ZX spectrum melegedésre betöltődés problémája

Van egy ZX Spectrum 48K számítógépem, amire a programokat nem magnóról, hanem laptopról tölteném be. A laptop teljes hangerőre van állítva, de így is 5 perc kell, mire a gép annyira bemelegszik, hogy sikerül betölteni a programokat.

Vagyis hidegen, bekapcsolás után a LOAD parancs nem tudja betölteni a programokat. A Spectrum a képernyő keretét villogtatja a talált bitek függvényében, így látszik is, hogy amíg be nem melegszik a gép, a keret nem csíkozódik. Aztán idővel egyre több csík jelenik meg, később már a program fejlécét is be tudja olvasni, de töltési hibával leáll. Kb. 5 perc elteltével pedig már stabilan be tudja tölteni a programokat.

A beszerezhető információk alapján ez egy issue 3-as gép, de az alaplap elrendezése mégis inkább az issue 2 elrendezésre hasonlít. A lényeg, hogy a 7805-ös hűtőbordája a gép hátuljánál halad végig, ahogy ez az issue 3 alaplap fotó mutatja.

A célom az lenne, hogy a normális működés megtartása mellett elérjem, hogy bekapcsoláskor is rögtön be tudjak tölteni a laptopról. Ehhez meg kellene találnom, hogy melyik alkatrész lehet az, aminek így változik az értéke, és azt egy másikra kicserélni.

A kapcsolási rajz alapján én a R36, R37 vagy D13-ra tippelnék. Ezek ott vannak az EAR csatlakozó és a hűtőborda végének a közelében. A hűtőbordához legközelebb a C28 kondenzátor van - ez az issue 3 elrendezésben nincs ott, de nálam ott van -, tehát ez érezheti meg legelőször a melegedést. De - az én elég hiányos ismereteim alapján - nem szólhat bele ennyire a betöltési szintbe.

Ha valakinek van kedve, és kicsit jobban ért hozzá, szívesen venném az ötleteket, hogy melyik alkatrész okozhatja ezt a jelenséget, miért, és milyenre lenne érdemes cserélni. (Remélem, hogy ez egy ellenállás lesz, aminek hőre csökken az értéke, így egy picit kisebbre cserélve hidegen is be tudna tölteni.)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 03. 14., k – 23:18

A MIC bemeneten kell beküldeni a hangot, az EAR-t bemenetként használva kicsi lesz az időállandó, vagy ha úgy tetszik, túl fent lesz az alsó törésponti frekvencia.* Az alkatrészek közül egyedül a dióda hőmérsékletfüggő komolyabban. Azt megteheted, hogy normál szilícium dióda helyett Schootky-t teszel oda, ezzel feljebb tolódik a DC szintje a jelnek. Ezzel lényegében hasonló dolgot érsz el, mintha melegítenéd a mostani diódát.

A laptop teljes hangerőre van állítva, de így is 5 perc kell, mire a gép annyira bemelegszik, hogy sikerül betölteni a programokat.

Ez műszaki specifikáció a jelszintekre nézve? A „teljes hangerő” nem valami olyan műszaki tartalom, hogy ezzel mindennek működnie kell a világmindenségben, hiszen ez teljes, amiből semmi sem hiányzik. Ez a minden. :) Nem a Spectrum rossz, hanem kicsi a jelszint. Nem éri el az ULA bemenetének komparálási szintjét, illetve eléri, de alig. Szerintem van software-es opciód is a laptop hangszerverének oldalán, vagy ha ez egy hangfile, a file-t is szerkesztheted, de van olyan lehetőség is, hogy építesz erősítőt hozzá. Már azok után, hogy meggyőződtél arról, hogy valóban a MIC-en küldöd be a jelet, s nem a fülhallgató kimeneten.

*: Lentebb írták, hogy nem így van. Javítva.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A teljes hangerőt csak azért írtam, hogy nincs módom egyszerűen emelni a jelszinten. Nem specifikálni akartam vele annak értékét.

Egyébként nem is állítom, hogy rossz a Spectrum, csak ha lehetséges, jó lenne elérni, hogy már bekapcsolástól tudja használni a laptopot magnóként.

A szoftveres hangerőnövelésre is gondoltam, de nem találtam rá eszközt. Az audacity-vel próbálkoztam, az nem tudta feljebb nyomni a hangerőt.

És igen, erősítő is szóba jöhetne, de ha egy alkatrész egyszerű cseréjével megoldható lenne, lehet inkább azzal próbálkoznék.

Azért az ULA is eléggé hőmérsékeltérzékeny. Egyébként a "hivatalos" bekötés az EAR a bemenet, a MIC a kimenet (mert a legtöbb akkori magnóhoz lehet passzintani a bedugást, amin szintén ezek a feliratok).

a "hivatalos" bekötés az EAR a bemenet, a MIC a kimenet (mert a legtöbb akkori magnóhoz lehet passzintani a bedugást, amin szintén ezek a feliratok)

Ez esetben elnézést kérek. Egyébként ZX Spectrumom volt annak idején, de már nem emlékeztem. Csak ránéztem a kapcsolási rajzra, s az időállandókból az következik, amit írtam, de ezek szerint a magasabb törésponti frekvencia is jó még, s a nagy ellenállás a kimeneti jel csökkentésében segít.

Nekem egyébként nem logikus az a fajta bekötés, hogy RX - RX, TX - TX, mondván, ugyanaz van odaírva, mert nem egymás szájába beszélünk, s nem a fülünket nyomjuk a másikéhoz, hogy halljuk, mit mond, hanem, mint a null modem kábel esetében, RX - TX, TX - RX. Hiszen az egyik adását hallgatja a másik, és viszont.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyébként milyen laptop? nekem úgy rémlik 4-5 éves ryzen laposról nem tudtam betölteni programot max hangerőn se. Erősen túlvezérelt jel kell neki.

Ez egy kb 10 éves DELL inspiron laptop. Régebben próbálkoztam Lenovo laptopról is a betöltésekkel, annak a hangerőszabályzója 100% fölé is tolható, és azzal szépen tudta betölteni a programokat. A DELL sajna csak 100%-ig tolható - gondolom, ez valamilyen hardver függvénye.

Arról nem is beszélve, hogy feszültségszintet nem százalékban mérünk. Senki nem mondta, hogy két gépen azonos lesz a 100 %.

Adtam tippet az egy alkatrész cseréjére, bár jobb lenne valami egyszerű erősítőt eszkábálni oda.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mivel játszod le a hangot, illetve milyen fájlformátumban van?

A wav nagyon helypazarló, én becsomagolnám FLAC-kel. Majdnem annyira összetömöríti szerintem a számítógépzajt, mintha veszteséges tömörítéssel lenne csomagolva. Bár szerintem alacsony bitrátás Opus, ogg Vorbis, mp3 is elég lenne.

Ami még jobb, a tényleges bináris képfájlokból menet közben generálni a wav-ot, ezt nem tudom melyik program tudja, ZX Spectrumban és a hozzá szükséges szoftveres környezetben nem vagyok otthon.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Meg szerintem záros határidőn belül írható C-ben - vagy szinte bármilyen nyelven - olyan program, ami a bináris image-ből generálja a hangot röptében. Nagyon egyszerű a kódolás, eméleim szerint az 1-es bit egy periódus 50 % kitöltésű négyszög jel, a 0-ás bit pedig ugyanez, csak kétszeres frekvenciával. Persze meg kell nézni a keretezést, CRC-ket, miegymást, de nem egy űrtudomány, arra emlékszem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem csak most tűnt fel, hogy a miniszámítógép kifejezést már másra használjuk, mint eredetileg. Talán a magyar nyelvben sosem vert gyökeret igazán a miniszámítógép kifejezés régen (mint a nagyszámítógép és a mikroszámítógép közti kategória). Mondjuk az is lehet, hogy a hétköznapi ember számára angol nyelvterületen sem volt széles körben használatos. Mindenesetre, ma már szerintem inkább azt a kategóriát érti mindenki alatta, ami ez, ami mellé itt most az SBC is oda van rakva. Ja és szerintem a Spectrum amúgy meg nem fér bele egyik be sem, inkább valami retro mikro :) Taxonómiai és etimológiai motoygásom csak, ne is törődjetek velem :D

Végül mi lett a megoldás?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyelőre nincs még megoldás. Hacsak nem annyi, hogy közben megtaláltam a géphez használt laptopon, hogy ott is be lehet kapcsolni a hangkártyára a 100% fölé erősítést, azaz ki fogom tudni próbálni nagyobb hangerőn is a betöltést, így lehet, nem kell belenyúlnom a gépbe. De addig még nem jutottam, hogy teszteljem is. :(