Magyar ISP-k

Ki, melyik ISP-t tartja technikailag a legmegbízhatóbbnak, legstabilabbnak? Az ügyfélszolgálattól tekintsük el, a "be van kötve és működik évek óta"-szerűekre vagyok kíváncsi.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 06. 03., szo – 07:51

ez sztem nagyon helyfuggo...  kb mindegyikrol tudok jo es rossz tapasztalatot is mondani.  ez leginkabb attol fugg, hogy az adott helyszinen melyiknek milyen az infrastrukturaja, mikor epult ki es milyen technologiaval (dsl/coax/gpon/mikro/stb) es a felhordo halozat is milyen, pl. a kornyekbeli epitkezeseken havonta hanyszor vagjak el a kabelt es milyen gyorsan mennek javitani... es akkor meg a savszelessegrol, alulmeretezettsegrol (aka overbooking) nem is beszeltunk.

pont ezert a gyakorlatban arra szoktunk torekedni, hogy legyen legalabb 2 kulonbozo isp kulonbozo median, remenykedve hogy nem fognak egyszerre lehalni :)

Nem éppen marginális kérdés, hogy home vagy business vonalról beszélünk.

 

Otthon Digi home van. Az első 5-6 év egy álom volt, nem volt szakadozás, mindig hozta a papíros maximumot. Jött a covid, home office, a sávszélesség beszakadt az 1/3-ára a sok usertől. Manapság már hozza a sávot rendesen, de naponta fordulnak elő szakadozások 5mp - 10 perc közötti hosszúságban.

 

Melóban használunk Invitechet, Telekomot és Vodafonet. Ugye ebből 2 ma már ugyanaz (4iG). Mindegyik optikai. Korábban volt Telekomos micro, de az megbízhatatlan fosh volt hiába volt 100% rálátás a toronyra.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Otthon: Digi, korábban Voda. A Vodával minden hónapban volt gond. A digivel meg nincs. Ez tényleg erősen helyfüggő.

Munkában: MVMNet, 5 év alatt egyszer sem volt gond. Nem is egy Digi árazás...

Falu Esztergom környékén, régi Invitel terület:

Telekom koax, 1000/25 otthoni előfizetés, abszolút kifogástalan, mindig maximum sebesség. 

4 év alatt összesen 6 kiesés volt, ebből 3 volt hosszabb (néhány óra), mindig jön SMS a kiesésről és a helyreállásról, nem kell nekem agyalnom, hogy vajon nálam van-e a hiba.

azért az az 1000/25 elég kőkorszaki állapot, ha a tört nevezőjét nézzük. Főleg ha kifelé is kellene mennie a forgalomnak. Nem feltétlenül torrent seed-re gondolok. Csak hát bármelyik cloud szolgáltatós fájl tárolóra így fájdalmasan lassú bármit is szinkronizálni. Jutubra tolni a videókat szintén.

Persze tudom én, a fostos koax csak annyit tud. Emiatt viszont emelhetné a segget a királyi t és cserélhetné azt a docsis-t gpon-ra.

Megcsinálták lefelé irányba a 3.1-es docsis-t, de a felfele irány fejlesztése elakadt. Az irodai netünknél szerződéshosszabbításkor 1000/200-as koaxot írtak a szerződésre, de valójában még nem ért oda a fejlesztés így /25. Szóval statisztikailag és az üzletkötő jutalékában már 200 az uplink, csak a valóságban nem. Úgy láttam facen is ígérgetik a fejlesztést a /25ös kommentekre az 1000/1000 reklám alatt.

A másik szolgáltatónál meg 1000/300 van üvegen maxban. Egy cégnél azért karcsú a /300 is teljes irodára. Gyakorlatlag egyik cég sem partner fejlesztésben. A bérelt vonal irányába is mentünk korábban, de elszabotálták a telkó alkalmazottai és alvállalkozói, nem akartak dolgozni. Pedig akkor épp még belement volna a vezetőségünk a 28x -os netdíjba a mostani üzleti előfizetéshez képest. Gyakorlatilag a netbekötésnél az a legnehezebb lépés, hogy rá lehessen venni a cég dolgozóit, hogy a pár méterre lévő kábelaknából hajlandóak legyenek bekötni / vagy a már előző bérlő által létesíttetett sokszoros, többféle médián lévő nem használt bekötéseket elismerjék létezőnek, ne tagadja le a szolgáltatás lehetőségét az ügyintézőjük.

Egy cégnél azért karcsú a /300 is teljes irodára

Kiváncsi lennék, hogy mivel foglalkozik a cég. Kifejezetten média tartalomgyártással?

Ismerek jónéhány többszázfős céget, de a valós forgalmi adataik alapján még letöltés irányban sem lenne nekik szűk a 300 megabit.

Netezésre elmegy. Még a felhős szolgáltatóknál futó dolgok elérése sem vészes. Viszont a backupok szinkronizálása a helyi szerverekről távoli helyre elég sok forgalmat tud generálni. 

Ami viszont külön bosszantó, hogy például a google meet úgy tűnik nagyon érzékeny a latency-re és ha nagyon pörög az uplink, akkor elkezdenek a felhasználók panaszkodni minőségromlásra, akadozásra.

az upload irány kontrolljának lehetősége ott van az ügyfél saját kezében. semmi nem akadályozza, hogy a először a multimédia (értsd: voip, video konferencia) csomagoknak adjon prioritást, és a szinkronizálás alacsony prioritással (esetleg fix korláttal) fusson.szerintem.

Teljesen sőt, irodaház/lakóház függő a történet, hogy hol mi mennyire elérhető. A konkrét elérhető lehetőségek ismeretében érdemes feltenned a kérdést, mert mondjuk azt mondom, hogy az Intellihome nevű itt nekünk tök jó (valóban jó), de nagyon kevés helyen érhetőek el, mert FTTB alapon működnek társasházaknál.

Nálunk a Tarr koax menetrendszerűen kb háromnegyed évente eldurran: külső dobozban valami, valamelyik toldás, padlás elosztó, szűrő, modem (csere, forrasztás). Távolabbi infrastruktúrában kb fél-negyed évente van zavar (körzetet érintő). A reagálás legtöbbször 1 napon belüli, kiérkezés is többnyire. Eddig soha nem kellett a kiszállásokért, javításokért fizetni.

Home office átka hogy észreveszünk mindent, ilyenkor "költözünk" mobilnetre. :)

SoHo FTTH-n Digi-vel, Telekom-al SLA szinten meg vagyok elégedve, koaxot vagy bármi rezet szolgáltatótól függetlenül kerülöm. UPC/Vodafone-tól lehetőleg semmit.

Mikrón ZNet-el van jó tapasztalatom, ACE-Telekom-al kevésbé.

Céges bérelt vonal esetén Invitech.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Nekem egyébként az érdekes nagyon, hogy jónéhány helyen, ahol nagyvállalati ügyfeleim vannak, az ipari parkokban olyan szegényes a felhozatal ISP ügyben, főleg kábelezésben, hogy sokszor már egy normálisabb otthoni internetkapcsolatnak is komolyan örülnék. 

A legtöbbször csak rádión tudják megoldani a linket, és rádióamatőrség ide vagy oda, ezeket inkább kerülöm.

igazad van, én sem értem, hogy miért nem fektet optikát (v legalább egy neki való alépítményt) az áramszolgáltató, a viziközmű szolgáltató, amikor leás egy vezetéket/csövet.

Tulajdonképpen a pék is árulhatna sört, hiszen az is kenyér, csak folyékony :-)

 

Nem, igazából csak arra gondoltam, hogy nem ördögtől való összedolgozni két társaságnak, ha egy kicsit logikusan viselkednek. Persze szigorúan üzleti érdekből, nem emberbaráti szeretetből - de még így is jobb lenne a végeredmény, mint ami most van.

Minek 3x kiépíteni ugyanazt a nyomvonalat, amit meg lehetne oldani egy kis szervezéssel közösen? Azért is lehet ennyi kábelszakítás, mert ész nélkül építik a pókhálót a föld alatt, és bárhová belenyúlsz egy markolóval, tutira elszakítasz valamit.

a külön alépítmény külön céghez tartozik - adott közműszolgáltató esetleg megkövetelheti a védőtávolságot a saját vezetékétől (amit +/- 2m távolságban tud nyilvántartani :-) 

tényleg max annak lehet értelme, hogy a vízmű húz extra csövet - de ő meg nem fog akarni ezzel foglalkozni sajnos :-(

az teljesen igaz, hogy a vasút mellett megy a gerinc, az is, hogy adott végfelhasználó miatt nem feltétlen érdemes kiépíteni az infrastruktúrát.
a MÁVtól béreltek/bérelnek távközlési helységet, vagy oda lehet(/érdemes) állni optikával - vagy nem. A (licenszelt) mikró - felhasználói oldalról- semmivel
nem rosszabb, mint az optika - mindkettő simán tudja teljesíteni az éves 99.5% SLA-t. OK, a mikrónál rákerül a szakaszra +1-2 msec válaszidő - és akkor mi van?

20 éve még nagyon gagyi volt (lehet, hogy csak nálunk), állandóan megszakadt a kapcsolat. Legjobban azt utáltam, amikor hétvégén esett az eső, a mikró belassult vagy beállt, a japán központból riasztottak mert megállt a termelés, én meg mehettem be a gyárba, és addig ott kellett állnom a cucc mellett, amíg helyre nem jött.

Az első adandó alkalommal kukáztam a mikrót.

hm. 
nekem az a tapasztalatom, hogy ezek az ipari mikrók - ha a link jól meg van tervezve és építve - akkor atomstabilak.
20 éve azért lehet, hogy kicsit más volt a helyzet, de szerintem ott is inkább egyedi eset lehetett. Mind a mobilszolgáltatók, mind a gerinchálózati szolgáltatók
úgy tervezik ezeket a linkeket, hogy kiesésmentesen működjenek (sőt, az adott sávszélességet az esetek ~99.999%-ban biztosítsák).

Tapasztalatom alapján nagyon kicsivel nagyobb az esélye annak, hogy egy ilyen mikrohullámú kapcsolat megszakadjon - mint annak,hogy elvágják az optikai(v réz)kábelt.

sok ugyfelunknel van/volt mikros net (sokhelyen csak backupnak), mindenfele ipari cuccok. invitech ipari cucca (azzal az ujjnyi vastag koax kabellel es kulon rackszekrennyi cuccal), ace telekom ki tudja milyen antennai, vodafon mikroja, meg bonuszkent egy 1km-es airfiber24link a Duna folott tokeletes ralatassal amit mi szereltunk fel.  de ha nagyon esett az eso, akkor mindegyik megszakadt tobb-kevesebb idore, vagy legalabbis nagyon megnott a latency vagy a packet loss.  ahogy jottek sorba a riasztasok mindig tudtam merre jar a vihar ;)   olyan mikrot en meg nem lattam, ami egy zivatarban vagy jegesoben nem szakad meg.

egy tisztességes link nem szakad meg zivatarban, pláne jégesőben. Az, hogy a Dunán (vagy esetlegesen Balatonon) át mi történik, az már izgalmasabb kérdés lehet egy hosszabb kapcsolatnál. Még az AF60LR linkek sem szoktak megszakadni, ha sikerült megközelíteni a gyári ajánlást, és a szakasz nem hosszabb 1.5-2.5km-nél.

Nem mondom, h Invitech-es mikrós kapcsolatom még nem állt meg - de csak akkor, amikor olyan özönvíz volt, hogy a Budán a 4sávos másik oldalára nem lehetett látni... egy év alatt szerintem ~2 óra alatt volt a link állásideje. számold ki az hány 9-es

Mi meg egy bazimagas (30m?) terménytárolóra lőttünk 10 km-ről kommersz cuccal (helyi állomás 5m magasan) és nem volt ilyen gond. Nem lehet, hogy nem volt elég magasan legalább az egyik rádió, vagy a Duna felett több a pára ami már kapásból nehezítő tényező? Milyen frekin üzemeltek? Mondjuk ezek a bérelt frekis eszközök mintha 10GHz+ felett működnének, de nem vagyok biztos.

Egyre tudok még gondolni, hogy kommersz rádióknál városban gond lehet a szomszédokkal is a közös tartomány miatt. Mi meg kinn voltunk a pusztában.

Egyik előző melóhelyemen egy budai nagy többszintes családi ház volt kialakítva irodának. Csak mikrós net volt, rajta a PBX trönk is. Na az mindig szakadozott ha jött az eső, vagy bármi más baja volt. Net is köhögött, a VPN tunnelek is. Pedig allítólag jó rálátás volt a toronyra. Kb. az maradt meg nekem belőle, h. csak mikrós netet ne kelljen sehol használni.

egy kézben lesznek - de nem azonos irányítás alatt. A legtöbb ami lehet, hogy minden útfelbontáskor odatesznek egy csövet ahol még nincs, és bérbe adják.

A kellemetlen ebben az, hogy az 50cm-es vízcsőhöz ásnak egy 60as árkot, nem biztos, hogy akarják a saját dolgukat nehezíteni (és költségeiket növelni) a jövőbeni leendő profit reményében...

Szerkesztve: 2023. 06. 05., h – 16:23

Vodafone (UPC) belváros:

5 éve be van kötve, nem kellett piszkálni.

Vodafone (UPC) belváros:

15 éve be van kötve, egyszer a modemnek a tápja elgyengült, kaptam egy újat tápot.