Laptop adományok

 Ez most a nem moszkovita HUP-ereknek szól.

Az MKKP (Kétfarkú Kutya Párt) csatalkozott a Laptops for Ukraine  civilkezdeményezéshez

Ha van felesleges már nem használt, de még használható laptopod, tableted vagy telefonod akkor
segítheted az ukrán tanárokat, diákokat.

Részletek:

https://mkkp.hu/laptop4ukraine/

Hozzászólások

Tehát külföldi ügynökök - civil szervezetek eufemisztikus megnevezéssel - számítógépeket lejmolnak Ukrajnának. Hm, Oroszországnek meg nem, holott ők is háborúban állnak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tudod, az a baromira nem mindegy, hogy Oroszország volt az, amelyik nyíltan, fegyverekkel megtámadta Ukrajnát.

Jelzem, ha úgy gondolod, kezdj el gyűjteni Oroszország javára, hogy kiegyenlített legyen a dolog. *Én* nem fogok érte neked beszólni.

Minden történet előtt volt egy másik történet...

Mondjuk puruttyka mondhatta volna, hogy hát fijug, mielőtt letépem a fejeteket, elzárom a gáz/olajcsapot, amennyiben az orosz kisebbséget tovább sanyargatjátok. Aztán el is zárhatta volna, hogy nyomatékosítsa a mondandóját. Kevesebbe került volna és még csak nem is nézték volna agresszornak.

Csak hát itt az a helyzet, hogy valójában a kisember Nagy Péter #2 szeretett volna lenni a történelemben. Ahhoz meg támadni kellett.

>hát fijug, mielőtt letépem a fejeteket, elzárom a gáz/olajcsapot, amennyiben az orosz kisebbséget tovább sanyargatjátok

Több, mint 10 éve pontosan ezt mondja, és több, mint 10 éve megy a vita a gázvezetékeken is mivel Ukrajnán keresztül jön az EU-ba az orosz export legjelentősebb része, és már régebben is lopták az ukránok belőle a gázt, de ha elzárta volna akkor az EU-ba sem tud érdemben szállítani. Próbáltam nem hozzászólni ezekhez a témákhoz a napokban de egyszerűen elképesztő mennyire nincsenek képben egyesek azzal, hogy mi is történik körülöttük.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

És most szállít [érdemi mennyiséget]? Na ugye! Akkor most mennyivel is van előrébb, mint ha akkor zárja el? Jaa, hogy nem így számolt a stratéga. Előfordul ilyen. (Ezek szerint ez a képlet nem jött le az előbb.)

Aztán meg, ha 10 éve ezt mondja, akkor nem várt túl sokat, mert 2014-től már tűzfészek Ukrajna keleti fele az oroszok közreműködésével. (~9 éve.) Krímet még csak nem is keverem ide, mert annak a 2014 előtti hovatartozása minimum kétséges a történelem ismeretében.

Elképesztő, hogy egyesek azt hiszik, hogy mások nem tájékozódnak.

Az hogy most nem szállít érdemi mennyiséget (a szankciók és az USA általi északi áramlatos terrorakció által) az annak köszönhető, hogy tévesen extrapolálták a keleti régiók oroszbarátságát az egész régióra. Hogy ezt miképpen nézhették be ennyire fogalmam sincsen, de valószínűsíthetően nem számítottak az oroszok ekkora ellenállásra, így visszavetíteni a mai tudásunkat az akkora szituációra eléggé anakronisztikus. Abban szerintem mind egyetértünk, hogy elszámolták magukat több ponton is.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Azt, hogy ki robbantott, még nem bizonyította senki. A megjelent cikk nem bizonyíték, bár egy lehetséges szcenáriót vázolt fel. Ráadásul az oroszoknak akkor pont az volt az érdekül, hogy ne szállítsanak gázt, kényszerítve az uniós országokat a konfliktusból való kilépésre. Ugye emlékszel a nem bizonyított technikai hibák sorozatára, amik miatt hetekre csökkentették a gáznyomás. Vagy az át nem vett (felújított) besajtoló kompresszorokra? Vagy ezt is az amerikaiak okozták? Egy másik szcenárió szerint, ha az oroszok robbantottak, akkor az vis-major esemény és később nem perelhetők a szállítások nem szerződés szerinti teljesítése miatt. És itt euro milliárdokról lesz szó.

Az oroszoknak elegendő lett volna a csapokat elzárni, s nem végleg tönkretenni a teljes műszaki létesítményt.

A csapok elzárása nem vis maior, hanem szerződésszegés. Amúgy meg nem tették végleg tönkre, csak háromszor egy csőszakaszt kell kicserélni, rutinmunka, mint a telepítése.

Jaj, de cinikus vagy! Felelősségre vonás lett-e? Az, hogy élve megsütök több százezer embert, majd gyorsan szerződéseket kötök, hogy innentől kezdve senki sem tehet ilyet - az egy roppant etikátlan, aljas hozzáállás, s közben a felelősségre vonás meg elmaradt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A konkrét tett és a felelősség nem mindig jár kéz a kézben... Az angolok, meg az amik addig tolták a lengyeleket, amíg bemutattak a németeknek. A többit tudjuk, ami '39 szeptember 1-én történt... Ettől nem lesz kevésbé felelősek a németek, de ugyan ennyire felelősek az amik meg angolok is, meg mindenki aki biztatta a lengyeleket és abba a hamis hitbe ringatta őket, hogy mögöttük állnak. Kísértetiesen hasonló a mostani eset is.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Mit kellett volna tenniük a lengyeleknek, hogy az oroszok és a németek ne rohanják le előre egyeztetett időzítéssel őket? Másképp osztották volna fel a németek és az oroszok az akkori kelet-közép európai és balti államokat egymás között? A Molotov–Ribbentrop-paktumot évekig készítették elő, már rég le volt tárgyalva ez a felosztás, amikor "a lengyelek bemutattak a németeknek". Szerintem te erősen kevered az ok-okozati összefüggéseket és a háborút elindító ürügyeket...

A lengyelek hosszú éveken keresztül készültek arra, hogy védekezniük kell egy következő háborúban. A németek és az oroszok jó előre felosztották a lengyel területeket, a balti államokat és tulajdonképpen minket is. Mit kellett volna tenniük a lengyeleknek, hogy ne rohanja le őket előre egyeztetve a német és orosz hadsereg, amire éveken át készültek?

https://rubicon.hu/cikkek/hogyan-kezdodhet-el-egy-vilaghaboru-egy-folyo…

Javaslom ezt a részt értelmezni:

A lengyelek elzárkóztak a követelés teljesítésétől, ugyanis egyfelől saját katonai erejüket túlértékelték, másfelől határaikat a britek és a franciák garantálták.

És még egyszer nem állítottam, hogy megúszták volna  a lengyelek, nem állítottam, hogy  a németek az oroszokkal egyetemben nem kapták volna szét őket, de az ellenkezőjét se állítsa senki, mert ez a "mi lett volna ha" kategória!
Amit tudunk, hogy ez (is) egy fő ok volt.

szorgalmi:

A nyugat további korrektségéről -ha már a lengyelekről beszélünk- esetleg a katyini mészárlást és annak a II. VH. utáni vizsgálatát tanulmányozd!

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

És még egyszer nem állítottam, hogy megúszták volna a lengyelek, nem állítottam, hogy a németek az oroszokkal egyetemben nem kapták volna szét őket, de az ellenkezőjét se állítsa senki, mert ez a "mi lett volna ha" kategória! Amit tudunk, hogy ez (is) egy fő ok volt.

Nem, nem fő ok, hanem ürügy. A Molotov-Ribbentrop paktum már rég készen volt ekkor, az egész régiót felosztották egymás között, és nem is csak az enklávét foglalták el a németek, hanem tényleg lerohanták az oroszokkal együtt az egész országot. A németek évek óta fegyverkeztek, hogy majd támadnak; az oroszok évek óta fegyverkeztek, hogy majd területeket szereznek; a lengyelek évek óta fegyverkeztek, hogy védekezni tudjanak. A németek csak egy ürügyet kerestek arra, hogy megindulhassanak végre. Az első világháború is egy trónörökös lelövésével kezdődött, de akkor is kitört volna hónapokon belül, ha nem sikerül a merénylet vagy meg se kísérlik, mert nem volt ok-okozati összefüggés a merénylet és az országok háborús indokai között, nem azért esett egymásnak majdnem az összes európai állam, mert lelőttek egy trónörököst, az csak egy utolsó csepp volt, egy trigger volt, egy ürügy volt, és azért estek egymásnak, mert sok lett a felhalmozott sérelem.

Szerintem te tényleg nem érted az ok-okozati összefüggések és az ürügy közötti különbséget.

A konkrét tett és a felelősség nem mindig jár kéz a kézben...

Egyetertek. Vegyuk figyelembe azt is, hogy:
- Europa mar megelt ket vilaghaborut, kell egy harmadik?
- egy atomhatalomtol nevetseges azt hallani, hogy barmibe be lett kenyszeritve
 

Az angolok, meg az amik addig tolták a lengyeleket, amíg bemutattak a németeknek. A többit tudjuk, ami '39 szeptember 1-én történt...

Nem vagyok tortenesz es amit tanultam anno a vh-rol azt is elfelejtettem (ha egyaltalan mindenbol az igazat tanitottak akkor). Szerinted a fenti egy mondattal el lehet intezni ezt a tobb oldalas szocikket es megallapitani mindenki felelosseget?

Kísértetiesen hasonló a mostani eset is.

Miert? Mert egyes politikusok nem tanultak a multbol es tovabbra is s*gghulyek? Mas magyarazatot nem latok ra.

A resztvevo orszagoknak nem jo, a vilagnak nem jo, akkor minek? Ha most valaki azt mondja, hogy bezzeg X es/vagy Y orszagnak jo, akkor kerdem, miert kezdett bele a haboruba valaki aki ezzel masoknak tesz jot, de sem a sajat orszaganak sem a szomszedainak nem??? Senkinek nem kotelezo haboruzni, foleg nem akkor ha atomraketakon ul.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Bezzeg, amikor volt a Kubai válság, akkor aztán prüszköltek az USA-ban...Ja, mert nekik lehet...

Ugy emlekszem az USA nem tamadta meg es foglalta el Kubat emiatt.

Akkor miert nem hallottalak pruszkolni mikor az oroszok atomot telepitettek Magyarorszagra?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Várjál ott egy picit más történt. Egy szuverén országnak küldött egy másik szuverén ország rakétákat, majd ezen, nemzetközi vizeken haladó hajókat akarta a hős usa szarrálőni és mellesleg a 3. világháborút kirobbantani, mert az a bizonyos szuverén ország túl közel van őfelségéhez és nem lehetnek rakétái, mert ő azt mondja. És mindez persze nagyon rendben volt.

Tehát, ha párhuzamot szeretnél vonni, akkor azt a helyzetet keresd, hogy mondjuk az oroszok megtámadják németországban a pl. vasúton lengyenországba tartó hadieszközöket, mert a lengyelek nemhogy túl közel vannak hozzájuk, hanem konkrétan szomszédosak velük.

Tehát, ha párhuzamot szeretnél vonni, akkor azt a helyzetet keresd, hogy mondjuk az oroszok megtámadják németországban a pl. vasúton lengyenországba tartó hadieszközöket, mert a lengyelek nemhogy túl közel vannak hozzájuk, hanem konkrétan szomszédosak velük.

Akkor ezek a nuklearis toltetet is hordozni kepes raketak milyen kozel is vannak NATO orszagokhoz? Ugy tudom nem robbant ki miatta a 3. vh. es nem rohanta le a NATO Kalinyingradot, pedig a az oroszok eleg okot szolgaltattak ra a sajat "tul kozel vannak a NATO fegyverek" propagandajuk szerint.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Mondjuk egyrészt fontos az, hogy 2016 már Maidan után volt, akkoriban változtak meg nagyon a játékszabályok amik idáig vezettek. Másrészt meg én legalábbis nem tagadnám, hogy az oroszok a "türelmetlenebb" fél jelenleg, nem véletlenül támadtak (fizikailag) először. Persze, hogy ők jobban nyomják ezt a "túl közel vagytok" dumát.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Mondjuk egyrészt fontos az, hogy 2016 már Maidan után volt, akkoriban változtak meg nagyon a játékszabályok amik idáig vezettek. Másrészt meg én legalábbis nem tagadnám, hogy az oroszok a "türelmetlenebb" fél jelenleg, nem véletlenül támadtak (fizikailag) először. Persze, hogy ők jobban nyomják ezt a "túl közel vagytok" dumát.

Nem vilagos ezzel most mit mondtal, felmented oket a felelosseg alol?

[szerk.] Mar 2000-2001 ota vannak ott nuklearis fegyverek ezek szerint.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Inkább nekem az nem tiszta te mit akarsz mondani, Lengyelország eleve NATO tag 1999 óta, miért meglepő ha az oroszok is növelik a határvédelmüket arrafelé? Menti őket a rák, ez még mindig nem focimeccs hogy mentegessek bárkit is bármi alól, itt stratégiai döntésekről van szó.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Inkább nekem az nem tiszta te mit akarsz mondani

Csak azt, hogy az oroszoknak vissza kellene huzni a sajat orszagukba Ukrajnabol es nem ertem, hogy paran miert akarjak megmagyarazni, hogy ezt a haborut nem az oroszok kezdtek.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ez csak azt bizonyítja, hogy semmit sem olvasol el abból, amit írunk. Egyébként meg szerintem is haza húzhatnának, csak nem oldódna meg tőle sem a kisebbségek helyzete, sem a militarizálódási folyamatok, sem a nemzetek feletti intézmények csődje.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

csak nem oldódna meg tőle

Mert a mostani szituacio megold barmit is fentiekbol?

Tovabb megyek, barmilyen haboru megoldas a problemakra? Europa es kornyeke eseten. Lehet, hogy bizonyos diktaturak eseteben megoldas.

semmit sem olvasol el abból, amit írunk

Konkretabban pl. mit nem? Masreszt, kik vagytok? En a magam neveben szoktam irni.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Mert a mostani szituacio megold barmit is fentiekbol?

Tovabb megyek, barmilyen haboru megoldas a problemakra?

Szerintem lehet megoldás, pedig nem kellene, hogy az legyen. Az használ erőszakot, akinek nincs, vagy úgy gondolja nincs más választása a céljai elérésére. A diktatórikus berendezkedéshez ennek nem sok köze van, inkább a rendelkezésre álló eszközkészletekhez, és éppen ezért vannak olyanok is akik például ezen gondolkodás mentén intenek attól, hogy beleszorítsák Oroszországot az erőszak eszközkészleteibe a teljes izolálásukkal (talán a legjobb példa erre Kissinger).

Konkretabban pl. mit nem? Masreszt, kik vagytok? En a magam neveben szoktam irni.

Konkrétabban azt nem, hogy ez a háború már régóta tart attól még, hogy a legújabb támadást (amit képes a közvélemény könnyebben értelmezni, mint a negyedik generációs háborúk eszközeit, és ami már elérte a média ingerküszöbét) azt az oroszok kezdték.

Te írtad, hogy páran. Ezért a többesszám, hivatkozva a többi hozzászólásra amik megpróbálják árnyalni a képet attól a nézőponttól, hogy "ruszkik haza".

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Szerintem lehet megoldás

???

beleszorítsák Oroszországot az erőszak eszközkészleteibe a teljes izolálásukkal

???

Az orosz tamadas utani szankciokra gondolsz? Elotte nem lattam beszoritva az oroszokat sehova, bar a krími dolgok utan is kaphattak volna egy pofont. Azelott volt beszoritas?

(talán a legjobb példa erre Kissinger)

Mit van vele? Tobb mint 40 eve meghalt, tortenelem oran nem tanultam rola. Akkor most vegyuk elo Trianont is? Eljunk mar a jelenben.

amik megpróbálják árnyalni a képet

Ha a kepet probalna meg valaki arnyalni azt megertenem, de az nevetseges hogy az ilyesfajta eroszakot jovahagyja vagy megoldasnak latja Europaban.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

talán a legjobb példa erre Kissinger

Az az ember egy más korban, más körülmények között volt aktív. Elméletei, és kijelentései meghaladottak, és nem naprakészek. Nyilván elsőkézből származó információi nincsennek. Ha lennének, akkor nem teregetné a nagyvilág elé. A hadviselés egy alapelve, hogy nem azt kell figyelembe venni amit mondanak, az van előnyben aki hallgat. Amikor elkezdtek jönni a hirek az orosz csodafegyverekről, mindenki arról beszélt, mutogattak számos animációt, na akkor lehetett tudni hogy nem is léteznek. Aki meg hallgat, annak biztosan van munniciója. Ez a "beszarás az atomfegyverektől" téma elég wreid már. Mindenki tudja, hogy az is megszívja aki elsőként használja, ezért nincs értelme fegyverként figyelembe venni. Főleg nem Ukrajnában, mert az ukránok kevés jücselekedetei közé tartozik, hogy sajátjaikat leszerelték. Sajnos a ruszkik nem voltak ennyire bölcsek, de az a hatalommániás rezsim soha nem lesz emberiség barát.

 Ez csak azt bizonyítja, hogy semmit sem olvasol el abból, amit írunk.

Túrót. Nem velem vitatkozol, de...

Folyamatosan igazoljátok a háborút, amit az oroszok kezdtek el FIZIKAILAG.

Az okok között, amit felsoroltok, sok megállja a helyét. Ugyanakkor van közöttük több is (pl milyen közel vannak a másik határához a fegyvereink?) legalábbis furán kettős mérce...

Ezzel együtt, ha minden ok logikailag megállna és el is fogadnám, hogy a "nyugat" a felelős a háborúért Ukrajnával karöltve, akkor sem elfogadható a soft nyomulásra a hard nyomulás. (ha valaki leanyáz, érthető ha pofán vágod, de közel sem elfogadható és pláne nem helyes) Mert:

- a soft nyomulásba nem sokan halnak bele

- van lehetőséged neked is soft nyomulni (csinálj jobbat/jobban)

 

Ezzel szemben az orosz hadsereg (a Wagnerrel karöltve) gyakorlatilag válogatás nélkül pusztitja a másik ország népét. Közvetlenül is (polgári célok, lakások stb) és közvetetten is (energia infra, szántók aknásítása stb)

Az oroszok működésére nem magyarázat és nem is csökkenti a bűnösségét, hogy az USA/NATO/akárki is megcsinált hasonlót másutt (nem), másokkal. Érthető (esetleg), de nem elfogadható és nem eltűrendő a felsorolt közvetett okok, amiket soroltok itt vég nélkül. Ha meg is állnak, akkor sem.

Ez már baromi messzire vezet. Most akkor az az álláspontod, hogy bármi megengedhető amíg nem jár halálos áldozatokkal? Az egyik fő probléma, hogy nem csak közvetlenül okozhatom mások halálát, és pontosan ezt használja ki az, amit te "soft power'-nek nevezve legitimálsz a leegyszerűsített hasonlatban a pofánvágásról. Ha csak pénzügyileg támogatok felkelőket, akkor moshatom a kezeimet? Én nem kívánom csökkenteni (az orosz oldal) bűnösségét még ha ez valószínűleg hasznos is számukra, hanem arra a kérdésre próbálok rávilágítani, hogy még ha tegyük fel ki is vonulnak, lerakják a fegyvert, vagy sosem avatkoztak volna be manapság tabunak számító eszközökkel - mi lesz holnap? Merre tartanak azok a folyamatok amiket modern halálfélelmünkben legitimizálunk, csak azért mert úgy gondoljuk elkerülhetőek velük a háborúk? Csak mert szerintem leginkább azért tűnhetnek sokan moszkovitának, mert nem kérnek a nyugat liberálfasizmusából sem, amit ezzel az "erőszakmentességgel" próbálnak eladni számunkra.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

vagy sosem avatkoztak volna be manapság tabunak számító eszközökkel - mi lesz holnap?

Most hogy "beavatkoztak" (= haborut kezdemenyeztek) igy mi lesz holnap? Jobb lesz neki vagy barkinek a szomszedsagukban? Szerintem a katonai beavatkozas mindig is "tabu", nem csak manapsag es ha megtortenik akkor akar az is jogos lenne, hogy a folddel teszik egyenlove a tamadot.

amiket modern halálfélelmünkben legitimizálunk

Nem tudom mire celzol a "modern halalfelelem" kifejezessel, de
1. szerintem sosem ment egy ember sem dalolva meghalni
2. manapsag egy gombnyomassal elpusztithatok varosok es orszagok, ilyesmi nem volt a multban es kis tulzassal eleg egy hulye aki megnyomja a gombot

az "erőszakmentességgel" próbálnak eladni számunkra

Barmit is probal eladni barki barkinek, valoszinusitem, hogy eroszakmentesen jobban veszik. Ugy latszik az oroszok erre meg nem jottek ra.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

akar az is jogos lenne, hogy a folddel teszik egyenlove a tamadot.

Ok, de ez a logika baromi sok kérdést vet fel. Irak hogy tette volna földdel egyelővé az USA-t? Vagy Palesztina Izraelt? Vagy meddig szabad visszakövetni a "ki ütött először" láncolatot, hogy megtaláljuk kit kell földdel egyenlővé tenni? Egyáltalán kinek a joga ezt megtenni ha a megtámadott nem képes rá? Putyin előszeretettel rángat elő évtizedes dolgokat, most akkor azok mennyire valid vádak az ukrán vezetéssel szemben? Ráadásul:

manapsag egy gombnyomassal elpusztithatok varosok es orszagok

ugye az ICBM korszakban létezik olyan, hogy mutually assured destruction, ami még inkább bonyolítja az egész képet, ezért kellett volna a jelenlegi konfliktust diplomatikus úton rendezni amire évtizedek álltak rendelkezésre, de ezeket az ukránok is folyamatosan szabotálták merő nacionalizmusból.

eroszakmentesen jobban veszik. Ugy latszik az oroszok erre meg nem jottek ra

Hát szlávok, ja. Fura dolog ez a mit vesznek jobban kérdés, ugyanis azok a társadalmak amikben például a covid intézkedések megkérdőjelezése vagy közérdekű dolgok közzététele (Snowden, Assange?) miatt alkalmaznak erőszakot, legfeljebb ismét csak egy börtön vs. kivégzés összehasonlítás során tudhatnak magukénak bármiféle morális fölényt.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

ezért kellett volna a jelenlegi konfliktust diplomatikus úton rendezni amire évtizedek álltak rendelkezésre

Ezzel maximalisan egyetertek. Mellesleg evtizedek allnak jelenleg is rendelkezesre erre ha nem robbantjuk fel a bolygot kozben.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Igen és az oroszok hatalmas hibát követtek el ezzel az erőszakos tabudöntéssel, amivel eszkalálták a helyzetet, de tényleg azok a lépések a legjobbak amik további eszkalációhoz vezetnek? Nekem úgy tűnik, hogy inkább erre készül fel mindenki. Mert az első világháború után is olyan jól működött az, amikor rákentünk mindent a németekre és osztrákokra.. Ja, nem. Lett belőle még egy. Mit csináltak az előző évtizedekben a hírszerzők? Miért adtak indokot a nyugati államok arra, hogy a jelenlegi orosz narratívát egyáltalán fel lehessen építeni? Akármi is lesz a jelenlegi kíris vége, azokon amikről fentebb vitatkozunk erőteljesen el kell majd gondolkodni, ha még lesz rá alkalom.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Mert az első világháború után is olyan jól működött az, amikor rákentünk mindent a németekre és osztrákokra.. Ja, nem.

Azzal, hogy nem kell(ene) megalázni az oroszokat, egyetértek. Olyan béke kell, ami nem feszíti utána az embereket 100 év múlva is (lásd trianon). Viszont azt sem szabad hagyni, hogy kvázi nyerjen. Ugyanis azzal legitimálod az eljárását. Amivel pedig meghozod az étvágyát. 

Most akkor az az álláspontod, hogy bármi megengedhető amíg nem jár halálos áldozatokkal?

Olvasd újra! Egyáltalán nem ezt írtam. Azt viszont igen, hogy nincs legitim ok halálos áldozatot követelő támadásra.

amit te "soft power'-nek nevezve legitimálsz a leegyszerűsített hasonlatban a pofánvágásról 

Értelmezd! A pofánvágással semmit sem legitimizáltam. Ellenben az _arányos_ ellenintézkedés az egyedül elfogadható. Egy elindított háború nem arányos a softpowerrel. Akkor sem ha a soft illegitim.

nem kérnek a nyugat liberálfasizmusából

Nem kell belőle kérni. Nekünk sem kötelező. Csak akkor a pénzüket sem kell kérni. Tetszik vagy nem, ha elfogadod a "felzárkóztatási alapból" neked "járó" részt, akkor annak ára van. Kb mint a gmail-nek. Ott az adatoddal fizetsz, itt meg az értékrend átvételével. 

Ellenben az _arányos_ ellenintézkedés az egyedül elfogadható.

Jó oké, de miért pont csak most, miért csak az oroszokkal? Semmi példa nélkülit sem csináltak amit ne tett volna meg más is az utóbbi években. Persze ettől még megvetendő, de miért pont most kerül elő a moralizálás?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Semmi moralizálás:

Soft -> hányunk tőle (mi, itt), de mindenki teszi, nem nagyon hal bele senki. Valójában üzlet, mint írtam feljebb. Csinálja jobban, ha nem tetszik a világ másik pólusa (nem nagyon sikerül az oroszoknak, de Kínának pl elég jól megy)

Hard -> nincs rá mentség. Nem véd meg senkit, a helyben lakó oroszt is szarrá bombázza, éhezteti, megfagyasztja. Mondván ott volt az ukrán hadsereg. Nem akadályoz meg népírtást, elköveti. Meg deportál.

Sehol nem mondtam ilyet. :-(

De...

Az, hogy az USA használt hard eszközt, nem legitimálja senki másnak a hard eszközök használatát.

Az arányokról megint elfeledkezel. Szulejmani likvidálása, lehet, nem helyes (vannak kétségeim) és magával vitt még 30-50 ártatlannak vélelmezett kívülállót. Ezt ne akarjuk 100 000-ekkel összehasonlítani. Pláne ezzel magyarázva elfogadhatóvá tenni az utóbbit. 

Asszem direkt nem értesz....

1. A vörös vonal az erőszak. 

2. Az Józsi lop, nem tesz kevésbé bűnössé, ha én is lopok.

3. A "számháború" pusztán az arányok érzékeltetése. (ha egyszer lopok -> felfüggesztett; ha sorozatban, nagy értékben -> letöltendő Így már világos?)

Ezek a saját szabályaid. Értem, de mások más szabályok szerint játszanak, mert mások a szabályaik. Vannak, akiknek Mohamed ábrázolása a vörös vonal, nem pedig az erőszak. Vannak, akik ezt nem értették meg. Már nem élnek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kissé terelsz, de nem baj...

Mohamed ábrázolása vörös vonal? Semmi gond, iszlám országban nem ábrázolom a prófétát, ha olyanok a szabályok, akkor befedem a fejemet nyilvános helyen. Ha nem teszem és kitoloncolnak: OK, Ha nem teszem és megölnek: nem OK. Ennyire egyszerű.

Ha iszlám vallásúként ide jövök (Európába), akkor 

1. Vagy elfogadom, hogy itt ábrázolják

2. Mégsem jövök, mert zavar, hogy más a vallásomhoz a hozzáállás.

Minden más esetben konfliktus keletkezik, amit meg kell oldani. De az erőszak nem járható út. (liberális bohóckodás: "kard által vész, mind az ki kardot ragad")

akkor sem elfogadható a soft nyomulásra a hard nyomulás

Liberális bohóckodás, amikor a liberálisok azt gondolják, hogy mindenkinek az ő szabályaik szerint kell játszani. Hát... az oroszok meg nem így gondolták.

Miért ne lenne elfogadható? Ha valakit szekálsz, majd lekevernek egy irdatlan nagy pofont, ne nyafogj azzal érvelve, hogy de hiszen te hozzá sem nyúltál a másikhoz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Liberális bohóckodás, amikor a liberálisok azt gondolják, hogy mindenkinek az ő szabályaik szerint kell játszani. Hát... az oroszok meg nem így gondolták.

Nem tudom, hol liberális, amit írtam, de személyeskedj nyugodtan. :-( (asszem az erőszakos agresszió elutasítása eredendően keresztény és konzervatív megközelítés) 

Miért ne lenne elfogadható? Ha valakit szekálsz, majd lekevernek egy irdatlan nagy pofont, ne nyafogj azzal érvelve, hogy de hiszen te hozzá sem nyúltál a másikhoz.

Azt gondolom, hogy ha fenti "Liberális bohóckodás" lekicsinylő mondásod okán pofán vernélek, akkor azt nem gondolnád rendben lévőnek... Pedig engem nagyon szekál az ilyen beszólás...

Ezért igényelte Oroszország a pufferzónát. A bírós példád azért rossz, mert itt nem lehet arra várni, hátha csak békésen vesznek körbe amerikai fegyverek. Ha annyira békések lennének, akkor azok nem kerültek volna orosz határ közelébe. Ha Oroszország a naiv ostoba szerepkört veszi fel, akkor tétlenül nézi, amint kitűzik az amerikai zászlót a Kremlre.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezért igényelte Oroszország a pufferzónát.

Ez nem egy kívánságműsor, hogy például Lengyelország, Ukrajna, Szlovákia és Magyarország legyen pufferzóna, ami orosz katonai ellenőrzés alá kerül. Ugyan már lehessen ezeknek az országoknak szuverén véleményük arról, hogy akarnak-e orosz megszállást újra.

Ha annyira békések lennének, akkor azok nem kerültek volna orosz határ közelébe.

Az orosz fegyverek miért kerülnek rendszeresen orosz határon kívülre szomszédos országokba azok akarata ellenére és szereznek területet a szomszédoktól?

Nem orosz megszállásról beszéltem, hanem semlegességről. Arról a valamiről, amikor sem orosz, sem amerikai fegyverek nincsenek ott, legfeljebb vegyesen ilyen is, olyan is az adott ország felügyelete alatt annak önvédelme érdekében.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az orosz fegyverek miért kerülnek rendszeresen orosz határon kívülre szomszédos országokba azok akarata ellenére és szereznek területet a szomszédoktól?

Az orosz amerikai fegyverek miért kerülnek rendszeresen orosz amerikai határon kívülre szomszédos a világ bármely országába azok akarata ellenére és szereznek területet, befolyást, nyersanyagot, rabszolgákat azoktól szomszédoktól?

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Az amerikaiak pedig a saját politikájukat érvényesítik szabványosított társadalmi berendezkedések exportálása, NGO-k által. Annyi a különbség, hogy nem festik át az ország névtábláját. Magyarországon itt az USA hadserege, gazdasága, a liberálisok által politikája, pénze a választási eredmények befolyásolására, egy rakás NGO-ja, egy már művésznevében is nyomásgyakorló nagykövete.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na és? Nem ezt írtam.

 

Segítek:

Az orosz fegyverek miért kerülnek rendszeresen orosz határon kívülre szomszédos országokba azok akarata ellenére és szereznek területet a szomszédoktól?

Az orosz amerikai fegyverek miért kerülnek rendszeresen orosz amerikai határon kívülre szomszédos a világ bármely országába azok akarata ellenére és szereznek területet, befolyást, nyersanyagot, rabszolgákat azoktól szomszédoktól?

 

A szomszédok át vannak húzva, mert az USA jellemzően a Közel-Keleten, Keleten illetve Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában avatkozik be. Nyilván nem tudják konkrétan csatolni., de a terület felett átveszik az uralmat, bevezetik a saját törvénykezéseiket, kiaknázzák az ásványi anyagokat, humán erőforrásokat, stb. de ezeket nyilván te is tudod, maximum nem akarod elismerni.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nyilván nem tudják konkrétan csatolni.,

Az jelentős különbség azért.

de a terület felett átveszik az uralmat, bevezetik a saját törvénykezéseiket, kiaknázzák az ásványi anyagokat, humán erőforrásokat, stb. de ezeket nyilván te is tudod, maximum nem akarod elismerni.

Például hol vették át a terület felett az uralmat?

Nem festik át az ország nevét, elég, ha nyugatbarát, demokrata kormányzat lesz ott.

Demokrata kormányzat! Micsoda fertő! Pfejj, sehol egy jó kis diktatúra.

Hozzánk is érkeztek ehhez pénzek, NGO-k, nagykövet.

Ahja, nagykövetek ilyenek, szoktak lenni külföldön, lefizetik a tendereket és kapunk szar metrót, elavult erőművet, sőt, képzeld, van bank, amit külföldről fizetnek! Ja, várj, az orosz pénz az baráti pénz... de van magyar pénz külföldön, lásd letelepedési kötvények, környező országok médiafelvásárlásai, külföldi NGO magyar támogatása, kutya nem ugat miatta, ilyesmi, ja, várj, a kormány pénze is jó pénz. A rossz pénz az, amivel nem értesz egyet.

Demokrata kormányzat! Micsoda fertő! Pfejj, sehol egy jó kis diktatúra.

Segítek értelmezni:

Ahol letérdelnek az usa-nak, az demokrácia, ahol akármi mást akarnak, akkor az diktatúra.
Tudom, hogy neked ez értelmezhetetlen de a fekete és fehéren kívül vannak még színek. Ha valaki nem olyan szélsőbalos mint te, még nem feltétlen náci. Az a baj hogy ez a szemlélet uralkodott a komcsik és a nácik között is. Vagy velük vagy ellenük. Pont ezt nyomja ma az usa, brüsszel, a hazai bal és a hazai kormány is. Megjöttünk.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ha valaki nem olyan szélsőbalos mint te, még nem feltétlen náci.

Ha valaki nem olyan náci, mint te, még nem feltétlen szélsőbalos. Én erősen piacpárti vagyok (helló, hatósági ár), a lehető legkisebb államban hiszek (helló, államosítás és cégvásárlás), a progresszivizmust támogatom minden területen (helló, vármegyék), a totális szekularizációt (helló, egyházmilliárdok), a teljes transzparenciát (helló, titkosított szerződések), a környezetvédelem fontosságát (helló, iparminisztériumok), satöbbi. Nehéz rám azt mondani, hogy szélsőbaloldali lennék, ezek jelenleg egy kissé jobboldali zöld pártra jellemző attitűdök. Innen nézve te erősen szélsőjobb vagy, náci attitűdökkel. Ha tőled nézve mindez szélsőbal, akkor lehet, hogy te nem középen vagy, ahogy gondolod.

Igen, anarchokapitalista például.

Ezt jelenti a szélsőliberális? Tehát Elon Musk például szélsőliberális, mert ő nagyjából azt szeretné, ha az állam nem vagy nagyon minimálisan szólna bele a piaci folyamatokba.

Amúgy ettől én messze vagyok, szerintem a piacot hagyni kell működni, de az államnak ellenőriznie kell a piacot, leginkább olyan területeken és úgy, ahol és ahogy a fogyasztók egyesével erre nem képesek; a túlszabályozást ugyanúgy nem tartom jó ötletnek, mint a szabályozás teljes hiányát.

Elon Musk szerintem szimplán egy ideológiai prostituált, azt mondja amivel magára terelheti a figyelmet. A gazdaság a politikai beállítottságnak ugye csak egy része, az elterjedt political compass weboldal is mér kultúrális dolgok mentén is (ráadásul sokszor itt vannak a legnagyobb eltérések manapság). A liberálfasiszta vagy szélsőliberális fogalmak értelme is szinte kizárólag kultúrális szinten értelmezhető, például a vallási kérdések kezelésében, én azt az oldalt akik beperelték Räsänent, szélsőliberálisnak mondanám.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Így van.. a hozzád hasonló gondolkodásúak miatt.

Hogyan definialnad a szabadsagot? Ha nem egyedul elsz egy ko alatt akkor alkalmazkodnod kell mas(ok)hoz (vagy nekik hozzad), tehat nem vagy "teljesen szabad" (vagy ok nem). Ha egy tarsadalomban elsz annak vannak szabalyai, ezek is korlatozzak azt hogy mit tehetsz es mit nem. Ki a szabad a te definiciod szerint?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ez egyszerű. Félelem nélküliség.

Akkor az osember sem volt szabad, mert eleg sok veszely leselkedett ra (persze azt nem tudjuk, hogy felelemkent irta-e le azt az erzest amikor jott a kardfogu tigris es nem volt nala a bunkosbot).

Arra celoztam ezzel, hogy lehet, hogy ilyen egyszeru a definicio, de ez igy nem egyertelmu. En pl. nem felek, de akar felhetnek is (inkabb aggodasnak definialnam) sokmindentol es elegge embertipus + korulmeny fuggo ez.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Jaja. Nem szarsz be, csak barnát pukizol.
Hímezheted akárhogy, félsz, mint az emberek nagy többsége.

Akkor ezzel mondtal valami arrol, hogy mit jelent a szabadsag? En nem erzem, hogy a fenti kijelenteseddel kozelebb kerultem volna ahhoz a definiciohoz ahogy te ertelmezed.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Olyasmire azért mindenképp gondolok, hogy egy nép megválaszthassa, milyen társadalomszervezési elvek mellett akar élni, akkor is, ha az szembe megy a nyugati liberális szokásokkal. Hovatovább valhasson konzervatív elveket, vághassa ki a külföldi titkosszolgálatok fedőcégeiként működő NGO-kat, és így tovább.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

1, Mennyiségileg igen!
2, Nem állítottam az ellenkezőjét, SŐT pontosan erre az állításra reagáltam, próbálva jelezni, hogy egykutya - csak itt ezt nem mindenki fogta fel...

https://hup.hu/comment/2895028#comment-2895028

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Akkor meg tessék elfogadni, hogy a fenyegetettségében támad. Ugyanúgy, ahogyan Izrael is támad iráni és szíriai célpontokat, ha a hírszerzése szerint ott Izrael létét fenyegető fegyvereket gyártanak, tárolnak, fejlesztenek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor meg tessék elfogadni, hogy a fenyegetettségében támad.

Elfogadtuk. Tessék elfogadni, hogy el lesznek picsázva és még nagyobb fenyegetettségük lesz, még több NATO tagország lesz körülöttük.

Ugyanúgy, ahogyan Izrael is támad iráni és szíriai célpontokat, ha a hírszerzése szerint ott Izrael létét fenyegető fegyvereket gyártanak, tárolnak, fejlesztenek.

Szóval akkor szerinted lenne jogalap támadni az oroszokat ugyanezért? Vagy ezt csak az oroszok tehetik meg kifelé?

A globális érdekeik mentén azért mégis úgy tűnik, hogy ha ideiglenesen is, de készek félretenni az ellentéteiket. Mi lesz majd a terv, ha Kína megszállja Tajvant? Beleáll a NATO abba is? Mi lesz majd a terv, ha India megszállja Pakisztánt? Beleáll a NATO abba is? Mi lesz majd a terv, ha Szaudi Arábia megszállja Jement? Beleáll a NATO abba is? Amennyire az ukrajnai invázió egyesítette a nyugat nagy részét, éppen annyira egyesíti ez a "világrendőr" szerepkör a többi régió országait.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Mibe? Mi a kérdésed? Érdekérvényesíteni és befolyásolni ezer módon lehet. Amikor az oroszok dobálóztak érdekszféra érvelésekkel akkor arra rögtön rárepültek sokan, hogy itt szuverén országok szuverén döntéseiről van szó, nincs semmiféle "nyugati érdekszféra". Most pedig hirtelen ellenérvként megállja a helyét, hogy Tajvan nyugati érdekszféra-e vagy sem?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Csak a lüke vérpistikék hiszik azt, hogy az oroszok Ukrajna bekebelezése után megállnak az Ukrán-Magyar, Ukrán-Szlovák, Ukrán-Lengyel, Ukrán-Moldáv, stb határon és nem akarnak egy tapodtat sem továbbmenni nyugat felé.
Putyin egyértelműen kinyilvánította, hogy a szovjet éra katonai határai akarja visszaállítani, ami sajnálatosan a Magyar-Osztrák, a Német-Cseh, Német-Lengyel, Bulgár-Görög, stb.
Ha ez valakinek így elfogadható, az minimum hazaáruló.

És a magam részéről úgy gondolom, hogy a tajvani meccs már régen lefutott. A kérdés csak az, hogy mikor rendezik a derbit.

A globális érdekeik mentén azért mégis úgy tűnik, hogy ha ideiglenesen is, de készek félretenni az ellentéteiket.

Ideiglenesen.

Mi lesz majd a terv, ha Kína megszállja Tajvant? Beleáll a NATO abba is?

A NATO vélhetően nem, USA vélhetően igen.

Mi lesz majd a terv, ha India megszállja Pakisztánt? Beleáll a NATO abba is? Mi lesz majd a terv, ha Szaudi Arábia megszállja Jement? Beleáll a NATO abba is? Amennyire az ukrajnai invázió egyesítette a nyugat nagy részét, éppen annyira egyesíti ez a "világrendőr" szerepkör a többi régió országait.

Szíriát tekintve az oroszok is szerették játszani a világrendőr szerepkört, csak épp a fingóversenyben beszartak. Értem én, átjött már korábban is, hogy a világnézeted erősen USA és NATO ellenes, de akkor ne akarj olyan szerepkörben tetszelegni, hogy te tényeken alapulva hozod a semleges hozzáállást.

A NATO vélhetően nem, USA vélhetően igen.

Miért ad kiképzést akkor tajvani katonáknak a NATO? Miért adnak ki állásfoglalásokat tajvanról, mint az egyik MNNA (főbb nem-nato tag szövetséges)? Ha a szemedben szét lehet választani az amerikai érdekeket a NATO-tól, akkor valóban hagyjuk. Ezt a semlegességet meg te hoztad a beszélgetésbe, én azt állítottam, hogy nem a véleményemre kérdezek rá amikor elindítok egy diskurzust, hanem megtörtént eseményekre vagy tényekre. A politika közügy, nincs semleges hozzáállás, mert az apolitikus ember is tettei vagy azok hiánya révén befolyásolja a közélet alakulását.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Apróság, de NEM a NATO ment Tajvanra, hanem a tajvaniak Olaszországba. „six-month academic programme with senior officials in Italy” és "This was an academic exchange, not a military exchange," he said.
Moszkvában merciket osztogatnak, igaz e? :D

Te hoztad ide Olaszországot... Még Rasmussen ideje alatt volt szó ilyesmiről (2010-es évek eleje), én kérek elnézést ha nem rendelkezem pontos információkkal arról, hogy mi, hol és hogyan valósult meg az ígéreteikből.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Nem idéztél be forrást, így írásod a mese kategóriája.

Ha esetleg erre gondoltál
„TAIPEI, Jan 5 (Reuters) - Democratic countries should make it clear the "severe economic consequences" China would face should it move against self-governed Taiwan, the former NATO secretary-general said during a visit to the island on Thursday.”
akkor erősen javaslom az economic szó értelmezését.

Ez a dán ürge évek óta lobbizik azért, hogy felfegyverezzék, közös hadgyarkolatokat tartsanak, kiképzést nyújtsanak és minden eszközzel segítsenek tajvannak, számtalan interjúban és közleményében van szó erről. Valóban nem voltam ott és nem tudok egy adott időpontban és helyen megtörtént eseményt prezentálni számodra. Ha személyeskedni szeretnél mások angol tudásáról, ahhoz viszont nem fogok asszisztálni.

Egyébként is a fő kérdés az volt, hogy vajon mit reagálnának, belefolynának-e. Az azon való rugózás ha tévedtem abban, hogy történt-e kiképzés legfeljebb a hozzászólások számát növeli.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ha szeretnél a közeljövőben új mobiltelefont, számítógépet vagy nem(kevésbé)  kémkedő kamerát, akkor a te érdeked is az, hogy Tajvan-t ne rohanja le Kína.
Mivel az agyhalott EU bürokraták hagyták elsorvadni az EU-s chip (és egyéb, pl solar panel) gyártási iparágakat, így q nagy érvágás lenne Tajvan függetlenségét elveszíteni.

De szólj, ha ezt nem így látod.

Egyébként meg - szerintem -  úgy fog kezdődni Tajvan lerohanása, hogy Észak Korea betámadja Dél Koreát és az így keletkező zavarral megosztja az USA közelben állomásozó haderejét. Nem véletlen, hogy a dagi folyamatosan szórakoztatja Japánt meg Dél Koreát. Meg az USA-t.

Mivel az agyhalott EU bürokraták hagyták elsorvadni az EU-s chip (és egyéb, pl solar panel) gyártási iparágakat, így q nagy érvágás lenne Tajvan függetlenségét elveszíteni.

Épp elég nagy probléma ha nekem Magyarországon azon kell aggódnom, hogy az ellátási láncaim függenek-e egyetlen ázsiai országtól. Ha nemzetközi színtéren nem tudnak diplomáciailag együttműködni a különböző felek (pl. mert sem az oroszok a pánszláv tévképzeteikből, sem a kínaiaik az információs háborúzásaikból, sem az amerikaiak az erkölcsrendőri szerepükből képtelenek engedni) akkor kell valami alternatíva a jelenlegi globalizációs folyamatokra, amíg még egyáltalán lehetséges.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ezek ideiglenes érdekek amikkel ideiglenesen egyet tudnék érteni a jelenlegi helyzetben, de ettől még az eszközöket vitatom. Főleg azzal a nagy képpel van problémám, ahogyan a diplomáciai utak rendről rendre csődöt mondanak nagyhatalmi pozíciók miatt, és újra itt állunk egy újabb világháború küszöbén, mert inkább fizetnek a felek defcon szintek növelésével, csak presztízzsel ne kelljen. A jelenlegi században szerintem luxus olyan status quo szerint érvelni, ami konkrétan évtizedről évtizedre változik igen erőteljesen. Elvitatkozunk arról, hogy most akkor védelmi szövetség-e a NATO, miközben a világtrend egyértelmű: fegyverkezik mindenki. Ukrajna jelenlegi helyzete és az invázió Oroszország egyedüli felelőssége? Igen. A helyzet ami ide vezetett viszont azoknak a felelőssége, akik egypólusú világrendet akarnak ráerőltetni az ún. "nemzetek feletti" intézményekre. Hová mutatnak ezek a folyamatok? Közel 80 évvel ezelőtt a Commonwealth és az UN úgy alakult meg, hogy valószínűleg mindenki komolyan hitt benne, hogy egy gyarmatok utáni világban is lehetséges a "nemzetek felettiség" és az ellentétek erőszak nélküli rendezése. Ez egyértelműen csődöt mondott, mert a bürökrácia és az imperializmus megette az idealizmust reggelire, és bármennyire úgy hisszük, hogy ezen nyugati szervezetek mögött áll "az egész világ", valójában a világ jelentős része nem kér belőle.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Miért kellett volna idealistákat sorolnom? Az általad említett utilitarizmusnak eleve nem az a másik oldala, hanem a szocialista vagy konzervatív irányzatok.

Edit: Ja hogy szerkesztetted az egész hozzászólást. Nekem igazából mindegy, az ha te mérlegelnél több véleményt attól még ugyanaz a vérgőzös hozzáállás lenne a mainstream.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Amerikai vezetés, amerikai érdekek, amerikai célokra alapulás, amerikai műveletek feltétlen támogatása, amerikai beszállítók elsőbbsége... Elég nehéz nem "összekeverni".

Ja-ja-ja... nehéz összekeverni, mégis megteszed. Ezek szerint direkt.

Ezért igényelte Oroszország a pufferzónát.

https://hup.hu/comment/2895733#comment-2895733

Kedves kettos mercevel peldalozo, akkor az oroszoknak lehet a NATO s*ggebe raketat tenni, de a NATO-nak nem lehet az oroszok s*ggebe? :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Kalinyingrád milyen messze van az USA-tól?

Ha most a NATO helyett az USA-val peldalozol akkor nezzuk mar meg, hogy az USA es Oroszorszag kozott mekkora pufferzona van :)

Hogy is volt az a kubai rakétaválság?

A multban... amikor Magyarorszagon is voltak (orosz!) nuklearis raketak (titokban!)... nem a hideghaboru eveit eljuk mar szerencsre.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Milyen pufferzonat? Oroszorszag ural elotti resze is akkora, mint egesz europa, moszkva elott 1000km pufferzona van mar. Egesz oroszorszagot nezve meg semmifele pufferzonarol szo se kell, hogy legyen.

Nevetseges ez a pufferzona erv egy modern hadsereg mellett.

Egesz egyszeruen az tortent, hogy a szovjet erdekszfera egyre inkabb kicsuszott a kezukbol a pocsek, szovjet idokbol visszamaradt hozzaallas/politika miatt, es erre bemorcogtak. Tisztara mint egy 3 eves kisfiu az oviban, vazger.

Akart már akkoriban is, 2013-ban volt felmérés EU csatlakozás kapcsán, a nyugati területeken 75 százalékos támogatottsága volt a csatlakozásnak, centrális területeken 50 százalék körül, a déli és keleti területen volt kisebbségben a csatlakozás ügye, de ott is szignifikáns volt az EU csatlakozás támogatottsága. Pont ezért lett "forradalom", mert nem arról volt szó a választások előtt, ami felé megindult a megválasztott vezetőség.

Amúgy tavaly már a keleti és déli területeken is 70 százalék fölé nőtt a csatlakozás igénye, a nyugati területeken pedig elérte a 90 százalékot... sokat segítettek az oroszok ebben, akaratuk ellenére.

Akart már akkoriban is, 2013-ban volt felmérés EU csatlakozás kapcsán, a nyugati területeken 75 százalékos támogatottsága volt a csatlakozásnak, centrális területeken 50 százalék körül, a déli és keleti területen volt kisebbségben a csatlakozás ügye, de ott is szignifikáns volt az EU csatlakozás támogatottsága. Pont ezért lett "forradalom", mert nem arról volt szó a választások előtt, ami felé megindult a megválasztott vezetőség.

Gondolom van valami konkrét infó erről, mert én nem találtam (nem ezerfős mintavételezésre gondolok).

 

Amúgy tavaly már a keleti és déli területeken is 70 százalék fölé nőtt a csatlakozás igénye, a nyugati területeken pedig elérte a 90 százalékot... sokat segítettek az oroszok ebben, akaratuk ellenére.

Ezt egy háború alatt ki és hogyan tudta függetlenként felmérni?  

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Értem. Ha neked szimpatikusabbak tartják a választásokat, akkor annak eredményét elfogadod és el is hiszed a pártatlanságát, míg ha a neked nem tetszők tartják ezeket, akkor természetesen nem. Így teljesen világos...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

A képlet nem ennyire egyszerű, hiába akarsz maszatolni. Két alapkérdést kell megvizsgálni:

  1. Van e alkotmányos lehetőség területi kérdésről népszavazást vagy sem?
  2. Adottak e a szabad akaratnyilványitás, azaz a titkos szavazás feltételei vagy sem?

Az első kérdésre a válasz, hogy nem volt lehetőség Ukrajna területi integritását érintő kérdésben helyi népszavazást kiírni.

A második kérdésre a válasz, hogy az ajtóban megjelenő fegyveres orosz katonák jelenlétében ellenszavazatot leadni, enyhén szólva nem túl egészséges.

  1. Van e alkotmányos lehetőség területi kérdésről népszavazást vagy sem?
  2. Adottak e a szabad akaratnyilvánitás, azaz a titkos szavazás feltételei vagy sem?

1991-ben volt-e?

1, Annó nem volt ez teljesen egyértelmű, csak akkor nyugaton mindenki mással volt elfoglalva

2, Ha a Krím helyzetét megvizsgálod (1991 utáni egyezmények), akkor ahhoz hogyan is viszonyul egy NATO csatlakozás?

 

A második kérdésre a válasz, hogy az ajtóban megjelenő fegyveres orosz katonák jelenlétében ellenszavazatot leadni, enyhén szólva nem túl egészséges.

Ahogy a gazdaságot irányítók nyugati erők ellen sem.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ahogy a gazdaságot irányítók nyugati erők ellen sem.

Mi az a tudatmódosító anyag amit központban kaptatok? Nem te vagy az első aki nekiált stand upolni ma! buccaners és bolond hasonló tüneteket produkál...  carlcolt is be van pörögve. :)

  1. Van e alkotmányos lehetőség területi kérdésről népszavazást vagy sem?
  2. Adottak e a szabad akaratnyilvánitás, azaz a titkos szavazás feltételei vagy sem?

1991-ben volt-e?

1, Annó nem volt ez teljesen egyértelmű, csak akkor nyugaton mindenki mással volt elfoglalva

2, Ha a Krím helyzetét megvizsgálod (1991 utáni egyezmények), akkor ahhoz hogyan is viszonyul egy NATO csatlakozás?

 

A második kérdésre a válasz, hogy az ajtóban megjelenő fegyveres orosz katonák jelenlétében ellenszavazatot leadni, enyhén szólva nem túl egészséges.

Ahogy a gazdaságot irányítók nyugati erők ellen sem.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Értem. Ha neked szimpatikusabbak tartják a választásokat, akkor annak eredményét elfogadod és el is hiszed a pártatlanságát, míg ha a neked nem tetszők tartják ezeket, akkor természetesen nem. Így teljesen világos...

Az egyik transzparens volt és odaengedtek független megfigyelőket, a másik nem volt transzparens és nem engedtek oda független megfigyelőket, házi feladat: kitalálni, hogy melyik-melyik.

Értem én, hogy szeretsz fogadatlan prókátor lenni, DE

Az egyik transzparens volt és odaengedtek független megfigyelőket, a másik nem volt transzparens és nem engedtek oda független megfigyelőket, házi feladat: kitalálni, hogy melyik-melyik.

Vajon voltak-e orosz megfigyelők az elsőn? Persze, ja még sem :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Szovjet infrastruktúrán történt a szavazás, oroszokkal volt tele az ukrán államapparátus; az elismeréssel kapcsolatban meg keress rá arra a mondatra, hogy "Boris Yeltsin recognized Ukraine as independent". Időnként mondasz hajmeresztő dolgokat alátámasztás nélkül, időnként meg világszerte széles körben és jól dokumentált történésekről nem találsz semmit, függően attól, hogy mi a prekoncepciód...

Ja, hogy most hirtelen kerestél valamit :) Legyen:

"1954-ben Nyikita Hruscsov odaajándékozta a területet az ukrán tagköztársaságnak.
Erre több magyarázat is lehet , az egyik szerint a pártfőtitkár nem volt színjózan, egy másik változat szerint a Krímet valóban ajándéknak szánta a második világháború alatt sokat szenvedett ukránoknak. Bár Hruscsov orosz volt, de az ukrán kommunista pártban csinált politikai karriert, talán ezért is húzott errefelé a szíve.
A Szovjetunió bukása után sokan arra számítottak, hogy Borisz Jelcin majd visszaköveteli a területet Oroszországnak, de ez nem történt meg. Amikor Ukrajna 1991-ben népszavazást tartott a függetlenségről, a krímiek 54 százaléka szavazott igennel, amiért a félsziget széles körű autonómiát kapott. Egy rövid időre még saját elnököt is választhatott, ezt a jogot azonban Kijev idővel megvonta."

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Na, tehát saját magad kikurkásztad a feltett kérdéseidre a választ:

a, Oroszország elismerte a Ukrajna függetlenségét és területi integritását,

b, a krímieknek is a többsége (54 százaléka) szavazott az ukrán függetlenség mellett,

c, a népszavazást teljesen tisztán és transzparensen hajtották végre.

Vajon voltak-e orosz megfigyelők az elsőn? Persze, ja még sem :)

 

Voltak és el is ismerték a népszavazás eredményét.

 

:) Így van, minő véletlen, hogy autonómiát kaptak, azért mert úgy szavaztak ahogyan :)

Szövegértés és értelmezés?

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Szövegértés és értelmezés?

Én is ezt kérdezem. Onnan indultunk, hogy kétségbe vontad az ukrajnai népszavazás tisztaságát, oda jutottunk - általad hozott idézettel, hogy Oroszország még aznap elismerte az ukrajnai függetlenséget, sőt, még a Krím-félsziget eredményeit is elfogadta, hogy a többségük a független Ukrajnához akar tartozni. Ezen semmi nem változott három évvel később, amikor lett volna lehetősége Oroszországnak egyezkedni. Sőt, további másfél évtizeden keresztül semmi változás nem volt az oroszok igényeiben. Mi a lófaszról akarsz ezek után szövegértésről vitázni?

Tudod, mikor változott meg az oroszok álláspontja? Amikor földgázt találtak a déli és keleti ukrán országrészeken.

 Onnan indultunk, hogy kétségbe vontad az ukrajnai népszavazás tisztaságát

Így van. Szóval az egész Krímnek ígértek egy autonómiát, amit aztán -miután oda szavaztak ahova kell- szépen el is vettek. Mit nem értesz?

 

Sőt, további másfél évtizeden keresztül semmi változás nem volt az oroszok igényeiben. 

Nyilván addig nem, amíg az egyetlen déli tengeri kijáratát nem akarták az ukránok a NATO-nak adni :) Mi a baj? Csak annyi mint az USA-nak a kubai rakétákkal he??? ;)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nyilván addig nem, amíg az egyetlen déli tengeri kijáratát nem akarták az ukránok a NATO-nak adni :) Mi a baj?

Az oroszoknal meg nem talaltak fel a repulest, hogy ennyire fontos az a kikoto? Csinalhatnak egy masikat maguknak Szocsiban vagy barmelyik telepulesen ami nekik tetszik, van ott eleg tengerpartjuk. Nincsenek elzarva semmitol, mi az hogy "egyetlen deli kijarat"?

Csak annyi mint az USA-nak a kubai rakétákkal he??? ;)

Miert? A Krimet is tele akarjak sz*rni atomraketakkal, mert az olyan jo jatek?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nyilván addig nem, amíg az egyetlen déli tengeri kijáratát nem akarták az ukránok a NATO-nak adni :)

Végülis egészen a Boszporuszig is kijárhatnak rajta, amit egy NATO tag ellenőriz. Ez egy igen fontos  ok... :-/ (pont ezért tart fenn Szíriában tengerészeti támaszpontot)

Így van. Szóval az egész Krímnek ígértek egy autonómiát, amit aztán -miután oda szavaztak ahova kell- szépen el is vettek. Mit nem értesz?

És aztán ez kb. 25 éven át nem volt gond? :D

Nyilván addig nem, amíg az egyetlen déli tengeri kijáratát nem akarták az ukránok a NATO-nak adni :) Mi a baj?

Egyrészt az Ukrajna egy független ország, ahhoz a szervezethez csatlakozik, amelyiktől nagyobb biztonságot remél, másrészt ezt hívják ürügynek, amit te igen gyakran keversz ok-okozattal. Az egész tenger nyugati kijáratát egy NATO tagország őrzi és a NATO tagország fővárosán keresztül lehet bejutni, az oroszoknak pedig van több kikötőjük is. Amúgy hozzátenném, hogy az oroszoknak van összesen 37654 kilométer tenger és óceánpartjuk, ebből a fekete tengeri partszakasz eddig 421 kilométer volt. Nyilván kevés volt, több kellett.

Csak annyi mint az USA-nak a kubai rakétákkal he??? ;)

Á, szóval az oroszok a kalinyingrádi enklávéból is eltakarodnak a rakétáikkal, ugyanezen indokok alapján?

--

A talált gázmezőkkel amúgy mi van? Elegánsan kihagytad.

Nem tudom, mi van?

Elég baj az, mert ez nem ürügy, hanem ok.

Megtalálták a ruszkik és

Nem ők találták, nekik csak nem tetszett, hogy az ukránok megtalálták: "Rough estimates predict that the Ukrainian shelf may contain more than two trillion cubic meters of gas. The exact figure is yet to be determined since two-thirds of the country’s maritime area passed to de facto Russian control following Moscow’s illegal annexation of Crimea in 2014."

Ez nagyjából annyi földgáz, amennyi 15-20 évnyi orosz export volt az EU felé. Na, ez az oka annak, hogy a Krím-félszigetet annektálták és az egész ukrajnai tengerpartot annektálni akarják. Minden más csak ürügy, az egész náci-narratíva is, ahogy a múlt héten Prigozsin kibökte véletlenül.

Megtalálták a ruszkik és

Nem kérlek, nem ezt írtam, ne ragadj ki részleteket!

 Megtalálták a ruszkik és felrobbantották az Északi-Áramlat2?

Tudod ilyet lehet játszani...

Elég baj az, mert ez ... ürügy

 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

 Onnan indultunk, hogy kétségbe vontad az ukrajnai népszavazás tisztaságát

Így van. Szóval az egész Krímnek ígértek egy autonómiát, amit aztán -miután oda szavaztak ahova kell- szépen el is vettek. Mit nem értesz?

 

Sőt, további másfél évtizeden keresztül semmi változás nem volt az oroszok igényeiben. 

Nyilván addig nem, amíg az egyetlen déli tengeri kijáratát nem akarták az ukránok a NATO-nak adni :) Mi a baj? Csak annyi mint az USA-nak a kubai rakétákkal he??? ;)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ugye te sem gondolod komolyan, hogy Hruscsov egy bevodkázott éjszaka után 'odaadta' Krímet Ukrajnának? (Pontosabban a tagköztársaságnak.)
 

Segítsek értelmezni ezt a jelet: "" ?

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

unFrankó írta:

Szovjet infrastruktúrán történt a szavazás, oroszokkal volt tele az ukrán államapparátus; az elismeréssel kapcsolatban meg keress rá arra a mondatra, hogy "Boris Yeltsin recognized Ukraine as independent". Időnként mondasz hajmeresztő dolgokat alátámasztás nélkül, időnként meg világszerte széles körben és jól dokumentált történésekről nem találsz semmit, függően attól, hogy mi a prekoncepciód...

Nem emlékszem, hogy kiabáltál volna linkért!

 

 Az, hogy oroszpárti propagandista lennél, fel sem merült bennem.

Remélem, mert ki nem állhatom őket...a családomban gyak. mindenki ellenük harcolt.
Az, hogy ebből nem következik, hogy nem az usa keveri (ismét) a szart, az már más kérdés. Az intelligencia egyik alapköve, hogy nem érzelmi (szeretem, utálom) alapon állunk a dolgokhoz. Kb. mintha azért mert a ballibsiket utálom, azt vonod le, hogy fityiszes vagyok. Remélem nincs szövegértési gondod...próbáltam lemenni alsóba ;)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Gondolom van valami konkrét infó erről, mert én nem találtam

Pölö: https://www.kiis.com.ua/?lang=eng&cat=reports&id=1125&page=2

(nem ezerfős mintavételezésre gondolok).

Ja, legyen minden évben minden kérdésben teljes népességet érintő felmérés, nyilván, mert ha számodra kellemetlen eredményű egy közvélemény kutatás, akkor azt diszkreditálni kell valamilyen hülye indokkal.

Ezt egy háború alatt ki és hogyan tudta függetlenként felmérni?  

A háború nem jelenti azt, hogy az ország nem funkcionál, nem áll meg az élet. Egy dolgot ért el Oroszország: az ukránok egységesen és kurvára utálják az oroszokat, illetve egységesen és kurvára akarják az EU és NATO tagságot. Még az oroszul beszélő oroszok többsége is EU és NATO párti lett. Nem hülyék, látják, hogy mi van az EU-ban és mi van az oroszoknál.

Nem, nem lehet elintézni. Pusztán az a tény, hogy ezt a háborút is kiprovokálták azok, akik most a megmentő, meg az igazságosság bajnokának tüntetik fel magukat.
Aztán kezdjük el sorolni, hogy hova avatkozott be az USA és hol provokált háborút... Korea, Vietnám, a komplett Közel-Kelet, Afrika, stb.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Aztán kezdjük el sorolni, hogy hova avatkozott be az USA és hol provokált háborút... Korea, Vietnám, a komplett Közel-Kelet, Afrika, stb.

Gondolom ekozben minden mas nemzet (oroszokat beleertve) angyal volt. Amugy a jelenlegi helyzetrol van szo. Vegyuk elo esetleg a torok hodoltsag idejet es erre hivatkozva tamadjuk meg Torokorszagot? A mult nem megvaltozathato, de tanulni lehet(ne) belole.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

1, Senki nem nevezett angyalnak senkit - de ne már :) Most az van kb., hogy lehúzz valakit a baloldali szomszédja, a jobb oldali meg azért segít, hogy aztán ő húzhassa le...
2, Nem kell visszamenni az ősközösségbe, pláne azért nem, mert a jelenlegi helyzet akkor még nem volt kódolva, míg '19 után gyakorlatilag a mai napig igen, mivel az USA akkora gazdasági és katonai fölényre tett szert, hogy elkezdett mindenhova bepofátlankodni...

3, 1945 után melyik állam avatkozott bele más államok ügyeibe a legtöbbet fegyveresen?

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Van valami konkret magyarazatod arra, hogy miert jo az barkinek, hogy az oroszok megtamadtak az ukranokat?

mivel az USA akkora gazdasági és katonai fölényre tett szert, hogy elkezdett mindenhova bepofátlankodni...

Ha ez igy van, erre mi a megoldasod?

Az, ha az oroszok utanozzak ezt jo fenyben tunteti fel oket?

Miert viszik a lakossagot a vagohidra? Kinek is jo ez? Mit nyernek vele?

Ha XY bemos valakinek az utcan egy nagyot utana hivatkozhat arra, hogy a multban normalis volt az utcai verekedes?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Pusztán az a tény, hogy ezt a háborút is kiprovokálták azok, akik most a megmentő, meg az igazságosság bajnokának tüntetik fel magukat.

A provokacio egyebkent hogyan mukodik? Szerintem egy intelligens kormanyzat tud olyan valaszt adni provokaciora amihez nem szuksegesek tankok, csupan targyaloasztalhoz kellene ulni.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Biden hallani sem akart arról, hogy tárgyaljon Putyinnal Ukrajna semlegességéről. Szóval ja, nem volt meg a tárgyalási szándék.

Nézd, ha te bármilyen minimálisan tárgyalási alapnak tekinted, hogy visszaáll a volt KGST érdekszféra és jönnek az oroszok állomásozni, akkor te szimplán hazaáruló vagy. Putyin nagyjából ezzel nyitott, mint követelés.

Még mindig semlegességről beszélek.

Igen, ezt már tudom, hogy neked van egy nagy álomvilágod, amit összeálmodtál magadnak, onnan beszélsz ki és mondasz dolgokat a valós világról, tapasztalatok és tények ismerete nélkül. Putyin nem semlegességről beszélt.

nem kellene kiszolgálnotok szóban és tettekben az Egyesült Államok valamint az EU elitjének érdekeit.

A te altalad hangoztatott dolgok akkor Oroszorszag elitjet szolgaljak? Nem az orosz nep rendelte meg a specialis akciot.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Engem még az is roppantul fog érdekelni, hogy ha elvillan néhány nukleáris fegyver...

Rajtad kivul egyetlen emberrol hallottam aki ilyesmirol beszelt. Remelem lattad amikor kirohogtek a kulugyminiszteret nemreg.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Viszont a háborúba be lett húzva az energia az EU szankciós ámokfutása következtében.

Igen, a benzinre is azért került ársapka még 2021 november végén, mert három hónappal később kitörő háború után két hónapra meghozott gázt és olajat nem érintő szankció időgépbe ült. A gáz is azért tetőzött egyszer már fél évvel a háború előtt, mert a szankciók ámokfutottak. Aztán most azért kevesebb a földgáz és az olaj ára, mint a háború és a szankciók előtt 2021 decemberében, mert az egy évvel későbbi olajra kivetett szankciók el vannak hibázva.

Tudod te követni azért ezeknek a dolgoknak az időrendiségét, vagy csak szopod és nyeled a propagandát, ami ömlik rád?

Csak te beszélsz az árakról, nem én.

Tudod, miről beszéltünk? A szerződések érvényességéről, amelyről megjegyeztem, hogy háborúban semmi jelentőségük. Mire mondtad, hogy de, van. Mire én mondtam, hogy az energia éppen be lett vonva a háborús eszköztárba, kvázi fegyver mindkét oldalon. Ez kicsit olyan, mintha az ukránok kilőnének egy rakétát az oroszokra, majd küldenének nekik egy számlát, hogy fizessék ki, mert hát ez a rakéta pénzbe került nekik. Értem én a viccet... :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csak te beszélsz az árakról, nem én.

Na, hatott a valóságinjekció? Szankciókról írtál, holott a szankciók egyrészt nem érintik az energiát, másrészt az gáz és olajat érintő ellátási- és ár problémák több mint fél évvel a háború és ezért nyilván a szankciók előtt már jelentkeztek.

A szerződések érvényességéről, amelyről megjegyeztem, hogy háborúban semmi jelentőségük.

Hogyne lenne jelentőségük. Az országunk például szerződéses alapon veszi a gázt és az olajat az oroszoktól.

Mire én mondtam, hogy az energia éppen be lett vonva a háborús eszköztárba, kvázi fegyver mindkét oldalon.

Te szankciókról beszéltél, igen, az energia be lett vonva a háború eszköztárba, már az háború előtt, ugyanis már 2021 nyarán baszakodtak az oroszok a szállítással.

Hogyne lenne jelentőségük. Az országunk például szerződéses alapon veszi a gázt és az olajat az oroszoktól.

Aztán mi lenne, ha az oroszok szerződést szegnének? Hadat üzennénk nekik? Dühösen ráznánk az öklünket, és hangosan kiabálnánk? Sírásra görbülne a szánk? Felszólítanánk őket a szerződések betartására, mert különben irgum-burgum? Vagy ezt mégis hogyan kellene elképzelnem?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idióták. Van bennük egy történelmi sértettség, ami közvetlenül nem is érinti a mai generációt. A jól prosperáló békés és gazdag életüket fogják lerombolni ezen érzelmi heveskedés miatt. Késő lesz ráébredni, hogy nem a felhőtlen boldogság összeégett testtel, átlőtt vesével a sárban fetrengeni kínok között, mindezt azért, mert fortyogott a revans utáni vágy. Az USA pedig aljas módon rájátszik erre az érzelemre, és be is fogja rángatni Lengyelországot a háborújába, mert annyi esze van, hogy a lehető legkevesebb amerikai áldozattal akarja legyűrni Oroszországot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idióták.

Van hazájuk és szeretik is, nem csak úgy odaszülettek, ahogy te ide.

Van bennük egy történelmi sértettség, ami közvetlenül nem is érinti a mai generációt. A jól prosperáló békés és gazdag életüket fogják lerombolni ezen érzelmi heveskedés miatt. Késő lesz ráébredni, hogy nem a felhőtlen boldogság összeégett testtel, átlőtt vesével a sárban fetrengeni kínok között, mindezt azért, mert fortyogott a revans utáni vágy. Az USA pedig aljas módon rájátszik erre az érzelemre, és be is fogja rángatni Lengyelországot a háborújába, mert annyi esze van, hogy a lehető legkevesebb amerikai áldozattal akarja legyűrni Oroszországot.

Felmerült valaha benned, akár csak egy kicsit, hogy te ingyen vagy hasznos idióta az oroszok kezében? A lengyelekben nem történelmi sértettség van, hanem ismerik az orosz birodalmi törekvéseket és nem felejtették el azt az időszakot, amit te igen.

A hazaszeretet fontos, ellenben az élet az egyetlen, ráadásul sérülékeny. Szó sincs semmiféle hazaszeretetről, pusztán az amerikai nagyhatalmi törekvések kiszolgálásáról. Ezért írtam, hogy idióták. Senki sem támadta meg őket, ráadásul Putyin nem annyira ostoba, hogy nekimenjen a NATO-nak, amikor egyelőre Ukrajna is fejtörést okoz neki. Jó, igaz, hatalmas NATO fegyveres támogatással.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A hazaszeretet fontos, ellenben az élet az egyetlen, ráadásul sérülékeny.

Hát, Petőfik forog a sírjában, legyen akárhol is.

Szó sincs semmiféle hazaszeretetről, pusztán az amerikai nagyhatalmi törekvések kiszolgálásáról.

Neked nagyon durván egysíkú az világképed. Valahogy teljes mértékben ignorálod, hogy az oroszok területszerző háborút folytatnak, erőszakkal gyömöszölik be a Föderációba a szomszédos országokat, gondolom erről is USA tehet valahogy. A csecsen háborúk is USA miatt törtek ki. A dagesztáni háború is USA miatt tört ki. A grúz háború is USA miatt tört ki. A tádzsikisztáni háború is USA miatt tört ki. A dél-oszét háború is USA miatt tört ki. És akkor csak az utóbbi 30 év háborúit említettem. Ezeknél mind meg tudod magyarázni, hogy USA miatt tört ki?

Senki sem támadta meg őket, ráadásul Putyin nem annyira ostoba, hogy nekimenjen a NATO-nak, amikor egyelőre Ukrajna is fejtörést okoz neki.

Látod, ezért akar Oroszország minden szomszédja önként NATO tag lenni. Olvasd fel hangosan, hátha úgy megérted.

Petőfi értett a költészethez, de ebből egyetlen pillanatra sem következik, hogy minden gondolatával feltétel nélkül egyetértek.

A végéhez: Lengyelországról volt szó. Lengyelország pedig NATO tag. Bele fogja húzni őket is a háborúba, és az nem lesz nekik jó. Az fájni fog.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Petőfi értett a költészethez, de ebből egyetlen pillanatra sem következik, hogy minden gondolatával feltétel nélkül egyetértek.

Te amúgy mit értesz hazaszereteten? Hagyjanak békében?

A végéhez: Lengyelországról volt szó. Lengyelország pedig NATO tag. Bele fogja húzni őket is a háborúba, és az nem lesz nekik jó. Az fájni fog.

A NATO egy védelmi szövetség, nem húz bele senkit a háborúba, viszont, ha az oroszok arról fantáziálnak, hogy lerohanják a lengyeleket, akkor a NATO kutya kötelessége megerősíteni a védelmi vonalakat a lengyelek kérésére. Ezért van a NATO, ez a lényege. Ha az oroszok nem rázzák a kerítést évtizedek óta, akkor nem lenne NATO a szomszédos országokban. De rázzák a kerítést és folytatólagosan területeket foglalnak el, és területszerző háborúkkal fenyegetik a környező országokat.

A finnek is akkor döntöttek a NATO tagság mellett, amikor megkapták a fenyegetést, hogy újra Oroszország része lesz az a terület, ahogy volt száz évig a cári időben. Amíg az oroszok nem fenyegetőztek és nem sorakozott fel némi hadsereg a határaik mellett, addig nem akartak NATO tagország lenni. Nem a NATO terjeszkedik agresszíven, hanem az oroszok. Próbáld ezt a pötty agyaddal egyszer átgondolni.

Csak azt nem értem ebben a "dehát a NATO védelmi szövetség" mantrában, hogy Jugoszlávia melyik NATO államot támadta meg ami alapján jogilag elfogadható volt annak 1999-es bombázása? A boszniai szerb haderő pontosan mit követett el amihez a NATO-nak bármi köze is volt 1995-ben? Afganisztánban mit kerestek NATO erők 13 éven keresztül? A szomáliai kalózokhoz pontosan mennyi közük is van, melyik afrikai ország NATO tag? Szemezgethetsz te is, ha gondolod.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Csak azt nem értem ebben a "dehát a NATO védelmi szövetség" mantrában, hogy Jugoszlávia melyik NATO államot támadta meg ami alapján jogilag elfogadható volt annak 1999-es bombázása?

Ez például egységes és vétó nélküli ENSZ felkérésre történt, egy folyamatban lévő népirtást megelőzendő.

Afganisztánban mit kerestek NATO erők 13 éven keresztül? A szomáliai kalózokhoz pontosan mennyi közük is van, melyik afrikai ország NATO tag? Szemezgethetsz te is, ha gondolod.

Ezeknél is az a közös, hogy vagy vétó nélküli egységes ENSZ felkérésre történt, vagy az ötös cikkely alapján. De ez le is van írva a linken, elolvastad?

Ez például egységes és vétó nélküli ENSZ felkérésre történt,

"NATO countries attempted to gain authorisation from the UN Security Council for military action, but were opposed by China and Russia, who indicated that they would veto such a measure. As a result, NATO launched its campaign without the UN's approval, stating that it was a humanitarian intervention." Én elolvastam, te elolvastad?

egy folyamatban lévő népirtást megelőzendő.

Akkor most végülis mi is a különbség az oroszok indokai és a NATO indokai között ahhoz, hogy világrendőrséget játsszanak? Ráadásul ez az "azért jogos, mert ők megszavazták" kicsit olyan Münchausen báró lova dolog.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ilyenek ezek a liberálisok. Leírják magabiztosan a hazugságot, s azt gondolják, attól igazzá válik. ENSZ felhatalmazással... az. Nem volt semmiféle felhatalmazás, csak Szerbia megtámadása. Nem, mintha egy védelmi szövetség bármiféle felhatalmazás alapján támadhatna.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"NATO countries attempted to gain authorisation from the UN Security Council for military action, but were opposed by China and Russia, who indicated that they would veto such a measure. As a result, NATO launched its campaign without the UN's approval, stating that it was a humanitarian intervention." Én elolvastam, te elolvastad?

Megmutatnád ennek az idézetnek a forrását? Mert szerintem elfelejtetted linkelni, ahogy a kontextust is, csak azért, hogy mások is elolvashassák az egészet... különösen abban a tekintetben, hogy mivel zárult ez a háború és miket sikerült bizonyítani is nemzetközi bíróság előtt.

Akkor most végülis mi is a különbség az oroszok indokai és a NATO indokai között ahhoz, hogy világrendőrséget játsszanak? Ráadásul ez az "azért jogos, mert ők megszavazták" kicsit olyan Münchausen báró lova dolog.

Jelentős különbség van egy területszerző háború és egy népirtás megakadályozása között. Ha nem látod ezt a különbséget, akkor nem igazán fogunk egyetérteni az alapokban sem.

Az a baj, hogy nem igazán tudom neked belinkelni a fél internetet. Nem volt rá jogi felhatalmazásuk. Ha "nemzetközi bíróság" alatt az ENSZ ICJ-re gondolsz, akkor vajon mégis mi lehetett a "bizonyítás" kimenetele... Ja, hogy elutasították a kivizsgálásokra irányuló kérelmeket.

nem igazán fogunk egyetérteni az alapokban sem.

Azt én is látom, mert mintha teljesen más történelmi valóságban élnénk.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Az a baj, hogy nem igazán tudom neked belinkelni a fél internetet. Nem volt rá jogi felhatalmazásuk.

Meg se próbáltad belinkelni.

Ha "nemzetközi bíróság" alatt az ENSZ ICJ-re gondolsz, akkor vajon mégis mi lehetett a "bizonyítás" kimenetele... Ja, hogy elutasították a kivizsgálásokra irányuló kérelmeket.

Bármi lehetett volna, ha prekoncepciód van, akkor ez a mondat jön ki belőled...

Azt én is látom, mert mintha teljesen más történelmi valóságban élnénk.

Én is kb. ezt látom, ezért is írtam le, hogy ha egy területszerző háborút és egy népirtás megakadályozását azzal vezeted fel, hogy "végülis mi is a különbség", akkor nem egy valóságban élünk.

Én is kb. ezt látom, ezért is írtam le, hogy ha egy területszerző háborút és egy népirtás megakadályozását azzal vezeted fel, hogy "végülis mi is a különbség", akkor nem egy valóságban élünk.

Persze, mert én megpróbálom úgy elemezni a különböző helyzeteket, hogy nem mosom bele a véleményemet már az alap felállásból. Ha a NATO szerint az a bombázás humanitárius intervenció volt, akkor ok, legyen az. Viszont akkor miért ne higyjem el Oroszországnak, hogy ők is humanitárius intervenciót hajtanak végre? Mi a különbség? Miért higyjek jobban az egyik oldalnak a 4. generációs háborúk korában? Az, hogy ez területszerző háború lenne, már a te véleményed, és csak ebben a keretrendszerben vagy hajlandó tárgyalni másokkal. Én is indíthatnék onnan, hogy a NATO tagságról jelentős külföldi segítséggel meggyőzött országok felvétele "NATO terjeszkedés", mert ez pedig az orosz álláspont. Mégsem teszem. Egyszerű tényként említettem meg például, hogy a NATO jogi felhatalmazás nélkül avatkozott be 1999-ben, és több hadművelete is erősen megkérdőjelezhető, de te még ezekről a tényekről is vitatkozni kívánsz, ennek valóban semmi értelme sincsen. Ha valamiféle morális alapokon támadnád a hadműveleteket kritizáló hangokat, mint általában szokás (az általam említett elemzésekben is), akkor legalább tartana valahová a beszélgetés.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

A szál onnan indult, hogy hívhatunk-e "védelmi szövetségnek" valamit, ami proaktívan jár el katonailag, hogy biztosítsa a saját erőfölényét? Mi a véleményed a harmadik pun háborúról?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

A szál onnan indult, hogy hívhatunk-e "védelmi szövetségnek" valamit, ami proaktívan jár el katonailag, hogy biztosítsa a saját erőfölényét?

Még mindig ott tartunk, hogy ENSZ felkéréssel indult a dolog és a vita azon van, hogy _szerinted_ ez jogos volt-e, kétségbe vonva mindent, ami szerint jogos volt, dehonesztálva bíróságokat...

Mi a véleményed a harmadik pun háborúról?

Mi köze van annak ehhez?

ENSZ felkéréssel indult a dolog

Nem volt semmiféle felkérés rá, linkeltem egy halom weboldalt, egyiknek sem hiszel közülük? A NATO az ENSZ biztonsági tanácsának felhatalmazása nélkül hajtotta végre. Mit kívánsz akkor? Mutassam meg a jegyzőkönyveket arról a szavazásról és felhatalmazásról, ami nem történt meg? Ezt mégis hogyan?

Mi köze van annak ehhez?

A harmadik pun háború is megelőző háború volt Kárthágó ellen, itt a megelőzés és a fenyegetettség érzésével való érvelés jogviszonya ami kérdéses.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Nem volt semmiféle felkérés rá, linkeltem egy halom weboldalt, egyiknek sem hiszel közülük?

Hogyne hinnék, elindult az ENSZ folyamat, amit te figyelmen kívül hagysz, mert van valami egyéb prekoncepciód.

A NATO az ENSZ biztonsági tanácsának felhatalmazása nélkül hajtotta végre.

Igen, ettől még ENSZ felkéréssel indult, ami nem ért véget, mert közben a szerbek nekiálltak népet irtani, az oroszok meg az időt húzni.

A harmadik pun háború is megelőző háború volt Kárthágó ellen, itt a megelőzés és a fenyegetettség érzésével való érvelés jogviszonya ami kérdéses.

És? Szerintem nem fogunk zöld ágra vergődni, mert alapfogalmakban is mást értünk.

ettől még ENSZ felkéréssel indult,

Jó hát játszhatjuk ezt, akkor én azt szeretném látni mikor és hogyan kérte meg az ENSZ a NATO-t arra, hogy középületeket, nagykövetségeket, piacokat, hidakat, kórházakat és lakóházakat bombázzanak 2 és fél hónapon keresztül. Valami forrás esetleg?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Valami forrás esetleg?

Benne van mindez abban, amiket linkeltél. Elindult az ENSZ folyamat, szóba került a NATO, mint a környéken jelen levő haderő, viszont az oroszok húzták az időt, a szerbek meg népet irtottak. Ez volt az alapvetés, ennél többet én nem tudok hozzátenni. Az viszont látszik, hogy nálad van egy jelentős bias a témában, amit nem veszel észre, rendkívül semlegesnek gondolva magad...

Nem vagyok semleges, már leírtam többször is hogy nem támogatom a NATO-t semmilyen formában sem.

Aham, mintha azt írtad volna, hogy "én megpróbálom úgy elemezni a különböző helyzeteket, hogy nem mosom bele a véleményemet már az alap felállásból", aztán meg lépten-nyomon kiderül, hogy durván belemosod a véleményedet. Valóban loop.

Így van, ezért soroltam tényeket amik közül számodra egy sem felelt meg, nem pedig értékítéleteket mondtam a különböző szervezetekről, nem az interpretációjukkal ütöttem fel a témát. Továbbra is várom a jegyzőkönyveket, hivatalos dokumentumokat vagy az azt alátámasztó elemzéseket az állításodra.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ez csak annyit jelent, hogy megindulhat a NATO Oroszország ellen, bele tudja rángatni az USA Lengyelországot és a többi tagot a háborúba, csak ürügyet kell hozzá szolgáltatni.

Például az USA leszedi egy saját, leselejtezésre váró helymeghatározó műholdját, s mivel szegény USA-t megtámadták - majd a hírek szerint nyilván az oroszok, próbáld bizonyítani, hogy nem így volt -, az egész NATO-nak védekezésképpen meg kell támadni Oroszországot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A logikáját megértem egyébként ennek a túlvédekezésnek, de akkor talán az oroszok puffer zóna igénye is tekinthető legitimnek.

Akkor is legitimnek tekinted, ha többek között mi lennénk az a pufferzóna és észak-keleten Oroszországgal lennénk határosak? Merthogy Putyin ezt követelte alapvetően.

Persze. Egy ennyire sok megkötésekkel járó militarista szövetséghez való csatlakozást mindig elleneznék, mert ez a fajta államok feletti blokkosodás az imperializmus logikája. Egyszerűbben összefoglalva: "konföderáció jó, föderáció rósz".

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Persze. Egy ennyire sok megkötésekkel járó militarista szövetséghez való csatlakozást mindig elleneznék, mert ez a fajta államok feletti blokkosodás az imperializmus logikája.

Nem militarista szövetséghez való csatlakozásról volt szó, hanem arról, hogy azt is legitimnek tekintenéd, ha Magyarország az orosz pufferzóna része lenne, mint ahogy volt 1990-ig kb. 40 éven át. Mert kb. azt jelenti a pufferzóna.

Állomásoztak itt orosz erők? Igen. Kizárja ez azt, hogy valamit puffer zónának hívjunk? Igen. Akkor mi a kérdés?

Nem, nem zárja ki, hogy pufferállam legyen, pont azt jelenti a pufferállam, amik voltunk 40 éven át 1990-ig: a szembenálló nagyhatalmak közötti államok, amelyekért nem kár egy konfliktus során.

Ok ha szerinted ezt jelenti, akkor az oroszok nem puffert, hanem semleges államot kérnek a mai napig, és igen, ezt támogatnám az esetünkben is.

Nem, az oroszok pufferállamokat akarnak a nyugat és maguk közé, amelyeket katonailag megszállva tarthatnak, biztosítva azt, hogy a tényleges határaiktól messze kerülhessenek ellenséges fegyverek. Nem semleges államokat akarnak, hanem a régi befolyási övezeteiket, annak - számukra - minden előnyével. Ahogy anno nekünk se volt ez jó, úgy az ukránok se szeretnék ezt.

Ha telepatikus képességeid vannak, akkor fényes jövőt jósolok számodra a nemzetközi kapcsolatokban, hiszen te pontosan tudod mit akarnak, mi pedig csak nyilatkozatokat és cselekvéseket tudunk megpróbálni értelmezni, például hogy az egész helyzet eszkalációja a Majdani forradalommal, és nem rögtön 1991-ben kezdődött.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ha telepatikus képességeid vannak, akkor fényes jövőt jósolok számodra a nemzetközi kapcsolatokban, hiszen te pontosan tudod mit akarnak, mi pedig csak nyilatkozatokat és cselekvéseket tudunk megpróbálni értelmezni,

Nem kell hozzá ilyesmi, egyszerűen meg kell olvasni, mit követeltek az oroszok 2021. decemberében környező országoktól a NATO-nak címezve.

például hogy az egész helyzet eszkalációja a Majdani forradalommal, és nem rögtön 1991-ben kezdődött.

Nocsak, újabb prekoncepció egy helyzet kapcsán, amibe "nem mosod bele a véleményedet már az alap felállásból"? Érdekes-érdekes, mintha bele lenne mosva a véleményed.

a háborúba be lett húzva az energia az EU szankciós ámokfutása következtében

A 3. vilaghaborunak jobban orultel volna? Hany ember halt bele a szakciokba az EU-ban vagy hany varost kell emiatt ujjaepiteni? Van egy kis kulonbseg.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Mi a fenéért kell bármi módon beavatkoznunk?

Mert a 21 szazadban mar nem meno a haboru a vilag ezen reszen, ott van a targyaloasztal.

Brazília beledumál? Venezuela vagy Szomália belepofázik?

A velemenyuket elmondhatjak, de szerintem nem igazan erdekli oket mi folyik errefele, kicsit messze vannak ahhoz.

Mert ahogy haladunk, bizony lesz!

1. haboru van, jelenleg, nem vetted eszre?
2. az oroszok kivonulhatnak barmikor, rajtuk mulik mikor hagyjak abba, nem?

Vagy csak szeretünk okoskodni, hátha lesz egy csini kis háború itt is?

Ha olbetett kezekkel ul mindenki akkor mi tartja vissza az oroszokat attol, hogy holnap Finnorszagot foglaljak el? Tegyuk fel, hogy meg nem NATO tag, nem tudom hol tartanak a targyalasok.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nem volna jogos, legfeljebb a finn NATO csatlakozás lehet a III. világháború triggerelője.

Az oroszok egy éve fenyegetik Finnországot, hogy megszállják. A finnek pedig voltak 100 évig az orosz birodalom része, nem akarják. Szerinted mit kellene tenniük? Hazaszeretetből megadni magukat? Legyenek önként az orosz birodalom része? Mit kellene tenniük?

Nem volna jogos, legfeljebb a finn NATO csatlakozás lehet a III. világháború triggerelője.

Es utana lehetne mondani, hogy provokaltak az oroszokat ezzel a finnek (vagy az USA/NATO?), tehat jogosan inditottak el a 3. vh-t? :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Meglátjuk. Azt látom, hogy a harmadik világháború elkerülhető lett volna, de a hozzád hasonlóképp gondolkodó liberális elit „elvei” fontosabb, mint bármely állampolgár élete vagy életminősége, szóval a gyakorlat meg az, hogy lángba borítjáok az egész térséget. Örülnöm kellene?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt látom, hogy a harmadik világháború elkerülhető lett volna

Mar megtortent? Lemaradtam a masodiknal....

de a hozzád hasonlóképp gondolkodó liberális elit „elvei” fontosabb, mint bármely állampolgár élete vagy életminősége

Elkezdtem gondolkodni, hogy a gepelesi hibaid gepelesi hibak vagy csak nem tudsz jol magyarul... (egy hozzaszolason belul 2x is)

szóval a gyakorlat meg az, hogy lángba borítjáok az egész térséget

En? Egy nyugodt vilagot szeretnek, ugy latom neked ez meg nem esett le. Haboruk nelkul. Nagyon a sajat kis vilagodban elsz (nem kizart, hogy en is a sajatomban). Te probalod bizonygatni, hogy a haborunak van oka es jo dolog. Nem ertem miert.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

fontosabbak - elgépelés

Nem tudom, honnan veszed. A háború rossz dolog, mindig is ezt vallottam, épp ezért mondom, hogy azonnal be kell szüntetni a fegyverszállításokat, mert a fegyver - bármennyire is új az infó - háborút, szenvedést, sérülést, rombolást, halált hoz, nem pedig békét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, minden tagállamra gondoltam.

Az egyoldalúságod, részrahajlásod háborít fel. Természetesnek gondolod valamely ország lefegyverzését, miközben az USA illetve a NATO tagok azért ezt ne tegyék. Na látod, Oroszország éppen ezt a behódoltságot nem szeretné. Önálló politikát akar folytatni, nem azt, amit egy világkormány diktál számára. Putyin ezért küzd, s ebben a küzdelmében megértem. Ez nem azonos azzal, hogy támogatnám a háborút, de kénytelen vagyok leírni, mert a szavak értelmezése olykor nehézséget okoz neked.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na látod, Oroszország éppen ezt a behódoltságot nem szeretné.

Kiirtak az oroszok a nepszavazast az EU vagy a NATO csatlakozasrol?

Önálló politikát akar folytatni, nem azt, amit egy világkormány diktál számára.

Ki akadalyozza az onallo politikaban? Szive-joga kulcsra zarni az orszagot es ott politizalni maganak, csak majd engedje ki azokat akik menni akarnak.

Putyin ezért küzd, s ebben a küzdelmében megértem.

Ezen megintcsak felrohogtem. Eleg macso kepet fest magarol az biztos, de a frontvonalon meg nem lattam. A fotelbol en is tudok kuzdeni az eszmeimert es a lakossagot (= katonakat) odakuldeni, mert a gyerekeiknek olyan nagyon jo lesz apa nelkul felnoni. Neki biztos megeri(?), a nepnek kevesbe.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Kiirtak az oroszok a nepszavazast az EU vagy a NATO csatlakozasrol?

Ezek a soft power technikák. Azt a népszavazást ki kellett írni. Nézd meg, mi lesz példának okáért akkor, ha egy vezető nem írja alá a társulási szerződést. Bármit és az ellenkezőjét is meg lehet szavaztatni, lásd Írórszág. Előbb nem, aztán kis győzködés után igen. Épp Putyin vetette fel az USA-nak trollkodásként régen, felvennék-e Oroszországot a NATO-ba. Nem volt lelkes igen a válasz.

csak majd engedje ki azokat akik menni akarnak

Tehát azt csinál, amit akar, persze a nyugati társadalomszervezési modell alapján. Épp erről beszélek, ezt nem akarják.

a frontvonalon meg nem lattam

Ahogyan az amerikai szenátorokat, tőkéseket, kormánytagokat sem. Sőt, ők arra is figyelnek, ne az USA területén gyűrjék le Oroszországot, hanem biztonságos távolságban más emberek felhasználásával.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bármit és az ellenkezőjét is meg lehet szavaztatni

Ugy mint ahogy mindenre 50% esely van? Tehat gyakorlatilag nem mondtal semmit.

Épp Putyin vetette fel az USA-nak trollkodásként régen

Kulcsszo: "trollkodásként". Most erre mit mondjak? El kellett volna kuldeni a belepesi szerzodest esetleg aztan megnezni a reakciot.

Tehát azt csinál, amit akar, persze a nyugati társadalomszervezési modell alapján. Épp erről beszélek, ezt nem akarják.

Ertem, nem akarnak szabad embereket, ezt tudjuk. Most arra is ravilagitottal, hogy a nyugat szabad.

Sőt, ők arra is figyelnek, ne az USA területén gyűrjék le Oroszországot, hanem biztonságos távolságban más emberek felhasználásával.

Ja, hogy az a baj, hogy nem kuldtek oda egy anyahajot. Ha az USA hadserege allna az orosz hatarnal akkor azon sirnal, hogy megtamadtak oket most meg azon, hogy nem mernek odamenni? :)
Mondjuk eleg nehez lenne a USA teruleten legyurni az oroszokat, tudtommal arrafele meg nem tamadott Putyko.
 

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A szavazásról: az információk releváns részeinek elhallgatásával, lényegtelen részeinek kiemelésével el lehet érni, hogy egy társadalom saját maga ellen szavazzon. Írország jó példa, ugyanarról a kérdésről másodjára más lett a szavazás eredménye, mint elsőre. Harmadjára meg nem kérdezték őket. Tehát bármi megszavaztatható a néppel, ez a cirkusz és kenyér része, nem sok jelentősége van. Kormányzati teljesítményről lehet tapasztalata a népnek, de olyan elvont fogalmakról, mint EU, NATO, nincs.

Arról csak te beszélsz, hogy a Nyugat szabad, nem én. Ezt írtam volna valahol? Én csak azt írtam, hogy megfogalmaztál Oroszország irányába egy nyugatos elvárást, miközben a szabadságuk arról szólna, hogy saját hatáskörben hoznak döntéseket, nem igazodnak, nem akarnak semmiféle külső elvárásnak megfelelni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A szavazásról: az információk releváns részeinek elhallgatásával, lényegtelen részeinek kiemelésével el lehet érni, hogy egy társadalom saját maga ellen szavazzon.

Gondolom jo pelda erre Magyarorszag, Oroszorszag es sok mas orszag is.

Tehát bármi megszavaztatható a néppel, ez a cirkusz és kenyér része, nem sok jelentősége van.

Tehat akkor mi a lenyeg? Tovabbra sem ertem mire szeretnel ezzel kilyukadni.

Arról csak te beszélsz, hogy a Nyugat szabad, nem én. Ezt írtam volna valahol?

Akkor kozelitsunk mashonnan: Te jelenleg nem vagy szabad? Ott ahol elsz, "nyugaton".

miközben a szabadságuk arról szólna, hogy saját hatáskörben hoznak döntéseket, nem igazodnak, nem akarnak semmiféle külső elvárásnak megfelelni.

Nincs ertelme annak amit irsz, az orszagon belul nem azt csinalnak amit akarnak.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Természetesnek gondolod valamely ország lefegyverzését, miközben az USA illetve a NATO tagok azért ezt ne tegyék

Az elmúlt 30 évben az EU országok pont lefegyverézték önmagukat. Aztán most rábasztak, mert a kiskopasz amint egy kicsit jobban ment az olajeladás egyből 'karatézni' kezdett.

csak akkor ne várd ezt el Oroszországtól. Miért tenne efféle ostobaságot?

Ja, miert is tennenek. Inkabb tank es raketa legyen mint javulo eletszinvonal es ilyesfele ostobasagok. Amig van olaj es gaz addig minden jo.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Miközben az USA-nak illetve a NATO-nak meg hadd legyen fegyvere.

Arra a kettős mércére hívnám fel a figyelmed, hogy míg kifogásoltad Európa katonai gyengeségét, más országtól, konkrétan Oroszországtól meg egyenesen elvárnád ezt. Mégis mi alapján érzed úgy, hogy egy országnak valamihez több joga van, mint egy másiknak?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

míg kifogásoltad Európa katonai gyengeségét

Szerintem lapozz vissza, azt nem en irtam.

Csupan erdeklodtem, hogy nem lenne-e jobb az eletszinvonalat novelni vagy a kornyezetre figyelni jobban a hadsereg merete helyett. Kivancsi vagyok mit szolnal hozza, ha Magyarorszag inditana valami ballisztikus raketa programot es emiatt az oktatastol vagy az egeszsegugytol vonnanak el forrasokat es valamelyik termeszetvedelmi teruletre raketasilokat es bunkereket telepitenenek.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

nem lenne-e jobb

De, jobb lenne, csak nem lehetséges. Azért nem, mert gazdasági, ideológiai, társadalmi hatalomgyakorlásra igény van. Mint ahogyan az USA úgy gondolja, joga van ahhoz, hogy a világon minden embernek megmondja, hogyan kell élnie, mások meg úgy gondolják, ehhez nincs joga, s nem óhajtanak behódolni. A mostani háború épp erről szól.

Ha ideológiai, társadalmi, gazdasági függetlenség, tisztelet lenne, nem is lenne semmi baj. Ezzel szemben érdekek vannak. Hatalom és befolyás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De, jobb lenne, csak nem lehetséges.

Miert nem?

Azért nem, mert gazdasági, ideológiai, társadalmi hatalomgyakorlásra igény van.

Normalis eletre van igeny, szerintem.

s nem óhajtanak behódolni

Ha az oroszok a sajat eletszinvonaluk fejlesztesevel lennenek elfoglalva akkor nem lenne konfliktus. A hataraikon belul senkinek sem kell behodolni....ah, de egy embernek muszaj lesz.

A mostani háború épp erről szól.

A mostani haboru egy hatalommanias majomrol szol aki tul regota ul a tronjan.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Talán, ha kaptak volna garanciákat a NATO támaszpontok orosz határtól való nagyobb távolságára, tanulhatnának a kisebbségek anyanyelvükön Ukrajnában, nem útszéli rablóként viselkedne Ukrajna a csövek mentén, miegymás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miert, hol vannak a NATO tamaszpontok? Vajon a kinai, mongol vagy kazah tamaszpontoknak milyen tavolsagra kell lennie az orosz hatartol?

Tanulhatnának a kisebbségek anyanyelvükön Ukrajnában,

Mert ha nem, akkor jonnek az oroszok es elfoglaljak az orszagot?

nem útszéli rablóként viselkedne Ukrajna a csövek mentén

Gondolom ez uzleti es nem hadaszati kerdes es a csap sem az ukran oldalon van.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ukrajnának, Baltikumnak, Romániának, Lengyelországnak is van igénye a biztonságra, nem szívesen játszaná el a bufferzónát, inkább szövetkezik, és fegyverkezik, és megvédi integritását. Ki az aki önként és dalolva helyezi satuba a tökét? Mert a következő lépés az lenne, hogy legyen Magyarország is bufferzóna/ütközőzóna/frontvonal/éleslőtér...

Miért beszélsz hülyeséget? A semlegesség, a szuverenitás nem azt jelenti, hogy orosz oldalon harcol az ember. Annyira furcsa, hogy egyesek csak abban tudnak gondolkodni, hogy mindenképp harcolni kell, csak az a kérdés, melyik oldalon, miközben azt mondom, hogy semlegesnek kellene maradni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mutass rá kérlek, hogy hol írtam olyat, hogy harcolni kell!
Ezen kívül fejtsd ki kérlek, hogy tud Magyarország semleges maradni. Földrajzi, politikai, gazdasági és társadalmi aspektusokat külön külön.
Az álmodozás részt jó lenne, ha kihagynád belőle.

Nem szállítunk fegyvert, nem adunk katonát akkor sem, ha a NATO belekeveredik, akkor sem, ha ez szerződésszegés, akkor sem, ha ezért hirtelen ki kell lépnünk a NATO-ból. És ki is lépünk. Valahogy így. És akkor térjünk vissza a jogsértés szóra, ha ezek ellenére mégis használnák Magyarország területét. De akkor legalább világos lenne a közvélemény számára, kik is a jogsérők.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem te egy mesevilágban élsz. Vagy fizetett orosz ügynök vagy.  Ha ezek közül egyik se, akkor csak szimplán hülye vagy.

Csak hogy valós példával illusztráljam;
Dédapámat simán lelőtte az orosz muszka, mert úgy gondolta az jó poén.
A család másik tagját simán a Marcalba lőtték, mert nem adta oda a lovát.

Most próbáld elképzelni, hogy ignorálni próbálsz egy emberi mivoltából kivetkőzött lényt, mikor éppen kirabol és erőszakolja a nejedet/lányodat/szabadon válassz.

Az ignorálás elég nehézkes lenne, ebben egyetértek.

A 45 -ös tapasztalatokkal kapcsolatban viszont jó lenne figyelembe venni az előzményeket. Sajnos biztos vagyok benne, hogy mind a magyar, mind a nagyon "kulturált " német olasz katonák odafele mentükben hasonlóan görény módon viselkedtek.

Mint tudjuk az ember félig isten félig állat, és az utóbbi -nagyon sajnálatos módon- nincs olyan mélyre szorítva, hogy adott körülmények hatására, az erre amúgyis hajlamos egyedekben ne törjön azonnal felszínre. (a többit meg vigye a csordaszellem). Gondolom e kulturális és gén export élményeiről bőven tudnának mesélni a néhai indián, és indiai, örmény stb. nők is, feltéve ha az erőszak után nem ölték meg őket.

Azt, hogy az emberen az évezredek alatt rárakodott máz (nevezzük kultúrának, de lehet még se jó név), milyen gyorsan le tud kopni, sokak szeretnék elfelejteni, nem kéne.

Úgy áll a helyzet jelenleg, hogy jelenleg sem az olasz, sem a német, sem a magyar hadsereg nem tesz olyan dolgot, ami kimeríti a háborús bűntetteket. „Meglepő” módon az orosz hadsereg igen.
Arról az extra aljas megoldásról nem is beszélve, hogy az orosz állam csöcsén növekedett magánhadsereggel végezteti el a piszkos munka jelentős részét.
Lehet hivatkozni mondjuk a Blackwater-re, hogy hát a másik oldalon is volt ilyen magánhadsereg, de ott nem volt szó területszerzésről, ami jelentős különbség

Úgy áll a helyzet jelenleg, hogy jelenleg sem az olasz, sem a német, sem a magyar hadsereg nem tesz olyan dolgot, ami kimeríti a háborús bűntetteket. „Meglepő” módon az orosz hadsereg igen.

Mi a helyzet az Egyesült Államok hadseregéről? Csak érdeklődöm...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

:) Vicces legény vagy ;)

Nately: Hát maga egy hitvány megalkuvó! Nem érti, hogy jobb állva, emelt fővel meghalni, mint térdelve élni?
Öreg: Ó, én a fordítottját vallom. Jobb állva élni, mint térdelve meghalni, fiatal barátom.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Hogy katonai szövetségek akut helyzetekre jöttek létre a történelem folyamán. A NATO-t megalapítják a Szovjetunió ellen, a Szovjetunió szétesik... eddig érthető a történet. Kérdés, hogy miért is marad fenn a NATO? A kommunikáció ugye megváltozik a 90-es években, és a demokrácia-export ("war on terror" a nyugati sajtóban) hatalma lesz belőle. Egyáltalán nem feltétele egy európai önvédelem esetén kialakuló katonai blokknak egy 100 éven átívelő ernyőszervezet.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Linket ezekre a fenyegetésekre? Rendszeresség alatt a csecsen háborút értjük? Érdemes lenne megérteni, hogy ezeken a területeken nincs teljes egyetértés a hovatartozásukról, ezt valóban kihasználták de ezekhez az eurázsiai területekhez mennyi köze van egy észak-atlanti szövetségnek?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Linket ezekre a fenyegetésekre? Rendszeresség alatt a csecsen háborút értjük?

Peszkov bármelyik megnyilatkozása, Medvegyev bármelyik megnyilatkozása a témában: Lengyelország fenyegetése, a balti államok fenyegetése, Moldova fenyegetése, Finnország fenyegetése, satöbbi. Ha ezekről nem tudsz, az megmagyarázza a világlátásod. Nem véletlen, hogy a finnek NATO tagok akarnak lenni, nem egy kósza ötlet a részükről.

Rendszeresség alatt a csecsen háborút értjük?

Volt ott több is. Azokról se tudsz? Grúzia, Dél-Oszétia, Abházia, Transznisztria, Tádzsikisztán, Csecsenföld, Dagesztán...

Érdemes lenne megérteni, hogy ezeken a területeken nincs teljes egyetértés a hovatartozásukról, ezt valóban kihasználták de ezekhez az eurázsiai területekhez mennyi köze van egy észak-atlanti szövetségnek?

Látod? A NATO-hoz nincs köze ezekhez, ezek orosz területszerző háborúk voltak, tőlük függetlenedni akaró népek ellen, mint a jelenlegi - 2014 óta tartó - ukrajnai háború is alapvetően területszerző háború. Az oroszok ugyanazok, ugyanazzal a területszerző és birodalomépítő attitűddel, ha leborotválod a sztoriról azt a hülyeséget, hogy USA nyomja a háborút, akkor ugyanazt a mintát látod: az oroszok területet szereznek és birodalmat építenek a környező országok kárára, amelyek nem akarnak részei lenni az orosz birodalomnak.

Ja jó, de ha a politikusok minden nyilatkozatát ilyen szinten készpénznek vesszük, akkor hogy is volt az az északi áramlat történet?

Volt ott több is. Azokról se tudsz? Grúzia, Dél-Oszétia, Abházia, Transznisztria, Tádzsikisztán, Csecsenföld, Dagesztán...

Igen, partizánakciókat támogattak mint szokás manapság. Vagy most itt mi a lényeg? Milyen területszerzés? Már nem létezik Grúzia? Szerintem te kevered itt a dolgokat, mégsem az én tudásommal van probléma.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ja jó, de ha a politikusok minden nyilatkozatát ilyen szinten készpénznek vesszük, akkor hogy is volt az az északi áramlat történet?

Na, ilyen csúsztatást se láttam mostanában... :D

Tehát lazán párba tudod állítani azt, hogy Finnországot újra az orosz birodalom részévé akarja tenni Oroszország - azzal, hogy USA nemtetszését fejezi ki egy csővezeték miatt?

Igen, partizánakciókat támogattak mint szokás manapság. Vagy most itt mi a lényeg? Milyen területszerzés? Már nem létezik Grúzia? Szerintem te kevered itt a dolgokat, mégsem az én tudásommal van probléma.

Grúzia létezik, ja, csak elszakadna pár területe, ugyanaz a destabilizációs mintázat figyelhető meg a környező országokban is. Ha benne van USA keze - ha nincs, szóval, ha elővesszük Occam borotváját, abból az jön ki, hogy Oroszország a környező szomszédos országokkal és a volt szovjet érdekszférával egyszerűen ilyen USA nélkül is, nem USA teszi ilyenné.

Ezek a hup szálak sehová sem haladnak, destabilizál amit csak tud minden nagyhatalom, most aztán újat mondtunk. Azt vártam bizonyítod miféle területszerző háborúkról beszélsz, ehhez képest csak a legújabb generációs hadviselés létezésére mutattál rá. Tudod mi a csúsztatás? Ez a nyugati fölényeskedés - amikor a logikai elveket mint occam borotvája összekevered a logikai törvényekkel amiknek valóban volna formális erejük egy bizonyításban - csúsztatja egymásra a keleti országokat.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ezek a hup szálak sehová sem haladnak, destabilizál amit csak tud minden nagyhatalom, most aztán újat mondtunk. Azt vártam bizonyítod miféle területszerző háborúkról beszélsz, ehhez képest csak a legújabb generációs hadviselés létezésére mutattál rá.

Ja-ja-ja, csak megszállták, aztán jön a következő szint, hogy szavaznak, aztán jön a következő szint, hogy annektálnak.

Ez a nyugati fölényeskedés - amikor a logikai elveket mint occam borotvája összekevered a logikai törvényekkel amiknek valóban volna formális erejük egy bizonyításban - csúsztatja egymásra a keleti országokat.

Azt. Ja. Meg a finnek és svédek is hülyék, összekeverik az országuk, integritásuk és területeik fenyegetését ilyen csúsztatásokkal és az oroszok tulajdonképpen a barátaik, akik csak jót akarnak. Balfasz skandinávok, bezzeg te, neked pengeélesen vág az eszed, átlátsz te minden szitán.

Talán a valóban jó viszont az volna, ha nem korrumpálódnának azok az intézmények amiknek a célja az volna, hogy megakadályozzák a kizárólag hatalmi érdekeket szolgáló eszközök térnyerését, legyen az bármilyen formájú. Sem a putyini oligarchák sem a fegyverlobbik, sem a tőzsdespekulánsok ngo szervezetei nem szolgálnak semmiféle előremutató, emberi érdekeket.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Bocs, de ez keszon a f@szommal...  :-/ A háborúhoz semmi köze.

Sem a putyini oligarchák sem a fegyverlobbik, sem a tőzsdespekulánsok ngo szervezetei nem szolgálnak semmiféle előremutató, emberi érdekeket.

Ezek mind-mind létező dolgok, de egy részt kissé fel van nagyítva a hatásuk, más részt sokszor konteo. Az egész lényege, hogy a túl tolt (mert időnként tényleg túl tolódik) liberalizmus, LMBTQ, BLM keltette ellenérzések mögé szépen beálltak a rasszista, imperialista ideológiák szószólói. Akikben pedig a túl tolt progresszivizmus ellnérzéseket szül (amúgy sokszor jogosan), nem vagy kevesen veszik észre.

Ezért sem érzem úgy, hogy az eltelt 50-100 évben tanultunk volna valamit. 

A NATO-t megalapítják a Szovjetunió ellen

Ja, defacto a SZU ellen. Ám sehol sem írta a NATO szerződés szövege. Dejure a NATO "bármi" ellen van.

demokrácia-export ("war on terror" a nyugati sajtóban)

Ez meg egy kurva nagy demagógia megint. Érdekes módon ahol nyugton magad a királyság, sejkség, fejedelemség stb, senki nem akar nyugatról háborúval "demokráciát exportálni". Ahol dzsihadot hirdetnek meg, ott sem a demokrácia export a fő tevékenység. 

Afganisztán a legjobb példa. Az összes nagy mellényű szöveg ellenére a kutyát nem érdeklik a tálibok. De valahogyan alább hagyott az ISIS tevékenysége, bár végül ugyanúgy a tálibok diktálnak arrafelé. Vagy mindjárt a szomszédban Pakisztán. Folyamatosan támogatta a tálib mozgalmat, de a terrorista táborokat nem (max nagyon módjával), nem is exportál senki demokráciát. Pedig ott még lenne is egy komoly szövetséges még keletebbre.

El kellene már dönteni végre, hogy az orosz hadsereg mi. Mert hogy nálatok valószínűleg kaméleon. Ha kell egy ellopott korrupt semmire se jó hadsereg, mindenki rajtuk röhög. Ha kell akkor meg nyugatfelé útközben bekopog hozzánk. Ha kilépnénk a NATO-ból, akkor leginkább az ukránok meg a románok kopogásától kellene tartani. Szerintem.

Mert az USA továbbra sem mutat hajlandóságot az eredeti probléma megoldására. Nyilván, mert a háború érdekében áll. Egyrészt fincsi piacot tudott leválasztani az orosz energiahordozókról, másrészt ezzel egész Európát amerikai függésbe tudta taszítani, harmadrészt gyengíteni tudta Oroszországot, negyedrészt rongyosra keresi magát a fegyver bizniszen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Abban az idegen országban 8, 8 és fél millió orosz lakos van. Az ország 1/4 része orosz. Aki ezt kisebbségi kérdéskör nélkül tárgyalja, csak mert "szuverén ország" meg "dehát határok meg törvények" az azért a vita elég nagy részét elengedi a füle mellett.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Aki ezt kisebbségi kérdéskör nélkül tárgyalja, csak mert "szuverén ország" meg "dehát határok meg törvények" az azért a vita elég nagy részét elengedi a füle mellett

No kérem, a kutya pontosan itt van elásva. Pár száz év alatt nem nagyon akar rájönni erre sem a hatalom, sem a köz...

A '48-as szabadság harccal kezdődően folyamatosan bukta a nagy nemzeti öntudat. 

Félreértés ne essék:

A világon semmi baj nincs azzal, ha valaki XY-nak tartja magát. A baj azzal van, ha erőszakosan asszimilál vagy deportál. Európa történelme emiatt hemzseg a háborúktól. Ezt teszi a jelenlegi ukrán kormány házon belül. Ez az oka (részben) a háborúnak. Ami ok továbbra sem teszi elfogadhatóvá.

És ezt ismerték fel németek és a franciák '45 után. Amitől is a "kollektív" nyugat egyáltalán létezhet.

Világszintű probléma ez a sovinizmusba hajló nacionalizmus, de szerintem magát az orosz inváziót senki sem tartja elfogadhatónak. Itt inkább a jövő a kérdés (mi lesz holnap ezzel az állig felfegyverzett nacionalista ukrajnával?) és a múlt szintén (miért csak enyje-benyje jár például egy rohingya szintű ügyre is a világhatalmak szemében?) igen csak kérdéses.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Itt inkább a jövő a kérdés (mi lesz holnap ezzel az állig felfegyverzett nacionalista ukrajnával?)

Kb semmi.... Egy részt, az állig felfegyverzés látszólagos. Az oroszok szépen amortizálják azt. Ukrajna pont annyit kap, hogy ellen tudjon állni az oroszoknak. Nem sok marad a végére. Azon kívül pedig a NATO (vagy a másik oldalon az orosz vezetésű szövetség) épp annyira itt (ott) lesz ellene. Ha ukrajbnában elgurul a gyógyszer (ami nyilván nem lehet kizárt), akkor a fegyver csapok is elzáródnának. Senkinek nem igazán érdeke egy tönkrevert Orostzország. Hiába érvelnek itt/ott azzal, hogy meg akarják semmisíteni...

miért csak enyje-benyje jár például egy rohingya szintű ügyre is a világhatalmak szemében

 Igazából gőzünk sincs, hogy mivel járt valójában. Errefelé nem közérdeklődésre számot tartó hír sajnos. Ilyen az ember. Azon kívül ritka, amikor belföldi(!) népírtás miatt bárki beavatkozik. Persze, ha a rohingyák kínaiak lettek volna, vagy oroszok, vagy amerikaiak, akkor más lett volna a helyzet. Ez igaz, ám akkor is inkább a kimenekítés lett volna az első. Európa azért más, mert mindenkinek a kb "szent" és "ősi" földje. (pont, mint Jeruzsálemben), tehát a kimenekítés nem játszik.

Viszont arra célozgattam fentebb, hogy mások jogait egy föld darab használatára elismerni vagy elfogadni, hogy kelet felé fordulva hajlongva imádkozik, az mostanában csak "liberális bohóckodás" :-(

Sajnos összekeveredik a soviniszta megközelítés a béke és biztonság fogalmával. Kicsit az az érzésem, hogy sokan azt gondolják, hogy ha mindenki egy irányba néz egy-egy országon belül, akkor majd biztonságban is lesz. Nem, nem így van. A szocialista és kommunista eszmék uralkodása alatt is volt bűnözés, ahogyan a feudalizmusban, kapitalizmusban és a tetszőleges államformában is.