Plex vs. Jellyfin

Fórumok

https://jellyfin.org/ annyira már nem is új versenyző. A rajongói szerint jobb mint a Plex illetve más alternatívák. 
Valóban ennyire jó? 

Hozzászólások

Annyira tényleg nem új. Az EMBY ingyenes alternatívája, ha jól tudom néhány fejlesztő kivállt, mert nem tetszett nekik a prémium feature lista keszekuszasága, stb.

A jellyfin, önmagában egy kiváló médiaszerver, webes lejátszóval, tud hardveres transzkódolást, letöltheted a filmeket, filmek kategorizálását, és a filmekről leírást is tud készíteni. Ingyenes, ha jó önkéntesen támogatod őket.

Hátránya, hogy nem minden tévére van lejátszójuk.

Tényleg jobb, mint az Emby, amelyiknél egy-egy tévécsaládnál az első 1 percet játsza le...

van ingyenes transzkódolás, ellenben a nemdrága, 100 eurós plex pass-sal.

 

Egíébként én Synaology DS videót használok, ami pont ugyanazt tudja, mint a plex, ingyen ( hátránya, hogy gyenge a tévétámogatottsága, androidot és samsungot támogat.)

Én több esetben vettem már hasznát:

A könyvtáramban jó minőségben vannak a videók, de ha olyan helyen járok ahol ezt nem tudom lejátszani. Pl hotelben lassabb net, vagy út közben mobilnet korlát miatt kevesebb sávszélt használnék, akkor hasznos hogy tudok "rosszabb" minőséget kiválasztani, és a szerver megoldja nekem. 

Régebbi tartalom, főleg ami nem érhető el HD-ben sokszor AVI-ban van (divx-szel), ezt mobilok, TV-k nem viszik natívan. Persze Kodival vagy VLC-vel igen, de a Plex saját lejátszói az eszköz által beépítetten támogatott kodekekből dolgoznak. 

Korábban belefutottam abba, hogy egy-egy videó túl modern formátumokat használt, pl anime releaserek szeretnek a legújabb technológiákkal játszani, tolták a 10 bites meg h265-ös videókat amikor még mobil / tévé lejátszók nem tudtak ezzel mit kezdeni. Szintén hasznos ilyenkor. 

Persze sokban függ attól hogy te mit nézel milyen forrásból, simán reális, hogy nincs rá egyáltalán szükséged, de az is, hogy úgy néztél már tartalmat, hogy észre se vetted, és futott a transzkódolás. Lehet csak hangra, a videót megtartva, vagy épp fordítva.

Otthon is lehet csinálni, szerintem DMZ ilyenkor a minimum. 

A VPS-t viszont túlzásnak tartom. A témát azért indítottam mert egy ismerős kért tőlem tanácsot aki nem hajlandó egy értelmes android box-ot kötni az "okos" tévéjére, mert az milyen már?! :) A webos lejátszók képességei pedig korlátozottak. 

De egyébként sokkal optimálisabb megoldás egy felhős tárhely, lejátszónak pedig KODI vagy VLC. Kevesebb pénzbe kerül, vagy azonos havidíjért sokkal nagyobb tárhelyet ad megbízhatóbb felhős szolgáltatóknál. 

Egyrészt a nyelvhasználatban elég jól tetten érthető, hogy az optimális melléknevet nem mint diszkrét szent igaz értéket tekinti, hanem a fokozását használja arra, hogy összehasonlítson megoldásokat annak függvényében, hogy mennyire vannak közel a valódi optimumhoz, vagy arra, hogy különböző szempontokhoz képest hasonlítsa össze őket. Hiába nem nagyon van értelme a szó jelentése tekintetében, szegény melléknév, tehát a nyelvhasználók úgy bánnak vele mint egy melléknévvel, azokat meg szoktuk fokozni. És bár megy rajta a nyelvtannácizás, valószínűleg kb mindenki érti igazából, hogy az optimálisabb azt jelenti, hogy "a kettő közül ez van közelebb a jó megoldáshoz". Csak rövidebben, a nyelv pedig szeret rövidíteni, ha már jól rögzült, akkor örömködünk neki, hogy milyen gazda a magyar nyelv, és milyen finom árnyalatai vannak.

Másrészt itt nem a valami eleve legjobb megoldáshoz hasonlított, hanem egy tudottan rosszhoz, amit nem így megfogalmazva megint csak hosszasan lehetne körülírni. Mert azt azért érezzük, hogy a "jobb" nem egészen ugyanazt jelenti, mint az "optimálisabb", árnyalatok, ugye.

Harmadrészt ez szemantikai kérdés, nem nyelvtan :P

Negyedrészt a nyelvtannácit szerintem egybeírjuk :)

Bevallom nem volt meg, hogy egybe kell írni a nyelvtannácit. Nem áll rá az agyam, mert ösztönösen nem így írnám. De elfogadom, ha szabály szerint így kell.

Azt értem, hogy melléknév, és az emberek gondolkodás nélkül fokozzák. Az én értésem szerint az optimális jelentése magában foglalja a szempontot is. Nincs optimálisabb megoldás.

Rövidebben mondva lehet ne ez: jobb, sokkal jobb megoldás. Esetleg legesjobb. :D

Szerkesztve: 2020. 11. 17., k – 11:01

Kb. egy éve használom egy külföldi VPS-re telepítve, ~5 userrel, bár szerintem ritka esemény ha többen nézzük egyszerre. Stabil, a webes felület is tök jó. A scraper funkció is jól működik, ritka ha valamit nem vagy nem jól ismer fel, de ezt könnyen lehet korrigálni pl. egy IMDb azonosító manuális megadásával. Az Android kliens elég butácska, de az alapfunkciót ellátja és ingyen van. Az Android TV kliens úgyszintén. Személy szerint én csak a webes kliensét használom laptopon, otthon buta TV + Raspberry Pi / LibreELEC kombó van, ezért a VPS-re felpattintottam egy nginx-et is, ami az összes filmet/sorozatot szervírozza egy HTTP basic auth-tal megfejelve, amit simán felcsatoltam a pitén futó Kodiba; ilyenkor amúgy sem kell a transcode. Így a "hol tartok" státuszok persze nincsenek összhangban a Jellyfin és az otthoni Kodi között, de nekem nem is fontos.

Ezt elhiszem, de szerintem a gigabit erősen overkill egy Plex szervernek, hacsak nem 4k videót szolgálsz ki tucatnyi párhuzamos felhasználónak. 

Ha pedig ezt teszed, akkor a tárhelyért, és a jellemzően korlátozott adatmennyiség feletti használatért is fizetsz extrát. Ha pedig nem, akkor érdekelne, hogy hogy jön ez neked ki.

Nekem volt 8 megabit uplinket adó T-s csomagom nem is olyan rég, és - igaz csak saját használatra - teljesen oké volt. FHD videókat töltök le, a szerveremen a legnagyobb film is max 2 megabitet igényel, pedig nem direkt a kisebbet töltöttem le. 

nekem sehogy. en nem hasznalok ilyet. de ha valaki sokat utazgat, esetleg 2-3 helyen el, stb , az nagyon nem orul annak ha szaggat a video, mert tesoja epp torrentezik otthon a plex mellett. nyilvan a vpsre nem az egesz imdb-t kell felrakni 8k-ban. de egy alap vpsre mar boven rafer 4-5 teljes sorozat. az meg havi ~10$ korul van.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

amig a rendorseg nem kopogtat az ajtajan addig a szolgaltatonak nem erdeke barmit is csinalni. nyilvan monitorozhatja (es monitorozza) a gepet, de hogy most a transmission-daemon a redhat iso vagy a legfrissebb mandalorian s03 mp4et tolti, abbol nagy arcvesztes lenne.

raadasul itthon ugye a letoltes nem buntetett (a torrent is csak bizonyos nezet szerint).

mindig mindent meg lehet oldani, minden csak kompromisszum kerdese: mindig van pro/contra, abbol lehet valasztani. de olyan nincs hogy mindig 1 megoldas a jo, a tobbi meg szar. (jelen esetben a homenas vs vps)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem ilyen egyszerű a matek. Én például erre szakosodott VPS-t használok. Így azért az is van, hogy nem csak a vas árát spórolóm meg, de karbantartani sem kell (+ net és áram ára saját vasnál valahogy mindig kimarad a matekból). Fent van egy kattintással a Plex és a Torrent szerver és megy mindenen, otthonról és távolról is, akár 4K-ban. Lassan egyébként nem éri meg, mert van NetFlix, Disney+ és HBO is, szóval csak a régi cuccok miatt van meg (vagy ami nincs streamingen, pl.: Bud Spencer).

Egyébként még vas áron is: egy normálisabb vas 500€ (kb. amit bérelsz), itt a havidíj 14€. Szóval 3 év áram, net és munka nélkül.

Így is elég kacat van itthon, zörögjön máshol, használja más is! :)

Azért 500€ bőven beugró szint, ha 24/7-ben kell mennie a vasnak. Csak az 1TB HDD megeszi a felét. + normális táp stb. Egy értelmesebb NAS sem olcsóbb. És azt karban kell tartani, ha valami nem működik én dolgozom vele. Az az igazság, hogy szolgáltatásként a VPS-ek elég jó áron vannak ma már.

Nem értem miért jössz a karbantartással.

Egy VPS-t nem kell karbantartani? Ott nincs egy operációs rendszer amit te menedzselsz? Persze ott megúszod a hardver karbantartását, de az én tapasztalatom hogy azzal van a legkevesebb baj. Ha valami elromlik ki kell cserélni, és néha leporolni, minimális effort.

Egy célhardver NAS esetében pedig még az operációs rendszert se kell menedzselni mert nem nagyon van mit (synology és társai).

Azt viszont még mindig nem árultad el, hogy egy 14 eurós VPS szolgáltatás hogy alternatívája egy 500 eurós gépnek, például hol kapsz 1 TB tárhelyet ennyiért bármelyik szolgáltatónál?

Csak az 1TB HDD megeszi a felét

500 eurónak a felét, azaz 100e forintot? Viccelsz? 30e forintért veszel 2x2 TB HDD-t, ebből 1-1-et szükség esetén cserélsz, ha meghal, nagyon sokszor kell cserélned, hogy a 100e forintot elérd.

Egy VPS-t nem kell karbantartani? Ott nincs egy operációs rendszer amit te menedzselsz? Persze ott megúszod a hardver karbantartását, de az én tapasztalatom hogy azzal van a legkevesebb baj. Ha valami elromlik ki kell cserélni, és néha leporolni, minimális effort.

 

Amit naszta linkelt az nem igazan vps, az Plex SaaS , szoval ott nem kell karbantartani az OS-t meg az appot, csak hasznalni kell. A tobbit meg majd megoldja a szolgaltato. 

Ezt én néztem be, a link teljesen beleolvadt a környezetébe, és mivel VPS volt emlegetve, abból indultam ki amit mondjuk egy AWS EC2 vagy a DigitalOcean és társai adnak. 

(Nem is értem ott miért nincs opció ilyen sok tárhelyre ennyiért)

Mindig tanul valami újat az ember, és ez így egy egész korrekt alternatívának tűnik. Bár ettől még tartom magam ahhoz, hogy ha van egy kis időd/kedved reszelni, akkor a havi 14 és az összesen 500 eurónál is olcsóbban ki lehet hozni házilag a dolgot :) És kicsit bizonytalannak érzem a szolgáltatást, mert azért ez erősen jogilag szürkezóna. Hiába legális itthon a letöltés, a torrent felfele is tölt, ráadásul a szerver nem itthon üzemel.

Elismerem, hogy ez egy trade off. Én arra jutottam, hogy nem reszelem és nem keresek neki helyet itthon. Ráadásul ez dominó: ha filmek így mennek, akkor a fotók is. Akkor viszont legyen legalább 2 helyen és egy pillanat alatt ott tartok, hogy van 2 NAS dobozom (egy valami rokonnál), ami mindkettő RAID 5 (azaz 6 disk) és kell backup (még 2 disk) és gyakorlatilag Home Made Cloud-ot üzemeltetek. Szóval maradtam annál, hogy ami fontos az OneDrive és iCloud, a filmek meg ez a szolgáltató (ha csak úgy beszerezhető). Náluk 4+ éve vagyok előfizető és jók. (De ha holnap küldik az e-mailt, hogy becsuknak, az sem zavar.)

Egy synology 4 lemezes nas, 4db 4terabyteos lemezzel eszik 30 wattot.

1x beállítod az elején, vagy megkérsz valakit, hogy állítsa be és 10 évig magától frissül, a karbantartásokat megcsinálja, hibáról emailt, push üzenetet küld. Szóval, lehet 500 euro az ára nettó, plusz a lemezek, de 30w, esetleg 3 éventem új lemezek(régit meg elados)

Én raktam össze olyat, hogy VPS-en volt egy nginx cache-ként bekonfolva, és otthoni szerveren volt a média. Ha többen nézték egyszerre, akkor a cache-ből lett kiszolgálva és nem lassult meg. Nem triviális, de nem is extrém bonyolult. Olyan backend kell hozzá, ami támogatja a cachelést.

Szerkesztve: 2023. 03. 21., k – 07:26

Bár régi topik, de egy újszülöttnek minden vicc új.

Telepítettem mind a kettőt és próbálkozom velük. Jellemzően a plex néhány ritka kivétellel nem kezd vadul átkódolni, míg a jelly mindent (is) átkódol (a lejátszás persze akadozva megy közben). Egy aránylag gyenge géppel próbálkozom, aminek van egy valami celeron procija és 8G RAM. mivel nem ismerem eléggé ezeket, kérdésem az, hogy miért? Miért tudja az egyik gond nélkül átküldeni az android-tv-re és a másik miért akar átkódolni?

Másik kérdés. Mivel mindezek ellenére tetszik a jelly a vue felülettel, szeretnék egy dedikált gépet építeni neki ami a szerver és a kliens is lenne egyben (htpc?). Ehhez kinéztem egy am4-es szettet, de mivel nem vagyok teljesen képben az integrált grafikákkal, kérdezném, hogy melyik régebbi amd procit érdemes beszerezni hozzá ami max 65W-al. Gondolom azért egy ryzen 3 vagy 5 már elég lenne az átkódoláshoz is.

Még valami! Van néhány filmem ami 3D-s. Képes bármi ezeket lejátszani direktben linux alatt?

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Nem nekem kell, a Jellyfin akarja mindenáron! A mostani lejátszó egy Mi Box S. Ehhez a Plex nem kódol semmit, a Jellyfin meg majdnem mindent :( Érteni ugyan nem értem miért, de a Plex ugyan ezen a téren jobban teljesít, viszont nem szeretnék semmi fiókot fenntartani azért, hogy offline filmet nézzek. A Jellyfin Vue szép lenne és arra gondoltam, hogy ugyan azon a gépen lenne a szerver és a kliens is. Egy G-s Ryzen gondolom megfelelő lehetne mindhez.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Nem ezt keresed?: https://jellyfin.org/docs/general/server/transcoding/

Types of Transcoding

There are three types of transcoding. The type being used will be listed in the dashboard when playing a file. They are ordered below from lowest to highest load on the server:

  • Direct Play: Delivers the file with no modifications. Almost no additional load on the server.

Akár ezt is kereshetném, de nincsen ilyen opció a lejátszás előtt és közben sem :( Most próbáltam 4 különböző filmmel, ebből egy az Indul a bakterház avija valami 700 megás és ezt is konvertálni akarja :( Bármit indítok, indul az ffmpeg és próbálja tenni a dolgát amit ez kis gyenge gép sajnos nem tud kiszolgálni, 2-3 másodperc lejátszás, 15-30 szünet. Ezért gondoltam egy erősebb gépre de integrált grafikával.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Azeeee' mar 2023-at irunk!... Ne kelljen mar asszonypajtasnak meg anyosnak elmagyarazni hogy ha rakattint egy filmre a listabol az meg miert kerdez vissz ilyen agyament mondatokat hogy kodalas, meg mi az ordog... Napjainkan mar a cuccok 98% meg kellene birkozzon helyi halozaton minimum egy HD file-al, de inakbb mar 4K-ra kellen gyurni es azt hiszem TV es egyeb medialejatszo is kepes erre olyan 4-5 eve... Minden ilyen szitokszo mint kodek es tarsai nem a bolcsesz end-userek dolga... Kliens-szerver egyezzen mar meg a kepessegekben aztan kuldeeni a cuccot direktben - mi ezen olyan nehez ? Egy baratom kerdezi...

> bakterház avija valami 700 megás

hat az meg siman lehet DivX3 vagy valami hasonlo nem szabvanyos ancient codec, amit sose implementaltak hardveres lejatszokban...  amikor meg avi-t hasznaltak, az volt a divat. vagy sima mpeg4, de abbol meg 100 fele profile van kb, aminek csak egy kis reszet implementaljak a hw-es lejatszok. a h264-el egyutt jott az mkv is, szoval az avi-ban eleg ritka, marcsak a nonlinearis frame sorrend miatt is, amit az avi nem tamogat.

avi-t amugy se jatszik le kb semmi manapsag, mindenkepp at kell kodolni, legalabb masik containerbe, de ha olyan a codec akkor ujra is kellhet tomoriteni...

Hat neked speciel elhiszem es ertelme van annak amit irsz, de akkor mar miert nem akkor jatszik el vele a szerver amikor letaroljak az osregi filmet, miert nem tudja "unalmas oraiban" "emberi formatumra" hozni a library tartalmat, es nem akkor amikor amator felhasznalok csak porgo kepkockakat szeretnenek nezni az uj TV kepernyon?

Azt hiszem senki nem tudja ezeket a dolgokat nálad jobban ebben a fórumban! Én csak azt nem értem, hogy ha az egyik tudja akkor a másik miért nem? Ha a plex server a kiszolgáló és a plex androidos kliense fut a Mi Box-on, akkor nincs a háttérben ffmpeg és zökkenőmentes a lejátszás. A be van állítva, hogy eredetit küldjön a kliensnek, van egy-két film ami el sem indul, de pont a bakterház megy éppen. A Jellyfinnél meg nem találtam a globális beállításokban ilyet és a fent említett Direct Play-t egy órás keresés után feladtam, mert egyetlen filmnél sem jelent meg ez a lehetőség. Én csak élni akarok a szoftver adta lehetőséggel, amihez úgy érzem, hogy erősebb hw-ra van szükségem (amin aztán ha már van kraft, futtatok egyéb galád dolgokat is, mint nextcloud lokálban vagy backup, stb.) A kérdés még mindig az, hogy melyik ryzen 65W-ig, mert azért van néhány és fogalmam sincs a különböző integrált grafikákról.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Vennék, mert egyúttal kiváltana más eszközöket. Van egy régebbi NAS, amiből szinte semmit nem használok, azon túl, hogy a home könyvtáram backupját tárolja. Ez egy régebbi QNAP, bár van hdmi rajta, padlót fog a direkt lejátszástól, bár a Plex és a Jellyfin szerver is elfut rajta, gyenge. Van még pár kisebb régebbi gépem amik szintén részlegesen használhatók, némelyik még 32 bites procival, van két szintén régi Dell Xeon-os gépem ami csomagokat készít (egyszerre csak egy fut, mert számoltam a korukkal és azzal, hogy valamelyik kihullik így tükrözöm őket néha, illetve már ez is régen történt). A baj, hogy ezek egyszerre sok energiát kérnek és mind külön rendszer. Mindet fel tudom tenni egy kicsivel erősebb gépre virtualizálva vagy konténerezve (a konténer Podman-al lenne a cél, eddig kerültem a docker és társait, de itt az idő egy kis elmélyültebb ismerkedésre). Ugyan így van egy dedikált gép windowsnak, amit ha havonta elindítok, akkor már jól érezheti magát, ez is mehetne rá, szóval nem kifejezetten HTPC építés a cél, de ha már csinálom, akkor szeretnék optimalizálni, amit lehet erre pakolni és bár infós vagyok, nem követem a hardver fejlesztéseket PC vonalon, ezért kérdezek inkább. 2 éve raktam össze egy asztali gépet és ha megkérdezik, hogy milyen proci van benne akkor meg kell nézzem (most megnéztem: Ryzen7 8 maggal, mellette egy Radeon dedikált grafika, kellett egy feladathoz egy erős gép, ezért van), mert nem tudom, nem érdekelnek a részletei amíg működik, viszont állandó üzemben ez sokat fogyaszt. Szeretnék egy átlagosan 100W környéki gépet ami azért  a háttér gépeim helyére lépve mind helyettesíteni tudja viszont jellemzően csak a NAS fájlkiszolgálása futna állandó üzemben. Találtam egy minipc alapot am4 foglalattal, kicsi és már csak azt szeretném ha a határokon belül a legjobb(an kihasználható) integrált grafika lenne benne, viszont tényleg nem tudom, hogy melyik. Nem játszom, illetve amit igen azt a SteamDeck-en teszem havonta egy-két alkalommal. A HTPC csak most merült fel, mert azért egy android tv-n sem egyszerű egy tetszőleges filmet lejátszani, pláne ha a korábban említett ezer éves formátumban van tárolva (amit valamiért a plex mégis át tud akadás nélkül küldeni) Ja, plex és ingyenes fiók. Az ugye megvan, hogy ha egy termék ingyenes akkor te vagy a termék? Van regem a plexnél, használom is jelenleg, de amennyire lehet szeretném ezeket minimalizálni/kizárni.

Vissza a témához, igen vennék hardvert, mert túl sok őskövületet őrizgetek, szerintem ki tudnám vele váltani és a végén kevesebb porfogó lenne kisebb fogyasztással. A HTPC csak mellékszál.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Értelek! Az alap kérdés:

Telepítettem mind a kettőt és próbálkozom velük. Jellemzően a plex néhány ritka kivétellel nem kezd vadul átkódolni, míg a jelly mindent (is) átkódol (a lejátszás persze akadozva megy közben). Egy aránylag gyenge géppel próbálkozom, aminek van egy valami celeron procija és 8G RAM. mivel nem ismerem eléggé ezeket, kérdésem az, hogy miért? Miért tudja az egyik gond nélkül átküldeni az android-tv-re és a másik miért akar átkódolni?

Tehát a regelni kell másodlagos kérdés, az elsődlegeshez viszont kapcsolódik, hogy ha csak úgy megy, akkor az épp esetleges hw-t hozzá méretezem, így ha bármelyik transzkódolni akar, lesz alatta vas ami most nincs. Még mellékesebb, hogy a Plex bár nem kódol újra, csak egy részét találja annak amit a Jelly és ő sem talál meg mindent. Számszerűen 307 könyvtárból, a Jelly 299-et a Plex 267-et. De ez már tényleg valami apróság, valahogyan majd rájövök. Ezen túl pedig az említett Jellyfin-Vue felület már csak hab a tortán. Az összes többi említett alkalmazás simán elfut egy gyengébb gépen is, úgy érzem, hogy itt pont a transzkódoláshoz kell alkalmazkodnom. Aztán jött egy másik kérdés:

...Ehhez kinéztem egy am4-es szettet, de mivel nem vagyok teljesen képben az integrált grafikákkal, kérdezném, hogy melyik régebbi amd procit érdemes beszerezni hozzá ami max 65W-al...

A kinézett minigép am4-es foglalttal van, ezért ez volt a kérdés is (leginkább az integrált grafika miatt tettem fel a kérdést) és nem az, hogy i7 jó lesz-e vagy nem :) Biztosan jó az i7, volt is már egy Dell Alienware X51-em, szerettem is, de fizikailag nagyobb, mint amit most szeretnék. Láttam nagyon klassz am5-ös minigépeket is, de maradnék valami 3-as vagy 5-ös Ryzennél az ár/érték arány miatt. A proxmox biztosan jó, csak nem ismerem! Egy podman, lxc vagy qemu bármelyik linuxon elfut, ezért első körben maradok a gentoo-n (írhatnám úgy is, hogy nem akarom magam feleslegesen s......i, de aki nem ismeri a gentoo-t, nem értené ezt).

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Még mellékesebb, hogy a Plex bár nem kódol újra, csak egy részét találja annak amit a Jelly és ő sem talál meg mindent. 

Plex weboldalán settings, bal alul libraries, kiválasztod a könyvtárat, edit library, advanced fülecske bal oldalt és ott a scannert rakd át plex video file scannerre.

erdekes ez a lista:

Video decoder:4K bei 60fps, VP9, H.264, MPEG1/2/4, VC-1, Real8/9/10
Video Format:
RM, MOV, VOB, AVI, MKV, TS, MP4, 3D

mar az is meglepo hogy ismeri az AVI-t, de foleg az, hogy a felsorolt codecek kozul egyik sem tarolhato AVI-ban... na jo talan az mpeg2/4, eros korlatozasokkal (B frame nelkul, fix fps stb).

Szerkesztve: 2023. 03. 22., sze – 09:09

Én plex-re szavazok, évek óta beválik. Egy 4 gigás rpi4-en futtatom, rajta függ az egész család kb. A trükk az hogy x264-es kódolásban kell tartani rajta a dolgokat, azt tudja direktbe streamelni, így több 4k stream is simán elmegy rajta, kb a storage tempója a limit.

Ha transzkódolni kell akkor már más a helyzet, 480p-ből 2-3 transcode elfér egymás mellett, 720p-ből egy üzembiztosan, de nyilván nagyban függ a forrásfájltól is. 

Nálam a probléma úgy lett orvosolva hogy fut egy tdarr is ami figyeli ezeket a mappákat és szépen éjszaka transzkódolja x264-be ha talál eltérő kódolású videót.  

Amúgy fő indok a plex mellett: Mindenre is van plex app. Okostévére (samu és lg jellemző a családban), lehet böngészőből nézni, telefonra/tabletre/droidTV-re/xboxra is van app.

Tudom, hogy az egylapos gépeken is elfutkos a plex ha minden megfelelő, de a cél most csak részben ő. Elégedett is lennék a Plex-el, de a Jelly-Vue felülete jobban bejönne ha ... Ezt a tdarr-t megnézem magamnak, bár a hw csere a fentebb említett okok miatt mindenképpen esedékes :)

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Ha nem tud átkódolás nélkül simán streamelni x265-öt a Plex az már régen rossz. Nem örülök én sem a h265 és 4k erőltetésének, pláne nem a totál felesleges hdr nyomulásnak de ez van. Nagyon sok tartalom nem érhető már el jó minőséget és elfogadható méretet képviselő bd25 -nek megfelelő sávszélességgel h264/1080p-ben. Az Full HD felbondásból a legjobb is agyon van tömörítve, ha pedig a jó bd25 képminőségét megütő videó kell akkor nincs más mint az x265, ami gyakran 4k felbontással párosul és még örülni kell ha nincs hdr is a csomagban. 

Szerintem itt azon múlik hogy milyen vason fut a plex, illetve mivel kompatibilis a fogadó oldal. Pl egy nvidia shield-re szerintem lehetne x265-öt is direct streamelni, de ezt majd valaki cáfolja/megerősíti.

A fenti x264 a nálam bevált recept az én környezetem alapján, sok év tapasztalat után. Más setupban egészen máshogy nézne ki a helyzet.

Javíts ki, ha tévednék, de olyan nem igazán van, hogy a Plex ne tudna bármit is streamelni átkódolás nélkül. Olyan van, hogy a kliens nem tud lejátszani valamit az eredeti formában, és ezért beindul a transcode. Legyen az felirat égetés, nem támogatott kodek, vagy átkonvertálás alacsonyabb minőségbe.