Link, rövid szöveg megosztása eszközök között

Ha egy linket vagy rövid szöveget szeretnék megosztani családtaggal, ismerőssel, akkor választhatok pár tucat üzenetküldő megoldás közül, pl Google chat, vagy telegram, vagy Skype. 

De ha ugyanezt az eszközeim között szeretném megosztani, akkor per pillanat nem tudok jobbat, mint hogy elküldöm üzenetben valakinek a családban, és akkor az üzenetküldő alkalmazás historyjában ott van, és látom a másik eszközökről is.

Pl.: androidos mobilomon találok egy cikket, és szeretném inkább a laptopomon elolvasni, akkor bárkinek el tudom küldeni a linket, csak magamnak nem. (A Google Chrome open on another device megoldásától most tekintsünk el, épp szabadulok a Google Chrometól.) Vagy ha találok egy idézetet/kódrészletet a laptopon egy cikket olvasva, és szeretném azt a másik gépemen egy éppen megnyitott munkamenetben használni, akkor hogy küldöm azt át oda? (Mindkét gépen Linux fut.)

Ti hogy oldjátok meg ezt?

Hozzászólások

Kdeconnect azt hiszem tud vágólap megosztást.

  1. Szerintem vágólapot nem szerencsés használni a jelszó kezelővel, csak ha muszáj. Az eleve arra van, hogy mindenki hozzáférjen, sokkal jobb, ha valami authentikált pluginnal, vagy typerrel küldöd, ha lehet
  2. Meg lehet kérni, hogy csak gombnyomásra küldje. (Igazából frissebb androidon baszakodás nélkül nem is nagyon megy másképp, mert a droid is vigyáz rá)
  3. Eleve csak local networkön megy, TLS fölött
  4. Ráadásul a sync pluginban van egy beállítás, hogy "Passwords (as marked by password managers)" syncje kikapcsolható, bármit is jelentsen ez :)

Szóval az aggály jogos, ebben a konkrét esetben szerintem akkor se igazán para, ha néha van rajta password, saját eszközeid, nem túl nagy az extra támadási felület, amit ezzel nyújtasz.

A Telegramnak van egy Saved Messages kontaktja. Ha annak irsz, az ott lesz minden Telegramos eszkozodon.

Szerkesztve: 2023. 05. 29., h – 09:26

Ha linux, körbenéznék a stacken, Ahogy írták, kde alatt pl kde alatt pl kdeconnect, ha csak linkek akkor vmi browser sync, a rokanak is volt vmi pocmet vagy mi, nekem a droidos chromeban pl van a share alatt send to devices.

De egyébként szinte az összeges üzenet küldözgetőben lehet írni saját magadnak. Kicsit fapados szagú, de igazából elég univerzális. 

Szerkesztve: 2023. 05. 29., h – 11:51

Google Keep - jegyzetek. Mobilra és más eszközre is szinkronizálódik. Munka közben PC-n beleírom és a mobilon magammal viszem az infót.

Mappába (csoportba szervezhető) - van emlékeztető riasztás funkció is.

 

látom nem akarsz google-t, akkor Keep alternativái:

- Trello

- Evernote

aquila non captat muscas

Szerkesztve: 2023. 05. 29., h – 11:43

Ti hogy oldjátok meg ezt?

Universal Clipboard

Copy on one device. Paste on another.

Copy images, video or text from an app on your iPhone or iPad. Then paste into another app on your nearby Mac — or vice versa. There are no extra steps. Just copy and paste as you normally do. Found a great recipe while browsing on your Mac? Paste the ingredients straight to the shopping list on your iPhone or iPad. You can even copy and paste entire files between two Mac systems.

https://www.apple.com/uk/macos/continuity/

Ja, univerzális. Az Apple-univerzumban. Ahogy valami közönséges wines, linuxos PC-re, vagy androidos telóra, táblagépre kéne, ami a legtöbb embernek van, ott megáll a tudomány.

Az is igaz, hogy ezt nehéz felróni az Apple-nek, mert erre univerzális megoldás tényleg nem létezik. Webes chatprotokollok, meg SSH lényegében, de ezek sem mindenkinek kézre eső dolgok, néha overkill kategóriások egy linkért.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én nem túl ergonomikusan. Kimásolom text file-ba a linket, majd midnight commanderben shell link, akarom mondani, ssh tunnelingen átmásolom a másik gépre a file-t.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Köszönöm mindenkinek az ötleteket, sikerült élhető megoldást találnom: Telegram saved messages, illetve Vivaldi notes. Egyelőre ezek tudnak mindent, ami nekem kell.

Csaba

Új munkahelyem miatt mac-et is kell használni, ott az infra része hogy az azonosítód között a notes módosítások azonnal látszanak. Viberen gépelt szöveg másikon folytatható. IPhone-om nincs, de két macbook pro között simán ment a dolog. (Ugyanitt 1 éves macbook pro eladó, egyik felesleges lett).

@BCsabaEngine

Szerkesztve: 2023. 05. 29., h – 15:11

Részemről mint fent, Firefox Sync ha link, elteszem a bookmarkok közé. Ha meg hosszabb szöveg, akkor a Zoho Mail-ben van jegyzet fül a rövid kis szösszeneteknek (bár ez pont telefonról nem érhető el).

Illetve, jut eszembe, jópár könyvtárat tartok szinkronban a gépek között, ha annyira hosszú, olyan nagy a fájl, akkor azon keresztül osztom meg.

Firefox accounttal ha be vagy lépve, akkor tudsz linket küldeni másik eszközre, vagy épp látod a másik eszközön nyitva lévő tabokat, és simán átveszed.

"Sose a gép a hülye."

Laptoprol belepek telefonra (mar ha nem vagyok, altalaban ez a lepes mar megtortent):
ssh a18t
termux-open-url es idemasolom a url-t

Masik irany (ha nincs mar alapbol megnyitva):
ssh shodan
firefox url

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

erre nálam a legjobban - ahogyan fentebb is írták -- az apple infra vált be. weblappkat, akár appok között is átvesz. vágólapot is. 

ha hosszabb időre kell a link, akkor slacken írok magamnak

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Én írok magamnak egy emailt vagy csak elmentem draft-ként.

Szerkesztve: 2023. 05. 29., h – 23:12

Én Pushbulletet használok erre, pont itt javasolta valaki évekkel ezelőtt.

A másik megoldás valamelyik nearby share megoldás használata (Android, iOS, Windows). Ezek a megoldások mind peer-to-peer jelleggel működnek, vagyis nem kell internetkapcsolat hozzájuk. Android és Windows között már van némi interoperabilitás is, a Google megoldása telepíthető Windowsra, míg a Microsoft megoldása ezzel az appal elérhető Androidra. Azt nem tudom, hogy ezek közül Linuxon bármelyik megoldás elérhető-e.

Ha csak link kell, akkor telefonon elmented egy temp könyvtárba könyvjelzőként, gépen összeszinkronizál a két böngésző és ott elolvasod.

Preferencia szerinti sorrendben:

  1. Ctrl-C az egyik eszközön, Ctrl-V a másikon
  2. Airdrop
  3. Chrome(-like) böngészőben: share -> QR code
  4. Email magamnak

Messenger-ben magadnak is tudsz küldeni üzenetet, csak érdemes a link elé beírni, hogy mire mutat, mert különben nehéz keresni a sok link között a chat-ben

Szerkesztve: 2023. 05. 31., sze – 11:44

Dropbox-on tárolt txt? Esetleg GDrive (Insync)?