Kismegszakító berhelése lehetséges?

Adott egy ház. Bejövő, plombált késes biztosíték 50A, 1 fázison. Utána egy másik szekrényben, szintén plombált, van a fogyasztásmérő, illetve mellette egy 25A -es "B" kismegszakító.

A házba az előző tulaj által "be lett szerelve" egy fullos IKEA konyha, ehhez egy -munkája alapján ítélve- elég hekker szaki kihúzott egy új 6mm2-es vezetéket.

Az előző tulaj eskü alatt vallotta, hogy a szaki felupgradelte 32-36A-re a bejövő vezetéket. (???)

Namost nekem nem jön ki a matek. A szokásos fogyasztókat összeadva bőven 25A fölé jön ki a fogyasztás (mosógép 2kW, mosogatógép 2kW, vízforraló 2kW, mikró 1kW, indukciós főzőlap 1-6kW, sütő 2kW, maradék kisfogyasztók cca. 1kW). Mégis, még sose volt, hogy a kinti, plombált 25A kismegszakító leoldott volna, pedig adtunk neki apait-anyait (karácsonyi vacsi...)

Kérdés: lehet, hogy a konyhaszerelő szaki valahogy megoldotta, hogy az a 25A kismegszakító igazából 36A legyen? Lehet ilyet csinálni plomba megsértése nélkül? Vagy, hogy lehet, hogy még sose csapott le, bőven 6kW feletti fogyasztás mellett sem?

(az biztos, hogy a plombált kismegszakító az egész házban kikapcsolja az áramot, ha lekapcsolom kézzel - már teszteltem)

Hozzászólások

Ha a 25-ös megszakítót lecsapod, akkor a külön behúzott vezetéken sincsen áram? A sütő, főzőlap is lekapcsol?

Ha igen, akkor az a tippem, hogy nem terhelted még túl a hálózatot. A 25-ös megszakító elviseli a 6500-6900 wattot rövid ideig, de 5750-el terhelve nem fog levágni. 

Véleményem szerint nem lehet a kismegszakítót hekkelni.

Utólag valóban nem - legfeljebb rossz és nem old le. Nekem olyan volt, h ha manuálisan lecsaptam, akkor sem kapcsolt le. Persze cseréltettem azonnal.

DE volt egy időszak, mikor hazai gyártásból hozzá lehetett jutni kisebbre cimkézett kismegszakítóhoz, amit némi "rábeszéléssel" a szolgáltató kiküldött embere be is szerelt és le is plombált. (mondjuk, ez már ~15 éves történet. Ha ennél újabb a plomba, akkor passz.)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

A fogyasztókra a maximális fogyasztást írják. A mosógép pl. csak a vízmelegítés közben fogyaszt sokat, utána már nem. A mikró is ki/be szokta kapcsolni a magnetront. Ezért lehet, hogy az egyes fogyasztók terhelésmaximumai időben nem esnek egybe.

A késes olvadó biztosíték szerintem a lomha kategóriába tartozik. Régen rá is volt rajzolva egy csiga-szimbólum. A 25A-es kismegszakítót pedig nem hinném, hogy meg lehetne buherálni, az 5.75 kW-ot tud tartósan, biztos, hogy van ennyi? Egy konnektorba dugható fogyasztásmérővel ellenőrizheted azokat a fogyasztókat, amik nincsenek fixen bekötve.

a suto/fozolap is ki-be kapcsol ha elerte a beallitott hofokot stb. szerintem se volt tartosan meg a 25+ amper terheles

amugy a berheles eleg egyszeruen megoldhato: megcsereli egy 32A-essel a cimket es kesz az upgrade :)  kerdes mikor fert hozza, ha plombalva van... (persze ha reg.szerelo akkor barmikor)

indukcios suto, nem kapcsol le. es nem is csak 2, hanem 4 db vezetek megy hozza (+fold), mindegyik 6mm2-es. asszony rendszeresen legalabb 2-t hasznal, gyakran 3-t.

nem tudom, mit gondoljak. szerintem lehetetlen, hogy meg sose fogyasztottunk 25A-nal tobbet. Plane egy B tipusu kismegszakitoval mar reg ki kellett volna jonnie.

25 A azert nem olyan konnyu osszehozni stabilan hosszabb tavon.

Kismegszakitok szoktak "tonkremenni" gyakorlatilag beegnek es onnan kezdve legfeljebb kezi kapcsolo funkciot adnak vagy azt sem.

Volt ilyenhez szerencsem, 10A kismegszakito gondolt egyet beragadni es hat vegigegett a falban a vekony kabel.

Ellenoriznem eloszor. Mondjuk minnel hamarabb, hogyha kokany valaki volt, akkor kesobb ne az legyen, hogy ratok varjak a szabalytalan vetelezest.

Nekunk mar volt ilyen harcunk es nehez jol kijonni belole. Nem vicces.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

az a baj, hogy ha ezt most "megjavitja" valaki, akkor valszeg erosen besz***tuk, mert csapkodni fog folyton, amig be nem kotunk tobb ampert - az meg minimum fel ev, siman tobb ev is lehet.

Ezt a 'beegest' most hallom eloszor. 2000-es install, szoval jo regi a megszakito, de mivel plombalt, nem volt cserelve.

Egyaltalan mennyi a megbizhato elettartama egy kismegszakitonak? Van ilyen egyaltalan?

>> az a baj, hogy ha ezt most "megjavitja" valaki, akkor valszeg erosen besz***tuk, mert csapkodni fog folyton,

tegyél be a plombált rész után (mondjuk a ház központi elosztójába a közvetlenül bejövőre) egy új B25-öst

ha nem old le a teszt terhelésedre, akkor örülsz, ha igen, akkor a bővítésig cseréld nagyobbra, természetesen csak a bejövő (mérőhely és házi elosztó közötti) vezeték terhelhetőségéig

Nekem ez nagyon furcsa. Egy normális (nem hamisítvány) kismegszakítónak tényleg lehet olyan hibamódja, hogy észrevétlenül megszűnik leoldani túláram esetén, de manuálisan még működik?

Az egyik hibamód, amiről tudtam az, hogy idővel túlérzékennyé tudnak válni, azaz olyankor is leold, amikor nem kéne. Ez ugye egy "safe" hibamód.

A másik, ha összeég az érintkező, akkor egyrészt manuálisan sem tudod lekapcsolni, de tudtommal van (kéne lennie) beépítve egy másodlagos hőbiztosítéknak, ami irreverzibilis módon kiolvad, ha tartós túláramnál a főérintkező nem oldana. Persze ez gondolom a névleges értéket jócskán meghaladó áramnál lép közbe.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

https://megaohm.hu/kismegszakito-mcb

" Hő kioldás esetén a 1,13-as és a 1,45-ös szorzó a meghatározó tényező. A kismegszakítónak a 13%-os túlterhelést több mint 1 órán át kell engednie, ez a legkisebb vizsgáló áram. Viszont 45%-os túlterhelés esetén 1 órán belül meg kell szólalnia."

Ahogy fentebb írták: csak rövidebb ideig áll(hat) fent az, hogy minden fogyasztó maximális teljesítményen üzemel. Ezt az időszakot pedig áthidalhatja a fenti jelenség. Nekünk 1x32A van még  a fentieken túl egy szárítógéppel megspékelve, de sosem tapasztaltuk, hogy levágta volna a kismegszakítót.

Szerkesztve: 2023. 09. 23., szo – 18:40

merre laksz? villanyautó töltővel pikk-pakk tudom neked tesztelni :D

legyen hozzá 32A -es aljzatod :)

Csacska kérdés, de az nem informatív, hogy a villanyóra mennyivel "teker"? Mondjuk megnézed az állását, stopper indul, 10 perc múlva ismét leolvasod - ebből pikk-pakk számolható egy 10 perces átlag fogyasztás egy stopper nagyságrendű "műszerrel". (Illetve ha szerencséd van, akkor nagyon új nagyon okos villanyórád is van és akkor az kb. minden infót kiír: aktuális fogyasztás, átlagos fogyasztás az elmúlt órában, stb.)

Nekem is volt kerámialapos 25A-es lakásban,  10 év alatt egyszer nem oldott le, pedig volt, hogy mosógép is ment vele együtt, meg sütő. Nem minden üzemmódban vesznek fel nagy áramot, meg a kismegszakítóban is jelentős a késleltetés.

Tudomásom szerint a kismegszakitó nem pillanatnyi 25A-nál kapcsol le, hanem "tartós" 25A feletti terhelésnél. A peak nagyságát eközben, amit a kismegszakitó elvisel a típusa határozza meg, amit A,B,C-vel jelölnek, és ez többszöröse is lehet a névleges értéknek. Eközben a háztartási gépeid max teljesítménye van feltüntetve, nem a fogyasztásuk. Bekapcsolt gépek mellett lakatfogóval tudod mérni a tényleges fogyasztásukat a betápnál. 

Fixme

Itt a diagram hozzá: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Standard_Trip_Characteristic_of_a_Thermomagnetic_Circuit_Breaker.svg

A német wikipedia oldalon vannak beidézve a pontos számok (angolon valamiért csak sokkal butább táblázat van): https://de.wikipedia.org/wiki/Leitungsschutzschalter#Ausl%C3%B6secharakteristik

Minket a villanyszerelőnk anno emiatt lebeszélt arról, hogy a dugaljakat C16-ossal biztosítsuk (helyette C13-as lett). A C16 szélsőséges esetben akár 16A*1,45 = 23A-t is átereszthet legfeljebb 1 órán keresztül is. Hasonlóképpen egy B25 legfeljebb 25A*1,45 = 36A lehet 1 órán át. Ami egyébként elég jól összecseng az OP által említett "előző tulaj felupgrade-elte 32-36A-re a vezetékezést" kijelentéssel.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Koszi, ez szep osszefoglalo. Sokminden megvilagosodott most, tehat 2 kulonbozo leoldo is van a kismegszakitoban, es a B-C-D karakterisztika csak az egyiket befolyasolja.

A tularammal kapcsolatban: en is fostam ettol, de aztan lattam ezt a videot:

https://www.youtube.com/watch?v=bP0qHyVAymU&t=258s

Azota nem, illetve kevesbe fosok a tularamtol. :D Van ezekben tartalek rendesen, ilyen 13 vs 16 amper, aprosag. Az igazi gondok 100A kornyeken kezdodnek.

Az OK, de mindennek semmi köze a wago-hoz és annak biztonságához. A wago biztonságosan összeköti a különböző keresztmetszetű vezetékeket. Hogy aztán te nagyobb áramot engedsz rá, mint valamelyik bekötött vezeték, annak semmi köze a wago-hoz, nem az fog elfüstölni, hanem a kábeled.

Itt arra kell gondolni, hogy mondjuk 1-es bejövőd van - ennek megfelelően is van biztositva - de 2-es tovább, akkor a wago tökéletesen összeköti a kétféle keresztmetszetet.

Ez így igaz, a nagyobbra váltás nem okoz problémát, ha megfelelő - legkisebb keresztmetszetre méretezett - kismegszakító van előtte.

Az is igaz, hogy bármit bármivel össze lehet kötni. :-D Láttam már sorkapoccsal toldott Cat5-öt is.

Lehetni lehet, csak akkor onnantól az már 1.5-es vezetéknek számít és ha a 2.5-esed egy 16A-es kismegszakítóban volt benne, akkor 13A-esre kell cserélned, hogy ha esetleg eladod/kiadod a lakást, akkor a következő tulajt/bérlőt ne érje meglepetés.

Az, de lesznek konnektorok, foglalaltok, kapcsolók, fővezetéki elosztók... a hálózatodban, azok csavaros kötéssel működnek mind. Ezeket nem véletlenül szokták időközönként ellenőrizni.

Azoknak nem kell 100A, hogy tűz legyen ha nincs rendesen meghúzva.

Sőt öngerjesztő tud lenni a dolog, ha kicsit laza, a megelegdéstől nagyon laza lesz és már ég is.

Egy új építésnél lehet, de "használt" ház esetén ezek főként csavarosak még, csak emiatt nem szokták cserélni őket, kivéve ha procelán vagy bakelit még. :-)

+ azért egy csatos WAGO-ban megbízok 5-10 oldás/kötés után is, de ha egy bedugós konnektorban 2-3x ki kell szedni bármi miatt is a vezetéket (kirángatni) a tök tudja utána milyen lesz az a kötés....

Ez csak akkor szokott ílyen könnyen működni, ha nem lett a vezeték "meghúzva", akkor nagyon be tud feszülni, szinte belevág a fémbe, kb. nem lehet lenyomni a pöcköt vagy a mellette lévő lyukban az érintkezőt, hogy elengedje. 

Ha "valahogy" kiszeded meg jön a kérdés, van olyan állapotban még a belseje, mint az első alkalommal?

+ előtted kicsoda, hogyan szedte már ki és hányszor.

A fentebb emiltett lakatfogos otlet melle hosszabb tavon en pl vennek egy normalis fogyi merot, pl inepro pro1-mod (meter pont hu-nal) es akkor lehet logolni mi hogyan alakul.

Szerkesztve: 2023. 09. 26., k – 16:29

Kérdés: lehet, hogy a konyhaszerelő szaki valahogy megoldotta, hogy az a 25A kismegszakító igazából 36A legyen? Lehet ilyet csinálni plomba megsértése nélkül? 

Erre szeretnek reagalni. Az elso kerdesre a valasz igen. Nem szep dolog, de regebben bevalt modszer volt, hogy a kismegszakito belet kicsreltek. Tehat fogtak a 20A-os kismegszakitot es beletettek a 32A-es belsejet.

Kivulrol ugyan olyanok, a matrica rendben van. Nincs tovabbi latnivalo, es mindenki eli tovabb az eletet. 

A masodik kerdesre a valasz hogy nem lehetseges, viszont vannak megoldasok (nem szeretnem leirni), arra hogy hogyan lehet "ujra felhasznalni egy plombat". Szinten nem elegans megoldas. Ezt regebben amugy par ezer forint elleneben, az aktualis EDASZ-os ismeros megcsinalta munka utan ha meg lett kerve. 

Anno ezek a dolgok tudtak mukodni, mert nem nagyon ellenorizte senki sem. 

Tovabbi "eljaras" volt, hogy az ejszakai(vezerelt) arammal ellatott pl.: villanybojler magneskapcsolojat "ki lehetett peckelni", igy nem csak akkor tudott uzemelni a fogyaszto amikor volt aram ES a szolgaltato is ugy akarta, hanem gyakorlatilag barmikor amikor volt a vezerelt reszen aram. Ha jol tudom napi 2x4 orat kellett garantalni, ez felett pedig amikor volt "tultermeles" azt is ezek a fogyasztok kaptak.

Egyebkent a peckeles, a zaro kupak alatt volt, igy ha "meg volt mokolva" de ugye rajta volt a hivatalos plomba, a kutya nem nezett ra.

 

Amennyiben felmerult, hogy rendbe szeretned tenni a dolgokat, es szeretned a valos tenyallast latni, beleertve, hogy esetlegesen valami "turpissag" kiderul, en maximalisan tamogatom. Ebben az esetben teged fog terhelni minden olyan nem hivatalos modositas ami kiderul, es ezt nem tudom mennyire lehet tovabb haritani, de jobb minel elobb feketen feheren tudni a tenyeket. 

En ezt sajat tapasztalatbol mondom. Hasonlo eset volt nalunk is, es nagyon huztam a fogam anno, hogy fel kell boviteni a rendszer a lakossagi maximumra(2x20A es 1x25A volt, swarzba, hivatalbol 3x16A), 3x32A de nem bantam meg. Anno tobb, mint 300-at kellett fizetnem erte, de ha most szeretnem akkor ez egy joval nagyobb osszeg lenne... 

Ez egy 2-3 eves stori, es nem hurcoltak meg! Csak a bovitest kellett fizetni. Kabel az oszloptol az oraig, ez rengeteg penz volt, es ehhez jott a bovites. Mivel akkor ingyen volt igy kertem a 3x32A-t ejszakaira is.

u.i: Amennyiben ne adj isten elektromos tuzed lesz, es van lakasbiztositasod, gondolnad hogy rendben vagy... - de nem! Meg fognak vizsgalni mindent IS es ha ott derul ki, hogy valami nem megfeleloen volt kivitelezve (gondolok itt a fentiekre, vagy akar a tobbiek alltal leirt dolgokra), akkor nem leszel jogosult a karteritesre.

Sok sikert!

Koszonom, ez erdekes olvasmany volt.

En is bovitest tervezek, ami teljes cserevel jar, tehat az osszes hack eszrevetlenul el fog tunni a kuka melyen.

Bokkeno viszont, hogy 1, ikerhaz/tarsashaz, emiatt nem csak rajtam mulik, ha lassan megy; 2, siman az elmu is 6 honapig ul rajta. Addig meg szeretnem valamibol futtatni a tervezett hoszivattyut, es azert volt lenyeges, hogy akkor 25A-el szamolhatok, vagy 32-36-al.

Egy regisztralt szerelo mar volt kint, o azt mondta, szumma mindennel ugy kb. 1.5-2 milliora szamithatunk (ketfele oszlik viszont). :/

(ilyenkor kezdem megerteni, aki sz@rik az egesz klimavaltozas dologra es siman vesz egy uj gazkazant a regi helyett, aztan hagyjak beken - ez egy katasztrofa, ennek nem szabadna ilyen maceranak lennie)

>> sz@rik az egesz klimavaltozas dologra es siman vesz egy uj gazkazant a regi helyett, aztan hagyjak beken

mi a baj egy modern gázkazánnal?

jelen helyzetben strategiailag legjobb, ha van mindketto. teljesen kiszamithatatlan ugyanis, hogy egyaltalan lesz-e, ha igen, milyen aron. kedves kormanyunk kedveben akart jarni a nepnek, de pont azt sikerult elerni, hogy csak egy faktor lett a megbizhatatlansag hosszu lancolataban; senki se tudja, mi lesz a rezsicsokkentes utan, csak az biztos, hogy nem akarsz kifutni a rezsicsokkentett mennyisegbol gazzal, mert a gatyad is ramegy.

a masik, hosszabb tavu, illetve melyebb problema vele, hogy alapvetoen egy limitalt eroforrast hasznal el, kozben reszben felelos a klimavaltozasert, mikozben a beszerzese a gyakorlatban 'rosszarcu' emberektol tortenik, tortenhet, mert naluk van olcson.

#define PUTYIN VESZUNKOROSZGAZDELIARAMLATON
#define MINTAZOSZTRAKOK VESZUNKOROSZGAZTUKRANTRANZITON
#define MINTANEMETEK NEMVESZUNKOROSZGAZT
#define MINTAFRANCIAK VESZUNKOROSZLNGT

int zeleszkijkedveben=0;
int putyinkedveben=0;

switch(mitcsinaljunk) {
case VESZUNKOROSZGAZDELIARAMLATON:
  zeleszkijkedveben=0;
  break;
case NEMVESZUNKOROSZGAZT:
  zeleszkijkedveben=1;
  break;
case VESZUNKOROSZGAZTUKRANTRANZITON:
  zeleszkijkedveben=2;
  break;
case NEMVESZUNKOROSZGAZDEFIZETUNKTUKRANTRANZITOT:
  zeleszkijkedveben=3;
  break;
case VESZUNKOROSZLNGT:
  if(magyarorszag) {
    zeleszkijkedveben=0;
  } else {
    zeleszkijkedveben=1;
  }
  break;
}
putyinkedveben=!zeleszkijkedveben;

"amugy ha orosz gazt veszunk ukranoktol az mindenkinek jo nem? :)"

Még jó. Majd a hírek szerint rossz lesz:

Tavaly nyáron, amíg üzemelt az NS, addig a hírek szerint az ukránok azt szerették volna, hogy a németek állítsák le az északi áramlatot és rajtuk keresztül vegyenek orosz gázt. A jelenlegi hírek szerint viszont a lejáró tranzit szerződést már nem akarják meghosszabbítani. Így az osztrákokat és szlovákokat elvágnák az orosz gáztól, mert ha jól tudom akkor viszont az ukrán tranzitot nem tudja teljesen kiváltani a déli áramlat, mert ehhez kicsi a kapacitása.

Ez persze nekünk is keresztbe fog tenni, mert a gáz importunk sacc/kb felét fedezi az oroszokkal (épp a háború előtt kötött) hosszú távú szerződés, így a másik felét az EU gázpiacáról kell beszerezni. Ahogy rajtunk keresztül nem tud elég gáz jutni az osztrákok és szlovákok felé ugyan ez vissza fele is igaz lehet, hogy nekünk sem jut a másik fele, ha nekik is németeken vagy lengyeleken keresztül kellene beszerezni. Bár néhány hónapja megépült egy konnektor a lengyelek és szlovákok között amivel a szlovákok a lengyeleken keresztül tudnak már LNG venni, de szerintem ahhoz kicsi, hogy a teljes szlovák igény mellett még nekünk is meg az osztrákoknak is érkezzen elég.

 

Az egész mögött az állhat, hogy az ukránok növelték a hazai kitermelést, így már nem szorulnak rá pénzügyileg nem, csak fizikailag orosz gázra, amit a rajtuk keresztüli tranziból egyszerűen "lecsíptek". Velünk viszont már épp fordítva vannak, mert miután az ukrán tranzitot teljesen kiváltotta a déli áramlat, azóta a magyar-ukrán vezetéken megfordult a gáz iránya és már fizikailag is kapnak gázt, nem csak pénzügyileg bruttóban számolnak el az orosz gázzal.

Mivel nekik a hazai ellátáshoz már nem kell az orosz (tranzit) gáz, így levághatják az EU keleti régióját az orosz gázról, mert ők már nem "szívnak" vele, csak az osztrákok, szlovákok és mi.

Az a nézőpont, hogy ami putyinnak rossz az jó, akkor is, ha az EU tagországoknak rossz feltéve ha nekünk (mint ukránok) nem rossz épp olyan túlegyszerűsített egydimenziós mint a:

putyinkedveben=!zeleszkijkedveben;

 

A világ viszont nem ilyen fekete-fehér, hogy egyetlen jellemző szerint egyértelműen fekete vagy fehér lenne bármi is. Ez a "cél szentesíti az eszközt", ami viszont a történelemben soha sem vezetett jóra.

Egyidejűségi tényezővel hogy állsz? Mekkora az említett fogyasztásoknál? Mert azért nem minden fogyaszt mindig pont annyit, mint ami max áramfelvételnek rá van írva....

Illetve ne felejtsd el, hogy a kismegszakító elvben rendelkezik:

A: zárlati leoldással, ami fluxus alapú, és kb úgy működik mint egy relé meghúzása, azaz amikor a zárlati áram a kismegszakító tekercsén akkora mágneses teret hoz létre, hogy megtörténik a leoldás.

B: túlterhelésvédelemmel. És esetünkben ez lehet a téma tárgya. Hasonló bi-metal(bimetál) van benne, mint nagyanyáink vasalójában, amit az átfolyó áram fűt fel.

Azaz ha neked rövid idejű, vagy ritka impulzusszerű túláramvételezéseid vannak a szerződés szerinti áramkorlátozó berendezés névleges leoldásához képest, akkor a túlterhelésvédelemnek nincs ideje annyira átmelegedni, hogy szakítsa az áramkört.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol