[Megoldva] Melyik böngésző képes az activeX kezelésére?

Vannak kameráim, amik csakis windows explorerben képesek elfogadni a managelést. Mivel actveX kell nekik, így eddig csak internet explorerrel értem el. Most viszont a virtualboxban indított win10-em, gyanítom a tudtom nélkül, addig frissítette önmagát, míg az internet explorer ugyan elindul, ugyanakkor amint beírok bármilyen webcímet, az ablakban már az edge kezeli a hívást. (itt kívántam minden microsoft dolgozónak, hogy közösüljön az anyjával).

Egyszerűen, már azt sem értem, hogy miért dönt helyettem egy oprendszer, hogy nem használhatom az egyik vagy másik böngészőt, majd ő kijelöli azt, amit használhatok.  (hányós szmájli)

Hogyan érhetem el az activeX-el vezérelhető kameráimat?

Megoldás: 

Köszönöm szépen azok segítségét, akik valódi megoldási ötletekkel segítettek. Kipróbáltam 2 módszert is, mindegyik működik. Egyik, hogy vboxban net nélkül telepítettem a win10-et, így simán, alapból kezeli az iexplorer a kameráimat, amik activeX-esek. A másik működő az, hogy az Edge-ben beállítom, hogy ne szűrje az activeX-es működést.

Mivel kb 20 éve már, hogy kizárólag Linuxot használok, kissé döcög a winnel való kapcsolatom.

Hozzászólások

Nem büszkeség, de tényleg csak az Zinternecc Suxxplorer kezeli, abból is csak a régebbi verziókkal lehet tutira menni. Ez van, máskor figyelj rá, hogy olyan szutykot ne vegyél meg, vagy a cég ne vegyen, ami még mindig csak ezzel az ósdi technológiával megy. Addig marad az, hogy virtuális gépre felteszel egy XP-t, vagy Win7-et, és azon használsz IE-t, a kamerát meg USB-n adod át, mint hardvert közvetlenül passthrough-val. Más utat én se tudok erre.

A Windows meg egyébként is ilyen, a MS eldönti, hogy a usernek melyik böngészőre van szüksége, mikor frissítsen, mit csinálhat a saját gépén. Nem viccből linuxozok én se 9 éve.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jó tudni. Logikus, hogy enterspájzos verziókból nem veszik ki. Csodálom, hogy cégek nem dobták még ki ezeket az ActiveX-es szutykokat, az IE már jó 10+ éve legacy státuszban volt, elég idő a váltásra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

XP-t kellett volna feltenni, eleve az volt az activeX aranykora, és azon mindig is menni fog az IE :)

Leginkább sehogy. Nekem már a Windows XP-n sem működik. Egyszerűen lefagy a böngésző, amint az ActiveX elindulna, pedig szeptemberben még működött és állítottam is rajta valamit. Most meg semmi.

Techson kamerák.

csakis windows explorerben

A Windows explorer a sárga mappa ikon a start menü (az ablak logó a bal alsó sarokban) mellett. Te Internet Explorerre gondoltál.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Ipari környezetben nem szokatlan, sőt. A valamire való gyártó-berendezések bizonyos körökben itt kezdenek el komolyabb rendelkezésre állásról tanúskodni. Nekünk van olyan gépünk, ami akkora mint két db-, emeletes vasúti vagon egymás után kötve. Bika egy masina az biztos: ördögi szerkezet aktívan elérhető alkatrész- és szervizellátással. Szeretjük: gyors, pontos, számítható. Nem gondolod komolyan, hogy a nagyságos MS szopatása miatt lecseréljük egy modernebb-, ámde sokkal szarabb verzióra.. mondjuk 3-400 milliót el is verve rá? Hát mi azért nem adunk pénzt, hogy önmagunkat szopassuk, megoldjuk máshogy.

De ezt a szálat tovább horgolva mesélhetnénk a Windows 3.1-el hajtott repülőterekről stb stb. Ha ilyen környezetekben dolgoznál, a 10+ éven nem lepődnél meg, hanem alkalomadtán még örülnél is neki.. úgy értem addig, amíg pl. a MS nem próbál beleköpni a levesbe.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

De ezt a szálat tovább horgolva mesélhetnénk a Windows 3.1-el hajtott repülőterekről stb stb. Ha ilyen környezetekben dolgoznál, a 10+ éven nem lepődnél meg, hanem alkalomadtán még örülnél is neki.. úgy értem addig, amíg pl. a MS nem próbál beleköpni a levesbe.

Namost, ha valakinek tényleg ilyen miatt van igénye egy régen kihalt technológiára,  - és meg is fizeti a hozzáértő szakembert - az (mármint a hozzáértő szakember) biztosan nem akad fenn ilyen apróságokon, mint a topiknyitó...

 

Simán veszi az utolsó használható verziót, betolja egy VM-be, letiltja az auto updat-eket, és... kész. örül. - de legalábbis tudja tovább tutujgatni a vackait.

nem kérdez hülyeségeket, és nem nyafog triviális dolgok miatt. - ja és nem várja hogy majd ingyen megszakértsék a problémáját ;)

Persze, lehet forgatni a szavakat meg ilyesmi, a lényeg mégis az marad: plusz munkát generálnak, mesterségesen, az adott vállalkozáson kívül álló egyéb vállalatok. Illetve az egész onnan indult, hogy (ezt idézem) "szerencsére" már kihaltak ezek a megoldások. Valójában nincs okunk szerencsének örömködni, és éppen mesterségesen akarjak kinyírni a megoldásnak még az emlékét is. Van ahol tekintélyelvű bulinak nevezik az ilyesmit is, hiszen engem mondjuk nem kérdeztek meg róla, meg rajtam kívül álló pármillió tagot sem, csak ránk erőltetik, hátha beledöglünk.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

plusz munkát generálnak, mesterségesen, az adott vállalkozáson kívül álló egyéb vállalatok.

 

Egy produktív vállalati környezetben én ezt fordítva látom:

 

Ha valaki készít egy terméket, aminek a hasznos és supportált élettartama 10+ 20+ vagy akármennyi év, akkor elvárom tőle hogy a vackaik manageléséhez szükséges tool-okat, softvereket - mindent ami kell hozzá - biztosítson számomra. 10+, 20+ évig - vagy amennyit ígért.

 

Ha ezt nem teszi meg, akkor bizony a vendor 'vert át', nem a microsoft - vagy egyéb 3rd party aki lehúzta a rolót egy adott technológiával kapcsolatban.

 

Köztudottan nem kedvelem a Microsoft termékeit, és üzleti modelljét, de itt most nem látom hogy ők lennének a 'hibásak'. Ők csak kivezettek egy-két foshalmazt, amit balga módon *minenki ész nélkül függőségként beépített a szaraiba.

Sokkal inkább a vendor, aki a vackai összerakásakor a legolcsóbb, éppen aktuálisan hype-olt  3rd party technológiát használ függőségnek, ahelyett, hogy nyítl, szabványos megoldásokat használt volna...

Ez egy occó vacak kamera esetén érthető, így jártál. vehetsz egy másik szart ami megint jó lesz pár évig.

De egy több milliós/milliárdos ipari termék esetében... khm.

 

De ezt a gondolatmentet folytatva, igen hamar eljutunk a kapitalizmus - és az általa megteremtett - tervezett elavulás sötét bugyraihoz ;)

 

szerintem.

Sokkal inkább a vendor, aki a vackai összerakásakor a legolcsóbb, éppen aktuálisan hype-olt  3rd party technológiát használ függőségnek

A probléma csak az, hogy az itt szereplő technológiát nem 3rd party hype-olta, hanem az oprendszer szállítója. Szóval ebben az esetben a Microsoft a hibás. És egyébként ha MS termékre fejlesztesz, akkor meglehetősen nehéz elkerülni az MS technológiáját amúgy is.

"aktívan elérhető alkatrész- és szervizellátással"

tehát a beszállító megoldja, hogy milyen számítógéppel és szoftverrel lehet kezelni.
Ha a szállító nem támogatja, akkor EoL. Akkor magatoknak lehet támogatni, ahogy tudjátok. 

Nem fog megállni a világ, mert valaki vett egy cuccot pár millióért és sosem fejlesztették, tartották szinten utána.

"megoldja, hogy milyen számítógéppel és szoftverrel lehet kezelni"

Nem teljesen jogos, hiszen az adott gép (a sok közül) mondjuk részben a mi igényeink szerint lett legyártva valamikor. Ezen felül a szervizkönyve és alkatrészlistája ill. pár egyéb kritikus háttér-dolog (70-80e oldal) kizárólag IE only, az adott kornak megfelelően, kérés nélkül. Egyéb más dolgok már nyilván gyártóspecifikusak, hiszen egy ilyen ipari mamutgép legritkább esetben megy fiókból kihúzott soho vagy garázsmódszerekkel. Ezen nincs mit csodálkozni.

 

"Ha a szállító nem támogatja, akkor EoL"

A szállítónak elemi érdeke, hogy menjen, hiszen aktív támogatást nyújtanak egy részéhez, nyilván nem baráti alapon :) Egy esetben van gebasz: ha a megoldásszállító beszarik, és a szerviz és alkatrész-ellátottság megy a levesbe. De mondjuk egy 1817-ben alapított vállalat, ami a világon egy adott terület jó nagy részét lefedi talán nagyobb biztonságot ad, mint egy modern Köcsög és Társa Bt. Illetve a megoldásszállító bárhol bármilyen területen beszarhat, legyen az bárki.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

De egy huszárvágással még most futtatok mondjuk IEt. Lehet csak holnapig, aztán ha ez elmúlik, marad egy (1) workaround. S ha nem lesz már ez sem, marad pl. a Hyper-V. Én nem rinyálok, csak ne mondjuk hogy mekkora "szerencse" hogy 10 éve döglött egy valami, amibe még ma "szerencsére" belerúgnak kettőt.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerintem a káröröm oka, hogy az activeX már új korában is szar volt.
Az IE-t meg a modern böngészőkhöz képest minden rendes ember utálta. Alig vártuk, hogy végre megdögöljön, és az IT kiugorni kényszerüljön az IE-only megoldásokból. A legacy cuccot még valahogy megérted, de hogy az új feljesztések is arra voltak... na az tényleg pusztulat.
Flash detto. Rinyáltam évekig, hogy nagyon nem oké, hogy flash-ben vannak a vevőknek kiadott design support cuccaink. Írja be más a linket a datasheet-re, mert én nem fogom. Jött mindig a duma. Örömtáncot jártam, amikor végre ledobták rá az atombombát. Persze akkor hirtelen ,,lett erőforrás" a portolásra.

Utólag általában könnyű belátni, hogy amennyi kínlódás meg felemésztett munkaóra elment a legacy szarok toldozgatására, abból az erőből letisztultan, átgondoltan egy sokkal jobb megoldást lehetett volna kidolgozni, ami mentes az évtizedek óta kényszerből magunkkal hordozott hibáktól, regresszióktól.

Ha még van rá támogatás, akkor a gyártót kell kérnetek, hogy csináljon belőle használható változatot. Ha nem ad, akkor lehet mégsincs támogatás adott gépre, csak általában lehet kapni még alakatrészt hozzá.

Ha meg nincs támogatás, akkor vagy egy régi hulladék gépen (megbízhatatolan 10-20 éves gépen) vagy egy virtualizált retro környezeten, offline lehet olvasgatni a régi szoftverek képernyőit. 
Ugyanez a vezérlésükre is igaz. Vagy próbáljátok életben tartani a hulladék régi pécét vagy valami retro képességű ipari pécére telepítitek a retro oprendszert és szoftvereket. És persze nem kötitek az internetre, mert minek.

Tehát értelmetlen ezen rugózni, hogy köcsög ms, nem lehet netezni a 10-20 éves oprendszerrel. Az ms nem köp bele a levesedbe, 10 éve nincs is ilyen terméke.
Az meg külön pech, hogy ha már nem is árulják a régi rendszert, de azért ez sem megugorhatatlan, főleg eu-ban, ahol használt szoftvert is legális eladni.

Szerintem te nem olvastad végig amiket írtam, nem tudod elképzelni sem ami ipari területen defacto, ill. nem teljesen tudod mit írsz.

Főbb vonalakban összefoglalom amit eddig írtam: jó alkatrészellátás, megfelelő *műszaki* support, kiváló és megbízható gép, nem olvasgatjuk régi szoftverek képernyőit, nincs baj a régi rendszerrel. Ami probléma, és ebben meg tudom érteni a szál indítóját, hogy egy már halott technológia totális elvétele csupán szopatás. Ipari környezetben ezen túl beláthatatlan következményekkel járhat, mivel egy komoly berendezésnél nem Marika néni gépéről, nem 5db irodai munkaállomásról, nem egy önálló CNC-ről, és nem valami retek SOHO kategóriáról van szó amit kétévente leteszel. Itt az érték java része maga a munkát végző berendezés, általában 100++ milliós nagyságrendben, s a körítés "csupán" a mellé adott kapcsolt érték.

De mondok mást: ha most veszel 500 millió per darabért 5db gépsort, majd egy év múlva azt mondják bocsesz, innentől blokkolunk mindent ami HTML5, akkor mi van? A gépsor kiszolgálna 20+ évre is, sőt, ez lenne az igaz erénye - dehát így jártál. Ámbár az RS232-t is kevesen használják, vegyük ez azt is.. úgy is egy lassú szar, piti ügy. Vegyél új gépsort, ami borítékolhatóan szarabb, mint az előző - és még arra sincs garancia, hogy azzal nem ugyanígy szopatnának kívülállók 2 év múlva ismét, hobbiból. Nos, mit csinálsz?

A tályog ölné meg a fejlődési mániás önjelölt majmokat. Ipari területen nincs keresnivalója ilyesminek.

Ui nekem van ipari végfelhasználói tapasztalatom 2x5 év, ezen felül van ipari megoldásszállítói tapasztalatom 1x15 év. Mindkét oldalt ismerem. Nem jaszkariból írom, hanem azért, mert nem a pattanásos pistikeként verem magam az Unreal 46 elől kiszólva, meg nem öt db irodai munkaállomást managelve van wannabe rendszergazda ihletem. Az ipari terület ezektől gyökeresen eltér, és azzal beszélgetnék róla legszívesebben, aki ért hozzá - de minimum nem kívülálló.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

"A tályog ölné meg a fejlődési mániás önjelölt majmokat. Ipari területen nincs keresnivalója ilyesminek." - ~10 évvel a tudottan legutolsó verzió megjelenése után nem igazán "fejlődésmániás" az, hogy talán ki kellett volna azóta váltani... Egyébként meg persze, semmi gond vele, zárt (tényleg zárt, azaz adathordozóval is csak ellenőrzött módon találkozhat) hálózatban, kvázi embedded szoftverként elfogadható lehet, azonban az utolsó verzió megjelenésekor már el kellett volna kezdeni a kockázatelemzést, hogy a berendezés várható élettartama alatt ennek a komponensnek megszüntetett támogatása milyen problémákat okozhat, hogyan lehet azokat kezelni, stb. Lehet, hogy az a válasz, hogy semmilyet, meg a másik végletben az, hogy létfontosságú funkciók sérülhetnek, ergo a kiváltása szükséges.

jó alkatrészellátás, megfelelő *műszaki* support, kiváló és megbízható gép

A géphez tartozó szoftver ugyanúgy alkatrész, csak máshogy. Mi van, ha a szoftver egyszer olyan ágra fut, ahol addig nem járt, és kiderül, hogy hibás, netán az OS hibája és nincs (egyszerű) kerülő megoldás?

De tegyük fel, hogy az elmúlt X évben minden ág futott már és nincs reális esély hibára.

További kockázatok:

- ha hálózatra van kötve a gép, valamilyen vírus megfertőzi a rendszert; elég durva kezd lenni a helyzet mostanában, még azt sem zárnám ki, hogy egyes vírusok pont ilyen gépekre fognak specializálódni, mivel tudják, hogy nagy érték van mögötte, üzemzavar akár még nagyobb károkat tud okozni

- elromlik a hardver: remélhetőleg van tartalék számítógép, amin az OS tud futni (persze ebay és hasonlók is vannak, de ez kevésbé profi, illetve nem kiszámítható), illetve a telefonos aktiválás legutóbb működött még hasonló esetben, kérdés, hogy ez meddig lesz így, van-e erre bármiféle határidő, esetleg erre az a forgatókönyv, hogy akkor 30 naponta újratelepítik? Az sem olcsó.

Ne érts félre, teljesen megértem a helyzetet, nem azt mondom, hogy havonta frissíteni kellene a szoftvert, de a világ változásával a gépészetnek is változnia kell, idomulni az alkalmazott technológiához, környezethez, termékfejlesztéskor ezt illene figyelembe venni.

Ha teljesen elszigetelt rendszerként tud működni, nincs külső függőség (nem kell aktiválni a használt Windows-t), az nyilván egy másik eset. Ez nem olyan, mint egy csavar vagy egyéb mechanikai alkatrészt, amit lehet tárolni, kicserélni. Például jó eséllyel mentésekről is gondoskodni kell (átgondolandó, mik az elvárások: milyen gyakran, hol legyen mentés stb), ami állapotmentés alkatrészeknél szintén nem kérdés.

Ahogy más is írta, a gép működéséhez szükséges szoftver is alkatrész. 

A gyártósor meg nincs internetre kötve, hanem egy zárt rendszer - gondolom. Nem fut windows update, nem veszi ki a gonosz ms a támogatást, sohasem fut rá frissítés. Ha kirohadt az ipari pécé a gépsor mellől, akkor meg a gyártótól lehet kérni másikat. Már, ha valóban van rá support. Nekem úgy tűnik, hogy generic alkatrészek kaphatóságát gondolod supportnak, de az nem az. A support az, amikor fizetszt folyamatosan díjat és cserébe vállal valamit a beszállító. Ha nem vállalja azt, hogy biztosít a gyártósorral együttműködő hw/sw kombót, akkor arra nincs support. Az, hogy más hw és szoftver egyáltalán felmerül, arra utal, hogy nincs support rá, mert okosban akarjátok megoldani. 

Ha mégis online vagy szélesebb körű hálózatból el kell érni a gyártósort, akkor megintcsak a beszállítónál kell verzni az asztalt, és szerződés szerint támogatás keretből vagy új fejlesztésként fizetni.

(tanulság, ha van rá mód, akkor a háttértárról legalább kell tükrözést menteni és letárolni, már ha egyáltalán engedi a rendszer. Mert lehet a gyártó által telepített rendszeren valami kókány van, amiről senki sem tud)

Mostmár tényleg sok lesz, én nem írtam működéséhez szükséges szoftvert az én oldalamról! Ezt valaki odahaluzta a színezett / desztvizezett bolti szaroktól vagy valami gombától. Ti amikor nekem írtok nem olvassátok el amit írok, hanem egymásra gerjedve nyomtok négyzetre emelést.

”szervizkönyve és alkatrészlistája ill. pár egyéb kritikus háttér-dolog (70-80e oldal) kizárólag IE only” <- ennyit írtam, idéztem magam. Emellett szerinted ezeket nem tudom megkerülni? Idézhetek lentebbről magamtól, hogyan kell.

”gyártósor meg nincs internetre kötve, hanem egy zárt rendszer - gondolom” <- idéztelek téged. Ijesztően rosszul gondolod, alkalmanként ki kell lásson (rnd) cég (rnd) területének (rnd) kontrollere (rnd) protokollon, mert van úgy, hogy a providernek hozzá kell férnie messziről. Dedikált kommunikációs eszközöket tesznek le emiatt akár egymásra láncolva, szigorú szabályokkal, hogy khmm “ki legyen kötve internetre”. A műanyagipartól kezdve a textiliparon át, a mezőgazdaságon keresztül a nehézipar edzette hadiiparig. Ezt csak úgy mellékesen, hogy a szekuriti me menjen SOHO irányba, mertmár ilyesmit is beleérzek (ha rosszul teszem akkor sry).

Ha valaki ezt nem tudja elfogadni azt értem, mert részben logikus a tagadása, csak elfogadni nem tudom. Láttam hazai rendszert, német rendszert, japán rendszert, lengyel rendszert és nem folytatom mert hadd ne dolgozzak helyettetek. Ipari környezetben a 10 év sokszor lópikula, defacto elvárások vannak pro és kontra, nincs művi okoskodás - s nincs helye fejlődési mániába burkolt tekintélyelvűségnek sem (MS). Szóval ismét leírom: azzal szeretnék beszélgetni erről, aki nem kívülálló.

^^ ez nem feltétlen neked intézett kirohanás, dehát rettentően unom a banánt. A mindenhez (is) értő fotelharcosok most már uncsik.

Majd ha a megoldásszállítói oldalra kerül innen valaki jövendölő üveggömbbel a kezében, és elmondja mi várható.. akkor meghunyászkodva visszatérek a témára sűrű sorryval. Csak nehogy addig valóban eltűnjön az RS232 működése, vagy épp az elavult vezetékes kijelző szűnjön meg. Vagy a billentyűzet, vagy a számok (k1 feeling). Mert akkor esetleg annak mindenhová begyűrűző következményei lesznek. Én szóltam!

Vortex Rikers NC114-85EKLS

«Modernisták» megjelenése gyártósor irányításának tervezésénél — érintős kijelző panel megdöglött, és... kész! Áll az egész vonal, hiába vannak (világító)gombok, tumblerek etcetera mert a vezérlést és hibakijelzést "taccsra" priorizálta be az ifjú PRC mérnök garda és nem tesztelte le mi van ha tényleg bedöglik a "taccs" és nem csak kikapcsoljak szoftveresen.

Ha nem lehet elolvasni a dokumentációt, abban a gyártó tud segíteni, hogy biztosítja azt. Általában ott bukik ez el, hogy a modernizáció nem support, hanem feature requestbe sorolt kategória a megoldásszállítónál, amiért külön kéne fizetni. Vagy az eredeti support szerződést úgy kötni és fizetni, hogy benne legyen. Lehet technikai emberként nem látod ezt, de sokszor üzleti döntés miatt nem kapod meg a modernizált dolgokat. Mármint a munkaadód üzleti döntéseként, mert nem akar érte fizeni. Ha a legtöbb ügyfél sóher, akkor az is lehet, hogy túl drága lenne csak egy ügyfélnek megcsinálni és azt az ügyfél nem vállalja be, hogy ő fizesse a teljes árát. Ha több ügyfél bevállalja, akkor megoszlik a költség

Pontosan látom, hogy sokszor az ügyfélen múlik, hogy miért nincs nála modernebb rendszer. Aztán, amikor az utolsó utáni figyelmeztetés után egyszer csak már nem lehet használni, akkor meg nagyon sürgős és fontos,persze ingyen munka az elvárás. Szerintem sokan láttunk már hasonló problémát, pl még mindig java 1.6-on futó rendszerek, amik https tls támogatása sokkal régebbi, mint ami ma már a minimum megkövetelt és ezért ügyintézők új pécéjéről nem elérhető a felület. Vagy valami nagy átállás, mert az évek óta nem frissített és támogatott platformjukat hatósági kötelezettség miatt frissíteni kell és ehhez hozzá kellene igazítani mindent, ami nem kis munka és valakinek ki kéne fizetni ezt. Mindent meg lehet oldani, csak idő (tervezés és kivitelezlés ütemezése) és pénz kérdése. Ezek szoktak hiányozni az ügyfél oldaláról. Plusz, még ha ingyen kapna az ügyfél modernizációt, akkor sem biztos, hogy vállalja, mert neki költség az átállás és nem akar költséget. Majd, ha ég a ház.

Btw, a zárt vpn megoldás távsegítséghez nem internetre kikötés. Üdv (szoftveres) megoldásszállító oldalról :)

Off:
> Szerintem sokan láttunk már hasonló problémát, pl még mindig java 1.6-on futó rendszerek, amik https tls támogatása sokkal régebbi, mint ami ma már a minimum megkövetelt és ezért ügyintézők új pécéjéről nem elérhető a felület.

Ilyen Tomcat6/Java6 kombináció nálunk is van, de a tomcat-native meg az OpenSSL-3.1.0 sokat segít a TLS-verzión. (Vagy egy külön program (pl. Apache!httpd) az SSL-terminálásra.)

Persze, megoldás/workaround mindenre van, csak idő és pénz :)
Sokszor jó fejek vagyunk és javaslunk kvázi ingyen dolgokat, hogy ne álljon le ügyfél hibájából se a rendszer, de attól kezdve meg annak a támogatásával is hozzánk jönnek, de nem fizetnek többet. 

Amikor pistike azt hiszi, hogy a pénzt a cég csak úgy nyomtatja a dolgozóknak. X óra munka - fejlesztői, teszt, éles és disaster recovery site módosítása. Folyamatok módosítása. Attól kezdve annak frissítését és annak éves cert cseréjét is támogatni. Pénzért könnyű, ingyen viszont nem. Akkor jön az, hogy az ügyfél maga kokkolja meg, ha akarja, de ha nem működik, ahogy ő csinálja, ahhoz is supportot vár el.

(nem minden ügyfél ilyen, van ahol fizetnek, dolgozunk/tanácsot adunk, mindenki boldog)

Az ipari rendszerek szoftverei, alkatrészlistái és manualjai nem kedvelik ezt. 

Azt igazán megmagyarázhatná valaki, hogy ezen rendszerek fejlesztői miért is támaszkodtak activex-re egyáltalán.

Eleve az egész cucc egy oprendszerhez és platformhoz zár, innentől, ha nem lehetett valamit activex nélkül megoldani, nem lett volna egyszerűbb natív alkalmazásként megírni?

Mert az architect elcseszte. Ha volt egyáltalán.

Mondjuk nézd meg azért, hogy az ActiveX fénykorában (kb. 1998-2003) milyen más, böngészőn alapuló technológiák voltak képben. Java applet se lett volna sokkal jobb.
Lehet, hogy egy natív alkalmazás egyszerűbb lett volna, de nem felelt volna meg az akkori hype-nak ("mindent futtassunk a böngészőben").

Ellenben a flash minden felbontáson és pluginverzióval igen :D Egy irdatlan sz*rkupac volt az, és semmi keresnivalója nem volt olyan helyen, ahol valamifajta "üzleti" alkalmazás frontendjét kellett megvalósítani, kliensoldali validációval, akármivel.

A 90-es évek végén / 2000-es évek elején volt szerencsém webes frontendeket fejleszteni, persze, nagy volt a kavar, de lehetett azért letisztult és működő dolgokat írni, sokmilliósoros absztrakciók nélkül is.

Arról nem is beszélve, hogy a megjelenítő réteg és az üzleti logika mindig is külön kellett volna, hogy legyen.

Az volt a cél, hogy ugyanolyan felületet és funkcionalitást adjon a felhasználóknak mindenhol. Nomostan anno ezt a html+css+js nagyon nem tudta megugrani. Plusz a fejlesztés idő/erőforrásigénye sem mindegy - és igen, a felhasználói felület grafikai terveit flash-be simán be lehetett emelni, nem úgy, mint a css+html+js mixbe...

Ne haragudj, de ez egy marhaság. A menedzsment-felületek 99%-át remekül meg lehetett jeleníteni 20 évvel ezelőtt is html+css alapokon, és működtek is. Ez egy mítosz, hogy ennyire különbözőek voltak a böngészők - valóban, a css tekintetében voltak problémák, meg javascript-oldalról is, de lehetett volna graceful fallback mindenhol normálisan. Csak azzal foglalkozni kellett volna. Az meg a az ún """programozók"""-nak már nem ment (dehogy programozók, még csak nem is fejlesztők, még csak tisztességes szakmunkások sem voltak azok.)

Játékoknál még csak-csak oké volt a flash, de videólejátszásra meg egyéb dolgokra tökéletesen alkalmatlan. Arról nem is beszélve, hogy milyen privilégiumokkal futott pluginként.

video és hang stream: 2004-ben még külön real, win media, flash, quicktime és talán még java addonok is elterjedtek voltak, a böngészők maguktól nem tudtak ilyet.
~10 éve még activex/  flash / java addon mellé kezdett valami nodejs parseléses mjpeg "lejátszás" megjelenni https://stackoverflow.com/questions/5269376/cross-browser-solution-for-…

Ajax elődje is 99körül kezdődött activex funkcionalitásként, 2004 körü lett kb univerzálisabb talán.

Játékoknál még csak-csak oké volt a flash, de videólejátszásra meg egyéb dolgokra tökéletesen alkalmatlan

Te miről beszélsz?

2010 előtt nem is létezett natív böngészős videólejátszás, csak pluginekkel volt megoldható, és a legnépszerűbb, szinte univerzálisnak számító megoldás a Flash volt erre.

Persze volt más megoldás is, realplayer, quicktime, az MS még bepróbálkozott egy Silverlight-tal, de valahogy a Flash lett a legnépszerűbb, ott volt mindenkinek a gépén, és még évekkel a html video támogatás után is sok helyen használták videóra.

Az a baj nehéz meghatározni hogy mi az.

Egy random enterprise management felületen is lehetett igény olyan funkcióra amire nem volt annó böngésző-natív megoldás, és kellett valami plugin. Hogy a Flash volt-e a legalkalmasabb erre az jó kérdés. Van amire az volt, ráadásul a sok alternatíva közt ez volt végső soron a legelterjedtebb, tehát támogatását tekintve se volt feltétlenül egy rossz választás.

Rossz választás az volt, amikor ezen felbuzdulva feleslegesen minen flashben készült.

Ez volt a munkám, és sose éreztem jelentős szívásnak.

Nyilván ki kellett ismerni a böngészők sajátosságait, és megtanulni a hackeket és mintákat, amikkel kezelni lehetett az inkompatibilitásokat, de ... igazából ennyi. Én nem tartottam különös szívásnak, és úgy gondolom egy akkori harcedzett frontendes ezeket amúgy is ismerte.

Ha kaptál egy UX tervet valamilyen grafikai tervezőprogramból exportálva, hogy tudtad pixel pontosan leképezni html+css+js alapokon úgy, hogy az tetszőleges böngészőben ugyanúgy jelenjen meg (üzleti elvárás!)? A majdnem olyan, meg ne méretezze át az ablakot az nem megoldás, ahogy az sem, hogy használjon xyz böngészőből a.b.c verziót...
Mindezt interaktív felülettel, a böngésző előre/vissza/újratöltés gombjainak a nyomkodásától nem elhasalva...

ogy tudtad pixel pontosan leképezni html+css+js alapokon úgy, hogy az tetszőleges böngészőben ugyanúgy jelenjen meg (üzleti elvárás!)?

 

LOL, ez a gyakorlatban ma sem megoldható hiába a 'responisve design'

Ez egyszerűen nem megvalósítható elvárás. és a web nem is erre való.

Akinek ilyen igénye van, nyomtasson mesekönyvet :D

De, megfelelő erőforrás/munka ráfordításával megvalósítható. De megfordítom a dolgot... Ha a mostani sokkal komolyabb eszköztárra azt mondod, hogy nem valósítható meg az, hogy az UX mindenütt ugyanúgy jelenjen meg gyakorlatilag "pixel pontosan", akkor a tizen-huszon évvel ezelőtti korlátozott képességű html+css+js mennyire tudta ezt? Megmondom? sokkal-sokkal kevésbé, ezért _is_ volt nagyon sok esetben flash-ben megvalósítva valami. Azon felül, hogy a kliens-szerver közötti folyamatos kommunikáció is egyszerűbben ment, és az egyes js-nyelvjárások/változatok különbsége sem okozhatott problémát.

Én ezzel a részével nem vitatkozom, szerintem eleve nem kellett volna mindent a böngészőbe gyömöszölni. <- ez a valós probléma.

Hogy ez a vélt - vagy valós - igény honnan jött, nem tudom.

 

mondjuk én IT security 'szemüveggel' néz(t)em ezt a webes vergődést... innen nézve elég szánalmas - még ma is.

20 éve kaptál UX tervet? jó helyen dolgoztál.

 

Az előre/hátra gomb kezelése külön szívfájdalmam, az egész hipertext erre kellene, hogy épüljön (azt most hagyjuk, hogy _alkalmazásokat_ akarunk ebbe két évtizede beleerőszakolni), de nem hogy javulna, inkább romlik a helyzet. Nehéz dolog az állapotmentesség, illetve a belső állapotok kezelése :)

Ezt nehéz megválaszolni, de meg lehetett oldani.

Pont azért, mert a pixelpontos dizájn volt az elvárás, nem volt fontos a reszponzivitás, nagyon sok dolgot el lehetett érni fix méretek alkalmazásával. 

A böngésző előre-hátra gombjainak nyomkodása sem volt annyira probléma, mert szintén annó nem volt igény hogy az oldal újratöltés nélkül dinamikusan működjön, magyarán ezek a dolgok pont hogy natívan jól működtek.

Látatlanban nehéz megítélni, mert erősen kérdés, hogy milyen funkciókat kellett megvalósítani, de a Java Applet alapvetően sokkal jobb lett volna: egyrészt már akkor is futott több böngészőben, másrészt a kódbázis kiemelhető lett volna egy "normál" java alkalmazásba. Illetve még most is sokkal jobb eséllyel lehetne használni. Nyilván nem egyszerű jósolni, de pl. a Flash is már a kezdet kezdetén kilógott a webes elvből, nem is értem, hogy például egy EMC miként volt képes Flash-re építeni felügyeleti alkalmazást.

(én pont abban az időszakban fejlesztettem egy Java appletet, bár az ActiveX-et nem ismertem különösebben, de akkor is kilógott a sorból már csak az MS függősége miatt is, ezzel szemben a webes felület elve szerint platform független)

Viszont a kamerahoz, amit a kinai vendor osszerakott, biztos, csak egy nyamvadt "照相機.dll" allomanyban volt meg, az SDK a kamera belsejet tenylegesen szallito masik kinai vendortol, ami valoszinuleg kikototte, hogy a nagybetus DLL-t, na azt nem lehet feltelepiteni a vasarlokhoz, mert uzleti titok, ezert lett belole ActiveX (most attol tekintsunk el, hogy az ActiveX komponens is "odakerul" a felhasznalo gepere, mert a butaknak mind1, ha azt hiszik, hogy tenyleg internetrol fut):D.

Visszanézve kicsit félrement a hozzászólásom, alapvetően az ipari rendszerekre gondoltam, ahol nem biztos, hogy nem érte volna meg kicsit hosszabb távon, nyitottabb szemlélettel gondolkodni (nyilván relatív fogalom a "megérte", mert ha így is megvették - és ezen jó eséllyel egy üzlet sem bukott - akkor végülis nem volt rossz döntés a technológia).

Egyébként értem én a folyamatot, egyszerűbb volt olyan fejlesztőket találni gyorsan összelapátolni valamit, akik MS technológiához értettek, aztán nosza lehet gyártani a kamerákat, aki nézni akarja, majd alkalmazkodik/megoldja. Ezek tipikusan nem azok a szempontok, amiket tüzetesen átvizsgál az emberek túlnyomó része, ha meg is nézi, szerintem az esetek kis arányában választ mást.

Jah... ~8-10 évvel ezelőtt volt ilyen "Java appletes" cuccal dolgom, akkor még csak és kizárólag 1.5ös java-val ment az adott applet, de csak akkor ha a java-nak megadtál valami -sun-lot...-option -os történetet + az IE-ben ! igen abban.. ezt is átállítottad azt is ... 

KIR3 ha mond ez bárkinek valamit is :)

De hozhatjuk ide a "frissebb" verziós ETDR rendszert is ... amihez a developerek kikötötték hogy csak és kizárólag Firefox és Java 1.6 -al megy.. utána egy frissítés után elkezdtek nem működni a cuccok.. support -> jaaa hát már 1.7-es java kell ...

Szuper fejlesztések voltak Java Applet téren is anno ... :)

Nem állítom, hogy a Java applet 100%-os volt, a Microsoft a megvalósításával (volt saját motorja) ott is bekavart, figyelni kellett, pontosan mit is használ az ember.

De ez nemcsak Java alkalmazásokra, natív bármilyen alkalmazással is hihetetlen szutykok tudnak születni, mert a fejlesztő(csapat) nem veszi figyelembe, hogy a saját környezetükön kívül a felhasználóknál esetleg mások is vannak. Például Windows területi beállításoktól való függőség egy kiváló gyöngyszem, de a fix útvonalra szemetelés sem elhanyagolható.

De ha már kameránál tartunk, az is megér egy misét, hogy egy kamera megnézéséhez miért kell adminisztrátori jog, sajnos ilyen is van.

persze, nem is az aktív-ikszet akartam védeni, vagy a java applet ellen kampányolni, csak ugye régen voltak ilyenek. Ez van, ez volt.

Kameragyártó legyártotta kamerát raktak rá egy FW-t azt kész. Kalap kabát.

Ugyan ilyen példákat lehet találni pl Konica nyomtatóknál... ott Flash volt a "menő".. Van olyan régi Konica aminek nem kell Flash ugyan, de az egész webes felülete csak és kizárólag Firefoxal nyílik meg... semmi mással.
Nyilván ezek már kezdenek kihalni.. de az FW frissítés nyomtató téren sem lett jobb, sőt kamera szinten sem szerintem. :(

Hát igen, a Flash-es rendszerek is megérnek egy misét. Sose tudtam megérteni, hogy egy EMC és VMware 2010 után miként tudtak Flash mellett dönteni (korábban sem értettem volna): már egyértelműen leszállóban volt a technológia és jött a html alapú alkalmazások kora.

Szerintem akkor anno réges rég.. arrol szólt a sztori hogy nem tudtál rendesen kommunikálni HTML vagy bármi egyéb módon.. szerintem ott még http1.0 volt.. vagy talán 1.1...

És hogy miért kellett flash vagy aktívx ? Azért hogy az adott nyomtató le tudja kérdezni a saját állását egy majdan Java-ban megírt programból , mert natívan nem tudta volna ezt megtenni .. kb...

ás igen itt jöhet az SNMP meg egyéb... azt ne .. SNMP alap generic protokollok vannak amik jók 10 nyomtatóhoz pl. meg 11hez nem .... 

lásd mostani pkélda, SMART adatok kiolvasása bizonyos SSD-kből "UNKNOWN ATTRIBUTEE*" .... 

brrr

Ezzel kapcsolatban: van ma normális megoldás HTML alapú UI esetén natív alkalmazáshoz hasonlóan nyomtatni?

Azaz ne HTML legyen, aminek a fejlécében ott vannak a böngésző által betett információk (url, dátum, ...), ne PDF legyen, ami külön megnyílik és nyomtatni kell, hanem a nyomtatás gomb hatására akár egy szép üres fehér lap is kijön mindenféle kérdés nélkül.

Hát, a hogy nézzen ki, amit nyomtatsz, azt a @media print és a @page seítségével elég jól össze lehet rakni.  A fölösleges header/footert ki lehet pippantani (kb egyszer kell). A print ablak kerülgetése nehezebb, mer' hogy szekuriti. Lehet kérni pl a chromeot, talán valami --print-kiosk vagy mivel, hogy ne basztasson az ablakkal, hanem menjen a default printerre.

Ha használsz electront, akkor ott van api rá, azon keresztül lehet silent, meg állítgathatod a header, footert, meg az összes csengettyűcskét.

A felugráló nyomtató ablak valószínűleg mildly annoying, de kevés helyen érzem, hogy "valódi" baj lenne (bankos néni hamar megtanulja, hogy +1 enter)

Más lett volna, nem egyszerűbb - vagy talán csak annál** a megoldásszállítónál nem lett volna egyszerűbb. Vagy bármi lehet, de ipari környezetben csak részben határoz a felhasználó. Ez régen mindinkább így volt. De ha a MS nem próbál belerúgni még további kettőt a döglött lovába épp ma is, akkor a végfelhasználónak nem kellene trükközni semmivel, ha már így alakult. Állítólag úgysem használja senki a technológiát, szóval a fene tudja kinek miért jó ez a rugdosás.

 

** Sok ipartelepen látok és láttam hasonlókat az elmúlt 25 évben, szóval a "csak annál.." kezdetű félmondat felesleges. Sokan csinálták.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

"Állítólag úgysem használja senki a technológiát, szóval a fene tudja kinek miért jó ez a rugdosás." - Milyen rugdosás? 10 éve, hogy kijött belőle az utolsó verzió (amiről tudni lehetett, hogy az a vége), két évre rá kiváltotta a MS az IE-t, és sok-sok évvel később végleg purgálta a frissítést kapó OS-ekből. 2013 óta lehetett tudni, hogy döglött, és végleg el fog tűnni. 10 év alatt azért lett volna idő kiváltani/átalakítani az erre épülő bármilyen megoldást is...

Idő akár lehetett is volna, a kérdés inkább jó eséllyel a fejlesztés finanszírozása, illetve maga a szerződés mire terjed ki, mit fogalmaz meg.

Ezzel kapcsolatban felmerül, hogy azóta vezetnek-e be új rendszereket és azok milyen technológiákat használnak, ha újabbat, akkor a korábbiakat miért nem lehet migrálni (vagy mennyiért). Ha van hálózati kapcsolat (márpedig webes technológia esetén valószínűsíthetően nemcsak egy terminál zárt rendszerben), akkor üzembiztonsági kockázat is van - erről miként rendelkezik a szerződés?

Milyen varázslattal lehet elérnem, hogy egy nyamvadt Internet Explorert tudjak indítani, amire települhet egy activeX?

Nem, ez a lustaságod és szakmaiatlanságod ékes bizonyítéka volt. Akkora faszságokat kérdezel, hogy leszakad a plafon! Mondd csak, nálad nem működik a Google vagy pedig szellemi gátjai vannak a használatának?

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Van olyan amit a +1 (888) 571-2048 nem aktivál le? 

Amúgy ez is szép, hogy amíg az US of A-ban két perc alatt megvan addig, az a magyar vonalon szopóág. :)

Egyszer volt, hogy kolléganőm vett egy használt laptopot a windows nem aktivált pedig ott figyelt a bios MSDM táblájában az OEM key, a fenti számon simán leaktiválták (valamiért ott van olyan opció is, ha nem akarom, hogy minőségbiztosításból rögzítsenek akkor opt-outolhatok :))

Hogy a szerverek mennek-e, azt nem tudom, de pár éve azért biztosan nem tudott aktiválni, mert az XP által ismert https cipher nem volt kompatibilis a szerver által támogatott https-el.

Volt régen valami self-service activation, ahol nem kellett telefonálni. De már nem működik szerintem.

MSDN telepítő ISO-k viszont ezer felé vannak. Ha másra nem kell, max. 30 naponta telepítesz egy újat vbox-ban :)

Alternatív megoldás: Win 2000, de arra asszem az IE6 a legnagyobb.

Tessék szívecském, 180 napos trial!

https://archive.org/details/armpxevl_en

 

 

... már látom előre a következő kérdést, szóval ne fáradj a  leírásával, hogy "de hát nekem tovább is kell ez mint 180 nap!"

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Vagy

https://msassist.com/files/index.php?dir=Windows7/VPC_and_XP-Mode/

Itt van az xp mode, amúgy ultragáz , hogy az MS leszedi a saját honlapjáról. :) Ja ehhez is kell licensz .

Arról nem beszélve, hogy a nem támogatott termékeiknél a Windows update frankón kiajánlja az updateket de a barmok kitörlik a szerverről így bennragad örökre ;)

Ha van update le kellene, hogy tudja azt tölteni, ha meg nincs ott ahonnan le szeretné tölteni minek dobja ki.

Nem teljesen értem, hogy ha kérdezel valamit, amire kapsz értelmes, használható választ, akkor miért kell utána hülyeségeket reagálni? 

- Melyik böngésző képes az activeX kezelésére?
- IE
- És Te ErRe BüSzKeVaGy???

- Honnan tudok jogtiszta XP-t szerezni
- [link ahol megveheted, CD-vel, termékkulccsal, mindennel]
- muh' hatlövető revolver ötgolyóval goes bumm bumm

Mi a fasz?

Jól megmondtad, csak lesek most ezen a frappáns írásodon. Jó, beismerem, nem csodálkozok valójában, ezt csak úgy mondtam, hogy legyen pár boldog pillanatod, a nyomorúságos kis életedben, hiszen épeszű ember kerül minden hozzád hasonló megnyilvánulást. Nem lepne meg, ha benne lennél valamilyen módon a nemzeti linux kiadásában-elfogadtatásban-szagértésében. A hozzád hasonlóak miatt tart itt ez az ország IT terén.

nem, a hozzad hasonlo semmihez sem erto de magabiztos hulyegyerekek miatt tarthatna ez az orszag ott IT teren ahol te kepzeled, de amugy egesz jok vagyunk IT teren orszagos szinten, csak te meg ezt sem tudod, mert nem nagyon latsz bele, meg magadrol iteled meg a szakmat. :D

Ha szarok egy jot, akkor az jobb IT szakember lesz mint te. Vagy legalabb nem kerdez annyi hulyeseget. Meg meg onallobb is lesz, mint t, te szerencsetlen. :D

Amugy a szuloket eloszor nem en hoztam fel. Te akartal belemkotni edesanyamat emlegetve. Csakhogy az intelligencia is hianyzik beloled, hogy szorakoztato modon tedd. Utana meg besertodsz ha valaki eled tartja a tukrot? Edes kis hulyegyerek vagy te. :D

Gyerunk folytasd csak onmagad egeteset, en jol szorakozom, razd a csenkoid bohoc :D

bolondok vedekezese. Probalod elhitetni magaddal hogy en is egy olyan kis szerencsetlen vagyok mint te, akinek nincs baratja, meg elhuzodnak tole mint toled. De az igazsag nem ez. Meg csak traumatizalt sem vagyok, nem ugy mint te, te kis picsogo futyi :D

Szorakoztatsz....egyelore...majd ha megunom, hogy a regogumitval jatszak a cipom aljan (na ez lennel te, egy senki altal nem akart kis maszat, de egy ideig szorakoztato a letezesed, aztan mar csak idegesito) majd abbahagyom. Addig elvezem a vergodesed hilyegyerek. :D

Az ország IT terén nagyon is jól el van látva. Rengeteg jó szakember, sok jó helyen teszi a dolgát. Pörgetik az ipart. A gond az, hogy ilyen kretének is IT szakemberré akarnak válni, mint Te! Lófaszt se teszel a saját érdekedben, ellenben mindent is elvársz. Faszkalap!!!

Nem azzal van gond, hogy nincs elég képzettnek tekinthető IT-s az országban, hanem az a legnagyobb probléma, hogy csak a pofa nagy, mint itt is a hozzád hasonló senkiknek, miközben olyan ótvar megoldások születnek, mint a közigazgatással kapcsolatos weboldalak, vagy éppen kommunikációval foglalkozó nagycégek ügyfélkapui, de lehetne sorolni a tré és több esetben hekkerpistike által feltört méregdrágán összakalapált szagértői oldalakat. Igen, ilyen hozzátok hasonló, nagypofájú, öntelt gyökerek fejlesztik le. Ami ennél sokkal durvább, hogy szintén a te fajtád az oka annak, hogy egyáltalán életképes tud lenni egy nagy szoftveróriáscég úgy, hogy megbízhatatlanok a szoftvereik, kémkednek a felhasználókról, miközben ezt el lehetne kerülni olyan operációs rendszerekkel, amik megbízhatóbbak. De nem, a becstelenségetekkel és aljas hazudozásaitokkal megtévesztitek a jóhiszemű embereket, akik elhiszik azt, hogy csakis, egy amerikai szoftvergyártó cég termékével lehet boldogulni. Ez csak egy szelete mindannak a trógerségnek, amit a hozzád hasonló ITgyökereknek köszönhetünk.

Akik becsületesen és korrekten állnak az IT világához, azok előtt fejet hajtok.

Beleszólok már én is így szerda este. Troll on:

1. Személyeskedéssel nem fogsz előrébb jutni.

2. Szerintem vagyunk itt páran, plusz hozzávehetek pár száz-ezer nem HUP tag IT-s kollégát, akiknek a nyomába se léphetsz IT szakmai oldalról.

3. Kevered a szezont a fazonnal. Ha nem tudnád, akkor az esetek jelentős részében nem az IT mérnök dönti el a szakmai irányt. Ő leteszi a javaslatokat az asztalra (rossz esetben meg se kérdezik), majd a jogászok, közgazdászok, pénzemberek kisakkozzák, hogy mi lesz a jó. Ha a vezetőség úgy dönt, hogy a töltött káposztába tegyünk lekvárt, zellert, pirított tökmagot, majd öntsük le tejszínhabbal, akkor ezt fogja kapni a megrendelő.

4. Feltört oldalak, magyar közigazgatás stb. Igazad van, lehetne ezerszer jobban csinálni. Csak akkor nem korrupcióval átitatott, még az 1800-s években gondolkodó, tanulni és fejlődni nem akaró, lassú, bürokratikusan működő, kontraszelektált emberekkel feltöltött rendszernek kellene lennie. És ez nem az IT-s kollégákon múlik alapvetően.

2. Szerintem vagyunk itt páran, plusz hozzávehetek pár száz-ezer nem HUP tag IT-s kollégát, akiknek a nyomába se léphetsz IT szakmai oldalról.

Soha nem mondtam olyat, hogy célom lenne.

4. Feltört oldalak, magyar közigazgatás stb. Igazad van, lehetne ezerszer jobban csinálni. Csak akkor nem korrupcióval átitatott, még az 1800-s években gondolkodó, tanulni és fejlődni nem akaró, lassú, bürokratikusan működő, kontraszelektált emberekkel feltöltött rendszernek kellene lennie. És ez nem az IT-s kollégákon múlik alapvetően.

Alapvetően a kódolás és bizonyos struktúrák meghatározása igen és itt csőszik meg a kuplung sok nagyarcúnál.

Ismétlem, akikben van szakmai szerénység, mert emberileg is tiszteletreméltóak, azok előtt szó nélkül fejet hajtok, de ez a maréknyi nagypofájú, becstelen senki pont az, akiknek nulla az emberi értéke. Aki itt így képes viselkedni, az a valóságban sem százas, ezt bizton állíthatom.

...de ez a maréknyi nagypofájú, becstelen senki pont az, akiknek nulla az emberi értéke...

Akkor van pár tanácsom ehhez, bár szerintem nem sok újdonság lesz benne:
1. Nagy pofájúak voltak, vannak, lesznek.
2. Engedd el őket. A hangadók mindig hangosabbak.
3. Időnkénti önvizsgálat sose árt. Hogy mikor ki megy szembe az autópályán, az egy jó kérdés...

Szerinted. De az, hogy egy szakmai portálon úgy fogadják a megnyilvánulásaidat, ahogy, az talán nem azt mutatja, hogy a be (nem teljesen) fogadó közeggel van a gond, hanem hogy veled.

Te és a hozzád hasonlók, még mindig fordítva ültök a lovon. Azt képzelitek, hogy egy fórumon, majd ti fogjátok beszabályozni a tagokat, hogy hogyan és miképpen és miről írjanak. Olyanok vagytok páran itt, mint a mai liberálisok jelentős része. Elfogadtok minden olyan véleményt, ami a tietekkel egyező. De csakis azt. 

Kiemelem, hogy sem neked, sem másnak nincsen semminemű joga bármit is megkövetelni itt bárkitől is, kivéve, ha nem vagytok tulajdonosai ennek a portálnak. Aki ezt nem fogja fel, annak nagyon komoly személyiségzavara(i) van(nak).

"Kiemelem, hogy sem neked, sem másnak nincsen semminemű joga bármit is megkövetelni itt bárkitől is," - Hint: tessék a netikett kapcsán művelődni.

Egyébként meg ha bemész egy kocsmába, ahol még soha nem jártál, és a kutyasz@ros csizmádat fel...od a székre és okádmány stílusban pattogsz mindenkivel, akkor bizony a törzsvendégek khm. helyre fognak tenni. (Remélhetően, de nem garantáltan nyolc napon belül gyógyulóan...)  És miért? Mert az adott közösség normáiba nem fér bele a viselkedésed. Ott sem, meg itt sem.

Te és a hozzád hasonlók, még mindig fordítva ültök a lovon. Azt képzelitek, hogy egy fórumon, majd ti fogjátok beszabályozni a tagokat, hogy hogyan és miképpen és miről írjanak. Olyanok vagytok páran itt, mint a mai liberálisok jelentős része. Elfogadtok minden olyan véleményt, ami a tietekkel egyező. De csakis azt.

Faszomba a liberálisozással, már megbocsáss. 

Gyökér stílusban kommunikálsz, lustaságból faszságokat kérdezel. Ha kiosztanak érte, akkor meg nekiálsz liberálosozni, mer' te meg egy hun vagy. Örülj, hogy kapsz bármiféle választ. Van aki helyetted megoldja a problémádat.

Csak egy apró megjegyzés még: 10 éve az ilyen kérdésekre kaptál volna egy RTFM-et, osz jónapot. (már ha tudod, hogy mitjelent a rövidítés)

Azzon idő alatt, amíg itt arcoskodsz réges-régen kiguglizhattad volna a megoldást: ActiveX IE only és pont.

Minden más ActiveX-es megoldás kókányolás vagy adathalászat (pl IEmode extensionok).

Milyen Windows verziod van? Nem olvastad a license szerzodest? Ha nem kimondottan olyan peldanyod van, amibol ezt a lehetoseget kihereltek, akkor le van benne irva, hogy a szerzodes downgrade rights zaradekkal rendelkezik,  tehat, ugyonazon szoftver, ugyonazon kiadasara az osszes korabbi verziora van license a birtokodban. A szoftver tovabbra is csak egy peldanyban lehet hasznalva, tehat ha ellovod a downgrade jogot az XP-re, akkor ezt a Windows 10 telepitot es a kulcsot nem hasznalhatod, amig az XP hasznalva van.

Tehat egyszeruen szerezned kell egy telepitokeszletet egy hozza valo kulccsal, ami ugyonaz a tipus, mint amid van (10 Home - XP Home, 10 Pro - XP Pro, 10 OEM - XP OEM, 10 Retail - XP Retal), majd egyszeruen elve a jogoddal, fel kell telepitened.

Már az XP idején se feltétlen a lemezen múlt, hogy jogtiszta lesz-e.... Menj ki a garázsba, keress egy régi gépházat azon meg egy XP sorozatszámot.
https://files.rg-adguard.net/files/3e46d1af-de6c-ccbf-60ca-b90820691d0a

Tényleg van valami projekted, vagy azt vártad, hogy tele lesz a topik "majd én megoldom neked, te csak dőlj hátra" üzenetekkel!? Vagy csak egyszerűen trollkodni jöttél!? Mert eddig bármit olvastam, hiába igaz és úgy van, az neked nem volt jó válasz...

Egyszerűen, már azt sem értem, hogy miért dönt helyettem egy oprendszer, hogy nem használhatom az egyik vagy másik böngészőt, majd ő kijelöli azt, amit használhatok.  (hányós szmájli)

szerintem rossz oprendszert választottál ;)

 

Hogyan érhetem el az activeX-el vezérelhető kameráimat?

meg úgy néz ki, rossz kamerát is ;)

 

De, egy bottal - ha elég hosszú - még piszkálhatod :D

 

</troll off>

https://en.wikipedia.org/wiki/ActiveX

 

Microsoft dropped ActiveX support from the Windows Store edition of Internet Explorer 10 in Windows 8. In 2015, Microsoft released Microsoft Edge, the replacement for Internet Explorer with no support for ActiveX; this event marked the end of ActiveX technology in Microsoft's web browser development.[18] Microsoft Edge ships with the "Internet Explorer mode" feature, which supports ActiveX.

 

ActiveX in non-Internet Explorer applications[edit]

  • Mozilla ActiveX Control was last updated in late 2005, and runs in Firefox 1.5.[19]
  • ScriptActive for Netscape Navigator last updated in 1997 can run ActiveX controls but requires a special HTML tag.[14]
  • Running ActiveX scripts in Google Chrome is possible through the utilization of several extensions, including one which emulates an Internet Explorer tab within the Chrome application.[20]

Szóval összefoglalva, elvileg Edge IE mode-ban működik, vagy Firefox 1.5-höz volt ActiveX Control, amit simán lehet, hogy fel lehet telepíteni egy mai Windows-ra is, vagy léteznek Chrome extensionök, amik gondolom kb azt tudhatják, mint az Edge IE mode.

Valószínüleg akkor magával az ActiveX controllal lesz a gond. Ugye itt gyakorlatilag az történik, hogy a browser letölt egy binárist, amit futtat (ugye milyen biztonságosnak hangzik?). Könnyen lehet, hogy maga a bináris nem fut jól már újabb Windows-on. Szóval azért én a kérdező helyében kipróbálnám, előfordulhat, hogy az ő control-ja működni fog.

Tobbek kozt ilyen szarokra van egy XP-m VM-ben. Neha jol jon.

Aki meg 2023-ban kiad egy olyan termeket, ami 8 eve nem tamogatott technikat igenyel, az szarjon sunt! Vagy portolja Silverlightra vagy Java Appletre, esetleg Flash-re! :)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

+1 :)

Az hagyján... HikVision CAM + DVReknek (nem a ~30ezer forintosnak inkább a 200/camera)  is vannak olyan dolgaik (ami nem egy 8 éves termék), hogy tölccccsél le egy plugint (sok csé-vel) ... és akkor jü lesz az admin felölet.. jah.. van amikor igen van amikor nem... Arról ne is beszéljönk ha egyszer bejutsz, akkor milyen rohadt lassú az egész felület .....

kicsit vicc kategória, hogy 2023-ban ilyesmiket kell letöltögetni ... értem én hogy zárt forráskód meg minden... de nem tudnak egy rohadt képet kiadni valami standard módon és ahhoz pl egy egyxzerűsített felületet?...

non-sense...

Ezt a rinyálást kb. 5 éve, a még legelszántabbak is befejezték. Kicsit le vagy maradva. :-)  

Köszönöm mindenkinek, aki segítő tanácsokat adott. Elkezdem kipróbálni a lehetőségeket, bár vboxban nem a leggyorsabb 2 magon a win10 :) Azért közben keresek más lehetőségeket is, valami csak eléri azt a setup felületet.

Par eve volt a clientsfromhell-en, kapcsolodik:

Client: ”The site looks terrible. The columns don’t line up, and the text is all over the place. I’m seriously concerned. We had an agreement and I will not pay your invoice until you resolve these issues. “
Me: ”The site looks fine to me in Chrome, IE, Firefox and Safari. Which browser are you using?”
Client: ”I use Internet Explorer on a Mac.”
Me: ”That’s a dead browser which can’t support contemporary websites. You should really use Firefox, Safari or Chrome.”
Client: “Look, it doesn’t work and you need to fix it. Are you going to tell that to everyone else in the world using IE on a Mac?”
Me: ”I honestly believe that you may be the last one.”

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

reactOS - nálam tökéletesen kezeli az ilyen eszközöket.

Fekete Párduc nagyon magyar rendszer nem kezeli? Szólni kell a fejlesztőnek, hogy tegye bele! Jó kis szittya áktív X-et bele!

Ezt azoknak az öntelt, ugyanakkor olvasási nehézségekkel küzdő önjelölt IT zseniknek írom, akik összekeverik egy topic címét, annak tartalmával. 

Az előzmények legvégén ez volt a kérdés: Hogyan érhetem el az activeX-el vezérelhető kameráimat?

Persze ezt nem mindenkinek sikerült értelmeznie, ami ezen a fórumon nem lep meg.

Azoknak, akik valódi segítségekkel láttak el, köszönöm.

Külön köszönöm annak a 2 embernek, akik a hunvagyok.hu felületén küldtek el megoldási javaslatot.

Az egyik ilyen volt az IE Tab a böngésző kiegészítőjével. Valamiért nem működik ez a lehetőség olyankor, ha nincs valódi internet elérésem, csak a belső hálón próbálom meg használni.

Ennyi? Ez még tőled is kevés. Beteg vagy? Mi baj kis cukorfalatom? Tudsz te kislány ennél jobban is fröcsögni! ...igaz csak gyáván és messziről, felelősséget nem vállalva a mondandódért, de azért szokott ez neked jobban menni, gyerünk erőltesd meg magad!

Mondtam már párszor: Gyere ide, mondd el a véleményed itt előttem, az arcomba, én beverem a pofád és rendben is vagyunk, nincs harag. Ekkor lennél férfi, ha nem csak az ország másik végéből mernél szájalni. Távolról ugatsz mindig, egy gyáva szar kis troll vagy! ( "Sajnos, ki-ki a saját szintjén tud csak megnyilvánulni."  -ez a te szinted sajnos.) A hunok forognak a sírjukban, mert csak szégyent hozol rájuk a gyáva viselkedéseddel. A puncivagyok.hu  oldalt kéne reklámoznod, oda való vagy.

Szóval addig amíg
a, nem kérsz nyilvánosan bocsánatot
b, nem állsz elém férfiként, vállalva a mondandód következményeit

addig ha elém kerül egy bejegyzésed, mindig basztatni foglak. ;) :)

Mondtam már párszor: Gyere ide, mondd el a véleményed itt előttem, az arcomba, én beverem a pofád és rendben is vagyunk, nincs harag. Ekkor lennél férfi, ha nem csak az ország másik végéből mernél szájalni. Távolról ugatsz mindig, egy gyáva szar kis troll vagy!

Pont ezzel támasztod alá amit írtam rólad. Pont ezt teszed folyamatosan. Akkor lenne igazad, ha kiteszel egy posztot és én megyek oda UGATNI, pont ahogyan ezt te és a hozzád hasonló emberi tetvek csináljátok. Mindaddig, amíg a mentálisan beteg fajtátok idejár ugatni a posztjaimra, addig pont amiket ideírtál, az mind rád igaz. Veled ellentétben én nem biztatlak, hogy gyere ide, ugyanakkor szeretettel látlak, ha ideesz egyszer téged a fene :) Természetesen, ha ide mernél jönni valami miatt, eszemben sincsen agresszíven viselkedni veled, nem úgy, mint ahogyan te itt hirdeted a problémamegoldó képességeidet. Amennyiben mégis agresszív szándékkal jönnél, annyit megígérhetek, hogy pusztán önvédelemből, nem hagynám, hogy fizikailag bántalmazás érjen engem. Sem általad, sem más által, erre mérget vehetsz :) Persze jogod van továbbra is aljasnak lenned, hazudoznod ahogyan szoktad, sőt gyáva emberként arcoskodni, csak ez engem nem hat meg, túl sokan vagytok ma már ebben az országban, hogy ezen már csodálkoznom kelljen. Csak lábjegyzetben írom, hogy már annak is fogok örülni, ha a felét felfogtad az írásomnak. Mondjuk lehet, hogy így is nagyok az elvárásaim feléd.

Szokás szerint hazudsz! Lehetnél politikus, azok ilyen férgek, hogy a valóságot a szájuk íze szerint torzítják!
A KEZDET! Ki is kezdett el engem rágalmazni? Te! Na innentől fogva pofádat befogod! Én már csak a te aljasságaidra reagálok! Pont ezért is mondtam, hogy gyere ide és mondd a szemembe, mivel TE voltál aki engem rágalmazott. Ez volt az EREDETI felállás. Minden egyéb már csak ennek a következménye.

Nyugi, ha azt akarnám, hogy téged fizikai bántalmazás érjen, akkor esélyed se lenne megvédened magadat. ;)

Sajnos a te fajtád csak abból ért, ha jól megruházzák, a szó nem jut el az agyad helyére.  Két atyai pofon és tudod merre hány méter.

Sajnos a te fajtád csak abból ért, ha jól megruházzák, a szó nem jut el az agyad helyére.  Két atyai pofon és tudod merre hány méter.

Dehogy tanulna belőle. A verés csak ratifikálná a benne forrongó dühöt, amit a saját tehetetlensége táplál. Mit gondolsz, miért kutyázik? Az az egyetlen lehetősége, hogy hatalmat gyakorolhasson egy élőlény felett. A kutyák még épp elviselik, de magasabb szintű létformák már nem.

Egy biztos, ő egy helikopter szivárványgyerek, aki nem akarja elfogadni, hogy egy nagyon, nagyon vékony réteg álláspontját képviseli. Nem tudom elképzelni, hogyan tud életben maradni a hétköznapokban. Hogy intéz el egy közüzemi problémát, vagy akár valami hivatalos ügyet (De, tudom. Nyit róla egy topicot....)

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Jajaja, ennek bizonyítéka, hogy 18 éves korom óta önellátó vagyok. Biztos szarul csinálok valamit..... Balfasz!

Az önellátás és a nehéz élet nem zárja ki egymást. Ennek te vagy az egyik bizonyítéka. Az önmegvalósítási hiányosságaidból fakadó frusztrációidat ilyen helyeken éled ki, hiszen akinek rendben van a magánélete, annak nincs szüksége arra, hogy másokat igyekezzen elnyomni. Neked jól láthatóan erre nagy szükséged van. Ez igaz a húdenagyon megmondjuk kollégáidra is, szerintem költözzetek össze :)

Túltolod Bélám!

 

Szeretnél te fele annyira ön megvalósulni mint én... Csak azt lehet elnyomni aki hagyja magát. Te egy ilyen típusú  ember vagy (box zsák), egyszerűen szereted ha bántanak, ezzel erősítve a tévképzeted, miszerint te vagy a megtestesült jó szándék és Szentlélek akit a gonosz libsik bántanak. Számtalanszor ki lett már fejtve neked, hogy mi az amit a közösség kifogásol a jellemedben. Te szartál rá, önvizsgálat nulla (vagyis de, pár hétig nem szórakoztattál itt minket), minden ugyanolyan. Élvezd!

 

Vadász, vadász.....

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Számtalanszor ki lett már fejtve neked, hogy mi az amit a közösség kifogásol a jellemedben. 

Mivel te nem troll vagy, hanem egy kimondottan rosszindulatú és beteglelkű gyökér, így nem lep meg, hogy most is hazudol, hiszen a te fajtád csak ezzel képes operálni. Nem, nem a közösség nyávogott, hanem a hozzád hasonló senkik. Nagyon trógernek kell lennie annak, akit nem szólítanak meg és mégis belepofázik olyan dolgokba, ahol segíteni ugyan nem tud/akar, de ártani azt nagyon szeretne, önmaga fontosságát hangsúlyozva állandóan, hogy ő megszabhat bárkinek és bármit. Innentől hazudozhatsz bármit, ezennel veled lezártam mindennemű kommunikációt, mert nem tartalak értékes embernek.

Szokás szerint hazudsz! Lehetnél politikus, azok ilyen férgek, hogy a valóságot a szájuk íze szerint torzítják!
A KEZDET! Ki is kezdett el engem rágalmazni? Te! Na innentől fogva pofádat befogod! Én már csak a te aljasságaidra reagálok! Pont ezért is mondtam, hogy gyere ide és mondd a szemembe, mivel TE voltál aki engem rágalmazott. Ez volt az EREDETI felállás. Minden egyéb már csak ennek a következménye.

Nyugi, ha azt akarnám, hogy téged fizikai bántalmazás érjen, akkor esélyed se lenne megvédened magadat. ;)

Sajnos a te fajtád csak abból ért, ha jól megruházzák, a szó nem jut el az agyad helyére.  Két atyai pofon és tudod merre hány méter.

1- már nem is lep meg, hogy hazudozol.

2- valóságot kaptad a képedbe annakidején, amit akkor is hazugságokkal próbáltál elfedni.

3- még mindig nem érted azt, hogy mennyire szánalmas az, amikor valakinek nincsenek higgadt érvei és azt képzeli, majd attól lesz igaza, ha erőszakkal veszi rá a másik embert, az ő igazának elismerésére. Tudod, egy kicsit azért sajnállak, nem lehet neked könnyű. állandóan fenyegetni a környezetedet olyankor, amikor már nem tudsz érvelni a vélt, vagy valós igazad mellett.

4- azon már meg sem lepődök, hogy azt sem fogod fel, hogy az agresszor te vagy, aki más posztja alatt mocskolódik, mindegy mi erre az érved. Annyit megpróbálok segíteni, hogy olyan vagy, mint az, akit megsértett a volt felesége (midegy kinek volt igaza), majd amikor otthagyja a volt felesége, ez a jóember amikor csak teheti, elmegy a volt feleség új lakásához és óbégat be mindenféle aljasságot, hogy kisimítsa sérült egóját. Tényleg nem lehet neked könnyű. :(

"1- már nem is lep meg, hogy hazudozol."

Mindenki magából indul ki... Ilyen az, amikor az se igaz, amikor kérdezel, mindenkiről ugyan ezt feltételezed.

 

"2- valóságot kaptad a képedbe annakidején, amit akkor is hazugságokkal próbáltál elfedni."

Kíváncsi lennék, hogy ezt bíróságon is alá tudnád-e támasztani tényekkel?! Mert ha az akkor elmentett kis firkálmányodat és a kis barátaiddal összehozott összeesküvés elméletes ábrátokkal elsétálnék a bicskei járásbíróságra, akkor lehet megizzadnátok kicsit, hogy ezt valamivel alá is tudjátok támasztani vagy sem. Az a szerencsétek, hogy veletek ellentétben én nem rohanok rögtön anyuhoz...

"gaza, ha erőszakkal veszi rá a másik embert, az ő igazának elismerésére"

Arra is volt lehetőséged, hogy visszavond vagy bocsánatot kérj. Szerintem meg az a szánalmas, hogy fröcsögsz hazugságokat. Egy csomó választási lehetőséget kaptál te kis hálátlan.

"ez a jóember amikor csak teheti, elmegy a volt feleség új lakásához és óbégat be mindenféle aljasságot"

Amennyiben azt állítom, hogy szar ember vagy az nem aljasság, hanem a véleményem. Egyébként nevelő célzattal kommentelek a szánalmas posztjaid alá, lehetőséget adok minden egyes alkalommal, hogy az eredeti álláspontodat megvédd vagy férfiasan kiállj érte. Csak a te fejlődésed érdekében teszem. Sajnos láthatóan jottányit sem sikerült fejlődnöd azóta sem.
Tudod, nem az a tök, hogy elmotyogsz valamit a neten, hanem ha ki is állsz a véleményedért a FIZIKAI térben is.

A hunfa...ok oldalt kéretik nem citálni...
"Az egyik ilyen volt az IE Tab a böngésző kiegészítőjével. Valamiért nem működik ez a lehetőség olyankor, ha nincs valódi internet elérésem" - Na vajon miért nem működik...? Na? Tessék megpróbálni gondolkodni... Igen, azzal ami a két füled között van :-P

Nem értem, hogy a kamera gyártók miért ilyen igénytelenek. Nekem is ugyanez a bajom (bár az IE Tabos megoldás működik, mert van internetem)

2 éves kamerám van, akkor már rég nem az IE volt az általánosan használt böngésző. Nem is noname... Hikvision... nagyon olcsónak sem mondanám, majd 100k.ba került...

És nem képesek egy normális webes felületet csinálni.

Mondjuk ennek a cégnek a HikCentral terméke az admin jelszót is kiküldi az azt (API-on keresztül) használó kliens programnak. Amikor ezt megláttam, eléggé elszörnyedtem hogy lehetséges...

Köszönöm szépen azok segítségét, akik valódi megoldási ötletekkel segítettek. Kipróbáltam 2 módszert is, mindegyik működik. Egyik, hogy vboxban net nélkül telepítettem a win10-et, így simán, alapból kezeli az iexplorer a kameráimat, amik activeX-esek. A másik működő az, hogy az Edge-ben beállítom, hogy ne szűrje az activeX-es működést.

Mivel kb 20 éve már, hogy kizárólag Linuxot használok, kissé döcög a winnel való kapcsolatom.

Mivel kb 20 éve már, hogy kizárólag Linuxot használok

pffff kizárt dolog. :D

20 éve még geek-nek kellett (volne) legyél ahhoz hogy ezt megtedd.

Amihez meg már akkor is meg kellett (volna) tudni ugrani egy önáló google keresést ;)

Pedig ez így igaz, teljesen mindegy ki és mit talál ki ezzel kapcsolatban. Annakidején SUSE volt az első, amivel elkezdtem ismerkedni, majd egy Redhat, ezután Ubuntu, majd mikor megismertem a párducot, azzal töltöttem el kb 15-16 évet. Soha nem éreztem azt, hogy szükségem lenne egy windowsra.

Vajon mi lett volna itt, ha NagyZ látóterébe került volna a topik?

:)

Jó látni, hogy működik a moderáció és egész szál(ak) tűntek el innen.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @