Majdnem kész a Debian 12 a végleges kiadásra

Címkék

A Debian 12 "Bookworm" disztribúción az utolsó simításokat végzik a fejlesztők, így hamarosan (szombaton) végleges kiadásra kerülhet. Részletek a Debian Release Team helyzetjelentésében.

Hozzászólások

There are still about 100 known RC bugs affecting bookworm, but we
have accepted to release having them included.

Szomorú látni, hogy sutba dobták a "We will release it when it's ready" elvét, és már-már Ubuntu lett a Debianból. (Bár emlékeim szerint ezt sem ma kezdték.) Nyilván ezzel együtt is van még miért szeretni, ugyanakkor meg "mi lesz a következő? A kenyér?!" :P

sot, ha nem csak debian csomagokat hasznalsz, akar fel ev is lehet mig tamogatni fogjak a debian 12-t, debian 11-nel legalabbis ez volt, 2022 februari (17.9, 18.0) verzio tamogatta.

pl.:

https://learn.microsoft.com/en-us/sql/connect/odbc/linux-mac/release-no…

neked aztan fura humorod van...

Szerintem jól teszik. Nincs ez kőbe vésve. Kiadják, van benne pár hiba, nem a világ vége, bugként bejelentik, javítják, kitolják minor verziós release-ként, iso-ként, akinek meg telepítve van, az meg megkapja apt update && apt upgrade kiadásával. Azért most felesleges valamit a végtelenségig visszatartogatni, mert jajj, nem hibátlan. Sose semmi nem lesz hibátlan, főleg akkor nem, ha olyan komplex, sok millió kódsoros gigantikus ökoszisztémákról beszélünk, mint a mai kódméretek, modern Linux, sok tizenezer csomag. Esélytelen, hogy egyikbe se csússzon hiba. Sőt, van, amikor a hiba nem is a disztróban, meg a csomagolónál van, hanem az upstream kódban, vagy eszköz  firmware-ében.

Nagyon valószínű, hogy most felteszed a Bookworm-öt, abból a 100 hibából egy se fog érinteni, mert ezekben általában egy csomó olyan van, hogy csak bizonyos hardveren, vagy csak bizonyos szoftverkombináció, beállítás, use case esetén jönnek elő, ilyenkor sem mind a 100, hanem itt-ott az az 1-2 specifikusan reprodukálható, és utánaolvasással (5 perc guglizás) is simán megoldható egyéniben.

Ez a release when it’s ready, meg when it’s done konkrétan már meme kategóriások, sok klasszikus példával, GNU Hurd, Duke Nukem forever. Hidd el, nem akarod, hogy a Debian is ilyen legyen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem jól teszik. Nincs ez kőbe vésve.

Egyrészt a saját (korábbi?) elvüknek mondanak ellent, másrészt ha valaminek nincs értelme, akkor az az, hogy a Debian Ubuntu legyen.

nem a világ vége, bugként bejelentik, javítják, kitolják minor verziós release-ként

Anno Lubuntut használtam, amikor találkoztam azzal a hibával, hogy hiába volt beállítva a VLC-ben és a képernyőkímélőben is, hogy teljes képernyős alkalmazás futásakor ne aktiválódjon a képernyőkímélő, mégis mindig megtette. *buntuék javították, talán az akkor következő új kiadásban. Ezután váltottam Debian stable-re, amiben nem hogy még megvolt ugyanez a hiba, de nem is javították ki (pedig minimum Ubiéknál már megvolt a javítás) egészen a 2-3 évvel későbbi új stable kiadásig. Nem tartom magam újdonságfetisisztának, de ez meg a másik véglet, amikor egy létező javítást sem képesek alkalmazni, mert... miért is? Ez a két módszer (gyors frissítések, ill. régebbi, de stabil változatok) rossz tulajdonságainak ötvözése: átvették az akkor "új" hibás változatot, de a máshol már rég meglévő javítással éveket vártak, mert csak.

Melyik lenne ez az elv, aminek ellentmondanak? Nem a hülyét játszom, meg nem csőbe húzós kérdés, de én nem olvastam ilyenről.

A képernyőkímélős probléma egy sokkal általánosabb dolog része. Pl. az mpv lejátszóban ez évek óta nem működik, nem küldi ki az eventet az X felé, és nem akadályozza meg, hogy a képernyővédő bekapcsoljon, korábban bugos volt, ezért kivették belőle ezt a kódrészt végleg. Van sok más ilyen alkalmazás is, ami ezt vagy bugból, vagy szándékos feature-hiányként nem tiszteli ezt a beállítást. A probléma még komplexebb lehet Wayland + XWayland, + X-es alkalmazás kombójában. Sőt, bezavar, hogy egyes DE-k és WM-ek, userek, más-más képernyővédős megoldást alkalmazhatnak, és egy adott VLC-s megoldás nem biztos, hogy mindegyikkel kompatibilis, A VLC-t nem tudom melyikbe tartozik, vagy az adott problémás időszakban melyikbe tartozott. Az tényleg gáz azért, hogy a következő kiadásban javították csak, de ez pont engem igazol. Hiába vártak volna a kiadással 2-3 évet, akkor meg sem jelent volna a kiadás. Nyilván ez inkább lustaság a Canonical részéről, hogy csak a következő kiadásig nem javította, de ez nem az eltolt kiadási dátumra vezethető vissza, szimplán nem akarás.

Ugyanez Debiannál is. Nem az a lényeg, hogy van-e benne hiba, hanem hogy hajlandóak legyenek javítani. Ha hajlandóak, akkor mindegy, hogy az eltolt kiadás előtt, vagy nagyon kicsivel az eredeti kiadási dátum után javítják, időben nem lesz jelentős. Ha viszont nem hajlandóak, akkor a tologatásnak meg azért nincs értelme. Sajnos Debian-nál volt régen ilyen, Debian 7-en a KDE 4-nek voltak ismert bugjai, amit a KDE4-fejlesztők javítottak is, a következő, kései minor verzióban, persze ezeket a Debain 7 sose kapta meg, a következőben meg azért nem szerepelt, mert az már KDE5-be esett. Van ez így, itt is inkább a nem akarás volt a gond, nem a kiadási dátum koraisága. Ilyennel bármelyik disztrónál találkozol, gyakran csomagolóként is változik egy disztrón belül, egyik csomagkarbantartó becsületesen javítja az ilyet, a másik tesz rá. Egyedül a rolling modell a kivétel, de ott meg ezeket a problémákat átcseréled másikakra. Hibátlan rendszer nincs, legalábbis a mai komplexitási szinten. 30-40 ezer állandóan változó csomag, több ezer féle hardver kombóban mindig lesz valami olyan, hogy apróságok itt-ott el lesznek törve. Főleg, hogy ezek a szoftverek nagy része független projekt, upstream fejlesztőkön is múlik ezeknek a lekezelése, és mivel nem egységes irányítás alatt dolgoznak, elég nehéz mindent összehangolni, teljesen összedolgozni, minden együtt tesztelni.

Ez ellen csak minimalizmussal lehet védekezni. Minél egyszerűbb megoldásokat használsz, azok minél kevesebb kódsorosak, minél kevesebb függőség, annál kevésbé valószínű, hogy valami el tud törni rajtuk, pl. terminális CLI/TUI programok, vagy pehelysúlyú GUI alternatívák, amik nem sok libet, nem sok köztes réteget/API-t használnak. Teljesen kivédeni nem lehet így se, de az esélyét erősen csökkenteni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Melyik lenne ez az elv, aminek ellentmondanak?

Az "akkor adjuk ki, amikor kész van"-ra gondolok. Némi keresgélés után csak két helyen találtam meg. Debian wiki és a Debian Administrators' Handbook 1.1.2. pontja. Az előbbi alapján nagyon le vagyok maradva, mert úgy tűnik, már régóta dobni akarták ezt a hozzáállást. Az utóbbi viszont még mindig arról ír, hogy minőség mindenek felett, és akár a kiadást is késleltetik, ha a javítás ezt megkívánja. De a jelek szerint mégsem így van. :(

szerk.: Oké, a második linken "key packages"-t említenek, szóval mégis csak csináltak maguknak kiskaput, hogy ne kelljen minden áron a minőségre törekedni. De ez így akkor sem szép. :(

Szerkesztve: 2023. 06. 06., k – 15:17

Milyen hatással vannak ezek a hibák a Debian asztali rendszerére? A napokban telepítettem először a Debian 11-et, majd átváltottam a "testing" verzióra, hogy lássam, milyen újdonságok jönnek a 12-es kiadásban. Eddig minden stabilnak tűnik. Emlékszem arra, hogy mielőtt az Ubuntu népszerűvé vált volna, sokan közületek Debian-t használtatok.

Úgy nézem egy részük nem is érinti x86-ot, a többi meg olyan, amiket lehet hónapok esetleg évek múltán méltóztatnak fixálni a szoftverek fejlesztői. Szerintem sem realisztikus, hogy hatvanezer csomagból minden stimmelni fog egy releasekor. Én a git CVE fixeket bevárnám, aztán hadd szóljon.

Unstable debiant használok napi szinten egyébként, van fent néhány egészen obscure csomag is, egy év alatt összesen 2-3 olyan hibám volt, ami érintette a napi teendőimet. Szerencsére mindre volt workaround levlistán, mire találkoztam velük. 

frissiteskor amire figyelni kell, amit eddig tapasztaltam, az a non-free-firmware szekcio, illetve dual bootos rendszernel az os-prober alapbol nem fogja a tobbi rendszert feltenni a grubba, ezt az /etc/default/grub-ban engedelyezni kell. GRUB_DISABLE_OS_PROBER
 

neked aztan fura humorod van...