A Vodafone magyarországi hálózatára költözik a DIGIMobil

  • A 4iG racionalizálja mobilhálózati portfóliójának működését, ezért értékesítési céllal külön vállalatba szervezi a DIGI Kft. mobilhálózati infrastruktúráját.
  • 2023. június 1-től a DIGIMobil a Vodafone Magyarország belföldi mobilhálózatán működik tovább, a mai naptól pedig leállt a DIGIMobil előfizetések értékesítése.
  • A társaság ügyfelei belföldi hívásaikat és adatforgalmukat június 1-től a Vodafone országos hálózatában bonyolíthatják, szolgáltatójuk továbbra is a DIGI marad.  
  • A lépéssel a DIGI 2023. december 31-ig garantált áron, DIGIMobil előfizetésekben szereplő kedvező tarifákon és SIM kártya csere nélkül biztosít országos lefedettséget ügyfeleinek.

A Vodafone Magyarország hálózatára váltással a HD minőségű hívásokat biztosító VoLTE szolgáltatás továbbra is elérhető marad, a VoWifi (WiFi hálózatokon keresztüli) hanghívásokat lehetővé tevő kiegészítő szolgáltatás azonban megszűnik. A változás nem érinti a roaming feltételeket. Az új mobilhálózatra csatlakozáshoz nincs szükség a SIM-kártya cseréjére. Egyes régebbi típusú készülékeknél manuális beállításra lehet szükség.

Az erről szóló hivatalos sajtóközlemény itt olvasható.

Hozzászólások

Á, általában nem a műszaki szempont a domináns. Ne legyen igazam, de a szempont
   1. Párhuzamos infrastruktúra és költségének felszámolása - oké, eddig nincs gond.
   2. Ha már azonos a szolgáltatás a Voda-szolgáltatással, akkor az árakat is "kiegyenlíteni" az év végi hűségek lejárta után, ráadásul a másik kettő szolgáltató általi árakhoz "igazítva".
Azaz vége az olcsó Diginek. Ahogy internet esetén is szépen nekiállt a magyar kézbe került cég a 3000 Ft/hó árat 6750 Ft/hóra kiigazítani. Hurrá, magyar kézbe került és az csak jó nekünk, mert mégis magyar.

Eddig a gyermekeimnek 1300 + 800 Ft-ért volt 15 illetve 10 gigabyte-os internet keretük, amit szépen tudtak használni iskolában és cserediák-program során egyaránt.
A jövőben ... hát újra kell gondolni, mert 25.000 Ft/évről fel fog menni a többszörösére a költség miközben az adatkeret még ennyi sem lesz.

Határeset. Tavaly év vége fele megjelent a hűség lehetőség. Opcionális volt, hogy belépsz-e. De akinek nem csak a mobilja csörög a Diginél, hanem onnan van egyebe is - net, tv, vezetékes telo -, annak lehetett választani, hogy aláírja vagy már akkor becsülttel árat emelnek. Mivel az ÁFA követési trükkre kevesen gondoltak, ezért gyanítom elég sokan alákarcolták a hűséget.

VoWifi nélkül számomra nincs élet :(

(bár T ügyfélként ez szerencsére jól működik)

Pontosan mire jó a VoWifi? Ha jól tudom, csak annyi az előnye, hogy a mobilhálózat/4G helyett a wifin megy ki a hívás, SIP alapon. Tehát ahol nincs mobil lefedettség, de van wifi, ott jó lehet. Mondjuk egy pincében? De a számlázása pontosan azonos. Nem vagyok teljesen képben a témában, azért kérdezem.

CSak szivat vele külföldön. Ugye nem keletkezik neki jelentős költsége, ha te külföldön vowifizel (nem fizet más szolgáltatónak a hívásért) és mégis minden tarifát rádtol. Ügyes.

vpn nem mindig működik, nekem android12-n most ölte meg a google az l2tp-t.

Külföldi IP-vel a Telekom fel sem enged. Illetve lehet benne valami geolokáció, vagy a mobilos MCC, MNC, LAC stb-t figyeli, én legalábbis úgy emlékszem, hogy az autós wifi külföldön is "hazajön", azaz ugyanabból az IP tartományból látszik, mégis itthon feljön vele a VoWifi, külföldön nem.

Olyan helyen lakom, hogy csak egy pálca a térerő, ráadásul -eltaláltad- a pincében/szuterénben dolgozom, ahol értelemszerűen már annyi sincs.

Így nálam a VoWifi a preferált, ami azt jelenti, hogy akárhová is megyek a házban, mindig működik a HD hívás, illetve van "térerő", míg korábban folyamatos volt a szenvedés azzal, hogy megszakadt, vagy rossz minőségű volt a hívás, illetve mozogni sem volt célszerű.
Elvben akár az akkumulátoros időt is meghosszabbíthatná, de sosem mértem, illetve ha be van kapcsolva a mobilos rádió lehet, hogy semmit sem jelent.

Technikailag ugye alkalmas lenne arra is, hogy külföldön is belföldön legyél, de ezt a Telekom tiltja, mindenesetre az autóban az autó wifijén keresztül telefonálok (hiszen az van beállítva, hogy ha működik a VoWifi, használja azt), ami elég vicces. :)

Szeret profitot termelni a multinak túlárazott percdíjakkal, még úgy is, hogy az elspúrkodta a lefedettséget a lakhelyén. Létezik a piacon ennél nagyobb fokú Stockholm-szindróma is, igazából nincs itt semmi meglepő.

Más kérdés, hogy egy svájci franchise VoIP-szolgáltatóval megcsinálhatná ugyanezt 4-5 Ft-os percdíjakért magyar mobil és vezetékes irányba a WiFi-jén keresztül. Dehát az nem annyira menő™, mint a multi agyonhirdetett Vo* szolgáltatásait nemlemaradvakimaradva™ kihasználni.

még úgy is, hogy az elspúrkodta a lefedettséget a lakhelyén

Nem csak a lakhelyen hasznal mobiltelefont az ember, sot. Nalunk pl. az irodaban az ablak mellett meg megy a 4G/5G, az epulet kozepen pedig mar a hivasok is szakadoznak neha.

Szerintem fasza, hogy akkor is fel tudnak hivni, ha nem az ablaknal ulok.

az epulet kozepen pedig mar a hivasok is szakadoznak neha.

Ami a szarul-húgyul tervezett hálózat alacsony minőségéről és a csiligány VoLTE-szabvány gyengeségéről tesz tanúbizonyságot. Kapcsold át 2G-re a telefonod és láss csodát, nem fog az a hívás szakadozni az épület közepén sem.

Szerintem fasza, hogy akkor is fel tudnak hivni, ha nem az ablaknal ulok.

Mobilátjátszót nem akarsz magadnak üzemeltetni amellett, hogy befizeted a telefonszámlát is?

Elv ugyanaz. Te befizeted a szolgáltatónak a telefonszámlát, ami 98%-os lefedettséget ígérget, aztán nem tudod használni olyan helyen, ami bőven benne van a lefedettségi térképen. Ehelyett inkább saját költségen oldod meg a hívásod technikai továbbítását, ergo saját átjátszót üzemeltetsz.

Szerintem pont fordítva, már a 2G-nél is sokszor jól jött volna ez. Ahova nem jut el a rádióhullám, beviszem én (e.g. pincehelyiség). Nyilván kellett az IP alapú telefon, addig nem játszott ez GSM-en. Nekem személy szerint sokkal jobb a hálózat VoLTE-vel és VoWifi-vel. (Pl. meg tudok nézni valamit neten, telefonálás közben.)

IP alapú telefon és a konzumereknek is elérhető svájci franchise VoIP szolgáltatók nagyjából a 3G bevezetésével egyidősek (2005-).

A VoWiFi semmilyen szempontból nem innováció csak egy probléma kiszervezése a felhasználónak, hogy ne a szolgáltató multinak kelljen megoldani.

Ez nekem nem hír, 14+ éve használom: 25 éve van meg a magyar számom és 4 éve az angol. Amíg élek, ezeken lehet elérni (talán egyszer egy skandináv szám is jön mellé). Használok VoIP-t, átirányításra: a mobilt nem lehet külföldre átirányítani, de nem cigánykodom VoIP klienssel a mobilon: a natív számomra van irányítva a többi, VoIP szolgáltató közbeiktatásával. Először Japánban volt így magyar számom (a Japán számot nem tartottam meg és már bánom).

Nálunk itt a hegyoldalban nem jó a térerő, a legtöbb szolgáltató van, de csak éppenhogy. Tőlünk 50-100 m-re, mind rendesen van. Ezzel szemben minden szolgáltató támogat itt VoWifi-t és gigabites netem van. Ha telefonálók, szinte nem látszik a load a routeren. Ha lehet választani a régi hálózat és a VoWifi közül, akkor 1000x inkább VoWifi. Ez sokkal normálisabb megoldás, mint 10 évig várni, hogy aztán ne legyen semmi.

Azt próbáld meg megugrani, hogy ha az életed nem szolgáltatókkal való harcról szól, hanem problémamegoldásból, akkor lényegesen jobb ma egy mobilhálózat, mint 10 éve volt. Dobd el (add le zöld ponton, hogy újrahasznosítsák) a 3G only mobilod és vegyél egy LTE képes mobilt, ami támogat VoLTE-t és VoWifi-t! Nyilván otthon talán Telekomnál kell lenni, hogy legyen értelmes net és VoWifi, de ha megy, rájössz, hogy jelenleg Zuzu Petazzal beszélgetsz telefonon…

nem tudod használni olyan helyen, ami bőven benne van a lefedettségi térképen

Nem tartom a mobiltelefonos technologiak kifejezett szakertojenek magam, de a lefedettsegi terkep nekem nem tunik ilyen reszletesnek. Ha epitek egy vasbeton atombunkert a kertemben, akkor azt be kell jelentenem a szolgaltatohoz, hogy le tudjak venni a terkeprol? Ne szorakozzunk mar, legjobb esetben is max az onkormanyzatnak jelentem be, mert kell ra epitesi engedely, a telekom ceg viszont nem hatosag, bekaphatja.

Egyebkent a VoWIFI olyan helyen is mukodik, ami _nincs_ rajta a lefedettsegi terkepen.

Ehelyett inkább saját költségen oldod meg a hívásod technikai továbbítását

Igazad lenne, ha csak a VoWIFI miatt lenne WiFi AP a kerti atombunkeremben. De ne ilyen absztrakt dolgokrol vitatkozzunk, szerinted mennyibe kerul a munkaltatomnak az, hogy en VoWIFI hivasokat inteyek a ceges WiFin?

Akármennyit is fizet a céged, a VoWiFinek nincs hozzáadott értéke az olcsóbb VoIP megoldásokhoz képest. Ahogy a VoLTE is csak egy IP-alapon továbbított hívás, szarul-húgyul összetákolt implementációkkal, amitől rendkívül instabil és inkompatíbilis. Stabilitását tekintve nyomába nem ér a dedikált vonalkapcsolatot biztosító 2G/GSM vagy 3G/UMTS hívásnak.

Más kérdés, hogy egy svájci franchise VoIP-szolgáltatóval megcsinálhatná ugyanezt 4-5 Ft-os percdíjakért magyar mobil és vezetékes irányba a WiFi-jén keresztül.

Ami ugye csak akkor működik, ha túlárazott telekommonikációs multi ™ infrastruktúrát biztosít alá.

(Minőségben messze nem ekvivalens a két szolgáltatás, de a költséghatékonyság oltárán ettől most tekintsünk el.)

Tudnál olyan szolgáltatót mondani, ahol hajlandóak tetszőleges Caller ID-t beállítani? Mert én már rég nem láttam ilyet a kínálatban. Mindenhol SMS-verifikáció vagy hívásos ellenőrzés van a Caller ID beállításakor.

Ezek a cuccok a telefonos csalások melegágyai.

Ja éshát ha használunk egy szolgáltatást, amit a csalók is, akkor mi is egy kicsit csalók™ leszünk. Vicces vagy.

Tudnál olyan szolgáltatót mondani, ahol hajlandóak tetszőleges Caller ID-t beállítani? Mert én már rég nem láttam ilyet a kínálatban. Mindenhol SMS-verifikáció vagy hívásos ellenőrzés van a Caller ID beállítása

Nem tudok ilyet mondani. Évekkel ezelőtt használtam és akkor sem volt ez igaz az összes viszonteladójukra.
Viszont, mivel ezek kivétel nélkül viszonteladók, a háttérinfrastruktúra biztosan nem igényli, vagy nem igényelte az authentikációt.

Ja éshát ha használunk egy szolgáltatást, amit a csalók is, akkor mi is egy kicsit csalók™ leszünk. Vicces vagy.

Ja hát egy szóval nem álitottam ilyet. Te állítottad ezeket szembe a globális telekommunikációs multik ™ szolgáltatásaival, én rémutattam hogy messze nem azonos minőségű szolgáltatásokról beszélünk.
Ha komplexitást nem kikényszerített form-based authentikációval el lehet lopni a caller ID-t, az önmagában gáz.

Babzsákfejlesztők, ahogyan szokta mondani a tudós.

Viszont, mivel ezek kivétel nélkül viszonteladók, a háttérinfrastruktúra biztosan nem igényli, vagy nem igényelte az authentikációt.

Teljesen mindegy, ha nem enged SMS-megerősítés nélkül adott caller ID-t használni.

Te állítottad ezeket szembe a globális telekommunikációs multik ™ szolgáltatásaival, én rémutattam hogy messze nem azonos minőségű szolgáltatásokról beszélünk.

Ez így van, például a VoLTE esetében a VoIP franchise a jobb és a telekommunikációs multik szolgáltatása a rosszabb és fosabbul implementált.

Babzsákfejlesztők, ahogyan szokta mondani a tudós.

Igen, a multiknál azok dolgoznak és a komplexitásuk miatt használhatatlanok is a termékeik.

Teljesen mindegy, ha nem enged SMS-megerősítés nélkül adott caller ID-t használni.

Enged.

Ez így van, például a VoLTE esetében a VoIP franchise a jobb és a telekommunikációs multik szolgáltatása a rosszabb és fosabbul implementált.

Nincs sem VoLTE, sem VoIP telekommunikációs multik hálózata nélkül.

Ezzel én becoptam...

Céges teló, fogalmam sem volt a VoWifi-ről, addig a napig. Kiküldetés, Szófia, Hotel Grami. A telefonon bár lehetett telefonálni, érteni már nem, mert gondolom valami keskeny sávszél van szétdobva a vendégeknek. Több kísérlet után kikapcsoltam mindent amit ki tudtam és láss csodát, a roamingon tökéletes hangminőségben lehetett telefonálni. Szóval ez sem mindenható, csak ha a sávszél elegendő.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

+ amit ugy latom meg nem irt senki: VoWi-Fi eseten a Diginel halozaton belul ingyenes volt a telefonalas.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Hálózaton belül egyébként is az volt, nem?

Jelenleg valójában duopólium van Magyaroszágon, van a Telekom és van a 4IG (voda, invitel, digi stb). A 4IG-nek valahogy ki kell termelni a felvett milliárd eurós hitelt, és egyedül ezt az ügyfelek fogják megfizetni, magasabb árazással.  Úgyse tud hova menni az ügyfél :)

Igen, és az államok általában arra törekszenek, hogy ez ne történjen meg. Ha meg mégis, akkor időnként közbelépnek, emiatt kell nagyobb üzletek tényleges megkötése előtt megvárni a versenyhatósági jóváhagyást.

Ehhez képest nálunk pont az állam, ami elősegíti a monopólium, oligopólum kialakulását ebben a szektorban.

Azért más országokban van 4-5 mobil szolgáltató is. Külön lehet választani az infrastruktúra üzemeltetést és a szolgáltatást. stb. Ha olyan lenne a törvényi szabályozás, hogy megérné, akkor megjelenhetnének virtuális szolgáltatók is ..

Meg az állam szabályozó hatóságainak pont ez lenne a feladata, hogy ezeket a túlhatalmakat megakadályozza.

Én értem benne a logikát, magyar tulajdonos legyen mindenütt.

Viszont sajnos a bankoknál és az egészségpénztáraknál is azt tapasztalom, hogy akik részt vesznek a nemzeti konglomerátumok kialakításában azok a legdrágábbak

Nekem van önkéntes nyugdíjpénztáram, amit MNB döntésre a Pannónia nyugdíjpénztár bekebelezett kénytelen voltam elmenni az Allianz-hoz mert nem voltak versenyképesek a költségeik díjaik. A Pannónia is a Nemzeti konglomerátum része.

Két éven belül a marginális szereplő 4ig megszerezte az Invitel, Digi, Vodafone, Antenna Hungária magyarországi operációjának egy részét vagy egészét.

Ilyen nincs a versenyen alapuló kapitalizmusban, mert senki nem hitelezne piaci alapon tízszer akkora vállalatok megvételére úgy, hogy az érintett cégnek semmilyen tapasztalata nincs távközlési szolgáltatások nyújtásában.

Akkora hitelmennyiséggel rendelkezik a 4IG, hogy az állam ha akarna sem tudná elkerülni azt, hogy a teljes állami szféra a 4IG-tól vásároljon, jóval piaci ár felett - mert egyébként tönkre menne.

Itt jön szóba amiről írtam: hiába végez kiváló munkát a 4IG alkalmazottja, a töredéke lesz a hozzáadott értéke a DT berlini alkalmazottjához képest, mert a végtermék a korrupció és nem egy hatékonyabban működő, versenyképes szolgáltatás, ami nyugaton értékesíthető.

Ez a NER által épített ország tragédiája.

4iG mobilszolgáltatása még lényegében nem működik, a Telekom állami szerződései pedig időközben még nem jártak le.

De ha már szóba hoztad a Telekomot: a magyar divízió volt az egyetlen, aki a karácsonyi reklámját teljes egészében újraforgatta, lecserélve a tanárt egy buszvezetőre. Egészen elképesztő rugalmasság ez egy leányvállalattól. Ez a cég a NER része.

a távközlési viszonyok:

Haverom (gyerekkori cimbim) megbüntette a Telekomot - nem adott be egy jelentést a hatóságnak és a büntetés árbevétel arányosan kiszabható, vagyis nem 30ezres bírság: 100millióban mérhető.

Minden ilyen nagyobb dolgot a tanácsnak kell kiszabnia, ami hetente ül össze - ő előterjesztette, hogy van ez a dolog mulasztása a Telekomnak. 2 hétig várt, hogy napirendre tűzzék - el lett süllyesztve, fiókban landolt.

Minden hol a Telekom emberei vannak - a 4iG még nem vette át ezt a szektort kell még idő.

Mesélhetnék még UPC-ről, hogy mik voltak ott - nagyon kíváncsi vagyok, hogy UPC-s "erős" emberek elmentek-e nyugdíjba a horvát nyaralójukba a luxus jachtukra vagy beálltak a NER alá - de akkor hogy tudnak lopni ??

For Whites Only meeting room!

megkockáztatom, h ez is a háttéralku része.
A másik pedig, hogy komoly flottákban a beszélgetés korlátlan - havi 4-6k HUF ellenében.
Mivel egy adott számra max 5000Ft a távközlési adó (3Ft/megkezdett perc alapon) ez az összeg már kicsivel 1200perc felett összejön.
Elképzelni sem tudom, hogyan csinálják csalás nélkül...

a töredéke lesz a hozzáadott értéke a DT berlini alkalmazottjához képest,

ott taknyol el a feltételezésed, hogy azt képzeled a (német)DT nem egy velejéig korrupt társaság. A német meg a magyar DT alkalmazott hatékonyságát se firtassuk..

Nem fogsz tudni példákat mutatni arra hogy a német kormány gigahiteleket adott volna a DT-nek, annak érdekében hogy felvásárolja az összes konkurensét. Pontosan az ellenkezője történt: a 2000-es évek elején a német állam leépítette a részesedését a DT-ben, ezt követően a DT új piacokat szerzett külföldön, míg az otthoni részesedése csökkent.

Mára a DT három kontinensen jelen van, bevételeinek jelentős része már az USA-ból érkezik otthon pedig csökken a piaci részesedése, míg a 4IG az égadta világon semmit nem tud felmutatni, a hiteleinek kívül.

Nem azért szálltak be 4IG-be, mert annak jelentősen katonai fejlesztési múltja vagy kapacitása lett volna, hanem mert a magyar állam közel 600 milliárd Forintot adott a Rheinmetall-nak. Ez pontosan az a korrupciós ár, amit mi fizetünk meg és amiről fentebb írtam.

szeretnék én is ilyen naív lenni :)

Gondolom a 3-as metró felújítása kapcsán sem érzed "adott" -nak, hogy a régi szutykos metrókocsikat drágábban frissítettük Orosz partnerekkel, mint új kocsikat vásárolni olcsóbban.

Egy piaci alapon működő cégnek egy 600mrd rendelés mindenképpen ajándék, bármi van mögötte

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

ezzel azért óvatosan az általánosítással - németek nagyon nem kaphatók semmire, mert az elmúlt vesztegetései Siemens, Alstrom, VW, Audi, DT - olyan pénzbüntetéseket kaptak és mentek hűvösre igazgatók, hogy

NEM éri meg - főleg egy kelet EU-s ország, aki ráadásul célkeresztben van..

De Te a fotelból információ nélkül csak tudod..

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2023. 05. 22., h – 23:32

Engem egy kicsit hátrányosan érint ez a dolog. Most 15 GB + 180 perc csomagom van. Át szerettem volna váltani 30 GB-os csomagra, de ezt most már nem tudom megtenni, mert már nem lehetséges a csomagváltás. Továbbá tervben volt egy aktív 50 USB stick (Havi 50 GB adat 1250 Ft-ért) bérlése is, de ezt is megszüntették. Mindig mindent megszüntetnek, kihúzzák az ember lába alól a szőnyeget. Most már erre kell számítanunk, ehhez kell hozzászoknunk.

Ami miatt igazán aggódom az az, hogy mi lesz 2023.12.31. után? Megmarad-e az 50-es telefonszámunk?

Továbbá egy érdekesség innen: https://digi.hu/halozatvalasztas

A Vodafone hálózatára váltás után a készülék kijelzőjén várhatóan a DIGI HU / vodafone HU felirat fog megjelenni, valamint egy "R" betű a térerő jelző közelében.)

Ezek szerint belföldön fog roamingolni a DIGI. Micsoda? Belföldi roaming? Ilyen is létezik?

Ezek szerint belföldön fog roamingolni a DIGI. Micsoda? Belföldi roaming? Ilyen is létezik?

megkérdezhetem, hogy amikor Vodafone idejött az országba, akkor már tudtál olvasni?
(Hint: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vodafone_Magyarorsz%C3%A1g )

Engem egy kicsit hátrányosan érint ez a dolog. Most 15 GB + 180 perc csomagom van. Át szerettem volna váltani 30 GB-os csomagra, de ezt most már nem tudom megtenni, mert már nem lehetséges a csomagváltás. Továbbá tervben volt egy aktív 50 USB stick (Havi 50 GB adat 1250 Ft-ért) bérlése is, de ezt is megszüntették. Mindig mindent megszüntetnek, kihúzzák az ember lába alól a szőnyeget. Most már erre kell számítanunk, ehhez kell hozzászoknunk.

Hát, sajnos az ilyen még erősen beetető időszakos szolgáltatókkal előfordul rendes piaci környezetben is, hogy aztán nem lesz már olyan jó deal. Meg az is, hogy esetleg valamelyik versenytárs kicsinálja. Hát még akkor, ha épp rossz lapot húzott a nemzeti szertet-nem szeret tépkedésben. 

Ami miatt igazán aggódom az az, hogy mi lesz 2023.12.31. után? Megmarad-e az 50-es telefonszámunk?

Csak tippelgetek, de szerintem igen. A számhordozás rendes feltalálása óta ez nem lesz gond. Az 50es mező ott marad a vodánál, valószínűleg nem fognak új számokat kiadni belőle, de meglevőket nem szántják be, csak idővel nem lesznek majd külön csomagok, mert elkoptatják őket. Meg persze viheted is a számot magaddal, ahova akarod. 

Ezek szerint belföldön fog roamingolni a DIGI. Micsoda? Belföldi roaming? Ilyen is létezik?

Igen, szokott ilyen lenni. Ilyen kisebb országokban nem jellemző, mert általában mindenki hajt a jó lefedettségre egyébként is, szóval csak ilyen spec esetekben szokott lenni. Azt nem tudom, hogy anno "rászóltak-e" a westelre és a pannonra, hogy kötelező nekik, vagy azon a ponton úgy érezték, hogy összességében jobb business lesz nekik pár évig húzni zsét a voda ügyfelei után is. Nagyobb országokban, ahol egyes szolgáltatóknak nincs feltétlen teljes lefedettsége, meg ilyen nem-teljesen-virtuális szolgáltatók vannak, ott üzemszerűen is előfordul. Arra viszont van tech egyébként, hogy tornyokon tudjanak osztozkodni a szolgáltatók :)

Azt nem tudom, hogy anno "rászóltak-e" a westelre és a pannonra, hogy kötelező nekik, vagy azon a ponton úgy érezték, hogy összességében jobb business lesz nekik

"Magyarországon a Vodafone 1999-es piacra lépésekor a másik két szolgáltató számára kötelező belföldi roaming szolgáltatás nyújtását írta elő a hatóság. Noha ez a kötelezettség 2004 közepéig fennállt, a Vodafone, mint kedvezményezett, először a T-Mobile-lal, majd 2002-ben a Pannonnal szemben is lemondott a belföldi roaming igénybevételéről." forrás: Nemzeti Hírközlési Hatóság lapja, http://www.kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/11/PDF/2007/4.pdf

Bár ez a topic is egy repost[1], a lényeget nem sikerült kiemelni, így hadd foglaljam össze.

  • Aki Digi mobilos volt egy kis településen jól bejáratott rálátással egy Digi toronyra amit elsejétől mind lekapcsolnak, annak most rá kell éreznie egy Vodafone toronyra, különben pórul jár.
  • Aki Vodafone mobilos az jelentős lassulást fog tapasztalni azáltal, hogy csatlakozik ugyanazokra a kibővítetlen tornyokra a tömérdek Digi előfizető aki vezetékes net helyett használta a szinte ingyenes és túlforgalmazásmentes előfizetését.
  • A VoWifi kapcsolaton nyújtott díjmentes hívás megszűnik

 

[1]: Lásd "Viszlát DigiMobil" https://hup.hu/node/181452

Szerintem igazad van, hogy a legtöbb ügyfél jobban jár, mivel jobb lesz a lefedettsége. Mind e mellett ne vitassuk el, hogy lesz egy halom ügyfél, aki valami távoli tornyot kap majd egy közeli nagyfrekis modern helyett. Nekik nem lesz buli a váltás. Nyilván azok sem lesznek boldogok, akiknek csak VoWifi-vel van térerő. Nekem például hegy oldalban van a lakásom és bizony a VoWifi megléte nálam simán szűrő.

Pusztán arra próbáltam utalni, hogy a Voda hálózatnak el kell bírnia a Digi-s csapatot viszonylag könnyen. Az persze előfordulhat, hogy akinek eleve problémás volt a térerő, annak a VoWifi leállítása kiszúrás. Ugyanakkor a Voda, ha jól tudom, jóval szélesebb spektrummal van jelen, és  a 800-900MHz-en lehet esély még. (https://www.hwsw.hu/hirek/53117/vodafone-nmhh-frekvenciapalyazat-hatosa…)

Aztán itt van az 5G-s frekicsomag: https://media1.hu/2020/03/26/a-digi-kihagyasaval-zajlott-le-ma-az-5g-s-…

Valamiért a Digi, Vodafone és Yettel bezuhant a Telekom javára a COVID óta (átmeneti távoktatási ingyenességi akciók beetetése talán?), de az adatforgalma jobban, mint a kártyák száma. Eszerint több Digi felhasználónak lehet rossz mint Vodafone felhasználónak a legtöbb helyen. Legfrissebb 2022 Q4 adat:

  • adatforgalom: Telekom 44.2%, Yettel 34.5%, Vodafone 20%, Digi 1.1%, egyéb 0.3%
  • SIM kártyák: Telekom 43.8%, Yettel 26.7%, Vodafone 26.8%, Digi 2.3%, egyéb 0.4%

Azért azt is vegyük figyelembe, hogy amennyiben a tipikus Digis ~5Mb/s-en tolta eddig, és ezután 100-ig tolja, mert megteheti és több helyen tudja használni a netjét (akár lemondja emiatt a másikat aminek eddig teljes lefedettsége volt?), az a hálózati terhelést nem-lineárisan befolyásolja.

Látom készülődnek. Sok fontos oldalra megy a monitoring, és most jött az értesítés, hogy eltűnt a következő két szövegrészlet a Digi honlapjáról:

Hogyan működik a VoLTE, VoWiFi?
Észrevételek, Tapasztalatok bejelentése

A DIGI-s SIM kártyáim Roaming módban csatlakoznak a Vodafone hálózathoz, de csak 2G és 4G-vel. Abban a készülékban sem megy az 5G ami képes lenne rá, ezek szerint Nyíregyházán a Vodafone sem 5G-s.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Automatikus felcsatlakozás nem megy, kézzel kellett kiválasztani a hálózatot. Hívás sem megy ki róla. Eddig kiváló.

"Sose a gép a hülye."

Mivel a szerződésben nem volt szó 5G-ről, így az nem biztos, hogy alanyi jogon jár - így volt ez eleinte a 4G-vel is sok szolgáltatónál.

Jelenleg "végtelen" a térerő (-77 dBm), de mégis csak 24Mb/s a letöltés csúcson. Ismételve egyre lassabb, akár fele. Ez több, mint egyes helyeken a Digi volt, de kevesebb mint mind a névleges, mind a Vodafone. Lehet, hogy már most korlátozzák?

Yepp..

Nem minden nap használom a digis USB sticket... Most először a váltás óta. Míg digi volt a digi, soha nem volt probléma, ahol egy minimális jel volt, már használható sebességgel ment. Itt vagyok a város (Debrecen) közepén, voda hálózaton fullos a térerő.

https://www.speedtest.net/result/14836106705.png

Egyébként eszembe sem jutott volna megnézni, de annyira használhatatlanul gecilassú, hogy megnéztem.

Vissza fogom mondani ezeket a kártyákat, mert így semmi értelme.

"Sose a gép a hülye."

Lehet nem leszek népszerű, de a hálózati csatlakozást nem számítva, eddig legalább jobb lett a hangminőség. A net a használhatóság határán van. Kiváncsian várom, hogy mikor szántják be teljesen. Remélem nem kell megélnem, hogy visszasírjam a "régi" Digit.

probalok egy mikrotik lte-t atrakni, de valahogy nemmegy. maradt a regi digis apn, vagy most mar a vodafone sajatjat (internet.vodafone.net) kell hasznalni?

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

elvileg igen. legfrissebb 7.9.2 routeros, lte firmware: MikroTik_CP_2.160.000_v020 (ez is elvileg friss)

/interface/lte/scan lte1 
Columns: OPERATOR, MCC-MNC, ACCESS-TECHNOLOGY
OPERATOR  MCC-MNC  ACCESS-TECHNOLOGY
TelenorH    21601  LTE              
voda HU     21670  LTE              
THU         21630  LTE

/interface lte apn
add apn=internet default-route-distance=1 ip-type=ipv4 name=digi use-network-apn=yes
/interface lte
set [ find default-name=lte1 ] allow-roaming=yes apn-profiles=digi band="" operator=21670


/interface/lte/monitor lte1 
           pin-status: ok
  registration-status: unknown
        functionality: full
         manufacturer: "MikroTik"
                model: "R11e-LTE"
             revision: MikroTik_CP_2.160.000_v020
                 imei: 355654090498820
                 imsi: 216033999345767
                 uicc: 8936500519013457677f

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem lehet, hogy itt van a gond?

The “Use Network APN” setting.

This option was introduced in the newer versions of RouterOS for MikroTik LTE devices. This feature allows the MikroTik device to automatically acquire APN settings from the network itself. The problem with that is sometimes network providers are giving out the incorrect APN settings for your particular LTE SIM which is overriding the APN settings you’ve set manually.

https://blog.linitx.com/mikrotik-lte-how-to-configure-apn-settings-part…

Mindenkinek aki szereti:

 

AT+COPS=1,2,"21670"

AT+CGDCONT=1,"IP","internet"

AT^NDISDUP=1,1,