kap a villanyautós és iOS téma. Általában negatív hangnemben.

@BCsabaEngine

Igen. 

Apósom napeleme akár 10 nap alatt is feltölthet teljesen egy elektromos autót.

Ha a felhasználó nem akar mindenképp zöld lenni, ha kell neki egy városi szaladgálós, tudja otthon "tankolni" akkor pont ideális egy városi kocsinak. Akár ingázni is. Célnak veszünk kocsit.

De, ha szereti a nosztalgiát, sokat megy egyedül, nem kell neki nagy kényelem, akkor vehet egy Velorexet is.

Csak nem első és egyetlen autónak. Ha pedig valóban zöld az ember, nem tart minden feladatra autót. Ja, itt bukik ki kb. a nagy zöldség, amit az EV köré hazudnak.

trey @ gépház

Lehet rámutatni az EV gyengeségére, ezt jaku kivételkével szinte senki nem kérdőjelezte meg. Ő is csak azért, mert worksforhim.

A probléma sokkal inkább abban gyökerezik, hogy autót kell venni, mert xar a közösségi közlekedés. Azzal hogy kiáll valaki narancssárga felsőben és belehazudik az emberek fejébe, még nem lesz jó.
Legutóbb Bilbaoban [környékén] járva egy darab mobiltelefonnal simán bejártam a környéket.
Bakker! A vonatok időben indultak és érkeztek, a buszok normálisan csatlakoztak. Egy helyen szívtam csak meg. Elfogyott a jegy a San Sebastian-i busz(okra). Lecsúsztam róla, mert az utolsó pillanatban akartam jegyet venni.
Volt hely a járműveken és nem voltak piszkosak sem. Szóval lehetett velük/rajtuk utazni.

Ha ilyen lenne itthon a közösségi közlekedés, akkor sokkal többen járnának elektromos meghajtású járművel és nem EV-re gondolok itt.

kell a látogatásszám meg az interakció, mert hanem hamar bezár a bazár. Ezek a posztok tök jók arra, hogy a semmiből forgalmat generáljanak. Kérdés, hogy milyen irányba viszik el hosszútávon a közönséget. Azt már egész jól lehet látni, hogy az új tagok részéről (ha vannak?) nincs sok interakció, így ha a meglévő keménymag nincs összeugrasztva itt elég nagy pangás lenne. Néha érdemes körbenézni és átlátni a sorok között. Ez a sok összeugratás nem véletlenül történik, de majd jól meg lesz mondva, hogy nincs igazam :)

Szerkesztve: 2023. 09. 25., h – 19:24

Én ezt emelném ki a helyedben:

2022-ben vásároltunk a cégünk részére 3 db VW e-Craftert. Nem volt rossz döntés, a logisztikai feladatok jelentős átalakításával járt a 140 km hatótávolságú járművek beillesztése a járműállományba, de megoldottuk, és gazdagon kifizetődtek az erőfeszítéseink. Sajnos az egyik autónk nagyon látványosan összetört.

Tudtuk, számítottunk rá, hogy ennek a járműtípusnak az üzemeltetése jelentős gazdasági előnyt jelent, most már azt is tudjuk, habár erre is számíthattunk volna, hogy egy álló pótkocsiba történő fékezés nélküli belerohanásra ez a haszongépjármű sincs úgy felkészítve, hogy azt túlélje. Túlélte, sőt karcolás nélkül ugrott ki a járműből a munkatársunk. Istennek legyen érte hála! Higgyétek el, nem a konstruktőrökön múlott. Az autót mivel a teljesítményére szüksége volt a cégnek, már pótoltuk.

[...]

Látod lehet egy cikket más szemlélettel is olvasni...

a logisztikai feladatok jelentős átalakításával járt

Részletesen érdekelne. Nem feladathoz vettek eszközt, hanem az félalkalmas/korábbi feladatok pontosan ugyanolyan ellátásárea alkalmatlan eszközre szabták a cég működését. Ez az esetek többségében kompromisszummal jár.

trey @ gépház

Jaja. Minden lehet. Az is lehet, hogy igen, az is lehet, hogy nem. Most, hogy a TK-ra tett EV kiesett a játékból, az gyengébb range-ből fakadóan kisebb lefedett terület és a -1 autó, biztosan nem okoz nekik fejtörést :D

Nehogy kiderüljön, hogy dízel lesz, amit vesznek helyette :D

Hát baz+ az ember leírja, hogy mennyire jó döntés volt,

Meg azt is magyarázta, hogy más szempontból - szerviz - milyen szar döntés volt :D :D :D Lehet, hogy a jó döntéséből fakadó előnyt ezzel a GTK-val le is nullázta :D

trey @ gépház

Most, hogy a TK-ra tett EV kiesett a játékból, az gyengébb range-ből fakadóan kisebb lefedett terület és a -1 autó, biztosan nem okoz nekik fejtörést :D

Egy TK-ra tört non-EV nem esett volna ki a játékból a jármű pótlásáig? Mesélj!
Az EV-t is pótolták ahogy a non-EV-t is pótolni kellett volna.
Ja, hogy a non-EV-t lehetett volna javítani? Hát ez csak egy feltételezés és nem tény.
 

Ha jól értjük a cikket, akkor 2-3 éve már EV-znek, és ingyen parkolnak. Ha napi 4-5-6 címük van, ami azért simán reális, és nincs áruszállítós matrica, akkor simán sokforint jött be. Tegnap a luxus XII. kerületben potom 600Ft/óráért parkoltam. Nem mintha gond lenne, vagy sűrűn előfordulna, de ahol 3 autó mászkál, és naponta 2-3-4 órát parkolnak, ott ez nem két fillér a hónap végén. A másik dolog, hogy a szaldó elszámolás miatt ingyen tudnak tölteni telephelyen, ha sikerült napelemezniük. Ha pedig szombat vasárnap bent vannak az autók, akkor konkrétan zöld árammal töltik. Ez sokkal de sokkal jobb annál, mint azok az ICE-k, amik egy gázfröccsnél a Széll Kálmán teret füstbe borítják. Ez utóbbi tegnap megtörtént egy Hiace jellegű munkásbusz szerűvel. Előttem pedig egy Citroen valami ment, az egész új lehetett, és irgalmatlan kéket okádott.

Végül, de nem utolsó sorban, itt Bp-n egyelőre marad a zöldrendszámúak ingyenes parkolása.

Töltésben pedig gyorstölteni sem kell feltétlenül, mert este töltikézik (völgyidőszak), és reggel pedig indulásra kész. Esetleg napközben kajaidőben valami töltő jellegűhöz szerveződnek, de az nem egy különösebb probléma, csak odafigyelést igényel, ha egyáltalán töltési igény van. (A bedobjuk 3 perc alatt lángost, és ilyesmiket ne eröltessük, egyenek rendesen, nyugodtan, és normális kaját.)

Extrabónusz: Egészen 2022 közepéig literre átszámolt bekerülési költség jelentősen jobb volt publikus villanytöltőről az áram, mint a gázolaj a benzinkúton. Most közel 700Ft/literrel pörög a gázolaj, és jövőre jön a +40Ft-os emelés mindenképp.

Javaslom a Speedzone vonatkozó videóját, ahol az egyik áruházlánc győri kiszállítását nézték meg az új elektromos furgonnal: https://www.youtube.com/watch?v=yBtgAwbQseY

Hát, egy gtk-ra tört járműnél tök mindegy, hogy mi hajtotta, amíg ment. A gtk lényege az, hogy nem éri meg megcsinálni. Ha dízel lett volna, és gtk-ra törik, akkor mennyivel nagyobb eséllyel javítják meg? 0-val, ugyanis GTK.

Es itt most mi a hirertek? Ott van a szaki valasza: keresni kell ra vevot, meg fel is sorolt par szoba joheto vevo-tipust.

Ugyanez igaz a totalkaros ICE-kre, attol se 2 perc megszabadulni.

Nem ertem, mire jo ez az EV-bashing -nek latszo hullam itt a hup-on. Hirerteke, erdekessege = 0.

mivel megosztó téma, ezért triggereli az embereket és Trey-nek kell a látogatószám. Ha nem triggerelődnek, akkor elkezd beszólogatni és játszani a fejét.

Mondjuk azt nem tudom miért töri magát. A hwsw kiadó nem elégedett a számokkal vagy reklámozáshoz kell javítani értékeket...

Lennének kérdéseim.

Miért nem egyből szervízbe küldte és miért egy "szaki"-nak mutatta meg? Ha nekem flottám lenne, akkor biztosan lenne szervíz háttér is hozzá. Vagy nincs rá kerete?

És mi ebben az elektromos hajtáslánc specifikus probléma?

Kinem nem inge, ne vegye gatyára

Láttam olyan napelemes rendszert, ami 7db Audi E-Tron akku cellára is dolgozott, az épület ellátása mellett.... :)

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol